Oppositie Syrië werkt aan 'tegenregering'

Redactie

De Syrische Nationale Raad (SNC) wil een eigen interim-regering vormen die de gebieden in het noorden van het land moet besturen die in handen van de rebellen zijn. Maar dat voornemen, dat maandag ter tafel komt tijdens een tweedaagse vergadering van de Syrische oppositie in Istanbul, kan rekenen op veel tegenstand uit eigen kring.

Twee eerdere pogingen een premier aan te stellen die vervolgens de opdracht krijgt een regering te vormen liepen spaak. De uiteenlopende groeperingen die samen de oppositie vormen tegen het bewind van president Bashar Assad zijn het zelden snel eens. Maar de organisatoren van het oppositieoverleg beweren dat de eendracht, elke dag dat de burgeroorlog in Syrië voortduurt, groeit.

Volgens de SNC wordt de behoefte aan een interim-regering groter naarmate de opstandelingen veld winnen. De wanorde in de veroverde gebieden schreeuwt om de hand van een krachtige bestuurder.

Maar zelfs al wordt de oppositie het maandag in Istanbul eens, dan is de terugkeer van orde en rust in Noord-Syrië nog niet verzekerd. Het is de vraag of rebellen ter plaatse bereid zijn de interim-regering te gehoorzamen. Bovendien loopt het Westen, waarvan de oppositie steun hoopt te krijgen, niet warm voor een 'tegenregering' van de Syrische oppositie.