'NS liet bestelling Fyra-treinen doorgaan'

Een week voordat de NS definitief de stekker uit de Fyra trok, bevestigde het spoorbedrijf nog aan fabrikant AnsaldoBreda dat alle bestelde treinen zouden worden afgenomen. De NS schreef in een brief aan de Italianen dat het akkoord ging met de aankoop van alle zestien Fyra's. Dat melden de NOS en De Telegraaf, die in het bezit zijn van de brief.

De NS reageerde in de brief op een bericht van AnsaldoBreda dat niets de afname van de treinen meer in de weg zou staan. Enkele 'systeemfouten' konden nog besproken worden in een latere ontmoeting, maar de Italianen wilden niet garanderen dat de problemen ook zouden worden verholpen.

De NS vond dat die zaken niet in de weg stonden van de definitieve aankoop. De problemen zouden in de loop van het project worden opgelost.

Een week later werden de V250-treinstellen echter van het spoor gehaald na problemen door sneeuwval. Meer dan de helft van de Fyra's viel uit of had vertraging. De NS en de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS willen nu onder hun contract met de Italianen uit.