Zalm wil topman ABN AMRO blijven

Redactie

Gerrit Zalm hoopt ook na volgend jaar bestuursvoorzitter van ABN AMRO te blijven. Zijn huidige termijn loopt eind 2014 af. Het is niet uitgesloten dat de bank tegen die tijd niet meer in staatshanden is.

"Na 4,5 jaar voel ik me een echte bankier, en die overtuiging lijkt de bank ook te hebben", zegt de 61-jarige oud-minister maandag in een interview met het Amerikaanse persbureau Bloomberg. Laten we afwachten en kijken of de raad van commissarissen daarmee instemt."

De Nederlandse overheid gaat de bank, die in 2008 vanwege in staatshanden kwam, niet eerder dan in 2014 verkopen. Zalm herhaalde dat dat het beste kan door de genationaliseerde bank naar de beurs te brengen.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) is voornemens het parlement de komende weken in te lichten over zijn strategie rondom ABN AMRO. De PvdA gaf vorig jaar nog aan een beursgang in verband met het door de partij gewenste stabielere banksysteem niet als eerste optie te zien.

Volgens VVD'er Zalm is ABN AMRO er klaar voor om eind volgend jaar of begin 2015 'de markt' op te gaan."Ik zie niet veel andere opties." Wel kan de staat een minderheidsbelang houden, oppert hij.

Nederland heeft al met al een slordige dertig miljard euro in de bank gestoken. Zalm verdient 750 duizend euro per jaar als voorzitter van de raad van bestuur.