Kun jij leven zonder televisie?

In de tijd dat je alleen nog tussen Nederland 1 en 2 kon schakelen (een afstandsbediening hadden we nog niet), keek je soms urenlang tegen een testbeeld aan. Wachtend op de klok en de pieptoon die de start van een nieuw programma inluidde. Pa 7sloten bepaalde wat er op de kijkbuis kwam. Hij trok van journaal naar journaal, om vervolgens over te schakelen naar actualiteitenprogramma's als 'Brandpunt' en 'Achter het Nieuws'.

Toen de commerciële omroepen hun intrede deden, kwam daarin een kleine verandering. 's Middags was er voor de jeugd ook eindelijk iets op televisie. Mijn vaders zapgedrag (mét afstandsbediening) veranderde mee. Na 'Lingo' het 'RTL Nieuws' volgden 'Prijzenslag' (kom maar naar beneden...) en 'R_d van Fo__uin'. Dat was de tijd dat de jeugd in de vooravond nog lekker buiten bij elkaar onder de lantaarnpaal stond in plaats van op het hedendaagse Facebook. Zo ook ik. Geen Kazan en Van der Togt voor mij.

Sinds mijn verhuizing een aantal maanden geleden heb ik geen televisie meer. Niet bewust. Ik had er simpelweg geen geld voor. Eerst een tafel, een stoel en een bed. De rest kon later.

Voor mij dus geen voetbal, geen wielrennen, geen 'Wie is de Mol' en geen 'Boer zoekt Vrouw'. Maar ook geen films. Die kijk ik dan weer wanneer ik bij mijn vriendin ben (al is dat natuurlijk niet de reden om naar haar toe te gaan). Een goede film beleef je wat mij betreft het best op het grote scherm in de bioscoop.

Broer 7sloten is dól op tv. Hij noemt het 'de beste vermakelijke uitvinding sinds het broodrooster'. Hij kijkt, 'timeshift', neemt op en dommelt weg met de afstandsbediening in zijn hand tijdens 'Tommy Teleshopping'. Volgens hem ben ík op mijn beurt dan weer verknocht aan het kleine scherm van mijn iPhone. En inderdaad, minstens net zo leuk is het volgen van programma's als 'De Rijdende Rechter' via Twitter. De reacties op de uitzending zijn misschien nog wel leuker dan het programma zelf.

Van mijn vakantiegeld kan ik zo een televisie ophalen. Toch laat ik hem nog maar even in de winkel staan. Ik mis er niks aan. Het bevalt mij prima zo.

Kun jij leven zonder televisie?