FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 3 juni 2013

'GŲtze mist seizoensstart bij Bayern'

De bovenbeenblessure van Mario Götze lijkt veel erger te zijn dan verwacht. Dat schrijven de Duitse media. De Duitse sterspeler van Borussia Dortmund raakte geblesseerd in de halve finale van de Champions League tegen Real Madrid. Daardoor miste hij de grote finale tegen zijn nieuwe werkgever Bayern München, die Dortmund met 2-1 verloor.

Binnenkort verkast Götze naar München. In eerste instantie leek Götze de eindstrijd wel te halen, maar hij kreeg te maken met een terugslag. Duitse media schrijven nu dat de 20-jarige speler een spiertje heeft gescheurd. Daardoor moet hij mogelijk de eerste competitieduels van het nieuwe seizoen missen.

Het nieuwe seizoen van de Duitse Bundesliga begint in het weekend van 9 augustus. Bayern München werd afgelopen jaargang voor de 23e keer landskampioen. De ploeg won behalve de nationale titel en de Champions League ook de DFB Pokal.

[EK<21] Holtby: "Niks mooiers dan Nederland verslaan"

Lewis Holtby kan niet wachten op donderdag. De middenvelder neemt het dan met Jong Duitsland op tegen Jong Oranje. De twee landen zitten bij elkaar in de groep tijdens het EK in Israël. Holtby kijkt uit naar het treffen tegen Nederland. "Er is niks mooiers dan winnen van Oranje. Om het toernooi te beginnen tegen de rivaal, is fantastisch."

"Ik hoop ons team naar de titel te kunnen leiden", vervolgt de middenvelder van Tottenham Hotspur tegen Kicker. Holtby hoopt een teleurstellend seizoen met de Londense club, met wie hij Champions League-voetbal misliep, toch goed te kunnen eindigen. "Dat was een catastrofe", blikte de aanvoerder terug. "Ik kan dat slechte gevoel echter niet meenemen naar Die Mannschaft."

'Politiek hoofdschuldige Fyra-debacle'

Bij het zoeken naar de verantwoordelijken achter het demasqué rondom de Fyra kan de politiek met een vinger naar de NS wijzen, maar dan wel met twee naar zichzelf. Dat zei senator Roel Kuiper van de ChristenUnie maandag in Nieuwsuur. "De politiek stelde zulke voorwaarden dat de NS wel bij een kleine Italiaanse bouwer moest uitkomen."

Kuiper was voorzitter van de commissie van de Eerste Kamer die de verzelfstandiging van overheidsdiensten van de afgelopen twintig jaar onderzocht. Een van de aanbevelingen van die commissie was in oktober 2010 om de splitsing tussen NS en ProRail terug te draaien. De NS is als bedrijf verzwakt door die splitsing, zei Kuiper, die opnieuw vaststelde dat het experiment met de privatisering is mislukt.

In navolging van België oordeelde de NS maandag dat het niet meer goedkomt met de Fyra. Inmiddels zijn negen van de zestien bestelde treinen geleverd door AnsaldoBreda, voor ruim twintig miljoen euro per stuk. Of dat geld ooit nog terugkomt kan Kuiper niet zeggen. Hij zegt ook niet te weten of het besluit van NS-topman Bert Meerstadt voortkomt uit de Fyra-malaise.

Het is nu zaak om te stoppen met de Fyra en te zoeken naar alternatieven, aldus de senator. En nu er weer een crisis is bij de NS moet worden gewerkt aan een langetermijnoplossing, met een nieuwe verhouding tussen de NS en de overheid, zei hij. Volgens Kuiper moet de NS wel zelfstandig blijven, maar in een holding opgaan, waarbij de splitsing van spoorbeheerder ProRail en NS ongedaan zou moeten worden gemaakt.

Tyler, the Creator reed in Biebers Ferrari

Tyler, the Creator heeft toegegeven dat hij vorige week in de Ferrari van Justin Bieber reed. Bieber ontkende eerder al dat hij het was die met hoge snelheid door zijn woonwijk scheurde. Diverse buren belden de politie toen ze de wagen met 'snelwegsnelheden' door de chique wijk in Los Angeles zagen gaan.

"Ik zat achter het stuur van Justins auto", twitterde rapper Tyler, the Creator afgelopen weekeinde. "Geef hem niet de schuld. Mensen zijn gemeen en geven de verkeerde de schuld." De boodschap van Tyler was waarschijnlijk bedoeld voor Keyshawn Johnson, een ex-American footballer, die de wagen volgde en tegen entertainmentsite TMZ zei dat Bieber erin zat. De Canadese zanger liet op Twitter weten niet kwaad te zijn op zijn vriend. "Het is al goed, ik heb elke dag met dit soort dingen te maken. Maar toch bedankt."

De 19-jarige Bieber kreeg het enige tijd geleden ook al aan de stok met zijn buren. Hij zou iemand hebben bespuugd en met de dood hebben bedreigd. De zanger ontkent de beschuldigingen.

Lijken linkse activisten Mexico gevonden

De lijken van drie linkse activisten zijn maandag gevonden in het zuiden van Mexico. Twee van hen zijn volgens een bron bij het deelstaatbestuur van Guerrero doodgeschoten, de derde is doodgeslagen.

Het drietal werd sinds donderdag vermist. Vijf lotgenoten zijn nog altijd spoorloos. De acht activisten verdwenen na een demonstratie voor steun aan arme boeren.

Een van de slachtoffers was een bekend plaatselijk kopstuk van de linkse Partij van de Democratische Revolutie. In de jaren negentig verdwenen in Guerrero tientallen aanhangers van die partij. Zij keerden nooit levend terug

'Manning liet geheimen in handen vijand vallen'

De Amerikaanse voormalige militair Bradley Manning heeft, door geheime documenten op het internet te plaatsen, vertrouwelijke informatie in vijandelijke handen doen vallen. Dat heeft de Amerikaanse aanklager maandag gezegd in zijn requisitoir op de eerste zittingsdag van Mannings proces.

Aanklager Joe Morrow zei dat de zaak-Manning een voorbeeld is van wat er gebeurt als 'hooghartigheid en toegang tot vertrouwelijke informatie samenkomen'. Manning wordt vervolgd voor het verlenen van steun aan de vijand, een vergrijp waarvoor de klokkenluider levenslang kan krijgen.

De 25-jarige Manning heeft toegegeven informatie van het leger te hebben doorgespeeld aan klokkenluiderswebsite WikiLeaks. Hij heeft bekend schuldig te zijn aan een aantal aanklachten, waar hij twintig jaar cel voor kan krijgen.

Deze bekentenis was echter niet genoeg voor het Amerikaanse leger en de regering van president Barack Obama. Zij willen Manning vervolgen voor het verlenen van steun aan de vijand. De aanklagers hebben aangekondigd dat ze bewijs zullen overleggen dat Al-Qaida-leider Osama bin Laden had gevraagd om de informatie die WikiLeaks openbaar maakte, en die zo ook bemachtigde.

Volgens de verdediging was Manning 'jong en naïef', maar had hij 'goede bedoelingen'. De jonge inlichtingenanalist speelde slechts gegevens door waarvan hij dacht dat de wereld erbij gebaat was als ze openbaar werden, betoogde Mannings advocaat David Coombs.

Een twintigtal medestanders van Manning trotseerden maandag de regen en verzamelden zich aan de poort van legerbasis Fort Meade in de stat Maryland, waar hij wordt berecht. Met spandoeken betuigden ze Manning hun steun

Kun jij leven zonder televisie?

In de tijd dat je alleen nog tussen Nederland 1 en 2 kon schakelen (een afstandsbediening hadden we nog niet), keek je soms urenlang tegen een testbeeld aan. Wachtend op de klok en de pieptoon die de start van een nieuw programma inluidde. Pa 7sloten bepaalde wat er op de kijkbuis kwam. Hij trok van journaal naar journaal, om vervolgens over te schakelen naar actualiteitenprogramma's als 'Brandpunt' en 'Achter het Nieuws'.

Koning prijst relatie met Duitsland

"Oude liefde roest niet." Dat zei koning Willem-Alexander maandagavond ten overstaan van een zaal vol Nederlandse en Duitse ondernemers in Wiesbaden. "Laten we het glas heffen op oude liefde en op nieuwe kansen."

De koning onderstreepte in zijn toespraak het belang van de economische samenwerking tussen Nederland en Duitsland. Tijdens de handelsmissie reizen meer dan honderd Nederlandse ondernemers naar de deelstaten Hessen en Baden-Württemberg om contacten te leggen met Duitse bedrijven.

Willem-Alexander zei dat hij en zijn vrouw Nederland 'actief willen vertegenwoordigen' en het ondersteunen van handelsmissies hoort daarbij, meent hij. Minister voor Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA) zei maandagavond al dat door de aanwezigheid van het koningspaar deuren opengaan voor het bedrijfsleven die anders gesloten blijven.

Woensdag reizen de koning en koningin door naar Frankfurt en Stuttgart. Dan bezoeken ze onder meer de Opel-designfabriek en het museum van Mercedes Benz.

Trainer Regtop zorgt voor sensatie als invaller

Erik Regtop, tegenwoordig trainer van de Zwitserse derdeklasser SC Brühl, kan de komende tijd niet meer stuk bij de supporters van zijn ploeg. Vanwege omstandigheden maakte de 45-jarige Nederlander afgelopen weekend zijn comeback als speler en dit pakte sensationeel uit.

De voormalig speler van onder meer FC Groningen en sc Heerenveen zette in 2010 een punt achter zijna actieve voetballoopbaan en ging vervolgens als trainer aan de slag. "Door de nodige blessures had ik maar twee veldspelers en een reservekeeper op de bank zitten", aldus Regtop.

Bij een 1-0 voorsprong tegen Delémont bracht Regtop zichzelf binnen de lijnen. Zijn ploeg incasseerde echter in de slotseconden van de reguliere speeltijd de gelijkmaker en zodoende moest een verlenging beslissing brengen welke club volgend seizoen in de eerste ronde van het Zwitserse bekertoernooi actief is.

"Ik kreeg bijna een hartaanval, omdat ik wist dat ik door die goal nog eens dertig minuten zou moeten volhouden", aldus Regtop over de verlenging van zijn club. In deze verlenging zorgde de oefenmeester van SC Brühl echter voor een sensatie. Met drie assists zorgde Regtop ervoor dat Alex de Freitas met een hattrick een 4-1 eindstand op het scorebord wist te brengen.

Behalve zijn drie verzilverde assists was Regtop, die zijn jeugdopleiding genoot bij Ajax, ook zelf dichtbij een doelpunt. De lat stond een treffer van de trainer echter in de weg. Hoewel Regtop met recht kon spreken over een succesvolle rentree binnen de lijnen, liet hij weten het wel bij dit duel te houden.

Bruma: "Ja, ik wil graag naar PSV"

Jeffrey Bruma hoopt komend seizoen in Eindhoven te spelen. De verdediger bevestigt dat er van beide kanten interesse is. Bruma staat momenteel onder contract bij Chelsea, maar PSV hoopt de verdediger binnenkort definitief over te nemen.

Bruma staat zelf open voor een overgang naar de Eredivisie. "Ja, ik wil graag naar PSV. Deze week openen we de onderhandelingen. PSV gaat eerst in gesprek met Chelsea, daarna ben ik aan de beurt", aldus de Oranje-international tegen Voetbal International. Chelsea zou ongeveer vier miljoen euro willen ontvangen voor Bruma, die afgelopen seizoen op huurbasis speelde voor Hamburger SV.

De Mos kritisch op oefentrip Oranje

Aad de Mos begrijpt niet veel van de oefentrip van Oranje. Volgens de trainer en analist is het zinloos om aan de andere kant van de wereld twee oefenduels te spelen.

"Ik kan me niet voorstellen dat je daar nog spectaculaire dingen ziet. Een speler als Ricky van Wolfswinkel kun je ook bij Norwich City bekijken", zegt De Mos tegen NUsport. "De commerciële belangen gaan hier duidelijk boven de sportieve."

De oud-trainer van onder meer Ajax en PSV pleit voor rust voor de Oranje-internationals. "Als er één jaar is dat je niet moet gaan reizen, is het dit jaar. De competitie is al heel zwaar en flink ingekort omdat het WK eraan komt. Dit zijn dingen die als trainer buiten je om gebeuren. Duitsland speelt met een flink verzwakt team in de Verenigde Staten, het zijn trips voor B-elftallen."

"Ik vond het zelf als trainer wel prettig, al zijn het meer vakantie-uitjes. Dan kon je spelers, die vertrekken, thuis laten en nieuwe spelers meenemen en meteen testen." Oranje speelt aankomende vrijdag in Djakarta tegen Indonesië, de dinsdag erna is China in Peking de tegenstander.

Amateurkampioen Katwijk ziet af van promotie

Topklasser Katwijk speelt de komende twee seizoenen definitief niet in de Eerste Divisie. De algeheel amateurkampioen gaat ondanks de versoepelde voorwaarden niet in op het aanbod van de KNVB. Dat liet de club maandagavond weten. Het bestuur van Katwijk denkt dat deelname aan de Jupiler League een te grote stap is.

"Katwijk heeft de ambitie om uit te groeien tot een stabiele topamateurvereniging die zich voor langere tijd met de besten kan meten. De aanpak en werkwijze is die van het stap voor stap verbeteren", aldus de zaterdagtopklasser in een verklaring.

"Binnen de vereniging is serieus gesproken over het aanbod van de tweejarige pilot. Alles overziende en afwegende hebben we vastgesteld dat de huidige koers van stap voor stap beter worden de beste kansen biedt om onze ambities te realiseren."

Naast de grote sportieve stap wijst Katwijk op de tijdsdruk die het spelen in de Eerste Divisie met zich meebrengt, vanwege de sportieve en organisatorische voorbereiding. Ook de 'onzekerheden en onduidelijkheden over de ontwikkelingen van de Jupiler League zowel sportief als op het gebied van de licentie-eisen' speelden een rol.

Naast Katwijk kreeg ook zondagkampioen Achilles '29 het aanbod om te promoveren. Die club is wel bereid volgend jaar uit te komen op het tweede profniveau van Nederland. Met de amateurteams en twee beloftenteams moest de door het faillissement van AGOVV en SC Veendam uitgedunde competitie worden aangevuld.

Mogelijk komt er door de beslissing van Katwijk een extra plekje vrij voor een beloftenteam. Ajax, FC Twente en PSV hebben er wel oren naar om hun beloften toe te laten treden tot de Jupiler League.

Dinsdag wordt in Zeist de Algemene Vergadering Betaald Voetbal (AVBV) gehouden. Tijdens die bijeenkomst moeten alle plannen worden goedgekeurd en komt er zodoende meer duidelijkheid over de toekomst van de Eerste Divisie.

Kidd (40) stopt na negentien seizoenen NBA

Basketballer Jason Kidd houdt het na negentien seizoenen op het hoogste niveau in de NBA voor gezien. De 40-jarige pointguard liet dat maandag weten op de website van zijn ploeg New York Knicks. Hij werd in 2000 en 2008 olympisch kampioen met de Amerikaanse ploeg.

Kidd speelde een seizoen voor de Knicks. Eerder kwam hij uit voor Dallas, Phoenix en New Jersey. Met Dallas Mavericks veroverde hij in 2011 de NBA-titel. Kidd werd tien keer voor de All-Stars geselecteerd en bracht gemiddeld 12,6 punten per wedstrijd op zijn naam.

Mansveld noemt stoppen Fyra verstandig

Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) noemt het verstandig dat de NS wil stoppen met de Fyra. Dat heeft Mansveld maandagavond gezegd, na overleg met de NS-top in Den Haag.

"Als ik goed kijk naar wat ik heb gehoord en wat ik heb gezien, vind ik dat een verstandig besluit", zei Mansveld voor de ingang van haar departement. De NS vindt de trein onvoldoende betrouwbaar en de spoorwegen hebben er geen vertrouwen in dat de fabrikant alle gebreken kan herstellen. NS-topman Bert Meerstadt lichtte het besluit eerder op de dag toe aan Mansveld.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Mansveld dat sprake is van een voornemen van de NS, en nog geen besluit. Er moet nog een 'nadere analyse' plaatsvinden van de gevolgen voor reizigers en de juridische en financiële aspecten. Het definitieve besluit wordt eind deze week door het kabinet genomen. Ook wil Mansveld deze week een voorstel van de NS ontvangen voor een alternatief plan voor de reizigers.

De NS stuurt Mansveld deze week het rapport van het technische onderzoek op basis waarvan het spoorbedrijf de stekker uit de Fyra heeft getrokken, meldt Mansveld in een brief aan de Tweede Kamer. De bewindsvrouw hoopt die stukken vrijdag ook aan de Tweede Kamer te kunnen sturen.

De bewindsvrouw schrijft aan het eind van haar brief dat zij zich ten aanzien van de concessie 'alle rechten' voorbehoudt. Maandagavond wilde zij niet zeggen of zij de concessie van de NS zal intrekken en gaat praten met ander spoorbedrijven om een hogesnelheidstrein te laten rijden. Wat het CDA betreft wordt gekeken naar andere bedrijven. "Ik wil nergens op vooruitlopen", zei Mansveld echter.

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven spreekt in een reactie van een 'onvermijdelijk' besluit. "Het Nederlandse spoor is veiliger zonder Fyra", laat zij weten. Van Veldhoven eist dat de reiziger nu snel duidelijkheid krijgt over een 'hoogwaardig alternatief'. Ook voor D66 is het niet vanzelfsprekend dat de NS de concessie voor het internationaal treinverkeer behoudt.

Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) vindt het goed dat ook de NS nu aangeeft wat iedereen al wist, namelijk dat de Fyra is mislukt. "Wij willen dat er nu snel gewerkt wordt aan een goed alternatief voor reizigers die naar België willen." Die reiziger mag van Van Tongeren niet de dupe worden van het debacle. "Een reis naar België mag nu niet plotseling veel duurder worden." Van Tongeren wil daarover nog deze week een Kamerdebat.

Proces Bradley Manning begonnen

In Fort Meade in de Amerikaanse staat Maryland is maandag het proces begonnen tegen klokkenluider Bradley Manning, drie jaar nadat de eerste aanklachten werden ingediend. Manning wordt onder meer beticht van steun verlenen aan de vijand, een vergrijp waar hij levenslang voor kan krijgen.

De 25-jarige Manning heeft toegegeven informatie van het leger te hebben doorgespeeld aan klokkenluiderswebsite WikiLeaks en heeft bekend schuldig te zijn aan een aantal aanklachten, waar hij twintig jaar cel voor kan krijgen. Deze bekentenis was echter niet genoeg voor het Amerikaanse leger en de regering van president Barack Obama, die Manning willen vervolgen voor het verlenen van steun aan de vijand.

De rechter heeft maandag tot dusver vooral een aantal procedurele kwesties afgehandeld. Later op de dag houden de aanklagers en de advocaten van Manning hun openingsbetoog.

Manning zei in februari de informatie te hebben gelekt om te laten zien hoe 'bloeddorstig' het Amerikaanse leger te werk gaat. Hij gelooft niet dat de informatie die hij heeft gelekt de Verenigde Staten serieus kan schaden en zegt een discussie op gang te hebben willen brengen over het leger en het Amerikaanse buitenlandbeleid.

Manning weet zich onder meer gesteund door Daniel Ellsberg, de militaire analist die in de jaren zeventig de zogenoemde Pentagon Papers lekte. In de Pentagon Papers stond beschreven hoe de regering van president Lyndon Johnson de oorlog in Vietnam had laten escaleren, iets wat de regering in het openbaar juist vurig ontkende. Volgens Ellsberg zijn de onthullingen van Manning wellicht nog belangrijker dan de zijne.

Zalm wil topman ABN AMRO blijven

Gerrit Zalm hoopt ook na volgend jaar bestuursvoorzitter van ABN AMRO te blijven. Zijn huidige termijn loopt eind 2014 af. Het is niet uitgesloten dat de bank tegen die tijd niet meer in staatshanden is.

"Na 4,5 jaar voel ik me een echte bankier, en die overtuiging lijkt de bank ook te hebben", zegt de 61-jarige oud-minister maandag in een interview met het Amerikaanse persbureau Bloomberg. Laten we afwachten en kijken of de raad van commissarissen daarmee instemt."

De Nederlandse overheid gaat de bank, die in 2008 vanwege in staatshanden kwam, niet eerder dan in 2014 verkopen. Zalm herhaalde dat dat het beste kan door de genationaliseerde bank naar de beurs te brengen.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) is voornemens het parlement de komende weken in te lichten over zijn strategie rondom ABN AMRO. De PvdA gaf vorig jaar nog aan een beursgang in verband met het door de partij gewenste stabielere banksysteem niet als eerste optie te zien.

Volgens VVD'er Zalm is ABN AMRO er klaar voor om eind volgend jaar of begin 2015 'de markt' op te gaan."Ik zie niet veel andere opties." Wel kan de staat een minderheidsbelang houden, oppert hij.

Nederland heeft al met al een slordige dertig miljard euro in de bank gestoken. Zalm verdient 750 duizend euro per jaar als voorzitter van de raad van bestuur.

Neymar: "Kijk uit naar spelen met Messi"

Neymar werd maandag officieel gepresenteerd bij FC Barcelona. De jonge Braziliaan kan niet wachten om aan de slag te gaan bij zijn nieuwe club.

Voor liefst 57 miljoen euro werd de aanvaller overgenomen van Santos. Neymar werd lange tijd ook gelinkt aan Real Madrid, maar besloot uiteindelijk voor Barcelona te kiezen. Bij de Catalaanse club tekende de Braziliaan een contract tot 2018. Bij zijn presentatie liet Neymar weten uit te kijken naar het spelen voor zijn nieuwe werkgever.

"Geld is fijn, maar de prioriteit ligt bij gelukkig zijn. Ik heb veel aanbiedingen gehad, maar ik heb mijn hart gevolgd", aldus Neymar op de clubwebsite. "Wennen aan het Europese voetbal zal niet makkelijk zijn, maar ik hoop dat dat me snel lukt. Ik ben erg blij dat deze droom uitkomt. Het was na deze speciale dag best wel emotioneel."

Neymar kijkt vooral uit naar het samenspelen met Lionel Messi. "Messi is de beste speler ter wereld. Dat is hij nu al een hele tijd. Ik kijk er dan ook erg naar uit om met hem samen te werken."

Omstanders pakken 12-jarige overvaller in Venlo

Een 12-jarige jongen heeft maandagmiddag een gewapende overval gepleegd op een supermarkt in Venlo. Twee mannen die in de winkel waren wisten de jongen te overmeesteren, laat de politie weten. De tiener had onder bedreiging van een mes een medewerkster geld afhandig gemaakt.

De jonge overvaller maakte deel uit van een groep jongens die bij deur van de winkel aan de Vinckenhofstraat geposteerd stonden. Omdat ook zij worden verdacht van betrokkenheid bij de overval heeft de politie hen eveneens gearresteerd. Het gaat om vier jongens van 12 tot 14 jaar. Alle verdachten zijn afkomstig uit Venlo en omgeving.

Schoolkinderen gedood bij aanslag Afghanistan

Bij een zelfmoordaanslag op een Amerikaanse legerdelegatie in Samkani, in de Afghaanse provincie Paktia, zijn maandag negen schoolkinderen om het leven gekomen. Dat heeft de Afghaanse politie bekendgemaakt. Ook twee NAVO-militairen en een Afghaanse politieagent lieten het leven.

Volgens de politiechef van Paktia had een zelfmoordterrorist op een motorfiets het gemunt op een Amerikaanse delegatie die in het lokale gemeentehuis een vergadering had bijgewoond. De aanvaller bracht zijn explosieven tot ontploffing op het moment dat de Amerikanen naar buiten stapten, zei politiecommandant Zelmia Oryakhail.

Op datzelfde ogenblik ging echter een nabijgelegen school uit. Negen scholieren kwamen om en vijftien raakten gewond. De leerlingen waren tussen de 10 en 16 jaar oud.

De NAVO bevestigde dat twee militairen zijn gesneuveld, maar weigerde de identiteit van de militairen bekend te maken.

De afgelopen weken is Afghanistan getroffen door een golf van zelfmoordaanslagen, veelal gericht tegen de Afghaanse overheid of internationale organisaties in het land. Opstandelingen hebben politieposten aangevallen en landmijnen en bermbommen geplaatst.

Zeven Afghanen verloren maandag het leven toen ze in de provincie Laghman op een landmijn reden. De omgekomen man, vier vrouwen en twee kinderen waren eropuit getrokken om brandhout te sprokkelen.

[EK<21] Zoet: "EK komt nu echt dichtbij"

Jeroen Zoet kan niet wachten om aan het EK te beginnen met Jong Oranje. De doelman kijkt met vertrouwen vooruit.

Jong Oranje wacht donderdag de eerste groepswedstrijd van het toernooi in Israël. Duitsland is dan de tegenstander. Zoet spreekt van een goede voorbereiding van zijn ploeg. "We hebben een goede trainingsweek in Haifa gehad, het veld en hotel waren prima daar."

"Voor mij persoonlijk wende de warmte snel, ik heb daar nooit zo'n last van. Zeker 's avonds, als we de wedstrijden gaan spelen, valt het wel mee. Nog een paar dagen voorbereiden, dan gaat het gelukkig beginnen", aldus de sluitpost van RKC Waalwijk tegenover het Algemeen Dagblad.

Zoet, die een sterk seizoen kende in Waalwijk, keek al lange tijd uit naar het eindtoernooi. "Nu we hier in Tel Aviv zijn, komt het EK echt dichtbij."

Villa denkt niet aan vertrek bij BarÁa

David Villa lijkt niet van plan te zijn om FC Barcelona komende zomer te verlaten. Ook niet nu hij met Neymar weer een concurrent erbij heeft.

Villa heeft een wisselvallig seizoen achter de rug. De Spaanse topscorer aller tijden was in 27 competitieduels negen keer trefzeker voor de Catalanen. Hij werd al in verband gebracht met een transfer naar Arsenal of Tottenham Hotspur.

"Ik heb een contract bij Barcelona", zei Villa echter in de Spaanse media. "En ik heb altijd gezegd dat ik hier heel gelukkig ben. Ik wil niet te ver vooruit kijken. Ik ga naar de Confederations Cup om daar mijn best te doen."

"We moeten tijdens de zomer veel dingen bespreken, daarna zien we wel. Maar nu denk ik aan niets anders dan voetballen." David Villa (31) heeft nu drie jaar in Camp Nou erop zitten. Hij scoorde 47 keer in 115 officiële duels. Zijn contract loopt nog tot medio 2014.

Neukertje Ben Saunders kapt ermee

Yvonne Coldeweijer kruipt niet langer in de huid van Keet! De 26-jarige zangeres, die bijna drie jaar het gezicht van RTL Telekids was, vindt het tijd voor iets anders. RTL heeft al een vervangster aangetrokken, de 22-jarige Janouk Kelderman.

"Wat een superleuke tijd heb ik gehad als Keet!", zegt de blondine in een verklaring. "Door mijn groeiende carrière komen er nu ontzettend leuke dingen op mijn pad, waar ik als kind al van droomde. Dat betekent dat ik helaas niet genoeg tijd heb om alles te combineren", legt de vriendin van Ben Saunders uit. "Ik wil mezelf blijven ontwikkelen en triggeren en vanwege persoonlijke groei heb ik daarom besloten om uit de act te stappen."

Coldeweijer, die ook in verschillende musicals speelde, hoeft zich de komende tijd niet te vervelen. "Mijn passies zijn muziek, presenteren en mijn fashionblog en daar wil ik me nu op gaan richten."

Ali B uitgeroepen tot Papa met Flair

Ali B mag zich dit jaar de meest bijzondere vader van Nederland noemen. De rapper is door tijdschrift Flair uitgeroepen tot Papa met Flair, waarmee hij in de voetsporen treedt van Guus Meeuwis.

"Ik vind deze award mooi", reageert de 31-jarige rapper, die een 3-jarige en een 1-jarige zoon heeft, in een verklaring. "Het klopt wel dat ik heel goed ben met kinderen. Misschien omdat ik zelf een beetje een groot kind ben." Ali vindt het positief dat de award bestaat. "Het is belangrijk dat vaders betrokken zijn bij de opvoeding. Ik klink een beetje Ali Ideali zo he?"

De rapper zegt het vaderschap uiterst serieus te nemen. "Als vader liggen mijn ambities torenhoog. Ik wil de beste vader zijn die er is. Ik heb een goede band met mijn kinderen. Mijn oudste, Amin, is misschien net iets gekker op mij dan de jongste. Bij Omar ben ik nog volop aan het ontdekken wat er allemaal in dat koppie omgaat."

Dat zijn kroost af en toe eigenzinnig is, verbaast Ali niet. "Ik was ook altijd ondeugend en stout, deed dingen die eigenlijk niet horen. Dus het is niet gek dat mijn zoons dat ook doen. Voor hun moeder is dat misschien nog wel het vermoeiendst. Die woont met drie kinderen in huis."

Meisje (17) overleden in Tilburg, mogelijk door xtc

In Tilburg is zondag een meisje van 17 jaar overleden, mogelijk als gevolg van xtc-gebruik. Ze bezocht zaterdagavond poppodium 013 in de Brabantse stad en werd daar onwel. Ze stierf zondag in een ziekenhuis in Tilburg. Het Openbaar Ministerie heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar de oorzaak van haar dood, laat de politie maandag weten.

Ook een andere bezoeker van 013, een man, werd onwel. Beiden hadden waarschijnlijk xtc-pillen ingenomen. Toxicologisch onderzoek moet uitwijzen of de dood van het meisje, dat niet uit Tilburg kwam, is veroorzaakt door de pillen of dat een andere oorzaak is te benoemen. Ook wordt onderzocht of er een verband is tussen beide gevallen. De herkomst van de pillen is onduidelijk.

Popcentrum 013 betreurt de gebeurtenissen ten zeerste. "Met grote verslagenheid hebben wij kennis genomen van het overlijden van een van onze bezoekers, nadat zij onwel was geworden zaterdagavond in 013", meldt het popcentrum ion een verklaring. "Ons medeleven gaat uit naar de familie, vrienden en bekenden."

De EHBO-ploeg verleende direct eerste hulp en alarmeerde onmiddellijk de ambulancedienst, meldt 013 verder.

Bouw Icedome Almere gaat door

Er komt sowieso een nieuw schaatsstadion in Almere. De bouw van de Icedome is niet afhankelijk van het besluit van de schaatsbond KNSB en sportkoepel NOCNSF, die in augustus de nieuwe nationale schaatshal voor de komende tien jaar kiezen. Dat maakten de gemeente en het consortium Almere maandagavond bekend op een persconferentie.

Bouwbedrijf Bam staat garant voor de financiering van 185 miljoen euro, meldt de NOS. Het geld is afkomstig van beleggers en van overheidssteun is geen sprake. Het Icedome komt vlak naast de topsporthal langs de A6 te staan.

IJsmeester Bertus Butter is verantwoordelijk voor het ontwerp van het ijsstadion, waarvan de bouw naar verwachting volgend najaar begint. In 2016 moet het complex klaar zijn. Butter heeft ook Thialf ontworpen en is momenteel betrokken bij de bouw van de ijshal in Sochi, waar volgend jaar de Olympische Spelen worden gehouden.

Het project in Almere kreeg de voorkeur in een uitgelekt rapport van de KNSB en het NOCNSF. Daarover ontstond bij de andere betrokken partijen de nodige ophef, waarna het besluit vorige week werd uitgesteld tot augustus. Het Icedome moet het opnemen tegen een nieuw Thialf in Heerenveen en het Transportium in Zoetermeer.

Het consortium Almere liet al weten dat er in zijn ogen ten onrechte wordt afgeweken van de eerder vastgestelde procedure en de daarbij horende voorwaarden. Desondanks verwacht het consortium de gunning nog steeds te krijgen.

Nantes mag zich niet roeren op transfermarkt

Het gepromoveerde Nantes moet zich zonder aankopen zien te handhaven op het hoogste niveau in Frankrijk. De club had in november een transferverbod gekregen van de FIFA en zag een beroep bij het sporttribunaal CAS maandag niets opleveren. Zowel deze zomer als komende winter mag Nantes geen nieuwe spelers aantrekken.

Nantes ging in de fout met het strikken van aanvaller Ismael Bangoura. De Guineër verbrak eenzijdig zijn contract bij Al Nasr, waarna hij in januari bij de Franse ploeg aan de slag ging. De club uit Dubai stapte vervolgens naar de FIFA, dat Al Nasr gelijk gaf.

Nantes werd naast het transferverbod veroordeeld tot het betalen van 4,5 miljoen euro aan Al Nasr. Bovendien kreeg Bangoura een schorsing van vier maanden. Het CAS was het ook met die beslissingen van de wereldvoetbalbond eens.

Overigens weigert Nantes zich neer te leggen bij de straf. De club kondigde aan naar het Zwitserse hooggerechtshof te stappen. Het hof kan de zaak in principe niet opnieuw beoordelen, maar mag wel ingrijpen als er tijdens het proces fouten zijn gemaakt.

[RG] Sharapova bedwingt Stephens in Parijs

Maria Sharapova heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van Roland Garros. De Russin was maandag de Amerikaanse Sloane Stephens (17) de baas met 6-4 en 6-3. In beide sets bleek een verschil van een break voldoende voor de als tweede geplaatste titelverdediger. Het is de zevende keer dat ze de laatste acht bereikt in Parijs.

De 26-jarige Sharapova neemt het in de kwartfinale mogelijk opnieuw op tegen een Amerikaanse. Jamie Hampton, die in de vorige ronde Petra Kvitova (7) versloeg, moet dan wel zien af te rekenen met Jelena Jankovic, de nummer achttien van de plaatsingslijst.

Monster Hunter 4 na de zomer in Japan

Het nieuwste deel in de Monster Hunter-reeks wordt 14 september uitgegeven in Japan. Monster Hunter 4 is in de maak voor de Nintendo 3DS. Dat heeft uitgever Capcom maandag bekendgemaakt. De reeks is met 26,8 miljoen verkochte spellen een van de populairdere producties van het bedrijf dat onder meer Resident Evil en Street Fighter maakt.

Traditioneel betekent de release van een nieuwe Monster Hunter een flinke financiële impuls voor het gamebedrijf. Alleen in de eerste week ging Monster Hunter Tri voor Nintendo Wii ruim een half miljoen keer over de toonbank in Japan.

Het nieuwste spel in de Monster Hunter-reeks moet meer vrijheid bieden. Zo kunnen spelers in gevechten de vijandelijke monsters beetpakken. Daarnaast kunnen de monsters gebruikmaken van de omgeving en de speler bijvoorbeeld in het nauw drijven.

Capcom zag zijn winst in het afgelopen boekjaar halveren naar 22,9 miljoen euro. Het bedrijf heeft aangegeven hoge verwachtingen te hebben van Monster Hunter 4 voor Nintendo 3DS. Het spel is nog niet aangekondigd voor een release in Europa.


Monster Hunter 4 na de zomer in Japan (Foto: Novum)

Palermo wil Gattuso als trainer

Palermo verwacht voormalig Italiaans international Gennaro Gattuso te strikken als nieuwe trainer. Dat heeft de voorzitter van de Siciliaanse club maandag gezegd. "Hij wordt de nieuwe coach van Palermo zodra ik eruit ben met zijn voorganger Giuseppe Sannino", zei Maurizio Zamparini maandag.

De 35-jarige Gattuso komt momenteel uit voor het Zwitserse Sion, waar hij in februari enige tijd werd gepromoveerd tot trainer-speler. Na dertien wedstrijden moest hij vanwege de teleurstellende resultaten echter weer een stapje terug doen.

De oud-middenvelder, die in 2006 wereldkampioen werd met Italië, heeft nog een contract voor een seizoen bij Sion. Hij ging, na dertien seizoenen voor AC Milan te hebben gespeeld, vorige zomer in Zwitserland aan de slag.

Palermo degradeerde dit seizoen uit de Serie A. Zamparini staat bekend om zijn geringe geduld met trainers. Sinds zijn aantreden in 2002 heeft Palermo al meer dan twintig coaches versleten.

'Juweeltje van Square Enix krijgt vervolg'

Een van de betere games uit de tuin van Square Enix, om precies te zijn Eidos Montreal, krijgt waarschijnlijk een vervolg. In maart werden onder andere de domeinnamen deusexthefall.com en deusexthefall.net geregistreerd. Omdat er al een film uitkomt met de naam Deus Ex: Human Defiance, denken fans dat Deus Ex: The Fall een officieel vervolg zal zijn op Deus Ex: Human Revolution.

Vandaag wordt dit vuur weer aangewakkerd door het officiële Twitteraccount van Eidos Montreal. Vandaag is er namelijk een bericht uitgebracht dat vraagt: 'Are you ready for the fall?' Met de E3 die over een week van start gaat, is het niet een vreemde gedachte dat de game daar aangekondigd wordt. Of de game in de herfst zal worden uitgebracht, is nog onbekend.

Deus Ex: Human Revolution

Betis langer door met coach Pepe Mel

Pepe Mel staat ook de komende seizoenen aan het roer bij Real Betis. De 50-jarige trainer zette maandag zijn handtekening onder een contract dat hem tot medio 2017 in Sevilla houdt. Mel ging in 2010 aan de slag bij Betis en leidde de ploeg in zijn eerste jaar direct terug naar de Primera Division.

Afgelopen seizoen eindigde Betis op de zevende plaats, waardoor de club een ticket voor de Europa League bemachtigde. "Ik ben blij met het vertrouwen van Betis in zowel goede als mindere tijden", liet Mel weten.

Josje is weer vrijgezel

Josje en Johnny de Mol zijn uit elkaar. Dat liet het blonde K3-lid weten aan RTL Boulevard.

De 27-jarige Josje had sinds vorig jaar zomer een relatie met de 34-jarige Johnny. Ze stonden op het punt te gaan samenwonen en waren op zoek naar een huis. Op de vraag hoe het met het zoeken naar een geschikt huis ging, liet Josje geëmotioneerd weten dat het koppel uit elkaar is.

Josje en Johnny waren eerder al een aantal keer onderdeel van een showbizz-koppel. Josje deed eerder acteur Levi van Kempen en Samson's baasje Gert Verhulst. Johnny deelde het Gooisch matras eerder met onder andere Chantal Janzen en Bridget Maasland.

Waarom de twee uit elkaar zijn gegaan is niet bekend.

Doorstart Free Record Shop nog weken onzeker

Binnen 4 weken zal duidelijk zijn of de Free Record Shop een doorstart gaat maken en wie het bedrijf overneemt. Dat heeft curator Jos Borsboom maandag gezegd tegen het ANP.

"Er vinden gesprekken plaats met vier serieuze kandidaten. In de tussentijd worden de winkels opengehouden. De kans op een doorstart is aanzienlijk", aldus Borsboom.

De verkoop van de Belgische onderdelen aan investeerder ProCures, vlak voordat het faillissement van de Nederlandse tak werd uitgesproken, wordt volgens de curator mogelijk teruggedraaid. "Dat kan als het in het belang is van de onderneming als geheel", vertelt Borsboom.

Een woordvoerder van ProCures zegt nog steeds de Free Record Shop in afgeslankte vorm te willen voortzetten.

Doorstart Free Record Shop nog weken onzeker
Doorstart Free Record Shop nog weken onzeker (Foto: ANP)

'Microsoft wil diensten aanbieden'

Microsoft wil zijn blik meer richten op het maken van apparaten en het aanbieden van diensten. Deze bedrijfsfilosofie zou betekenen dat het bedrijf zich minder gaat profileren als softwareproducent. Dat schrijft techweblog All Things Digital maandag op basis van bronnen die meer weten over de plannen van het bedrijf achter Windows en de Xbox.

Het besturingssysteem Windows en het softwarepakket Office zijn belangrijke producten voor Microsoft die niet snel opzijgezet zullen worden. Het techweblog suggereert echter dat topmannen Tony Bates, verantwoordelijk voor de communicatiesoftware Skype, en Don Mattrick, man achter de Xbox en de Surface-tablets, binnenkort een belangrijkere rol in de organisatie van de softwaregigant gaan spelen.

Microsoft levert op dit moment besturingssystemen voor tablets, pc's en smartphones. Zo werkt het nauw samen met Nokia aan de Lumia-telefoons. Eind dit jaar komt het bedrijf met de Xbox One, waarvoor het onder meer een eigen televisieserie rond de schietspelreeks Halo wil maken. Bovendien doken er in april geruchten op over een smartwatch van Microsoft.


'Microsoft wil diensten aanbieden' (Foto: Novum)

'McQuaid krijgt uitdager voor voorzitterschap UCI'

Pat McQuaid krijgt een uitdager in de strijd om het voorzitterschap van de internationale wielerunie UCI. De Brit Brian Cookson, voorzitter van de Britse wielerbond British Cycling, is door zijn bond genomineerd. Dat meldt de Engelse krant The Telegraph maandag. De huidige voorzitter, de Ier McQuaid, was tot nu toe de enige kandidaat.

De 61-jarige Cookson neemt het nu in september op tegen de verre van onomstreden McQuaid. De Ier werd door zijn eigen bond genomineerd, maar die nominatie werd teruggetrokken vanwege procedurefouten en de Ierse bond besloot tot een ledenraadpleging. De Zwitserse bond bracht uitkomst door McQuaid als zittend voorzitter alsnog te nomineren.

McQuaid wordt verweten te weinig gedaan te hebben gedaan in de strijd tegen doping. Hij zou zelfs, samen met zijn voorganger Hein Verbruggen, na de publicatie van het rapport over Lance Amstrong de handen niet van de Amerikaan af hebben getrokken. McQuaid is sinds 2006 voorzitter van UCI.

Scorpion volgende DLC voor Injustice

Warner Bros. heeft vandaag bekendgemaakt dat het bekende Mortal Kombat-personage Scorpion als DLC uit zal komen voor Injustice: Gods Among Us. Een releasedatum is nog niet bekendgemaakt maar het zal de eerstvolgende DLC worden voor het spel via PSN en Xbox Live.

Het personage is vormgegeven door Jim Lee, werkzaam bij DC Comics en bekend van meerdere superhelden uit het universum. De DLC zal 400 MSP kosten op Xbox Live en rond de €4,- op PSN.

Sexy foto's geile soldates uitgelekt

Vijf sexy soldates uit Israël kunnen bij hun commandant op de knie. De jongedames hebben namelijk een paar sexy foto's gemaakt waarop ze de draak steken met het leger.

Zo zie je op de ene foto een viertal soldates, waarvan een haar lingerie showt. Twee andere dames keren hun kont naar de fotograaf, terwijl hun billen bijeen worden gehouden door een stringetje.

Op een andere foto zijn vijf mooie dames te zien met blote tieten. De knoppen worden slechts bedekt door hun wapengordel. De sexy foto's hebben de jonge meiden gedeeld op hun Facebook-pagina, waarna deze werden opgepikt door hun leidinggevenden.

Volgens de legerleiding hebben de rekruten zich op een manier gedragen die 'onwaardig' is voor Israëlische soldaten. Ze zijn dan ook 'op een gepaste wijze gestraft'.

Benieuwd naar de sexy kiekjes? De ongecensureerde beelden zijn hier te zien

Hockeyzomer gaat voorbij aan Welten en De Blaey

Lidewij Welten en Merel de Blaey zijn de opvallendste afwezigen in de zomerselectie van de Nederlandse vrouwen. Welten is niet in vorm en De Blaey gaf onlangs aan dat zij hockeymoe is. Om deze reden miste zij ook de play-offs van haar club Den Bosch.

De achttienkoppige afvaardiging voor de Rabobank Hockey World League herbergt liefst zeven speelsters zonder ervaring op een groot toernooi: Frederique Derkx, Malou Pheninckx, Maria Verschoor, Larissa Meijer, Xan de Waard, Marloes Keetels en Valerie Magis. Laatsgenoemde is een surprise in de groep van bondscoach Max Caldas. Zij is de enige nieuwkomer die nog geen deeluitmaakte van de trainingsgroep.

Caldas maakte ook zijn trainingsgroep voor het EK bekend. In vergelijking met de groep waarmee de Argentijn in maart aan de voorbereiding op de zomer begon, zijn Kiki Collot d’Escury, Roos Drost, Jacky Schoenaker en Marlies Verbruggen nieuw. Naast Welten en De Blaey, maken ook Sophie Polkamp (gestopt), Charlotte Vega en Naomi van As (beiden geblesseerd) de hockeyzomer niet mee. 

Complete selectie: 

Frederique Derkx, Carlien Dirkse van den Heuvel, Margot van Geffen, Eva de Goede, Ellen Hoog, Kelly Jonker, Larissa Meijer, Kim Lammers, Caia van Maasakker, Valerie Magis, Kitty van Male, Sabine Mol, Marloes Keetels, Maartje Paumen, Malou Pheninckx, Joyce Sombroek, Maria Verschoor en Xan de Waard.

[RG] Nadal eenvoudig langs Nishikori

Rafael Nadal is eenvoudig doorgedrongen tot de kwartfinale van Roland Garros. De zevenvoudig winnaar uit Spanje, de nummer drie van de plaatsingslijst, was maandag met 6-4, 6-1 en 6-3 te sterk voor de Japanner Kei Nishikori (13). Bij de laatste acht neemt hij het op tegen thuisspeler Richard Gasquet (7) of de Zwitser Stanislas Wawrinka (9).

Waar Nadal in de vorige rondes telkens een stroef begin kende, was dat op zijn 27e verjaardag niet het geval. Hij brak Nishikori bij 2-2 en kwam daarna geen moment meer in de problemen in de eerste set.

Ook in het tweede en derde bedrijf had hij weinig moeite met zijn opponent, al kreeg hij bij 5-3 in de derde set zowaar een breekpunt tegen. Die werkte hij echter weg, waarna hij de balans tegen de Japanner op 5-0 bracht.

Roda JC legt verdediger Dijkhuizen vast

Roda JC neemt Henk Dijkhuizen over van Sparta Rotterdam. De club uit Kerkrade heeft de transfervrije verdediger voor drie jaar gecontracteerd. In de afgelopen play-offwedstrijden tussen Roda en Sparta maakte hij indruk op de eredivisionist.

De 20-jarige Dijkhuizen is al de derde verdediger die Roda JC aan zich weet te binden. De club uit Kerkrade legde eerder RKC-spelers Ard van Peppen en Guy Ramos vast. "Onze eerste prioriteit was het versterken van de verdediging", licht algemeen directeur Marcel van den Bunder toe.

De rechtsback kwam drie seizoenen uit voor Sparta. Dijkhuizen speelde eerder in de jeugd van Feyenoord, dat hem wegkaapte bij amateurvereniging SVV Schevingen.

FOK!filmtips van de dag: Fatal Attraction

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

De Royal Canadian Mountain Police laat actieheld Louis Burke, gestalte gegeven door Jean-Claude van Damme, als undercoveragent infiltreren in de gevangenis om er achter te komen hoe een moordenaarsbende binnen de gevangenis te werk gaat. Zijn identiteit dreigt te worden onthuld door een vijand, die hij gemaakt heeft bij de Mounties. Death Warrant is te zien om 20.30 uur op RTL7.

Op een zakelijke receptie ontmoet de getrouwde Dan Gallagher de aantrekkelijke Alex Forrest. Als zij elkaar later weer tegenkomen tijdens hun werk, is de aantrekkingskracht zo groot dat zij al gauw met elkaar in bed belanden. Dan voelt zich schuldig ten opzichte van zijn gezin over het slippertje en hij probeert de situatie achter zich te laten door met Alex te breken. Maar Alex wil dit niet accepteren en begint Dan en zijn gezin lastig te vallen. Dit wordt van kwaad tot erger en een escalatie kan niet uitblijven. Fatal Attraction is te zien om 20.30 uur op RTL8.

Jane is moeder van drie volwassen kinderen, ze heeft een goedlopend restaurant in Santa Barbara, en heeft - na tien jaar gescheiden te zijn - een vriendschappelijke relatie met haar ex-man, advocaat Jake.  Maar wanneer Jane en Jake de stad uit zijn omdat hun zoon afstudeert, worden de zaken gecompliceerd. Een onschuldig etentje wordt iets onvoorstelbaars - een verhouding. Nu Jake hertrouwd is met de veel jongere Agness, is Jane ineens 'de andere vrouw'. Architect Adam, die is ingehuurd om Janes keuken te verbouwen, raakt betrokken bij hun hernieuwde romance. Moeten Jane en Jake verdergaan met hun levens of is ware liefde de tweede keer mooier?

De hoofdrollen in deze romantische komedie, It’s Complicated, worden gespeeld door veteranen Meryl Streep, Alec Baldwin en Steve Martin. De regie was in handen van Nancy Meyers. Deze regisseuse maakte eerder in hetzelfde genre hitfilms als What Women Want en The Holiday. Te zien om 20.30 uur op SBS6.

The Hitman, Star Trek: The Motion Picture en The Night Listener zijn vanavond ook op de televisie te zien. 

NS stopt met hogesnelheidstrein Fyra

De NS gaat niet verder met de hogesnelheidstrein Fyra. Dat is maandag bekendgemaakt na overleg van de directie met staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor). Directie en raad van commissarissen van de NS stellen maandagavond dat uit onderzoek blijkt dat de trein 'onvoldoende betrouwbaar' is.

Het bedrijf concludeert dat 'de technische gesteldheid van de V250-treinen en het ontbreken van zicht op oplossingen voor de problemen geen vertrouwen geven op herstel'.

NS heeft maandagochtend aan staatssecretaris Mansveld het voorgenomen besluit toegelicht. Deze week stuurt het bedrijf een uitgebreide rapportage naar Mansveld en naar minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën).

De Belgische Spoorwegen maakten vrijdag al bekend definitief te stoppen met de trein vanwege de gebreken.

NS stopt met hogesnelheidstrein Fyra
NS stopt met hogesnelheidstrein Fyra (Foto: ANP)

Gebiedsverbod voor Benno L.

Benno L. krijgt een gebiedsverbod voor zo'n tien gemeenten in Brabant. De wegens misbruik veroordeelde zwemleraar mag zich niet vertonen in de plaatsen waar zijn slachtoffertjes wonen, waaronder Vught, Den Bosch en Tilburg. L., die zes jaar cel kreeg, komt vrijdag voorwaardelijk vrij.

Na zijn vrijlating moet L. zich bovendien houden aan aanwijzingen van de reclassering. Ook mag hij op geen enkele manier contact opnemen met zijn slachtoffers, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie maandag. Het gebiedsverbod wordt gecontroleerd door middel van een enkelband.

De maatregelen zijn bedoeld om de kans op herhaling te verminderen, en om zijn slachtoffertjes te beschermen. De woordvoerder wil niet zeggen waar L. gaat wonen.

De zwemleraar werd in 2009 gearresteerd voor het jarenlang misbruiken van tientallen jonge en vaak verstandelijk gehandicapte meisjes. Hij werd in mei 2011 door het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld tot zes jaar cel, een jaar minder dan de rechtbank hem eerder oplegde. Inclusief de tijd in voorarrest heeft L. twee derde van zijn straf uitgezeten.

Lichten gaan uit op snelwegen

Rijkswaterstaat zet om kosten te besparen vanaf maandag verlichting uit op een aantal snelwegen. Dat gebeurt tussen 21.00 en 05.00 uur, en op drukkere wegen van 23.00 tot 05.00 uur.

Naast de kostenreductie zorgt de maatregel, die al in september was aangekondigd, voor minder energieverbruik en minder lichtvervuiling. Voor Rijkswaterstaat, dat moet bezuinigen, is de kostenbesparing de belangrijkste overweging. Op de drukste momenten van de dag blijft de verlichting aan. Ook op plaatsen waar de verkeersveiligheid dat vereist, zoals in tunnels of bij scherpe bochten, verandert niets. Sommige delen van het hoofdwegennet zijn overigens al onverlicht.

[RG] Rojer ook in mannendubbel klaar

Voor Jean-Julien Rojer zit Roland Garros erop. De dubbelspecialist verloor samen met zijn partner Aisam-Ul-Haq Qureshi uit Pakistan in de derde ronde van het Franse grandslamtoernooi. Pablo Cuevas uit Uruguay en Horacio Zeballos uit Argentinië waren met 5-7, 6-3 en 7-6 (5) te sterk.

Zondag werd Rojer ook in het gemengd dubbelspel uitgeschakeld. Daarin speelde hij samen met de Slowaakse Daniela Hantuchova. Rojer was de laatste Nederlander die nog actief was op Roland Garros.

[RG] Djokovic in vier sets langs Kohlschreiber

Novak Djokovic heeft voor het vierde jaar op rij de kwartfinale van Roland Garros bereikt. De nummer één van de wereld, die in Parijs op jacht is naar zijn enige nog ontbrekende grandslamtitel, won in vier sets van de Duitser Philipp Kohlschreiber (16): 4-6, 6-3, 6-4 en 6-4.

In de kwartfinale stuit Djokovic opnieuw op een Duitser. Tommy Haas, die maandag in drie sets te sterk was voor Mikhail Youzhny, is dan zijn tegenstander. Haas, als twaalfde geplaatst, is met zijn 35 jaar de oudste kwartfinalist in Parijs sinds 1971.

Hoewel Kohlschreiber het Djokovic knap lastig maakte, gaf hij op de beslissende momenten vaak niet thuis. Waar zijn tegenstander vier van zijn acht breakpoints benutte, verzilverde de Duitser slechts twee van zijn dertien kansen. Bij een 5-2 achterstand in de vierde set sputterde hij nog even tegen, maar Djokovic serveerde de partij op 5-4 alsnog uit.

In het vrouwentoernooi voegde Maria Kirilenko zich bij de laatste acht. De als twaalfde geplaatste Russische won met 7-5 en 6-4 van de Amerikaanse Bethanie Mattek-Sands, die in de tweede ronde verantwoordelijk was voor de uitschakeling van oud-winnares Na Li. Kirilenko speelt in de kwartfinale tegen de als derde geplaatste Victoria Azarenka.

Chelsea stelt Mourinho weer aan

Chelsea heeft José Morinho opnieuw aangesteld als trainer. De 50-jarige Portugees komt over van Real Madrid en tekent een contract voor vier seizoenen op Stamford Bridge. Eerder had Mourinho tussen zomer 2004 en eind september 2007 de Blues al onder zijn hoede. Toen leidde hij de ploeg naar twee Engelse titels.

Mourinho, die al weken met Chelsea in verband wordt gebracht, bevestigde eerder maandag in de Spaanse media al dat hij deze week bij Chelsea zou tekenen. Na zijn vertrek bij Chelsea trainde hij bij Internazionale en Real.

Directeur Ron Gourlay van Chelsea heet Mourinho van harte welkom. "Zijn voortdurende succes en ambitie maakten hem de beste kandidaat. He was en blijft een enorm populair figuur bij de club en iedereen hier kijkt ernaar uit om weer met hem te werken."

Mourinho wordt volgende week maandag officieel gepresenteerd bij Chelsea.

Chastain ontkent geruchten rol als Rodham-Clinton

Jessica Chastain zegt niet bezig te zijn met de rol van Hillary Clinton in een biografische film over het leven van de Amerikaanse politica. "Weet je hoe het gebeurt?" zegt de actrice over de geruchtenmachine. "Ze zeggen gewoon welke acteurs ze overwegen om te vragen, maar dat zegt helemaal niets", aldus de actrice tegen de Amerikaanse entertainmentzender E!

"Het betekent niet dat een van ons het scenario heeft gelezen of zelfs van het project heeft gehoord", stelt Chastain. Vorige maand liet regisseur James Ponsoldt weten dat Chastain de rol van Hillary Clinton wel zag zitten, evenals Scarlett Johansson, Reese Witherspoon en Amanda Seyfried . Hij werkt aan de film Rodham over de jonge jaren van de oud-minister van Buitenlandse Zaken.

De 36-jarige Chastain laat wel weten een fan te zien van Clinton. "Ze was heel foxy in de jaren zeventig", aldus de actrice. "Heb je wel eens foto's van haar gezien waarin ze haar smalle middenrif toont? Ik zag een foto van haar in korte broek. Ik hou van Hillary."

Rodham gaat over de tijd dat de jonge Hillary nog verkering had met Bill Clinton en advocate was in Washington. Bill wilde zijn woonplaats in Arkansas niet verlaten en Hillary moest kiezen tussen hem en haar carrière. De film moet in 2016 in de bioscopen draaien.


Jessica Chastain ontkent geruchten rol als Rodham-Clinton (Foto: Novum)

BN'ers geschokt door overlijden Van Uchelen

Het overlijden van acteur en regisseur Marc van Uchelen schokt zijn collega's . "Ik wil alleen kwijt dat ik het heel erg vind en de familie veel sterkte wens", aldus Horace Cohen tegen RTL Boulevard. Cohen was naast Van Uchelen te zien in de film Sextet en speelde de hoofdrol in de film Pisvingers! en Webcam die Van Uchelen regisseerde.

"Wat een drama", twittert Frieda Mulisch. Van Uchelen maakte zijn acteerdebuut in de verfilming van De Aanslag, dat werd geschreven door haar vader Harry Mulisch. "Hij speelde fantastisch in De Aanslag; de echte Anton Steenwijk."

"Het was een fantastische jongen en een fantastisch acteur", zegt actrice Monique van de Ven tegen RTL Boulevard. "Dit had hem niet mogen overkomen." De acteur pleegde zondag op 42-jarige leeftijd zelfmoord. De acteur was vorig jaar nog te zien in de tv-serie Divorce. Hij laat zijn vrouw Lies Visschedijk en twee zoontjes achter.

"En dan kom je keihard weer met een klap op aarde", laat acteur Jon van Eerd weten via Twitter. "Stil van. Ik wens Lies zoveel sterkte."

"Ik lees een verschrikkelijk bericht: collega Marc van Uchelen overleden", twitterde acteur en presentator Bas Muijs. "Kan het niet geloven."

Baptistao opvolger Falcao bij Atletico Madrid

Atletico Madrid heeft Leo Baptistao overgenomen van Rayo Vallecano. De 20-jarige spits tekent voor vijf jaar bij de winnaar van de Copa del Rey. In de Spaanse hoofdstad moet hij de naar AS Monaco vertrokken Radamel Falcao doen vergeten.

Baptistao maakte afgelopen seizoen zeven goals in 26 duels voor Rayo, dat als achtste eindigde in de Primera Division. Door een spierblessure miste hij het competitieslot. De Braziliaanse spits begon zijn loopbaan bij Portuguesa Santista in zijn geboorteland.

Verdachten grensrechterzaak: het is heel erg

Enkele verdachten in de zaak rond de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen hebben maandag een klein gebaar gemaakt naar de nabestaanden. Maandag was de laatste dag van de inhoudelijke behandeling van de zaak voor de rechtbank in Lelystad.

De acht verdachten die verantwoordelijk worden gehouden voor de fatale mishandeling van Nieuwenhuizen in december kregen aan het eind van de middag het laatste woord. Tijdens hun slotwoord wenste een aantal verdachten de familie van Nieuwenhuizen sterkte toe.

Een van de verdachten in de zaak rond de dood van de Almeerse grensrechter Richard Nieuwenhuizen hoopt dat de zaak een waarschuwing is voor anderen. "Alle jongens die buiten een mishandeling plegen, die kunnen niet weten wat er dan gebeurt. Ik hoop dat dit hun de ogen opent." De 16-jarige Ibrahim C. deed zijn uitspraak maandag aan het eind van de vijfde en laatste dag van de rechtszaak.

C., wiens advocaat vrijspraak eerder vrijspraak bepleitte, vertelde hoe rot hij zich voelt. "In de media zie ik dat wij geen emotie zouden hebben. Maar ik weet zeker dat we vanbinnen allemaal stukgaan. We hebben een dood op onze naam", vertelde de 16-jarige speler van Nieuw Sloten, die ontkent Nieuwenhuizen te hebben geschopt. "Het voelt als een aardbeving. Ik vind het heel erg voor de familie, deze zaak." Hij vertelde dat hij eerder vast had gezeten. "Ik was net vrij en wilde op de goede weg gaan. Ik wilde m'n moeder niet teleurstellen."

Othman K. (17) sprak in zijn laatste woord zijn angst uit voor de slechte invloed die de gevangenis op hem heeft. "Ik ga nu om met mensen die misdaden hebben gepleegd. Dit is niet goed voor mij. Ik wil terug naar huis, naar m'n ouders en naar school. Ik wil m'n studie kunnen afmaken." Verder herhaalde hij zijn woorden van donderdag. "Het is heel erg wat er is gebeurd. Niemand heeft dit gewild."

Het voorarrest van Mohamed K. werd eind maart opgeheven. Hij vertelde wat er gebeurde toen hij weer vrijkwam. "Eerst zagen mensen me als een normale puber. Nu ik eruit ben, zien mensen me als crimineel", zo vertelde de inmiddels 18-jarige. "Op school is m'n hele jaar verpest. En als ik word veroordeeld is m'n hele toekomst naar de maan."

Voetbalvader Hasan D. benadrukte dat hij altijd tegen geweld is geweest. Volgens hem probeerde hij het geweld na het fluitsignaal slechts te sussen. "Ik heb alle middelen ingezet om de jongens uit elkaar te halen." Hij vertelde dat de zaak zijn leven en dat van zijn gezin heeft verwoest. D. en zijn zoon Yassine zitten sinds begin december vast. "Ik ben 50 jaar oud. Ik ben nooit in aanraking geweest met politie of justitie. Ik ben een vreedzaam mens."

Verdachte Daveryon B. - tegen wie een lichte straf wordt geëist omdat hij alleen met de keeper vocht - sprak kortweg van een 'afschuwelijke zaak'. Ook Fady F. (16), Yassine D. (16) en Soufyan (17) hielden het kort en wensten de familie van grensrechter Nieuwenhuizen vooral veel sterkte. Na het laatste woord van de acht verdachten werd de behandeling van de zaak gesloten.

Advocaat Marielle van Essen betoogde eerder maandag dat Soufyan B. zou moeten worden vrijgesproken. De 17-jarige B. was volgens haar niet op het veld toen de vechtpartij rond grensrechter Richard Nieuwenhuizen ontstond. Hij was door zijn vader meegenomen naar de kleedkamer.

B. is op geen enkele van de vele foto's te zien die in het strafdossier zitten. Verklaringen van getuigen met de strekking dat hij er wel bij was en klappen zou hebben uitgedeeld kloppen volgens haar niet, bijvoorbeeld doordat ze pas later zijn afgelegd. Daardoor zouden herinneringen zijn gekleurd of zouden getuigen hun verhaal op elkaar hebben afgestemd.

Van Essen en de advocaat van Mohamed K. (18), Margje van Weerden, hekelden maandag allebei de verhoren door de politie. De rechercheurs zouden sturend hebben opgetreden. Ook ontbreken opnamen van de verhoren van enkele verdachten en getuigen bij de politie, ook al hadden die in veel gevallen wel moeten worden gemaakt. Dat de batterijen van het opnameapparaat leeg waren en er daarom geen opnamen zijn gemaakt vond Van Weerden getuigen van 'tenenkrommend amateurisme'. Ook Van Weerden bepleitte voor haar cliënt vrijspraak.

Waar de advocaten van de verdachten vrijdag en zaterdag ruim tijd nodig hadden voor hun pleidooien, was het OM maandag in zijn reactie kort. Wel wierp officier van justitie Joost Zeilstra het verwijt van zich dat de politie sturend zou hebben opgetreden. Ook de bewering van enkele advocaten dat de aanpak van het OM ertoe kan leiden dat onschuldige mensen worden veroordeeld wees officier van justitie Joost Zeilstra kortweg van de hand. Justitie stelt zich op het standpunt dat het niet uitmaakt wie de grensrechter na de wedstrijd de fatale klap uitdeelde.

Namens de nabestaanden van Nieuwenhuizen ging advocaat Yehudi Moszkowicz in op de vordering van 3,5 ton schadevergoeding. Inkomensderving - Nieuwenhuizen was kostwinner - maakt daarvan ruim twee ton uit. De verdediging van de verdachten vond dat de kwestie van schadevergoeding aan de orde moet komen in een aparte civiele zaak. Volgens Moszkowicz zou dit echter een te zware belasting zijn voor de partner van Nieuwenhuizen en hun drie kinderen. Dat voor een dergelijke eis tot schadevergoeding geen ruimte zou zijn in het strafproces klopt volgens hem niet. "Ammehoela!"

Vijf van de zeven jonge verdachten moeten volgens het Openbaar Ministerie worden veroordeeld tot anderhalf jaar jeugddetentie voor doodslag op Nieuwenhuizen. Tegen Yassine D. (15) werd vrijdag tien maanden geëist. Hij is de enige verdachte die heeft toegegeven de 41-jarige Nieuwenhuizen te hebben geschopt.

Hasan D. hoorde vrijdag zes jaar tegen zich eisen. De laatste verdachte, de 15-jarige Daveryon B., moet volgens justitie worden vrijgesproken van doodslag op Nieuwenhuizen. Omdat hij wel vocht met de keeper van de Buitenboys zou hij zeventien dagen cel moeten krijgen voor openbare geweldpleging. Die heeft hij al uitgezeten in voorarrest. Hij kwam in december vrij.

De drie rechters moeten zich de komende twee weken buigen over de uitspraak tegen de acht verdachten. De rechtbank in Lelystad doet over twee weken uitspraak in de zaak.

Verdachten grensrechterzaak: het is heel erg
Verdachten grensrechterzaak: het is heel erg (Foto: ANP)

Hoogwater in Passau 'dramatisch'

Het oude centrum van Passau in het zuidoosten van Duitsland is maandag ondergelopen door het water uit drie gezwollen rivieren. "De toestand is uitermate dramatisch", zegt een woordvoerder van het crisiscentrum, Herbert Zillinger.

Een groot deel van de stad is te voet onbereikbaar. UIt voorzorg is de elektriciteitsvoorziening afgesloten. Hulpverleners gebruiken boten om bewoners te evacueren.

Bij Passau komen de Donau, de Inn en de Ilz samen. Markeringen van de waterstand van 1954, toen de stad te maken had met de ergste overstromingen die mensen zich konden heugen, zijn onder het wassende water verdwenen.

Het Duitse leger heeft 1760 militairen ingezet om lokale autoriteiten en vrijwilligers in het zuiden en oosten van het land te helpen dijken te verzwaren. Bondskanselier Angela Merkel brengt dinsdag een bezoek aan de getroffen gebieden.

De overstromingen zijn het gevolg van zware regenval in de afgelopen dagen. Ook Oostenrijk, Tsjechië en Zwitserland kampen met ernstige wateroverlast. Het aantal doden is gestegen tot acht, terwijl negen mensen worden vermist.

In de Tsjechische hoofdstad Praag werden langs de oevers van de Moldau metalen barrières geplaatst. Delen van de metro zijn wegens overstromingsgevaar afgesloten, evenals de Karelsbrug en enkele andere drukbezochte plaatsen rondom de Praagse Burcht. In het westen van het land is in de meeste regio's de noodtoestand uitgeroepen en zijn ongeveer 2700 mensen geëvacueerd.

Doodstraf wegens hasjsmokkel

Een Egyptische rechter heeft vijf buitenlandse zeelieden maandag ter dood veroordeeld voor hasjsmokkel. Het gaat om een Brit, een Pakistaan en drie inwoners van de Seychellen.

De rechtbank in de provincie Rode Zee achtte bewezen dat het vijftal een 'internationale bende' vormde die drie ton hasj het land wilde binnensmokkelen, liet een medewerker van de rechtbank weten. De bende koos daarvoor de Rode Zee-kust in zuidoostelijk Egypte.

De vijf zeelieden waren opgepakt aan boord van een schip vlakbij de kuststad Marsa Alam. Behalve de doodstraf legde de rechter hun ook boetes op met een totale waarde van omgerekend een kleine tien miljoen euro.

Het Britse ministerie van buitenlandse zaken sprak zijn zorg uit over het vonnis en zegt er alles aan te doen om de terechtstelling te voorkomen.

Aantal brievenbussen meer dan gehalveerd

PostNL mag het aantal brievenbussen terugbrengen met meer dan de helft, van negentienduizend naar 8700. Het aantal postvestigingen mag naar beneden van 2500 naar duizend. Dat heeft minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) maandag aan de Tweede Kamer laten weten.

Het aantal ophaaldagen van post bij bedrijven wordt teruggebracht van zes naar vijf dagen in de week. Eerder heeft Kamp al besloten dat postbezorging op maandag niet meer hoefde. Met de nieuwe maatregelen kan PostNL, dat kampt met dalende omzet, ongeveer 27 miljoen euro besparen.

Postzegels mogen in 2014 maximaal vier cent duurder worden, heeft Kamp verder bepaald. Dit jaar gaat de postzegelprijs per 1 juli met zes cent omhoog, naar zestig cent. Beide prijsverhogingen samen leveren PostNL ongeveer 45 miljoen euro extra op.

Ook Santambrogio betrapt op doping

Mauro Santambrogio is het derde dopinggeval van de Giro. De 28-jarige Italiaan van Vini Fantini werd na de eerste etappe op 4 mei betrapt op epogebruik, meldt de UCI maandag. Eerder werden de Fransman Sylvain Georges en Santambrogio's ploeggenoot Danilo di Luca ontmaskerd.

Santambrogio is voorlopig geschorst in afwachting van een hoorzitting van de Italiaanse wielerbond. Hij heeft nog het recht om zijn B-staal te laten testen.

Santambrogio viel op door zijn sterke optreden in de Giro. Hij eindigde in het algemeen klassement als negende op 10.32 minuten van winnaar Vincenzo Nibali (Astana). Bovendien won hij de veertiende etappe, een zware bergrit naar Bardonecchia.

Net als Santambrogio werd ook Di Luca betrapt op epo-gebruik. Georges had het verboden middel heptaminol gebruikt.

Kamer wil duidelijkheid over stuurloze Fyra

Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) is de regie over de Fyra kwijt. Dat zegt CDA-Kamerlid Sander de Rouwe maandagochtend in een reactie op het nieuws dat ook de NS zou willen stoppen met de hogesnelheidstrein. De CDA'er vindt bovendien dat een ander spoorbedrijf de hsl moet gaan exploiteren. Ook GroenLinks en D66 willen snel duidelijkheid.

Mansveld wilde maandag niet reageren op het nieuws uit De Telegraaf. Vrijdag maakte België al bekend dat het stopt met de Fyra, omdat de technische gebreken groot zijn en de Belgen er geen vertrouwen in hebben dat die snel kunnen worden gerepareerd. Ook toen hulde Mansveld zich in stilzwijgen. De Rouwe vindt dat 'volstrekt belachelijk', zei hij maandag op Radio 1. "Ik heb de indruk dat het ministerie echt de regie kwijt is."

De CDA'er is boos dat de Tweede Kamer 'volledig buitenspel' staat terwijl België al wel klare wijn heeft geschonken en iedereen er over spreekt. Het is een 'enorme fout' van het kabinet om te zwijgen, stelt hij. Hij eist dat de Kamer alsnog op korte termijn wordt geïnformeerd.

De Rouwe bepleitte eerder met D66 een parlementaire enquête naar de gang van zaken. Voor wat betreft de NS heeft hij zijn conclusies al getrokken. Het spoorbedrijf heeft zich 'volstrekt incompetent' getoond als het gaat om het exploiteren van een hogesnelheidslijn. De CDA'er wil dat de concessie van de NS wordt ingetrokken en wordt gekeken naar andere Europese partijen die hebben bewezen dat ze wel snelle treinen kunnen laten rijden.

Stientje van Veldhoven (D66) spreekt in een reactie van een 'verstandig besluit' van de NS om te stoppen met de Fyra. Ook zij eist snel duidelijkheid van Mansveld. Bij BNR pleitte Van Veldhoven voor een 'routekaart' voor de korte en lange termijn. Dat NS-topman Bert Meerstadt opstapt, noemde zij eveneens verstandig, gezien alle problemen met de Fyra.

GroenLinks eist dat Mansveld maandag nog met een plan voor de reizigers komt, laat Kamerlid Liesbeth van Tongeren weten op Twitter. Zij vindt dat Mansveld het voorstel van de Belgische spoorwegen moet omarmen om op korte termijn meer treinen te laten rijden.

Beyond: Two Souls 11 oktober verkrijgbaar

De thriller Beyond: Two Souls ligt vanaf 11 oktober in de winkel voor de PlayStation 3. Dat heeft Sony maandag bekendgemaakt. De hoofdrol wordt gespeeld door de 25-jarige Canadese actrice Ellen Page. Het spel draait om het leven van een meisje dat contact heeft met een onzichtbare entiteit.

Naast Page speelt ook Willem Dafoe een grote rol in de thriller. Het verhaal begint wanneer Jodie Holmes, gespeeld door Page, acht jaar oud is. Zij deelt haar leven met de onzichtbare entiteit Aiden en wordt daarom onder de loep genomen door onderzoekers.

Beyond: Two Souls wordt gemaakt door de Franse gamestudio Quantic Dreams. Dit bedrijf was drie jaar geleden verantwoordelijk voor de thriller Heavy Rain. De studio is bekend omdat het filmische games maakt.


Beyond: Two Souls 11 oktober verkrijgbaar

Oproep tot 'zwarte' herdenking Tiananmen

Activisten in China roepen op de 24e verjaardag van het bloedige militaire optreden tegen de betogers voor democratie op het Tiananmen-plein te gedenken door dinsdag zwart te dragen of maandagavond kaarsen te branden. De oproepen worden gedaan via social media. "Dankzij Weibo zijn er nu meer mensen dan ooit in de afgelopen 24 jaar die erover te weten komen en erover nadenken", aldus activist Hu Jia in Beijing.

Het ingrijpen van het leger op 4 juni 1989 na wekenlange demonstraties op het Plein van de Hemelse Vrede eiste honderden levens, mogelijk meer. De Chinese regering heeft nooit volledige openheid van zaken gegeven over de gebeurtenissen op die dag, die als een 'contrarevolutionair oproer' zijn bestempeld. Het onderwerp blijft taboe, maar het toenemende gebruik van het Twitter-achtige Weibo - weliswaar zwaar gecensureerd - maakt het lastiger voor de autoriteiten om alle informatie over Tiananmen te beheersen.

Waar in China zelf protestdemonstraties verboden zijn, hebben zich in de afgelopen jaren in Hong Kong jaarlijks tienduizenden mensen in het Victoria-park verzameld om Tiananmen te herdenken. "Met de toenemende snelheid waarmee informatie zich verspreidt, zal vroeg of laat een toorts worden doorgegeven van het Victoria-park in Hong Kong naar het Tiananmen-plein in Beijing", verwacht Hu.

Door beperkingen die hem als bekende activist zijn opgelegd zal Hu op de dag van de herdenking thuis moeten blijven. Hij zegt dat de beperkingen dit jaar - de eerste keer onder de nieuwe Chinese leider Xi Jinping - strenger zijn dan voorheen.

Ai Xiaoming, een academica uit Guangzhou, zegt dat zij gehoor geeft aan een oproep van een kunstenaar op Google Plus om ter gelegenheid van de herdenking een foto van zichzelf te maken met zwarte kleding aan en die online te zetten. "Meer en meer mensen willen de waarheid over dit voorval weten, wat de autoriteiten nerveus maakt", zegt zij. "Hoewel het lastig is voor mensen in China om toegang tot publicaties te krijgen, kunnen zij langs andere kanalen bij die informatie komen, zoals social media. Mensen worden onderdrukt, opgepakt en zelfs veroordeeld, maar informatie kan niet volledig worden tegengehouden. Mensen zijn nooit opgehouden zich het gebeuren te herinneren."

Het legeroptreden heeft bij sommige betrokkenen diepe emotionele littekens achtergelaten. Chen Guang, een voormalige soldaat van het Volksbevrijdingsleger die in de buurt van het plein was ingezet om te helpen de demonstranten te verjagen, zei maandag in een interview dat door de gebeurtenissen zijn wereldbeeld voorgoed is veranderd.

"Als je je geweer vasthoudt en tegenover een groot aantal studenten staat, en je weet dat zij studenten zijn, dan slaat de schrik je om het hart", zei Chen. Hij is tegenwoordig kunstenaar in Beijing en heeft voor de herdenking enkele stukken over de nasleep van het ingrijpen geschilderd.

Chen was nog maar 16 jaar toen zijn eenheid naar de Grote Zaal van het Volk werd gestuurd om munitie af te leveren. Later werden ze opgetrommeld voor een treffen met de betogers op het bordes voor het stalinistische gebouw aan het plein. Net als de meeste soldaten naast hem schoot hij alleen maar in de lucht, zegt Chen. Maar er kwamen soldaten van alle kanten schietend op de menigte af.

De volgende ochtend, bij het opruimen of verbranden van de spullen die de studenten hadden achtergelaten, begon hij over de betogers na te denken. Er lagen tenten, boeken, een losse sandaal, spandoeken en legerjassen die toentertijd populair waren. "Wie waren deze studenten? Waar zijn ze nu? Wat is er van hen geworden?"- vragen die hem al meer dan twintig jaar bezighouden.

Chen hoopt nog steeds dat de regering een vrije discussie over de gebeurtenissen toestaat om van de gemaakte fouten te leren. "Een land moet op een normale manier aan informatie hierover kunnen komen. Dan kun je reflecteren op wat je in het verleden verkeerd of niet goed hebt gedaan", zegt Chen. "De Communistische Partij heeft niet dit vermogen om te reflecteren, of zij houdt zulke reflecties binnen de interne machtsstructuur."

Vorige week deden de Verenigde Staten een beroep op China om volledige verantwoording af te leggen over het aantal doden, vermisten of arrestanten in 1989 en om mensenrechtenactivisten en hun familieleden niet langer lastig te vallen. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken merkte maandag tegenover journalisten op dat China 'al een jaar of twintig grote successen heeft geboekt op economisch, sociaal en cultureel gebied en dat mensen veel vrijheid en rechten genieten, zoals iedereen kan zien. Wij hopen dat het betreffende land vooroordelen laat varen, feiten respecteert en de kwestie niet gebruikt om zich met China's interne aangelegenheden te bemoeien of de groei van de Chinees-Amerikaanse betrekkingen te belemmeren'.

Lerares (29) schaart schoolmeisje (16)

In het Texaanse Houston is ene Kelly Ann Garcia in de boeien geslagen. De 29-jarige lerares Engels heeft namelijk een seksrelatie met een 16-jarige scholiere aan de Hastings High School.

De relatie begon op 21 maart. Garcia haalde het tienermeisje op om naar Starbucks te gaan. In de koffietent bekende de schooljuf dat ze geil had gedroomd over het meisje.

Er gebeurde verder niets, maar een week later SMS'te de vrouw het schoolmeisje om te melden dat ze het had uitgemaakt met haar vriend. Ook liet ze weten dat ze verliefd op het tienermeisje. De volgende avond ontmoetten de twee elkaar weer en werd er vol passie met elkaar gezoend.

Een dag later ging het stel naar de seksshop. Hier werd een seksspeeltje gekocht, dat in het huis van Garcia werd betrokken bij het liefdesspel. De dagen erna bedreef het wellustige stel op vele manieren de verboden liefde.

Helaas kon het lesbische schoolmeisje haar mond niet dichthouden, en klapte uit de school. De directie werd ingelicht, en Garcia moest op het matje komen. De geile juf is per direct ontslagen, en wordt aangeklaagd wegens seksueel misbruik van een kind.

Met filmpje uiteraard, ter leering ende vermaeck

Zanger Lostprophets ontkent zedendelicten

Ian Watkins, de leadzanger van rockband Lostprophets, ontkent dat hij seksueel geweld heeft gebruikt tegen kinderen. Dat schrijft de Britse krant Daily Mail. De 35-jarige Watkins wordt verdacht van 24 zedendelicten, waaronder het verkrachten van een baby.

De delicten zouden in 2007 hebben plaatsgevonden. Watkins gaat vechten om zijn naam te zuiveren, zo liet hij weten in een verklaring van hem die werd voorgelezen buiten de rechtbank. De zanger, die sinds december vastzit, moet donderdag opnieuw voor de rechter verschijnen in een hoorzitting.

Watkins is medeoprichter van Lostprophets. De band uit Wales, die in 2007 op Pinkpop stond, heeft wereldwijd rond de 3,5 miljoen albums verkocht en werd in 2002 uitgeroepen tot beste metalband door muziektijdschrift NME.

GŁl: democratie is meer dan verkiezingen

Democratie is meer dan alleen verkiezingen. Dat heeft de Turkse president Abdullah Gül maandag gezegd. Met de uitspraak lijkt Gül afstand te nemen van uitlatingen van premier Recep Tayyip Erdogan over de protesten van de afgelopen dagen.

De protesten in Turkije, die vrijdag begonnen, waren in eerste instantie gericht tegen plannen voor een winkelcentrum en een moskee op een van de weinige groene plekken in het stadshart van Istanbul. Na hard ingrijpen van de politie keerden de demonstranten zich vooral tegen Erdogan. De protesten zijn ook overgeslagen naar andere steden.

Erdogan heeft de protesten meermaals weggewuifd als acties van de oppositie en extremistische groeperingen. De premier heeft erop gezinspeeld dat mensen zich alleen in verkiezingstijd kunnen uitspreken en dat hij niet zal buigen voor de eisen van de betogers.

De uitspraken van Gül van maandag vormden een scherp contrast met het commentaar van Erdogan van de afgelopen dagen. "Als we het hebben over democratie, gaat de wil van het volk natuurlijk boven alles", aldus Gül. "Maar democratie betekent meer dan alleen verkiezingen. Niets is natuurlijker dan de uitdrukking van diverse standpunten (...) en bezwaren op verschillende manieren, naast verkiezingen."

Gül leek aan te geven de eisen van de betogers wel degelijk in overweging te willen nemen. "Van de standpunten die goedbedoeld zijn hebben we nota genomen, de boodschap is aangekomen."

Erdogan toonde zich eerder op de dag geprikkeld op een persconferentie. De protesten zijn volgens de premier het werk van 'interne en externe' groepen die erop uit zouden zijn Turkije te schaden. Erdogan zei dat de Turkse inlichtingendiensten bezig zijn deze groepen te identificeren en dreigde met vergelding. "We gaan deze zaken met ze bespreken (...) en er zal een afrekening volgen."

Aangereden betoger in Turkije overleden

Een betoger in Turkije is aan zijn verwondingen bezweken die hij opliep toen een auto op een menigte inreed. Dat heeft de Turkse Vereniging van Artsen gezegd.

Volgens Huseyin Demirduzen, het hoofd van de artsenvereniging, is het 20-jarige slachtoffer maandag in een ziekenhuis in Istanbul overleden. De man maakte deel uit van een groep mensen die zondag werd aangereden door een terreinwagen. Of de bestuurder de groep opzettelijk aanreed is nog onbekend.

Gevangenen ontsnapt in Niger

Bij een aanval op de grootste gevangenis van Niger zijn zondag 22 gevangenen ontsnapt. De aanval was vermoedelijk het werk van de radicaalislamitische sekte Boko Haram uit Nigeria, Nigers zuiderbuur. Dat heeft de Nigerse minister van justitie Marou Amadou gezegd.

Onder de 22 ontsnapte gevangenen is Cheibani Ould Hama, een lid van Al-Qaida in de Islamitische Maghreb dat wordt beticht van de moord op vier Saudiërs en een Amerikaan. Volgens Amadou hebben de Nigerese autoriteiten een klopjacht geopend op de gevangenen.

Bij de aanval kwamen zondag twee bewakers om het leven.

Will Smith heeft geen zin in Men in Black 4

Will Smith heeft weinig oren naar een vierde Men in Black. "Voor mij is drie wel genoeg", zei hij in een interview met de Amerikaanse filmsite Collider. "Ik wil het scenario best bekijken, maar volgens mij is het tijd om de rol aan een ander over te dragen." In de eerste drie films was Smith naast Tommy Lee Jones te zien als Agent J, een agent die de wereld moet beschermen tegen kwaadaardige buitenaardse wezens.

De 44-jarige Smith is vanaf 13 juni samen met zijn zoon Jaden te zien in het sciencefictiondrama After Earth, waarin ze ook vader en zoon spelen. Wellicht is een dergelijke opzet ook geschikt voor een vierde Men in Black, waarbij Agent J de fakkel overdraagt aan een volgende generatie. "Dat is een interessant idee waar de studio misschien wel wat in ziet. Ik heb er nog niet aan gedacht en ik weet ook niet of Jaden dat wil, maar we staan er in principe open voor", sluit Smith af.


Will Smith heeft geen zin in Men In Black 4 (Foto: Novum)

'Green Lantern-scenarist schrijft Blade Runner 2'

Michael Green, de scenarist van de superheldenfilm The Green Lantern, gaat wellicht het vervolg op de sciencefictionklassieker Blade Runner schrijven. Hij is in onderhandeling met de filmmakers, onder wie Ridley Scott, die ook het vervolg gaat regisseren. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De keus voor Green is opmerkelijk te noemen, aangezien The Green Lantern internationaal niet bepaald een succes was. Hampton Fincher, die in 1982 Blade Runner schreef, waagde zich ook al aan het vervolg. Green gaat diens scenario nu bewerken. Hij is ook de man achter de nog te verschijnen Robopocalypse van Steven Spielberg en Gods and Kings, een film over Mozes voor Warner Bros.

In het origineel speelde Harrison Ford een zogenoemde 'blade runner', een speciale geheim agent. Hij moet vier supergeavanceerde robots opsporen die een ruimteschip hebben gekaapt en nu op aarde op zoek zijn naar hun ontwerper. De leider van deze 'replicants' werd gespeeld door Rutger Hauer.

Over het scenario van het officieel nog titelloze vervolg is nog vrijwel niets bekend. Ook is nog onbekend wanneer de film moet verschijnen.


'Green Lantern-scenarist schrijft Blade Runner 2' (Foto: Novum)

Italiaan Viviani sprint naar ritzege in Dauphinť

Elia Viviani heeft maandag de tweede etappe gewonnen in het Critérium du Dauphine. De Italiaanse renner van Cannondale was na een rit over 191 kilometer van Châtel naar Oyonnax de snelste in een massasprint. De Belg Gianni Meersman en Tony Gallopin uit Frankrijk finishten op de plaatsen twee en drie.

Tom-Jelte Slagter, zondag derde in de openingsetappe, beleefde een mindere dag. De renner van Team Blanco verloor meer dan twee minuten en raakt daardoor zijn witte jongerentrui kwijt. Lieuwe Westra van Vacansoleil kwam stevig ten val en liep meerdere schaafwonden op. Hij kwam ruim elf minuten na Viviani over de streep.

Beste Nederlander in de tweede etappe was Bram Tankink. De ploeggenoot van Slagter werd zevende. David Veilleux finishte keurig in het peloton en behoudt de gele leiderstrui. De Canadees van Team Europcar, die zondag na een lange solo de etappe won, heeft bijna twee minuten voorsprong op Meersman.

Wetenschapsredactie VPRO wegbezuinigd

De wetenschapsredactie van de VPRO verdwijnt. Ook op andere afdelingen vallen ontslagen. Dat heeft een woordvoerder maandag gezegd. Hoeveel redacteuren hun baan verliezen, is nog niet duidelijk.

Alle medewerkers van de omroep hebben maandag een brief gekregen waarin staat of de op handen zijnde reorganisatie gevolgen heeft voor hun functie. De werknemers voor wie de krimp van het omroepbedrijf, waar 81 voltijdbanen worden geschrapt, consequenties heeft, hebben deze week een gesprek.

Het is volgens de zegsvrouw 'te kort door de bocht' om te zeggen dat de hele wetenschapsredactie wordt ontslagen. Bij de omroep blijven volgens haar verschillende wetenschapsredacteuren werkzaam, die kunnen worden ingezet voor programma's als Tegenlicht of andere programma's van de VPRO.

Wetenschap blijft net als bijvoorbeeld buitenland- en onderzoeksjournalistiek een speerpunt van de VPRO, verzekert de omroep, alleen is dat niet in de vorm van een wekelijks programma. Onlangs werd bekend dat de omroep stopt met het programma Labyrint.

Hadj-objecten naar Museum Volkenkunde

Moslims hebben zondag ongeveer vijftig bijzondere voorwerpen in bruikleen gegeven aan het Rijksmuseum Volkenkunde in Leiden. Dat liet het museum maandag weten. Het museum ontving onder meer Korans, gebedskleedjes en souvenirs uit Mekka. De voorwerpen krijgen een plek in de tentoonstelling die het museum voorbereidt over de hadj, de islamitische bedevaart.

De tentoonstelling Verlangen naar Mekka - de Reis van de Pelgrim gaat over de bedevaart naar Mekka. Jaarlijks nemen miljoenen mensen deel aan de hadj. Het museum toont allerlei voorwerpen en vertelt historische en actuele verhalen over de bedevaart. Vooral de persoonlijke ervaringen van mensen zijn belangrijk voor de tentoonstelling, benadrukt een woordvoerder van het museum. "Wij willen laten zien dat de hadj een actueel thema is en dat de hadj voor veel Nederlanders speciaal is." Rijksmuseum Volkenkunde hoopt zo op meer begrip tussen moslims en niet-moslims.

Voor de inzameldag heeft het museum contact opgenomen met zo veel mogelijk moslims uit Leiden en omgeving. De organisatoren gingen onder meer langs bij bakkers, slagers, supermarkten, moskeeën en voetbalclubs. "Mensen reageerden heel positief", vertelt de woordvoerder. "Ze vinden het geweldig dat een onderwerp dat hen zo na aan het hart ligt, nu een eigen tentoonstelling krijgt."

Verlangen naar Mekka - de Reis van de Pelgrim is een coproductie met The British Museum, dat eerder dit jaar een gelijksoortige tentoonstelling over de hadj had. De Leidse tentoonstelling is van 10 september tot en met 9 maart te bezoeken in het Rijksmuseum Volkenkunde. Mekka is streng verboden gebied voor niet-moslims, dus voor veel mensen is dit een manier om zonder gevaar toch dichtbij deze zaken te kunnen komen.

Twee versterkingen voor SC Cambuur

SC Cambuur heeft de eerste twee versterkingen voor komend seizoen binnen. De promovendus wist keeper Ruud Swinkels en Alexander Christovao vast te leggen. Beide spelers waren transfervrij.

Swinkels komt over van PSV, waar hij achter Boy Waterman en Przemyslaw Tyton derde doelman was. De 26-jarige goalie keepte daarvoor drie seizoenen bij FC Eindhoven. Swinkels tekende een contract voor twee seizoenen.

De 20-jarige Christovao komt over van FC Groningen, waar hij uitkwam voor het beloftenelftal. Hij maakte tot dusver driemaal zijn opwachting in het eerste team. Christovao tekende in Leeuwarden een contract voor één seizoen, met een optie voor nog twee jaar.

FC Oss stapt over op kunstgras

FC Oss speelt komend seizoen op kunstgras. Dat meldt de club uit de Eerste Divisie maandag. De Brabantse eerstedivisionist kiest voor het soort kunstgras dat ook bij Heracles Almelo en PEC Zwolle ligt.

De voorbereidingen om het gras te vervangen in het Frans Heesen Stadion zijn al gestart. In juli moet het veld speelklaar zijn. Met FC Oss komt het aantal kunstgrasclubs in het betaalde voetbal op acht.

Eerder maakten eerstedivisionist FC Den Bosch en sc Cambuur, kampioen uit de Eerste Divisie, bekend de overstap te maken. Heracles Almelo legde in 2003 als eerste profclub kunstgras aan. Ook PEC Zwolle speelt niet meer op natuurgras. In de Eerste Divisie geldt hetzelfde voor FC Volendam, Excelsior en Almere City.

Neymar arriveert in Barcelona

Neymar is maandag in Barcelona aangekomen. De Braziliaan was direct na de oefeninterland van Brazilië tegen Engeland zondag in Rio de Janeiro naar Spanje afgereisd om zijn overgang naar de Spaanse grootmacht af te ronden.

Maandagmiddag wordt hij in Camp Nou gepresenteerd. Ook ondergaat hij een medische keuring en ondertekent hij zijn contract. Eerder maandag had Andres Iniesta al aangegeven uit te kijken naar de komst van de 21-jarige Braziliaan.

"Hij heeft veel te brengen, want hij is een getalenteerde speler. Hij heeft het vermogen om verdedigingen te kraken, om te scoren en om te vermaken", somde Iniesta de kwaliteiten van zijn nieuwe ploeggenoot op. "Hij is jong en heeft nog een lange weg voor zich, maar hij komt naar de beste plaats om te groeien."

Iniesta heeft geen angst dat Lionel Messi en Neymar niet samen kunnen spelen. "Geweldige spelers begrijpen elkaar altijd. Leo zal Neymar beter maken en Neymar zal Leo beter maken."

Neymar hoeft Barcelona dan ook niet te dragen. "Laat hem doen wat hij het beste doet, dat is voldoende. Het is geweldig nieuws dat we op hem kunnen rekenen."

Barcelona betaalt naar verluidt zo'n dertig miljoen euro voor Neymar. Het Braziliaanse talent speelde tot nu toe voor Santos.

Blaszyzkowski langer bij Dortmund

Middenvelder Jakub Blaszyzkowski speelt twee jaar langer voor Borussia Dortmund. De 27-jarige Poolse spits verlengde maandag tussentijds zijn contract tot 2018. Dat liet de verliezend Champions Leaguefinalist weten. Blaszyzkowski speelt al sinds 2007 bij Dortmund en kwam tot 168 wedstrijden en 25 doelpunten in de Bundesliga.

De zestigvoudig Pools international wordt door technisch directeur Michael Zorc geprezen om het belang voor de club, zowel op sportief gebied als qua karakter. "We zijn zeer blij dat we de toekomst langdurig met hem vorm kunnen geven."

Daniel Ginczek verlaat Borussia. De 22-jarige aanvaller werd afgelopen seizoen aan FC Sankt Pauli uit de Tweede Bundesliga verhuurd. Daar scoorde hij in 31 duels achttien keer. Hij tekent een driejarige verbintenis bij FC Nürnberg.

IsraŽl stuurt Afrikanen naar onbekend land

Israël heeft een overeenkomst gesloten met een niet nader genoemd land om duizenden Afrikaanse migranten die nu in Israël verblijven op te nemen. Dat blijkt uit een document van het Israëlische hooggerechtshof.

In het document zegt een advocaat van de Israëlische staat dat er een land is gevonden waar de duizenden Afrikanen naartoe kunnen worden gestuurd. Verdere details ontbreken. Volgens de Israëlische legerradio gaat het om een land in Oost-Afrika.

Volgens critici kunnen met een dergelijke overeenkomst de rechten van migranten niet worden gegarandeerd. De Israëlische regering wilde geen commentaar geven op de kwestie.

De afgelopen acht jaar zijn zo'n zestigduizend Afrikaanse migranten via Egypte Israël binnengekomen. Sommigen zijn gevlucht uit landen met repressieve regimes, anderen zijn simpelweg op zoek naar werk. Israël heeft een hek gebouwd om de migranten te weren.

Nog geen nieuw contract voor Canada

Het lijkt erop dat de organisatie van de Grand Prix van Canada dit weekend nog geen tien jaar contractverlenging van de Formule 1-race bekend kan maken, zo meldt de krant La Presse. De overheid van de staat Ottawa is spelbreker.

Volgens Journal du Montreal zou Ottawa de jaarlijkse bijdrage voor de race, die aan Formule 1-baas Bernie Ecclestone moet worden overgemaakt, niet willen verhogen. Ook zou het renoveren van het Circuit Gilles Villeneuve in Montreal, zoals Ecclestone wil, niet aan de orde bevonden worden. Dit tot ontsteltenis van de provincie Quebec en de stad Montreal die de Formule 1 graag nog vele jaren willen blijven ontvangen. Er wordt gehoopt dat de impasse snel kan worden doorbroken.

Real Madrid haalt Carvajal terug uit Leverkusen

Real Madrid heeft Daniel Carvajal overgenomen van Bayer Leverkusen. De Koninklijke maakt gebruik van de optie om de 21-jarige rechtsback terug te halen. Die mogelijkheid had de Spaanse club vorig jaar in het contract opgenomen. Real betaalt het vastgestelde bedrag van 6,5 miljoen euro voor de verdediger, zo meldt de website van de Bundesliga.

Vorig jaar verkaste de Spanjaard voor vijf miljoen euro naar Leverkusen, waar hij afgelopen seizoen tot 31 duels kwam. Carvajal groeide uit tot basiskracht en behoort bovendien tot de Spaanse jeugdselectie, die op het EK onder 21 tegenstander is van Jong Oranje. Bij Real zal de rechtsachter de concurrentie aan moeten gaan met Alvaro Arbeloa.

André Palop bewandelt de omgekeerde weg vanuit Spanje naar Leverkusen. De 39-jarige doelman komt transfervrij over van Sevilla, waar hij zeven seizoenen onder contract stond. De ervaren sluitpost stond dit kalenderjaar zes keer onder lat. Hij wordt bij de Bundesliga-club gezien als de stand-in achter Bernd Leno.

'Transfer Stekelenburg naar Fulham rond'

AS Roma en Fulham zijn het volgens La Gazette Dello Sport eens geworden over een transfer van keeper Maarten Stekelenburg. De Nederlandse goalie moet Roma ongeveer 3,5 miljoen euro opleveren.

"Ik ben naar Londen gegaan om Stekelenburg aan Fulham te verkopen", liet algemeen directeur Franco Baldini weten aan Italiaanse media. "Er waren nog meerdere dingen waarover onderhandeld moest worden. We hebben een akkoord bereikt met enkele voorwaarden, waaronder persoonlijke eisen van Stekelenburg en de medische keuring."

Mocht de transfer van Stekelenburg afgerond zijn, dan zal Roma zich waarschijnlijk richten op Rafael Cabral, de 23-jarige sluitpost van Santos. Ook Emiliano Viviano, keeper van Palermo, is in beeld bij Roma.

[RG] Routinier Haas naar kwartfinales

Tommy Haas heeft vandaag laten zien nog altijd een aardig potje te kunnen tennissen. De inmiddels 35-jarige Duitser sloeg zich vanmiddag opvallend simpel langs de Rus Mikhail Youzhny en bereikte zodoende de kwartfinales; 6-1, 6-1 en 6-3.

Youzhny kwam er in de eerste twee sets totaal niet aan te pas op het Court Suzanne Lenglen. Met zijn gevarieerde spel domineerde Haas haast elke rally. De eerste twee sets gingen zodoende ook met 6-1 naar de Duitser.

In de derde set leek Youzhny zich enigszins te herpakken. Hij wist Haas te breken, maar keek binnen een mum van tijd weer tegen een 4-2 achterstand aan. Haas liet de voorsprong niet meer uit zijn handen glippen en won de derde set eenvoudig met 6-3.

In de volgende ronde wacht een ontmoeting met Novak Djokovic of Philipp Kohlschreiber.

Het beste resultaat van Haas op een Grand Slam-toernooi is de halve finale op de Australian Open (1999, 2002 en 2007) en Wimbledon (2009).

'The Last Guardian wordt getoond op E3'

Op de officiële site van de E3, E3insider, is de langverwachte game The Last Guardian verschenen. De game heeft als platform nog steeds PlayStation 3 staan en heeft nog geen officiële releasedatum. Dit is het eerste teken van leven dat we van de game krijgen sinds een lange tijd.

The Last Guardian wordt ontwikkeld door Team ICO, dat bekend is van de games ICO en Shadow of the Colossus. Beide games waren zeer positief ontvangen en fans gingen uit hun dak bij de aankondiging van deze game. Inmiddels is het enthousiasme al wat gedaald omdat de game weinig van zich heeft laten zien de afglopen zes jaar. Dit jaar komt daar mogelijk verandering in.

The Last Guardian

'Honderden gewonden vast in Qusair'

Rond de driehonderd zwaargewonde inwoners van de strategische Syrische stad Qusair, dicht bij de grens met Libanon, moeten geëvacueerd worden om medische zorg te kunnen krijgen, maar zitten vast. Dat heeft een arts in de stad gezegd.

Kasem Alzein, die de medische zorg in provosorische ziekenhuizen in Qusair coördineert, zei dat de gewonden worden verzorgd in woningen. Het ziekenhuis in de stad, waar al wekenlang wordt gevochten door het Syrische regeringsleger en de rebellen, is verwoest. Alzein drong in een interview met persbureau AP aan op hulp. Eerdere evacuatiepogingen zijn mislukt. Vorige week werd een konvooi met gewonden aangevallen. Dertien patiënten kwamen daarbij om het leven.

KNVB onderzoekt knokpartij amateurvoetbal

De KNVB gaat onderzoek doen naar de grote vechtpartij bij de wedstrijd tussen Alphense Boys en Haaglandia in Alphen aan den Rijn. Dat meldt een woordvoerder van de voetbalbond. Na een opstootje op het veld ontstond zondag een grote vechtpartij. Drie mensen werden aangehouden, twee mensen raakten gewond.

Over eventuele sancties kan de zegsman nog niets zeggen. Een aantal betrokkenen zal mondeling gehoord gaan worden door de tuchtcommissie van de KNVB. Ook de politie heeft de zaak in onderzoek.

Bij de knokpartij raakten zo'n tien tot vijftien personen slaags met elkaar, zowel supporters als enkele voetballers. Een aantal omstanders probeerde tevergeefs de gemoederen te sussen. De politie had meerdere agenten en hondengeleiders nodig om de vechtpartij te beëindigen. Het elftal en de supporters van Haaglandia moesten worden begeleid naar de parkeerplaatsen.

Het bestuur van Haaglandia laat in een schriftelijke reactie weten vertrouwen te hebben in een correcte afhandeling van de situatie door de politie en de KNVB. Volgens hen is de oorzaak van de vechtpartij nog niet bekend.

Alphense Boys meldt naast het onderzoek door politie en de KNVB ook een intern onderzoek in te stellen.

Rommedahl keert terug naar RKC Waalwijk

RKC Waalwijk kan de komende twee jaar beschikken over Dennis Rommedahl. De 34-jarige Deen, die tranfervrij van Brøndby IF in zijn vaderland overkomt, speelde in het seizoen 1997-1998 ook voor RKC. PSV verhuurde de snelle rechtsbuiten toen aan de provinciegenoot.

Rommedahl speelde na zijn vertrek bij PSV in 2004 achtereenvolgens voor Charlton Athletic, Ajax, N.E.C. Nijmegen en Olympiakos Piraeus voor hij naar Brøndby verhuisde. Rommedahl is 124-voudig Deens international.

Rommedahl zelf vindt dat 'de cirkel nu rond is'. "RKC heeft veel voor mij betekend in mijn jonge jaren. Toen ik voor de club speelde heb ik me goed kunnen ontwikkelen." De Deen wilde graag terugkeren naar Nederland en RKC kwam op het juiste moment. "Voor mij is het ook belangrijk dat de club mij de mogelijkheid biedt om na het voetballen een andere functie te gaan invullen."

Super Mario 64 liep drie generaties voor

Een van de hoogtepunten uit de presentatie van Call of Duty: Ghosts, naast de levensechte hond, waren wel de vissen die aan de kant zwommen als je in de buurt kwam. Een oplettende gamer heeft echter de ontdekking gedaan dat deze techniek in het geheim al in Super Mario 64 is gebruikt. Waar Miyamoto allemaal niet toe in staat was in 1996.

YouTube-user SUPERMARIOGALAXY13 is de ontdekker hiervan en toont zijn bewijslast in het onderstaande filmpje.

Onderzoek naar moord Willem Endstra is klaar

Het onderzoek naar de moord op vastgoedman Willem Endstra in mei 2004 is wat betreft het Openbaar Ministerie (OM) klaar. Dat zeiden de officieren van justitie maandag tijdens een niet-inhoudelijk zitting in Amsterdam. De advocaten van de drie verdachten willen wel nog aanvullend onderzoek laten doen, onder meer het verhoren van een aantal getuigen.

Ali N.,Özgur C. en Ziya G. zouden zijn betrokken bij de moord op de 51-jarige Endstra. N. en C. zijn in 2006 al eens opgepakt, maar kwamen toen vrij wegens gebrek aan bewijs. In 2011 pakte de politie hen opnieuw op. G. bleef uit handen van de politie; hij zit in Turkije. De daadwerkelijke schutter zou de Rus Namik Abbasov zijn. Hij overleed vorig jaar in de gevangenis, aan de gevolgen van een hersenbloeding.

Onderzoek naar moord Willem Endstra is klaar
Onderzoek naar moord Willem Endstra is klaar (Foto: ANP)

Midden-Europa getroffen door overstromingen

De zware regenval van de afgelopen dagen heeft geleid tot overstromingen in Midden-Europa. De watersnood heeft aan zeker zes mensen het leven gekost, terwijl zeven worden vermist. In diverse landen worden maatregelen getroffen om verdere overstromingen te voorkomen.

In Tsjechië steeg het waterpeil in de rivier de Moldau tot gevaarlijke hoogten. In de hoofdstad Praag werden zondag speciale metalen schotten geplaatst om overstromingen te voorkomen. Delen van het metrosysteem in Praag zijn gesloten en een aantal wegen en spoorlijnen richting de hoofdstad is afgesloten. Om verkeersproblemen te voorkomen hebben de autoriteiten besloten alle scholen maandag dicht te laten. Volgens waarnemend burgemeester Tomas Hudecek zijn vooralsnog geen grote evacuaties gepland, maar zijn dieren uit een dierentuin aan de rivier in veiligheid gebracht.

In Tsjechië kwamen sinds zondag door de wateroverlast vier mensen om het leven. In het noorden en het zuiden van het land zijn woningen ontruimd. De Tsjechische premier Petr Necas heeft zo'n driehonderd militairen ingezet om lokale autoriteiten te helpen bij de wateroverlast. Nog eens tweeduizend militairen staan klaar om bij te springen als dat nodig is. In zes regio's werd de noodtoestand afgekondigd.

In Duitsland zijn zeker twee doden gevallen door de wateroverlast. Bondskanselier Angela Merkel brengt dinsdag een bezoek aan getroffen gebieden, die zij federale steun heeft toegezegd. Honderden militairen zijn ingezet om te helpen dijken met zandzakken te verzwaren. In de steden Chemnitz, in het oosten van Duitsland, en in Passau en Rosenheim in Zuid-Duitsland is een rampenwaarschuwing van kracht. Grote delen van de Rijn, de Main en de Neckar zijn gesloten voor scheepvaart.

In delen van Oostenrijk heersten maandag rampzalige toestanden door de wateroverlast. Belangrijke spoorverbindingen zijn geblokkeerd, binnensteden ondergelopen en in de bergen hebben zich op tal van plaatsen modder- en steenlawines voorgedaan. Waar in het westen de waterstanden maandag weer begonnen te zakken, wordt verwacht dat ze in het oosten dinsdag pas hun hoogste stand bereiken. Militairen zijn in paraatheid gebracht om waar nodig hulp te bieden.

Ook in Zwitserland werden mensen geëvacueerd vanwege wateroverlast. Meteorologen verwachten dat de regenval de komende dagen afneemt.

Dijsselbloem: nog geen besluit over Fyra

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) wil nog niet dat er een besluit wordt genomen over het stopzetten van de Fyra. Dijsselbloem wil eerst grondig worden geïnformeerd over de financiële en juridische gevolgen van het stopzetten. Dat laat een woordvoerder van de minister weten.

Dijsselbloem wil 'nauw betrokken worden bij de beslissing'. "Mocht er een besluit komen van de NS, dan wil de minister eerst alle mogelijke opties en gevolgen daarvan verkennen", aldus de zegsvrouw. De NS heeft nog niet bevestigd dat de stekker uit de Fyra gaat.

Het ministerie van Financiën zou als enige aandeelhouder van het spoorbedrijf hebben voorkomen dat de NS het plan om te stoppen met de Italiaanse Fyra naar buiten bracht, meldde De Telegraaf maandag. Het ministerie wilde wachten tot halverwege deze maand, zodat een samenhangend plan ter vervanging van de Fyra kon worden gepresenteerd. De zegsvrouw van de minister wilde daar niet op ingaan.

Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) overlegt maandag op haar verzoek met de directie van de NS over de Fyra. Mansveld wil zo snel mogelijk duidelijkheid over de Fyra. Of bij dat overleg ook afgevaardigden van het ministerie van Financiën aanwezig zijn, kon de woordvoerder niet zeggen.

Vrijdagmiddag maakte het Belgische spoorbedrijf NMBS op een persconferentie bekend definitief te stoppen met de Fyra. Daar werd een rampzalig beeld geschetst van de Italiaanse treinstellen, waarvan Nederland in totaal zestien heeft besteld, en al negen zijn geleverd.

Wegvervoerders zien omzet dalen

De omzet van goederenwegvervoerders is in het eerste kwartaal van 2013 met een procent gedaald in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. Oorzaak voor de afname is een daling in de vrachtvolumes.

De volumedalingen zijn onder meer het gevolg van de aanhoudende malaise in de bouwsector en dalende binnenlandse bestedingen. De prijzen en de export stegen in de eerste drie maanden van dit jaar wel licht, maar onvoldoende om in de zwarte cijfers te komen. In 2012 groeide de omzet nog in alle vier de kwartalen.

Vooral kleinere wegvervoerders zagen hun omzet in het eerste kwartaal sterk afnemen, met bijna vier procent. Het middenbedrijf - verantwoordelijk voor pakweg veertig procent van de handel - had met een krimp van een half procent het minst te kampen met omzetdalingen.

[RG] Azarenka simpel voorbij Schiavone

Victoria Azarenka heeft maandag overtuigend de kwartfinale van Roland Garros bereikt. De als derde geplaatste Wit-Russin was met 6-3 en 6-0 Francesca Schiavone de baas. De Italiaanse was in 2010 nog de beste in Parijs en een jaar later verliezend finalist.

Azarenka nam al vroeg in de eerste set een break voorsprong, maar leverde die ook weer in. Vanaf 3-3 stond er echter geen maat op de winnares van de laatste twee edities van de Australian Open. Ze won negen games op rij en bereikte de laatste acht. Daarin moet ze ten koste van Bethanie Mattek-Sands of Maria Kirilenko (12) voor het eerst proberen zich voor de halve finale in het Bois de Boulogne te plaatsen.

Tommy Haas walste bij de mannen over Mikhail Youzhny heen. De als twaalfde geplaatste Duitser kreeg alleen in de derde set wat tegenstand van de Rus (29): 6-1, 6-1 en 6-3. Novak Djokovic (1) of landgenoot Philipp Kohlschreiber (16) wordt Haas' volgende tegenstander.

Go Ahead Eagles winkelt in eerste divisie

Go Ahead Eagles heeft zich maandag verzekerd van de diensten van Lars Lambooij en Joeri Schroyen. Beide spelers bereikten een akkoord voor twee seizoenen met de nieuwe eredivisionist, met een optie voor nog een jaar. Ze moeten nog wel de medische keuring doorstaan bij de promovendus uit Deventer.

De 25-jarige Lambooij was clubloos na het faillissement van SC Veendam, waarvoor hij meer dan honderd wedstrijden in de eerste divisie speelde. De middenvelder hield vanaf april bij FC Groningen zijn conditie op peil. Schroyen kwam de afgelopen drie seizoenen uit voor Fortuna Sittard. Bij de Limburgers groeide de 22-jarige linksback uit tot een vaste waarde. Hij was vier keer trefzeker in zeventig duels.

Halo: Spartan Assault nieuw project Microsoft

Microsoft heeft domeinnamen geregistreerd die suggereren dat het bedrijf werkt aan een project met de naam Halo: Spartan Assault. Het zou kunnen gaan om het vijfde deel van het schietspel Halo, waarvan bekend is dat het eraan zit te komen. Een andere optie is dat het de naam is van de op het spel gebaseerde televisieserie.

Eind vorige maand maakte het bedrijf bekend dat Steven Spielberg een televisieserie gaat produceren in samenwerking met gamestudio 343 Industries. De tv-serie moet exclusief verschijnen voor de Xbox One-spelcomputer. Wanneer de eerste aflevering te zien moet zijn, heeft het bedrijf nog niet laten weten.

Binnen de Halo-reeks zijn al vijftig miljoen spellen verkocht. In de games staat vooral het personage Master Chief, een genetisch gemanipuleerde supersoldaat, centraal. Het eerste spel in de reeks werd in 2001 uitgegeven.


Halo: Spartan Assault nieuw project Microsoft

Istanbul 2020 rekent op steun Turken

De kandidatuur van Istanbul voor het binnenhalen van de Olympische Spelen van 2020 verwacht dat de Turkse bevolking nog achter de plannen staat. De recente protesten in Istanbul en andere Turkse steden tegen de regering veranderen daar niets aan.

"Ondanks de recente gebeurtenissen blijven alle delen van Turkije verenigd in onze droom om de eerste Olympische en Paralympische Spelen in ons land te organiseren in 2020", liet de organisatie achter de kandidatuur van Istanbul zondag weten. De organisatie laat wel weten de demonstraties in Istanbul 'zeer zorgvuldig' in de gaten te houden.

Istanbul doet voor de vijfde keer een gooi naar de organisatie van de Spelen. Madrid en Tokyo zijn de andere kandidaten. De stemming volgt in september.

De Turkse demonstraties tegen de regering waren het gevolg van het keiharde politieoptreden tegen een vreedzaam protest tegen de herinrichting van het Taksimplein in Istanbul. Ook in andere Turkse steden werd afgelopen weekeinde gedemonstreerd.

'Geen verband bellen en tumor gevonden'

Een verband tussen veel mobiel bellen en daardoor een grotere kans op een hersentumor is voorlopig nog niet gevonden, maar het wordt niet uitgesloten dat het toch kan bestaan. Dat staat in een maandag verschenen advies van de Gezondheidsraad.

De Raad onderzocht de cijfers van de afgelopen 13 jaar en daaruit komt geen duidelijk bewijs naar voren dat dit aantal jaren een verhoogd risico geeft op een hersentumor of andere tumoren in het hoofd. Maar over het risico op langere termijn kan niets gezegd worden, daar is meer onderzoek voor nodig.

Het advies is maandag aangeboden aan de staatssecretaris van het ministerie van Infrastructuur& Milieu.

'Waarschijnlijk geen verband bellen en tumor'
'Waarschijnlijk geen verband bellen en tumor' (Foto: ANP)

Lager pensioen voor vrouwen dan mannen

Vrouwen in Nederland krijgen een pensioen dat gemiddeld 40 procent lager is dan bij mannen. Daarmee doet Nederland het slechter dan de meeste landen in de Europese Unie (gemiddeld 39 procent).

Dat maakte de Europese Commissie in Brussel maandag bekend. De grootste verschillen tussen gepensioneerde vrouwen en mannen zijn er in Luxemburg (47 procent) en Duitsland (44 procent). Estland en Slowakije hebben de kleinste kloof tussen 65-plussers, met respectievelijk 4 en 8 procent.

De commissie noemt drie oorzaken voor het verschil in pensioen: vrouwen hebben minder vaak een baan dan mannen, ze werken minder uren en/of jaren en ze verdienen gemiddeld minder.

Veel lager pensioen voor vrouwen dan mannen
Veel lager pensioen voor vrouwen dan mannen (Foto: ANP)

Cage, Chan & Snipes in beeld voor Expendables 3

Nicolas Cage, Jackie Chan en Wesley Snipes zijn in beeld voor een rol in The Expendables 3. De drie acteurs zijn in vergevorderde onderhandeling, schrijft de Amerikaanse filmsite LA Filmfest. De actiefilm vol oude knarren wordt weer geschreven door Sylvester Stallone, die ook de hoofdrol speelt. Ook Milla Jovovich komt in aanmerking voor een rol. Zij is met haar 37 jaar veruit de jongste.

De toevoeging van Jovovich zou betekenen dat de tot nu toe door alfamannetjes gedomineerde cast een stoere vrouw bevat. De Oekraïense is vooral bekend van haar Resident Evil-films, waarvan het zesde deel nu in de maak is.

Snipes maakt met deze film zijn officiële rentree in de filmwereld. De bijna 51-jarige acteur, vooral bekend van de Blade-trilogie, zat van december 2010 tot april dit jaar vast wegens belastingontduiking. Tijdens deze periode was hij alleen te zien in Game of Death en Gallowwalkers, die al waren opgenomen voordat hij vast kwam te zitten.

De 49-jarige Cage heeft al meerdere actiefilms op zijn naam staan, zoals Con Air, Ghost Rider en Drive Angry. Hij was daarentegen ook onlangs te horen als holbewoner Grug in de animatiefilm The Croods.

De 59-jarige Chan is wellicht de meest voor de hand liggende keus van de genoemde acteurs, aangezien hij bekendstaat om zijn doldrieste stunts waarbij hij naar eigen zeggen elk bot in zijn lichaam meerdere malen heeft gebroken. Hoewel hij vorig jaar nog aankondigde geen actiefilms meer te willen maken, werkt hij momenteel aan de actiekomedie Skiptrace en de vierde Rush Hour is aangekondigd.

Naast Stallone zijn ook Jason Statham, Jet Li, Mickey Rourke en Dolph Lundgren weer van de partij. Wanneer The Expendables 3 in de bioscoop moet verschijnen is nog onbekend.

expendables 3

Chinese stad: beboet ongehuwde moeders

De autoriteiten in de Chinese stad Wuhan, de hoofdstad van de provincie Hubei, zijn van plan om moeders die niet getrouwd zijn, te beboeten. De plannen hebben tot grote ophef geleid. Critici menen dat het beleid neerkomt op discriminatie en er toe kan leiden dat meer borelingen te vondeling worden gelegd.

De autoriteiten, die zelf mogen bepalen hoe ze het eenkindbeleid handhaven, hebben nog niet eerder ongehuwde moeders een boete opgelegd. Enkele dagen geleden ontstond in China nog discussie over het stigma dat veel ongetrouwde moeders opgeplakt krijgen. Aanleiding was de redding van een baby uit een afvoerbuis. De moeder van het kind was niet gehuwd.

"Als het beleid wordt goedgekeurd dan zou dat tot meer 'afvoerbuisbaby's' kunnen leiden, omdat moeders, als ze de kosten niet kunnen dragen, gaan denken over het weggooien van hun baby's", zei Chen Yaya, een onderzoeker van de Academie voor Sociale Wetenschappen van Shanghai.

Het wetsvoorstel verscheen vrijdag online. De autoriteiten menen dat het een goede manier is om het geboortecijfer in de stad laag te houden.

'The Sopranos beste tv-serie ooit'

De Amerikaanse schrijversvakbond Writers Guild of America heeft The Sopranos gekroond tot beste tv-serie ooit geschreven. De tweede plaats is voor de komedie Seinfeld, gevolgd door Twilight Zone, All in the Family en M*A*S*H. De vakbond maakte de top 101, samengesteld door de leden, zondagavond bekend.

"Deze lijst is niet alleen een eerbetoon aan geweldige televisie, maar ook aan alle schrijvers die hun hart en geest hebben gegeven om het vak te verbeteren", laten de twee presidenten van de vakbond weten in een gezamenlijke verklaring.

In The Sopranos was James Gandolfini te zien als maffiabaas die kampt met psychische problemen. De serie begon in 1999 op de Amerikaanse betaalzender HBO en eindigde na zes seizoenen in 2007. Scenarist David Chase bedacht de serie en schreef talloze afleveringen. Hij won vier Emmy's voor zijn werk aan The Sopraonos.

'Toename werklozen zwakt af in 2014'

Het aantal werkzoekenden neemt dit jaar nog toe met 127.000 (22 procent). Maar in 2014 vlakt de toename af naar 43.000 (6 procent). Dat verwacht uitkeringsinstantie UWV, zo bleek uit de prognose voor de arbeidsmarkt die de instantie maandag bekendmaakte.

Het aantal banen neemt in 2013 af met 88.000, dat is nog iets sterker dan UWV aan het begin van dit jaar zei te verwachten. In 2014 trekt de economie mogelijk wel aan, maar blijft het aantal banen afnemen, dan met 23.000.

Toch is er vanaf 2014 sprake van voorzichtig economisch herstel en profiteren vooral de uitzendbranche en sectoren die op de export zijn gericht als eerste van deze ontwikkeling, verwacht de instantie.

UWV: toename werklozen zwakt af in 2014
UWV: toename werklozen zwakt af in 2014 (Foto: ANP)

Reizigers Turkije moeten risicoplekken mijden

Vakantiegangers in Turkije wordt geadviseerd plekken waar gedemonstreerd wordt, zoals het Taksimplein in Istanbul, zo veel mogelijk te mijden. Dat meldt reisbrancheorganisatie ANVR maandag. Wel kunnen vakanties richting het land gewoon doorgaan.

"We hebben contact met touroperators ter plaatse", aldus een woordvoerder. "Die houden de situatie daar voor ons in de gaten." Reizigers die naar een zonbestemming vertrekken merken volgens de zegsman weinig tot niets van de onlusten, bij rondreizen wordt steeds bekeken welke onderdelen wel en niet door kunnen gaan. "Maar wij hebben nog geen signalen dat bepaalde reizen helemaal niet door kunnen gaan."

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseerde zaterdag al locaties waar gedemonstreerd wordt te mijden. Dat advies is nog steeds van kracht. Ook worden reizigers van en naar Istanbul opgeroepen lokale berichtgeving in de gaten te houden.

In delen van de Turkse miljoenenstad Istanbul en andere grote steden is het al een aantal dagen onrustig. Aanvankelijk vonden er demonstraties plaats tegen nieuwbouwplannen in het stadshart van Istanbul. Na hard ingrijpen van de politie keerden de demonstranten zich tegen de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan.

Wielertalent Rick Zabel naar BMC

Wielrenner Rick Zabel wordt aan het einde van dit jaar prof bij de Amerikaanse ploeg BMC. Dat maakt het Rabobank Development Team, de opleidingsploeg van de voormalige Rabobankequipe, maandag bekend. De 19-jarige Zabel is de zoon van oud-sprinter Erik Zabel.

Zabel won dit jaar de Ronde van Vlaanderen voor beloften en is Duits kampioen. Zijn ploegleider Arthur van Dongen en technisch directeur Thorwald Veneberg van de KNWU, die het Rabobank Development Team overnam, zijn verguld met de overstap van hun pupil. "Dit is natuurlijk super. Het idee van het Rabobank Development Team is om de renners op te leiden tot prof", jubelt Van Dongen. "Ik heb enorm veel vertrouwen in Rick en denk dat hij op een goede plek terechtkomt bij BMC."

Het is niet de eerste keer dat BMC jonge renners weghaalt bij de Rabobank opleidingsploeg. Ook Tejay van Garderen reed voor de beloftenploeg van de Nederlandse formatie.

EVE Online en Dust 514 maandag weer online

Gamebedrijf CCP Games denkt dat de serverproblemen rond het online spel EVE Online en het online schietspel Dust 514 maandag opgelost zijn. Dat laat het IJslandse bedrijf maandagochtend weten. De twee spellen, die online met elkaar verbonden zijn, zijn sinds zondagmiddag offline. CCP haalde de servers offline toen bleek dat hackers cyberaanvallen uitvoerden.

"Het is ons beleid om een intern en extern team aan specialisten in te zetten in dit soort situaties", liet het bedrijf zondag weten in een verklaring. Naast de twee games zijn ook de websites van het bedrijf offline gehaald.

Zondagavond heeft het bedrijf geprobeerd de twee spellen weer online te krijgen. De aanvallen bleken toen onophoudelijk door te gaan, waardoor CCP besloot de spellen weer los te koppelen. "Dit proces kost tijd en we verwachten dat het werk nog enkele uren duurt", zo luidde een mededeling van het bedrijf zondagnacht.

Drie explosies brandbommen in Athene

Op verschillende plekken in de Griekse hoofdstad Athene zijn maandag drie brandbommen geëxplodeerd. Dat heeft de Griekse politie gezegd. Bij de explosies liep een vrouw verwondingen op.

De zelfgemaakte bommen waren gefabriceerd met gastankjes. Een van de bommen explodeerde op de vijfde verdieping van een appartementencomplex in het centrum van Athene. Een vrouw die net haar huis had verlaten raakte gewond. De andere bommen gingen vroeg in de morgen af, een bij de Stichting voor Economisch en Industrieel Onderzoek en een bij een kantoor van het ministerie van milieu, energie en klimaatverandering.

Aanslagen met brandbommen tegen kantoren van de overheid, banken of symbolen van rijkdom komen geregeld voor in Griekenland.

'Complete map GTA V bekend'

Een groep fanatieke fans van de GTA-serie heeft van allerlei puzzelstukjes die Rockstar heeft gegeven de complete map van de nieuwste telg in de GTA-serie kunnen maken. Het lijkt erop alsof geheel Los Santos een aantal maanden voor de release van GTA V bekend is.

Wat opvallend is aan de map is de gigantische hoeveelheid van de stad die niet tot de drukke stad behoort. Rockstar zei al dat ze zich erg zouden richten op de 'Countryside', en het lijkt erop dat dat goed komt in GTA V. Hieronder kun je de gehele map zien. Het is dus nog niet bevestigd door Rockstar, maar het heeft er alle schijn van dat iedereen vanaf 17 september hier doorheen kan raggen.

GTA V

Geen problemen verwacht door stijgend water

Rijkswaterstaat verwacht niet dat de stijgende waterstand in de grote rivieren voor problemen gaat zorgen in Nederland. Lokaal kan wat hinder ontstaan door onderlopende uiterwaarden, maar dat is 'niets opmerkelijks', aldus een woordvoerder. Wel is het bijzonder dat dat in juni nog gebeurt. Meestal is in het voor- of najaar sprake van hoogwater.

Zware regenval in Midden-Europa heeft in de afgelopen dagen geleid tot overstromingen. In delen van Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Tsjechië is sprake van wateroverlast. Zeker vijf mensen zijn om het leven gekomen.

Een groot deel van het water wordt afgevoerd over de grote rivieren in Nederland. De woordvoerder verwacht dat de waterstand op de Rijn bij Lobith tot vrijdag verder stijgt van twaalf meter boven NAP tot ongeveer dertien meter. Van hoogwater wordt pas gesproken als het water richting de vijftien meter boven NAP gaat.

Rijkswaterstaat heeft op verschillende plaatsen de stuwen opengezet om het water zo veel mogelijk af te voeren. Verder informeren ze waterschappen, gemeenten en provincies voortdurend over de laatste stand van zaken. "Die moeten vervolgen kijken of bepaalde groepen moeten worden geïnformeerd", aldus de woordvoerder. Volgens hem valt te denken aan boeren die hun vee op de uiterwaarden laten lopen of een camping die gevaar loopt.

Bommelding Almelo vals alarm

De bommelding maandagochtend in het ROC van Twente in Almelo was loos alarm. De school is na ruim een uur weer vrijgegeven door de politie, laat een woordvoerder weten. Alle leerlingen en docenten kunnen weer naar binnen.

Rond 09.00 uur werd het pand aan de Sumpel ontruimd vanwege een anonieme melding. Die kwam naar verluidt via e-mail binnen. De politie wil geen nadere details geven over de bommelding. Volgens de woordvoerder wordt momenteel nog onderzocht wie verantwoordelijk is.

De ruim duizend scholieren mochten na ruim een uur het gebouw weer in. Uit voorzorg stond naast politie ook brandweer paraat.

Hankook geen bandenleverancier in Formule 1

Hankook zal komend seizoen geen banden gaan leveren aan de Formule 1-teams, zo heeft een woordvoerder van het bedrijf laten weten. De Zuid-Koreanen waren een mogelijke kandidaat om Pirelli op te volgen.

Volgens de Spaanse krant Diario As hebben vertegenwoordigers van Hankook diverse malen gesproken met Formule 1-baas Bernie Ecclestone. De resterende tijd tot 2014 lijkt ervoor te hebben gezorgd dat ze zijn afgehaakt.

Hierdoor is het vrijwel zeker dat Pirelli ook volgend seizoen de banden zal gaan leveren aan de F1-renstallen. De Italianen dreigden eerder dit jaar nog om de sport mogelijk te gaan verlaten, maar aan de andere kant wilden ze het contract voor 2014 toch graag op zak hebben, iets wat nu bijna het geval lijkt te zijn.

Petitie voor beter examen Nederlands

Met een paar simpele, aangeleerde trucjes kan iedere scholier een voldoende halen voor zijn of haar eindexamen Nederlands. Het huidige examen toetst op geen enkele manier de kennis en vaardigheden die iemand heeft. Dat zegt een groep neerlandici en taalkundigen van Nederlandse universiteiten in een open brief aan de Tweede Kamer. Ook is er een petitie gestart om het examen Nederlands ,,ingrijpend te herzien’’.

De taalkundigen vinden het Nederlandse examen op alle niveaus, vmbo, havo en vwo, ondermaats. ,,Het huidige examen draagt niet bij aan de kennis en taalvaardigheid van de leerlingen. Het soort vragen dat gesteld wordt, is niet afgestemd op wat er geleerd moet worden’’, zegt Marc van Oostendorp van het Meertens Instituut en de Universiteit Leiden. Hij vindt het ook een probleem dat er vooral getraind wordt op hoe het examen het beste gemaakt kan worden en niet op de inhoud.

Nederlands is een verplicht eindexamenvak voor alle 207.204 eindexamenscholieren. Het examen bestaat uit een tekst met daar meerkeuzevragen en open vragen over. Het probleem daarmee is volgens Van Oostendorp dat bij de meerkeuzevragen over het algemeen alle antwoorden wel in meer of mindere mate te verdedigen zijn. Bij de open vragen mag het antwoord vaak uit slechts 20 woorden bestaan. Spel- en schrijffouten worden in de antwoorden op open vragen niet meegeteld.

,,Je zou bijvoorbeeld wel literatuurgeschiedenis in deze opzet kunnen toetsen. Maar voor het toetsen van lees- en argumentatievaardigheden zijn deze examens niet de juiste manier’’, zegt Van Oostendorp.

De groep bezorgde taalkundigen hoopt dat de politiek de oproep oppakt. ,,Wij signaleren dit, maar kunnen er helaas niets aan veranderen’’, zegt Van Oostendorp.

Protest Turkije laait opnieuw op

In de Turkse stad Istanbul is maandag het geweld tussen betogers en de oproerpolitie opgelaaid. Het is de vierde dag op rij dat het onrustig is in Turkije. Aanvankelijk waren de demonstraties gericht tegen plannen voor een winkelcentrum en een moskee op een van de weinige groene plekken in het stadshart van Istanbul, maar na hard ingrijpen van de politie keerden de demonstranten zich massaal tegen de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan.

Volgens het Turkse persbureau Dogan heeft de politie traangas ingezet tegen een groep mensen die zich in de buurt van Erdogans kantoor ophielden. De betogers gooiden daarop stenen naar de agenten.

In de nacht van zondag op maandag werden vijfhonderd mensen opgepakt. De politie maakte een einde aan betogingen in de hoofdstad Ankara waar duizenden mensen op af waren gekomen. Volgens Fox Television werden in Izmir, de op twee na grootste stad van Turkije, driehonderd arrestaties verricht.

Volgende week eindelijk zomer

Na een lange winter lijkt het nu echt zomer te worden in Nederland. Komende week stijgen de temperaturen sinds lange tijd weer boven de normale waarden uit. In het weekeinde kan wellicht de eerste zomerse dag van het jaar worden genoteerd. Dat meldt weeronline.nl maandag.

Sinds zaterdag de meteorologische zomer begon is nergens in het land regen gevallen. Bovendien liet de zon zich zondag al goed zien. De komende dagen domineert de zon het weerbeeld steeds vaker.

In het weekeinde loopt de temperatuur op meer plaatsen op. Volgens weeronline.nl kan de eerste zomerse dag dan 'goed mogelijk' zijn. Daarvoor moet het 25 graden in De Bilt worden. Tot nu toe steeg het kwik alleen in het zuiden boven de 25 graden. De eerste zomerse dag werd vorig jaar op 22 mei neergezet. Toen werd het in De Bilt 28,4 graden.

Katwijk ziet Eerste Divisie niet zitten

Topklasser Katwijk promoveert niet naar de Eerste Divisie. De algeheel amateurkampioen gaat niet in op het promotieaanbod van de KNVB, meldt het Leidsch Dagblad maandag op basis van bronnen binnen de club. Katwijk wilde per se niet op zondag voetballen. Ook zag trainer Cees Bruinink de stap omhoog niet zitten.

Het bestuur van de topklasser heeft een 'principebesluit' genomen. De sponsors, technische staf en de stichting Topvoetbal Katwijk zijn daarover ingelicht. De club doet officieel echter nog geen uitspraken over de inhoud van het besluit totdat de leden maandag en de KNVB dinsdag zijn ingelicht.

Katwijk en zondagkampioen Achilles '29 kregen van de KNVB een aanbod om onder versoepelde voorwaarden toe te treden tot de Jupiler League. Met de twee amateurploegen en twee beloftenploegen moest de door het faillissement van AGOVV en SC Veendam uitgedunde Eerste Divisie worden aangevuld.

De KNVB wil zich nog niet uitlaten over een plan B zolang er nog geen bericht uit Katwijk is. Of een andere topklasseploeg de kans krijgt om te promoveren is dus nog onduidelijk. Wel wilde een woordvoerder maandagochtend kwijt 'dat we in de plannen uitgaan van toetreding van twee amateurclubs en twee beloftenploegen tot de Eerste Divisie'.

Jolie blij met discussie borstkanker

Angelina Jolie is verheugd dat haar openheid over haar preventieve borstamputatie vrouwen aan het denken heeft gezet. "Ik ben erg blij nu ik merk dat er gediscussieerd wordt over de gezondheid van vrouwen, het betekent heel veel voor me", vertelde Jolie zondagavond op de rode loper.

Ook zei Jolie dankbaar te zijn voor de vele steunbetuigingen die ze heeft gekregen, schrijven diverse media. "De genereuze steun heeft me geraakt", vertelde de 37-jarige actrice, die zondag voor het eerst sinds ze haar operaties wereldkundig maakte weer op de rode loper verscheen.

Jolie woonde de première van World War Z, de film van haar verloofde Brad Pitt, bij. Hoewel Jolie benadrukte dat het Brads avond was, vertelde ze dat ze zich geweldig voelt. "Hij is echt buitengewoon geweest", complimenteerde Angelina haar aanstaande. "Hij is een geweldige man en een geweldige vader en ik ben ontzettend gelukkig."

Pitt vertelde dat hij nog steeds emotioneel wordt als hij aan het besluit van zijn geliefde denkt. "De grootste angst van een vader is het uiteenvallen van zijn gezin. Dat zij dit voor ons heeft gedaan, ik krijg er nog steeds natte ogen van."

Angelina Jolie onthulde vorige maand dat ze beide borsten preventief heeft laten verwijderen. Nadat ze haar moeder aan kanker verloor, liet de actrice zich testen en bleek dat ze bijna negentig procent kans op borstkanker had. Jolie, die in april de laatste operatie onderging, besloot haar verhaal wereldkundig te maken om aandacht te vestigen op borstkanker.

Acteur Marc van Uchelen (42) overleden

Acteur Marc van Uchelen is zondag op 42-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de NOS. Van Uchelen was als tiener te zien in de met een Oscar bekroonde film De Aanslag. Onlangs was hij nog te zien in de tv-serie Divorce.

De acteur laat zijn vrouw, actrice Lies Visschedijk en twee zoons achter.

Van Uchelen begon zijn acteercarrière als tiener in de boekverfilming De Aanslag van Fons Rademakers. Later ging hij studeren aan de Filmacademie in Amsterdam waarna hij zich bezighield met regie. In 1995 kwam zijn eerste speelfilm Pisvingers! uit. In 2011 kwam hij met de komedie Webcam met John Buijsman.

Als acteur werkte Van Uchelen veel samen met regisseur Eddy Terstall. In 1995 was hij te zien zijn komedie Walhalla te zien naast Huub Stapel en later in films als Rent a Friend en Sextet.

Contador ziet in Froome grootste concurrent

Alberto Contador is voor de komende editie van de Tour de France weer de grote favoriet. De Spanjaard van Team Saxo Bank ziet in Sky-renner Chris Froome zijn grootste concurrent en dat is niet omdat diens teamgenoot Bradley Wiggins niet zal starten.

Contador: "Natuurlijk is Bradley een goede renner, maar ik denk dat de afgelopen maanden en het parcours met het accent op de bergen duidelijk hebben gemaakt dat Froome de belangrijkste man binnen Team Sky was. Chris is een tegenstander waar ik zeker rekening mee moet houden. Maar een wedstrijd van drie weken kun je niet afstemmen op een duel."

De Spanjaard sluit verrassingen van andere renners niet uit. "Het beste voorbeeld is de afgelopen Giro d'Italia, waar iedereen ook een tweestrijd tussen Nibali en Wiggins verwachtte. Zoiets kan ook in de Tour gebeuren. Daarom moet je je nooit blind staren op één renner. Ik houd zeker ook rekening met Joaquim Rodriguez, Alejandro Valverde en Cadel Evans. Rodriguez won vorig jaar al bijna de Giro en Vuelta, Valverde speelt altijd een hoofdrol in een grote ronde, terwijl Evans weet wat het is om de Tour te winnen."

Rechter beslist over vrijlating Dutroux

Marc Dutroux verschijnt maandag voor de rechter in verband met zijn verzoek tot vervroegde vrijlating. De hoorzitting van de strafuitvoeringsrechtbank in Brussel heeft achter gesloten deuren plaats. Dat hebben Belgische media gemeld.

De kindermoordenaar heeft eerder al een verzoek ingediend om vrijgelaten te worden onder elektronisch toezicht. Dat verzoek werd in februari afgewezen. Hij kan pas volgend jaar februari opnieuw zo'n verzoek indienen. Het verzoek om vervroegde vrijlating is echter een andere procedure en daarom wordt deze nu al in behandeling genomen.

Dutroux werd in 2004 veroordeeld tot een levenslange celstraf voor moord, ontvoering, gijzeling, verkrachting en illegale handel. Omdat hij inmiddels een derde van zijn straf heeft uitgezeten mag hij een verzoek tot vervroegde vrijlating indienen. Eerder al kwam de ex-vrouw van Dutroux, Michelle Martin, vervroegd vrij. Dat leidde tot veel boze reacties.

Anonymous legt Turkse websites overheid plat

Hackers werkend onder de naam van de groepering Anonymous claimen zondagnacht verschillende websites van de Turkse overheid platgelegd te hebben. Zij deden dit om de protesten in verschillende Turkse steden tegen premier Erdogan te steunen. Dat laat de groep weten via Twitter.

De hackgroep voerde zogenaamde DDoS-aanvallen uit, waardoor websites overbelast raken. Hierdoor waren zondagnacht verschillende websites offline. Maandagochtend zijn de meeste websites weer gewoon bereikbaar.

De protesten begonnen dinsdag rond de sloop van een park naast het centrale plein Taksim in Istanbul. Toen de politie vrijdag hardhandig ingreep spreidde het protest zich gedurende het weekend uit naar andere Turkse steden, waaronder Ankara, Izmir en Adana. Het draait niet langer om het park, maar om het bewind van premier Recep Tayyip Erdogan. De demonstranten eisen zijn aftreden.

Anonymous maakte naam als hackgroepering toen het twee jaar geleden het Playstation-netwerk platlegde. Tientallen personen uit verschillende landen zijn sinds die tijd opgepakt voor het uitvoeren van cyberaanvallen. Naast aanvallen op websites en diensten van entertainmentbedrijven heeft Anonymous ook verschillende cyberaanvallen op overheidsinstellingen uitgevoerd.

Treinverkeer ligt stil in delen Duitsland

Door het hoge water kunnen in de Duitse deelstaat Beieren op een aantal trajecten geen treinen meer rijden. Dat meldde een woordvoerder van de Duitse spoorwegen maandag.

Onder meer tussen München en Salzburg is het treinverkeer stilgelegd. Het station van Rosenheim, het grootste station tussen München en Salzburg, is helemaal niet bereikbaar. Daar staan de treinen al sinds zondagavond stil.

De luchthavens van München, Neurenberg en Augsburg ondervinden vooralsnog geen hinder van het noodweer.

Michael Douglas befte zich kankervrij

Michael Douglas hield kanker over aan orale seks. Dat onthult de 68-jarige acteur, bij wie drie jaar geleden keelkanker werd geconstateerd, in een interview met de Britse krant The Guardian. "Zonder er al te diep op in te gaan, deze kankersoort wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus, wat je oploopt door orale seks."

Douglas vertelt geen spijt te hebben van jarenlang roken en drinken. "Ik vroeg me wel af of de stress rond de arrestatie van mijn zoon invloed had", vertelt de acteur, wiens zoon Cameron in de gevangenis zit wegens drugsdelicten. "Maar het is een soa die de kanker heeft veroorzaakt. En als je het eenmaal hebt, is orale seks ook het beste medicijn."

Toen Douglas' tumor in augustus 2010 werd ontdekt, was de kanker al in een vergevorderd stadium. De acteur had lange tijd last van zijn keel, maar artsen zagen het gezwel over het hoofd. "Er zat een tumor ter grote van een walnoot bij de basis van mijn tong."

Douglas onderging een intensieve behandeling, bestaande uit bestraling en een chemokuur. De acteur weigerde sondevoeding en at alleen vloeibaar, waardoor hij twintig kilo afviel. "Dat is erg zwaar. Plus dat door de hoeveelheid chemo die ik kreeg ook goede cellen werden aangevallen. Het maakte me erg zwak."

De zware behandeling wierp zijn vruchten af, Douglas is nu ruim twee jaar kankervrij. Elke zes maanden moet de acteur, die altijd positief is geweest over zijn herstel, terug naar het ziekenhuis. "Deze soort kanker komt in 95 procent van de gevallen niet terug."

'Ziekenhuizen claimen miljoenen'

De overheid zou miljoenenclaims tegemoet kunnen zien van een aantal ziekenhuizen. Door een reeks veranderingen in de zorg hebben zij flink lagere omzetten gehaald dan van tevoren werd verwacht. De ziekenhuizen mogen het verschil tussen het behaalde en het verwachte bedrag declareren, schrijft het Financieele Dagblad maandag.

Ziekenhuizen die meer omzet hebben behaald dan verwacht, moeten juist inleveren. Dat zijn echter een stuk minder dan het aantal vorderende ziekenhuizen, aldus het FD. De krant analyseerde vijftig jaarrekeningen van de in totaal negentig ziekenhuizen. Daaruit zou blijken dat er al voor driehonderd miljoen euro aan claims ligt, terwijl nog maar negentig miljoen euro over is bij ziekenhuizen die meer omzet hebben gedraaid.

In het dagblad spreken ziekenhuizen hun zorgen uit. De compensatieregeling geldt dit jaar voor honderd en volgend jaar voor zeventig procent van de misgelopen omzet. Daarna is er geen vangnet meer.

Koningspaar bezoekt Duitsland

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima vliegen maandag naar Berlijn. Daar begint hun tweedaagse bezoek aan Duitsland. Het is na Luxemburg het tweede land dat het koningspaar aandoet sinds de inhuldiging op 30 april. Ze blijven twee dagen in Duitsland.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vergezelt het paar bij hun bliksembezoek aan de Duitse hoofdstad. De Nederlandse delegatie landt om 11.10 uur in Berlijn, waarna een korte ontmoeting met bondskanselier Angela Merkel en de Duitse president Joachim Gauck volgt.

's Middags vertrekken Willem-Alexander en Máxima naar Frankfurt, waar ze zich voegen bij de Nederlandse handelsmissie naar de twee deelstaten Hessen en Baden-Württemberg. In Wiesbaden, de hoofdstad van Hessen, houdt de koning 's avonds een toespraak ten overstaan van vertegenwoordigers van het Nederlandse en Duitse bedrijfsleven.

De volgende dag wacht een druk programma. Voordat het paar naar Stuttgart vliegt wordt een bezoek gebracht aan een Opelfabriek en aan Diehl Aerosystems in Frankfurt. Máxima bezoekt vervolgens de universiteit in Stuttgart en de koning gaat naar een metaalverwerkingsbedrijf. 's Avonds gaan ze naar het Mercedes Benz Museum, een ontwerp van het Nederlandse architectenbureau UN Studio.

Het bezoek wordt door Duitse media op de voet gevolgd. De Oranjes zijn zeer populair in Duitsland. De Rijksvoorlichtingsdienst liet weten dat 120 Duitse en veertig Nederlandse journalisten zich hebben aangemeld om verslag te doen van het koninklijke bezoek.

App wijst hulpverlener naar defibrillator

Bij reanimatie na een hartstilstand wordt lang niet altijd een automatische externe defibrillator (AED) ingezet, terwijl dat levens kan redden. Om het dichtstbijzijnde apparaat snel te kunnen vinden, kan de hulp worden ingeroepen van de EHBO-app van het Rode Kruis.

De hulporganisatie begint maandag met een campagne op sociale media om het apparaat, dat elektrische schokken geeft om het hart weer op gang te krijgen, onder de aandacht te brengen. Als de AED snel na een hartstilstand wordt ingezet, is de overlevingskans vijftig tot zeventig procent. Nederland telt naar schatting twintigduizend AED's, die veelal te vinden zijn bij openbare gebouwen, sportverenigingen, winkelcentra en pretparken.

In Nederland krijgen wekelijks ongeveer driehonderd mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De kans op overleven is met gebruik van de AED minstens twee keer zo hoog. Ook het risico op ernstige beschadiging van de hartspier wordt daarmee teruggedrongen.

Van belang is dat direct wordt begonnen met hartmassage, terwijl iemand anders een AED probeert te vinden. De mobiele applicatie geeft naast een tiksignaal voor het juiste ritme ook een gesproken reanimatie-instructie.

'NS stopt met Fyra, topman Meerstadt vertrekt'

De NS stopt met de Fyra en topman Bert Meerstadt vertrekt. Dat hebben betrouwbare bronnen binnen het spoorbedrijf en de ministeries bevestigd, meldt De Telegraaf maandag. Het besluit om te stoppen met de hogesnelheidstrein zou volgens de krant al enige tijd geleden zijn genomen.

Het plan zou bekend zijn bij het ministerie van Financiën, de enige aandeelhouder van het spoorbedrijf. Het ministerie zou hebben voorkomen dat de NS ermee naar buiten kwam. Financiën wilde wachten tot halverwege deze maand, zodat een samenhangend plan ter vervanging van de Fyra gereed is.

Ook het aftreden van topman Meerstadt zou al enige tijd gepland zijn. Meerstadt vertrekt volgens de krant per 1 oktober. Zijn opvolger is volgens de krant Timo Huges, topman bij bloemenveiling FloraHolland. Huges zou al door minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zijn benoemd.

De NS komt maandagochtend om 07.30 uur met een verklaring, laat een woordvoerder van het spoorbedrijf weten. De zegsman wil eerder maandagochtend niet reageren.

Vrijdagmiddag maakte het Belgische spoorbedrijf NMBS op een persconferentie bekend definitief te stoppen met de Fyra. Staatssecretaris Mansveld wil het onderzoek van de NS over de Fyra-treinen afwachten voordat ze met een plan voor de treinproblemen komt, liet ze vrijdag weten.

FOK! wat een weer... Voorlopig weinig verandering

Een goede maandagmorgen allemaal! Ik kan het het vrij kort houden vandaag. Het weerbeeld dat we gisteren hadden zullen we ook de komende dagen houden: vrij veel zon, af en toe wat wolkenvelden en overal droog weer. De wind lijkt na vandaag iets af te gaan nemen.

De middagtemperaturen liggen vandaag en de komende dagen tussen de 16 en 19 graden. Ook de wind blijft voorlopig nog even in de noordhoek zitten, maar later in de week draait hij wat bij naar het oosten toe en dan kan er ook wat warmere lucht naar ons land stromen. Tegen het komende weekend aan lopen de temperaturen op naar waarden tussen de 20 en 25 graden. Prima dus.

Tornado's blijven onvoorspelbaar en dat bleek afgelopen vrijdag ook maar weer eens. Tim Samaras, zijn zoon en collega Carl Young hebben de tornado die Oklahoma trof helaas niet overleefd. Tim was een zeer ervaren wetenschapper en stond bekend om zijn grote voorzichtigheid bij het opzoeken van tornado's. Veel collega-chasers vonden hem vaak iets te voorzichtig. Helaas maakte deze tornado een onverwachte draai met fatale gevolgen. Tim heeft veel wetenschappelijk onderzoek verricht en mede dankzij zijn werk zijn er waarschijnlijk vele levens gered. 

Helaas blijven er toch altijd mensen zijn die tornado's voor de 'kick' achterna gaan en daarbij soms enorme riscio's nemen. Hopelijk leren deze mensen van deze tragische gebeurtenis en stellen ze zich iets terughoudender op. Tornado's zijn een prachtig fenomeen, maar ze blijven hoe dan ook onvoorspelbaar. Ik hoop dat de echte onderzoekers c.q wetenschappers door blijven gaan door op een gepaste wijze tornado's te onderzoeken en dat er veel lering getrokken wordt uit de onvoorspelbaarheid van dit bijzondere natuurverschijnsel.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

ZonsopkomstE
Dapper van onze Klap! Hij stond voor dag en dauw op gisteren, en maakte deze geweldige foto

naaktslak
Ik mag toch hopen voor Klap dat dit een damesslak is...

Nederlands Belgenpesten

België roept bij velen slechts positieve connotaties op. De vriendelijke, beleefde, veeltalige en hoogopgeleide Belgen leven immers in een land vol bourgondisch genot, middeleeuwse architectuur en prachtige schilderkunst. Ze zijn taal- en geschiedkundig innig met ons verweven en bakken heerlijke frieten. Toch staan de verhoudingen tussen de twee broederlanden de laatste jaren onnodig onder druk. 

China bouwt kernwapenarsenaal uit

China, India en Pakistan hebben hun kernwapenarsenalen vorig jaar elk met zo'n tien kernkoppen aangevuld. Ook andere nucleaire mogendheden hebben weinig in het werk gesteld hun arsenalen te verkleinen. Dat stelt het Zweedse onderzoeksbureau voor kernwapens SIPRI maandag.

China heeft zijn arsenaal in 2012 volgens SIPRI uitgebreid van 240 tot 250 kernkoppen, hoewel de denktank de kanttekening plaatst dat het land 'zeer ondoorzichtig' is waar het zijn kernwapens betreft. Op de lange termijn zal het arsenaal wellicht nog in omvang groeien, zegt SIPRI-onderzoeker Phillip Schell, hoewel het China er vooral om te doen is over de middelen te beschikken om potentiële vijanden af te schrikken. Het is niet zozeer een kwantitatieve als wel een kwalitatieve groei, aldus Schell.

Ook de aartsvijanden India en Pakistan hebben vorig jaar hun kernwapenarsenalen uitgebreid.

Ondertussen werkten de Verenigde Staten en Rusland gestaag aan de afbouw van hun verzameling kernkoppen, zoals afgesproken in het in 2010 ondertekende nieuwe START-verdrag. Het aantal kernkoppen van de VS nam af van achtduizend tot 7700, dat van Rusland van tienduizend tot 8500. Tegelijkertijd hebben deze landen, evenals China, Frankrijk en Groot-Brittannië, nieuwe wapensystemen in gebruik genomen.

Vervuilde alcohol wordt IraniŽrs fataal

Het drinken van vervuilde alcohol is zes Iraniërs in de zuidoostelijke provincie Kerman fataal geworden. Nog eens 348 mensen werden ziek, van wie drie ernstig. Dat heeft het Iraanse persbureau ISNA zaterdag gemeld. Een kleine zeventig zieken zijn in de provinciehoofdstad Rafsanjan in het ziekenhuis opgenomen.

Hoewel het nuttigen en verkopen van alcohol onder de islamitische wetgeving in Iran een zonde is, gaan zelfgestookte dranken op de zwarte markt grif van de hand. Het wil daarbij wel eens gebeuren dat de alcohol verontreinigd is, met alle gevolgen voor drinkers van dien.

SyriŽrs vermoord op snelweg Irak

Gewapende lieden hebben zondag op een snelweg die de Iraakse hoofdstad Bagdad met Syrië en Jordanië verbindt drie Syrische vrachtwagenchauffeurs doodgeschoten. Dat hebben bronnen bij de politie gezegd.

De vrachtwagens werden in de buurt van het stadje Rutba staande gehouden, waarna de chauffeurs werden gedood en de voertuigen in brand werden gestoken. In hetzelfde gebied ontvoerden de daders bovendien vier Irakezen.

VS leveren gevangene uit aan MauritaniŽ

De Verenigde Staten hebben een van hun gedetineerden in Afghanistan uitgeleverd aan Mauretanië. Younis al-Mauritani vertrok vanaf de luchtmachtbasis Bagram in Afghanistan en werd in Mauritanië overgedragen aan de veiligheidstroepen aldaar, deelde een bron bij de Mauritaanse veiligheidsdiensten zondag mee.

Al-Mauritani wordt in het West-Afrikaanse land gezocht voor zijn vermoedelijke betrokkenheid bij een islamitische terreuraanslag in juni 2005, waarbij zeventien Mauritaanse militairen het leven verloren. In september 2011 werd hij in Pakistan gearresteerd, waarna hij in Bagram werd opgesloten.

De verdachte zal in Mauritanië terechtstaan voor moord en lidmaatschap van een terroristische organisatie.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #899
special
VrijMiBabes #151 (not very sfw!)
preview
Exoprimal
special
Random Pics van de Dag #898
special
Random Pics van de Dag #897
review
Till is een pijnlijk portret van toen en nu
©FOK.nl e.a.