'NS stopt met Fyra, topman Meerstadt vertrekt'

De NS stopt met de Fyra en topman Bert Meerstadt vertrekt. Dat hebben betrouwbare bronnen binnen het spoorbedrijf en de ministeries bevestigd, meldt De Telegraaf maandag. Het besluit om te stoppen met de hogesnelheidstrein zou volgens de krant al enige tijd geleden zijn genomen.

Het plan zou bekend zijn bij het ministerie van Financiën, de enige aandeelhouder van het spoorbedrijf. Het ministerie zou hebben voorkomen dat de NS ermee naar buiten kwam. Financiën wilde wachten tot halverwege deze maand, zodat een samenhangend plan ter vervanging van de Fyra gereed is.

Ook het aftreden van topman Meerstadt zou al enige tijd gepland zijn. Meerstadt vertrekt volgens de krant per 1 oktober. Zijn opvolger is volgens de krant Timo Huges, topman bij bloemenveiling FloraHolland. Huges zou al door minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zijn benoemd.

De NS komt maandagochtend om 07.30 uur met een verklaring, laat een woordvoerder van het spoorbedrijf weten. De zegsman wil eerder maandagochtend niet reageren.

Vrijdagmiddag maakte het Belgische spoorbedrijf NMBS op een persconferentie bekend definitief te stoppen met de Fyra. Staatssecretaris Mansveld wil het onderzoek van de NS over de Fyra-treinen afwachten voordat ze met een plan voor de treinproblemen komt, liet ze vrijdag weten.