Verdachten grensrechterzaak: het is heel erg

anoniem_22072019025900

Enkele verdachten in de zaak rond de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen hebben maandag een klein gebaar gemaakt naar de nabestaanden. Maandag was de laatste dag van de inhoudelijke behandeling van de zaak voor de rechtbank in Lelystad.

De acht verdachten die verantwoordelijk worden gehouden voor de fatale mishandeling van Nieuwenhuizen in december kregen aan het eind van de middag het laatste woord. Tijdens hun slotwoord wenste een aantal verdachten de familie van Nieuwenhuizen sterkte toe.

Een van de verdachten in de zaak rond de dood van de Almeerse grensrechter Richard Nieuwenhuizen hoopt dat de zaak een waarschuwing is voor anderen. "Alle jongens die buiten een mishandeling plegen, die kunnen niet weten wat er dan gebeurt. Ik hoop dat dit hun de ogen opent." De 16-jarige Ibrahim C. deed zijn uitspraak maandag aan het eind van de vijfde en laatste dag van de rechtszaak.

C., wiens advocaat vrijspraak eerder vrijspraak bepleitte, vertelde hoe rot hij zich voelt. "In de media zie ik dat wij geen emotie zouden hebben. Maar ik weet zeker dat we vanbinnen allemaal stukgaan. We hebben een dood op onze naam", vertelde de 16-jarige speler van Nieuw Sloten, die ontkent Nieuwenhuizen te hebben geschopt. "Het voelt als een aardbeving. Ik vind het heel erg voor de familie, deze zaak." Hij vertelde dat hij eerder vast had gezeten. "Ik was net vrij en wilde op de goede weg gaan. Ik wilde m'n moeder niet teleurstellen."

Othman K. (17) sprak in zijn laatste woord zijn angst uit voor de slechte invloed die de gevangenis op hem heeft. "Ik ga nu om met mensen die misdaden hebben gepleegd. Dit is niet goed voor mij. Ik wil terug naar huis, naar m'n ouders en naar school. Ik wil m'n studie kunnen afmaken." Verder herhaalde hij zijn woorden van donderdag. "Het is heel erg wat er is gebeurd. Niemand heeft dit gewild."

Het voorarrest van Mohamed K. werd eind maart opgeheven. Hij vertelde wat er gebeurde toen hij weer vrijkwam. "Eerst zagen mensen me als een normale puber. Nu ik eruit ben, zien mensen me als crimineel", zo vertelde de inmiddels 18-jarige. "Op school is m'n hele jaar verpest. En als ik word veroordeeld is m'n hele toekomst naar de maan."

Voetbalvader Hasan D. benadrukte dat hij altijd tegen geweld is geweest. Volgens hem probeerde hij het geweld na het fluitsignaal slechts te sussen. "Ik heb alle middelen ingezet om de jongens uit elkaar te halen." Hij vertelde dat de zaak zijn leven en dat van zijn gezin heeft verwoest. D. en zijn zoon Yassine zitten sinds begin december vast. "Ik ben 50 jaar oud. Ik ben nooit in aanraking geweest met politie of justitie. Ik ben een vreedzaam mens."

Verdachte Daveryon B. - tegen wie een lichte straf wordt geëist omdat hij alleen met de keeper vocht - sprak kortweg van een 'afschuwelijke zaak'. Ook Fady F. (16), Yassine D. (16) en Soufyan (17) hielden het kort en wensten de familie van grensrechter Nieuwenhuizen vooral veel sterkte. Na het laatste woord van de acht verdachten werd de behandeling van de zaak gesloten.

Advocaat Marielle van Essen betoogde eerder maandag dat Soufyan B. zou moeten worden vrijgesproken. De 17-jarige B. was volgens haar niet op het veld toen de vechtpartij rond grensrechter Richard Nieuwenhuizen ontstond. Hij was door zijn vader meegenomen naar de kleedkamer.

B. is op geen enkele van de vele foto's te zien die in het strafdossier zitten. Verklaringen van getuigen met de strekking dat hij er wel bij was en klappen zou hebben uitgedeeld kloppen volgens haar niet, bijvoorbeeld doordat ze pas later zijn afgelegd. Daardoor zouden herinneringen zijn gekleurd of zouden getuigen hun verhaal op elkaar hebben afgestemd.

Van Essen en de advocaat van Mohamed K. (18), Margje van Weerden, hekelden maandag allebei de verhoren door de politie. De rechercheurs zouden sturend hebben opgetreden. Ook ontbreken opnamen van de verhoren van enkele verdachten en getuigen bij de politie, ook al hadden die in veel gevallen wel moeten worden gemaakt. Dat de batterijen van het opnameapparaat leeg waren en er daarom geen opnamen zijn gemaakt vond Van Weerden getuigen van 'tenenkrommend amateurisme'. Ook Van Weerden bepleitte voor haar cliënt vrijspraak.

Waar de advocaten van de verdachten vrijdag en zaterdag ruim tijd nodig hadden voor hun pleidooien, was het OM maandag in zijn reactie kort. Wel wierp officier van justitie Joost Zeilstra het verwijt van zich dat de politie sturend zou hebben opgetreden. Ook de bewering van enkele advocaten dat de aanpak van het OM ertoe kan leiden dat onschuldige mensen worden veroordeeld wees officier van justitie Joost Zeilstra kortweg van de hand. Justitie stelt zich op het standpunt dat het niet uitmaakt wie de grensrechter na de wedstrijd de fatale klap uitdeelde.

Namens de nabestaanden van Nieuwenhuizen ging advocaat Yehudi Moszkowicz in op de vordering van 3,5 ton schadevergoeding. Inkomensderving - Nieuwenhuizen was kostwinner - maakt daarvan ruim twee ton uit. De verdediging van de verdachten vond dat de kwestie van schadevergoeding aan de orde moet komen in een aparte civiele zaak. Volgens Moszkowicz zou dit echter een te zware belasting zijn voor de partner van Nieuwenhuizen en hun drie kinderen. Dat voor een dergelijke eis tot schadevergoeding geen ruimte zou zijn in het strafproces klopt volgens hem niet. "Ammehoela!"

Vijf van de zeven jonge verdachten moeten volgens het Openbaar Ministerie worden veroordeeld tot anderhalf jaar jeugddetentie voor doodslag op Nieuwenhuizen. Tegen Yassine D. (15) werd vrijdag tien maanden geëist. Hij is de enige verdachte die heeft toegegeven de 41-jarige Nieuwenhuizen te hebben geschopt.

Hasan D. hoorde vrijdag zes jaar tegen zich eisen. De laatste verdachte, de 15-jarige Daveryon B., moet volgens justitie worden vrijgesproken van doodslag op Nieuwenhuizen. Omdat hij wel vocht met de keeper van de Buitenboys zou hij zeventien dagen cel moeten krijgen voor openbare geweldpleging. Die heeft hij al uitgezeten in voorarrest. Hij kwam in december vrij.

De drie rechters moeten zich de komende twee weken buigen over de uitspraak tegen de acht verdachten. De rechtbank in Lelystad doet over twee weken uitspraak in de zaak.

Verdachten grensrechterzaak: het is heel erg
Verdachten grensrechterzaak: het is heel erg (Foto: ANP)