Dijsselbloem: nog geen besluit over Fyra

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) wil nog niet dat er een besluit wordt genomen over het stopzetten van de Fyra. Dijsselbloem wil eerst grondig worden geïnformeerd over de financiële en juridische gevolgen van het stopzetten. Dat laat een woordvoerder van de minister weten.

Dijsselbloem wil 'nauw betrokken worden bij de beslissing'. "Mocht er een besluit komen van de NS, dan wil de minister eerst alle mogelijke opties en gevolgen daarvan verkennen", aldus de zegsvrouw. De NS heeft nog niet bevestigd dat de stekker uit de Fyra gaat.

Het ministerie van Financiën zou als enige aandeelhouder van het spoorbedrijf hebben voorkomen dat de NS het plan om te stoppen met de Italiaanse Fyra naar buiten bracht, meldde De Telegraaf maandag. Het ministerie wilde wachten tot halverwege deze maand, zodat een samenhangend plan ter vervanging van de Fyra kon worden gepresenteerd. De zegsvrouw van de minister wilde daar niet op ingaan.

Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) overlegt maandag op haar verzoek met de directie van de NS over de Fyra. Mansveld wil zo snel mogelijk duidelijkheid over de Fyra. Of bij dat overleg ook afgevaardigden van het ministerie van Financiën aanwezig zijn, kon de woordvoerder niet zeggen.

Vrijdagmiddag maakte het Belgische spoorbedrijf NMBS op een persconferentie bekend definitief te stoppen met de Fyra. Daar werd een rampzalig beeld geschetst van de Italiaanse treinstellen, waarvan Nederland in totaal zestien heeft besteld, en al negen zijn geleverd.