App wijst hulpverlener naar defibrillator

Redactie

Bij reanimatie na een hartstilstand wordt lang niet altijd een automatische externe defibrillator (AED) ingezet, terwijl dat levens kan redden. Om het dichtstbijzijnde apparaat snel te kunnen vinden, kan de hulp worden ingeroepen van de EHBO-app van het Rode Kruis.

De hulporganisatie begint maandag met een campagne op sociale media om het apparaat, dat elektrische schokken geeft om het hart weer op gang te krijgen, onder de aandacht te brengen. Als de AED snel na een hartstilstand wordt ingezet, is de overlevingskans vijftig tot zeventig procent. Nederland telt naar schatting twintigduizend AED's, die veelal te vinden zijn bij openbare gebouwen, sportverenigingen, winkelcentra en pretparken.

In Nederland krijgen wekelijks ongeveer driehonderd mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De kans op overleven is met gebruik van de AED minstens twee keer zo hoog. Ook het risico op ernstige beschadiging van de hartspier wordt daarmee teruggedrongen.

Van belang is dat direct wordt begonnen met hartmassage, terwijl iemand anders een AED probeert te vinden. De mobiele applicatie geeft naast een tiksignaal voor het juiste ritme ook een gesproken reanimatie-instructie.