FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 2 juni 2013

Man gewond bij schietpartij Leeuwarden

In Leeuwarden is zondagochtend een man neergeschoten vanuit een rijdende auto. Het slachtoffer raakte gewond, maar wist zelf het Medisch Centrum Leeuwarden te bereiken. Zijn verwondingen zijn relatief licht, meldt de politie. Er is nog niemand aangehouden.

De nog onbekende man werd rond 10.45 uur beschoten op de Achter de Hoven. Agenten troffen even later geen slachtoffer aan, maar vonden wel patroonhulzen en glas. De plek is vervolgens afgezet voor forensisch onderzoek. De politie heeft enkele getuigen gehoord.

De identiteit van het slachtoffer wordt op een later moment vastgesteld.

Meer doden in Saudi-Arabië door MERS-virus

Het aan SARS verwante MERS-virus heeft in Saudi-Arabië nog eens drie levens geëist. Dat heeft het Saudische ministerie van volksgezondheid zondag bekendgemaakt. In totaal zijn al 24 Saudiërs aan het MERS-virus bezweken.

Het ministerie zei dat tot dusver 38 mensen in het koninkrijk zijn geïnfecteerd met het virus. Twee van de drie recente doden leden aan chronische ziektes.

Het MERS-virus is verwant aan SARS, dat in 2003 aan zo'n achthonderd mensen het leven kostte. De Wereldgezondheidsorganisatie zei zaterdag dat sinds september 51 mensen het nieuwe virus hebben opgelopen. Dertig van hen zijn overleden.

De meeste mensen die het nieuwe virus hebben opgelopen komen uit Qatar, Saudi-Arabië, Jordanië en Pakistan, of zijn daar onlangs geweest.

Nederlander verongelukt in Spanje

Een 65-jarige Nederlander is zaterdag overleden in een ziekenhuis nadat hij zwaargewond was geraakt bij een auto-ongeluk in het zuidoosten van Spanje. Dat melden lokale media zondag.

De man zat vrijdagmiddag samen met zijn vrouw, hun dochter en haar kinderen in de auto toen het voertuig op de snelweg tussen Santa Pola en La Marina in botsing kwam met een busje. De man raakte in coma. Zijn vrouw, de dochter en haar kind van zestien maanden raakten zwaargewond.

De andere betrokkenen, onder wie de bestuurder van het busje, kwamen er met lichte verwondingen vanaf. Allen werden naar nabijgelegen ziekenhuizen overgebracht. Beiden voertuigen waren total loss.

De familie was op vakantie in het nabijgelegen Benidorm.

'Caféwethouder Helmond wilde tijdelijk terugtreden'

De Helmondse wethouder Peter Tielemans is bereid om tijdelijk terug te treden, terwijl onderzoekers van de rekenkamer naar zijn declaraties kijken. Dat stelde de politicus zondagmiddag voor in een e-mail aan de andere stadsbestuurders, schrijft het Eindhovens Dagblad.

Tielemans declareerde de afgelopen jaren tientallen taxiritten na een cafébezoek. In de mail schrijft hij volgens de krant dat hij afhankelijk van het onderzoek zijn 'bestuurlijk-politieke conclusies' trekt. De uitkomsten zouden vóór donderdag bekend moeten zijn. De Helmondse gemeenteraad behandelt dan de Voorjaarsnota.

Het bericht van Tielemans werd zondag even voor 15.00 verstuurd, terwijl het college om 15.00 uur bijeenkwam voor spoedoverleg. Tielemans (SDOH-D66-Helmondse Belangen) en zijn fractiegenoot en collegawethouder Jan van den Heuvel gingen hier niet heen en stelden in de mail voor om maandagochtend te praten over de situatie. Het college kwam echter met een verklaring waarin afstand werd genomen van het declaratiegedrag van Tielemans en zijn interpretatie van de gemaakte afspraken.

"Als bestuurder moet jouw integriteit boven iedere twijfel verheven zijn; juist omdat wij werken met geld van de samenleving", stelde burgemeester Elly Blanksma (CDA) zondag in een verklaring. "Het college betreurt het ten zeerste dat het openbaar bestuur door deze kwestie in een negatief daglicht is gesteld." Dinsdagavond wordt een speciale gemeenteraadsvergadering gehouden over de kwestie.

Hockeyster Polkamp beëindigt interlandloopbaan

Sophie Polkamp stopt per direct als international. Dit geeft de verdediger van Amsterdam aan tegenover hockey.nl. De Groningse kwam 127 keer uit voor het Nederlands elftal en won onder meer tweemaal goud op de Olympische Spelen.

De 28-jarige Polkamp geeft aan dat dit de moeilijkste beslissing in haar leven was. "Ik heb altijd gezegd dat ik wil voelen wanneer het mijn tijd zou zijn om te stoppen. En ik voel het nu. Ik wil graag mijn studie afmaken en ben erg benieuwd wat de rest van mijn leven te bieden heeft. Hockey heeft altijd op één gestaan, maar er is meer en het is tijd voor mij om dat te gaan ontdekken."

"Daarnaast geeft mijn fysiek me ook signalen dat op dit niveau hockeyen voor mij te veel kost", aldus Polkamp. "Ik heb met Max (bondscoach Caldas) een goed gesprek gehad waarin ik mijn besluit heb toegelicht en deze beslissing echt definitief heb gemaakt. Een emotioneel moment en tegelijk zorgde dit ook voor opluchting."

De routinier meldt dat zij nog wel blijft uitkomen hockeyclub Amsterdam. Met de hoofdstedelingen werd Polkamp zaterdag voor de tweede keer landskampioen. 

[RG] Radwanska schakelt Ivanovic uit in Parijs

Ana Ivanovic is er niet in geslaagd de kwartfinale van Roland Garros te bereiken. De Servische (14), die in 2008 in Parijs haar tot nu toe enige grandslamtitel veroverde, verloor in twee sets van Agnieszka Radwanska: 2-6 en 4-6. Voor de als vierde geplaatste Poolse is het haar eerste kwartfinaleplaats bij Roland Garros.

Radwanska neemt het in de kwartfinale op tegen de Italiaanse Sara Errani. De verliezend finaliste van vorig jaar rekende in drie sets af met de Spaanse Carla Suarez Navarro (20): 5-7, 6-4 en 6-3. Errani, als vijfde geplaatst, was in de eerste ronde verantwoordelijk voor de uitschakeling van de Nederlandse Arantxa Rus.

Livorno promoveert naar Serie A

Livorno keert volgend seizoen terug in de Italiaanse Serie A. De Toscaanse club was in de finale van de play-offs voor een plaats op het hoogste niveau te sterk voor Empoli. Na een 1-1 gelijkspel in de uitwedstrijd werd zondag thuis met 1-0 gewonnen. De Braziliaan Paulinho maakte na een halfuur spelen met een kopbal het enige doelpunt.

Livorno speelde na de degradatie in het seizoen 2009-2010 drie jaar in de Serie B. De ploeg vergezelt Sassuolo en Hellas Verona, die als nummers één en twee directe promotie afdwongen. Pescara, Siena en Palermo doen een stapje terug.

Brazilië en Engeland blijven in evenwicht

Brazilië heeft in voorbereiding op de Confederations Cup opnieuw niet kunnen winnen van Engeland. Beide ploegen traden aan op volle oorlogssterkte. Voor rust was het Brazilië dat de boventoon voerde in het Maracaña-stadion in Rio de Janeiro.

Barcelona-aanwinst Neymar en zijn ploeggenoten Oscar en Hulk konden doelman Joe Hart echter niet verschalken. Engeland liet weinig zien vóór de pauze. Het was dan ook niet gek dat Brazilië na 57 minuten de voorsprong pakte. Lazio-middenvelder Hernanes raakte eerst de lat met een goed schot, en spits Fred was er als de kippen bij om de 1-0 te scoren.

Bondscoach Roy Hodgson van Engeland reageerde door Alex Oxlade-Chamberlain te laten invallen. De Arsenal-speler beloonde dat vertrouwen met een goal vijf minuten later. Op aangeven van Wayne Rooney scoorde hij de gelijkmaker met een laag schot in de hoek, buiten bereik van Julio Cesar.

Engeland leek geïnspireerd door de goal en tien minuten voor tijd kwam de ploeg zelfs op voorsprong. Wayne Rooney had wel wat geluk, omdat zijn schot van richting werd veranderd en zo over Julio Cesar in het doel vloog.

Maar Brazilië stelde een paar minuten later al orde op zaken. Lucas gaf een bal voor van de zijkant en Paulinho scoorde de 2-2 met een acrobatisch hoogstandje. Engeland kon de 2-1 zege uit februari dus geen vervolg geven.

'Azijntest helpt baarmoederhalskanker voorkomen'

Een eenvoudige test op basis van azijn heeft het aantal doden als gevolg van baarmoederhalskanker in India met bijna een derde omlaag gebracht. Dat blijkt na een studie naar honderdvijftigduizend vrouwen in de sloppenwijken van India. De onderzoeksresultaten werden zondag gepresenteerd op een medische conferentie over kanker in Chicago.

Deskundigen spraken van een verbazingwekkende ontdekking die jaarlijks tienduizenden vrouwen in ontwikkelingslanden het leven kan redden, omdat de kanker kan worden opgespoord voor deze de behandelingsfase voorbij is.

In de westerse wereld helpen uitstrijkjes en andere tests bij het preventief behandelen van baarmoederhalskanker, maar voor vrouwen in de derde wereld zijn deze tests door hun hoge prijs onbereikbaar.

Voor de azijntest is geen duur laboratorium nodig. De test is goedkoop en kan worden verricht door iemand die slechts twee weken opleiding nodig heeft. De baarmoederhals wordt bij de test ingesmeerd met verdunde azijn, die abnormale cellen korte tijd van kleur doet veranderen.

Het onderzoek naar de preventieve azijntest loopt sinds 1998. De resultaten tonen dat het aantal doden als gevolg van baarmoederhalskanker dankzij de test is afgenomen met 31 procent.

Clasie gunt Koeman bondscoachschap

Jordy Clasie denkt dat Ronald Koeman een goede kandidaat is om na het WK van volgend jaar Louis van Gaal op te volgen als bondscoach van Oranje. "Het is leuk dat hij wordt genoemd. Ik denk dat hij zeker een van de kanshebbers is", zegt de middenvelder over zijn huidige trainer bij Feyenoord.

De zoektocht naar een nieuwe bondscoach had wat Clasie betreft nog wel even uitgesteld mogen worden. "Ik vind het jammer dat Van Gaal heeft gezegd na het WK te stoppen. Hij heeft me toch de kans gegeven in het grote Oranje. Het is een bondscoach die naar de jeugd kijkt, dat doen niet alle trainers."

Clasie verblijft momenteel met Jong Oranje in Israël, waar volgende week het EK voor spelers tot 21 jaar van start gaat. Duitsland is donderdag de eerste tegenstander. "Dat wordt een hele belangrijke wedstrijd. Een openingsduel mag je niet verliezen. Dat besef leeft ook in de groep."

Duitsland verliest spektakelstuk van VS

Duitsland heeft zichzelf te kijk gezet in een oefenwedstrijd tegen de Verenigde Staten. Vooral doelman Marc-André ter Stegen beging een kapitale blunder. Duitsland was veruit favoriet in de wedstrijd in Washington. Het was echter AZ-spits Jozy Altidore die het thuisland na amper een kwartier op voorsprong zette. Graham Zusi verstuurde een voorzet naar Altidore die met een prachtige volley de 1-0 liet aantekenen.

Drie minuten later stond Team USA al op 2-0. Daarvoor hoefde het echter weinig moeite te doen. De VS zette druk op de verdediging van Duitsland, en de terugspeelbal van Benedikt Höwedes leek ongevaarlijk. Doelman Ter Stegen liet de bal echter simpel van zijn voet springen en over de doellijn gaan.

De VS ging door en creëerde kans op kans, maar Altidore en Clint Dempsey konden Ter Stegen niet meer vernederen. Na rust stuurde Joachim Löw vijf nieuwe spelers het veld in. Dat resulteerde al snel in de 'Anschlusstor' van Heiko Westermann, die uit een corner de 2-1 binnenkopte.

De thuisploeg vergrootte echter al snel weer de voorsprong. Na een uur spelen was het Dempsey die op aangeven van Altidore de 3-1 scoorde en vier minuten later krulde diezelfde Dempsey de 4-1 achter Ter Stegen.

Het leek een onmogelijke opgave voor Duitsland, maar de ploeg kwam nog dichtbij. Tien minuten voor tijd scoorde Max Kruse met een laag schot en twee minuten later was het Julian Draxler die uit een rebound de 4-3 scoorde. Duitsland kon de vierde niet vinden en verloor met 4-3.

[ET Darts] Van Gerwen oppermachtig naar winst

Michael van Gerwen heeft alweer £20.000 op zijn conto kunnen schrijven. Bij afwezigheid van Phil Taylor was de jonge darter uit Boxtel dit hele weekend lang oppermachtig in Wenen tijdens de Austrian Open. Overwinningen op Alan Tabern, Wayne Jones, Ronnie Baxter, Brendan Dolan, Colin Lloyd en Mervyn King brachten hem de eindzege.

De halve eindstrijd tegen Lloyd eindigde MvG met een 100.91 gemiddelde. Jaws zag zijn tegenstander nog gevaarlijk dichtbij een negendarter komen, de zevende pijl mistte echter doel. In de finale leek Van Gerwen zijn kruid ietwat verschoten te hebben. Mervyn king, die zijn halve finale van oud wereldkampioen Steve Beaton won, had echter hetzelfde probleem.

Mighty Mike plaatste met een 146-checkout een cruciale break in de zesde leg, The King wist zich niet meer te herstellen: 6-3. Donderdag begint in Bolton de UK Open Darts. Voor de winnaar ligt £40.000 klaar. De 'FA Cup of Darts' is een toernooi met een open loting waardoor enkele favorieten er al vroeg uit kunnen liggen, het toernooi wordt ditmaal live uitgezonden door RTL7

PSV kent alle mogelijke CL-opponenten

PSV heeft sinds zondag alle mogelijke tegenstanders in de derde kwalificatieronde van de Champions League op een rij. PAOK Saloniki is de laatste. Het Griekse PAOK Saloniki plaatste zich namelijk zondag voor de voorronde van de Champions League. Het won de play-offgroep van vier in de Griekse competitie voor het ticket. Olympiakos Piraeus werd eerder met overmacht kampioen.

Naast PAOK zijn PSV's mogelijke tegenstanders: Red Bull Salzburg (Oostenrijk), FC Nordsjælland (Denemarken), Grasshoppers (Zwitserland) en SV Zulte-Waregem (België).

In de play-offronde krijgt PSV het waarschijnlijk lastiger als ongeplaatste ploeg. De Eindhovenaren kunnen nog een beschermde status krijgen als Olympique Lyon of Zenit Sint-Petersburg het niet tot de play-offronde redt. Arsenal, AC Milan en Schalke 04 staan als geplaatste ploegen al in die play-offronde.

'Channing Tatum is vader'

Channing Tatum is voor de eerste keer vader geworden. Zijn vrouw Jenna is volgens het Amerikaanse entertainmenttijdschrift Us Weekly donderdag bevallen.

Het is nog niet bekend of de 33-jarige acteur een zoon of dochter heeft gekregen. Ook de naam van de baby is nog onbekend.

Het stel maakte in december bekend dat ze hun eerste kind verwachtten. Channing, onder meer bekend van de films Magic Mike en Dear John, trouwde vier jaar geleden met Jenna. Ze ontmoetten elkaar in 2006 op de set van de film Step Up.

[Confed. Cup] Xabi Alonso niet meer naar Brazilië

Spanje moet het in de Confederations Cup stellen zonder Xabi Alonso. Dat liet bondscoach Vicente del Bosque weten. De ervaren middenvelder van Real Madrid ondervindt te veel last van een liesblessure.

De 31-jarige middenvelder speelde tot nu toe 107 interlands voor het Spaanse team. De Confederations Cup (toernooi met winnaars van de continentale toernooien, wereldkampioen en gastland WK) ontbreekt nog op de erelijst van Spanje. De editie van dit jaar vindt plaats van 15 tot 30 juni in Brazilië.

Ook middenvelders Javi Garcia(Manchester City) en Benat Etxebarria(Real Madrid) zijn op het laatste moment afgevallen. Deze spelers behoorden nog wel tot de voorselectie. 

Selectie Spanje

Doelmannen: Iker Casillas (Real Madrid), Victor Valdes (Barcelona), Pepe Reina (Liverpool)

Verdedigers: Alvaro Arbeloa (Real Madrid), Sergio Ramos (Real Madrid), Gerard Pique (Barcelona), Cesar Azpilicueta (Chelsea), Jordi Alba (Barcelona), Ignacio Monreal (Arsenal), Raul Albiol (Real Madrid)

Middenvelders: Javi Martinez (Bayern Munich), Xavi (Barcelona), Andres Iniesta (Barcelona), Sergio Busquets (Barcelona), Santi Cazorla (Arsenal)

Aanvallers: Cesc Fabregas (Barcelona), David Villa (Barcelona), David Silva (Manchester City), Roberto Soldado (Valencia), Pedro (Barcelona), Juan Mata (Chelsea), Jesus Navas (Sevilla), Fernando Torres (Chelsea).

'Bekentenissen in zaak zuurbadmoorden'

In de zaak van de twee zogenoemde zuurbadmoorden zijn bekentenissen afgelegd. De moeder van de Sittardse familie L., die vanaf maandag terechtstaat voor de moorden, heeft bekend dat ze de Irakees Mohammed Al Jader uit Schinveld in augustus 2011 heeft doodgeschoten.

Haar zoon Maurice heeft verklaard dat hij betrokken is bij de dood van het andere slachtoffer, Alan Gergeri. Dat meldt de regionale zender L1 zondag. Het OM was niet direct beschikbaar voor een reactie.

De vrouw zweeg lange tijd over haar betrokkenheid, maar heeft volgens de zender nu een verklaring afgelegd. Al Jader werd in 2011 na een uit de hand gelopen ruzie doodgeschoten in het huis van de familie L. in het Duitse Tudderen, net over de grens bij Sittard.

De 29-jarige Al Jader was de vriend van de dochter van het gezin en zou een wietkwekerij hebben gerund in het huis van de dochter. Toen haar vader en moeder erop aandrongen dat die zou worden geruimd, zou hij hen af zijn gaan persen. De moeder zou hem hierom uiteindelijk hebben neergeschoten.

Het lichaam van Al Jader zou vervolgens zijn opgelost in zoutzuur, maar daar zegt de moeder niets van te weten. Ook het lichaam van de 24-jarige Gergeri uit Sittard, die met een mes en een pikhouweel zou zijn gedood, zou op die manier zijn weggemaakt. Hij werd in 2009 omgebracht.

De inhoudelijke behandeling van de zaak gaat maandag van start bij de rechtbank in Maastricht. Er staan zes verdachten terecht: de 59-jarige vader en moeder, hun twee zonen, een familievriend en dochter Rachelle. Die laatste is nog altijd voortvluchtig. Voor het proces zijn zes dagen uitgetrokken.

Het OM denkt dat de verdachten de twee lijken gezamenlijk in zuur hebben opgelost. De rechter doet op 26 juni uitspraak.

Rellen bij betoging Turken in Duitsland

Ook in Duitsland hebben zondag duizenden mensen gedemonstreerd tegen de Turkse premier Erdogan.

In Essen in het Ruhrgebied kwam het daarbij tot ongeregeldheden. De politie werd met flessen bekogeld. Daarop zetten agenten pepperspray en knuppels in.

In Frankfurt verliep een betoging van zo'n 3500 mensen vreedzaam, evenals een actie van zo'n 600 mensen voor de Turkse ambassade in Berlijn.

Bløf beloond met oeuvreprijs 100% NL

Bløf is door radiostation 100% NL onderscheiden met de Oeuvre Award. De Zeeuwse band ontving de prijs zondagmiddag in het Nieuwe Luxor in Rotterdam uit handen van zangeres Glennis Grace.

Bløf scoorde sinds de oprichting in 1992 meer dan dertig hits en bracht 21 albums uit. "Je kunt je de Nederlandse popmuziek niet voorstellen zonder Bløf", legt programmadirecteur Roland Snoeijer de keuze uit. "De band maakt liedjes die je weten te raken, met teksten die aankomen."

Het was de vierde keer dat de popprijs voor Nederlandse muziek werd uitgereikt. René Froger, Paul de Leeuw en Jan Smit gingen Bløf voor.

Hertzberger: "Mooi moment om te stoppen"

Willem Hertzberger heeft zondag zijn laatste wedstrijd voor Rotterdam gespeeld. De middenvelder maakte vlak na de laatste gewonnen finalewedstrijd tegen OZ aan hockey.nl bekend dat hij zijn stick aan de wilgen hangt. De routinier heeft er twaalf seizoenen opzitten bij Rotterdam.

"Ik heb met mijzelf afgesproken dat ik stop als ik landkampioen zou worden", zegt de dertigjarige Hertzberger. "Nee, ik heb het nog niet officieel tegen de groep gezegd. Maar die afspraak heb ik met mijzelf gemaakt. Dus ja, bij dezen. Dit een mooi moment om te stoppen, al voelt dat nog wel wat onwerkelijk."

Tymoshchuk keert terug bij Zenit

Anatoliy Tymoshchuk keert na vier jaar afwezigheid terug bij Zenit Sint Petersburg. De 34-jarige middenvelder tekent bij de Russische club een contract voor twee seizoenen, laat hij op zijn eigen website weten. Tymoshchuk maakte vorige maand al bekend te zullen vertrekken bij Bayern München.

Tymoshchuk kwam tussen 2007 en 2009 al uit voor Zenit. Daarvoor speelde de Oekraïner jarenlang in eigen land voor Shakhtar Donetsk. Zijn verblijf bij Bayern werd geen succes. Zeker dit jaar kwam de verdedigende middenvelder nauwelijks aan spelen toe. Wel mocht hij zaterdag invallen in de met 3-2 gewonnen bekerfinale tegen VfB Stuttgart.

Traangas tegen betogers Ankara

De Turkse politie heeft zondag met traangas geprobeerd enkele duizenden demonstranten te verjagen die een protestmars hielden richting het kantoor van premier Recep Tayyip Erdogan. Jongeren vormden een barricade en wierpen de traangasgranaten terug naar de politie. Er zouden ten minste acht gewonden zijn gevallen.

Op het Taksimplein in Istanbul hadden zich wederom duizenden mensen verzameld om Erdogan hun ongenoegen over zijn landsbestuur te kenbaar te maken. Tientallen betogers klommen op het dak van een cultureel centrum dat van de premier plaats moet maken voor nieuwbouw.

Erdogan zelf verwierp de kritiek op de betogers en zei dat hij zich absoluut niet herkent in het beeld van dictator en sultan dat de betogers van hem schetsen.

De protestacties in Turkije houden nu al drie dagen aan. Aanvankelijk waren zij gericht tegen plannen voor een winkelcentrum en een moskee op een van de weinige groene plekken in het stadshart van Istanbul, maar na hard ingrijpen van de politie keerden de demonstranten zich vooral tegen Erdogan.

[RG] Federer struikelt net niet over Simon

Roger Federer heeft zich met hangen en wurgen geplaatst voor de kwartfinale van Roland Garros. De winnaar van 2009 knokte zich tegen de Fransman Gilles Simon (15) terug van een 2-1 achterstand in sets: 6-1, 4-6, 2-6, 6-2 en 6-3. Het is voor Federer al de negende keer op rij dat hij in Parijs weet door te dringen tot de kwartfinale.

Na de eerste set eenvoudig te hebben gewonnen, zorgde een struikelpartij van Federer halverwege de tweede set voor een plotselinge ommekeer. Hoewel de Zwitser op het eerste gezicht niets mankeerde, was hij totaal uit zijn ritme. Simon profiteerde direct en won de tweede, en vervolgens ook de derde set.

Zijn hoge niveau kon Simon in het vervolg van de wedstrijd niet vasthouden. Vanaf 2-2 in de vierde set won Federer vier games op rij. Ook in de laatste set sloeg de nummer twee van de plaatsingslijst direct een kloof, al moest hij tijdens het serveren voor de wedstrijd nog wel twee breakpoints ongedaan maken.

In de kwartfinale stuit Federer opnieuw op een Fransman. Jo-Wilfried Tsonga, nummer zes van de plaatsingslijst, is dan zijn tegenstander. Van de twaalf eerdere onderlinge ontmoetingen wist de Zwitser er negen te winnen.

[DTM] Uitslag race Oostenrijk

Bruno Spengler heeft de DTM-race op de Red Bull Ring in Spielberg op zijn naam geschreven. De BMW-coureur startte vanaf poleposition en won uiteindelijk eenvoudig. Hij neemt met de zege ook de leiding in het klassement over.

Opvallendste coureur tijdens de race was voormalig Formule 1-coureur Timo Glock die zodra het kon zijn eerste bandenstop uitvoerde. Het legde de Duitser geen windeieren, want hij klom via een serie supersnelle ronden op naar een tweede plaats, vlak achter Spengler. Door een probleem bij de tweede stop moest hij de tweede stek uiteindelijk laten aan BMW-teamgenoot Marco Wittmann.

Mike Rockenfeller en Mattias Ekström reden met hun Audi's naar de vierde en vijfde positie, na op de harde banden een lange laatste stint te hebben gereden. Ekström passeerde twee ronden voor het einde nog de worstelende BMW-coureur Augusto Farfus die nog net de beste Merceds-coureur Christian Vietoris voor kon blijven. Dirk Werner werd achtste, voor Gary Paffett die vroeg in de race een twee seconden langere pitsstop moest maken omdat hij bij het inhalen van Martin Tomczyk hem van de baan afdrukte. Het laatste punt ging naar jongeling Pascal Wehrlein.

In het klassement leidt Spengler nu met 53 punten. Hij heeft twaalf punten voorsprong op Rockenfeller die nog wel tweede staat. De derde stek is voor Farfus met 33 punten, één puntje meer dan Wittmann. Beste Mercedes-coureur is Vietoris met een vijfde plaats en 25 punten.

[ET Darts] Van Gerwen door, exit Klaasen

Michael van Gerwen heeft in Wenen de halve finale van de vierde European Tour gehaald, na Ronnie Baxter eerder vanmiddag was het zojuist de beurt aan Brendan Dolan. Mighty Mike had geen kind aan de Ier: 6-3. Voor Raymond van Barneveld was Joe Cullen in de kwartfinale het eindstation.

Jelle Klaasen werd in zijn kwartfinale door een uiterst efficiente Steve Beaton verslagen: 2-6. Klaasen kwam tot een gemiddelde van 91.51 punten, waarbij Beaton op 84.74 bleef steken. El Matador miste bij een  2-4 achterstand drie cruciale pijlen voor de dubbel 18, waarna The Bronzed Adonis alsnog zijn leg behield. Vanaf dat moment was het einde verhaal voor de Alphenaar.

Klaasen bereikte vandaag voor het eerst in zijn carriére de kwartfinale van een Euro Tour. Vorige week werd hij nog runner-up in de vierde Players Championship. Met deze resultaten lijkt de darter een mindere periode langzaam af te sluiten.

Uitslagen en speelschema EuroTour 4 - Wiener Neustadt

Michael van Gerwen 6-3 Brendan Dolan
Dennis Smith 0-6 Colin Lloyd
Jelle Klaasen 2-6 Steve Beaton
Joe Cullen 0-6 Mervyn King
     
Michael van Gerwen vs Colin Lloyd
Steve Beaton vs Mervyn King
     
nnb vs nnb

Massale knokpartij na voetbalduel

In Alphen aan den Rijn is zondagmiddag een voetbalwedstrijd ontaard in een knokpartij. Na het laatste fluitsignaal begonnen spelers en supporters met elkaar te vechten. Er vielen twee gewonden en er zijn drie aanhoudingen verricht. Een gewonde is met hoofdletsel naar een ziekenhuis gebracht. Dat meldt een politiewoordvoerder.

Volgens haar waren bij tien tot vijftien mensen betrokken bij de vechtpartij. De onrust ontstond volgens de zegsvrouw met onenigheid tussen spelers op het veld.

Zowel onder de gewonden als de arrestanten zijn mensen van thuisclub Alphense Boys en van Haaglandia uit Rijswijk. Beide amateurclubs streden in de nacompetitie om een plaats in de Topklasse.

De politie was aanwezig met tien tot twaalf agenten en drie hondengeleiders. Uiteindelijk zijn de spelers van Haaglandia naar hun bus begeleid.

Kees Jansma, perschef bij het Nederlands elftal en 'boegbeeld' bij Alphense Boys, zou geprobeerd hebben in te grijpen. In oktober werd een team van Haaglandia geschorst na een vechtpartij, waarbij een tegenstander zwaargewond raakte.

Finnbogason: "Deze zomer gaat er iets gebeuren"

sc Heerenveen gaat mogelijk ook Alfred Finnbogason kwijtraken. De IJslandse topspits staat volop in de belangstelling en verwacht deze zomer een overstap te maken.

De Friezen verloren eerder met Filip Djuricic al een sterspeler. Finnbogason denkt zelf dat hij de tweede steunpilaar is die uit Friesland vertrekt. "Ik weet dat een paar clubs geïnteresseerd zijn", vertelt de IJslander in een autobiografisch interview aan Scotsman. "Er zit een groot verschil tussen interesse en een transfer, maar ik denk wel dat er deze zomer iets staat te gebeuren."

De 24-jarige clubtopscorer schoot afgelopen Eredivisie-seizoen 24 ballen tegen de touwen. "Ik heb een goed jaar gedraaid. De club heeft een verleden met goede spitsen die aan grotere clubs zijn verkocht. Dat wil ik ook."

De goaltjesdief heeft bij Heerenveen veel geleerd van trainer en oud-topspits Marco van Basten. "Het helpt wanneer je samenwerkt met een coach die op dezelfde positie heeft gespeeld. Marco wist hoe ik dacht en hoe ik me voelde tijdens de wedstrijd."

De aanvaller blijft met beide benen op de grond staan. Nog een jaar leren van Van Basten behoort tot de mogelijkheden. "Natuurlijk zal ik een goede aanbieding tijdens de zomer overwegen, maar op dit moment blijf ik me focussen op Heerenveen."

Gameplaybeelden van New Super Luigi U

Nintendo World Report heeft een video vrijgegeven van New Super Luigi U. De beelden waren deze week al eerder te zien in Japan tijdens Nintendo Direct.

De DLC New Super Luigi U is 20 juni verkrijgbaar in Nintendo eShop en vanaf 26 juli ligt de game ook in de winkels. De video hieronder is helaas wel in het Japans, maar bevat genoeg beeldmateriaal om een indruk te krijgen van de game. 



Veel animo voor metrotunnelwandeling Amsterdam

Ruim 7500 mensen hebben dit weekend een wandeling door de metrotunnel onder het IJ gemaakt. Ook de zondag was helemaal volgeboekt en nog drukker dan zaterdag, laat de Dienst Noord/Zuidlijn weten. De tocht begon in stadsdeel Noord en eindigde bij het Centraal Station.

Ruim vierduizend mensen maakten zondag gebruik van de eenmalige mogelijkheid om, droog en kosteloos, onder het IJ door te lopen. Van de bezoekers kwam 95 procent uit Amsterdam en drie procent uit de regio rond de hoofdstad. Alle deelnemers kregen een heuse medaille uitgereikt.

Aangezien het publiek flink doorstroomde in de tunnel, werden voor zondag duizend extra plaatsen beschikbaar gesteld. Ook deze waren snel vergeven. De reacties waren vrijwel unaniem lovend en enthousiast, zo blijkt volgens de organisatie onder meer uit twitterberichten.

Uit een steekproef blijkt dat alle leeftijden vertegenwoordigd waren. De groep van 40 tot 65 jaar was in de meerderheid met 59 procent, gevolgd door de leeftijdscategorie 24 tot en met 39 jaar met 22 procent. Er waren relatief veel gezinnen. Zeven procent van de bezoekers, die een paar hoge trappen moesten bedwingen, was 65-plusser. In totaal 59 80-plussers waagden zich aan de overtocht, die binnen een kwartiertje is af te ronden.

'Gevangenissen overdreven beveiligd'

Ruim de helft van het aantal gevangenissen in Nederland kan toe met minder beveiliging. Dat vinden burgemeesters, gevangenisdirecteuren en -medewerkers, meldt de NOS zondag. Ze presenteren komende week een alternatief voor de plannen van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD).

Het alternatief bestaat onder meer uit een zogenoemde 'selfsupporting gevangenis', waarin de gedetineerden allerlei taken zelf uitvoeren. Het gevangenispersoneel blijft verantwoordelijk voor de veiligheid en de zorg en bepaalt wie welke taak mag uitvoeren. Gedetineerden zouden zo geleidelijk kunnen leren verantwoordelijkheid te nemen. Uit onderzoek is gebleken dat de recidive hierdoor afneemt, zo stellen de opstellers van het advies volgens de NOS.

De initiatiefnemers zijn het niet eens met het voornemen van Teeven om 26 gevangenissen te sluiten en ruim drieduizend banen te schrappen. Ze denken dat met hun plan structureel 187 miljoen euro kan worden bezuinigd. De gevangenissen moeten zelf beleid kunnen maken, waardoor het ministerie minder beleidsmakers in dienst hoeft te houden. Alle plannen worden de komende week aangeboden in Den Haag.

Afgelopen week bleek uit een secondopiniononderzoek in opdracht van acht gemeenten, de provincie Noord-Holland en de Kamer van Koophandel Noord-West-Holland dat Teevens plannen gemeenten veel geld kost en bijna 4300 banen kost. De rekensommen van het kabinet zouden veel te optimistisch zijn.

'Fàbregas gaat in gesprek met Vilanova over toekomst'

Cesc Fàbregas is niet blij met zijn reserverol bij FC Barcelona. De middenvelder gaat in gesprek met trainer Tito Vilanova over zijn toekomst bij de Catalaanse club.

Dat meldt El Mundo Deportivo. Fàbregas keerde in 2011 met veel bombarie terug bij de landskampioen, waar hij als talent zijn opleiding genoot. De terugkeer van de middenvelder naar de Primera Division is vooralsnog geen succes.

De spelmaker zou graag bij Barcelona willen blijven, maar hij wil dan wel eerst weten welke plannen de hoofdtrainer met hem heeft. Volgens bronnen binnen de club gelooft Vilanova in de kwaliteiten van het jeugdproduct en wil hij Fàbregas graag behouden.

Darren Dein, de agent van Fàbregas, meldde recent dat Engelse clubs interesse hebben getoond in zijn cliënt. Vooral Manchester United zou Captain Kid graag toevoegen aan de selectie. De international was eerder heel succesvol in de Premier League. Hij speelde in de periode van 2003 tot 2011 bij Arsenal.

'Baines mee met Moyes'

Everton-speler Leighton Baines zag afgelopen maand zijn manager David Moyes vertrekken naar Manchester United. Toch heeft de verdediger niets dan goede woorden over voor de Schot.

Bij United moet Moyes Sir Alex Ferguson, die besloot met pension te gaan, opvolgen. Een loodzware taak, maar volgens de linksback geen onmogelijke voor Moyes. "Ik weet zeker dat hij het uitstekend gaat doen bij United", zei de mandekker tegenover Sky Sports. "Hij is een geweldige manager."

Het vertrek komt niet geheel onverwacht. "Moyes zijn contract liep af, dus er was een mogelijkheid dat hij ons ging verlaten", vervolgde de vleugelverdediger. "We hadden nog goede hoop, maar uiteindelijk koos hij voor een verblijf in Manchester. Wij wensen hem veel succes."

Het gerucht doet de ronde dat Moyes zijn oude pupil wil meenemen naar de Engelse topclub. De manager ziet in Baines een welkome versterking voor de landskampioen. Als het werkelijk tot een overgang komt, moet Alexander Büttner vrezen voor zijn speelminuten.

Nacht van de Fooi levert zestig mille op

De Nacht van de Fooi heeft dit jaar zestigduizend euro opgeleverd. Dat is meer dan vorig jaar, toen ruim 47.000 euro werd opgehaald, maar in 2008 en 2009 was het nog meer dan een ton.

Medewerkers van bijna vierhonderd kroegen, restaurants en clubs in Amsterdam, Breda, Den Bosch, Den Haag, Groningen, Haarlem, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg en Utrecht stonden zaterdag hun fooi af voor kleinschalige en duurzame ontwikkelingsprojecten die zijn gericht op vrouwen en kinderen. Het aantal deelnemende horecagelegenheden is gestegen.

Het team van Nacht van de Fooi bestaat uit studenten die zich vrijwillig inzetten voor ontwikkelingssamenwerking. Impulsis, een organisatie die particuliere initiatieven ondersteunt, heeft het opgehaalde bedrag verdubbeld.

'Huis IND-directeur beklad'

Een huis in Leiden is zondag beklad met de tekst "IND=moord". De verantwoordelijkheid is opgeëist door 'actiegroep' De Kwade Kwasten, die stelt dat de woning van IND-directeur Rob van Lint en zijn gezin is.

De politie bevestigde dat er in Leiden een huis is beschilderd en dat de zaak wordt onderzocht maar wilde niets zeggen over de identiteit van de bewoners. De Kwade Gasten dreigen in een open brief aan van Lint op internet dat het "gedaan is met zijn rust" zolang hij directeur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst blijft.

Kampioenen en bekerwinnaars in Europa 2012/2013

Naast Ajax zijn er in Europa nog veel meer ploegen kampioen geworden van hun nationale competitie. FOK!sport heeft een overzicht van de landskampioenen en bekerwinnaars van het seizoen 2012/2013 in Europa. Van de competities die lopen van maart tot en met november hebben we de kampioen van 2012 opgenomen.

Met Vardar Skopje uit Macedonië zijn nu alle landskampioenen en bekerwinnaars in Europa bekend. Elf clubs in Europa hebben de dubbel  weten te pakken. 

Land Landskampioen Bekerwinnaar
Spanje FC Barcelona Atletico Madrid
Engeland Manchester United  Wigan
Duitsland Bayern München Bayern München
Italië Juventus Lazio Roma
Frankrijk Paris Saint-Germain Girondins Bordeaux
Portugal FC Porto Vitória Guimarães
Oekraïne Shakhtar Donetsk Shakhtar Donetsk
Rusland CSKA Moskou  CSKA Moskou
Nederland A.F.C. Ajax AZ
Turkije Galatasaray Fenerbahçe
België Anderlecht  Racing Genk
Griekenland Olympiakos Piraeus Olympiakos Piraeus
Zwitserland  FC Basel Grasshoppers Zürich
Cyprus APOEL Nicosia Apollon Limassol
Denemarken FC Kopenhagen Esbjerg fB
Oostenrijk Austria Wien  SV Pasching
Tsjechië Viktoria Plzen  FK Jablonec
Roemenië Stueua Boekarest Petrolul Ploiești
Israel Maccabi Tel-Aviv Hapoel Ramat-Gan
Wit-Rusland BATE Borisov FK Minsk
Polen Legia Warsaw  Legia Warsaw
Kroatië Dinamo Zagreb Hajduk Split
Zweden IF Elfsborg IFK Göteborg
Schotland Celtic Celtic
Servië Partizan Belgrade   FK Jagodina
Slowakije Slovan Bratislava  Slovan Bratislava
Noorwegen Molde FK IL Hødd
Bulgarije Ludogorets Razgrad  FC Beroe Stara Zagora
Hongarije ETO Györ   DVSC Debrecen
Slovenië NK Maribor NK Maribor
Georgië Dinamo Tbilisi Dinamo Tbilisi
Azerbeidzjan Neftchi Baku   Neftchi Baku
Finland HJK Helsinki Honka Espoo
Bosnië-Herzegovina Zeljeznicar Sarajevo Siroki Brijeg
Moldavië Sheriff Tiraspol   FC Tiraspol
Ierland Sligo Rovers Derry City  
Litouwen Ekranas Panevezys Zalgiris Vilnius
Kazakhstan Shakhtyor Karaganda FK Astana
Letland Daugava Daugavpils FK Ventspils
IJsland FH Hafnarfjardar KR Reykjavik
Montenegro FK Sutjeska Nikšić  Buducnost Podgorica
Macedonië Vardar Skopje  Teteks Tetovo
Albanië Skënderbeu Korçë KF Laçi
Malta Birkirkara Hibernians FC
Liechtenstein (geen competitie) FC Vaduz
Luxemburg CS Fola Esch   Jeunesse d'Esch
Noord-Ierland Cliftonville Glentoran
Wales The New Saints Prestatyn Town
Estland Nõmme Kalju Flora Tallinn
Armenië Shirak Gyumri Pyunik Yerevan
Faroer Eilanden EB/Streymur Víkingur
San Marino Tre Penne  La Fiorita
Andorra FC Lusitanos FC Lusitanos

[RG] Tsonga probleemloos via Troicki naar laatste acht

Jo-Wilfried Tsonga heeft zich voor de tweede keer in zijn carrière geplaatst voor de kwartfinale van Roland Garros. De nummer zes van de plaatsingslijst was zondag op Court Philippe Chatrier voor eigen publiek met driemaal 6-3 te sterk voor de Serviër Viktor Troicki. Bij de laatste acht treft Tsonga landgenoot Gilles Simon (15) of de Zwitser Roger Federer (2).

Vorig jaar reikte Tsonga voor eigen publiek voor het eerst tot de kwartfinale. Toen moest hij in vijf sets zijn meerdere erkennen in verliezend finalist Novak Djokovic. Tsonga zou de Serviër en ook zevenvoudig winnaar Rafael Nadal nu pas in de finale kunnen treffen.

Tommy Robredo leverde opnieuw een opvallende prestatie. De als 32e ingeschaalde Spanjaard maakte voor de derde opeenvolgende wedstrijd een 2-0 achterstand in sets goed. Na de Nederlander Igor Sijsling en de Fransman Gaël Monfils moest ook zijn landgenoot Nicolas Almagro (11) eraan geloven. Het werd 6-7 (5), 3-6, 6-4, 6-4 en 6-4.

Als beloning mag Robredo in de kwartfinale aantreden tegen landgenoot David Ferrer (4), die eerder op de dag eenvoudig afrekende met Kevin Anderson uit Zuid-Afrika.

Sprinter Greipel wint Ronde van Zeeland

André Greipel heeft zondag de zesde editie van de Ronde van Zeeland gewonnen. De Duitser van Lotto-Belisol was na 197 kilometer in Terneuzen de snelste in een massasprint. Nederlanders Ramon Sinkeldam (Argos) en Kenny van Hummel (Vacansoleil) mochten als nummers twee en drie het podium betreden.

Greipel lijkt op tijd in vorm voor de Tour de France, die eind deze maand op Corsica van start gaat. De 'Gorilla' was vorige week al twee keer succesvol in de Ronde van België.

Gehandicapte jongen (11) verdronken

Een 11-jarige jongen die zondagmidddag bewusteloos in de Lek bij het Utrechtse dorp Hagestein werd gevonden is overleden. Dat laat een politiewoordvoerder weten. De meervoudig gehandicapte jongen was even aan de aandacht van zijn ouders ontsnapt en vanuit een tuin te water geraakt.

De hulpdiensten werden rond 13.10 uur gealarmeerd over de vermissing. Naast boten van Rijkswaterstaat en duikteams van de brandweer werd een politiehelikopter ingezet. De jongen werd rond 13.50 uur in de Lek bewusteloos aangetroffen bij een stuw in de Lek.

Ambulancepersoneel heeft hem al reanimerend naar een ziekenhuis gebracht, waar zijn dood werd vastgesteld.

Nieuwe Pauluskerk geopend

De Pauluskerk in Rotterdam is zondag officieel geopend. In tegenstelling tot zijn voorganger is het in het nieuwe futuristische gebouw niet toegestaan drugs te gebruiken. Burgemeester Ahmed Aboutaleb onthulde een doek met de tekst 'Overwin het kwade door het goede', een citaat uit de bijbel.

Het vorige pand uit 1960 werd in 2007 gesloopt. De Pauluskerk verwierf in de jaren tachtig en negentig landelijke bekendheid door dominee Hans Visser, die een plaats bood aan de zwakken in de samenleving, maar vooral drugsverslaafden.

De kerk grijpt de opening aan voor een feestelijke openingsweek, waarin niet alleen kerkgangers, maar alle Rotterdammers welkom zijn. De Pauluskerk verzekert elke dag te zorgen voor opvang, zorg en hulpverlening aan daklozen, illegalen en vluchtelingen en anderen 'in de marge van de Rotterdamse samenleving'.

De eerste paal van de nieuwe kerk, een ontwerp van de Engelse architect Will Alsop, werd in 2010 geslagen. De buitenbekleding bestaat grotendeels uit een koperen beplating. Het gebedshuis maakt deel uit van het nieuwbouwcomplex De Calypso, dat bestaat uit 408 appartementen, vijfhonderd overdekte parkeerplaatsen, 6500 vierkante meter commerciële ruimte.

Het gebouw heeft vier verdiepingen. Naast een lounge, een activiteitenruimte, een kosterij met bar, heeft de kerk een sociaal café, een pantry, vergaderruimte en ruimten voor kinderopvang en kantoren. De kerkzaal bevindt zich op de tweede verdieping met ruimten voor bijbelstudie, een stiltecentrum, pastoraat en een keuken. De kerkzaal krijgt een multifunctioneel karakter en wordt ook gebruikt voor conferenties en symposia. De derde en vierde verdieping telt twaalf slaap- en twee recreatieruimten, twee keukens, een kamer voor de arts, een bibliotheek en sanitaire voorzieningen.

Grote protestmars in Ethiopië

Duizenden Ethiopiërs zijn zondag in Addis Abeba de straat opgegaan om de vrijlating van journalisten en activisten te eisen. Het was de eerste demonstratie in het land sinds de bloedige nasleep van de verkiezingen in 2005.

'We willen vrijheid' en 'we willen gerechtigheid' riepen de betogers tijdens hun protestmars tegen politieke repressie.

Premier Hailemariam Desalegn kreeg niet eerder zo openlijk oppositie te verduren. Desalegn volgde Meles Zenawi op als premier, die in augustus overleed.

Gemeente betreurt taxideclaraties 'caféwethouder'

Het college van burgemeester en wethouders van Helmond neemt afstand van het declaratiegedrag van wethouder Peter Tielemans. Die declareerde de afgelopen jaren tientallen taxiritten na een cafébezoek.

Het gemeentebestuur kwam zondag bijeen in een ingelaste vergadering, waarin Tielemans' interpretatie van de afspraken over declaraties ook werd afgewezen. De wethouder stelt dat was afgesproken dat hij al zijn taxiritten mag declareren.

"Als bestuurder moet jouw integriteit boven iedere twijfel verheven zijn; juist omdat wij werken met geld van de samenleving", reageert burgemeester Elly Blanksma (CDA) zondag in een verklaring. "Het college betreurt het ten zeerste dat het openbaar bestuur door deze kwestie in een negatief daglicht is gesteld."

Tielemans van de fractie SDOH-D66-Helmondse Belangen was wel uitgenodigd voor de collegevergadering van zondag, maar kwam niet opdagen, meldt de gemeente. Dat geldt ook voor Jan van den Heuvel, die namens dezelfde fractie wethouder is.

Het Eindhovens Dagblad bracht de affaire zaterdag naar buiten. Veel raadsleden reageerden geschrokken op de berichtgeving. Dinsdagavond wordt een speciale gemeenteraadsvergadering gehouden over de kwestie.

Tielemans declareerde volgens de krant in 2011 en 2012 111 taxiritten, waarvan er 92 van of naar het centrum van Helmond gingen. Hij zou vooral naar zijn stamkroeg, café 't Vensterke aan de Steenweg, zijn gegaan. De wethouder liet zich 26 keer na middernacht naar huis brengen, soms diep in de nacht. De wethouder zegt zelf dat hij niets verkeerd heeft gedaan.

[RG] Williams zet ook Vinci eenvoudig opzij

Serena Williams heeft zich zondag probleemloos geplaatst voor de kwartfinale van Roland Garros. De nummer een van de wereld ontdeed zich met 6-1, 6-3 van Roberta Vinci uit Italië. Voor de Amerikaanse was het alweer de 28e opeenvolgende zege. Bij de laatst acht treft Williams de Russin Svetlana Kuznetsova, die eerder zondag Angelique Kerber (8) uit Duitsland elimineerde: 6-4, 4-6 en 6-3.

Williams had in haar eerste drie wedstrijden in Parijs slechts zes games afgestaan en leek aanvankelijk tegen Vinci ook op weg naar een walk-over. Na de eerste set met 6-1 verloren te hebben, richtte de Italiaanse zich in de tweede set echter een beetje op.

Vinci wist Williams tot 3-3 bij te benen. De Amerikaanse hield vervolgens haar service en brak Vinci in de volgende game. Bij 5-3 serveerde Williams koelbloedig de wedstrijd uit.

Uiteindelijk gaf het grote verschil in winners de doorslag voor Williams: 32 om 13. Daardoor kon de winnares van 2002 zich ook negen meer onnodige fouten permitteren

Matt Smith stopt met Doctor Who

Matt Smith stopt als de Doctor in de Britse sci-fi televisieserie Doctor Who. De Britse zender BBC heeft bekendgemaakt dat de 30-jarige acteur aan het eind van dit jaar stopt met de rol.

Smith laat weten dat zijn rol in Doctor Who de 'meest briljante ervaring' was. Hij speelde sinds begin 2010 in de sciencefictionserie en was de elfde acteur die de rol vertolkte. Smith nam het stokje over van David Tennant.

Het vijftigjarig bestaan van de serie wordt in november gevierd met een speciale uitzending. Hierin is Smith nog te zien als de Doctor. De acteur voor deze rol wordt sinds 1963 om de paar seizoenen vervangen. Wie Smith opvolgt, is nog niet bekend.

WK-voorbereiding

“Ik kan zo acht landen opnoemen die een grotere kans hebben om wereldkampioen te worden dan Nederland.” Dat zei Louis van Gaal vorige week op een persconferentie voor kinderen, en hij heeft gelijk. Uiteraard heeft Van Gaal gelijk. Van Gaal heeft altijd gelijk. Dit keer ben ik het nog met hem eens ook: Brazilië, Argentinië, Spanje, Duitsland, Italië, Portugal, Frankrijk en Engeland zijn op papier beter. En dan zijn er nog genoeg andere landen die Nederland volgend jaar in Brazilië maar zo uit kunnen schakelen.

Herstart kernreactoren België verschoven

Twee stilgelegde Belgische kernreactoren worden toch nog niet zondag opnieuw opgestart, ook al werd dat eerder deze week aangekondigd. Dat meldt de Belgische krant De Morgen.

De reactor Doel 3 wordt mogelijk maandagmiddag ingeschakeld, Tihange 2 wellicht dinsdag. De tijdstippen kunnen nog verschuiven, zei een woordvoerster van energiebedrijf Electrabel, maar ze benadrukte dat er niets aan de hand is. "We hebben enkel de tijd die nodig is om de nodige voorbereidingen voor de heropstart te treffen opnieuw geëvalueerd."

De reactoren werden door het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) veilig bevonden. De beide reactoren zijn al bijna een jaar dicht. Reactor 3 van de kerncentrale in Doel, dat even ten noorden van Antwerpen ligt, werd in juni vorig jaar stilgelegd. Bij routinecontroles was vastgesteld dat de huid van de reactor mogelijk scheurtjes vertoonde. Reactor 2 in Tihange, niet ver van Hoei, volgde twee maanden later.

Huiszoeking in Texas om ricinebrieven

De politie in de Amerikaanse staat Texas heeft een huis doorzocht in verband met de gifbrieven die afgelopen week werden verstuurd aan president Barack Obama en burgemeester van New York Michael Bloomberg. De bewoner van het huis is ondervraagd. Dat heeft een bron bij de autoriteiten gezegd.

Het huis in de stad New Boston werd vrijdag doorzocht. Agenten van de FBI gingen het huis binnen in beschermende pakken en maskers. De woning was urenlang afgezet en in de tuin werden tenten opgezet. Volgens de bron kwam de FBI de woning op het spoor na een tip van de echtgenote van de bewoner.

De politie maakte woensdag bekend dat het kantoor van Bloomberg en een door hem opgerichte organisatie vorige week brieven ontvingen met sporen van de giftige stof ricine. Het Witte Huis ontving een soortgelijke brief.

Lobbyschandaal in Brits Hogerhuis

Drie leden van het Britse Hogerhuis zijn verwikkeld in een lobbyschandaal en als gevolg daarvan door hun partijen geschorst. Verslaggevers van The Sunday Times, die zich voordeden als vertegenwoordigers van een zonne-energiebedrijf, boden de Lords geld om in het parlement te lobbyen voor hun fictieve werkgever. De drie zouden daarmee in hebben gestemd, maar ontkennen iets te hebben misdaan.

Labour-Lords Brian Mackenzie en Jack Cunningham en John Laird van de Noord-Ierse Ulster Unionist Party werden op video vastgelegd door de journalisten van The Sunday Times. Cunningham zei 'deuren langs te kunnen gaan, afspraken met ministers te kunnen regelen en vragen te kunnen stellen in het House of Lords'. Hier zou omgerekend maximaal ruim veertienduizend euro tegenover moeten staan.

Het is voor Britse volksvertegenwoordigers verboden om tegen betaling de belangen van bedrijven of andere partijen te behartigen in het parlement. Volgens critici zijn de regels niet streng genoeg.

De drie Hogerhuisleden ontkennen de regels te hebben overtreden. Desondanks maakte de Ulster Unionist Party zondag bekend Laird te hebben geschorst in afwachting van de uitkomst van een onderzoek. Ook Mackenzie en Cunningham hoeven hangende het onderzoek niet op hun werk te verschijnen, liet Labour weten.

Ombudsman: schietincidenten politie vaak dodelijk

In vergelijking met andere landen vallen in Nederland veel doden door politiekogels. In Duitsland zijn dat er drie maal minder en in Groot-Brittanië vijf maal minder, zei de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer zondag in Buitenhof. De ombudsman heeft zondag een rapport op zijn site gezet over politiegeweld.

Ook in Ierland en Polen vallen minder doden door politiekogels. Het verschil zit volgens de ombudsman deels in de training van agenten. "Bij geweld moet je in een split second beslissen of je pepperspray, een wapenstok of een armklem gebruikt. Dat kun je alleen doen als je heel goed getraind bent en als je je redelijk zeker voelt van wat je kunt en van wat je collega's kunnen."

Vaak voelen agenten zich volgens de ombudsman alleen staan. "Ze weten niet of ze van hun collega op aan kunnen." Ook traint de politie in Nederland volgens hem ook meer op het voorkomen van geweld. "Daar zijn de arrestatieteams dan ook heel goed in."

De ombudsman onderging ook een training voor een arrestatieteam, waarin hem werd geleerd zijn wapen in het holster te houden.Verder zijn er volgens de ombudsman verschillen in de werkstijl tussen korpsen onderling. Als bijvoorbeeld in Amsterdam preventief wordt gefouilleerd gebeurt dat volgens hem rustig en met zo min mogelijk vertoon. "In Rotterdam worden voorbijgangers met de handen tegen de muur gezet door agenten in gevechtskleding."

Jaarlijks zijn er ruim 15 duizend meldingen van geweld door agenten. In 775 gevallen leidt dat tot klachten of aangiftes. De ombudsman krijgt jaarlijks honderd klachten over het gebruik van geweld en handboeien door de politie.

Fietser (87) overleden na botsing bij TT-circuit

Een 87-jarige fietser uit Assen is zondagochtend overleden na een botsing met een motorrijder. De man reed richting het TT-circuit en werd door twee motorrijders ingehaald. Een 57-jarige motorrijder uit Diever raakte de bejaarde fietser, die ten val kwam. De man werd ernstig gewond naar een ziekenhuis in Groningen vervoerd, waar hij overleed.

De politie heeft met een getuige van het ongeluk op de Witterhaar gesproken, maar heeft nog geen duidelijk beeld van de toedracht. Getuigen wordt verzocht contact op te nemen.

Dode door aardbeving Taiwan

Een aardbeving in Taiwan met een kracht van 6,3 heeft zondag twee levens geëist, zeker 21 mensen raakten gewond. Dat hebben de Taiwanese autoriteiten bekendgemaakt.

Volgens het Taiwanese Centrale Weerbureau lag het epicentrum van de beving in het midden van het land, zo'n 250 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Taipei. In het zuiden van het land raakte een auto bedolven onder een rotslawine. Een inzittende kwam om het leven. Dichterbij het epicentrum raakten achttien mensen gewond door rotslawines.

Taiwan wordt vaker getroffen door aardbevingen, maar meestal zijn ze vrij mild en hebben ze geen slachtoffers of schade tot gevolg. Een aardbeving in 1999 kostte aan meer dan 2300 mensen het leven.

De Filipijnen, ten zuiden van Taiwan, werden zaterdagavond ook opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 5,7. Er vielen geen doden, maar zeker 33 mensen raakten gewond.

Berlijn voor behoud 1 en 2 centmuntjes

De Duitse regering is niet van plan de euromunten van 1 en 2 cent af te schaffen. Dat meldde de krant Bild am Sonntag.

De Europese Commissie maakte in mei bekend dat de muntjes zouden moeten worden afgeschaft omdat de productie en verspreiding verlieslatend is en slechts weinig mensen betalen met de muntjes. Volgens Bild is de Duitse regering het daar niet mee eens. Uit een regeringsdocument zou blijken dat de Duitse bevolking een "positieve houding" heeft ten aanzien van de 1 en 2 centmuntjes.

De president van de Duitse centrale bank, Jens Weidmann, heeft eerder al gezegd tegen de plannen van Brussel te zijn. "Onder de Duitse bevolking bestaat de wens de kleine muntjes te behouden. Ik kan mij daar persoonlijk bij aansluiten", zo liet Weidmann weten.

Oliver Kreuzer nieuwe technisch directeur HSV

Hamburger SV heeft Oliver Kreuzer aangesteld als nieuwe technisch directeur. De 47-jarige Duitser is de opvolger van Frank Arnesen en tekende een contract voor drie seizoenen. Kreuzer komt over van Karlsruher SC, dat een vergoeding van een half miljoen euro voor hem ontvangt.

Kreuzer, die tussen 1991 en 1997 voor Bayern München speelde, krijgt als opdracht HSV terug naar de Duitse top te brengen. Afgelopen seizoen eindigde de voormalige grootmacht als zevende, de hoogste klassering in vier seizoenen. Rafael van der Vaart keerde afgelopen voetbaljaargang na vijf jaar afwezigheid terug bij HSV.

WK ver weg voor handbalsters na nederlaag

Voor de Nederlandse handbalsters lijkt plaatsing voor het WK een lastig verhaal te worden. De ploeg van bondscoach Henk Groener verloor zondag in Rotterdam de eerste play-offwedstrijd met 25-27 van Rusland. Nederland moet daardoor over een week in Rostov aan de Don de return met minimaal twee doelpunten verschil te winnen om zich te kwalificeren voor het WK begin december in Servië.

De wedstrijd kende twee gezichten voor Nederland, dat geweldig uit de startblokken schoot. Binnen een mum van tijd leidde Oranje met 7-2 en later in de wedstrijd was de marge zelfs acht: 15-7. Uiteindelijk gingen beide ploegen rusten bij een 16-10 stand.

In de tweede helft waren de rollen volledig omgedraaid en waren het de bezoekers die heersten. Een teken aan de wand was dat Rusland binnen twee minuten drie keer scoorde. Nederland was geen schim meer van de indrukwekkende ploeg van de eerste helft en moest uiteindelijk lijdzaam toezien dat Rusland de wedstrijd in zijn voordeel beslechtte.

Iran censureert IRAN

De Iraanse staatskrant IRAN heeft een publicatieverbod van zes maanden opgelegd gekregen. Dat hebben de Iraanse persbureaus Mehr en Fars zondag gemeld. De precieze reden van het verbod is onduidelijk, maar houdt mogelijk verband met foutieve verslaggeving.

IRAN staat onder toezicht van de regering van president Mahmoud Ahmadinejad en zou ideologisch gezien vlabij hem staan. Ahmadinejad ligt al langer onder vuur uit aartsconservatieve hoek en is bij de opperste leider ayatollah Ali Khamenei uit de gratie gevallen.

Hockeyers Rotterdam pakken eerste landstitel

De hockeyers van Rotterdam zijn zondag kampioen van Nederland geworden. In de derde en beslissende finalewedstrijd in de play-offs werd Oranje Zwart voor eigen publiek met 3-2 verslagen. Bas Campbell scoorde zes minuten voor tijd de winnende goal en maakte daarmee de eerste Rotterdamse landstitel uit de historie een feit.

Thuisploeg Oranje Zwart was via Rob Reckers en Niek van der Schoot tweemaal op voorsprong gekomen, maar beide keren kwamen de Rotterdammers terug. Simon Child en Timmo Kranstauber scoorden en gaven daarmee ploeggenoot Campbell de gelegenheid om in de slotfase de winnende goal te maken.

Vorig weekeinde was Rotterdam al dicht bij de landstitel. Na zaterdag het eerste duel in eigen huis gewonnen te hebben werd een dag later de tweede wedstrijd van de best-of-threeserie echter na verlenging verloren.

[MotoGP] Uitslag Grand Prix van Italië

Jorge Lorenzo heeft zondag voor het derde opeenvolgende jaar de MotoGP van Italië gewonnen. De regerend wereldkampioen van Yamaha snelde op Mugello al in de eerste ronde de van poleposition gestarte Dani Pedrosa voorbij en had uiteindelijk op de meet vijf seconden voorsprong.

De Brit Cal Crutchlow complementeerde het podium. Marc Marquez was gedurende de race van de zesde plaats naar de tweede stek opgerukt, maar haalde door een val in de slotfase de eindstreep niet. Hij moest daardoor in de stand om de wereldtitel zijn tweede plaats afstaan aan Lorenzo, die nu veertien punten voorsprong op hem heeft. Pedrosa staat na vijf van de achttien GP's weer twaalf punten daarboven.

Slagter derde in eerste etappe Dauphiné

Tom-Jelte Slagter is in de eerste etappe van de Dauphiné Libéré als derde over de finish gekomen. De renner van Blanco moest alleen David Veilleux en Gianni Meersman voor laten gaan.

De eerste etappe ging direct over vier cols. Veilleux maakte deel uit van een vroege ontsnapping en slaagde erin uit de greep van het peloton te blijven. Meersman won de sprint om de tweede plaats, voor Slagter. Chris Froome eindigde als vijfde. Veilleux is uiteraard ook de eerste leider van de koers de afgelopen twee jaar werd gewonnen door Bradley Wiggins. Dankzij zijn derde plek mag Slagter maandag in de witte jongerentrui starten.

Auto rijdt in op pinnende man

Een man die op het Bevrijdingsplein in Leiden stond te pinnen, is zondagmiddag ernstig gewond geraakt toen een auto op hem inreed. Dat meldde de politie.

De bestuurder van de auto is aangehouden, net als een andere verdachte. Ooggetuigen vertelden Omroep West dat de automobilist tegen het verkeer in de straat in reed op weg naar de pinner. De twee zouden ruzie hebben gehad.

De politie weet nog niet wat er precies is gebeurd en zoekt getuigen van de aanrijding.

'Nederland heeft genoeg van islam'

Nederland heeft genoeg van de islam. Ruim drie kwart van de Nederlanders (77 procent) vindt de islam geen verrijking voor ons land. Ruim twee derde - 68 procent - vindt dat er inmiddels genoeg islam is in Nederland. Opvallend is dat stemmers van alle partijen (van PVV tot VVD, CDA, D66, PvdA, SP en 50plus) in meerderheid deze mening delen. Dat blijkt uit een onderzoek van Maurice de Hond onder ruim 1900 mensen.

Ook de andere cijfers zijn opvallend:

Een meerderheid - 55 procent - is voor een immigratiestop uit islamitische landen.
63 procent zegt: geen nieuwe moskeeën.
72 procent is voor een grondwettelijk verbod op de sharia in Nederland.
64 procent vindt dan Nederland er niet beter op is geworden door de komst van immigranten uit islamitische landen

Bijna driekwart - 73 procent - van alle Nederlanders ziet een relatie tussen de islam en de recente terreurdaden in Boston, London en Parijs.

PVV-leider Wilders: "De resultaten zijn glashelder. Nederland heeft genoeg van de islam. De meerderheid wil geen nieuwe immigranten uit islamitische landen, geen nieuwe moskeeën, vindt de islam geen verrijking voor Nederland en zegt: genoeg is genoeg. Ik zal het kabinet met deze feiten confronteren en eisen dat we de islamisering van Nederland nu eindelijk stoppen. Er is lang geroepen dat anti-islam-ideeën extremistisch zijn. Nu blijkt dat ze gedragen worden door de meerderheid van ons volk!"

Gisteren liet ook Tony Blair, voormalig premier van Engeland, zich uit over de islam. Naar aanleiding van de moord op een soldaat vorige week zei hij; "'the ideology behind his murder is profound and dangerous'"

[ET Darts] Klaasen in thriller langs Wade

Michael van Gerwen en Jelle Klaasen hebben hun zegereeks op de Austrian Darts Open doorgezet. Mighty Mike versloeg Ronnie Baxter eenvoudig met 6-3. Klaasen daarentegen vocht zich in een thriller langs James Wade: 6-5.

Wade leek er vanmiddag weer ouderwets zin in te hebben, een in uitstekende vorm verkerende Klaasen kon de nummer vier van de wereld echter goed bijbenen. Beiden tikten lang de 110 punten gemiddeld aan. Bij een gelijke stand in de negende leg stond El Matador na negen darts op een dubbel maar de The Machine gooide zeer professioneel een 104-finish uit om zijn eigen leg te behouden.

In de laatste leg, begonnen door de Engelsman, leek het de kant van Wade op te gaan. Ware het niet dat hij tot tweemaal toe 'chokete' op dubbel 10 en 5. Klaasen greep zijn kans en verzekerde zich zo van een plek bij de laatste acht in Wenen. Raymond van Barneveld komt zometeen nog in actie tegen Joe Cullen.

[Moto2] Uitslag Grand Prix van Italië

Scott Redding heeft op het circuit van Mugelllo zijn tweede overwinning in de Moto2 op rij geboekt. De jonge Brit was enkele weken in Frankrijk al de beste en herhaalde vandaag in Italië dit kunststukje. Hij verstevigde bovendien zijn leidende positie in het klassement.

Redding startte vanaf poleposition en in de vierde ronde van de race greep hij de leiding om deze niet meer af te staan. Vanaf dat moment streden de concurrenten om de overige podiumplaatsen, waarbij Nicolas Terol en Johann Zarco deze voor zich opeisten. Pol Espargo en Mika Kallio eindigden op de vierde en vijfde positie.

In het klassement heeft Redding met 101 punten een ruime voorsprong op Terol die nu met 58 punten tweede staat. De derde positie is voor Kallio die hetzelfde aantal punten als de Spanjaard heeft.

'Alex wil Paris SG verlaten'

Alex Rodrigo da Silva wil na twee seizoenen alweer weg bij Paris Saint-Germain. Dat schrijft L'Equipe. De oud-PSV'er werd vorige maand kampioen van Frankrijk met de Parijzenaren.

De tank, zoals Alex in zijn periode in de Nederlandse Eredivisie bekendstond, zou volgens de Franse krant heimwee hebben naar zijn vaderland. De Braziliaan verruilde anderhalf jaar geleden Chelsea voor Paris Saint-Germain.

Dit seizoen vormde Alex met landgenoot Thiago Silva een sterk verdedigingskoppel bij PSG.Ondanks de aanwezigheid van diverse landgenoten (Silva, Lucas Moura) zou hij terug willen naar Brazilië. Zijn club zal dan op zoek moeten naar een sterke vervanger.

Omdat Alex nog een contract heeft voor twee seizoenen, kan hij niet zomaar de deur in Parijs achter zich dichtgooien. PSG zal hem in de komende weken proberen te overtuigen zijn contract te respecteren. Alex speelde tussen 2004 en 2007 voor PSV. Chelsea was toen al eigenaar van de speler.

[RG] Rojer uitgeschakeld in gemengd dubbel

Jean-Julien Rojer is op Roland Garros in de tweede ronde van het gemengd dubbelspel uitgeschakeld. Samen met zijn Slowaakse partner Daniela Hantuchova ging hij onderuit tegen het Tsjechische duo Lucie Hradecka/Frantisek Cermak.

De Tsjechen wonnen het duel in twee sets, het werd 7-6 (5) en 6-2. Rojer is nog wel actief in het mannendubbel. Samen met Aisam-Ul-Haq Qureshi uit Pakistan bereikte hij de derde ronde.

'Mourinho deze zomer naar Chelsea'

De transfer van José Mourinho naar Chelsea lijkt een kwestie van tijd. Ook Florentino Pérez, voorzitter van Real Madrid, meldt de terugkeer van de Portugees naar Londen.

Eerder maakte de officiële website van de Premier League per ongeluk bekend dat de huidige trainer van Real de overgang ging maken naar de Engelse competitie. SkySports meldt dat Pérez de terugkeer nu ook bevestigt.

De 50-jarige oefenmeester was eerder heel succesvol bij Chelsea. Met de coach aan het roer won de Premier League-club in vier jaar tijd zes prijzen. Tussen 2004 en 2007 won hij tweemaal de landstitel, de FA Cup, Twee keer de League Cup en de FA Community Shield.

In het verleden won hij als hoofdtrainer van FC Porto de UEFA Cup in 2003 en de Champions League in 2004. In twee jaar tijd won hij ook twee titels, een beker en ook de Supercup. Andere trofeeën in zijn prijzenkast zijn de Champions League met Internazionale in 2010 en het Spaanse kampioenschap met huidige werkgever Real Madrid in 2012.

Gadhafi laat miljard goud na

Vier Zuid-Afrikaanse banken en twee lokale beveiligingsbedrijven zouden in totaal een miljard euro aan goud, diamanten en contanten bezitten die afkomstig zijn van de omgebrachte Libische dictator Moammar Gadhafi (1942-2011). De Zuid-Afrikaanse krant Sunday Times publiceerde een brief van de Libische ministers van Justitie en Financiën waarin staat dat Gadhafi 'onrechtmatig verkregen' vermogen in Zuid-Afrika heeft verborgen.

Het Zuid-Afrikaanse ministerie van Financiën heeft bevestigd dat Libische onderzoekers aanspraak hebben gemaakt op het geld en de juwelen, zo meldden Zuid-Afrikaanse media zondag. Een regeringswoordvoerder laat weten dat Zuid-Afrika de zaak onderzoekt.

Boybands willen met elkaar op de vuist

De leden van The Wanted zien het wel zitten om tegen concurrent One Direction te boksen. Beide boybands liggen regelmatig met elkaar in de clinch en The Wanted wil graag de boksring in.

"Het zou geweldig zijn voor televisie en ik heb er geen problemen mee", vertelt Max George van The Wanted aan de Amerikaanse krant New York Daily News. Ook op financieel gebied is het volgens de zanger een goed idee. "We kunnen geld ophalen voor een goed doel, en stoom afblazen in de boksring."

Leden van beide boybands maakten via Twitter openlijk ruzie over onder meer succes, talent en elkaars geaardheid. Jay McGuiness van The Wanted is bang dat ze nooit vrienden zullen worden. "We hebben elkaar niet meer gesproken", aldus de zanger. "Het zal moeilijk worden om ooit een echte vriendschap op te bouwen, daar zien we ze ook niet vaak genoeg voor. Maar we liggen er echt niet wakker van."

Cyprus neemt Assad paspoort af

Cyprus heeft een neef van de Syrische president Bashar Assad zijn Cypriotische burgerschap afgenomen. Dat deelde een woordvoerder van de regering zaterdag mee.

Rami Makhlouf staat op de sanctielijst van de Europese Unie vanwege de gewelddadige onderdrukking van het Syrische volk en de verlening van financiële steun aan het regime in Damascus. Hij heeft het netwerk voor mobiele telefonie in Syrië onder zijn hoede en is betrokken bij andere lucratieve zaken in het land.

Twee jaar geleden kreeg Makhlouf een Cypriotisch paspoort. Een uitvoerig onderzoek wees nu uit dat de regering in haar recht staat Makhlouf zijn staatsburgerschap weer af te nemen.

EO schrapt amusementsprogramma's

De EO laat in verband met bezuinigingen amusementsprogramma's vallen. "We moeten schrappen in programmatitels", zei EO-directeur Arjan Lock zondag op Radio 1. "Dat vind ik heel vervelend, maar dat hoort wel bij een eigenwijze keuze om je identiteit bovenaan te laten staan."

Lock vindt de thema's geloof, samenleving en natuur het belangrijkst in de programma's. "Dus wij zullen denk ik in 2016 geen spelletjes meer doen. We zullen geen amusementsprogramma's maken", aldus de EO-directeur. "Wij zullen geen Ingang Oost meer uitzenden. Dat zijn titels waar ik best trots op ben, maar als we moeten kiezen vallen die het eerst af."

Zo vreest Lock voor het programma Wat Weet Nederland, dat wordt gepresenteerd door Bert van Leeuwen. "De quiz van Bert bestaat denk ik niet meer in 2016, in ieder geval niet door de EO uitgezonden." Het Familiediner blijft waarschijnlijk wel bij de omroep. "Dat gaat voor mij wel zo over verzoening, dat hoort echt bij waar de EO voor staat. Dat hoop ik tot in lengte van jaren een plek te blijven geven op Nederland 1."

Ook een serie als Van Gogh, een Huis voor Vincent wordt in de toekomst 'niet op de frequentie waarop we het nu doen' geproduceerd. "Ik vind wel dat als drama een van de prioriteiten is van de publieke omroep, dat vind ik terecht ook, dan hoort daar ook onderscheidend drama bij. We zijn nu bijvoorbeeld bezig met een dramaserie over Willem Aantjes, de politicus."

Omroep Max liet in december ook optekenen vanwege de bezuinigingen geen amusementsprogramma's meer te gaan maken. Het budget van de omroepen gaat de komende jaren in totaal met driehonderd miljoen euro omlaag.

'Dure Labyad moet weg; Schaars mag blijven'

Zakaria Labyad gaat waarschijnlijk ook deze zomer van club wisselen. Sporting Portugal wil van de voormalig PSV'er af. Os Leões kan de middenvelder niet meer betalen.

Door een clausule in het contract van de Marokkaan wordt hij komend seizoen een van de grootverdieners van Sporting. Dat meldt het Portugese Record. De groen-witten zouden zijn salaris dan niet meer kunnen betalen en willen van de jongeling af.

De 20-jarige Utrechter werd in de winterstop al gelinkt aan een overstap naar landskampioen FC Porto. Toen ging een transfer niet door. Volgens diverse Portugese media gaat de club nu weer een gooi doen naar de diensten van Labyad.

Een andere oud-Eredivisionist en international mag wel hopen op een langer verblijf in Lissabon. Stijn Schaars verdient jaarlijks 650.000 euro, maar staat open voor salarisvermindering. Dat meldt Record. De staf is positief over de Oranje-international, waardoor de kans op een langer verblijf groot is.

Vrouw overleden na omvallen hek AH

Een 77-jarige vrouw uit Tilburg is zondagochtend overleden nadat een poort op haar was gevallen op een laad- en losterrein van een supermarkt. Dat meldt de politie. Het metalen hek dat omviel kan de losplaats via een rails afsluiten. De vrouw liep net voorbij toen het omviel.

Het incident bij de Albert Heijn op de Jan Heijnstraat in Tilburg gebeurde omstreeks 10.00 uur. De bejaarde vrouw werd zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht, waar zij rond 13.15 uur overleed. De politie en de arbeidsinspectie onderzoeken de oorzaak van het ongeluk.

Albert Heijn spreekt van een 'ongeval met bijzonder tragische gevolgen'. "Onze gedachten zijn bij het slachtoffer en haar familieleden", laat een woordvoerder weten. Ook de supermarktketen onderzoekt wat er precies is gebeurd, maar dat is nog niet afgerond.

Aan het hek hing volgens Omroep Brabant een briefje met de tekst: Kijk goed uit met het openen en sluiten van het hekwerk. Als je het hek te ver opent, dan gaat het uit de rails.

Vier zonder stuurman pakt EK-goud in Sevilla

Bij het EK roeien in Sevilla heeft Nederland zondag in de categorie vier zonder stuurman een gouden medaille veroverd. Het viertal Boaz Meylink, Kaj Hendriks, Mechiel Versluis en Robert Lücken kwam na een sterk slot na 6.21,79 minuten over de meet en hield daarmee Roemenië (6.23,83) en Duitsland (6.24,34) ruim achter zich. Vorig jaar eindigde de vier zonder stuurman nog als vijfde bij de Spelen in Londen.

Er was in Zuid-Spanje nog meer Nederlands roeisucces. In de dubbel vier pakte Nederland zilver. Wianka van Dorp, Lisa Scheenaard, Sophie Souwer en Nicole Beukers hoefden alleen Duitsland voor zich te dulden. Verder waren er ook nog bronzen plakken voor Marie-Anne Frenken in de lichte skiff en voor Rogier Blink en Mitchel Steenman in de twee zonder stuurman.

Max Verstappen WSK kampioen

In Genk is Max Verstappen kampioen geworden in de KZ1-categorie van de WSK Euro Series. In de finalerace zette de 15-jarige coureur de pole position om in een zege.

Het ging meteen vanaf vanmorgen al goed. De eerste heat was even iets moeilijker, maar de tweede heat wist ik te winnen. De finale ging daarna ook perfect. Mijn start was deze keer iets minder, maar ik wist de leiding terug te pakken. Ardigo was de eerste twee of drie ronden flink aan het verdedigen, maar op een gegeven moment zag ik een kans om er voorbij te komen en daarna kon ik een gaatje slaan. Dit was een heel goed seizoen. Ik ben heel blij met wat we bereikt hebben. Ik hoop het zondag natuurlijk mooi af te kunnen maken met nog een zege voor eigen publiek," aldus Verstappen junior.

[RG] Ferrer eerste kwartfinalist van Roland Garros

David Ferrer heeft zich zondag als eerste geplaatst voor de kwartfinale van Roland Garros. De als vierde geplaatste Spanjaard hield geen spaan heel van de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson (23): 6-3, 6-1 en 6-1. Het is de vierde keer uit zijn carrière dat Ferrer zich kwartfinalist in Parijs mag noemen.

Vorig jaar haalde Ferrer zijn beste resultaat op Roland Garros. Hij drong toen door tot de halve finale, waarin de uiteindelijke winnaar Rafael Nadal te sterk was. Ferrer zou de zevenvoudig winnaar nu pas in de finale tegen kunnen komen.

Ferrer dient dan overigens wel nog eerst met een andere landgenoot af te rekenen. Bij de laatste acht stuit hij op de winnaar van het treffen tussen Tommy Robredo (32) en Nicolas Almagro (11), beide afkomstig uit Spanje.

[Moto3] Uitslag Grand Prix van Italië

Luis Salom heeft op Mugello zijn tweede Moto3-race uit zijn carrière op zijn naam geschreven. De Spanjaard was in Italië zijn landgenoten Alex Rins en Maverick Vinales uiteindelijk nipt de baas.

Salom kreeg drie ronden voor het einde de kans om de leiding definitief te grijpen nadat Alex Marquez hem iets te veel ruimte had gegeven om weg te lopen. Jasper Iwema kwam na een bewogen race uiteindelijk als vijftiende over de streep. De Nederlander lag gedurende de wedstrijd even achtste, maar zakte terug naar plaats zeventien om hierna nog vijftiende te worden.

In het kampioenschap leidt Vinales nu met 106 punten. Salom kroop naderbij en staat nog maar vier punten achter op zijn landgenoot. Iwema staat 21e met zes punten.

Woningen bij Los Angeles ontruimd om natuurbranden

Door grote natuurbranden zijn in de Amerikaanse staat Californië al meer dan duizend woningen ontruimd. De branden woeden vooral in de naastgelegen staat Nieuw-Mexico, maar ook in Californië.

De ontruimingen waren nodig toen de wind van richting veranderde. Hierdoor trok het vuur richting het buitengebied van Los Angeles en moesten bewoners van duizend woningen een ander heenkomen zoeken.

Grote gebieden zijn al in vlammen opgegaan. Een brand op zo'n veertig kilometer van Sante Fe is in omvang toegenomen naar 25 vierkante kilometer. De stad ligt hierdoor onder een deken van rook. Het Rode Kruis heeft een noodopvang geopend bij een middelbare school. De rook bedekt ook de Gallinas Canyon en de plaats Las Vegas in Nieuw-Mexico, niet te verwarren met het bekende Las Vegas in Nevada.

De autoriteiten hebben de bewoners van 140 zomerhuisjes gevraagd weg te gaan. Zo'n 340 brandweermannen bestrijden de vlammen in de buurt van de plaatsen Pecos en Tres Lagunas.

Campings zijn ontruimd en de sporen zijn gesloten. Met alle macht proberen de hulpdiensten te voorkomen dat de enorme branden richting dichtbevolkte gebieden trekken.

Bewoners van het gebied is gevraagd zich voor te bereiden op rook. Ook is geadviseerd om buiten geen inspannende activiteiten te ondernemen.

Een brand elders in Nieuw-Mexico is in omvang toegenomen tot zo'n vjif vierkante kilometer. Rond de vijftig huizen zijn ontruimd. Zo'n tachtig brandweermannen en een helikopter bestrijden deze brand.

De wind wakkert het vuur aan, waardoor een brand in het Angeles National Forest in omvang is toegenomen naar zo'n 23 vierkante kilometer. Het kwik stijgt overdag naar zo'n 40 graden, de wind duwt het vuur hellingen op en af, waardoor gloeiende asdeeltjes zich verspreiden en elders nieuwe brandhaarden kunnen vormen.

Genaaid op het postkantoor

Het is echt het zoveelste voorbeeld van stuitende incompetentie: de post. Computertypes noemen dat ook wel snailmail, maar ik zou liever spreken van donkeymail. Het zijn werkelijk stomme ezels die namens de overheid onze geprivatiseerde postdienst aansturen. Nog heel veel slechter dat de aansturing van de -vergelijkbare- spoorwegen. Echt, de adressant en de geadresseerde worden genaaid op het postkantoor.

Oostenrijkse wegen dicht door overstromingen

In het grensgebied van Oostenrijk en Duitsland zijn meerdere belangrijke wegen dicht door overstromingen en aardverschuivingen. Het gaat om wegen in de onder Nederlanders populaire Oostenrijkse deelstaat Salzburg, waarschuwt een woordvoerder van de ANWB. De overstromingen komen door aanhoudende regen.

De A8 van München naar Salzburg is bij de Chiemsee door een overstroming afgesloten. "De rijbaan in de andere richting is nog wel open, maar daar staat al een enorme file omdat die ook deels onder water staat. Het verkeer kan er maar mondjesmaat langs."

Rond het district Zell am Zee zijn veel B-wegen dicht door aardverschuivingen en overstromingen. De A10 tussen Salzburg en Villach is bij Flachau in beide richtingen dicht door een grondverschuiving. "Het is moeilijk aan te geven hoe lang alles nog afgesloten blijft. Een overstroming is niet zomaar verholpen", zegt de woordvoerder. "Als er door een verschuiving modder en stenen op de weg liggen kan dat ook een tijd duren."

FOK!filmtips van de dag: The Prestige

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Kapitein Jame McKay laat zijn zeebenen voor wat ze zijn en gaat op de ranch van zijn verloofde wonen. Hij raakt onmiddellijk betrokken bij een roekeloze vete om waterrechten. The Big Country heeft een cast van onder andere Gregory Peck, Carlton Heston en Jean Simmons. Te zien om 14.05 uur op CANVAS.

Londen, begin twintigste eeuw. De vrienden Robert Angier en Alfred Borden hebben allebei één doel: de beste illusionist ter wereld zijn. Samen met Roberts vrouw Julia, zijn ze in dienst van een magiër. Wanneer Julia tijdens een mislukte truc om het leven komt, geeft Robert de schuld aan Alfred. Hun vriendschappelijke relatie slaat om in rivaliteit. Samen met uitvinder Cutter, probeert Robert de ultieme truc te bedenken. Maar wanneer hij wordt afgetroefd door Alfred en diens 'Disappearing Man', leidt de competitie tussen de twee goochelaars tot jaloezie, obsessie en verraad. Robert blijkt er alles voor over te hebben om achter het geheim van Alfred te komen. Regisseur Christopher Nolan kreeg voor The Prestige een topcast bij elkaar van onder andere Christian Bale, Hugh Jackman, Michael Caine, Scarlett Johansson en David Bowie. Te zien om 22.30 uur op NET5.

Bob Marley - één van de meest geliefde internationale iconen van de twintigste eeuw, muzikant met een boodschap en bekend over heel de wereld. Zijn muziek overstijgt cultuur en taal en is in de wereld van vandaag nog net zo krachtig als toen hij nog leefde. Gesteund door Marley's nabestaanden heeft Oscarwinnende regisseur Kevin Macdonald deze muzikale biografie over de reggaegrootheid gemaakt. Macdonald kreeg toegang tot de privéarchieven van de familie Marley waardoor hij een prachtige muzikale documentaire kon maken over de zanger, die op 11 mei 1981 op 36-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van kanker. Marley is te zien om 22.45 uur op CANVAS.

Door natuurgeweld is Amerika binnen in een korte tijd platgebrand en verwoest. Er zijn weinig overlevenden en aan water en voedsel is gebrek. Slechts bewapend met pistool trekken vader en zoon, gespeeld door Viggo Mortensen en Kodi Smit-McPhee, door het stoffige en sombere landschap op zoek naar een veilig onderkomen. Hun leven draait om overleven in een omgeving waarbij de grenzen zijn verdwenen tussen goed en kwaad.

Dit postapocalyptische drama The Road, is gebaseerd op de gelijknamige roman van Cormac McCarthy, wiens boek No Country for Old Men verfilmd werd door de broers Coen. Te zien om 23.30 uur op BBC2.

Kald mig bare Aksel (Wallah Be), Rags, The Wild Stallion, Terminator Salvation, Stealth en A Shot at Glory zijn films die vandaag ook op de televisie te zien zijn. 

Van Ginkel: concurrentie bij Jong Oranje moordend

Marco van Ginkel beseft dat het een moeilijke opgave wordt om een basisplaats af te dwingen bij Jong Oranje voor het jeugd-EK in Israël. Omdat bondscoach Louis van Gaal vele A-internationals beschikbaar stelde voor het toernooi is de concurrentie ook op het middenveld moordend.

"De concurrentie is groot, maar ik denk dat ik wel wat kan betekenen voor dit team", zegt de Vitesse-speler zondag tegen Novum Nieuws. Van Ginkel moet wedijveren met Adam Maher, Kevin Strootman, Jordy Clasie, Tonny Trindade de Vilhena, Leroy Fer en Georginio Wijnaldum. "Dat zijn zes heel goede spelers, die ook allemaal al bij het grote Oranje hebben gezeten", zegt hij. "Ik doe mijn best tijdens de trainingen en dan zullen we wel zien wat het basisteam wordt."

Van Ginkel is één van de vele Jong Oranje-spelers die onder Louis van Gaal een kans kreeg bij het grote Nederlands elftal. Hij speelde in november in het oefenduel tegen Duitsland zijn vooralsnog enige interland. Van Ginkel betreurt het dat Van Gaal na het WK in Brazilië vertrekt. De bondscoach benadrukte de afgelopen weken meermaals dat de mondiale titelstrijd zijn laatste kunstje wordt.

"Natuurlijk is het jammer", zegt Van Ginkel. "Hij is niet heel lang bondscoach geweest. Ik denk dat hij een nieuwe filosofie over het Nederlands elftal heeft losgelaten door veel jonge spelers de kans te geven, waaronder ik. Daar ben je zo'n trainer natuurlijk heel erg dankbaar voor."

Nederland speelt donderdag tegen Duitsland zijn eerste groepsduel. Spanje en Rusland zijn de andere tegenstanders uit de poule.

Helmond deelt gratis studies/banen uit

Jongeren van voornamelijk Marokkaanse afkomst die al jaren problemen veroorzaken in de gemeente Helmond, worden eindelijk beloond voor hun activiteiten en mogen op kosten van de gemeente een studie volgen of krijgen een baan aangeboden, meldt Omroep Brabant.

Wel staat hier tegenover dat bij aanhoudende overlast als geweld, intimidatie en broodberoving van lokale horeca een boete kan worden uitgedeeld van maar liefst 500 euro. Shouf Kedemk, het zoveelste zinloos projectje van de gemeente, heeft al laten weten verguld te zijn met dit idee. Dezelfde organisatie staat er overigens om bekend zo nu en dan de boetes van doerakken die zich misdragen hebben te betalen.

Alsof het allemaal nog niet genoeg moet kosten krijgen de jongens bovendien een persoonlijke coach en wordt een poging gedaan de ouders te betrekken bij het reilen en zeilen van hun kroost.

Het totale project kost de belastingbetaler 220.000 euro. Dit komt natuurlijk bovenop alle andere lopende projecten en jeugdorganisaties in Helmond.

Coach Valverde houdt het voor gezien bij Valencia

Ernesto Valverde is opgestapt als coach van Valencia. Dat maakte de 49-jarige Spanjaard zaterdagavond bekend na de 4-3 nederlaag bij Sevilla op de slotdag van de Primera Division. Door dat resultaat greep Valencia naast deelname aan de voorronde van de Champions League. Valverde was sinds december coach van Valencia.

De coach bekende op de persconferentie dat hij zijn besluit al enige tijd had genomen, maar dat hij wachtte met de bekendmaking ervan omdat hij de focus binnen zijn selectie niet wilde verstoren. Valverde gaf onder meer de zorgelijke financiële situatie als reden op voor zijn vertrek. De kampioen van het seizoen 2003-2004 kampt al enige tijd met grote schulden en is daardoor ieder jaar genoodzaakt zijn beste spelers te verkopen.

Valverde volgde in december de ontslagen Mauricio Pellegrino op. Hij was eerder ook coach van Athletic Bilbao, Espanyol, Olympiakos en Villarreal. Voormalig Valencia-speler Miroslav Djukic is volgens Spaanse media de belangrijkste kandidaat om Valverde op te volgen.

Schweinsteiger: "Niet makkelijk voor Pep"

Bastian Schweinsteiger is dolgelukkig met de gewonnen DFB Pokal, maar beseft ook dat de nieuwe trainer Josep Guardiola met een loodzware klus wordt opgezadeld.

"Het wordt niet makkelijk voor onze nieuwe trainer", citeert De Telegraaf Schweinsteiger na het behalen van de triple: de landstitel, de Champions League en de Duitse beker. Bayern beleefde in het slotseizoen van Jupp Heynckes het succesvolste seizoen uit de geschiedenis van de club.

"We zijn supertrots dat we dit allemaal bereikt hebben. Alles heeft zich dit seizoen uitbetaald", meent de Duitser die al dertien jaar bij de club in het eerste elftal speelt. "Alles wat we hebben geprobeerd, alles wat we beter gedaan hebben. Het is ongelooflijk wat voor jaar we hebben gehad. Nu gaan we gewoon we genieten."

Guardiola neemt na een sabbaticle van een jaar het roer over van Heynckes. Tussen 2008 en 2012 was de Spanjaard ongekend succesvol met Barcelona. Hij won twee keer de Champions League, twee keer de Wereldbeker en drie keer de Spaanse landstitel.

'Lazio wil Altidore als stand-in'

AZ-spits Jozy Altidore staat in de belangstelling van Lazio. Dat schrijven Italiaanse media. De Amerikaan zou in Rome stand-in kunnen worden achter Miroslav Klose.

De Duitser Klose kampt geregeld met blessures. Daarom zou Altidore, afgelopen seizoen 23 keer trefzeker bij AZ, een goede optie zijn voor stand-in. Lazio zou niet de enige club zijn met een oogje op Altidore. Tevens wordt er gesproken over belangstelling uit Spanje en Duitsland.

AZ zou vijf miljoen euro willen zien voor Altidore. De spits kwam eerder uit voor Hull City en Villarreal. Twee jaar geleden streek hij neer in Noord-Holland. In 67 competitieduels maakte hij 38 goals.

Altidore is niet de enige AZ-speler die in aanmerking komt voor een vertrek. De Alkmaarders haalden vorig seizoen weliswaar Europees voetbal en wonnen de KNVB Beker, maar spelers zoals Adam Maher en Nick Viergever hebben al laten doorschemeren hogerop te willen.

Merkel wil niet meer macht voor EU-commissie

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft in een vraaggesprek met het weekblad Der Spiegel beklemtoond dat ze geen voorstander is van het overhevelen van meer bevoegdheden naar de Europese Commissie. Ze zei in het zondag gepubliceerde interview dat ze het met de Franse president François Hollande eens is dat de Europese landen nauwer moeten samenwerken op het gebied van economisch beleid.

Merkel ziet geen noodzaak de commissie meer macht te geven als de landen hun economisch en fiscaal beleid beter coördineren. De Duitse regeringsleider vindt de huidige structuur erg zwak. De coördinatie moet versterkt worden en dat betekent volgens Merkel niet dat de commissie meer bevoegdheden moet krijgen.

Merkel wil niet meer macht voor EU-commissie
Merkel wil niet meer macht voor EU-commissie (Foto: ANP)

'Dortmund aast op Podolski'

Lukas Podolski keert mogelijk na een jaar Arsenal alweer terug naar de Bundesliga. Vice-kampioen Borussia Dortmund zou de spits willen weghalen uit Londen.

De Engelse tabloid The Sun maakt melding van de interesse die Dortmund heeft in Podolski. De 27-jarige international speelde in het verleden voor Bayern München en stapte in 2012 voor 13 miljoen over van FC Köln naar Arsenal.

Ondanks elf competitiegoals wist hij in zijn eerste Premier League-jaar niet echt te overtuigen. Dortmund zit na het vertrek van Mario Götze naar Bayern verlegen om aanvallende spelers. Bovendien zijn er de middelen om de selectie te versterken.

Podolski is zeer welkom, gezien ook de aanhoudende geruchten rondom een mogelijk vertrek van topscoer Robert Lewandowski. Hij zou ook in de belangstelling staan van Bayern München en bovendien Manchester United.

Munsterman klaagt niet over Castaignos

Luc Castaignos kende een lastig debuutseizoen bij FC Twente. Lang niet altijd haalde de oud-Feyenoord-spits zijn niveau. Voorzitter Joop Munsterman houdt vertrouwen in het talent.

"Potentie vraagt tijd", zegt Munsterman in Voetbal International. "Het probleem is echter dat wij in een overspannen maatschappij leven, waarin niemand nog iets fout mag doen en niemand nog tijd krijgt. Als er een prijskaartje aan je hangt, zoals bij Luc, dan wordt verwacht dat potentie direct wordt omgezet in resultaat."

Castaignos werd een jaar geleden overgenomen van Internazionale, waar hij na zijn komst van Feyenoord niet aan de bak was gekomen. Twente kocht hem zonder de verwachting dat hij er meteen zou staan. "Ons plan voor aanvang van dit seizoen was om de jonge Castaignos te laten rijpen in de slagschaduw van de ervaren Dmitry Bulykin."

"Doordat Bulykin niet fit was en ook vrij snel aan zijn knie moest worden geopereerd, viel dat plan in het water. Luc moest het hele seizoen vol aan de bak." Bulykin werd overgenomen van Ajax waar hij een jaar lang de rol van pinchitter had vervuld.

Castaignos werd met dertien goals topscorer van Twente, net boven de andere aankoop Dusan Tadic (twaalf). "Wij vinden dat hij dat goed heeft gedaan. Blaise Nkufo maakte in zijn eerste jaar bij FC Twente veertien goals en Luuk de Jong kwam in zijn eerste volledige seizoen uit op twaalf doelpunten. Dan is dertien goals voor Luc Castaignos een prima aantal."

Coalitie sinds verkiezingen niet zo laag in peiling

Door een minieme verschuiving in de zetelpeiling van Maurice de Hond staat de coalitie van VVD en PvdA op het laagste punt sinds de verkiezingen van vorig jaar. De VVD zakt een zetel waardoor het nu samen met de PvdA veertig zetels zou halen, concludeert De Hond. De laatste keer dat ze lager stonden was in februari 2010, kort voor de val van het vierde kabinet van Jan Peter Balkenende.

Na die val steeg de PvdA fors en later ook de VVD. Daarna kwam het tot een gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV. Toen die viel kwam het vorig jaar opnieuw tot verkiezingen. VVD en PvdA trokken toen ieder veel kiezers die eigenlijk meer sympathie hebben voor een andere partij, maar toch op deze grotere partijen stemden in de hoop dat een linkse of een rechtse partij de grootste zou worden.

Deze week maakte PvdA-coryfee Jan Pronk bekend dat hij zijn lidmaatschap heeft opgezegd omdat hij zich als sociaaldemocraat niet meer thuis voelt bij de partij. Van de PvdA-kiezers vindt 53 procent dat slecht voor de partij. Ook is 61 procent het met hem eens dat de PvdA zich steeds verder van de principes van de sociaaldemocratie heeft verwijderd.

[NBA] Pacers dwingen zevende duel af tegen Miami

Indiana Pacers heeft in de finale van de Eastern Conference een zevende duel afgedwongen. De ploeg van Frank Vogel versloeg in eigen huis Miami Heat met 91-77 en bracht daarmee de stand in de best-of-sevenserie op 3-3. Maandag volgt in Miami de beslissende zevende wedstrijd en wordt duidelijk wie de tegenstander wordt van San Antonio Spurs in de NBA-finale.

De Pacers maakten het verschil in het derde kwart. Door een 14-2 run werd een nipte achterstand omgebogen in een ruime voorsprong, die in het laatste kwart niet meer uit handen werd gegeven.

Bij Miami onttrok LeBron James zich als enige aan de malaise. Hij noteerde 29 punten, terwijl zijn teamgenoten niet boven de tien punten uitkwamen. Namens de Pacers had Paul George 28 punten, acht rebounds en vijf assists achter zijn naam.

LeBron James was teleurgesteld en wees op het voor Miami dramatisch verlopen derde kwart. "Het was een totale overheersing door de Pacers in die fase." Zijn coach Erik Spoelstra deelde die mening. "Ze hebben ons in het derde kwart overklast."

Bij winst maandag in Miami kunnen de Pacers voor het eerst sinds 2000 de NBA-finale halen. De Heat stonden de afgelopen twee jaar ook al in de eindstrijd. Daarvan werd alleen die van vorig jaar tegen Oklahoma City Thunder winnend afgesloten.

Oppepper voor 'huizenmarkt' VS

Een kantoorpand in Manhattan wordt voor omgerekend 1 miljard euro verkocht. Het is de grootste transactie met betrekking tot een pand in de Verenigde Staten sinds eind 2010.

Het enorme kantoorpand ligt aan Madison Avenue 650 vlakbij de zuidoosthoek van Central Park. De kopers van de 55.700 vierkante meters in Manhattan, New York, zijn de investeerders Crow Acquisitions en Highgate Holdings. Ze nemen het over van investeringsmaatschappij Carlyle Group.

Oppepper voor'huizenmarkt' VS
Oppepper voor 'huizenmarkt' VS (Foto: ANP)

Van Rey voelt zich slachtoffer

De van corruptie verdachte politicus Jos van Rey voelt zich meer slachtoffer dan dader. Dat zei hij in WNL op Zondag, waarin hij zich wederom beklaagde over de handelwijze van het Openbaar Ministerie.

De Limburger zei dat de inval in zijn huis in oktober dramatisch was. "U kunt zich niet voorstellen hoe dat gebeurt. Er wordt aangebeld en ineens staan er twaalf mensen in de hal. Mijn schoonzus was daar met haar kinderen. Een van hen is 10 jaar en moest zijn telefoon afstaan. Een schoonzoon had net geld van de bank gehaald en werd geboeid afgevoerd toen hij dat niet snel genoeg afstond."

Toen hem werd gevraagd of de VVD niet juist een voorstander is van een harde aanpak, wees Van Rey op de VVD-verkiezingsslogan 'Meeleven met slachtoffers, niet met daders'. "En ik voel mij slachtoffer. Ik ben niet corrupt, ik heb nooit steekpenningen aangenomen." Volgens Van Rey is er sprake van een politieke afrekening.

In een interview in De Telegraaf beklaagde Van Rey zich ook over het onderzoek van het OM. Het zou te lang duren voordat duidelijk is of hij wordt vervolgd. De Tweede Kamer moet volgens hem een onderzoek instellen naar de handelwijze van justitie in deze zaak.

In de uitzending ontkende Van Rey zondag van plan te zijn de VVD te verlaten of zelf een politieke partij op te willen richten. "Ik ben bijna 50 jaar lid van de VVD, die maak ik ook vol. Wat wil je nog op oudere leeftijd na 49 jaar lidmaatschap. Ik ben Jan Pronk niet. Je moet niet weglopen op het moment dat het moeilijk is. Ik ben geïntimideerd en kapotgemaakt."

Van Rey trad in oktober af als senator en als wethouder van Roermond vanwege de verdenking van ambtelijke corruptie en schending van zijn geheimhoudingsplicht. Naar aanleiding van de affaire is op het partijcongres besloten dat VVD-politici voortaan een integriteitsverklaring moeten ondertekenen.

Van Rey werd enkele weken geleden door de VVD in Roermond voorgedragen als lijstduwer voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Na een storm van kritiek schortte het lokale partijbestuur het besluit echter weer op.

Geen plofkip meer in babyvoeding Kruidvat

In de babyvoeding van drogisterijketen Kruidvat zit vanaf augustus geen plofkip meer. Dat maakte Wakker Dier zondag bekend.

Kruidvat schrijft in een brief aan de stichting dat de plofkip 'niet in overeenstemming is met het streven om zo veel mogelijk te kiezen voor de toepassing van verantwoorde ingrediënten'.

Kruidvat bevestigde dat het concern stopt met het verwerken van plofkip in babyvoeding en overstapt op 'vrije uitloop kippen'. Die groeien langzamer en hebben meer ruimte.

Nutricia liet vorig jaar april al weten de plofkip in de potjes Olvarit-babyvoeding wereldwijd te vervangen door diervriendelijker geproduceerde kip.

Drie Italianen lopen MERS-virus op

In Italië zijn inmiddels drie gevallen van de nieuwe SARS-variant MERS vastgesteld. Dat heeft het Italiaanse ministerie van volksgezondheid zaterdag bekendgemaakt.

Een van de patiënten is een 45-jarige man die onlangs een bezoek bracht aan Jordanië. Hij ligt met hoge koorts en ademhalingsproblemen in een ziekenhuis in Toscane. Een kind dat familie is van de man en een van zijn collega's zijn ook geïnfecteerd met het virus. Volgens de autoriteiten maken de drie het naar omstandigheden goed.

Het MERS-virus is verwant aan SARS, dat in 2003 aan zo'n achthonderd mensen het leven kostte. De Verenigde Naties verkondigde zaterdag op de hoogte te zijn van 51 mensen die het nieuwe virus sinds september hebben opgelopen. Dertig van hen zijn overleden.

De meeste mensen die het nieuwe virus hebben opgelopen komen uit Qatar, Saudi-Arabië, Jordanië en Pakistan, of zijn daar onlangs geweest.

[WL] Nederland neemt revanche op Canada

Het volleybalheren hebben zaterdagavond World League knap revanche genomen op Canada. In Quebec won Oranje het tweede duel overtuigend met 3-1. De setstanden waren 25-22, 25-17, 22-25 en 25-23. Oranje maakte een stuk minder fouten dan gister en dat leverde mede de overwinning op. 

Oranje zette  direct druk op het spel van Canada. Libero Gijs Jorna valt op door uitmuntende passing, en Thijs ter Horst smasht diverse keren door de Canadese verdediging. Wytze Kooistra benutte op 24-22 direct het setpoint. De tweede set ging zelfs met grotere cijfers naar de volleybalheren(25-17). 

Oranje verloor de derde set maar won wel de vierde set en daarmee de partij. "Gisteren zaten we hier, en toen zei ik dat ik heel tevreden was over hoe we hadden gespeeld. We maakten toen te veel fouten. Dat was vandaag anders. Daarom zit ik hier nu als winnaar. Er was ook iets minder druk van Canada op onze ploeg. Ik ben heel blij met de overwinning", sprak coach Edwin Benne na afloop van de wedstrijd op de persconferentie.

Aanvoerder Rob Bontje deelde complimenten uit aan de jonge ploeg. Hij had in het bijzonder woorden van lof over voor Thijs ter Horst en Gijs Jorna: "Die jongens hebben het geweldig gedaan", aldus Bontje. De volleybalheren spelen volgende week in Apeldoorn twee keer tegen Japan, dat twee keer verloor van Zuid-Korea. De overige tegenstanders in de groep zijn Finland en Portugal. Finland won eerste duel met 3-0 en Portugal won het tweede duel met 2-3. 

'Rusland blokkeert VN-verklaring over Qusair'

Een verklaring van de VN-Veiligheidsraad over de belegerde Syrische stad Qusair wordt geblokkeerd door Rusland. Dat heeft een diplomatieke bron bij de Veiligheidsraad gezegd.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties wil volgens de bron een kritische verklaring afgeven over het offensief van het Syrische leger op Qusair. Rusland houdt dit echter tegen omdat de Veiligheidsraad zich vorig jaar niet uitsprak toen Syrische rebellen Qusair innamen.

Qusair, een strategisch gelegen stad in de buurt van de grens met Libanon, was ruim een jaar in handen van de Syrische rebellen. Vorige maand lanceerde het Syrische regeringsleger een groot offensief. Strijders van de Libanese Hezbollah-beweging vechten mee aan de zijde van het Syrische leger.

De Syrische oppositie zei afgelopen week niet te zullen meedoen aan een vredesconferentie die de Verenigde Staten en Rusland willen organiseren. De strijd in Qusair is voor de oppositie een van de redenen de gesprekken op voorhand af te wijzen. "Een internationale conferentie over een politieke oplossing voor de situatie in Syrië heeft geen betekenis als er massaslachtingen plaatsvinden", zei Khalid Saleh van de Syrische Nationale Coalitie.

Discotheek Ter Apel als verloren beschouwd

De discotheek die in Ter Apel in brand staat kan als verloren worden beschouwd. "Het is te gevaarlijk om naar binnen te gaan", zegt een brandweerwoordvoerder zondagochtend.

Aanvankelijk wilde de brandweer wachten tot het vuur door het dak sloeg en het dan van bovenaf blussen. Daar stonden ook twee hoogwerkers voor klaar. Toen het vuur naar beneden ging, was het plan om het pand aan de zijkant open te breken om bij het vuur te komen, inmiddels is het dak alsnog ingestort.

Vanwege de rook die uit het pand kwam zijn drie huizen in de omgeving ontruimd. "Maar er is geen gevaar dat het vuur op andere panden overslaat. De brand woedt in een vrijstaand pand." De brandweer raadt mensen die last hebben van de rook aan ramen en deuren te sluiten.

De brand in discotheek Bermuda brak rond 05.45 uur uit. Er was toen alleen nog personeel aanwezig. Dat wist het pand op tijd te verlaten. Er zijn geen gewonden gevallen.

Omdat Ter Apel op de grens van Groningen en Drenthe ligt helpt de brandweer van Drenthe bij het blussen.

Actrice Jean Stapleton (Edith Bunker) overleden

Jean Stapleton is vrijdag op 90-jarige leeftijd overleden. De actrice stierf een natuurlijke dood in haar huis in New York.

Stapleton is vooral bekend van de serie All in the Family, die in de jaren zeventig werd uitgezonden. De actrice speelde de rol van Edith Bunker, de vrouw van Archie Bunker. Ze won drie Emmy Awards voor deze rol.

De actrice was daarnaast onder meer te zien in films als Eleanor, First Lady of the World en Grace Under Fire. Ook speelde ze in You've Got Mail en Michael.

Actrice en zangeres Bette Midler twittert dat Stapleton geliefd was door haar rol in All in the Family. "Ze was onvergetelijk in die rol. Rust in vrede." Ook Roseanne Barr reageert via het sociale medium op het overlijden van Stapleton. "Een geweldige actrice, haar verscheidenheid was ongelooflijk, diep en majestueus."

Ploumen wijst op Duitse mogelijkheden energie

Nederland en Duitsland kunnen op het gebied van energie veel meer van elkaar leren dan ze nu doen. Dat stelt minister voor Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA) aan de vooravond van de handelsmissie naar Duitsland. Samen met koning Willem-Alexander, koningin Máxima en 99 bedrijven bezoekt zij volgende week de deelstaten Hessen en Baden-Württemberg.

Ploumen constateert dat zowel Nederland als Duitsland fors inzet op innovatie in de energiesector. Beide landen werken aan de ontwikkeling van zogeheten smart grids, technologieën om het verschil tussen vraag en aanbod van stroom te reguleren.

"Op dit gebied hebben Nederland en Duitsland elkaar veel te bieden", stelt Ploumen. Ze wordt tijdens de vierdaagse missie vergezeld door een delegatie van Nederlandse bedrijven die zich bezighouden met smart grids. "Er liggen veel kansen in het smeden van innovatieve samenwerkingsverbanden."

Duitsland wil de komende tien jaar tweehonderd miljard euro in duurzame energie investeren. Het land installeerde alleen in 2011 al meer dan 22.000 windmolens, waarmee er 23 procent meer windcapaciteit was dan een jaar daarvoor. Innovatie op het gebied van groene energie is dan ook een speerpunt voor de Duitsers.

De Nederlandse focus ligt erg op onderzoek en ontwikkeling, maar nauwelijks op het naar de markt brengen van innovaties, ziet de minister. "De kern is dat we van elkaar leren bij het experimenteren", zegt ze tegenover Novum Nieuws. In totaal besteedt Nederland jaarlijks 2,2 miljard euro aan onderzoek en ontwikkeling. "Dat is goed besteed geld", aldus Ploumen.

Het doel van de handelsmissie is om de handelsbetrekkingen te versterken met Duitsland in het algemeen en dit deel van het land in het bijzonder. Inzet is verder om Nederlandse bedrijven uit de topsectoren te presenteren als goede zakenpartners. Ook moet het bezoek meer bedrijfsinvesteringen opleveren en de samenwerking bevorderen tussen de twee deelstaten en Nederland op het gebied van innovatie.

FOK! wat een weer... Perioden met zon

Goeiemorgen! Na alle nattigheid van de laatste weken zijn we nu in droger vaarwater gekomen en dat lijkt de hele volgende week aan te houden. Daarbij komt er ook steeds meer zon en gaan de temperaturen aan het einde van de week flink oplopen. Het lijkt dus eindelijk echt rokjesweer te gaan worden.

Gisteren was het op veel plaatsen gewoon bewolkt maar in Brabant en in het noordwesten brak de zon er nog even door. Vandaag zien we onze blinkende bol op veel meer plaatsen. Wel gaan er zich een aantal stapelwolken ontwikkelen en die kunnen zich gaan uitspreiden, zodat het op sommige plaatsen toch weer bewolkt raakt. De middagtemperatuur ligt vrijwel overal rond de 16 graden, alleen langs de kust is het iets frisser. Er staat een matige wind uit het noordwesten.

De maand mei is voorbij en dat gaf wat de neerslag betreft soms grote verschillen. In een vrij groot deel van het land was het toch een vrij normale tot iets te droge maand. Delen van het zuiden en westen waren daarentegen soms kletsnat. Het eiland Texel was de droogste plek van ons land met maar 40 millimeter, terwijl Wolphaartsdijk in Zeeland maar liefst 146 millimeter kreeg. Verder waren er ook vrij veel plaatsen in Zuid-Holland met meer dan 100 millimeter. Ikzelf greep helaas net naast alle hoosbuien. De maandsom bedroeg hier maar 80 millimeter.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Weekendje weg
Een paar mooie foto's van qltel die voor een lang weekendje in midden-Duitsland zit.

Midden-Duitsland
Het weer was eerst niet zo best, maar later klaarde het een beetje op.

MiddenD
Het uitzicht was prachtig tussen de hoogspanningskabels door.

Vechtpartij tijdens prothese voetbalinterland

De eerste voetbalinterland voor mensen een prothese is uitgelopen op een grote vechtpartij. Nadat er vele overtredingen hadden plaatsgevonden, besloten supporters zich ermee te bemoeien en liep de situatie volledig uit de hand.

De interland tussen het Nederlandse en Belgische protheseteam escaleerde na een overtreding van de Belgen. Het was een van de vele overtredingen, waardoor spelers besloten elkaar te meppen met hun krukken. Boze supporters bestormden hierop het veld en besloten mee te doen met de vechtpartij.

Het was een wereldwijde primeur dat een-benige mensen (en een-armige keepers) tegen elkaar een voetbalinterland speelden. Ondanks dat de wedstrijd, bij een 3-3 stand, vroegtijdig moest worden afgefloten zal er binnenkort een revanche volgen.

Voor wie de wedstrijd helaas heeft moeten missen heeft de VTM een mooi verslag van de wedstrijd en de vechtpartij gemaakt.

Fietser dood na aanrijding door trein

Een fietser is zaterdagavond omgekomen, doordat hij in Leeuwarden door een trein was aangereden. Dat meldde de politie. Hoe het ongeluk kon gebeuren, is nog niet helemaal duidelijk.

De man werd door de trein geschept op de spoorwegovergang op de Pieter Stuyvesantweg. Meerdere mensen zagen het ongeluk gebeuren, aldus de woordvoerder van de politie.

Het treinverkeer tussen Leeuwarden en Groningen is voorlopig gestremd. De politie doet onderzoek op het spoor. De identiteit van de man is niet bekend.

Afscheid voor Abidal op veld Camp Nou

FC Barcelona heeft na de laatste thuiswedstrijd tegen Málaga (4-1 winst) afscheid genomen van Eric Abidal. De 33-jarige verdediger vertrekt deze zomer bij Barça.

Abidal mocht zaterdagavond een kwartier voor tijd invallen. Trainer Tito Vilanova bracht de Fransman binnen de lijnen voor Gerard Pique. De toeschouwers in Camp Nou verwelkomden Abidal met een hartverwarmend applaus. De verdediger overleefde een levertumor en knokte zich terug in de hoofdmacht van de Catalanen.

Toch besloot de clubleiding niet verder te gaan met Abidal, die een erehaag kreeg na het duel met Málaga. Alle spelers (op de afwezige Lionel Messi na) eerden hun ploeggenoot en droegen shirts met zijn naam erop. Abidal kwam met zijn vrouw, drie dochters en neef op het veld. Zijn neef schonk hem een deel van zijn gezonde lever.

Robben komt op zeventien hoofdprijzen

Arjen Robben heeft dit seizoen zijn prijzenkast snel opgevuld. Met Bayern München won de aanvaller uit Bedum vier prijzen dit seizoen. Daarmee komt hij op zeventien.

Robben veroverde zaterdagavond met Bayern de DFB Pokal. In de finale werd VfB Stuttgart met 3-2 aan de kant gezet. De Nederlander had geen hoofdrol in de eindstrijd, zoals hij wel had in de Champions League-finale tegen Borussia Dortmund. Dankzij de winst van de Pokal komt Robben op zeventien prijzen in zijn loopbaan.

Dit seizoen voegde hij er vier aan toe bij Bayern: DFB Supercup, de landstitel, Champions League en dus DFB Pokal. In het verleden won hij met PSV de landstitel en de Johan Cruijff Schaal. Bij Chelsea volgde twee titels, één FA Cup, twee keer de League Cup en één het Community Shield. Bij Real Madrid een landstiel en Supercup.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.