Mansveld noemt stoppen Fyra verstandig

Redactie

Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) noemt het verstandig dat de NS wil stoppen met de Fyra. Dat heeft Mansveld maandagavond gezegd, na overleg met de NS-top in Den Haag.

"Als ik goed kijk naar wat ik heb gehoord en wat ik heb gezien, vind ik dat een verstandig besluit", zei Mansveld voor de ingang van haar departement. De NS vindt de trein onvoldoende betrouwbaar en de spoorwegen hebben er geen vertrouwen in dat de fabrikant alle gebreken kan herstellen. NS-topman Bert Meerstadt lichtte het besluit eerder op de dag toe aan Mansveld.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Mansveld dat sprake is van een voornemen van de NS, en nog geen besluit. Er moet nog een 'nadere analyse' plaatsvinden van de gevolgen voor reizigers en de juridische en financiële aspecten. Het definitieve besluit wordt eind deze week door het kabinet genomen. Ook wil Mansveld deze week een voorstel van de NS ontvangen voor een alternatief plan voor de reizigers.

De NS stuurt Mansveld deze week het rapport van het technische onderzoek op basis waarvan het spoorbedrijf de stekker uit de Fyra heeft getrokken, meldt Mansveld in een brief aan de Tweede Kamer. De bewindsvrouw hoopt die stukken vrijdag ook aan de Tweede Kamer te kunnen sturen.

De bewindsvrouw schrijft aan het eind van haar brief dat zij zich ten aanzien van de concessie 'alle rechten' voorbehoudt. Maandagavond wilde zij niet zeggen of zij de concessie van de NS zal intrekken en gaat praten met ander spoorbedrijven om een hogesnelheidstrein te laten rijden. Wat het CDA betreft wordt gekeken naar andere bedrijven. "Ik wil nergens op vooruitlopen", zei Mansveld echter.

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven spreekt in een reactie van een 'onvermijdelijk' besluit. "Het Nederlandse spoor is veiliger zonder Fyra", laat zij weten. Van Veldhoven eist dat de reiziger nu snel duidelijkheid krijgt over een 'hoogwaardig alternatief'. Ook voor D66 is het niet vanzelfsprekend dat de NS de concessie voor het internationaal treinverkeer behoudt.

Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) vindt het goed dat ook de NS nu aangeeft wat iedereen al wist, namelijk dat de Fyra is mislukt. "Wij willen dat er nu snel gewerkt wordt aan een goed alternatief voor reizigers die naar België willen." Die reiziger mag van Van Tongeren niet de dupe worden van het debacle. "Een reis naar België mag nu niet plotseling veel duurder worden." Van Tongeren wil daarover nog deze week een Kamerdebat.