Toch tbs in hoger beroep Zeister brandmoord

Een vrouw heeft woensdag in hoger beroep twaalf jaar cel en tbs opgelegd gekregen in de zaak rond de Zeister brandmoord. De rechtbank in Utrecht legde Aryan R. eerder achttien jaar cel op. Het gerechtshof in Arnhem oordeelt anders dan de rechtbank dat de vrouw kampt met een stoornis.

De opgelegde straf komt overeen met de eis van de advocaat-generaal. Bij de rechtbank eiste het Openbaar Ministerie nog 23 jaar cel.

De rechtbank stelde in mei 2011 op basis van een rapport van het Pieter Baan Centrum dat de vrouw volledig toerekeningsvatbaar is. Tijdens het hoger beroep hebben vier deskundigen rapporten uitgebracht en zijn vijf rapporteurs tijdens een zitting gehoord. Het hof concludeert op basis daarvan dat de vrouw kampt met een stoornis, die zo ernstig is dat het onverantwoord is de vrouw na het uitzitten van haar straf onbehandeld te laten terugkeren in de maatschappij.

R. overgoot in december 2009 in Zeist Narges A. met benzine en stak haar vervolgens in brand. De verdachte heeft nooit aangegeven waarom ze dit heeft gedaan, hoewel er volgens het hof aanwijzingen zijn dat R. jaloers was op het slachtoffer.