Chinese stad: beboet ongehuwde moeders

De autoriteiten in de Chinese stad Wuhan, de hoofdstad van de provincie Hubei, zijn van plan om moeders die niet getrouwd zijn, te beboeten. De plannen hebben tot grote ophef geleid. Critici menen dat het beleid neerkomt op discriminatie en er toe kan leiden dat meer borelingen te vondeling worden gelegd.

De autoriteiten, die zelf mogen bepalen hoe ze het eenkindbeleid handhaven, hebben nog niet eerder ongehuwde moeders een boete opgelegd. Enkele dagen geleden ontstond in China nog discussie over het stigma dat veel ongetrouwde moeders opgeplakt krijgen. Aanleiding was de redding van een baby uit een afvoerbuis. De moeder van het kind was niet gehuwd.

"Als het beleid wordt goedgekeurd dan zou dat tot meer 'afvoerbuisbaby's' kunnen leiden, omdat moeders, als ze de kosten niet kunnen dragen, gaan denken over het weggooien van hun baby's", zei Chen Yaya, een onderzoeker van de Academie voor Sociale Wetenschappen van Shanghai.

Het wetsvoorstel verscheen vrijdag online. De autoriteiten menen dat het een goede manier is om het geboortecijfer in de stad laag te houden.