Wim en Max naar de slacht

Tot voor kort liepen ze vrolijk rond op het terrein van de Tostifabriek, maar helaas voor varkentjes Wim en Max is geen tosti compleet zonder een lekker plakje ham. Om die reden zijn Wim en Max vandaag beiden onder het mes van de slager gegaan. Het verschil met andere varkens: dit is publiekelijk gedaan.

De Tostifabriek is een kunstproject waar bezoekers kunnen ontdekken hoe, van het begin tot het eind, een tosti gemaakt wordt. Alles om een lekkere tosti te maken is te vinden op het terrein van de Van Geldthallen te Amsterdam. Graan om het broodje te bakken, koeien voor de melk, dat nodig is om kaas ter bereiden en natuurlijk ook soortgenoten van Babe om de broodnodige ham te leveren.

Een half jaar geleden begon het project en bezoekers vonden de varkentjes hartstikke leuk en lief. Er werd geknuffeld en er werden leuke, schattige foto’s gemaakt. Dat de varkens dan ook daadwerkelijk werden ingezet om de tosti te vervolmaken, deed dan ook wat stof opwaaien. Via Twitter werd al een reddingsactie opgezet en het instituut waar het project deel van uitmaakt, heeft emotionele telefoontjes en zelfs enkele bedreigingen gekregen.

Tot gisteren hebben sympathisanten de tijd gehad om afscheid te nemen van Wim en Max. Vandaag was de slacht, die overigens 'live' via –eveneens- twitter te volgen was. Het project was opgezet om mensen wat meer bewust te maken over waar hun dagelijks portie vlees nu eigenlijk vandaan komt. Een woordvoerder noemt het project 'geslaagd'.

In september komt er nog een afsluitende bijeenkomst waar de tosti’s gesmikkeld kunnen worden. Je moet daarvoor wel je portemonnee trekken: een tosti gaat 25 euro kosten.