Schoolkinderen gedood bij aanslag Afghanistan

Bij een zelfmoordaanslag op een Amerikaanse legerdelegatie in Samkani, in de Afghaanse provincie Paktia, zijn maandag negen schoolkinderen om het leven gekomen. Dat heeft de Afghaanse politie bekendgemaakt. Ook twee NAVO-militairen en een Afghaanse politieagent lieten het leven.

Volgens de politiechef van Paktia had een zelfmoordterrorist op een motorfiets het gemunt op een Amerikaanse delegatie die in het lokale gemeentehuis een vergadering had bijgewoond. De aanvaller bracht zijn explosieven tot ontploffing op het moment dat de Amerikanen naar buiten stapten, zei politiecommandant Zelmia Oryakhail.

Op datzelfde ogenblik ging echter een nabijgelegen school uit. Negen scholieren kwamen om en vijftien raakten gewond. De leerlingen waren tussen de 10 en 16 jaar oud.

De NAVO bevestigde dat twee militairen zijn gesneuveld, maar weigerde de identiteit van de militairen bekend te maken.

De afgelopen weken is Afghanistan getroffen door een golf van zelfmoordaanslagen, veelal gericht tegen de Afghaanse overheid of internationale organisaties in het land. Opstandelingen hebben politieposten aangevallen en landmijnen en bermbommen geplaatst.

Zeven Afghanen verloren maandag het leven toen ze in de provincie Laghman op een landmijn reden. De omgekomen man, vier vrouwen en twee kinderen waren eropuit getrokken om brandhout te sprokkelen.