FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 15 maart 2013

Helft Polen wil geen euro

Meer dan de helft van de Polen wil volgens een opiniepeiling 'niet aan de euro'. Slechts 14 procent van de ondervraagden vond in de vrijdag gepubliceerde peiling de invoering van euro een goed idee en 53 procent vond het een slecht idee. 22 procent wil de euro niet invoeren binnen 10 jaar, 37 procent helemaal nooit.

De anti-eurostemming komt volgens de opiniepeilers van het instituut TNS door de vrees dat het opgeven van de nationale munteenheid zloty (0,24 euro) negatief uitpakt voor de Poolse economie. Van de ondervraagden gaf 68 procent aan dit te vrezen.

De huidige regering in Warschau streeft naar de invoering van de Europese munteenheid.

'Droneaanvallen VS in Pakistan illegaal'

De Amerikaanse aanvallen met onbemande vliegtuigen (drones) in Pakistan zijn in strijd met het volkenrecht. Zij schenden de soevereiniteit van het Zuid-Aziatische land omdat noch regering noch parlement heeft ingestemd met de buitenlandse militaire activiteit op Pakistaans grondgebied.

Dit stelt de speciale VN-rapporteur voor mensenrechten en terrorismebestrijding, Ben Emmerson, in een vrijdag uitgegeven verklaring. Volgens recent onderzoek zijn door de Amerikaanse droneaanvallen de afgelopen jaren al duizenden doden gevallen, onder wie honderden burgers. De mensen in het grensgebied met Afghanistan leven in permanente angst voor de Amerikaanse 'sluipmoordenaars'. Volgens de geheime dienst CIA zijn de aanvallen nodig voor de bestrijding van terreurgroep al-Qaeda en de Taliban.

Een federale rechter in de VS heeft vrijdag ingestemd met een verzoek van burgerrechtenorganisatie ACLU om een procedure te beginnen tegen de CIA om inzage te geven in documenten over de vermeende juridische basis voor de aanvallen.

Grunberg schreef 'meest overschatte boek'

Arnon Grunberg schreef het meest overschatte boek van het afgelopen jaar. Hij wint met zijn roman De Man Zonder Ziekte de Zwarte Bladzij 2013. De jury was unaniem in haar oordeel, maakte het satirische studentenblad Propria Cures, dat de prijs dit jaar voor het eerst organiseerde, vrijdag bekend.

De Man Zonder Ziekte is volgens de jury als Jozef Ratzinger, 'een tussenpaus die pretendeert er echt toe te doen'. "Dat in het hele land niemand heeft willen zien dat Grunberg zich er met De Man Zonder Ziekte te gemakkelijk heeft afgemaakt is de reden dat het de winnaar van de eerste Zwarte Bladzij is."

Een boek komt niet zomaar in aanmerking voor de Zwarte Bladzij, benadrukt het studentenblad. "Ten eerste moet het boek overschat zijn." Daarnaast moet het literaire werk in het afgelopen jaar zijn gepubliceerd in het Nederlands taalgebied.

Behalve Grunberg waren ook Hanna Bervoets en Özcan Akyol genomineerd. Beide hebben 'meer aandacht en waardering gekregen voor hun boeken dan ze puur op basis van de inhoud verdienen'.

Propria Cures vindt het boek van Akyol 'met afstand het slechtst geschreven'. Toch verkoos de literair-satirische uitgave Grunbergs roman als meest overschatte, ondanks dat hij de beste schrijver is.

"De Man Zonder Ziekte is niet veel meer dan een uit de kluiten gewassen ikje in de derde persoon, waarmee Grunberg zijn lezers heimelijk in het gezicht plast. Het is kwalijk dat in de receptie van het boek niemand zich aan deze conclusie heeft willen wagen. Grunberg staat op een voetstuk en het lijkt alsof alleen militair ingrijpen door de Verenigde Naties hem daar vanaf kan krijgen."

De prijs werd 'uitgereikt' tijdens het Bal der Geweigerden in Paradiso, op een steenworp afstand van de Stadsschouwburg waar vrijdagavond het Boekenbal werd gehouden. Grunberg was niet aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen.

Maryland schrapt doodstraf

De assemblee van de Amerikaanse staat Maryland wil de doodstraf schrappen. De vergadering van afgevaardigden en senatoren van de staat keurden vrijdag een voorstel daartoe goed. Het laatste woord is aan de gouverneur van de staat, die naar verwachting zal instemmen met het voorstel.

Bekrachtigt gouverneur Martin O'Malley het voorstel met zijn handtekening, dan is Maryland de achttiende staat van de VS die de doodstraf verbiedt. De straf werd in de kleine oostelijke staat sinds 2006 al niet meer voltrokken omdat de rechter de dodelijke injectie niet als executiemethode accepteerde.

Maryland heeft veel katholieke inwoners. Hun kerk is tegen de doodstraf .

Ook Octomom slachtoffer van hacker

Ook Octomom is ten prooi gevallen aan een hacker. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. Eerder werd bekend dat de financiële gevens van beroemdheden als Jay-Z, Beyoncé en Kim Kardashian op straat liggen.

Op een website staan volgens TMZ onder meer de sofinummers, creditcardgegevens en bankgegevens van bekende Amerikanen, onder wie ook Mel Gibson en Lindsay Lohan. In eerste instantie ging het om twaalf personen, maar de lijst wordt volgens TMZ steeds langer. De FBI onderzoekt de zaak.

Badr Hari wint bij rentree

K1-vechter Badr Hari heeft zijn eerste partij na zijn vrijlating gewonnen. De wegens mishandeling in opspraak geraakte Amsterdammer klopte in de eerste ronde van de K1 World Grand Prix Final op punten de Oezbeek Zabit Samedov.

Hari kwam zes weken geleden vrij na sinds de zomer vast te hebben gezeten. Hij vocht met op zijn broek in plaats van sponsornamen de namen van zijn vriendin Estelle Cruijff en zijn kinderen.

Uitslag PEC Zwolle - Roda JC

Om 20.00 uur werd de eerste wedstrijd van de 27e speelronde van de Eredivisie gespeeld. In Zwolle won PEC met 3-2 van Roda JC Kerkrade. Hieronder vind je alle statistieken van het duel. 

PEC Zwolle

3 - 2

Roda JC

 10' v. Hintum
 32' Mokhtar
 73' Avdic
   6' Malki 
 35' Biemans 
 
 
Stadion: Zwolle
Toeschouwers: 10.500
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Boer
v. Polen
Lachman
Broerse
v. Hintum
Valpoort (v.d. Werff/86)
Pluim
Klich
Gravenbeek (Reniers/90)
Mokhtar
Avdic(Benson/90/4)
  Prus
Monteyne
Biemans (Lebedynski/82)
Danilo
Tamata
Hupperts
Bonevacia
Donald
Fledderus (Delorge/68)
Demouge
Malki

Alkmaarse hoerenstraat afgesloten

De Alkmaarse prostitutiestraat de Achterdam is vrijdagavond afgesloten voor publiek vanwege een grote actie tegen mensenhandel. De aanwezige overwegend Oost-Europese prostituees worden naar het stadskantoor van de gemeente gebracht, waar speciale rechercheurs met hen gaan praten, melden de gemeente en het Openbaar Ministerie.

De Achterdam, een straat met raamprostitutie, werd om 21.30 uur voor de rest van de avond afgesloten. Iedereen die zich daar toen bevond moet zich legitimeren en wordt bevraagd over eventuele misstanden.

Politie en gemeenteambtenaren controleren verder of de prostitutiepanden voldoen aan de regels in de vergunningen en op het gebied van brandveiligheid en volksgezondheid. Omwonenden hebben een brief van de gemeente ontvangen om hen te informeren over de actie. Verlichte tekstborden bij de wegafsluitingen van de politie moet passanten en uitgaanspubliek over de actie inlichten.

Bij de actie zijn ruim vijfhonderd medewerkers van de politie, de gemeente en het Openbaar Ministerie betrokken. De gemeente Alkmaar probeert volgens burgemeester Piet Bruinooge, die de leiding heeft over de actie, sinds 2007 criminaliteit en overlast rondom de raamprostitutie te bestrijden. Eerder sloot de gemeente al verschillende ramen. "Mensenhandel als moderne vorm van slavernij wordt aangepakt en niet getolereerd", aldus Bruinooge.

Vorig jaar en het jaar daarvoor vonden soortgelijke acties plaats in de Doubletstraat in Den Haag en het Baekelandplein in Eindhoven. Die acties leidden tot sluiting van diverse prostitutiepanden en tot de strafrechtelijke vervolging van mensenhandelaren.

Meer Nederlanders kijken films digitaal

Ruim 2 miljoen Nederlanders keken vorig jaar thuis naar films die ze tegen betaling digitaal hebben binnengehaald. Het aantal mensen dat gebruik maakte van het zogeheten video-on-demand verdubbelde daarmee in een jaar tijd. Dat meldde de stichting Filmonderzoek vrijdag op basis van gegevens van onderzoeksbureau CentERdata van de afgelopen 3 jaar.

Met deze verdubbeling maakt volgens onderzoeker Dimitri Lahaut nu 14 procent van de Nederlandse bevolking gebruik van de digitale dienst. De totale omzet ligt rond de 72 miljoen euro, in 2011 was dit nog 53 miljoen euro.

Cel voor Algerijn die synagogen wilde opblazen

Een Algerijn die heeft bekend dat hij aanslagen beraamde op synagogen in New York moet tien jaar de cel in. De 28-jarige werkloze acteur Ahmed Ferhani wijdt zich achter de tralies aan het zuiveren en versterken van zijn karakter, verklaarde hij vrijdag na het vonnis.

Samen met een Amerikaan van Marokkaanse afkomst zon Ferhani op aanslagen op joodse gebedshuizen. Ze wilden zich zo wreken voor het leed dat joden moslims aandoen, beweerde Ferhani later. Het tweetal liep in 2011 tegen de lamp toen ze wapentuig verzamelden om hun plan uit te voeren.

De rechtszaak tegen de tweede verdachte loopt nog.

Carlsen begint kandidatentoernooi met remise

Schaker Magnus Carlsen is het kandidatentoernooi in Londen begonnen met een remise. De Noorse schaker speelde met zwart tegen tegen Levon Aronian. Carlsen is met een elo-rating van 2872 de nummer één van de wereld. De Armeniër Aronian staat met een rating van 2803 drie van de wereldranglijst. Na 31 concludeerden beide grootmeesters dat in de volmaakt symmetrische stelling niet méér dan een half punt te halen viel.

De Rus Vladimir Kramnik (2810) hield aan zijn openingspartij met de zwarte stukken tegen zijn landgenoot Peter Svidler ook een half punt over. Dat vergde 23 zetten. Ook de duels Boris Gelfand - Teimour Radjabov en Vassily Ivanchuk - Grischuk Alexander  eindigden in remise. De winnaar van het evenement met acht deelnemers mag het in november opnemen tegen de Indiase wereldkampioen Viswanathan Anand.

Ferguson: "Het tijdstip is merkwaardig"

Brian McDermott werd deze week ontslagen als trainer van Reading. Manchester United-manager Sir Alex Ferguson snapt daar niets van. "Het tijdstip is nogal merkwaardig", vertelt de Schotse oefenmeester van United. Zaterdag treffen beide ploegen elkaar.

"Als je zoiets beslist in december of januari kan ik me er nog iets bij voorstellen", vervolgt Sir Alex zijn persconferentie. "Wanneer je een dergelijk moment had gekozen kon de nieuwe trainer nog invloed uitoefenen tijdens de winterse transferperiode", alus Fergie. "Brian was in januari nog trainer van de maand in de Premier League. Ik hoop dat ik dat deze maand niet ben", eindigt hij met een knipoog.

Frits Spits stopt ermee

Frits Spits stopt aan het eind van het jaar met radio maken. Zijn Radio 2-programma Tijd voor Twee houdt ermee op en daarom vindt de radiomaker het mooi geweest.

Volgens de 65-jarige Spits, die bekend werd met radioprogramma De Avondspits, gaat er volgend jaar een hoop veranderen bij Radio 2. "In elk geval stopt Tijd voor Twee en stop ik als presentator", laat hij weten aan RTL Boulevard. "Eens houdt het op. Ik kijk terug op een geweldige tijd en hoop dat ik er dit jaar nog een waardig slotakkoord aan vast kan maken."

Snowboarder De Jong in halve finale slopestyle

Snowboarder Dimi de Jong staat de halve finale van de wereldbekerwedstrijd slopestyle in het Tsjechische Spindleruv Mlyn. De Hagenaar werd vijfde in de kwalificatiegroep. Hierdoor moest hij nog uitkomen in de tussenronde. Alleen de nummers één en twee gingen rechtstreeks naar de eindfase van de wereldbekerwedstrijd.

Bij de dames wist Bell Berghuis zich te plaatsen voor de finalefase van het onderdeel snowboardcross. Ze stond in Veysonnaz(Zwitserland) na twee kwalificatieruns twintigste. De beste 24 zullen morgen opnieuw in actie komen.

Van Geel: "Verkopen niet noodzakelijk"

Feyenoord-directeur Martin van Geel ziet geen noodzaak om deze zomer spelers te verkopen. De technische man van de Rotterdammers weet dat veel spelers goed in de markt liggen.

Met een aantal spelers heeft Feyenoord dit seizoen goud in handen. Zeven selectiespelers werden door bondscoach Louis van Gaal opgeroepen voor het Nederlands elftal. Verdedigers Stefan de Vrij en Bruno Martins Indi genoten al diverse keren interesse van buitenlandse clubs.

"Ik wil graag benadrukken dat verkopen niet noodzakelijk is, maar het zou van naïviteit getuigen om niet met geïnteresseerde clubs te praten", vertelt Van Geel vrijdag aan NUsport. Voorlopig blijft het nog even rustig in Rotterdam-Zuid.

"Tot nu toe heeft nog niemand zich bij ons gemeld, maar als de grote clubs uit het buitenland komen, kunnen spelers daar positief tegenover staan. Dan zullen we praten, maar dan wel omdat die speler dat wil en niet uit de gedachte dat we moeten verkopen."

De selectie is voor volgend seizoen zo goed als rond. "Als er niks gebeurt qua transfers, zijn wij nu al klaar voor volgend seizoen. Anders gaan we naar ons schaduwteam dat we één keer in de drie weken actualiseren in het technische scoutoverleg."

RKC'er Najah scheurt voorste kruisband

Voor Imad Najah van RKC Waalwijk is het seizoen voorbij. De middenvelder scheurde vorige week in het duel met FC Utrecht zijn voorste kruisband af. Dat bleek vrijdag na onderzoek. De Marokkaanse jeugdinternational (22) verliet tegen Utrecht (1-0 verlies) het veld vlak voor de rust. Hij was verkeerd terechtgekomen.

Ondanks de zware blessure blijft Najah optimistisch over zijn toekomst. De blik gaat naar het nieuwe seizoen. "Schouders eronder en mezelf fit maken voor volgend seizoen", schreef de geplaagde middenvelder op Twitter. Met een dergelijke blessure kunnen voetballers vaak zes maanden niet in actie komen. Bij aanvang van het nieuwe seizoen zou Najah weer fit moeten zijn.

RKC neemt het zaterdagavond op tegen PSV. Michael Lamey moet dat duel wegens een hamstringblessure aan zich voorbij laten gaan. De Waalwijkers wonnen eerder dit seizoen in eigen huis van PSV (3-2). Het seizoen daarvoor won RKC ook in eigen huis: 2-1.

WADA krijgt bloedstalen na proces Fuentes

De internationale antidopingautoriteit WADA krijgt na afloop van het proces rond dopingarts Eufemiano Fuentes bloedstalen van ongeïdentificeerde bloedzakken die tijdens Operacion Puerto zijn buitgemaakt. Dat heeft de Spaanse landsadvocate vrijdag gezegd. De volledige bloedzakken mogen niet worden overgedragen omdat die bewijsmateriaal zijn.

Tot nu toe had de Spaanse justitie steeds geweigerd bloedzakken over te dragen. Het WADA had de rechter al gevraagd om de meer dan tweehonderd bloedzakken die bij een politie-inval bij Fuentes in 2006 in beslag waren genomen over te dragen. De Spaanse antidopingautoriteit heeft inmiddels beloofd materiaal door te spelen. De internationale dopingautoriteiten hopen door middel van dna dopinggebruikers te kunnen identificeren. Op die manier zouden nog tientallen valsspelers tegen de lamp kunnen lopen.

Man opgepakt voor meenemen jongetje

Een 26-jarige man uit Kerkrade is vrijdagmiddag opgepakt omdat hij vrijdagochtend een nog onbekend jongetje zou hebben meegenomen in zijn auto. Bij huiszoekingen in vier panden werd het jongetje niet gevonden. Bij de politie is vooralsnog geen melding gemaakt van een vermissing, meldt de politie vrijdagavond.

De man zou het kind rond 08.30 uur op de Kampstraat in Kerkrade hebben aangesproken en meegenomen in zijn paarsblauwe Volkswagen Polo. Het jongetje is ongeveer 10 jaar, heeft blond haar en een zwarte bril. Hij droeg een jas met een donkere en rode kleur en had een schooltas bij zich, aldus de politie.

De auto van de verdachte is voor verder onderzoek in beslag genomen. De politie is daarnaast op zoek naar het kind, zijn ouders of verzorgers en getuigen.

2,5 jaar cel in voor verkrachten pleegzoon

Een 69-jarige man uit het Friese Buitenpost moet dertig maanden de gevangenis in omdat hij zijn pleegzoon begin jaren negentig ruim drie jaar lang seksueel heeft misbruikt en verkracht. De rechtbank in Leeuwarden ging vrijdag ruim boven de eis van het Openbaar Ministerie uit. De officier van justitie had twee weken geleden twee jaar cel geëist.

De rechtbank woog extra zwaar dat het slachtoffer -een jong kind volgens de rechters- in 3,5 jaar tijd meermalen is verkracht. Bovendien heeft het seksueel misbruik volgens de rechtbank mogelijk blijvende schade aangericht bij het slachtoffer. De rechtbank vond het kwalijk dat de Buitenposter op geen enkele wijze berouw heeft getoond. Hij beweerde dat zijn pleegzonen tegen hem samenspanden omdat hij had geweigerd hun geld te geven.

In de loop der tijd heeft het gezin van de verdachte via jeugdzorg vijf pleegzonen gehuisvest. Het gezin woonde toen nog in een boerderij in Surhuizum. Drie van de vijf pleegzonen hadden aangifte gedaan van verkrachting en seksueel misbruik. Twee van de drie zaken waren echter verjaard.

De slachtoffers hadden verklaard dat ze bang waren voor hun pleegvader, die het gezin als een dictator zou hebben geleid. Zijn pleegzonen zou hij hebben gebruikt als goedkope werkkrachten op de boerderij. De straf had nog hoger kunnen uitvallen: de rechtbank hield er rekening mee dat het misbruik lang geleden heeft plaatsgevonden.

Van Basten: "Hoop dat het even zo blijft"

Marco van Basten neemt het dit weekend met sc Heerenveen op tegen NEC. De oefenmeester ziet geen reden om zijn ploeg te wijzigen in vergelijking met vorige week.

Yassine el Ghanassy krijgt daardoor opnieuw de voorkeur boven Rajiv van la Parra. "Yassine heeft zijn kans gepakt en dan is het logisch dat je hem laat staan", vertelt Van Basten voorafgaand aan het duel. De aanvaller was vorige week tegen PSV (2-1 winst) belangrijk met een assist en een doelount. 

"Hij heeft in Engeland geen minuut gespeeld. Hij mist ritme en kan het nog geen negentig minuten volhouden. Daarom bekijken we per week of en hoe we hem gebruiken. Tegen PSV was Yassine in ieder geval belangrijk. Hij kan goed voetballen, maar moet nog stappen maken als hij de rol wil vervullen die wij van hem verwachten."

Na een dramatisch begin van de competitie lijkt Heerenveen zich te hebben herpakt. Drie achtereenvolgende overwinningen volgden. "Je verlegt je grenzen en kijkt weer naar boven. Maar het is natuurlijk ook zo dat we geen Barcelona zijn dat wekelijks een constant hoog niveau kan halen."

De trainer wil tegen NEC opnieuw drie punten veroveren. "Overwinningen op topploegen als Twente en PSV zorgen voor een goed gevoel, maar de wedstrijden tegen NAC en NEC zijn eigenlijk belangrijker, omdat dat directe concurrenten zijn. Het zat ons de afgelopen weken niet tegen. Ik hoop dat dat nog even zo blijft."

Nieuwe trailer RE: Revelations Unveiled Edition

Vandaag is er een nieuwe trailer van Resident Evil: Revelations Unveiled Edition online verschenen. Het gaat hier om een special edition die drie extra personages en wapens bevat. Helaas zal deze versie alleen in Japan uitkomen. 

Het is nog niet bekendgemaakt of Resident Evil: Revelations Unveiled Edition later ook naar Europa komt. De 'standaard' versie van Resident Evil: Revelations is vanaf 24 mei beschikbaar voor Xbox 360, PlayStation 3, Windows en Wii U.

FOK!filmtips van de dag: Moon

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK! 

De film Middle Men gaat over een eerlijke zakenman die als eerste een bedrijfje start dat zich exclusief toelegt op het online verkopen van pornografisch materiaal. Al snel wordt hij meegezogen in een conflict tussen oplichters, beroemdheden, Russische maffiosi, federale agenten en internationale terroristen. Met onder andere Luke Wilson, James Caan, Kelsey Grammer en Giovanni Ribisi. Om 20.30 uur op RTL5.

In de toekomst zit de mensheid opeengepakt in megasteden die hen beschermen tegen de buitenwereld. De vrede wordt bewaard door de Judges: politie, jury en uitvoerders van de wet tegelijk. Judge Dredd, een rol van Sylvester Stallone, wordt veroordeeld voor de moord op een reporter. Met de hulp van een gevangene die hij zelf veroordeeld heeft gaat Dredd proberen zijn naam te zuiveren. Om 20.30 uur op Veronica.

Debutant Duncan Jones wilde graag een filmscript schrijven voor acteur Sam Rockwell. Hij schreef Mute over het Berlijn van de toekomst in de sfeer van Blade Runner. Maar Rockwell wilde niet weer een schurk spelen, maar een gewone man uit de working class. Tijdens een gesprek over hun favoriete films bleken ze allebei van sci-fi uit de jaren '70 en '80 te houden. De klassiekers Alien: Silent Running en Outland staan op hun lijstjes. Combineer deze twee ideeën en je krijgt Moon: een indie sc-fi over een working man die toevallig op de maan werkt om de aarde van de klimaatneutrale energiebron Helium-3 te voorzien. 

Astronaut Sam Bell leeft al bijna drie jaar op de maan in opdracht van Lunar Industries. Hij leeft daar een eenzaam bestaan, heeft amper contact met zijn vrouw Tess en driejarige dochter Eve door een defecte satelliet. Zijn enige maatje aan boord is Gerty: een robot. Onverwacht krijgt Sam gezondheidsproblemen en gaat hij hallucineren waardoor hij een bijna fataal ongeluk krijgt. Als hij terug is op zijn basisstation ontmoet hij de jongere en gewelddadigere versie van zichzelf. Deze tweede Sam beweert dat hij daar is om hetzelfde driejarige contract uit te dienen. Dan begint de strijd van de 'echte' Sam om zo snel mogelijk uit te vinden wat er verkeerd is gegaan en hoe hij op een veilige manier terug komt naar huis.

Moon is in 33 dagen opgenomen met slechts acht castleden. Er zijn geen overweldigende special effects gebruikt en de set was zeer klein. Om 22.10 uur op CANVAS.

Het verhaal van Becoming Jane is gebaseerd op de biografie die Jon Spence schreef over schrijfster Jane Austen. In 2003 kwam hij met een opmerkelijke vondst; Austen zou een gepassioneerde relatie hebben gehad met de Ierse advocaat in opleiding, Tom Lefroy. Deze relatie wordt in andere biografieën afgedaan als een korte affaire.

Als de twintigjarige Jane Austen, gespeeld door Anne Hathaway, verliefd wordt op Tom Lefroy, vertolkt door James McAvoy, raakt ze voor het eerst geïnspireerd om te gaan schrijven. Maar het geluk mag niet lang duren. Het grote verschil tussen hun afkomst en de status van haar eigen familie maakt hun relatie onmogelijk. Om 23.15 uur op Nederland 2.

Andere films die je op televisie kan zien vanavond zijn My Mom’s New Boyfriend, Demolition Man, Wrongfully Accused, Copycat, The Ruins en Der Baader Meinhof Komplex.

Wii-shooter naar Android

Eén van de beste  shooters voor Wii, The Conduit, is vandaag verschenen op Google Play. Onwikkelaar High Voltage Software heeft een gratis HD-versie beschikbaar gesteld, waarin echter alleen de eerste twee levels speelbaar zijn. 

The Conduit verscheen voor het eerst in 2009 voor Wii en was toen één van de mooiste games op de console van Nintendo. Het verhaal draait om Secret Agent Ford die Washington DC van een alien-invasie dient te redden. Een trailer van de nieuwe HD-versie kun je hieronder bekijken.

Lokale interruptie: De tragische val van Mary Fiers

De afgelopen maandagavond. Mary overleefde de loodzware vergadering over de orgelpleinaffaire met moeite. Maar de afgelopen week kwamen er in het dossier nieuwe lijken uit de kast vallen waarmee ze niet meer te handhaven leek. Mary bleek de grip op het dossier helemaal kwijt te zijn geraakt. Terwijl ik op partijcongres aanwezig was kwam het bericht dat er een extra raadsvergadering werd uitgeschreven voor een mededeling van Mary Fiers. Onder Brabantse partijleden ging direct het gerucht rond dat ze zou aftreden. Dat was de eerste verwachting en die werd later die dag ook bevestigd.

Schuldeiser FC Emmen blijft bij eis

FC Emmen blijft in de financiële problemen. De Drentse eerstedivisionist wist geen akkoord te bereiken met uitzendbureau Bikkel, meldt de club vrijdag. De club was door de rechter veroordeeld tot het betalen van 62.500 euro aan de ex-sponsor, maar hoopte via een geste van de huidige hoofdsponsor een deal te kunnen sluiten.

Bikkel had geld teruggeëist van een investering omdat het de werkelijke financiële situatie van de club niet kon achterhalen. De rechter ging daarin mee en bepaalde dat Emmen 62.500 euro moet betalen aan het uitzendbureau.

Via berichten in de media wekte Bikkel echter de indruk het geld te willen hebben om een medewerker van Emmen die vorig jaar bij de sanering was ontslagen, schadeloos te stellen. Hoofdsponsor Sunoil Biodiesel wilde de 25 duizend euro wel betalen aan de gedupeerde medewerker, werd woensdag bekend, maar dan moest Bikkel wel van de vordering afzien. Dat doet het uitzendbureau dus niet. Het aanbod van Sunoil Biodiesel om de schadevergoeding te betalen blijft vooralsnog wel staan.

Emmen stelt de schadeclaim niet te kunnen betalen omdat dan zeer waarschijnlijk meer claims volgen. De club ging begin vorig jaar bijna failliet, maar omdat veel schuldeisers hun claims lieten vallen kon Emmen door. De club denkt nu dat andere schuldeisers ook alsnog hun geld opeisen. Bovendien stelt Emmen dat het voldoen aan de eis van Bikkel een ander probleem oproept. Een 'belangrijke groep sponsoren' zou in dat geval twijfelen of ze geldschieter van FC Emmen blijven.

Paus schreef liefdesbrief aan buurmeisje

Een Argentijnse vrouw die opgroeide als buurmeisje van paus Franciscus bracht hem kort het hoofd op hol toen ze 12 jaar oud waren. Amalia Damonte is nu, net als de paus, 76 en ze woont nog altijd in een huis vlakbij de woning in Buenos Aires waar Jorge Mario Bergoglio opgroeide.

Damonte herinnert zich vooral de met de hand geschreven brief die hij haar gaf, omdat die haar destijds flink in de problemen bracht. "Ik herinner me heel goed dat hij een wit huisje had getekend, met een rood dak, en dat erbij stond 'dit is wat ik voor je koop als we trouwen'. Hij zou ook tegen haar hebben gezegd dat als hij niet met haar zou trouwen, hij priester wilde worden.

Haar ouders waren, ook al ging het volgens Damonte om 'kinderdingen', woedend over de brief. "Mijn moeder brak het af. Mijn god. Ze kwam op school naar me toe en zei 'Dus, jij krijgt brieven van een jongen?!'" Haar ouders deden vervolgens alles wat ze konden om de twee bij elkaar vandaan te houden.

Het gezin Bergoglio verhuisde en later vertrok ook Damonte. Jaren later keerde ze terug naar het ouderlijk huis. Ze volgde de kerkelijke carrière van Bergoglio, maar zocht nooit meer contact met hem.

Advocaat: "Spelers moeten naar zichzelf kijken"

Dick Advocaat heeft met zijn selectie gesproken over de incidenten waarbij spelers van PSV betrokken waren.

Erik Pieters blesseerde zich op knullige wijze door een ruit in te slaan, terwijl Jeremain Lens een rel veroorzaakte na het duel met Feyenoord. "Ik vind het niet normaal wat er allemaal is gebeurd. Dat is dinsdag, toen ik met de groep sprak, wel even aangehaald. Zulke dingen mogen niet gebeuren", aldus Advocaat.

"Ik denk dat die spelers wel begrijpen dat ze dat niet moeten doen en dat het ook niet meer gebeurt. Dat ze ook naar zichzelf kijken", gaat de PSV-coach verder. "Het heeft niet zozeer met de teamdiscipline te maken, maar met het individu. Iemand zijn karakter."

Advocaat vindt overigens wel dat de buitenwereld soms te overdreven reageert op matige prestaties van zijn ploeg. "Het is terecht dat journalisten na de wedstrijd tegen Heerenveen schrijven dat het slecht was, daar zijn het journalisten voor. Alleen als ik de media nu hoor, dan lijkt het af en toe wel of we zevende staan. Maar we staan tweede, we hebben alles nog in eigen hand."

Extreme sneeuwoverlast in Hongarije

Duizenden Hongaren hebben de nacht in hun auto's of gebouwen langs de weg moeten doorbrengen nadat ze op de autosnelweg tussen Wenen en Boedapest ingesneeuwd waren geraakt. Plaatselijk ligt er een ruime meter sneeuw. Door harde wind ontstaan er sneeuwduinen van meerdere meters hoog.

Inmiddels worden wegen met tanks en ander militair materieel sneeuwvrij gemaakt. Oostenrijk heeft extra sneeuwschuivers richting buurland Hongarije gestuurd.

Windstoten tot honderd kilometer per uur leidden tot ongelukken met vrachtwagens, waardoor het verkeer op veel plaatsen kwam stil te staan. Ook tientallen andere wegen werden door de zware sneeuwval onbegaanbaar. Meer dan honderdduizend mensen kwamen ook zonder elektriciteit te zitten. Voor morgen wordt er meer storm voorspeld.

In verband met de weersomstandigheden zijn veel festiviteiten rond de viering van de Hongaarse opstand tegen het Habsburgers in 1848 afgelast.

Oosterhouters ook verdacht van overval

Twee jongens die vastzitten voor de zware mishandeling in Oosterhout in januari, worden ook verdacht van een gewapende overval op een pizzeria. Dat zegt een woordvoerder van het OM. De twee Oosterhouters van 17 en 18 zouden in december de medewerkers van de zaak met een vuurwapen hebben bedreigd, waarna een van hen een greep uit de kassa deed.

Voor de mishandeling zitten in totaal nog vier jongens uit de Brabantse plaats vast. De voorlopige hechtenis van een 17-jarige plaatsgenoot werd donderdag geschorst. Hij is nog wel verdachte in de zaak. Justitie verdenkt de vijf van poging tot doodslag op het 25-jarige slachtoffer, die na de mishandeling bewusteloos op straat werd achtergelaten.

Het opsporingsprogramma Bureau Brabant van Omroep Brabant besteedde vorige maand aandacht aan de mishandeling en toonde beelden van het geweld. Naar aanleiding daarvan meldden de dag erna vier Oosterhouters zich bij de politie. De vijfde, eveneens een Oosterhouter, werd een dag later aangehouden.

Doutzen Kroes krijgt ongelijk in zaak Nieuwe Revu

Doutzen Kroes heeft bot gevangen in haar zaak tegen Nieuwe Revu. Het topmodel was naar de Raad voor de Journalistiek gestapt vanwege een artikel dat in september verscheen. Op de cover van het nummer werd het stuk aangekondigd onder de kop 'Wie wordt de nieuwe Doutzen?', vergezeld van een foto.

De 28-jarige Kroes was van mening dat haar foto alleen is gebruikt 'met het oog op de bevordering van de verkoop van het tijdschrift'. Het stuk ging over een castingdag van modellenbureau Elite en niet over Kroes. Het model vindt dat ten onrechte het beeld is geschetst dat zij iets te maken heeft met Elite.

De Raad vindt niet dat Nieuwe Revu onzorgvuldig heeft gehandeld, omdat het bericht in essentie gaat over modellenwerk in ruime zin, en niet is beperkt tot modellenbureau Elite. Doutzen wordt gezien als hét gezicht van Nederlandse topmodellen en is daarmee een symbool voor de in het artikel beschreven jonge vrouwen.

Douchekop nieuw wapen tegen bosbrand

De luchtmacht zet voortaan een nieuw type waterzak in bij de bestrijding van moeilijk beheersbare bosbranden. Deze zijn uitgerust met een apparaat dat werkt als een douchekop, waardoor het water wordt verneveld. Daarmee kan een groter gebied in één keer worden besproeid, maakte het ministerie van Defensie vrijdag bekend.

Het nieuwe materieel werd vrijdag door militaire helikopters gedemonstreerd tijdens een opzettelijk aangestoken heidebrand op de Veluwe. In totaal duizend hectare heide ging in vlammen op. De veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland hield toezicht op de brand.

De drie helikopters - twee Chinooks en een Cougar - hadden het vuur snel onder controle, meldt Defensie. Een Chinook kan met de waterzak, ook wel bambibucket genoemd, zo'n tienduizend liter water uitstorten. De Cougar is goed voor 2500 liter. Het vernevelen van het water maakt vooral het verschil bij moeilijk bereikbare veenbranden, aldus Defensie.

Helmonds raadslid beschoten met luchtbuks

Het Helmondse gemeenteraadslid Mohammed Chahim is vrijdagmiddag beschoten met een luchtbuks in de Noord-Brabantse plaats. De PvdA'er werd geraakt in zijn kin, laat hij op Twitter weten. Hij denkt een 'toevallig slachtoffer' te zijn.

De PvdA'er twitterde een foto waarop het kogeltje in zijn kin te zien is. Volgens de PvdA'er vallen de verwondingen wel mee. "Maar wat een idioot zeg. Schieten op mensen. Had zo mijn oog kunnen zijn."

De nog onbekende schutter vuurde volgens het raadslid zeker drie kogels in zijn richting, waarvan er twee misten. Chahim denkt vanuit een flatgebouw te zijn beschoten. Hij heeft aangifte gedaan.

Rotterdamse brug dicht na aanvaring

De Koninginnebrug in Rotterdam is vrijdag aan het einde van de middag afgesloten vanwege een aanvaring. De brug die het Noordereiland met de wijk Feijenoord verbindt raakte beschadigd toen een schip ertegenaan voer, meldt de politie.

Volgens de politie gaat het om een schip waarop een kraan staat. Hulpverleners zagen niet direct iemand aan boord. Specialisten gaan kijken of het nodig is om de brug dicht te houden.

RTV Rijnmond meldt dat het schip werd ingezet om kranen te verplaatsen die gebruikt worden voor de aanleg van een verwarmingsleiding die dwars door de haven en de stad komt te liggen.

Immers fit voor thuisduel met Utrecht

Feyenoord kan zondag in de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht gewoon beschikken over Lex Immers. De middenvelder hervatte vrijdag de training.

Immers was vanwege griep donderdag afwezig, maar vrijdag trainde hij voluit mee. Coach Ronald Koeman heeft dus een zo goed als fitte selectie beschikbaar. "Net als vorig seizoen hebben we ook dit jaar te maken met weinig blessures", sprak Koeman op de officiële clubwebsite.

"In de laatste fases voor de winterstop en voor het einde van de competitie maakt iedereen een frisse en fitte indruk, waardoor we voor een maximaal resultaat kunnen gaan." Feyenoord staat nu op de derde plaats, één punt achter koploper Ajax. Utrecht is de nummer vijf van de ranglijst.

Koeman vindt het logisch dat Feyenoord als titelkandidaat wordt genoemd. "We zijn op de goede weg, maar we weten ook dat we nog heel veel wedstrijden moeten winnen voordat het zover zou kunnen komen. We blijven wat dat betreft werken op dezelfde manier als we dat tot nu toe gedaan hebben."

Dehaes verslaat Nederlanders in sprint Handzame Classic

Kenny van Hummel is er net niet ingeslaagd om voor de eerste zege van Vacansoleil te zorgen in 2013. De sprinter van de Nederlandse ploeg werd in de massasprint van de Handzame Classic tweede achter de Belg Kenny Dehaes.

Danny van Poppel, ploeggenoot van Van Humel, vervolledigde het podium na een koers die werd gekleurd door een ontsnapping van William Clarke, Jonas Vangenechten, Youcef Reguigui, Sean De Bie en Kess Heytens. Op tien kilometer van de streep werden zij bijgehaald.

Vervolgens probeerden Bert Grabsch, Alphone Vermote en Wesley Kreder nog een massasprint te voorkomen, maar uiteindelijk lukte dit net niet.

Doelpunt levert Cassano twee ton op

Antonio Cassano werd donderdag met Inter uitgeschakeld in de Europa League, maar de Italiaan mocht wel mooi 200.000 euro op zijn bankrekening bijschrijven.

Cassano was trefzeker tegen Tottenham Hotspur (4-1 winst), waardoor hij nu betrokken was bij twintig doelpunten. In 35 officiële wedstrijden scoorde Cassano tien keer en leverde hij tien assists. In zijn contract staat een clausule waarin staat dat de aanvaller twee ton zou krijgen als hij betrokken zou zijn bij twintig goals.

De treffer tegen de Spurs was zijn eerste in de Europa League. In de Coppa Italia was Cassano ook één keer trefzeker en in de Serie A vond hij acht keer het doel. Desondanks werd de veelbesproken spits de laatste interlands van Italië niet opgeroepen door bondscoach Cesare Prandelli.

Inter won donderdag in Giuseppe Meazza met 4-1 van Tottenham, maar dat was niet genoeg voor een plek in de kwarfinales van de Europa League. De Engelsen hadden op White Hart Lane namelijk met 3-0 gewonnen. Een doelpunt van Emmanuel Adebayor in de verlenging bleek donderdag beslissend.

Timmermans verwerpt zionisme-uitspraak Erdogan

Frans Timmermans (PvdA) neemt 'nadrukkelijk afstand' van de uitspraak van de Turkse premier Tayyip Erdogan waarin hij ervoor pleitte om islamofobie en zionisme als misdaden tegen de menselijkheid te beschouwen. Dat schrijft de minister van Buitenlandse Zaken vrijdag in antwoord op Kamervragen van de PVV.

"Dit soort uitspraken schaadt een gunstig klimaat voor vrede in de regio en ze hinderen normalisering van de betrekkingen tussen Turkije en Israël", schrijft Timmermans. "Nederland blijft een groot voorstander van een toenadering tussen Turkije en Israël en zal zich hiervoor ook sterk blijven maken." De opvatting van Nederland is de Turkse regering bekend 'en ook nu weer uitgedragen', aldus de minister.

KNVB zet Nesu in het zonnetje

Mihai Nesu is op dinsdag 26 maart eregast bij de thuiswedstrijd van het Nederlands elftal tegen Roemenië. Op uitnodiging van de KNVB mag de oud-speler van FC Utrecht het WK-kwalificatieduel vanuit een skybox bekijken. Het duel wordt gespeeld in de Amsterdam ArenA. Na afloop krijgt de Roemeen een de wedstrijdbal met handtekeningen van de spelers.

Nesu zit in een rolstoel, nadat hij zich twee jaar geleden op ongelukkige wijze blesseerde tijdens de training van FC Utrecht. Onlangs was hij ook als speciale gast aanwezig bij de Europa League-wedstrijd tussen Ajax en Steaua Boekarest. Ajax won met 2-0. Mihai Nesu (30) droeg zes jaar het shirt van Steaua Boekarest, voordat hij in 2007 bij Utrecht terechtkwam. Hij speelde vijf interlands voor Roemenië.

Spoorslijtage door fout aannemer

Door een fout van aannemer BAM heeft ProRail de slijtage op het spoor tussen Rotterdam en Utrecht vorige maand niet eerder ontdekt. Dat meldt de spoorbeheerder op basis van eigen onderzoek met BAM en onafhankelijk onderzoek- en adviesbureau Plurel.

De aannemer had de resultaten van een routinemeting met een videoschouwtrein verkeerd geïnterpreteerd. Daardoor dacht ProRail dat het stuk spoor nog veilig genoeg was.

Bij een volgende controle op 25 februari bleek een groot stuk van de rails, tussen Capelle Schollevaar en Nieuwerkerk aan de IJssel, niet te voldoen aan de veiligheidsnorm. Zo waren de spoorstaven niet overal dik genoeg. Vanwege herstelwerkzaamheden reden op het traject bijna een dag geen treinen.

Prorail en BAM zeggen inmiddels maatregelen te hebben genomen om dergelijke fouten in de toekomst te voorkomen.


Spoorslijtage Capelle door fout aannemer (Foto: Novum)

Zwakke scholen voortaan sneller sluiten

Basisscholen en scholen in het voortgezet onderwijs die slecht presteren kunnen voortaan sneller worden gesloten. Ze krijgen slechts één jaar om orde op zaken te stellen. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met een wetsvoorstel hiertoe van staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD).

Dit besluit maakt een eind aan de huidige situatie waarbij scholen meerdere jaren zeer zwak kunnen zijn voordat wordt besloten de instelling te sluiten of niet langer te financieren. Hiervan zijn uiteindelijk de leerlingen de dupe. Dekker wil dat deze scholen voortaan een jaar krijgen om orde op zaken te stellen, als wordt vastgesteld dat de resultaten onder de maat zijn. Lukt dat niet, dan kan de school worden gesloten.

Momenteel zijn zo'n 25 basisscholen en twintig afdelingen in het voortgezet onderwijs door de Inspectie van het Onderwijs bestempeld als 'zeer zwak'. Het aantal zwakke scholen is de afgelopen jaren wel gedaald. Het lukt de meeste scholen nu al om binnen een jaar de kwaliteit weer op peil te krijgen.

Kroes promoveert prins Constantijn

Prins Constantijn heeft promotie gemaakt bij de Europese Commissie in Brussel waar hij werkt. De jongste zoon van koningin Beatrix wordt chef van het kabinet van eurocommissaris Neelie Kroes. Hij is nu nog adjunct-kabinetchef.

De 43-jarige prins werkt al jaren in de ambtelijke staf van Kroes. Per 2 april is hij kabinetschef. De huidige chef, Anthony Whelan, krijgt een andere functie.


Kroes promoveert prins Constantijn (Foto: Novum)

Amsterdam sluit drugscafé na inval

De gemeente Amsterdam heeft vrijdag een café gesloten waar de Opiumwet stelselmatig en op grote schaal werd overtreden. De politie viel café Darkom dinsdag binnen, waarbij twaalf mensen werden aangehouden. Op de grond werden veertig bolletjes cocaïne gevonden en op en achter de bar hasj.

De vondst is reden voor burgemeester Eberhard van der Laan om het café aan de Sarphatistraat voor onbepaalde tijd te sluiten. Hij spreekt van een ernstig gevaar voor de openbare orde. De politie had al aardig wat overlastklachten verzameld.

Vorig jaar april vond een vechtpartij plaats in de buurt van het café, waarna een aantal betrokkenen naar café Darkom ging. De politie heeft toen een controle in het café uitgevoerd waarbij bleek dat 29 aanwezigen allemaal bekend waren bij politie en justitie.

Een van hen heeft tegen de politie verklaard regelmatig hasj in dit café te kopen en uit observaties is gebleken dat een aantal mensen het café heel even bezocht. Onder de arrestanten bevond zich ook een drugshandelaar.

Onder de twaalf arrestanten van tussen de 19 en 42 jaar waren dinsdag ook de exploitant en een leidinggevende van het café. Een van de bezoekers had veertienhonderd euro aan boetes openstaan, die hij contant afrekende. In de woning van een van de verdachten is een plak hasj aangetroffen.


Amsterdam sluit drugscafé na inval (Foto: Novum)

Willem-Alexander en Máxima bij inauguratie paus

Kroonprins Willem-Alexander, prinses Máxima en minister-president Mark Rutte wonen dinsdag in Vaticaanstad de inauguratie van paus Franciscus bij. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst vrijdag bekendgemaakt.

Tot het bezoek werd besloten in de ministerraad. "Het is een belangrijk moment voor de katholieke kerk en katholieken in de hele wereld", zei vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA).

Willem-Alexander was er in 2005 ook bij toen Franciscus' voorganger Benedictus XVI werd geïnstalleerd. Behalve de kroonprins was ook toenmalig premier Jan-Peter Balkenende bij de inauguratie. Kort daarvoor was onvrede ontstaan toen niemand van de koninklijke familie bij de uitvaart van paus Johannes Paulus II aanwezig was.

De woensdag tot paus Franciscus gekozen Argentijn Jorge Mario Bergoglio wordt dinsdag geïnstalleerd op de naamdag van Jozef, de patroonheilige van de katholieke kerk. De installatie wordt traditiegetrouw bijgewoond door staatshoofden uit de hele wereld. De installatie wordt op Nederland 2 uitgezonden.


Willem-Alexander en Máxima bij inauguratie paus (Foto: Novum)

Viool Titanic gevonden

Een Brits veilinghuis zegt dat het de viool heeft gevonden van de bandleider van de Titanic. Overlevenden van de schipbreuk herinnerden zich dat ze de band onder leiding van Wallace Hartley hoorden spelen terwijl het luxeschip al werd geëvacueerd. De Titanic zonk in 1912 nadat deze tegen een ijsberg was aangevaren.

Lange tijd was onduidelijk of de viool nog wel bestond. Hartley was een van de ruim vijftienhonderd opvarenden die de scheepsramp niet overleefden. Volgens sommige overleveringen werd hij gevonden met de viool aan zijn lichaam gesnoerd. Andere bronnen zeggen dat de viool verdween in de zee.

Veilinghuis Henry Aldridge & Son meldt dat de viool werd teruggevonden in een leren koffer die Hartley aan zich had vastgebonden. Het instrument zou daarna zijn teruggeven aan de weduwe van de musicus, om uiteindelijk via het Leger des Heils te eindigen bij een vioolleraar. In 2006 kwam het instrument in handen van het veilinghuis.

Het veilinghuis laat vrijdag weten dat het de afgelopen zeven jaar duizenden euro's heeft geïnvesteerd om de herkomst van de viool te achterhalen. Het instrument wordt tentoongesteld in het stadhuis van Belfast in de buurt van de plek waar de Titanic, die bekendstond als het schip dat niet kon zinken, werd gebouwd.


Viool Titanic gevonden (Foto: Novum)

Zes maanden cel geëist tegen Emile Ratelband

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag twaalf maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk, geëist tegen Emile Ratelband. De advocaat van de positiviteitsgoeroe noemt die eis 'belachelijk'. Het OM acht het medeplegen van brandstichting bewezen.

"Het lag in de lijn der verwachting, maar ik ben het er totaal niet mee eens", vertelt raadsman Arnout Schadd aan Novum Nieuws. "Het OM heeft gezegd dat het bewijs is geleverd in de zaak, maar dat bewijs heb ik niet gezien."

Schadd heeft ook Ratelband, die wegens werkzaamheden in China zit, al gesproken. "Hij vindt het een schande en begrijpt niet dat het OM op deze manier aan het handelen is."

De 63-jarige Ratelband werd een jaar geleden in de boeien geslagen omdat hij betrokken zou zijn geweest bij een poging tot brandstichting, in een door hem gekochte woning in Huissen. Hij zou een conflict hebben met de man die het huis verhuurde.

De positiviteitsgoeroe werd zijn bed gelicht en bracht drie nachten door in de cel. Hij sprak schande van de verdenking, die hij ten stelligste ontkent. De zaak tegen Ratelband is onderdeel van een veel groter dossier met de naam Yellowstone.

Ook dit weekeinde treinproblemen Thalys

Het treinverkeer tussen Amsterdam en Parijs is ook komend weekeind nog verstoord. De hogesnelheidstrein Thalys rijdt als gevolg van het winterweer een aangepaste dienstregeling. Dat houdt in dat een aantal treinen niet zal rijden en reizigers rekening moeten houden met vertragingen.

De dienstregeling is al sinds dinsdag verstoord door sneeuwval in België en Frankrijk. Reizigers kunnen hun ticket inruilen voor een kaartje met een andere datum. Ook kunnen ze hun geld terugvragen.


Ook dit weekeinde treinproblemen Thalys (Foto: Novum)

Leraar jaar de cel in voor maken kinderporno

Een 43-jarige basisschoolleraar uit Wijchen is moet een jaar de cel in voor het maken van kinderporno en ontucht met minderjarige meisjes. Justitie had een gevangenisstraf van drie jaar geëist.

De rechtbank in Arnhem acht bewezen dat de man ontucht pleegde met minderjarige meisjes. Hij zou hen voornamelijk hebben betast. Van een aantal meisjes heeft hij ook beelden gemaakt terwijl ze deels of helemaal naakt waren. In totaal zouden twaalf kinderen het slachtoffer zijn geworden van de leraar.

De man is ook veroordeeld voor het bezit van kinderporno. De rechtbank oordeelde vrijdag bovendien dat de man acht jaar lang zijn beroep als basisschoolleraar niet meer mag uitoefenen. Justitie had een beroepsverbod voor het leven geëist.

Omdat de rechtbank een aantal feiten niet bewezen achtte, viel de straf lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie. Ook hielden de rechters rekening met het feit dat de 43-jarige volgens gedragsdeskundigen verminderd toerekeningsvatbaar is. Volgens deskundigen die de man onderzochten vertoont hij afwijkend seksueel gedrag. Mede vanwege de kans op herhaling adviseerden zij langdurige behandeling. De rechtbank nam dat advies over en bepaalde dat de man behandeld moet worden in een forensisch psychiatrische instelling. De man kreeg daarnaast ook een jaar voorwaardelijke celstraf opgelegd.

De zaak kwam in april aan het rollen, toen de verdachte na een melding over ontoelaatbaar gedrag direct buiten dienst werd gesteld. De politie stelde daarop een onderzoek in en hield de man in mei aan. De 43-jarige was onder meer werkzaam op basisscholen in de gemeenten Druten en West Maas en Waal.

Roman Polanski: Odd Man Out

Voor wie nog weleens dieper duikt in de filmwereld zal Roman Polanski geen vreemde naam zijn. Voor hen die nog verder willen gaan zal het ook geen nieuws zijn dat Polanski in 2009 werd opgepakt voor seksueel misbruik. Marina Zenovich laat in deze documentaire de arrestatie zien die destijds plaatsvond bij het Zurich Film Festival.

Na zijn arrestatie heeft Roman Polanski 10 maanden vastgezeten. De man die vooral bekend is van de films Rosemary's Baby, The Pianist en Chinatown wordt niet belaagd in de documentaires van Zenovich, integendeel. Het is ook niet de eerste keer dat deze regisseuse een documentaire maakt over het leven van Polanski. Zo kunnen we haar werk ook terugvinden onder de titels Roman Polanski: Wanted and Desired en Roman Polanski: A Film Memoir. Hieronder kun je de trailer zien van de nieuwe film die op 26 maart in een beperkt aantal bioscopen zal verschijnen.

Als je interesse is gewekt en iets meer achtergrond wilt nalezen of bekijken kunnen we je hier naar toe verwijzen.

Britse belastingfraudeurs gepakt met 'nepfilm'

De makers van de Britse film A Landscape of Lies zijn deze week schuldig verklaard aan belastingontduiking. Het onafhankelijke drama werd alleen gemaakt zodat de vijf producenten de belastingdienst voor zo'n 2,8 miljoen pond konden oplichten.

De Britse belastingdienst ontdekte dat het gros van de werkzaamheden waarvoor kosten werden gedeclareerd niet was uitgevoerd. De makers hadden toen al zo'n 1,7 miljoen pond aan onterechte teruggaven opgestreken.

Vergelijkingen met de Hollywoodfilm Argo, waarvoor Ben Affleck vorige maand de Oscar voor beste regie won, zijn snel gemaakt. Hierin wordt een filmproductie opgezet als dekmantel om Amerikaans ambassadepersoneel uit Iran te redden.

Die vergelijkingen zijn echter te gemakkelijk, want A Landscape of Lies is wel werkelijk gemaakt en is zelfs uitgebracht op dvd, waarna een kleine schare fans ontstond. Paul Knight, die ook een verleden heeft als misdaadverslaggever, was verantwoordelijk voor regie en scenario. Op filmdatabase IMDb wordt de film omschreven als een op feiten gebaseerd drama over een veteraan uit de Golfoorlog die een omgekomen kameraad wreekt. De film heeft zelfs een Silver Ace award gewonnen op het Las Vegas Film Festival.

De makers waren in 2011 al gearresteerd wegens belastingontduiking. Blijkbaar is toen het idee ontstaan om A Landscape of Lies te maken, zodat een flinke aftrekpost bij elkaar kon worden gefantaseerd.

Overigens treft de rest van de cast en crew geen blaam. Zo wordt Knight niet vervolgd en ook de acteurs, onder wie Marc Bennerman van de Britse soap Eastenders, blijven buiten schot.

Welke straf de producenten krijgen opgelegd wordt op 25 maart bekendgemaakt.

Van Gastel en Van Bronckhorst tekenen bij

Jean-Paul van Gastel en Giovanni van Bronckhorst hebben vrijdag een nieuw contract getekend bij Feyenoord. De assistenten van trainer Ronald Koeman blijven daardoor ook na komende zomer werkzaam in de Kuip. Van Gastel ligt nu tot medio 2015 vast, Van Bronckhorst verlengde zijn aflopende verbintenis met een jaar.

Feyenoord bereikte eerder al overeenstemming met de twee oud-spelers. Alleen de handtekeningen moesten nog worden gezet. "Ronald geeft ons veel vrijheid in onze manier van werken en daarnaast gaat het doorontwikkelen van onze talenten heel goed", zegt Van Gastel op de website van de club.

De assistenten zijn trots dat zeven spelers van de Rotterdammers vrijdag werden geselecteerd voor het Nederlands elftal. "Het aantal zegt veel over de ontwikkeling die is doorgemaakt bij Feyenoord. Niet alleen wij als trainers kunnen ons hier goed ontwikkelen, maar ook de spelers."

Chadli keert terug in selectie Twente

Nacer Chadli kan zondag zijn rentree maken voor FC Twente. De Belgische aanvaller stond ruim zes weken aan de kant met een kuitblessure, maar keert voor het duel tegen FC Groningen terug in de selectie. Net als Andreas Bjelland, die ook weer fit is, zal hij nog niet in de basis beginnen, liet trainer Alfred Schreuder vrijdag weten.

Voor Douglas is waarschijnlijk wel een plaats in de startopstelling weggelegd. De verdediger ontbrak tegen Vitesse vanwege disciplinaire maatregelen. "We hebben een goed gesprek gehad en hij heeft deze week goed getraind", zegt Schreuder op de website van de Tukkers.

Aanvoerder Wout Brama ontbreekt in Groningen vanwege een schorsing. Voor de geblesseerden Roberto Rosales, Rasmus Bengtsson, Denny Landzaat en Sander Boschker komt de wedstrijd te vroeg.

SimCity is StarCraft 2 de baas

Ondanks de server- en simulatieproblemen en bijbehorende negatieve publiciteit is SimCity de meest verkochte game van deze week. Het spel weet onder meer nieuwkomer Starcraft 2: Heart of the Swarm achter zich te laten. De derde plek wordt ingenomen door Tomb Raider, dat vorige week nog op de eerste plek stond. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK.

Op de vierde plek staat de actiegame God of War: Ascension voor PlayStation 3. Deze nieuwe binnenkomer schiet onder meer De Sims 3: Studententijd en de Xbox 360-versie van Tomb Raider voorbij.

Onderin de top tien heeft het voetbalspel FIFA 13 weer een sprongetje omhoog gemaakt van de tiende naar de achtste plek. De laatste plaats wordt deze week ingenomen door Naruto Shippuden Ultimate Ninja Storm 3 voor de Playstation 3.

De volledige verkooptoptien van week dertien ziet er als volgt uit:
01. SimCity (pc)
02. Starcraft 2: Heart of the Swarm (pc)
03. Tomb Raider (PlayStation 3)
04. God of War: Ascension (PlayStation 3)
05. De Sims 3: Studententijd (pc)
06. Tomb Raider (Xbox 360)
07. Call of Duty: Black Ops 2 (PlayStation 3)
08. FIFA 13 (Playstation 3)
09. Skylanders Giants (Nintendo Wii)
10. Naruto Shippuden Ultimate Ninja Storm 3 (Playstation 3)

Asscher: bemoeienis Turkije Yunus ongepast

Bemoeienis van Turkije met het 9-jarige Turkse jongetje Yunus is 'volstrekt ongepast'. Dat zei vicepremier Lodewijk Asscher vrijdag na afloop van de ministerraad. Asscher verving premier Ruttetijdens de wekelijkse persconferentie.

De Turkse premier Tayyip Erdogan komt volgende week op bezoek in Nederland. Na commotie in Turkije over de Nederlandse lesbische pleegouders van het jongetje zou Erdogan de kwestie bij zijn bezoek aan de orde kunnen stellen. Asscher noemde het 'aanmatigend' als een buitenlandse mogendheid een oordeel heeft over het onderbrengen van een kind bij deze ouders.

Hij benadrukte dat de selectie van een pleeggezin in Nederland heel zorgvuldig gebeurt. Daarbij wordt gekeken naar ouders die goed passen bij het kind en ook wordt er rekening houden met de overtuigingen van het kind. Maar er vindt geen selectie plaats op ras of religie bij de pleegouders. "Dat past niet in Nederland", zei Asscher.

Hij noemde het 'bijzonder triest' dat het pleeggezin nu moet onderduiken. "Zij verdienen onze bewondering."

Asscher: bemoeienis Turkije Yunus ongepast
Asscher: bemoeienis Turkije Yunus ongepast (Foto: ANP)

Belastingfraudeurs met 'nepfilm'

De makers van de Britse film A Landscape of Lies zijn deze week schuldig verklaard aan belastingontduiking. Het onafhankelijke drama werd alleen gemaakt zodat de vijf producenten de belastingdienst voor zo'n 2,8 miljoen pond konden oplichten.

De Britse belastingdienst ontdekte dat het gros van de werkzaamheden waarvoor kosten werden gedeclareerd niet was uitgevoerd. De makers hadden toen al zo'n 1,7 miljoen pond aan onterechte teruggaven opgestreken.

Vergelijkingen met de Hollywoodfilm Argo, waarvoor Ben Affleck vorige maand de Oscar voor beste regie won, zijn snel gemaakt. Hierin wordt een filmproductie opgezet als dekmantel om Amerikaans ambassadepersoneel uit Iran te redden.

Die vergelijkingen zijn echter te gemakkelijk, want A Landscape of Lies is wel werkelijk gemaakt en is zelfs uitgebracht op dvd, waarna een kleine schare fans ontstond. Paul Knight, die ook een verleden heeft als misdaadverslaggever, was verantwoordelijk voor regie en scenario.

Op filmdatabase IMDb wordt de film omschreven als een op feiten gebaseerd drama over een veteraan uit de Golfoorlog die een omgekomen kameraad wreekt. De film heeft zelfs een Silver Ace award gewonnen op het Las Vegas Film Festival.

De makers waren in 2011 al gearresteerd wegens belastingontduiking. Blijkbaar is toen het idee ontstaan om A Landscape of Lies te maken, zodat een flinke aftrekpost bij elkaar kon worden gefantaseerd.

Overigens treft de rest van de cast en crew geen blaam. Zo wordt Knight niet vervolgd en ook de acteurs, onder wie Marc Bennerman van de Britse soap Eastenders, blijven buiten schot.

Welke straf de producenten krijgen opgelegd wordt op 25 maart bekendgemaakt.

'Paus niet bij inhuldiging Wim-Lex'

De paus hoeft wat vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) betreft niet uitgenodigd te worden voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Dat zei hij vrijdag tijdens de persconferentie na afloop van de ministerraad. "Van mij betreft zou dat niet hoeven", zei Asscher.

Hij wees erop dat het kabinet niet gaat over de uitnodigingen voor 30 april. Dit 'delicate proces' is in handen van de voorzitter van de Eerste Kamer. "Dat proces moet ik niet verstoren", zei Asscher. Maar wat hem betreft hoeft paus Franciscus niet uitgenodigd te worden.

Kroonprins Willem-Alexander, prinses Máxima en minister-president Mark Rutte wonen dinsdag in Vaticaanstad de inauguratie van paus Franciscus bij. "Ik vind het mooi dat Nederland aanwezig is bij de intronisatie, op het hoogste niveau", zei Asscher.

Benzema is rijbewijs acht maanden kwijt

Het rijbewijs van Real Madrid-aanvaller Karim Benzema is voor acht maanden ingetrokken. De 25-jarige Fransman moet tevens een boete betalen van achttienduizend euro. Dat besliste een Spaanse rechter vrijdag in Madrid. De voetballer was op 3 februari geflitst met een snelheid van 216 kilometer per uur.

Op de autosnelweg in Pozuelo de Alarcon nabij de Spaanse hoofdstad was slechts honderd kilometer per uur toegestaan. Benzema kon wel rekenen op een lichtere straf, omdat hij zijn fout had erkend.

De spits had een verzoek ingediend om de rechtszaak, die aanvankelijk 26 maart stond gepland, eerder te behandelen. Hij neemt het op die dag met Frankrijk in de WK-kwalificatie op tegen Spanje. Beide landen gaan aan kop in hun poule met zeven punten.


Benzema is rijbewijs acht maanden kwijt (Foto: Novum)

Samsung toont prototype controller

Een prototype van de nieuwe Samsung Galaxy Gamepad is getoond. Net nadat de Samsung Galaxy S4 is onthuld komt Samsung met een nieuwe gamepad. Er wordt verwacht dat deze gamepad in de zomer uit zal komen.

Er is nog geen officiële naam voor de gamepad. Het is eigenlijk een first-party bluetooth-controller met twee analoge sticks, een d-pad en de schouderknoppen op de achterkant van de gamepad. De gamepad werkt op twee AAA-batterijen. Zodra de gamepad aan is, maakt hij draadloos een connectie naar de telefoon, er is een speciale houder boven de gamepad die zo groot is dat zelfs de Galaxy Note 2 er in past. Op het moment van schrijven is er nog geen prijs bekend voor de gamepad.

Het uiterlijk van de Galaxy Gamepad doet ons trouwens denken aan het uiterlijk van een welbekende controller. Kijk maar naar de kleur van de ABXY-knoppen en de plaatsing van de analoge sticks...


Samsung Galaxy Gamepad (Bron: Engadget)

Vilhena dolblij met selectie voor Oranje

Met zijn selectie voor het Nederlands elftal kwam vrijdag een droom uit voor Tonny Vilhena. De 18-jarige middenvelder kreeg van bondscoach Louis van Gaal een uitnodiging voor de interlands tegen Estland en Roemenië. Hij kreeg het nieuws te horen van zijn trainer Ronald Koeman op de training van Feyenoord.

"Als kind voetbalde ik vaak in een tenue van het Nederlands elftal op straat", zegt Vilhena op de website van zijn club. "Op dat moment had ik twee dromen. De één, spelen in het eerste elftal van Feyenoord, is inmiddels uitgekomen. De ander is om te spelen voor het grote Oranje, al voelt mijn plek in de selectie ook als een droom die uitkomt."

Vilhena werd uitgebreid gefeliciteerd door zijn medespelers en Koeman. "Er komt veel op me af en besef het nog niet helemaal, maar ik ben hartstikke blij dat ik bij de selectie zit." Hij is een van de liefst zeven spelers van de Rotterdamse club die werden geselecteerd. "Een teken dat we goed bezig zijn."

'Lastercampagne tegen paus'

Het Vaticaan heeft vrijdag uitgehaald naar 'lasterlijke' en 'antiklerikale, linkse' machten die paus Franciscus in diskrediet willen brengen vanwege zijn handelen ten tijde van de Argentijnse dictatuur. Volgens het Vaticaan is er geen enkele geloofwaardige beschuldiging geuit tegen de nieuwe paus.

Jorge Bergoglio sprak zich niet openlijk uit tegen de dictatuur (1976-1983), die aan veel mensen het leven heeft gekost. Mensenrechtenactivisten verschillen van mening over hoe zwaar hem dat moet worden aangerekend.

Giana Sisters: Twisted Dreams volgende week naar XBLA

De Giana Sisters begonnen ooit als Super Mario-kloon maar zijn inmiddels die status ontgroeid. Met Giana Sisters: Twisted Dreams hebben ze hun eigen volwaardige en kleurrijke platformer die binnenkort de opwachting maakt op PS3 en Xbox 360.

Als eerste is Xbox 360 aan de beurt, op 20 maart verschijnt de game op XBLA. PlayStation 3 is in april aan de beurt. De game kost 1200 Microsoft Points, oftewel zo'n 15 euro.

Aangifte tegen familie na Zesde Zintuig

De ex-vriend van de eind 2009 om het leven gekomen Eline Melters uit Urmond heeft vrijdag aangifte gedaan tegen haar familie wegens smaad en laster. Dat laat het Openbaar Ministerie (OM) in Maastricht vrijdag weten.

De aangifte komt een dag na de uitzending Het Zesde Zintuig van RTL waarin gesuggereerd wordt dat de ex-vriend Eline vermoord zou hebben. Ook op Facebook wordt de ex-vriend als moordenaar afgeschilderd. Volgens politie en justitie heeft de vrouw echter zelfmoord gepleegd.

Voor het OM is de ex-vriend geen verdachte en daarvoor is bewijs, zei een woordvoerster van het OM vrijdag. "Dit moet ophouden."

De ex-vriend voerde eerder al vergeefs een kort geding tegen RTL. De rechter liet de uitzending donderdagavond echter toe.

Aangifte tegen familie na Zesde Zintuig
Aangifte tegen familie na Zesde Zintuig (Foto: ANP)

Geblesseerde Leezer niet in Milaan-San Remo

Tom Leezer moet zondag de voorjaarsklassieker Milaan-San Remo aan zich voorbij laten gaan. De 27-jarige renner van Blanco Pro Cycling kampt met een knieblessure. Dat maakte de Nederlandse ploeg bekend. Hij moest vrijdag ook verstek laten gaan in de Handzame Classic in België. Over de ernst van de kwetsuur is nog geen duidelijkheid.

Blanco heeft Rick Flens aangewezen als vervanger van Leezer in de 'Primavera'. De speerpunten van de formatie zijn Tom-Jelte Slagter en Mark Renshaw. Ook Maarten Tjallingii, de Duitser Paul Martens, de Noor Lars Petter Nordhaug, de Australiër David Tanner en de Belg Maarten Wynants gaan van start.

In totaal doen elf Nederlanders mee aan Milaan-San Remo. Roy Curvers, Tom Dumoulin en Koen de Kort rijden namens Argos-Shimano. Vacansoleil heeft Bertjan Lindeman en Boy van Poppel geselecteerd. Ook Sebastian Langeveld, Jens Mouris (beide Orica-Greenedge) en Niki Terpstra (Omega Pharma-Quick-Step) zijn van de partij.

'Onzorgvuldigheden in misbruikrapport Deetman'

In het rapport van de commissie-Deetman over misbruik van meisjes in de rooms-katholieke kerk staan niet alle meldingen op de juiste manier beschreven. Dat stelt het Vrouwenplatform Kerkelijk Kindermisbruik (VPKK) vrijdag in een reactie op het maandag gepubliceerde onderzoek.

Het platform kreeg in totaal 21 klachten. Het ging onder meer over verkeerde formuleringen en foutieve jaartallen en plaatsen. Ook waren enkele meldingen helemaal niet opgenomen. Volgens het VPKK heeft dat een aantal melders 'zeer ontmoedigd'. Het platform maakt zich zorgen en zegt dergelijke fouten niet te kunnen accepteren.

"Een goede beschrijving van de meldingen in het rapport is onmisbaar voor de eerste stap van erkenning en herstel", stelt het VPKK. Het platform vraagt nu alle melders om hun melding in het rapport te controleren.

Het vervolgonderzoek van Deetman bleek maandag 181 nieuwe meldingen van seksueel misbruik of geweld te hebben opgeleverd. Van structurele misstanden binnen de vrouwelijke congregaties was volgens Deetman geen sprake.

Saints Row IV aangekondigd

Vandaag kondigt Deep Silver Saints Row IV aan. In deze nieuwe openwereldgame van Saints Row vervolgt Volition het verhaal van de Third Street Saints door hun status te verhogen naar het hoogst mogelijke niveau: leiders van de vrije wereld.

In Saints Row IV is de grote baas van de Saints gekozen tot president van de Verenigde Staten. En dat is nog maar het begin, want er is een buitenaardse invasie van catastrofale omvang en de aliens zetten de Saints in een bizarre Steelport-simulatie. Je krijgt de beschikking over ongekende superkrachten om de mensheid te bevrijden uit de krankzinnige greep van de buitenaardse opa Zinyak.

In Saints Row IV maken spelers gebruik van een arsenaal aan buitenaardse wapens en technologie, waarmee iedere Saint verandert in een wezen van ultieme vernietiging. In dit deel van Saints Row kunnen spelers met nog meer actie en verbeterde aanpassingsmogelijkheden hun nieuwe superkrachten gebruiken om over gebouwen te springen, sneller te lopen dan de snelste sportwagens, of vijanden laten wegvliegen met telekinese.

Saints Row IV komt 23 augustus uit. Hieronder staat de eerste teasertrailer voor jullie!

 

Oudste giraffe van Nederland moeder geworden

De oudste giraffe van Nederland is donderdag opnieuw moeder geworden. Het 24-jarige dier beviel in Dierenpark Emmen van een kerngezond jong, meldt de dierentuin vrijdag.

Augusta werd rond het middaguur door haar verzorgers apart gezet toen de bevalling zich aankondigde. Het jong kwam in tegenstelling tot zijn voorganger zonder hulp ter wereld. Binnen een halfuur stond de jonge giraffe al op zijn of haar poten. De verzorgers weten nog niet of het om een jongen of meisje gaat. Wel heeft het dier al een naam gekregen: Uzuri.

De giraffen blijven vanwege het winterse weer voorlopig binnen. Ze zijn wel te zien voor de bezoekers van het park.

Vrouw omgekomen na botsing met politiewagen

Een 19-jarige bromfietsster is vrijdagmiddag in Eindhoven om het leven gekomen toen ze werd geschept door een politieauto. Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk. Dat zegt een politiewoordvoerder. De vrouw was op slag dood.

Het ongeluk gebeurde op de kruising van de Noordbrabantlaan en de Welschapsedijk. De politieauto, met daarin een arrestatieteam, was op weg naar een incident in Bergeijk. Daar zou een verwarde man met een vuurwapen rondlopen.

Willems debuteert bij Jong Oranje

Jetro Willems is voor het eerst opgeroepen voor Jong Oranje. De linksback van PSV kan in de oefeninterlands tegen Israël en Noorwegen zijn debuut maken. De 18-jarige Willems maakte al acht keer zijn opwachting in het Nederlands elftal, maar bondscoach Louis van Gaal heeft hem voor de komende WK-kwalificatieduels niet nodig. Hij is voorbijgestreefd door Bruno Martins Indi en Daley Blind.

Naast Willems heeft Jong Oranje-coach Cor Pot de beschikking over Mike van der Hoorn, Leroy Fer, Marco van Ginkel, Adam Maher, Luuk de Jong en Jean Paul- Boëtius. Van eredivisiekoploper Ajax is geen enkele speler opgeroepen. Jong Oranje bereidt zich voor op het EK, dat in juni in Israël wordt gehouden. De wedstrijd tegen Israël wordt volgende week donderdag gespeeld in Petach Tikva. Vier dagen later zijn in Waalwijk de Noren de tegenstander.

De volledige selectie:

Patrick van Aanholt (Vitesse), Marco Bizot (FC Groningen), Jean-Paul Boëtius (Feyenoord), Jeffrey Bruma (Hamburger SV), Lerin Duarte (Heracles Almelo), Leroy Fer (FC Twente), Marco van Ginkel (Vitesse), Jeffrey Gouweleeuw (sc Heerenveen), Mike van der Hoorn (FC Utrecht), Luuk de Jong (Borussia Mönchengladbach), Kelvin Leerdam (Feyenoord), Jürgen Locadia (PSV), Adam Maher (AZ), Bram Nuytinck (Anderlecht), Rajiv van la Parra (sc Heerenveen), Georginio Wijnaldum (PSV), Yanic Wildschut (VVV-Venlo), Jetro Willems (PSV) en Jeroen Zoet (RKC Waalwijk).

New York mateloos populair als woonplaats

Voor het eerst in meer dan zestig jaar zijn vorig jaar meer mensen in New York gaan wonen dan dat er uit de stad zijn vertrokken. Het is een keerpunt dat de veranderende houding aangeeft ten opzichte van New York in het bijzonder en het stadsleven in het algemeen, zeiden onderzoekers donderdag.

De netto toestroom - ongeveer twaalfduizend mensen - is een klein deel van het recordaantal mensen dat er nu woont, meer dan 8,3 miljoen. De groei van de stad heeft volgens de onderzoekers vooral te maken met een groeiende kloof tussen het aantal geboorten en sterfgevallen, nu de levensverwachting toeneemt. Maar ook een toename van buitenlandse immigranten in de afgelopen twee jaar heeft bijgedragen aan de groei.

De gegevens die donderdag bekend werden gemaakt zeggen niets over de herkomst van de immigranten, maar volgens Joseph Salvo, de hoofddemograaf van New York, zijn er wel enkele aanwijzingen. De afgelopen tien jaar is de Aziatische bevolking bijvoorbeeld met dertig procent toegenomen. Ook de al grote latino-gemeenschap nam met acht procent toe.

Burgemeester Michael Bloomberg verklaarde de bevolkingstoename door de maatregelen die de stad heeft genomen om de levensstandaard te verhogen. Hij wees op zaken die hij als zijn grootste verdiensten van de afgelopen elf jaar als burgemeester beschouwt: historisch lage misdaadcijfers, toegenomen levensverwachting en een grondig herzien openbarescholensysteem.

De toestroom van nieuwe New Yorkers weerspiegelt ook een groter verhaal van culturele verschuivingen en veranderingen in een van de grootste steden van de Verenigde Staten, aldus Robert Lang, hoogleraar stedelijke aangelegenheden. Na de Tweede Wereldoorlog begonnen steden inwoners verliezen door de opkomst van de buitenwijken, die nieuwer en ruimer waren. In de jaren zeventig zagen de steden hun inwonersaantallen dalen met tien procent en soms zelfs meer. New York werd het symbool van slecht stedelijk functioneren. Lokaal leiderschap en stedelijke vernieuwing hielpen veranderingen te bewerkstelligen, maar ook een verandering in denken, aldus Lang. "Generaties veranderen en ze veranderen ook van mening over waar het goede leven is."

[EL] Chelsea treft Rubin Kazan, Newcastle naar Benfica

In Nyon werd geloot voor de kwartfinales in de Europa League. Chelsea werd gekoppeld aan Rubin Kazan. De Spurs krijgen Basel thuis, Lazio werd gekoppeld aan Fenerbahçe. Tot slot mogen Benfica en Newcastle het tegen elkaar opnemen. De duels staan gepland voor vier en elf april 2013. De finale van de Europa League is 15 mei in Amsterdam. 

Loting

Club Club
Chelsea F.C. (Eng) FC Rubin Kazan (Rus)
Tottenham Hotspur F.C. (Eng) FC Basel (Zwi)
Fenerbahçe S.K. (Tur) S.S. Lazio (Ita)
S.L. Benfica (Por) Newcastle United F.C. (Eng)

McLaren komt veel snelheid tekort

Voor het team van McLaren is de eerste dag uitgelopen op een teleurstelling. Zowel Jenson Button als Sergio Pérez kwamen er in beide trainingen niet aan te pas. De Mexicaan denkt wel verbeteringen te vinden gedurende het weekend.


“We hebben het eerlijk gezegd een beetje lastig”
, vertelde Pérez. “We zijn niet zo competitief als gehoopt. Daar werken we aan en, zoals Jenson zei, vinden we voor morgen wel verbeteringen. Ik weet wat dit team kan. Voorheen zag ik dat van buitenaf, nu ben ik zelf onderdeel van het team. Als één team het gat kan dichten, is het McLaren wel.”

“We hebben een geweldige mentaliteit en ik ben blij dat ik daar onderdeel van uitmaak. Ook moeten we niet vergeten dat dit pas de eerste race van het seizoen is. De weg is nog lang. We wisten op voorhand al dat we minder snel waren dan een paar andere auto’s maar het doel blijft om zoveel mogelijk punten te sprokkelen. Elk punt telt in dit kampioenschap.”

Perez teamgenoot Jenson Button wist dat de snelheid er nog niet zit, maar dat het verschil van meer dan twee seconden zo groot was dat verbaasde de Brit enigzins wel.

“Gezien de snelheid van de auto lijkt mij een toptienfinish realistisch”, zegt Button. “Het gevoel in de auto is niet goed. We hebben nog heel veel huiswerk te doen vannacht. Natuurlijk wisten we dat de MP4-28 snelheid miste, maar meer dan een seconde is wel erg veel.”

Officieel: Niemand houdt van Gordon

Iedereen wist het al maar nu is het dan toch officieel onderzocht. Niemand houdt van muziek van Gordon. Dat blijkt uit de poll op de Frontpage.

Nouja, bijna niemand. Slechts 5,2 procent houdt wel van muziek van Gordon. Dus 95 procent niet. En dus wordt er ook niet getreurd dat Gordon uit de Voices of Holland stapt. Oh nee, LA the Voices, in ieder geval die boyband met veertigers en vijftigers.  User EvilFatboss zegt: "Mensen die op *Ja* stemmen hebben volgens mij een simpele SBS6 ziekte opgelopen." RickoKun is wel fan. 'Ja gestemd, het is gewoon erg goede muziek mensen."

Ridiculous Fishing populairste iPhone-game

Ridiculous Fishing van de Utrechtse gamestudio Vlambeer is op dit moment het bestverkopende spel in de App Store voor iPod Touch en iPhone. De game houdt onder meer het virtuele huisdier Pou en het behendigheidsspel Temple Run 2 achter zich. Dat blijkt uit de verkooplijst van Apple die om de paar uur wordt geactualiseerd.

Hoeveel exemplaren verkocht zijn van de game is niet bekendgemaakt. Terwijl de game in de Nederlandse App Store alleen chatprogramma Whatsapp voor zich moet dulden, staat het spel in de Verenigde Staten op een vijfde plek.

De productie van de app begon ruim twee jaar geleden, toen bleek dat het flashspel Radical Fishing een groot succes was. Vlambeer besloot samen te werken met een grafisch ontwerper en een geluidsexpert, totdat vorig jaar bleek dat een ander bedrijf het concept van de game had gekopieerd en zijn game nagenoeg af had. "Ik overdrijf niet als ik zeg dat Ridiculous Fishing bijna het einde van Vlambeer betekende", zei gameontwikkelaar Rami Ismael in een verklaring.

Vlambeer is onder meer bekend van het behendigheidsspel Super Crate Box voor iPhone, iPad en PlayStation Vita. De gamestudio werkt ook aan het vliegspel Luftrauser, voor onder meer de Ouya-spelcomputer.

Pro Evolution Soccer mooier dankzij Fox Engine

Grafisch wordt het voetbalspel Pro Evolution Soccer flink opgepoetst. Voor de productie wordt gebruikgemaakt van een aangepaste versie van de Fox Engine-software, waardoor het spel grafisch veel mooier moet worden. Dat heeft een woordvoerder van gamebedrijf Konami gezegd tegen gametijdschrift Edge.

De makers van de Pro Evolution Soccer-spellen hadden moeite software te produceren om de voetbalspellen grafisch mooier te maken. Elk jaar verschijnt een nieuw voetbalspel. "Het past simpelweg niet in ons werkschema", zei de woordvoerder.

De Fox Engine-software is gemaakt door gameontwikkelaar Hideo Kojima. Hij maakte de software om het productieproces binnen zijn gamestudio Kojima Productions te versoepelen. Zo is het gemakkelijk om middels de software een spel voor meerdere apparaten te maken. Kojima gebruikt de software zelf om Metal Gear Solid: Ground Zeroes vorm te geven.

De nieuwe Pro Evolution Soccer wordt dit najaar verwacht, maar is nog niet aangekondigd door uitgever Konami.


Pro Evolution Soccer mooier dankzij Fox Engine (Foto: Novum)

Duitsers tekenen voor Unreal 4-software

De Duitse gamestudio Yager is de eerste in Europa die gebruik gaat maken van de Unreal Engine 4-software van Epic Games. Het in Berlijn gevestigde bedrijf wil een binnenkort te onthullen spel op de markt brengen voor de nieuwe generatie spelcomputers. Dat hebben de twee gamebedrijven bekendgemaakt.

Epic Games maakte vorige week bekend dat de Unreal Engine 4-software gebruikt kan worden voor het maken van spellen voor  PlayStation 4. Onder de licentienemers bevinden zich bedrijven als Square Enix en NCsoft.

Yager maakte vorig jaar naam met het schietspel Spec Ops: The Line. De game viel op door het verhaal dat draaide om de grimmige kanten van oorlog in een door zandstormen verwoest Dubai. Recensenten beoordeelden het spel met gemiddeld een 7,5.


Duitsers tekenen voor Unreal 4-software

Juwelier in Brabanthallen beroofd

Overvallers hebben in de nacht van donderdag op vrijdag een juwelier beroofd die met een stand in de Brabanthallen in Den Bosch stond. Drie of vier mannen bedreigden een beveiliger met een vuurwapen of iets dat daarop leek, meldt een woordvoerder van de politie vrijdag. De daders wisten met een onbekende buit te ontkomen.

De overvallers sloegen even voor 03.30 uur toe. De beveiliger raakte niet gewond. Agenten hebben de omgeving doorzocht maar de daders bleken onvindbaar. Vermoedelijk werden dure sieraden en horloges meegenomen.

Het sporenonderzoek in de evenementenhal is vrijdagochtend nog bezig, laat de zegsman weten. In de Brabanthallen wordt momenteel het paardensportevenement Indoor Brabant gehouden.

Yolanthe plant Hollywoodcarrière om Wesley heen

Yolanthe Sneijder-Cabau is alleen van plan in Hollywood te werken als ze niet te lang bij haar man weg hoeft te zijn. "Het gaat heel goed, het enige dingetje is het schema," zegt de 27-jarige brunette voor de camera van Novum Nieuws. "Ik ben natuurlijk getrouwd en dan wil ik niet te lang weg bij Wes, dus projecten die langer duren, kan ik helaas niet doen."

De actrice, die sinds kort met voetballer Wesley Sneijder in Turkije woont, hoopt toch een filmcarrière in de VS van de grond te krijgen. "Als je daar wil werken dan moet je het geluk hebben dat er projecten zijn van twee maanden die je kunt doen."

Ze heeft al een klein rolletje gescoord in de actiefilm Pain & Gain van Michael Bay. Ze is in de actiefilm te zien naast Mark Wahlberg en Dwayne 'The Rock' Johnson. De film komt later dit jaar uit. Over haar andere projecten zwijgt ze.

Naast haar acteercarrière probeert de voetbalvrouw een leven op te bouwen in Istanbul en dat gaat al aardig goed. "De taal is nog een klein dingetje, maar misschien dat ik over een jaar wat meer kan zeggen in het Turks." Tot nu toe kent Yolanthe alleen woorden als goedemorgen, goedemiddag en dankjewel. "Dat soort woorden leer ik nu wel, maar echt hele zinnen opbouwen is nog lastig."

Yolanthe heeft niet lang moeten wennen aan haar nieuwe leefomgeving. "Ik ben opgegroeid met heel veel Turkse mensen in de buurt, dus ik weet wel een beetje van hun cultuur en maniertjes."


Yolanthe plant Hollywoodcarrière om Wesley heen (Foto: Novum)

De FOK! F1-manager 2013 is van start!

De FOK! Formule 1-manager 2013 is van start! Je kunt weer met een team van twee coureurs, een chassis en een motor samenstellen. Daarmee kun je punten halen voor de plek waarop die onderdelen in een F1-grandprixweekend zijn geëindigd. Voor die punten krijg je geld, waarmee je je team kunt verbeteren.

De onderdelen variëren in waarde, al naar gelang ze beter of slechter gepresteerd hebben in een raceweekend. In dit systeem wordt, naarmate het F1-seizoen vordert, de aanpassing van die waarden meer geleidelijk. Hierbij geldt dat de recente prestaties wel degelijk nog enkele schommelingen in de waarde van een onderdeel teweeg kunnen brengen. Lees meer hierover in de speluitleg.

De puntentelling is ondanks het wegvallen van het HRT F1 Team gelijkgebleven, waardoor het mogelijk is om een goed budget op te bouwen voor de aanschaf van nieuwe onderdelen. Voor dit jaar is het wel uitdagender geworden om je team samen te stellen, waardoor je gedurende het seizoen scherpere keuzes moet maken.

Om je direct in te schrijven voor de FOK! Formule 1-manager klik je hier. Kijk ook bij de speluitleg of de puntentelling, en als je nog andere vragen hebt, kun je terecht bij de FAQ. Je kunt ook een pm sturen aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), of een bericht achterlaten in het speciale F1-manager 2013-topic in het Autosport- en motorsport-forum.

Wil je meespelen, maar heb je nog geen account op FOK!? Registreer je dan hier!

Let op! De eerste managerronde sluit op vrijdag 15 maart 2013 om 23:59 uur. Zorg dat je voor die tijd je het door jou samengestelde team hebt opgeslagen.

We wensen je veel plezier met het seizoen 2013 van de FOK! Formule 1-manager!

FIA deelt boetes uit

De portemonee van de FIA is flink bijgevuld na afloop van de eerste vrije trainingen op het Albert Park circuit. De totale opbrengst van de vrijdag door boetes bedraagt zo'n 5000 euro.
 

Waar de meeste coureurs zich in de pitstraat netjes aan de snelheid hielden van 60 km/u, deed een drietal coureurs dat niet.
Valtteri Bottas mag het meeste naar de FIA brengen. De Fin reed 73,8 km/u wat hem op een boete van 2800 euro kwam te staan.  Felipe Massa kan ook zijn portemonee gaan trekken. De Ferrari-coureur reed 6,2 km/u te hard door de pitstraat en hij mag ook 1400 euro weg brengen naar de wedstrijdleiding. Esteban Gutierrez moet 800 euro betalen voor een slordige 3,4 km/u te hard door de pitstraat.

Meerderheid scholen overweegt stop Citotoets

Zo'n zestig procent van de schoolbestuurders in het basisonderwijs overweegt te stoppen met het afnemen van de Citotoets als de scores openbaar worden gemaakt. Dat zegt Ton Duif, directeur van de Algemene Verenging Schoolleiders (AVS), vrijdag. Volgens hem is dat een duidelijk signaal van 'weerzin tegen rankinglijsten'. Gevreesd wordt dat ouders op basis van de lijsten een school gaan uitzoeken voor hun kind.

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) liet vorige week weten geen bezwaar te hebben tegen het publiceren van de Cito-uitslagen. RTL Nieuws had het ministerie om de gegevens gevraagd. Het gaat om de gemiddelde score per school en niet om afzonderlijke resultaten van leerlingen.

Bij de AVS kwamen direct een aantal verontruste telefoontjes binnen nadat het nieuws bekend werd. Sommige leden waren uitgesproken boos over de ontwikkeling. De vereniging besloot daarop de mening van de leden te peilen. In totaal reageerden bijna 1700 schoolleiders.

Ruim negentig procent vindt dat publicatie van lijstjes met Cito-uitslagen per school misleidend is en dat ouders die daarin geloven op het verkeerde been worden gezet.


Meerderheid scholen overweegt stop Citotoets (Foto: Novum)

Vilhena debuteert in Oranje-selectie

Tonny Vilhena is opgenomen in de selectie van het Nederlands elftal voor de WK-kwalificatieduels met Estland (22 maart) en Roemenië (26 maart). Het is de eerste oproep voor de 18-jarige Feyenoorder. Jeremain Lens zit ook in de definitieve selectie, terwijl de PSV'er nog buiten de voorselectie werd gehouden. Hij is de vervanger van Klaas-Jan Huntelaar, die geblesseerd is afgehaakt.

"Ik dacht nog aan Ricky van Wolfswinkel, maar ik koos voor Lens na overleg met Dick Advocaat", zei bondscoach Louis van Gaal vrijdag op de persconferentie. "Die is er blij mee, mede vanwege het ritme." Mike van der Hoorn (FC Utrecht) en Jean-Paul Boëtius (Feyenoord), die in de voorselectie zaten, zijn niet opgeroepen. Ook Adam Maher van AZ is buiten de selectie gevallen.

Nederland speelt op 22 maart in de Amsterdam Arena tegen Estland. Vier dagen later volgt, ook in Amsterdam, het duel met Roemenië. Oranje gaat met twaalf punten uit vier wedstrijden aan de leiding in de kwalificatiegroep.

Definitieve selectie

Doel: Maarten Stekelenburg (AS Roma), Kenneth Vermeer (Ajax), Michel Vorm (Swansea City).

Verdediging: Daley Blind (Ajax), Daryl Janmaat (Feyenoord), Joris Mathijsen (Feyenoord), Ricardo van Rhijn (Ajax), Stefan de Vrij (Feyenoord), Ron Vlaar (Aston Villa), Bruno Martins Indi (Feyenoord).

Middenveld: Jordy Clasie (Feyenoord), Jonathan De Guzman (Swansea City), Wesley Sneijder (Galatasaray), Kevin Strootman (PSV), Rafael van der Vaart (Hamburger SV), Tonny Vilhena (Feyenoord).

Aanval: Siem de Jong (Ajax), Jeremain Lens (PSV), Ola John (Benfica), Dirk Kuijt (Fenerbahҫe), Robin van Persie (Manchester United), Arjen Robben (Bayern München), Ruben Schaken (Feyenoord).

Café-eigenaren gepakt voor illegaal gokken

De eigenaren van twee internetcafés in Den Haag zijn aangehouden voor illegale gokpraktijken. Ook een trouwe bezoeker van een van de cafés werd opgepakt voor betrokkenheid, meldt de politie vrijdag. In de cafés werd onder meer gegokt op voetbalwedstrijden.

De politie had al langer aanwijzingen dat in de twee cafés illegaal gegokt zou worden op sportwedstrijden. Daarom werd woensdagavond met onder meer Belastingdienst en de Kansspelautoriteit in beide panden een doorzoeking gedaan.

In een pand aan de Paul Krugerlaan werd de 25-jarige eigenaar aangehouden. In het andere café, aan de Vaillantlaan, pakte de politie naast de 28-jarige eigenaar een 25-jarige bezoeker op. Ook werd daar een 37-jarige Hagenaar aangehouden omdat hij geen geldig legitimatiebewijs bij zich had.

In de cafés werden onder meer ruim tienduizend euro aan contanten, computers, ticketprinters en een grote hoeveelheid gokbriefjes aangetroffen en in beslag genomen. De politie bekijkt met de gemeente of de internetcafés ook bestuurlijk aangepakt kunnen worden, met bijvoorbeeld een (tijdelijke) sluiting.

Pic tevreden over eerste dag

Charles Pic is tevreden over hoe de eerste dag verlopen is in Melbourne. De Fransman bleef in beide sessies teamgenoot Giedo van der Garde voor, en reed over de gehele dag 58 ronden.

“In de eerste sessie werkten we een relatief normaal programma af met de medium band. We moeten alleen nog wel aan de slag om het rubber optimaal te laten presteren. Daar gaan we vanavond en in de derde sessie naar kijken. Ik werkte in de tweede sessie een aantal lange runs af voordat ik overstapte op het superzachte rubber en de slijtage viel mij alles mee. Vooral tijdens lange runs. Mijn tijden waren constant.”

“Nu is het zaak om de mediums net zo goed te laten presteren. Als dat lukt, staan we er goed zondag goed voor. Het was dus een prima eerste dag. We moeten nog wel hard werken om te staan waar we willen staan. Vandaag bracht niet veel verrassingen”, zei Pic na afloop van de training.

[CL] Barcelona gekoppeld aan PSG, Real treft Galatasaray

In het Zwiterse Nyon heeft zojuist de loting van de kwartfinales van de Champions League plaats gehad. Het was een open loting, iedere club kon ieder andere club treffen. De kwartfinales worden gespeeld op 2-3 april en 9-10 april. In tegenstelling tot de vooraande jaren is er nog niet geloot voor de halve finale en finale. Die loting heeft plaats nadat de kwartfinales gespeeld zijn.  

Loting

Club Club
Málaga CF (Spa) Borussia Dortmund (Dui)
Real Madrid CF (Spa) Galatasaray S.K. (Tur)
Paris Saint-Germain F.C. (Fra) FC Barcelona (Spa)
FC Bayern München (Dui) Juventus F.C. (Ita)

Nederlandse loonkosten stijgen minder hard dan EU

De Nederlandse loonkosten zijn in het laatste kwartaal minder hard gestegen dan het gemiddelde in de Europese Unie. In de unie als geheel stegen de kosten met 1,3 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2011, terwijl de Nederlandse kosten 0,9 procent stegen. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat vrijdag.

Tezamen met de ontwikkeling van de arbeidsproductiviteit, zijn de loonkosten van belang voor de concurrentiepositie van een land. De Europese lonen stijgen al een tijd sneller dan die in Nederland, waar veel werkgevers loonmatiging toepassen.

Vooral in de eurozone, waar landen grote loonstijgingen niet meer kunnen compenseren door de nationale munt goedkoper te maken, is de ontwikkeling van de loonkosten van belang voor de concurrentiepositie. Binnen de muntunie daalden de loonkosten in Spanje het snelst, met 3,4 procent. In Estland stegen de lonen het hardst met 6,7 procent.

In de twee grootste economieën van de muntunie, Duitsland en Frankrijk, stegen de lonen met respectievelijk 1,4 en 1,8 procent.


Nederlandse loonkosten stijgen minder hard dan EU (Foto: Novum)

PVV: dertigduizend mensen steunen verzet

Dertigduizend mensen hebben inmiddels verzet aangetekend tegen het beleid van het kabinet op de daarvoor door de PVV gelanceerde website. "Een geweldig succes", meldt PVV-leider Geert Wilders vrijdag op Twitter. De site tekenverzetaan.nl is sinds zondag in de lucht.

Twee weken eerder bood Wilders bij het ministerie van Algemene Zaken een pamflet aan het kabinet aan. Dat vormde de aftrap van zijn 'verzetstoer'. Wilders trekt het land in om een vuist te maken tegen het in zijn ogen 'asociale kabinetsbeleid'.

De PVV wil onder meer dat er minder geld wordt uitgetrokken voor ontwikkelingshulp en 'multikul'. Op ouderen, pensioenen en de huizenmarkt moet juist minder worden bezuinigd.

Gisteren riep Wilders nog in De Volkskrant op tot 'verstandig bezuinigen: "Zoals miljarden wegsnijden op ontwikkelingshulp en snijden in politiek-correcte subsidies zoals het duurzaamheidsgeneuzel, de multikul, de EU, en andere groene en linkse hobby's."

Daarnaast zei hij dat zijn plan om de belastingen te verlagen en sommige uitkeringen ongemoeid te laten, in tegenstelling tot de plannen van andere partijen met eenzelfde insteek, geen 'sinterklaaspolitiek' is: "Dat is geld waarvoor de burger heeft gewerkt, bij de burger laten."

Jay Z over The Great Gatsby en Luhrmann

Grammy-winnaar Shawn Jay Z Carter heeft samengewerkt met schrijver/producent/regisseur Baz Luhrmann aan The Great Gatsby. Niet alleen als executive producer, om de energie van het moderne jazz-tijdperk van F. Scott Fitzgerald op het witte doek te brengen, maar ook als werver, artiest, producer en arrangeur van de soundtrack, waarop een groot aantal topartiesten acte de présence geven.

Luhrmann en Jay Z werden aan elkaar voorgesteld door Leonardo DiCaprio (Jay Gatsby) en dat leidde tot een twee jaar durende samenwerking. Gedurende die tijd werkte Jay Z samen met Luhrmann en zijn team aan het vertolken en weergeven van de sfeer van het decadente tijdperk van Fitzgerald, in contrast met de tijd van nu. Met hiphop en jazz, muziek van nu en toen, worden twee kenmerkende Amerikaanse periodes gelijktijdig tot leven gewekt. Ze hebben een muzikaal landschap gecreëerd, in samenwerking met Armstrong, die al eerder voor Luhrmann werkte aan Moulin Rouge! en Romeo + Juliet.  De muzieksupervisor is Anton Monsted.

Luhrmann noemt de samenwerking met Jay Z: "Een ongelofelijke en natuurlijke match. Fitzgerald was een pionier, beroemd en controversieel omdat hij de destijds nieuwe en explosieve sound, die jazz genoemd werd, in zijn korte verhalen gebruikte. En niet alleen als decoratie, maar als actief hulpmiddel om een verhaal te vertellen, met de indringendheid van de popcultuur. Hij verzon de uitdrukking 'de Jazz Age'. De vraag die ik mezelf stelde bij het maken van Gatsby was hoe krijg ik mijn publiek net zo enthousiast en indringend als  Fitzgerald deed met zijn publiek? In onze tijd staat de energie van hiphop gelijk aan de energie van jazz. Jay Z is niet alleen een groot artiest, maar ook iemand waar je prima mee kunt samenwerken. Leonardo en ik hadden het geluk dat we twee jaar geleden bij Jay Z waren toen hij No Church in the Wild opnam. Toen is eigenlijk de band ontstaan."

Jay Z zei: "Toen ik Baz en Leonardo sprak, wist ik meteen dat dit het perfecte project was. The Great Gatsby is dat klassieke Amerikaanse verhaal over de introductie van iemand in een extravagante, decadente wereld vol illusies. Ideaal om mee te experimenteren en te interpreteren vanuit een moderne blik. Dankzij de enorme fantasie van Baz maakte hij van Moulin Rouge! een meesterwerk. En de muziek in Romeo + Juliet was geen achtergrondmuziek, maar meer een belangrijk personage. Zijn visie en regie maken van deze film echt een epische gebeurtenis."

The Great Gatsby vertelt het verhaal van beginnend schrijver Nick Carraway die in het voorjaar van 1922 de Amerikaanse provincie verruilt voor New York City. Het is een tijd van losse moraal, betoverende jazz, illegaliteit en aandelen die tot in de hemel groeien.  Op jacht naar zijn Amerikaanse Droom belandt Nick in de wereld van de mysterieuze miljonair en partyliefhebber Jay Gatsby, en van zijn  nicht Daisy en haar adellijke echtgenoot en rokkenjager Tom Buchanan.  Nick raakt verzeild in de fascinerende wereld van de superrijken, vol illusies, liefde en bedrog. Hij ziet het allemaal gebeuren en schrijft een verhaal over onmogelijke liefdes, dromen en  tragedies en houdt zo onze moderne maatschappij een spiegel voor.

The Great Gatsby is vanaf 16 mei 2013 in de Nederlandse bioscoop te zien.

Onzekerheid over doorgang NK wielrennen in Kerkrade

Het is nog onzeker of het NK wielrennen in juni opnieuw in Kerkrade zal worden verreden. Het lokale organisatie comité heeft nog wel een akkoord met de landelijke stichting NK wielrennen, maar vanwege financiële problemen is het nog onzeker of het Nederlands kampioenschap er wel plaats heeft in de Limburgse stad.

Als het NK-budget vóór 1 april niet is afgedekt, hakt voorzitter Wil Sijstermans van de lokale stichting de knoop door. "We zullen er alles aan doen om het NK in Kerkrade te houden. De regio kan zich met dit evenement geweldig profileren. Maar we moeten ook reëel zijn. Als we de financiering niet rond krijgen, houdt het op", aldus Sijstermans.

Het Limburgse bedrijfsleven laat net zoals bij het WK wielrennen in Zuid-Limburg in 2012 het vooralsnog afweten. De steun van de gemeente Kerkrade en de provincie zijn bij lange na niet genoeg om het benodigde budget van ongeveer 350.000 euro bij elkaar te schrapen.

Het parcours van het NK dat op 22 en 23 juni verreden zal worden ondergaat een paar aantal veranderingen. Op advies van de KNWU zal de titelstrijd voor vrouwen en beloften op een minder zwaar parcours verreden worden. Het NK voor de profs wordt normaal gesproken op een ongewijzigd parcours verreden. Heel veel renners en rensters werden vorig jaar vroegtijdig uit de wedstrijd genomen. De titels gingen naar Niki Terpstra en Annemiek van Vleuten. 

President Taiwan naar installatie paus

Taiwan stuurt volgende week een delegatie onder leiding van president Ma Ying-jeou naar Rome voor de installatie van paus Franciscus. Dat heeft onderminister van buitenlandse zaken Shih Yeh-ping vrijdag meegedeeld.

De Taiwanese president reist zelden naar Europa. Taiwan onderhoudt met maar 23 landen volledige diplomatieke betrekkingen, de meeste in Latijns-Amerika, Afrika en de Stille Zuidzee. Het Vaticaan is de enige Europese diplomatieke bondgenoot van het eiland.

Volgens Shih heeft Taiwan niet met China over de reis van Ma overlegd. Beijing probeert de diplomatieke contacten van Taiwan te beperken. China zegt dat Taiwan tot zijn grondgebied behoort en geen eigen soevereine rechten heeft.

Hooper geïnteresseerd in Freddie Mercury-film

Tom Hooper is gevraagd voor de regie van een film over Freddie Mercury. Sacha Baron Cohen is al aan de film verbonden voor de rol van de Queen-zanger. Hooper regisseerde de Britse komiek eerder in de muziekfilm Les Misérables. Hooper heeft nog niet officieel getekend, maar zou wel interesse hebben in het filmproject, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Aan de film over het leven van Mercury wordt al jaren gewerkt. Vorig jaar werd Stephen Frears nog genoemd als mogelijke regisseur. Het drama gaat over de jaren voor het legendarische optreden dat Queen in 1985 gaf tijdens het Live Aid-concert. De Britse zanger stierf in 1991 op 45-jarige leeftijd aan de gevolgen van aids.

Het scenario van de nog titelloze film is geschreven door Peter Morgan, bekend van films als The Queen en Frost/Nixon. Robert de Niro produceert de film.

Koningin helpt bij duurzaamheidscentrum

Koningin Beatrix heeft vrijdagochtend in het kader van de vrijwilligersactie NLdoet de handen uit de mouwen gestoken in duurzaamheidscentrum Weitzigt in Dordrecht. Ook enkele familieleden waren erbij. De Koninklijke familie deden enkele klus-, reparatie en schoonmaakwerkzaamheden.

Prins Constantijn en prinses Laurentien waren aanwezig bij monument de Gevangenpoort in Bergen op Zoom om enkele werkzaamheden te verrichten.

Het Oranje Fonds organiseert vrijdag en zaterdag voor de negende keer NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van het land. Vorig jaar deden ruim driehonderdduizend mensen mee verspreid over zo'n zevenduizend klussen.

'Wedkantoren willen onderzoek KNVB'

Het Oostenrijkse alarmeringssysteem voor matchfixing in het betaalde voetbal wil dat de KNVB een handvol duels gaat onderzoeken. Het systeem van wedkantoren in dat land registreert opvallende weddenschappen. Dat meldt BNR vrijdag. De voetbalbond zegt in een reactie echter geen contact met het Oostenrijkse kantoor te hebben gehad.

Volgens een woordvoerder van de KNVB worden alle wedstrijdverslagen standaard naar de UEFA gestuurd, waar ze gecontroleerd worden op bijzonderheden. Slechts een keer kwam daaruit een verdacht duel naar voren. Na verdere inspectie bleek van matchfixing evenwel geen sprake. Het ging om een wedstrijd uit 2010.

Oostenrijk heeft een van de meest liberale gokmarkten van Europa, stelt BNR. Daardoor zijn daar veel grote en kleine wedkantoren, waar op alles gewed kan worden wat een wedstrijd te bieden heeft.

Slitherine maakt Warhammer 40K-spel

Gamestudio Slitherine werkt aan de Warhammer 40K-strategiegame. Het bedrijf is een samenwerking aangegaan met eigenaar Games Workshop. Geen van de bedrijven heeft details bekendgemaakt over de inhoud van het spel. Slitherine is vooral bekend van historische oorlogsspellen voor de pc, waaronder Panzer Corps en Scourge of War.

"Het gaat ons om het maken van strategiespellen voor een zeer specifieke markt", verklaart topman JD McNeil van Slitherine. Slitherine is gespecialiseerd in strategiespellen waarbij spelers om de beurt aan zet zijn.

Eerdere strategiespellen binnen het universum werden gemaakt door Relic, dat eind januari is opgekocht door Sega. Het is niet waarschijnlijk dat de samenwerking met Slitherine invloed heeft op de spellen van Relic. Relic maakt namelijk strategiespellen waarbij spelers snel moeten handelen, bouwen en aanvallen.

Het is niet bekend wanneer het spel van Slitherine op de markt moet komen.


Slitherine maakt Warhammer 40K-spel (

[WBC] Dominicaanse Republiek naar halve finale

De honkballers van de Dominicaanse Republiek staan in de halve finale van de World Baseball Classic. Het team van coach Tony Peña wist in Miami de Verenigde Staten met 3-1 te verslaan. De beslissing viel in de laatste inning, toen de Dominicaanse Republiek twee punten liet aantekenen.

Drie van de vier halvefinalisten nu bekend. Het Nederlands honkbalteam en Japan plaatsen zich al eerder voor de finaleronde in San Francisco. De Amerikaanse honkballers zullen tegen Puerto Rico in de herkansing moeten om het laatste ticket te bemachtigen. Puerto Rico rekende in de verliezerspartij af met Italië(4-3). De winnaar van dat duel tussen de Verenigde Staten en Puerto Rico speelt zaterdag tegen de nog altijd ongeslagen Dominicaanse Republiek, met als inzet de groepswinst. De winnaar van dat duel treft treft Nederland in de halve finale, de verliezer speelt tegen Japan.

Derksen vanavond 'gewoon' bij VI

Ondanks de ruzie gisteravond tussen Johan Derksen en Wilfred Genee zullen beiden vanavond te zien zijn in Voetbal International. Wel wil Derksen garanties van RTL hebben dat Genee zijn houding naar de VI-redacteuren aanpast.

Bij Radio Rijnmond was de versie van de hoofdredacteur van het blad te horen: "Ik heb net mijn contract voor vier jaar verlengd, dus ik heb niet zo veel keus". Verder ergert hij zich aan het feit dat de presentator steeds vaker zijn mensen in de hoek zet. De redacteuren willen niet meer in het gesponsorde programma komen.

Verder kwamen de gebruikelijke woorden als pedante lul en Wilfred Genee-show weer voorbij tijdens het gesprek op de radio.

[NBA] San Antonio wint nipt van Dallas

San Antonio Spurs heeft zijn vijftigste zege van het seizoen geboekt in de NBA. De koploper in de Western Conference won in een Texaans onderonsje nipt met 92-91 van Dallas Mavericks. Tim Duncan nam de thuisploeg bij de hand met 28 punten en negentien rebounds. Gary Neal was goed voor zestien punten.

Dallas, dat een einde zag komen aan een zegereeks van vier wedstrijden, kwam met zeven punten op rij nog dicht in de buurt van een overwinning. In de buzzer wist Vince Carter de laatste kans echter niet te verzilveren. Dirk Nowitzki maakte 21 punten voor de bezoekers.

New York Knicks ging met 90-105 onderuit tegen Portland Trail Blazers. Damian Lillard was met 26 punten topscorer bij de thuisploeg. J.R. Smith maakte 33 punten, maar kon niet voorkomen dat de Knicks tegen de derde opeenvolgende nederlaag aanliepen.


San Antonio wint nipt van Dallas (Foto: Novum)

Vettel is tevreden

Vandaag heerste Sebastian Vettel haast als vanouds op vrijdag. De drievoudig wereldkampioen was in beide sessies de snelste.

"Over het geheel genomen was het een prima dag voor ons. Het liep allemaal op rolletjes en er waren geen problemen met de auto. Na al het testen was het een lekker gevoel om weer serieus aan het werk te gaan," sprak Vettel.

De Duitser is wel benieuwd wat de dag van morgen brengt. "De zachtere band houdt het niet erg lang vol hier, maar de medium compound lijkt een prima band om mee te racen. Voor morgen wordt echter ander weer verwacht en we weten nog niet wat voor invloed dat zal hebben op de banden en balans van de auto, dus we moeten overal op voorbereid zijn. Vandaag ging alles goed, maar we moeten dus alert zijn op wat er dit weekend nog komen gaat."

Terraria in splitscreen

Nu Terraria al een lange tijd uit is voor pc, komt er binnenkort een consoleversie van het spel op de markt. Een mooie toevoeging aan deze versie is dat je splitscreen kunt spelen. Sinds kort zijn er hiervan een aantal screenshots online gezet. 

De lokale splitscreen-modus ondersteunt maximaal vier spelers en via het netwerk is het mogelijk om met acht spelers aan de gang te gaan. Het is verder nog onbekend wanneer we Terraria kunnen verwachten voor Xbox Live en PlayStation Network. 

TerrariaTerraria in splitscreen


Wie zijn de Guardians of the Galaxy?

Regisseur James Gunn en Marvel zijn op dit moment druk bezig om de opnames van Guardians of the Galaxy voor te bereiden. Maar... wie zijn deze beschermers eigenlijk?

De acteurs die de rollen spelen zijn nog lang niet bekend. Chris Pratt gaat de rol van Star-Lord op zich nemen en Dave Bautista is vandaag bevestigd voor Drax the Destroyer. De rollen van Rocket Racoon, Gamora en Groot moeten nog worden ingevuld.

De personages uit de Marvel-stripboeken zijn bij velen nog tamelijk onbekend. Om inzicht te kunnen krijgen wie precies wie is heeft IGN een mooie compilatie gemaakt:

Guardians of the Galaxy volgt een Amerikaanse piloot die per ongeluk in een intergalactische strijd terecht is gekomen. Dit is op dit moment het enige stukje vrijgegeven synopsis, we houden je op de hoogte als de volledige versie verschijnt. De film zelf is op 14 augustus 2014 in de bioscoop te zien.

Trailer: The Ghost Is A Lie

Eind februari is de trailer van The Ghost Is A Lie verschenen. Pas vandaag lijkt de trailer te zijn opgemerkt door het grote publiek en circuleert nu flink via Twitter. Tijd om ook op FOK!film aandacht te besteden aan de film.

In de hoop om nog munt te slaan uit de laatste fases van het 'found footage'-fenomeen probeert een filmmaker uit Los Angeles een goede, bovennatuurlijke film te maken over geesten. De beelden worden egschoten vanuit het perspectief van de acteurs, zoals we dit ook vaak zien in de found footage-films.

Met een zeer laag budget, een kleine groep met amateuracteurs en camera's gaat de groep een bos in om de film op te nemen. Al snel blijkt dat zoals de cast weet helemaal geen geest op de set is. Nee, er jaagt iets ergers op de groep: een seriemoordenaar. Binnen korte tijd wordt de groep aangevallen door een persoon die niet alleen van moorden houdt, maar ook van een goede arthouse-film.De film wordt realistischer dan het filmteam ooit durfde te hopen...

Of de film ook in Nederland verschijnt is nog niet bekend.

Van der Garde's leerproces

Vanmorgen reed Giedo van der Garde zijn eerste twee trainingen als racecoureur bij Caterham. Helaas kwam hij in de tweede sessie in de grindbak terecht waarna zijn dag voorbij was.

De Nederlander maakt dit jaar zijn racedebuut in de Formule 1 en wil zich optimaal voorbereiden. "De eerste training verliep goed. We konden een goed aantal ronden rijden en zijn tijdens die sessie vooral bezig geweest met het evalueren van de medium compund. De tweede training begon ook prima. Ik had wat onderstuur tijdens mijn eerste run, wat we wisten te verbeteren voor mijn tweede run, maar helaas ging ik er toen af, doordat ik mijn achterwielen iets blokkeerde bij het ingaan van de derde bocht. Ik belandde in de grindbak en doordat het anti-stall-systeem ingreep voordat ik de auto uit het grind kon sturen, was mijn dag ten einde," aldus de 27-jarige racer uit Rhenen.

"Het hoort allemaal bij het leerproces", sprak Van der Garde. "Ondanks dat moment hebben we toch nog heel veel data om door te nemen vanavond. Ik hoop dat we morgen het maximale uit de derde en laatste training kunnen halen."

Regisseur en datum Jurassic Park 4 bekendgemaakt

Nieuwkomer Colin Trevorrow is door Universal Pictures uitgekozen om de film Jurassic Park 4 te regisseren. Dit is gistermiddag bekendgemaakt.

Universal Pictures gaf aan dat Steven Spielberg de film niet zou regisseren maar uitvoerend producent van het project wordt. Trevorrow heeft zijn filmdebuut gemaakt met de film Safety Not Guaranteed, die tijdens Sundance Film Festival 2012 werd vertoond. Verder heeft Universal bekendgemaakt dat de Jurassic Park-film in 3D gaat verschijnen een op 13 juni 2014 in Amerika moet verschijnen.

Gingerclown komt je halen in 3D

Mis je wel eens de oude en hilarische horrorfilms? Geen zorgen, dit jaar krijg je de kans om terug naar die tijd te gaan met Gingerclown 3D.

Tim Curry (Rocky Horror Picture Show) spreekt de stem in van Gingerclown, Brad Dourif (Childs Play)  speelt Worm Creature, Lance Henriksen (Aliens) is BrainEater, Michael Winslow (Police Academy) is te horen als Stomachcrumble en Sean Young (Blade Runner) vertolkt de langbenige Nelly the Spiderwoman.  

Het is 1983. Een groep middelbare scholieren hebben een geweldige tijd in de buurt van Hollywood Hills waar ze de grootste loser van de school tegen het lijf lopen: Sam. Sam doet er alles aan om Jenny, het mooiste meisje van college, haar aandacht te krijgen. Helaas voor Sam heeft zij al een vriendje, namelijk Biff, de quarterback van het footballteam.

Biff en zijn vrienden brengen Sam naar een oud en verlaten pretpark om hem een kans te gunnen om moed te tonen. Mocht hij de ballen hebben dan mag hij eindelijk lid worden van de vriendengroeop. Maar dat is niet het enige, er staat namelijk iets veel beters voor Sam op het spel. De 'hoofdprijs' is Jenny, die na de weddenschap 'eigendom' is van de winnaar.

Of de film ook in Nederland verschijnt is nog onbekend.

[WBC] Honkballers winnen oefenduel tegen Padres

De Nederlandse honkballers hebben donderdagnacht een oefenwedstrijd tegen San Diego Padres gewonnen. De ploeg van bondscoach Hensley Meulens was in Phoenix met 9-3 te sterk. Andruw Jones sloeg een homerun voor Oranje, dat het duel speelde in voorbereiding op de halve finale van de World Baseball Classic.

Jurickson Profar maakte zijn debuut voor Nederland. De 20-jarige speler van de Texas Rangers, die de geblesseerde Yurendell de Caster heeft vervangen, slaagde er niet in een honkslag te slaan. Kenley Jansen voegt zich dit weekeinde ook bij de selectie. Hij neemt de plek over van Jonatan Isenia, die eveneens is afgehaakt met een blessure.

Oranje speelt vrijdagavond nog een oefenwedstrijd tegen Seattle Mariners. Daarna vliegt de selectie naar San Francisco, waar in de nacht van maandag op dinsdag de halve finale tegen de winnaar van groep 2 wordt gespeeld.

In die poule verzekerde de Dominicaanse Republiek zich van een plek bij de laatste vier. De Verenigde Staten werden met 3-1 verslagen. De Amerikaanse ploeg krijgt nog wel een herkansing tegen Puerto Rico.

Eerste poster en trailer Scary Movie 5

Gisteren is zowel de poster als trailer van Scary Movie 5 verschenen. Zoals we van de reeks gewend zijn wordt ook deze keer een verzameling aan films bij de noten gepakt, met nu als insteek: het paranormale.

Een afstandelijk, heerszuchtig en oversekst Frans dansgezelschap onder leiding van regisseur Pierre is begonnen met het maken van een nieuwe dansproductie. Jody, een jonge moeder van twee kinderen en haar Afro-Amerikaanse vriendin Kendra zijn beiden in gevecht om de hoofdrol in de productie te kunnen spelen. Jody's moeder, die vroeger veel op de planken heeft gestaan, is er van verzekerd dat Jody door deze rol een geweldige carrière gaat krijgen.

Scary Movie 5 verschijnt op 2 mei in de Nederlandse bioscoop.

Boekenbal startschot vernieuwde Boekenweek

De Boekenweek gaat vrijdagavond traditiegetrouw van start met het Boekenbal in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Anders dan in eerdere jaren, kunnen literatuurliefhebbers het begin van de boekencampagne 's avonds ook in tien boekhandels door het hele land beleven.

Winkels in onder meer Schiedam, Gouda en Den Haag houden een nachtverkoop en organiseren activiteiten. Lezers kunnen er ook terecht om hun hand te leggen op het Boekenweekgeschenk. De door de Stichting CPNB geambieerde nachtverkoop in alle twaalf de provincies gaat niet door, zegt een woordvoerder.

Het officiële geschenk van de week, dat gratis wordt weggegeven bij aankoop van 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken, werd dit jaar geschreven door Kees van Kooten en heet De Verrekijker. Net als het Boekenweekessay van Nelleke Noordervliet, draait Van Kootens geschenknovelle om het thema Gouden Tijden, Zwarte Bladzijden.

Naast de introductie van een aantal nachtverkooppunten, nam de Stichting CPNB ook de planning van de Boekenweek onderhanden. Zo werd het Boekenbal verschoven van de dinsdag- naar de vrijdagavond, en is de week ingekort zodat deze van zaterdag tot volgende week zondag duurt.

Bijna net zo'n vaste waarde als het Boekenbal is overigens het Bal der Geweigerden, dat om de hoek plaatsvindt in poppaleis Paradiso. Ook daar vond dit jaar vernieuwing plaats. Studentenblad Propria Cures maakt vrijdagavond de eerste winnaar van De Zwarte Bladzij voor het meest overschatte boek van het jaar bekend.

Ook elders in het land wordt de Boekenweek in aparte initiatieven ingeluid. Schrijvers uit de noordelijke provincies Friesland, Groningen en Drenthe komen zaterdag samen voor een alternatief boekenbal, dat Noord Houdt Woord heet.

De Boekenweek wordt dit jaar voor de 78e keer gehouden. Vorig jaar schreef de Vlaamse schrijver Tom Lanoye het Boekenweekgeschenk. Dichter Nico Dijkshoorn was toen verantwoordelijk voor het Boekenweekessay.

Kooijman en Weening presenteren Killer Karaoke

Jan Kooijman en Dennis Weening nemen de presentatie van Killer Karaoke op zich. Het programma, waarin kandidaten extreme zangopdrachten moeten volbrengen, is dit voorjaar te zien op RTL 5.

"Dat wordt dus chaos...", kondigde Kooijman vrijdag aan via Twitter. "Dennis Weening en ik gaan samen Killer Karaoke presenteren voor RTL5."

Het programma is afkomstig uit de Verenigde Staten, waar Jackass-ster Steve-O verantwoordelijk is voor de presentatie. Deelnemers moeten onder meer een nummer ten gehore brengen terwijl ze stroomstoten krijgen toegediend.

Asscher schrikt van brief Marokkaanse organisaties

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) is geschrokken van een brief van een aantal Marokkaanse organisaties waarin zij adviseren niet meer op de PvdA te stemmen als de partij akkoord gaat met het wetsvoorstel rondom het stopzetten van de export van uitkeringen naar Marokko.

In een reactie op de site van de PvdA stelt Asscher dat hij niet zozeer is geschrokken van het 'oneigenlijke electorale dreigement' maar om het beeld dat wordt geschetst van Marokkaanse Nederlanders. "Het is nogal een bevoogdende stelling om te beweren dat onze landgenoten van Marokkaanse komaf blijkbaar jaren op uw advies PvdA hebben gestemd en daar eveneens op uw advies weer mee zouden stoppen", schrijft hij.

"Ik weet zeker dat veel Marokkaanse Nederlanders zich allerminst vertegenwoordigd voelen door dit soort zelfbenoemd leiderschap van de gemeenschap", gaat Asscher verder. "Ik ken er vele die zich generen voor het dreigement dat u uit hun naam heeft geuit."

Volgens Asscher heeft zijn partij zich altijd met 'hart en ziel' ingezet voor de integratie van Marokkaanse kinderen. Hij stelt verder dat de politieke vrijheid een van de meest dierbare rechten in Nederland is. "Zou het niet een prachtig stemadvies zijn aan Marokkaanse Nederlanders om toch vooral zelf te kiezen aan welke partij zij hun vertrouwen schenken?"


Asscher schrikt van brief Marokkaanse organisaties (Foto: Novum)

Lesbisch stel met Turks pleegkind ondergedoken

Een 9-jarig Turks jongetje is met zijn lesbische pleegouders ondergedoken. Een woordvoerder van Bureau Jeugdzorg Haaglanden bevestigt dat het gezin uit voorzorg elders is ondergebracht, na berichtgeving daarover vrijdag in verschillende kranten. Het gezin zou bang zijn voor een ontvoering nadat in Turkse media ophef is ontstaan over het feit dat Turkse kinderen in Nederland worden opgevangen bij homoseksuele ouders.

Yunus woont sinds hij een baby is bij het lesbische stel. Hij werd vanwege een vermoeden van kindermishandeling uit huis geplaatst en bij het pleeggezin ondergebracht. De biologische moeder van de jongen accepteert niet dat haar zoon bij een lesbisch stel woont en riep de hulp van de Turkse president Erdogan in. Die liet eerder weten de jongen te zullen bezoeken als hij eind deze maand in Nederland is.

De zegsvrouw van Bureau Jeugdzorg laat vrijdag weten dat er geen concrete dreiging is van ontvoering. "Het gezin heeft met name rust nodig. Alle media-aandacht rondom hen veroorzaakt veel onrust. Het heeft een grote impact. Yunus kan nu niet meer naar school", meldt de woordvoerder. Bureau Jeugdzorg roept op het gezin met rust te laten.

Ook de twee broertjes van de jongen hebben bij het lesbische stel gewoond. In 2008 werden zij door de biologische ouders ontvoerd naar Turkije. Nu wonen ze weer bij de biologische ouders.

Uitslag tweede vrije training Australië

Sebastian Vettel heeft ook tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van Australië de snelste tijd op de klokken gezet. De Red Bull-coureur was ruim tweeënhalf tienden sneller dan teamgenoot Mark Webber. Nico Rosberg reed de derde tijd, gevolgd door Kimi Räikkönen en Romain Grosjean.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Red Bull 1:25.908   33
2 M. Webber Red Bull 1:26.172 +0:00.264 31
3 N. Rosberg Mercedes 1:26.322 +0:00.414 26
4 K. Räikkönen Lotus 1:26.361 +0:00.453 38
5 R. Grosjean Lotus 1:26.680 +0:00.772 32
6 F. Alonso Ferrari 1:26.748 +0:00.840 35
7 L. Hamilton Mercedes 1:26.772 +0:00.864 27
8 F. Massa Ferrari 1:26.855 +0:00.947 32
9 A. Sutil Force India 1:27.435 +0:01.527 35
10 N. Hülkenberg Sauber 1:28.187 +0:02.279 34
11 J. Button McLaren 1:28.294 +0:02.386 30
12 P. di Resta Force India 1:28.311 +0:02.403 37
13 S. Perez McLaren 1:28.566 +0:02.658 33
14 D. Ricciardo Toro Rosso 1:28.627 +0:02.719 31
15 E. Gutierrez Sauber 1:28.772 +0:02.864 33
16 P. Maldonado Williams 1:28.852 +0:02.944 36
17 J. Vergne Toro Rosso 1:28.968 +0:03.060 36
18 V. Bottas Williams 1:29.386 +0:03.478 39
19 J. Bianchi Marussia 1:29.696 +0:03.788 32
20 C. Pic Caterham 1:30.165 +0:04.257 37
21 M. Chilton Marussia 1:30.600 +0:04.692 36
22 G. van der Garde Caterham 1:32.450 +0:06.542 11

Jans zo goed als zeker naar PEC Zwolle

Ron Jans lijkt de nieuwe hoofdtrainer van PEC Zwolle te worden. De clubloze coach tekent vermoedelijk volgende week een contract bij de eredivisionist. Jans maakte donderdag op Eredivisie Live melding van het aanstaande akkoord met de promovendus. Of de coach ook daadwerkelijk volgend seizoen aan de slag gaat in Zwolle, blijft nog wel even onzeker.

"Het gaat alleen door als PEC zich handhaaft in de Eredivisie", aldus Jans. "Ik heb een clausule dat het niet doorgaat als ze degraderen", verduidelijkt de coach, die Art Langeler opvolgt in Zwolle. Jans zit zonder club na zijn vertrek bij Standard Luik. Hij was eerder werkzaam bij sc Heerenveen en FC Groningen.

Opstelten gaat hooligans harder aanpakken

Hooligans die voor het eerst de fout in gaan bij een voetbalwedstrijd moeten direct kunnen worden bestraft. Een burgemeester moet meteen een meldplicht en een gebiedsverbod voor een heel seizoen kunnen opleggen. Dat staat in een aanscherping van de voetbalwet die minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vrijdag presenteert, meldt De Telegraaf.

De huidige voetbalwet zouden burgemeesters niet streng genoeg vinden. Nu kan een meldplicht, gebiedsverbod of groepsverbod pas opgelegd worden als hooligans meerdere keren de openbare orde ernstig verstoren.

Nieuw in de aanscherping van Opstelten is ook dat een maatregel als een meldplicht niet meer uit maximaal negentig aaneengesloten dagen bestaat. Burgemeesters mogen zelf kiezen wanneer de dagen dat voetbalvandalen zich moeten melden vallen, zodat zij bijvoorbeeld het hele seizoen tijdens speeldagen van de stadions kunnen worden geweerd.

De rechter mag volgens de aangescherpte wet ook strenger straffen. Nu kan nog een gebiedsverbod of meldplicht van maximaal twee jaar worden opgelegd. Dat wordt verlengd naar maximaal vijf jaar.

Sociaal overleg werkgevers en werknemers van start

Het langverwachte sociaal overleg tussen werkgevers en werknemers gaat vrijdagochtend van start. Plaats van handeling is de Stichting van de Arbeid in Den Haag. Het bestuur van de stichting komt bijeen om tot een gezamenlijk standpunt te komen over de kabinetsplannen voor versobering van de WW en het versoepelen van het ontslagrecht.

Het kabinet hoopt met de sociale partners tot een akkoord te komen over hervormingen en bezuinigingen. FNV-voorzitter Ton Heerts kreeg vorige week van de aangesloten bonden een mandaat om te onderhandelen. De grootste vakcentrale wil niet dat het ontslagrecht en de WW worden versoberd. De werkgevers gaven eerder al aan bereid te zijn om de duur van de WW niet te verkorten om de vakcentrale tegemoet te komen.

In het regeerakkoord hebben VVD en PvdA afgesproken de WW-duur te verkorten van 38 naar 24 maanden. WW'ers zouden alleen de eerste twaalf maanden nog een uitkering van zeventig procent van het laatstverdiende loon krijgen, en daarna zeventig procent van het minimumloon.

PvdA-leider Diederik Samsom en VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra gaven vorige week aan ruimte te zien de voorgenomen ingrepen in WW en ontslagrecht anders vorm te geven, mits het begrotingstekort daardoor niet oploopt. Een eventueel alternatief moet wel geld besparen en 'hervormend' zijn.

De vergadering van de Stichting van de Arbeid wordt voorgezeten door Ton Heerts en voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Bernard Wientjes. Het overleg zal om om 10.00 uur beginnen.

Uitslag eerste vrije training Australië

Sebastian Vettel heeft de snelste tijd neergezet tijdens de eerste vrije training van dit seizoen. De Duitser was Felipe Massa bijna acht honderdsten te snel af. Fernando Alonso reed de derde tijd, gevolgd door Lewis Hamilton en Mark Webber. Giedo van der Garde kwam niet verder dan de 22e en laatste plaats.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Red Bull 1:27.211   16
2 F. Massa Ferrari 1:27.289 +0:00.078 17
3 F. Alonso Ferrari 1:27.547 +0:00.336 16
4 L. Hamilton Mercedes 1:27.552 +0:00.341 17
5 M. Webber Red Bull 1:27.668 +0:00.457 18
6 K. Räikkönen Lotus 1:27.877 +0:00.666 17
7 N. Rosberg Mercedes 1:28.013 +0:00.802 17
8 A. Sutil Force India 1:28.426 +0:01.215 19
9 J. Button McLaren 1:28.440 +0:01.229 19
10 R. Grosjean Lotus 1:28.520 +0:01.309 15
11 S. Perez McLaren 1:28.597 +0:01.386 19
12 N. Hülkenberg Sauber 1:28.786 +0:01.575 19
13 P. di Resta Force India 1:28.910 +0:01.699 18
14 P. Maldonado Williams 1:29.443 +0:02.232 20
15 V. Bottas Williams 1:29.928 +0:02.717 19
16 E. Gutierrez Sauber 1:30.203 +0:02.992 17
17 J. Vergne Toro Rosso 1:30.729 +0:03.518 17
18 D. Ricciardo Toro Rosso 1:30.969 +0:03.758 19
19 J. Bianchi Marussia 1:31.263 +0:04.052 24
20 M. Chilton Marussia 1:32.176 +0:04.965 23
21 C. Pic Caterham 1:32.274 +0:05.063 21
22 G. van der Garde Caterham 1:32.388 +0:05.177 18

Li Keqiang nieuwe premier van China

Li Keqiang, de nummer twee van de Chinese Communistische Partij, is vrijdag tot premier benoemd. Met zijn aanstelling nadert de tienjaarlijkse wisseling van de wacht in China haar voltooiing. Donderdag werd partijleider Xi Jinping al tot president benoemd.

Aan de machtswisseling zijn drie jaar van machtsstrijd achter de schermen voorafgegaan. Li en Xi zijn uit verschillende machtsblokken voortgekomen; Li is een beschermeling van zijn voorganger Hu Jintao en Xi is de zoon van een veteraan van de revolutie die de steun had van oudgedienden. Hoe de verschillende kampen samenwerken en compromissen sluiten zal zaterdag blijken bij de verdeling van kabinetsposten en andere hoge functies

China koopt voor miljarden Afrikaans aardgas

Het belangrijkste energiebedrijf van China, CNPC, heeft zich voor ruim 3 miljard euro ingekocht in een aardgasproject in Mozambique. Het is de grootste aankoop die het bedrijf ooit heeft gedaan in een ander land, becijferde persbureau Bloomberg.

Het Italiaanse bedrijf Eni exploiteert het gasveld, dat meer reserves zou bevatten dan heel Noorwegen. Met de deal verwerft CNPC een aandeel van 20 procent.

De vraag naar energie neemt voortdurend toe door de ontstuimige groei van de Chinese economie. Tegelijkertijd zoekt het land vanwege de soms extreme milieuvervuiling naar milieuvriendelijker energiebronnen dan steenkool.

China koopt voor miljarden Afrikaans aardgas
China koopt voor miljarden Afrikaans aardgas (Foto: ANP)

Boeing: Dreamliner vliegt binnen weken weer

Vliegtuigbouwer Boeing verwacht dat het "een kwestie van weken" zal zijn voordat de geplaagde 787 Dreamliners weer zullen vliegen. Dat heeft het hoofd van het Dreamliner-programma vrijdag gezegd.

Alle 50 toestellen werden in januari aan de grond gezet. Toezichthouders in de Verenigde Staten en Japan besloten daartoe, nadat de accu van een 787 had vlamgevat en een accu van een ander toestel was gesmolten.

Boeing heeft de accu's aangepast en claimt dat brand uitgesloten is met het nieuwe ontwerp. De Amerikaanse fabrikant is begonnen met intensieve tests en denkt daar binnen een aantal weken mee klaar te zijn. De Japanse luchtvaartautoriteiten stellen echter dat het voorbarig is om al zo'n inschatting te maken.

Japan is de grootste afnemer van de Dreamliner. De luchtvaartmaatschappijen Japan Airlines en All Nippon Airways hebben bij elkaar opgeteld 24 toestellen in de vloot opgenomen, bijna de helft van het wereldwijde totaal.

Boeing: Dreamliner vliegt binnen weken weer
Boeing: Dreamliner vliegt binnen weken weer (Foto: ANP)

Cruiseschip gestrand op Sint Maarten

Op Sint Maarten is een Amerikaans cruiseschip gestrand wegens technische problemen. De ruim 3600 passagiers van het schip, dat onderweg was naar Florida, zijn per vliegtuig naar hun eindbestemming gebracht.

De Carnival Dream was in Sint Maarten op de laatste stop van een cruise door het Caribisch gebied toen de bemanning meldde dat door een technisch probleem niet verder gevaren kon worden. Het zou gaan om een probleem met de generatoren. Passagiers meldden dat het schip zo'n twintig minuten zonder stroom en water zou hebben gezeten.

Vorige maand raakte een ander schip van dezelfde maatschappij stuurloos na een brand. Daardoor werkten onder meer de toiletten niet meer. De passagiers konden pas na dagen van boord.

Terugkeer bemanning ISS uitgesteld

De voor vrijdag geplande terugkeer van drie bemanningsleden van het internationale ruimtestation ISS is uitgesteld. Door mist en ijzel konden in het landingsgebied in Kazachstan geen helikopters opstijgen.

De Russische kosmonauten Oleg Novitski en Jevgeni Tarelkin en hun Amerikaanse collega Kevin Ford blijven in elk geval een dag langer in het ruimtestation. Zij zijn al bijna vijf maanden in de ruimte. De drie hadden al plaatsgenomen in de Sojoez-capsule toen de Russische vluchtleiding de terugkeer op het laatste moment afblies. Drie andere bemanningsleden blijven in het ruimtestation achter.

Gemeenten willen regie peuteropvang

De onderwijswethouders van de vier grote steden vinden dat zij de regie moeten hebben over de voorschoolse educatie voor peuters. Elk kind vanaf 2,5 jaar moet het wettelijk recht krijgen op een plekje. Dat bepleiten ze vrijdag bij minister Asscher (Sociale Zaken), schrijft de Volkskrant.

De vier gemeenten (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) willen een einde aan het verschil tussen commerciële kinderopvang en gesubsidieerde peuterspeelzalen. Die situatie heeft geleid tot ontwrichting: er zijn lange wachtlijsten voor peuterspeelzalen, terwijl crèches bij gebrek aan vraag failliet gaan, stellen de wethouders.

Gemeenten willen regie peuteropvang
Gemeenten willen regie peuteropvang (Foto: ANP)

FOK! wat een weer...Waterkoud

Goedemorgen! Ook gisteren trokken er een aantal winterse buien over het land en soms waren die behoorlijk pittig. Later op de dag trokken de buien naar het zuiden toe weg en klaarde het flink op. De afgelopen nacht kon het boven de sneeuw wederom erg koud worden. Vandaag is er meer bewolking en volgt er ook wat neerslag.

In eerste instantie valt de neerslag die gaat vallen in de vorm van sneeuw. In de loop van de dag gaat de sneeuw in het westen over in regen. Ik moet er wel bij zeggen dat de neerslag meestal licht van karakter is en ook verwacht ik geen grote hoeveelheden. Mede hierdoor zullen er weinig problemen zijn voor het verkeer. Wél is het waterkoud buiten met temperaturen die tussen de 3 en 6 graden zullen komen te liggen. De wind draait naar een zuidelijke richting en neemt langs de kust toe tot krachtig.

In het weekende lijkt er wat meer neerslag te gaan vallen en is er voor de zon weinig tot geen ruimte. De middagtemperaturen liggen dan rond de 7 graden, maar in de neerslag is het wat kouder.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

winterwandelingEen koude winterwandeling. Koud of niet, qltel maakte weer een paar mooie plaatjes in het bos.

winterwandeling2
Prachtig weer om te wandelen. Nu alleen nog een paar graden warmer.

 winterwandeling3
Ook kwam qltel nog wat sneeuwresten tegen. Verder is het nog steeds niet bepaald druk te noemen in de bossen.
Nadal verslaat Federer op Indian Wells

Rafael Nadal heeft op het tennistoernooi van Indian Wells snel afgerekend met Roger Federer. In de kwartfinale van het Masterstoernooi versloeg de Spanjaard zijn Zwitserse rivaal donderdag in minder dan anderhalf uur met 6-4 en 6-2.

Het was de eerste keer in een jaar tijd dat de twee toptennissers tegenover elkaar stonden. Nadal was maandenlang uit de running door een blessure. De laatste confrontatie tussen de twee was ook in het Amerikaanse Indian Wells. In de halve finale bleek Federer toen de sterkste.

Nadal moet het ditmaal in de halve finale opnemen tegen de Tsjech Tomas Berdych.

Nadal verslaat Federer op Indian Wells
Nadal verslaat Federer op Indian Wells (Foto: ANP)

Doek valt voor Sijsling bij challenger in Dallas

Igor Sijsling is in de tweede ronde van het challengertoernooi van Dallas blijven steken. De 25-jarige Amsterdammer verkeek zich donderdag op Bobby Reynolds. De met een wildcard toegelaten Amerikaan zegevierde in twee sets: 7-6 (5) en 6-4. Sijsling was gezien het verschil van bijna honderd plaatsen op de wereldranglijst als favoriet aan het duel begonnen.

De weg naar een succesvol toernooi leek woensdag nog voor Sijsling geopend, nadat hij de eerste ronde tegen Marcos Baghdatis was doorgekomen. De als eerste geplaatste Cyprioot gaf op bij een 7-5 en 3-1 voorsprong voor Sijsling.

AVB: "Dit was een goede les voor ons"

Tottenham Hotspur plaatste zich donderdagavond maar nipt voor de kwartfinales van de Europa League. Trainer André Villas-Boas beseft dat zijn ploeg compleet werd weggespeeld.

Tottenham won in eigen huis met 3-0 van Internazionale en ging daarom met veel vertrouwen op bezoek in Milaan. Daar bleek echter dat de thuisploeg er alles aan deed om alsnog door te stoten naar de laatste acht. Inter won met 4-1 en haalde het dus net niet. 

Villas-Boas was onder de indruk van de Italianen. Een week geleden waren de rollen nog compleet omgekeerd. "Ik heb trainer Andrea Stramaccioni een compliment gegeven. Vandaag maakten wij mee wat Inter vorige week meemaakte in Londen. Wanneer de focus er niet is, wordt alles een catastrofe", zei hij na afloop tegen het aanwezige journaille.

"Ik denk dat Inter bij elk doelpunt sterker werd. Daar konden wij moeilijk mee om gaan. We hebben echt in de problemen gezeten. Maar we zijn toch door, de spelers hebben het uiteindelijk goed gedaan. Ik was niet bang voor uitschakeling, ik wist dat het er in zat."

"Dit was een goede les voor ons en daar moeten we van leren om ook in Europa een grote club te worden. Natuurlijk misten we Bale, die geschorst was. Hij is een belangrijke en beslissende speler, zoals Inter in Londen Rodrigo Palacio miste", besloot hij.

'Slachtoffer Oosterhout begon zelf'

Het slachtoffer van de schokkende mishandeling in Oosterhout is zelf begonnen met ruzie zoeken. Dat zei Stivan S., een van de vijf verdachten, donderdag in Pauw en Witteman. Volgens Stivan S. viel het slachtoffer eerder op de avond een meisje lastig dat bij de groep verdachten hoorde. Ook zou hij een discriminerende opmerking hebben gemaakt.

Op televisiebeelden was te zien hoe vijf jongens een 25-jarige man slaan en schoppen. Het slachtoffer bleef bewusteloos en met een blauw oog, tand door de lip en beschadigde neus achter in de drukke uitgaansstraat in Oosterhout. Volgens Stivan S. was er daarvoor al een en ander gebeurd.

"Toen ik me omdraaide, zag ik het slachtoffer aanvallen", aldus de verdachte die donderdagmiddag vrij kwam. "Ik dacht: wat gebeurt er nou." Volgens Stivan S., die in het programma zijn excuses aanbood, heeft hij er daarna voor gezorgd dat de mishandeling ophield en zou hij "stop, het is genoeg" hebben geroepen.

De vier andere verdachten blijven nog ten minste een maand in gevangenis, zo is donderdag bepaald door de rechtbank in Breda. De jongens worden beschuldigd van poging tot doodslag.

Derksen en Genee hebben ruzie

De ruzie tussen Johan Derksen en Wilfred Genee heeft een nieuw dieptepunt bereikt. Vanavond is Derksen boos weggelopen uit de studio van RTL 7.

Afgelopen maandag begon de ruzie al tijdens het programma Voetbal International op diezelfde zender. Beide heren hebben andere informatie over de situatie bij SC Heereveen en discussiëren er lustig op los. Genee neemt het op voor voorzitter Robert Veenstra waar Derksen het opneemt voor Riemer van der Velde, de erevoorzitter van de Friezen.

Toen de hoofdredacteur de studio verliet sprak hij de volgende woorden. "VI wil niets meer met jou te maken hebben. Je probeert te scoren bij het publiek door lulkoek de verkondigen. Zoek het lekker uit met je programma".

Genee gaf aan het slot aan niet te weten wat er komende uren gaat gebeuren. "Wij zien u morgen weer. We hopen dat Johan dan weer een beetje bijgekomen is".

[Upd] Uitnodiging Facebook-feestjes voor Bats verwijderd

Twee openbare uitnodigingen voor afscheidsfeestjes voor burgemeester Rob Bats van de gemeente Haren zijn van Facebook verwijderd. Dat heeft een politiewoordvoerder donderdag gezegd. Bij een van de evenementen hadden al duizenden mensen aangegeven aanwezig te zijn.

Een onbekende maakte onder de naam van de vertrekkend burgemeester op Facebook een openbaar evenement aan dat op 28 maart zou plaatsvinden in de Groningse plaats. "Graag zou ik persoonlijk afscheid van jullie nemen met een intieme borrel op het gemeentehuis", stond er. Hierop werd massaal ingeschreven.

Een andere uitnodiging voor een afscheidsfeest had de titel Project Exit, een verwijzing naar het Project X-feest, zoals het Facebook-feest in september ook wel werd genoemd. Op die oproep hadden binnen een dag 4400 mensen gereageerd.

In Haren braken op 21 september rellen uit toen een meisje uit die plaats op Facebook mensen had uitgenodigd voor haar verjaardag en daarbij vergat aan te geven dat het om een besloten feestje ging. Duizenden ongenode gasten kwamen vervolgens naar Haren.

VVD'er Bats kondigde dinsdag aan per 1 april te vertrekken naar aanleiding van de rellen in september. De commissie-Cohen uitte vorige week forse kritiek op zijn optreden.

Update 00.40 uur:
In een reactie aan FOK.nl benadrukt de organisatie achter Project Exit dat zij de uitnodiging op eigen initiatief, dus niet op last van de politie, verwijderd heeft. "De beslissing om het er af te halen was puur eigen keuze, zonder enige invloed van anderen."

Europees hof: president moet dikkere huid hebben

Een rechtbank in Frankrijk heeft met een veroordeling wegens belediging van oud-president Nicolas Sarkozy inbreuk gemaakt op het recht op de vrijheid van meningsuiting van de veroordeelde. Dat stelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens donderdag.

Tijdens een bezoek van Sarkozy aan het westen van Frankrijk in 2008 zwaaide Hervé Eon met protestbordjes waarop de worden 'Casse-toi pov'con' stonden, vrij vertaald: "Rot op, arme klootzak." Exact diezelfde woorden had de toenmalige Franse president maanden eerder gebezigd toen hij in een mensenmenigte werd dwarsgezeten.

Eon werd veroordeeld wegens belediging van de president en kreeg een voorwaardelijke boete van dertig euro. Het Europese hof concludeerde echter dat Eon hiermee in zijn recht op een vrije meningsuiting werd aangetast en stelde dat dit soort juridische uitspraken ernstige gevolgen kan hebben voor satire.

OM onderzoekt twaalf operaties omstreden chirurg

Het Openbaar Ministerie in Haarlem onderzoekt twaalf zaken waarin de omstreden orthopedisch chirurg Cees de Bruin mogelijk fouten heeft gemaakt. Of de chirurg strafrechtelijk wordt vervolgd staat nog niet vast, laat een woordvoerder van justitie donderdag weten.

De Bruin werd in 2010 ontslagen bij het Waterlandziekenhuis in Purmerend. Hij zou jarenlang risicovolle rugoperaties hebben uitgevoerd die regelmatig niet goed afliepen. Ook lichtte hij zijn patiënten volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg niet goed voor.

Na een oproep in het consumentenprogramma Radar meldden zich in 2011 155 mogelijke gedupeerden van de arts. Justitie vroeg deze mensen om een vragenlijst in te vullen en hun medisch dossier op te sturen. 56 mensen deden dat.

De afgelopen maanden is onderzoek gedaan naar de zaken van deze 56 mensen en daaruit bleek dat achttien zaken zijn verjaard. In 26 gevallen kon niet worden aangetoond dat de patiënten zwaar lichamelijk letsel hebben opgelopen door het handelen van de chirurg.

De twaalf overige zaken worden nu onderzocht. "We kijken of sprake is van een strafbaar feit, dus of er een verband is tussen het letsel en het handelen van de chirurg", aldus de zegsvrouw.

Oppositie Syrië werkt aan 'tegenregering'

De Syrische Nationale Raad (SNC) wil een eigen interim-regering vormen die de gebieden in het noorden van het land moet besturen die in handen van de rebellen zijn. Maar dat voornemen, dat maandag ter tafel komt tijdens een tweedaagse vergadering van de Syrische oppositie in Istanbul, kan rekenen op veel tegenstand uit eigen kring.

Twee eerdere pogingen een premier aan te stellen die vervolgens de opdracht krijgt een regering te vormen liepen spaak. De uiteenlopende groeperingen die samen de oppositie vormen tegen het bewind van president Bashar Assad zijn het zelden snel eens. Maar de organisatoren van het oppositieoverleg beweren dat de eendracht, elke dag dat de burgeroorlog in Syrië voortduurt, groeit.

Volgens de SNC wordt de behoefte aan een interim-regering groter naarmate de opstandelingen veld winnen. De wanorde in de veroverde gebieden schreeuwt om de hand van een krachtige bestuurder.

Maar zelfs al wordt de oppositie het maandag in Istanbul eens, dan is de terugkeer van orde en rust in Noord-Syrië nog niet verzekerd. Het is de vraag of rebellen ter plaatse bereid zijn de interim-regering te gehoorzamen. Bovendien loopt het Westen, waarvan de oppositie steun hoopt te krijgen, niet warm voor een 'tegenregering' van de Syrische oppositie.

Laatste reviews en specials
review
The Lion King (2019)
special
Opinie: Nintendo Switch Lite is een slechte deal
special
De Landmacht en FOK! schieten met scherp deel II
special
Dagje weg met DJMO #1 - Loosdrechtse Plassen
review
Crash Team Racing: Nitro Fueled
special
Interview Sascha Faber (marketing manager MSI)
©FOK.nl e.a.