Geen problemen verwacht door stijgend water

Rijkswaterstaat verwacht niet dat de stijgende waterstand in de grote rivieren voor problemen gaat zorgen in Nederland. Lokaal kan wat hinder ontstaan door onderlopende uiterwaarden, maar dat is 'niets opmerkelijks', aldus een woordvoerder. Wel is het bijzonder dat dat in juni nog gebeurt. Meestal is in het voor- of najaar sprake van hoogwater.

Zware regenval in Midden-Europa heeft in de afgelopen dagen geleid tot overstromingen. In delen van Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Tsjechië is sprake van wateroverlast. Zeker vijf mensen zijn om het leven gekomen.

Een groot deel van het water wordt afgevoerd over de grote rivieren in Nederland. De woordvoerder verwacht dat de waterstand op de Rijn bij Lobith tot vrijdag verder stijgt van twaalf meter boven NAP tot ongeveer dertien meter. Van hoogwater wordt pas gesproken als het water richting de vijftien meter boven NAP gaat.

Rijkswaterstaat heeft op verschillende plaatsen de stuwen opengezet om het water zo veel mogelijk af te voeren. Verder informeren ze waterschappen, gemeenten en provincies voortdurend over de laatste stand van zaken. "Die moeten vervolgen kijken of bepaalde groepen moeten worden geïnformeerd", aldus de woordvoerder. Volgens hem valt te denken aan boeren die hun vee op de uiterwaarden laten lopen of een camping die gevaar loopt.