Michael Douglas befte zich kankervrij

Michael Douglas hield kanker over aan orale seks. Dat onthult de 68-jarige acteur, bij wie drie jaar geleden keelkanker werd geconstateerd, in een interview met de Britse krant The Guardian. "Zonder er al te diep op in te gaan, deze kankersoort wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus, wat je oploopt door orale seks."

Douglas vertelt geen spijt te hebben van jarenlang roken en drinken. "Ik vroeg me wel af of de stress rond de arrestatie van mijn zoon invloed had", vertelt de acteur, wiens zoon Cameron in de gevangenis zit wegens drugsdelicten. "Maar het is een soa die de kanker heeft veroorzaakt. En als je het eenmaal hebt, is orale seks ook het beste medicijn."

Toen Douglas' tumor in augustus 2010 werd ontdekt, was de kanker al in een vergevorderd stadium. De acteur had lange tijd last van zijn keel, maar artsen zagen het gezwel over het hoofd. "Er zat een tumor ter grote van een walnoot bij de basis van mijn tong."

Douglas onderging een intensieve behandeling, bestaande uit bestraling en een chemokuur. De acteur weigerde sondevoeding en at alleen vloeibaar, waardoor hij twintig kilo afviel. "Dat is erg zwaar. Plus dat door de hoeveelheid chemo die ik kreeg ook goede cellen werden aangevallen. Het maakte me erg zwak."

De zware behandeling wierp zijn vruchten af, Douglas is nu ruim twee jaar kankervrij. Elke zes maanden moet de acteur, die altijd positief is geweest over zijn herstel, terug naar het ziekenhuis. "Deze soort kanker komt in 95 procent van de gevallen niet terug."