Rode dag op Europese beurzen

(Novum/ABM FN) - De Europese beurzen zijn donderdag over een breed front lager gesloten. De AEX leverde 1,1 procent in op 375,58 punten en maakte daarmee een einde aan een periode van vijf dagen van winsten op rij. De Franse beurs leverde een half procent in en de Duitse beurs eindigde 0,7 procent in het rood.

In de AEX sloten 22 fondsen hoger lager. De grootste verliezen kwamen voor rekening van Air France-KLM en Ahold met respectievelijk 4,0 en 2,7 procent. Alleen Fugro en DE Master Blenders 1753 wisten in het groen te sluiten. De bodemonderzoeker steeg een half procent in waarde en het koffie- en theebedrijf won 0,3 procent. Donderdag loopt de aanmeldingstermijn van Benckiser op DE af. AkzoNobel maakte een pas op de plaats op 47,11 euro.

In de AMX (-0,7 procent) ook vrijwel alleen maar rood op de koersenborden. De grootste verliezen waren voor NSI en Pharming met koersdalingen van 2,7 en 2,9 procent. Aalberts Industries, dat de outlook voor 2013 verlaagde, leverde 2,3 procent in. Ook kondigde topman Jan Aalberts aan terug te zullen treden in 2014.

Boskalis wist tegen de markt in hoger te eindigden en koerste 1,5 procent hoger. Het baggerbedrijf zei voorbeurs bij publicatie van de halfjaarcijfers een recordwinst voor 2013 te verwachten. ING noemde de operationele resultaten zwak, maar was wel te spreken over het hogere orderboek en de afgegeven verwachting voor 2013.

Het lokaal genoteerde Telegraaf Media Groep won 1,3 procent nadat nieuwe kostenbesparingen werden aangekondigd. Ook liet topman Cees van Steijn weten weinig meerwaarde te zien in de beursnotering.

Na het sluiten van de beurzen in Europa, noteerde de Dow Jones Index 1,1 procent lager op 15.162,26 punten. De breder samengestelde S&P500 Index verloor 1,2 procent en techbeurs Nasdaq 1,3 procent.