Koningspaar bezoekt Duitsland

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima vliegen maandag naar Berlijn. Daar begint hun tweedaagse bezoek aan Duitsland. Het is na Luxemburg het tweede land dat het koningspaar aandoet sinds de inhuldiging op 30 april. Ze blijven twee dagen in Duitsland.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vergezelt het paar bij hun bliksembezoek aan de Duitse hoofdstad. De Nederlandse delegatie landt om 11.10 uur in Berlijn, waarna een korte ontmoeting met bondskanselier Angela Merkel en de Duitse president Joachim Gauck volgt.

's Middags vertrekken Willem-Alexander en Máxima naar Frankfurt, waar ze zich voegen bij de Nederlandse handelsmissie naar de twee deelstaten Hessen en Baden-Württemberg. In Wiesbaden, de hoofdstad van Hessen, houdt de koning 's avonds een toespraak ten overstaan van vertegenwoordigers van het Nederlandse en Duitse bedrijfsleven.

De volgende dag wacht een druk programma. Voordat het paar naar Stuttgart vliegt wordt een bezoek gebracht aan een Opelfabriek en aan Diehl Aerosystems in Frankfurt. Máxima bezoekt vervolgens de universiteit in Stuttgart en de koning gaat naar een metaalverwerkingsbedrijf. 's Avonds gaan ze naar het Mercedes Benz Museum, een ontwerp van het Nederlandse architectenbureau UN Studio.

Het bezoek wordt door Duitse media op de voet gevolgd. De Oranjes zijn zeer populair in Duitsland. De Rijksvoorlichtingsdienst liet weten dat 120 Duitse en veertig Nederlandse journalisten zich hebben aangemeld om verslag te doen van het koninklijke bezoek.