GŘl: democratie is meer dan verkiezingen

Democratie is meer dan alleen verkiezingen. Dat heeft de Turkse president Abdullah Gül maandag gezegd. Met de uitspraak lijkt Gül afstand te nemen van uitlatingen van premier Recep Tayyip Erdogan over de protesten van de afgelopen dagen.

De protesten in Turkije, die vrijdag begonnen, waren in eerste instantie gericht tegen plannen voor een winkelcentrum en een moskee op een van de weinige groene plekken in het stadshart van Istanbul. Na hard ingrijpen van de politie keerden de demonstranten zich vooral tegen Erdogan. De protesten zijn ook overgeslagen naar andere steden.

Erdogan heeft de protesten meermaals weggewuifd als acties van de oppositie en extremistische groeperingen. De premier heeft erop gezinspeeld dat mensen zich alleen in verkiezingstijd kunnen uitspreken en dat hij niet zal buigen voor de eisen van de betogers.

De uitspraken van Gül van maandag vormden een scherp contrast met het commentaar van Erdogan van de afgelopen dagen. "Als we het hebben over democratie, gaat de wil van het volk natuurlijk boven alles", aldus Gül. "Maar democratie betekent meer dan alleen verkiezingen. Niets is natuurlijker dan de uitdrukking van diverse standpunten (...) en bezwaren op verschillende manieren, naast verkiezingen."

Gül leek aan te geven de eisen van de betogers wel degelijk in overweging te willen nemen. "Van de standpunten die goedbedoeld zijn hebben we nota genomen, de boodschap is aangekomen."

Erdogan toonde zich eerder op de dag geprikkeld op een persconferentie. De protesten zijn volgens de premier het werk van 'interne en externe' groepen die erop uit zouden zijn Turkije te schaden. Erdogan zei dat de Turkse inlichtingendiensten bezig zijn deze groepen te identificeren en dreigde met vergelding. "We gaan deze zaken met ze bespreken (...) en er zal een afrekening volgen."