Midden-Europa getroffen door overstromingen

De zware regenval van de afgelopen dagen heeft geleid tot overstromingen in Midden-Europa. De watersnood heeft aan zeker zes mensen het leven gekost, terwijl zeven worden vermist. In diverse landen worden maatregelen getroffen om verdere overstromingen te voorkomen.

In Tsjechië steeg het waterpeil in de rivier de Moldau tot gevaarlijke hoogten. In de hoofdstad Praag werden zondag speciale metalen schotten geplaatst om overstromingen te voorkomen. Delen van het metrosysteem in Praag zijn gesloten en een aantal wegen en spoorlijnen richting de hoofdstad is afgesloten. Om verkeersproblemen te voorkomen hebben de autoriteiten besloten alle scholen maandag dicht te laten. Volgens waarnemend burgemeester Tomas Hudecek zijn vooralsnog geen grote evacuaties gepland, maar zijn dieren uit een dierentuin aan de rivier in veiligheid gebracht.

In Tsjechië kwamen sinds zondag door de wateroverlast vier mensen om het leven. In het noorden en het zuiden van het land zijn woningen ontruimd. De Tsjechische premier Petr Necas heeft zo'n driehonderd militairen ingezet om lokale autoriteiten te helpen bij de wateroverlast. Nog eens tweeduizend militairen staan klaar om bij te springen als dat nodig is. In zes regio's werd de noodtoestand afgekondigd.

In Duitsland zijn zeker twee doden gevallen door de wateroverlast. Bondskanselier Angela Merkel brengt dinsdag een bezoek aan getroffen gebieden, die zij federale steun heeft toegezegd. Honderden militairen zijn ingezet om te helpen dijken met zandzakken te verzwaren. In de steden Chemnitz, in het oosten van Duitsland, en in Passau en Rosenheim in Zuid-Duitsland is een rampenwaarschuwing van kracht. Grote delen van de Rijn, de Main en de Neckar zijn gesloten voor scheepvaart.

In delen van Oostenrijk heersten maandag rampzalige toestanden door de wateroverlast. Belangrijke spoorverbindingen zijn geblokkeerd, binnensteden ondergelopen en in de bergen hebben zich op tal van plaatsen modder- en steenlawines voorgedaan. Waar in het westen de waterstanden maandag weer begonnen te zakken, wordt verwacht dat ze in het oosten dinsdag pas hun hoogste stand bereiken. Militairen zijn in paraatheid gebracht om waar nodig hulp te bieden.

Ook in Zwitserland werden mensen geëvacueerd vanwege wateroverlast. Meteorologen verwachten dat de regenval de komende dagen afneemt.