FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 14 maart 2013

'Jennifer Love Hewitt wil eicellen laten invriezen'

Jennifer Love Hewitt doet er alles aan om haar kinderwens in vervulling te laten gaan. De 34-jarige actrice is naar verluidt van plan haar eicellen te laten invriezen.

"Ze heeft een aantal vrouwen meer informatie gevraagd over het invriezen van eicellen", vertelt een bron aan het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly. "Ze is bang dat ze straks weer vrijgezel zal zijn, omdat haar vorige relaties allemaal stukliepen."

Jennifer heeft momenteel een relatie met Brian Hallisay, maar bereidt zich toch voor op een vrijgezellenbestaan. "Als het niks wordt met Brian, kan ze ooit toch nog moeder worden."

Rutte: Nederland bezuinigt niet voor Europa

De bezuinigingen en hervormingen die het kabinet momenteel onder premier Mark Rutte (VVD) uitvoert, zijn in het belang van de Nederlandse economie. "We doen dit niet voor Brussel of Europa, maar omdat we het zelf belangrijk vinden", zei de premier donderdag bij aankomst in Brussel voor de eurotop.

Hij zei dat het hem er niet om gaat dat Nederland de ruimte krijgt van andere lidstaten om het begrotingstekort te laten oplopen. De Europese afspraken over het begrotingstekort bieden volgens Rutte ruimte om het toegestane percentage van drie te overschrijden, als de lidstaat in kwestie al structureel hervormingen doorvoert.

Rutte spreekt niet van een crisistop, maar saai gaat het volgens de premier evenmin worden. "We willen in Europa meer werkgelegenheid creëren, de jeugdwerkloosheid bestrijden en de interne markt versterken. Daar zijn maatregelen voor te nemen die geen geld kosten."

Als voorbeelden noemde Rutte onder meer het erkennen van diploma's, het verlagen van administratieve lasten en het sluiten van vrijhandelsverdragen met de Verenigde Staten en Japan. "Op die manier kunnen we de economie een impuls geven, zeker als deze aan het einde van dit jaar weer voorzichtig aantrekt", aldus de premier.

Dekker blijft bij Jip en Jannekecitotoets

Staatssecretaris Sander Dekker (VVD) is niet van plan de makkelijke versie van de Citotoets af te schaffen. De eenvoudiger toets voorziet volgens Dekker in een behoefte bij leerlingen die wat minder hoge ogen gooien. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de staatssecretaris donderdag dat met de zogenoemde Eindtoets Niveau tegemoet wordt gekomen aan 'reële verschillen tussen kinderen'.

Eind vorig jaar nam de Kamer nog een motie van PVV'er Harm Beertema aan, waarin de Kamer aangaf niets te zien in de makkelijke versie van de toets. Aan de toets die eenvoudiger was, deden dit jaar volgens Dekker ruim 23.000 leerlingen mee, veertien procent van het aantal kinderen dat een Citotoets deed.

Het feit dat een grote groep leerlingen de toets maakt die makkelijker is, is het resultaat van verschillen in prestaties tussen leerlingen, niet de oorzaak daarvan, schrijft Dekker. "Ik vind het niet in het belang van deze leerlingen om ze deze mogelijkheid te ontnemen, zonder te voorzien in een passend alternatief."

Dekker wil uiteindelijk dat elke leerling gaat deelnemen aan een zogenoemde adaptieve toets. Bij deze volledig digitale toets past de inhoud van de opgaven zich automatisch aan aan wat de leerlingen al dan niet beheersen. Voor zo'n landelijke adaptieve toets zijn onder meer centrale ict-voorzieningen nodig en bepaalde soft- en hardware op scholen en aan die voorwaarden wordt nog niet voldaan.

De staatssecretaris schrijft dat als een leerling de Eindtoets Niveau overigens boven verwachting maakt, deze leerling alsnog in aanmerking komt voor een advies voor de theoretische leerweg van het vmbo of de havo. "In die situatie is er alle reden voor de school en de ouders om na te gaan of er sprake is geweest van onderschatting van de leraar, die ertoe heeft geleid dat de leerling is aangemeld voor de Eindtoets Niveau."

[PL Darts] Uitslagen week zes

In Manchester had de zesde speelronde plaats van de Premier League Darts. Michael van Gerwen won zijn partij tegen Wes Newton en Raymond van Barneveld speelde gelijk tegen Robert Thornton. Barney staat nog wel bovenaan in de stand. 

Na de partij van Van Gerwen stonden Adrian Lewis en Gary Anderson tegenover elkaar. Beide hielden een punt over aan de ontmoeting, Anderson pakte in de eerste leg nog wel een break, maar dat werd een leg later direct weggewerkt. Verder ging alles met de pijlen mee.

Ondanks dat James Wade een 170-uitgooi liet noteren in de vierde leg verloor hij nog wel de partij van Simon Whitlock. De Australiër won met 7-4. De Australiër had vijf 100+ finishes in huis. Wereldkampioen Phil Taylor ging er met 4-7 af tegen Andy Hamilton.

Tot 2-2 ging die partij gelijk op daarna nam The Hammer het heft in handen. De runner-up van het WK van 2012 maakte twee breaks en kwam op 2-5 voor. Hamilton liet nog een steekje vallen waardoor Taylor nog een leg kon pakken maar verder had hij niets in te brengen vanavond. Ook afgelopen zondag was Hamilon te sterk voor The Power tijdens de UK Masters. Volgende week strijkt het dartcircus neer in Cardiff.


Uitslagen

Naam Naam Uitslag
Michael van Gerwen Wes Newton 7-4
Adrian Lewis Gary Anderson 6-6
Simon Whitlock James Wade 7-4
Raymond van Barneveld Robert Thornton 6-6
Phil Taylor Andy Hamilton 3-7 

Stand 

# Naam Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Legs voor Legs tegen Legsaldo
1 Raymond van Barneveld 6 4 1 1 9 37 27 10
2 Michael van Gerwen 6 3 2 1 8 37 28 9
3 James Wade 6 3 1 2 7 34 29 5
4 Robert Thornton 6 2 3 1 7 33 32 1
5 Phil Taylor 6 2 2 2 6 34 31 3
6 Andy Hamilton 6 3 0 3 6 33 33 0
7 Simon Whitlock 6 3 0 3 6 31 33 -2
8 Gary Anderson 6 2 1 3 5 31 37 -6
9 Wes Newton 6 1 1 4 3 28 37 -9
10 Adrian Lewis 6 1 1 4 3 26 38 -12

Programma 

Naam Naam
Andy Hamilton Simon Whitlock
Gary Anderson Michael van Gerwen
Robert Thornton Adrian Lewis
Wes Newton Phil Taylor
James Wade Raymond van Barneveld

Justitia pakt hooligans aan

Het Egyptische openbaar ministerie heeft donderdag 38 leden van de harde kern van een beruchte groep voetbalsupporters aangeklaagd voor lidmaatschap van een verboden organisatie. De vervolging is het eerste teken dat justitie voortaan harder optreedt tegen de zogeheten Ultra's.

Dat justitie de voetbalfans als leden van een verboden organisatie aanklaagt lijkt een poging het machtige netwerk van de Ultra's aan te pakken. De Ultra's, die in organisatie en mankracht wellicht slechts voor de Moslimbroeders onderdoen, stonden bij de volksopstand die de autocratische president Hosni Mubarak twee jaar geleden ten val bracht in de voorste gelederen. Ook in de periode daarna hadden ze veel invloed.

Maar als justitie inderdaad de strijd met de supportersnetwerken aanbindt kan dat als een boemerang werken. De Ultra's weten wat demonstreren is, schuwen doorgaans geweld niet en verkeren sinds mensenheugenis op voet van oorlog met de politie.

Uitslagen Europa League 14/03/2013

Vanavond werden de returns gespeeld in de achtste finales van de UEFA Europa League. Hieronder de uitslagen, doelpuntenmakers en eventuele bijzonderheden. De uitslag van de eerste wedstrijd staat tussen haakjes achter de uitslag van vanavond. De ploeg aangegeven met een * heeft zich geplaatst voor de kwartfinales.  

Rubin Kazan (RUS)* - Levante (SPA) 2-0 (na verlenging)  (0-0)
 1-0 Rondon 99'
 2-0 Djadjoen 112'

FC Zenit (RUS) - FC Basel (ZWI)*  1-0 (0-2)
 1-0 Witsel  30'
 Disz  (Basel) 45' (2x geel)

Inter (ITA) - Tottenham Hotspur (ENG)* 4-1 (na verlenging) (0-3)
 1-0 Cassano 20'
 2-0 Palacio 52'
 3-0 Gallas 75/ed
 3-1 Adebayor 97'
 4-1 Alvarez 110'

Chelsea (ENG) * - Steaua Boekarest (ROE) 3-1 (0-1)
 1-0 Mata 34'
 1-1 Chiriches 45' +1
 2-1 Terry 58'
 3-1 Torres 72'
Bijz: Torres (Chelsea) mist strafschop 87' 

Fenerbahçe (TUR) * - Viktoria Plzen (TSJ) 1-1 (1-0)
 1-0 Salih Uçan 44'
 1-1 Darida 60'

Gir. Bordeuax (FRA) - Benfica (POR) *  2-3 (0-1)
 0-1 Jardel 30'
 1-1 Diabeté 74'
 1-2 Cardozo 75'
 2-2 Jardel 90'+ 1
 2-3 Cardozo 90'+ 2 

Newcastle United (ENG) * - Anzhi Makhachkala (RUS) 1-0 (0-0)
 Carcela (Anzhi) 57' ( 2 x geel)
 1-0 Cisse 90'+ 3 

Lazio (ITA) * - VFB Stuttgart (DUI) 3-1 (2-0)
 1-0 Kozak 6'
 2-0 Kozak 8'
 2-1 Hajnal 62'
 3-1 Kozak 87'

'AH buit distributiemedewerkers uit'

Distributiemedewerkers van de Albert Heijn werken ook donderdagavond en -nacht niet. De nachtploegen van de centra in Zaandam en Tilburg houden een werkonderbreking. De cao-acties duren tot vrijdag 07.00 uur, meldt vakbond FNV Bondgenoten.

In de nacht van woensdag op donderdag maakte een aantal medewerkers van het distributiecentrum in Zaandam ook al niet de gehele nachtproductie af nadat een ultimatum van FNV Bondgenoten was verstreken. Daardoor gingen leveringen naar een aantal winkels incompleet de deur uit.

De onderhandelingen over een nieuwe cao waren eind januari al spaak gelopen toen FNV Bondgenoten het eindbod van Albert Heijn verwierp. Eerder op de dag meldde de Zaanse supermarktketen weer te gaan praten met de vakbonden over een nieuwe cao voor de medewerkers van de distributiecentra.

Dat overleg is volgens vakbondsbestuurder Ron Meyer vruchteloos gebleken. Albert Heijn wil niets met de eisen van het personeel doen, stelt hij. "Sterker nog, onze onderhandelaars zijn het pand uitgezet, toen het Albert Heijn duidelijk werd dat wij doorgaan met het voorbereiden van onze acties. Lege schappen met Pasen komen zo wel heel dichtbij."

Albert Heijn houdt volgens Meyer vast aan koopkrachtdaling. Ook zou de onderneming geen enkele oplossing bieden voor de hoge werkdruk en 'de carrousel van onzekerheid'. Meer dan de helft van het personeel in distributiecentra van de grootgrutter heeft inmiddels een uitzendcontract, aldus FNV Bondgenoten. "Velen al jarenlang. Een jaar werken, een half jaar eruit en dan weer terugkeren voor het laagste loon."

Ook de vaste krachten zouden de druk van toenemende onzekerheid over hun werk voelen. "Sluipenderwijs wordt de vaste baan afgeschaft."

Wenger wil Arsenal-contract uitdienen

Arsenal-manager Arsène Wenger is niet van plan om voor het aflopen van zijn contract te stoppen als trainer van de Londenaren. Zijn contract loopt medio 2014 af.

Na vele magere jaren grijpen The Gunners ook deze jaargang naast alle prijzen. Nadat Arsenal in de FA Cup en League Cup werd uitgeschakeld, was woensdag uitschakeling in de Champions League ook een feit. Kans op de titel maakt de ploeg ook niet meer.

Wenger is sinds 1996 in dienst van de club en boekte acht jaar geleden zijn laatste succes. Desondanks heeft de Fransman geloof ik een betere toekomst. "Ik heb nog steeds het verlangen", vertelt hij aan In Sport. "Ik sta nog tot de zomer van 2014 onder contract. Ik heb altijd mijn contracten uitgediend en zal dat nu ook doen", aldus de manager.

[PL Darts] Van Barneveld speelt gelijk tegen Thornton

Raymond van Barneveld heeft een punt overgehouden aan zijn ontmoeting met Robert Thornton tijdens de zesde week van de Premier League Darts. Hij speelde met 6-6 gelijk tegen de Schot. Met een gemiddelde van 95 zat Barney ver onder zijn gemiddelde van de laatste weken. Thornton kwam tot een gemiddelde van 98. 

Thornton brak Barney direct in de eerste leg, maar Van Barneveld pakte die break direct terug. In de zesde leg kon Barney toch een gat slaan nadat hij na zes pijlen alsnog de dubbel wist te raken, 4-2. Ook de vier legs daarna gaan tegen de darts in en daardoor is Van Barneveld verzekerd van een punt. De Schot weet in de laatste twee legs 100 en 78 uit te gooien en pakte het andere punt. 

Van Barneveld blijft wel de leider in de stand van de premier league met negen punten uit zes wedstrijden. Eerder op de avond wist Michael van Gerwen al met 7-4 van Wes Newton te winnen. 

Drietal langer vast voor in plastic gewikkeld lijk

De drie verdachten die maandag in hun woningen werden opgepakt voor betrokkenheid bij de dood van een 35-jarige man uit de Rotterdamse deelgemeente Hoogvliet blijven langer vastzitten. De rechter-commissaris heeft het voorarrest van het drietal met veertien dagen verlengd.

De drie verdachten zijn twee vrouwen van 19 en 43 uit Rotterdam en een 28-jarige man uit Spijkenisse. Het slachtoffer verdween in oktober. Op 27 februari werd zijn lichaam door een wandelaar gevonden op het strand van het Oostvoornse Meer in Zuid-Holland. Zijn lichaam was in plastic gewikkeld.

Gall op weg terug

Joseph Oosting neemt vrijdag de taken van FC Emmen-trainer Joop Gall waar. De hoofdtrainer werd maandag gedotterd na een vernauwing in zijn linker kransslagader.

Inmiddels maakt Gall het goed, maar de wedstrijd tegen De Graafschap komt nog te vroeg. De oefenmeester is van plan om maandag weer aan de slag te gaan bij de enige profclub uit Drenthe. Gall wilde aanvankelijk tegen de Superboeren al weer op de bank plaatsnemen.

"Ik kreeg veel reacties na mijn opmerking bij jullie dat mijn streven is om er tegen De Graafschap bij te zijn. Alhoewel ik fysiek en geestelijk er klaar voor ben, begin ik toch maandag maar om niet teveel mensen te irriteren", zei hij tegen RTV Drenthe.

Assistent Oosting neemt het tot die tijd over. "Ze hebben, ook al is Anco Jansen er niet bij, meer kwaliteit in de selectie dan wij. Maar voetbal blijft natuurlijk ook onvoorspelbaar. Als we de lijn van de afgelopen weken door kunnen trekken en ons aan de afspraken houden, is best wat mogelijk", aldus Gall op de clubwebsite.

'Iran nog jaar verwijderd van atoombom'

Iran heeft nog ongeveer een jaar nodig om een atoombom te vervaardigen. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd in een donderdag op de Israëlische televisie uitgezonden vraaggesprek.

De Verenigde Staten doen alles wat in hun vermogen ligt om dat te voorkomen, verzekerde Obama de Israëlische kijkers. De Amerikaanse president, die volgende week Israël bezoekt, verkiest diplomatie nog altijd boven militair ingrijpen. Maar als Israëls aartsvijand in het bezit van kernwapens dreigt te komen deinst Obama voor niets terug om dat te beletten, verklaarde hij.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu liet eerder blijken dat hij minder geduld heeft met Iran dan zijn Amerikaanse beschermheer. Het wordt al de komende maanden erop of eronder, denkt Netanyahu. Israël heeft al meermalen gedreigd desnoods op eigen houtje naar de wapens te grijpen als Iran in staat lijkt te geraken om een atoombom te maken.

Fikse stankoverlast in Arnhem door eierschalen

De Arnhemse wijk Geitenkamp heeft donderdagavond te kampen gehad met fikse stankoverlast. De politie kreeg meerdere meldingen binnen over een sterke verrottingslucht die in de wijk hing. Uiteindelijk bleek dat de lucht was veroorzaakt door een boer, die iets fout had gedaan bij het bemesten van zijn land met eierschalen, meldt de politie.

Bij de bemestingsmethode met eierschalen hoort normaal geen geur vrij te komen. Waarom dat dit keer wel gebeurde, is nog onduidelijk.

Azarenka en Stosur geven op in Indian Wells

Viktoria Azarenka heeft een walkover gegeven in haar kwartfinale in het WTA Premier-toernooi in Indian Wells. De Wit-Russische nummer twee van de wereldranglijst had last van haar enkel. Door haar opgave gaat Caroline Wozniacki door naar de halve finale van het prestigieuze toernooi.

Ook Angelique Kerber hoefde geen racket vast te houden om zich bij de laatste vier te voegen. Samantha Stosur werd geveld door een kuitblessure. De twee opgaves betekenen dat er de hele dag geen vrouwentennis te zien is in de woestijn van Californië.

Azarenka gaf twee jaar geleden ook al op tegen Wozniacki in Indian Wells. De week daarop won ze destijds het toernooi van Miami.

'Met IQ van 48 vastgezet: onacceptabel'

De PvdA in de Tweede Kamer wil opheldering van het kabinet over het 5 dagen vastzetten van een verstandelijk beperkte illegaal van 18.

De Surinamer zou een IQ van 48 hebben en al 8 jaar bij zijn moeder in Nederland wonen. Vorige week werd hij na een trip met een schoolbusje opgepakt en overgedragen aan de vreemdelingendienst. De jongen zou compleet overstuur zijn geraakt.

De PvdA wil onder meer weten op welke wijze de verstandelijke handicap is onderzocht en meegewogen bij de beslissing om hem vast te zetten. De partij noemt het "onacceptabel om een jongen met zo’n geestelijke kwetsbaarheid in bewaring te stellen."

Nvidia niet geïnteresseerd in PlayStation 4

Nvidia heeft Sony afgewezen om partner te zijn in de ontwikkeling van PlayStation 4. Dit vertelde Tony Tamasi, senior VP of content and technology van Nvidia aan Gamespot. De kosten bleken hoger dan de baten. Nvidia was al eerder betrokken bij ontwikkeling van consoles, namelijk die van de orginele Xbox en PlayStation 3. 

Tamasi zei dat hij zeker wist dat er al onderhandelingen plaatsvonden, maar uiteindelijk is Nvidia tot de conclusie gekomen dat ze niet in zee wilden gaan met Sony voor de prijs die Sony bereid was te betalen. “Omdat wij al ervaring hebben met consoles, denk aan de orginele Xbox en PlayStation 3, begrijpen wij de economie rondom ontwikkeling van consoles en de mogelijke balans van kosten en baten”, aldus Tamasi.

Een andere reden voor Nvidia om Sony af te wijzen is vanwege het feit dat de moeite en geld die in het ontwikkelen van PlayStation 4 gaat ook op andere plekken ingezet kan worden door Nvidia om andere dingen te bereiken, waardoor de PlayStation 4 de moeite niet waard leek.

Tamasi vertelde verder: “We bouwen een heleboel dingen, niet alleen consoletechnologie. Wat moeten wij op pauze zetten om de console te ontwikkelen? Hierdoor zouden we op ander gebied een grote kans kunnen mislopen.” Aan het einde concludeerde hij: "Het is zeker geen overweging vanuit technologisch perspectief, maar puur een zakelijke.

PlayStation 4 staat gepland voor de feestdagen 2013 in Japan, Europa of Amerika.

Justin Bieber fucked LiLo; heel kort

Justin Bieber heeft er spijt van dat hij Lindsay Lohan heeft beledigd. De tienerster ligt de laatste tijd onder vuur omdat hij onder meer werd betrapt met een joint, veel te laat bij een optreden verscheen en het aan de stok kreeg met een fotograaf.

Bieber wordt daardoor vergeleken met Lindsay Lohan, die zichzelf regelmatig in de problemen brengt. "Voor degenen die mij vergelijken met Lindsay Lohan: kijk maar eens naar haar belastingaangiftes van 2012", schreef Justin op Instagram, maar verwijderde deze zin enkele minuten na publicatie. Hij doelde op Lindsays enorme belastingschuld.

"Het stond een paar minuten online, en toen realiseerde ik me dat het fout was en dat het afleidde van wat ik eigenlijk wil zeggen", zegt Bieber tegen entertainmentwebsite TMZ. "Ik heb het onmiddellijk verwijderd en herschreven, zodat er staat wat ik echt voel en dat is nu het geval."

Bieber schrijft onder meer dat hij de leugens in de media zat is. Zo gaat hij niet naar een afkickkliniek en is zijn familie nog altijd trots op hem. "Ik ben 19 jaar en sommigen vinden het eng dat dit pas het begin is", zegt de zanger over zijn succes.

Hij beweert een goed mens te zijn met een groot hart. "Ik word wel eens boos. Ik ben een mens, ik maak fouten", aldus Justin. "Maar alle liefde die ik van jullie krijg, is groter dan alle negativiteit."

'Lil Wayne in ziekenhuis na toevallen'

Lil Wayne is naar verluidt afgelopen week in het ziekenhuis beland nadat hij meerdere toevallen had gekregen. Dat vertelt een bron aan de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

De 30-jarige rapper werd dinsdag na opnames van een muziekvideo onwel. Na enkele uren in het ziekenhuis te hebben doorgebracht, mocht hij weer vertrekken. Het zou inmiddels een stuk beter met hem gaan.

Lil Wayne belandde in oktober ook al in het ziekenhuis. De rapper zou ook toen last hebben gehad van toevallen.

Nigella Lawson te gast in College Tour

Nigella Lawson is binnenkort te gast in College Tour. Dat heeft de NTR donderdag bekendgemaakt.

De 53-jarige tv-kok wordt 9 april ondervraagd door studenten, onder leiding van Twan Huys. Het interview wordt 12 april uitgezonden. Lawson publiceerde meerdere kookboeken en is bekend van programma's als Nigella Bites en Nigellissima.

Ook onder anderen Whoopi Goldberg en Richard Gere waren onlangs te gast in College Tour.

Blok & Wallis de Vries in komedie Soof

Anneke Blok en Sanne Wallis de Vries hebben beiden een rol in de romantische komedie Soof. Dat werd donderdagmiddag tijdens de presentatie van de cast onthuld. Eerder werd al bekend dat Lies Visschedijk, Fedja van Huêt en Dan Karaty de hoofdrollen voor hun rekening nemen. Daarnaast vertolkt Chantal Janzen een rol.

De film staat onder regie van Antoinette Beumer, bekend van Loft en Jackie. Het scenario werd geschreven door haar zus Marjolein en is geïnspireerd op de columns van Sylvia Witteman. Ook Maryam Hassouni, Dick van den Toorn, Eva Laurenssen, George van Houts en Alex Klaassen hebben rollen in de film.

Soof gaat over Sophie, de rol van Visschedijk, een veertiger die alles heeft: leuke kinderen, een klein cateringbedrijf en een lieve man, gespeeld door Van Huêt. Tot ze op een dag kritisch naar haar leven kijkt. Haar bedrijf wil niet echt van de grond komen, haar kinderen slokken onevenredig veel tijd op en haar man is vooral bezig met zijn eigen baan. Dan ontmoet ze de woest aantrekkelijke choreograaf Jim, de rol van Karaty, voor wie ze als een blok valt. Hoe meer ze probeert haar leven op de rails te houden, hoe meer het ontspoort.

Soof verschijnt op 12 december in de bioscoop.


Blok en Wallis de Vries in komedie Soof (Foto: Novum)

Kroon maakt rentree in Catalonië

Karsten Kroon zal komende maandag in de Volta Ciclista a Catalunya zijn rentree maken in het peloton. Nederlandse renner van Saxo-Tinkoff  is door zijn ploeg opgenomen in de selectie voor de etappekoers.

Kroon was de afgelopen weken uitgeschakeld door een blessure die hij opliep bij een valpartij in de Ronde van Qatar.  daarbij liep hij een forse snee op in een dijbeenspier en werd meteen geopereerd. "Ik kan goed fietsen. De conditie moet natuurlijk nog wel wat verbeterd worden maar daar wordt momenteel aan gewerkt", aldus Kroon op zijn website.

Samsom scoort steeds slechter bij eigen achterban

PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom lijkt het steeds meer te verbruien bij zijn eigen achterban. Kreeg hij in januari van zijn eigen kiezers nog een 7,2, inmiddels is dat gedaald tot een 6,4, meldt onderzoeksbureau Ipsos donderdag.

Ook SP-leider Emile Roemer heeft moeten inleveren. Na de Tweede Kamerverkiezingen scoorde hij nog een 7,4, inmiddels is dat een 7. Van alle achterbannen is die van GroenLinks daarnaast het meest kritisch over de eigen fractievoorzitter. Bram van Ojik krijgt van zijn kiezers consistent een krappe voldoende.

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma doet het juist steeds beter onder kiezers van andere confessionele partijen als de ChristenUnie en de SGP. Zo kreeg de CDA'er in januari nog een 4,8 van ChristenUnie-stemmers, tegenover een 6 nu. SGP-kiezers gaven Van Haersma Buma in november een 6,4, en dat cijfer is gestegen naar een 6,6. De eigen kiezers waarderen de CDA'er al een tijdje met een score rond de 7.

50Plus-leider Henk Krol doet het ook steeds beter onder kiezers van andere partijen. Vooral PVV- en SP-stemmers worden almaar positiever over hem. Ook CDA-, PvdA- en VVD-aanhangers zijn voorzichtig positiever geworden over Krol sinds de Tweede Kamerverkiezingen.

In de peilingen doet de partij van Krol het momenteel overigens ook heel goed. In de laatste peiling van Ipsos staat de partij op negentien zetels. Momenteel heeft 50Plus twee zetels in de Tweede Kamer.

[PL Darts] Van Gerwen herstelt zich tegen Newton

Michael van Gerwen heeft zich goed hersteld na zijn nederlaag vorige week tegen Adrian Lewis. De Brabander won in Machester met 7-4 van Wes Newton. Door deze zege staat hij nu gedeeld eerste, echter de anderen moeten nog in actie komen. Newton blijft negende staan. 

Van Gerwen zette de toon door direct met een elfdarter een break te plaatsen Newton liet het er niet bij zitten en gooide 110 uit voor een rebreak. Beide spelers braken elkaar daarna opnieuw. Uiteindelijk werd het een serie van zes legs tegen de pijlen in. Newton kwam  daarna wel op 4-4 door een tiendarter.  Op 6-4 kreeg The Warrior de kans op een negendarter, bij pijl zeven ging het echter mis voor de Engelsman. De leg ging naar Mighy Mike en won daarmee de partij. 

Van Gerwen noteerde 101,52 gemiddeld tegenover 98,14 voor Newton. Later vanavond speelt Raymond van Barneveld tegen Robert Thornton. Phil Taylor neemt het op tegen Andy Hamilton en Lewis speelt tegen Gary Anderson. Ook Simon Whitlock en James Wade komen uit tegen elkaar. 

Buschauffeur schrijft loflied over Pellè

Kees de Jonge, zomaar een buschauffeur uit Groningen, is in één klap een bekende Nederlander geworden. De Zingende Buschauffeur, zoals hij ook wel wordt genoemd, heeft een lied over Graziano Pellè, de superspits van Feyenoord, geschreven.

Het bewuste nummer is inmiddels ook in Rotterdam terecht gekomen. De plaat beviel zo goed dat hij komende zondag, voor aanvang van de uitverkochte wedstrijd tussen Feyenoord en FC Utrecht, uit de speakers zal schallen.

Buschauffeur Kees blijft er ondanks alle aandacht nuchter onder: "Ik ben al lang tevreden wanneer mijn lied er een bijdrage aan levert dat de legioenen van Feyenoord en FC Groningen in het stadion weer gebroederlijk naast elkaar kunnen staan."

Ben je benieuwd hoe het lied klinkt? Bekijk dan snel de reportage van RTV Noord.

Gerndt gaat niet in op invitatie Zweden

Alexander Gerndt gaat niet in op de uitnodiging van de Zweedse bondscoach Erik Hamrèn. Rondom de voormalig aanvaller van FC Utrecht ontstond in 2011 commotie.

De laatste interland van Gerndt dateert van november 2011. Destijds nam Zweden het op tegen Denemarken. Vervolgens werd hij niet meer opgeroepen wegens mishandeling. De schorsing werd weliswaar op 27 april 2012 opgeheven door de Zweedse bond, maar Gerndt werd inmiddels al een jaar niet meer opgeroepen. Nu hij is opgeroepen weigert hij om de spelen.

De Zweden spelen WK-kwalificatieduels met Ierland en Slowakije. "Door de negatieve aandacht rond mijn persoon voel ik me op dit moment niet in staat mijn land te vertegenwoordigen", verklaarde Gerndt donderdag. "Daarom is het beter dat ik niet inga op de uitnodiging. Ik vraag begrip voor mijn beslissing."

De bondscoach heeft begrip voor de beslissing. "Het is triest, maar ik kan zijn gevoelens begrijpen en respecteer ook zijn beslissing Ik wist vooraf dat er reacties zouden komen. Dat was ook de reden dat ik vooraf met hem wilde praten", aldus Hamrèn.

"Hij zei mij te beseffen dat er veel aandacht zou zijn. Maar na het bekend worden van de selectie heeft hij het moeilijk gekregen. Hij acht zich niet in staat naar Zweden te komen en het vereiste niveau te halen", vertelt de keuze heer over de aanvaller van het Zwitserse Young Boys.

Voorhuis en Van der Weijden toch weg bij Corendon

Annouk van der Weijden en Jorien Voorhuis moeten toch op zoek naar een nieuwe ploeg. De schaatsters van Team Corendon hebben toch geen plaatst gekregen in het team volgend seizoen, dat dan samen gaat met het team van Jan van Veen.

Bij de presentatie van de ploeg vorige week werd eerder nog gemeld dat Van der Weijden en Voorhuis mochten blijven bij de ploeg. Nu is toch besloten dat ze net als Carlijn Achtereekte, Natasja Bruintjes, Floor van den Brandt, Roxanne van Hemert, Karsten van Zeijl, Bas Bervoets, Rienk Nauts en Pepijn van der Vinne weg moeten bij de ploeg.

Man opgepakt voor saboteren ambulances

Een 49-jarige man uit Werkendam is woensdag aangehouden voor het saboteren van ambulances. De Brabander zou onder meer benzine in de dieseltanks van de voertuigen van de regio Gelderland-Zuid hebben gegoten, meldt de politie donderdag.

De zogenoemde Regionale Ambulance Voorziening deed halverwege vorige maand aangifte van sabotage van ambulances. Het ging om incidenten bij verschillende standplaatsen in de regio vanaf december.

De politie heeft geen aanwijzingen dat meer mensen bij de sabotages betrokken waren. Over het motief van de Brabander wil de politie nog niets kwijt.

Varkensvlees gevonden in halal kipworstjes

Op een basisschool in Londen zijn sporen gevonden van varkensvlees in halal kipworstjes. Dat maakte de gemeenteraad van het Londense stadsdeel Westminster donderdag bekend.

De zaak kwam aan het licht na het testen van vleesproducten op scholen naar aanleiding van het paardenvleesschandaal.

De gemeenteraad heeft het contract met de leverancier van de worstjes opgeschort, in afwachting van de resultaten van een nader onderzoek.

Het betrokken cateringbedrijf levert maaltijden aan 40 scholen in Westminster. Tot nu zijn monsters genomen op drie scholen. Paardenvlees werd niet aangetroffen.

Blanco neemt geen maatregelen tegen arts Van Bommel

Dion van Bommel mag aanblijven als ploegarts van Blanco Pro Cycling. De Nederlandse wielerploeg stelde na uitspraken van Michael Rasmussen een intern onderzoek in naar de arts, maar is tot de conclusie gekomen dat maatregelen niet noodzakelijk zijn. Rasmussen stelt dat Van Bommel hem in zijn tijd bij de Raboploeg valse doktersattesten voor cortisonengebruik voorschreef.

Blanco stelt na het afronden van het onderzoek dat van die beschuldigingen niets waar is. "Dus ook op dat vlak weten we weer hoe we de waarde van de woorden van Rasmussen moeten inschatten", vertelde algemeen manager Richard Plugge donderdag tegen de NOS. "We zijn samen naar Herman Ram van de Dopingautoriteit geweest. Het is allemaal heel duidelijk wat er aan de hand was, of eigenlijk niets. Er is geen aanleiding om verdere maatregelen te nemen. "

Rasmussen voert een rechtszaak tegen zijn voormalige werkgever omdat hij vindt dat hij ten onrechte is ontslagen door Rabobank en eist een ontslagvergoeding van 5,6 miljoen euro. De behandeling van het hoger beroep diende vorige week bij het hooggerechtshof in Arnhem.

Miyaichi moet onder het mes

Ryo Miyaichi wordt donderdag geopereerd aan zijn enkel. Dat meldt Arsenal op de officiële clubwebsite.

The Gunners verhuren Miyaichi dit seizoen aan Wigan Athletic. Afgelopen weekend raakte de Japanner in de bekerwedstrijd tegen Everton (0-3 winst) geblesseerd aan zijn rechterenkel. Donderdag moet hij daarom onder het mes om de beschadigde gewrichtsbanden te herstellen.

Hoelang het herstel van Miyaichi gaat duren, heeft Arsenal niet naar buiten gebracht. Het lijkt echter einde seizoen voor de jonge speler, die in het verleden indruk maakte bij Feyenoord. In het voorjaar van 2011 werd de 20-jarige Aziaat door Arsenal tijdelijk ondergebracht bij de Rotterdammers.

Ryo Miyaichi staat sinds januari 2011 onder contract bij de Noord-Londense club. Een echte doorbraak in het eerste elftal kende hij echter nog niet. Tot nu toe bleef het bij twee optredens in de League Cup. Bij Wigan kwam Miyaichi zeven keer in actie, waarvan vier keer in de Premier League.

'Haaien ernstig met uitsterven bedreigd'

De haaienpopulaties in de Middellandse Zee en de Zwarte Zee zijn de afgelopen twee eeuwen als gevolg van overbevissing 'dramatisch achteruitgegaan'. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde studie van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

Het aantal haaien in de Middellandse Zee is in tweehonderd jaar tijd met 97 procent afgenomen, aldus de FAO. De dieren lopen het risico uit te sterven 'als de huidige visserij-intensiteit aanhoudt'. De vangst van haaien in de Zwarte Zee is inmiddels met de helft teruggelopen.

De vraag naar haaienvinnen, haaienvlees en kraakbeen neemt nog steeds snel toe, maar het verdwijnen van de haaien zal ernstige gevolgen hebben voor het hele mariene ecosysteem.

Pogba: "Deze oproep is erg belangrijk"

Paul Pogba is blij dat hij voor de eerste keer in de selectie van Frankrijk zit. De jonge verdedigende middenvelder doet het dit seizoen goed bij Juventus.

De Oude Dame nam Pogba afgelopen zomer na aan lange soap over van Manchester United. Hij werd gehaald met het oog op de toekomst, maar maakt nu wekelijks veel indruk. Hij speelde tot op heden al twintig competitieduels namens Juve. 

"Deze oproep is erg belangrijk voor me", vertelt Pogba aan het Franse L'Equipe. "Vanaf het moment dat ik Frankrijk onder 16 kwam, was mijn doel altijd om in de hoofdmacht te komen. Ik ben erg blij en het is een eer om dit shirt te dragen. Dit is pas de eerste stap en de echt moeilijke dingen komen nu", aldus de jongeling.

"Ik moet op deze manier doorgaan. Ik moet hard werken, ik ben er nog niet", weet hij. "Ik moet nóg beter worden om een echte topspeler te worden", besluit hij ambitieus.

Uitkering Turkse weduwen blijft verlaagd

Turkse weduwen krijgen voorlopig geen hogere uitkering. Vier vrouwen die in Turkije wonen waren naar de rechter gestapt omdat hun uitkering per 1 januari met veertig procent is verlaagd. De Amsterdamse bestuursrechter heeft het verzoek mede vanwege het principiële en complexe karakter donderdag afgewezen.

De uitkering op grond van de Algemene nabestaandenwet is verlaagd op grond van het zogeheten woonlandbeginsel, wat inhoudt dat het kostenniveau van het woonland bepalend is voor de hoogte van het bedrag.

De vier vrouwen hadden met spoed een beslissing aan de rechter gevraagd vanwege de achteruitgang in inkomsten. De rechter vond de zaak niet alleen te ingewikkeld voor een snelle beslissing, maar oordeelde ook dat niet is gebleken dat de weduwen op korte termijn in een acute schuldenpositie terechtkomen. Daarom verwees de rechter de kwestie door naar een bodemprocedure, waarin drie rechters naar de zaak kijken.

'Blow it out your iAss!'

Fans van 's werelds stoerste bad guy mogen binnenkort weer aan de slag met Duke Nukem. 3D Realms en Interceptor Entertainment hebben bekendgemaakt dat ze een iOS-versie uit gaan brengen van Duke Nukem 2. De game moet uitkomen voor iPhone en iPad ergens in april voor een kleine twee dollar.

De game zal onderstaande features bevatten:

  • Smooth Side-Scrolling Action
  • Insane VGA Graphics
  • 256 Eye-Popping Colors
  • Kick-Ass Weapons
  • Amazing Interactive Environments
  • 32 Action-Packed Levels
  • Full Touch Screen Support
  • Brutal New Artwork and Music
  • Save/Load, Replay and Track your Score with Leaderboards


ArmA 3 gaat live

Gamers krijgen binnenkort de kans om met ArmA 3 aan de slag te gaan. Tenminste... de alpha lite-versie. De alpha lite-versie is een gratis doch gelimiteerde testversie waar je alleen maar via invite toegang tot kunt krijgen. Desalniettemin goed nieuws, want dat betekent dat sommigen onder ons eindelijk de game kunnen starten.

Gamers kunnen invites krijgen van mensen die de alpha-versie van het spel gekocht hebben. Daarnaast worden er ook invites uitgedeeld via ArmA 3 social channels en via enkele media-outlets. De daadwerkelijke game moet in Q3 van dit jaar uitkomen voor Steam.

ArmA3

Nieuwe game in Warhammer 40.000-universum

Slitherine en Games Workshop hebben een contract getekend waarin staat dat ze een strategiegame zullen maken in het universum van Warhammer 40.000. De game wordt ontwikkeld voor meerdere platformen.

“This deal represents yet another testament to our continuous aim to reach new audiences, without losing sight of who we are and what we do best”, vertelde JD McNeil, voorzitter van Slitherine.

“It’s all about creating strategy games that are targeted to a particular audience and addressing a very specific need in the market. The Warhammer 40,000 setting is a perfect fit for the style of strategy games that we make and will be very popular with fantasy and science fiction fans alike. Joining forces with Games Workshop will allow us to bring an wonderfully deep and appropriate IP to the Turn Based Strategy genre.”

Sega genoemd als koper Warhammer 40K (Foto: Novum)

FOK!filmtips van de dag: There Will Be Blood

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK! 

Het regisserende en schrijvende duo Jason Friedberg en Aaron Seltzer komt na Date Movie en Epic Movie met een parodie op de film 300. Carmen Electra, hier in de rol van koningin Margo, speelde ook in Epic Movie en Scary Movie en is dus goed vertrouwd met het genre.

De heldhaftige Leonidas, gespeeld door Sean Maguire, leidt een groep van dertien - jawel, dertien - Spartanen. Slechts gewapend met leren ondergoed en een cape, vallen deze spierbonken met hun goddelijke lichamen en heerlijke sixpacks in de smaak bij koningin Margo. Samen met dit stelletje ongeregeld, trekt Leonidas ten strijde om zijn vaderland te beschermen tegen de invasie van de Perzen. Hun vijanden hebben echter heel bijzondere strijdkrachten in dienst, zoals Ghost Rider, Rocky Balboa, de Transformers en Paris Hilton met een bochel. Meet the Spartans om 20.30 uur op Veronica.

En jawel, daar is ‘ie dan: Epic Movie om 22.00 uur op Veronica. Lucy, Edward, Peter en Susan zijn vier wezen, die alle vier op een dag een gouden ticket vinden om in de fabriek van Willy Wonka te kunnen komen kijken. Hier ontdekken ze een kast, die leidt naar de magische wereld van Gnarnia. In dit land ontmoeten ze de White Bitch, die het land wil overnemen. Het viertal besluit om op zoek te gaan naar een manier om haar te stoppen. Tijdens hun zoektocht krijgen ze hulp van onder andere Harry Potter, de pratende bever Harry Beaver en de gestoorde piraat Captain Jack Swallows. 

Daniel Day-Lewis speelt Daniel Plainview, een rol waarmee hij veelvuldig in de prijzen viel. Zo won hij er de Golden Globe en de Oscar voor Beste Acteur mee. Het drama van regisseur Paul Thomas Anderson won daarnaast ook de Oscar voor Beste Cinematografie.

Wanneer Daniel Plainview begin 1900 een mysterieuze tip krijgt over een klein stadje in het Westen waar de olie letterlijk uit de grond zou spuiten, gaat hij met zijn zoontje H.W. op avontuur, op weg naar het stoffige Little Boston. In dit dorre stadje, waar het plaatselijke vermaak zich beperkt tot de Hallelujakerk van de charismatische voorganger Eli Sunday, een rol van Paul Dano, slaat Plainview zijn slag. Maar ook al maakt de olie hem rijk, toch blijft niets bij het oude wanneer de conflicten escaleren en alle menselijke waarden - liefde, hoop, geloof, ambitie, gemeenschap en zelfs de band tussen vader en zoon - onder vuur komen te liggen als gevolg van corruptie, bedrog en de rijkelijk vloeiende olie. There Will Be Blood om 00.20 uur op BBC2.

Je kan ook kijken naar de films Tara Road en Stealth Fighter.

Heerenveen ziet af van kort geding VI

sc Heerenveen ziet af van het kort geding dat de club tegen weekblad Voetbal International heeft aangespannen.

Beide partijen zouden vrijdag in de rechtbank tegenover elkaar staan. Het kort geding is voorlopig aangehouden, meldt de voetbalclub middels een persbericht. De Friezen hebben vertrouwen in een goede afloop en denken er op de 'normale' manier ook uit te komen.

Heerenveen en directeur Robert Veenstra spanden afgelopen maandag een kort geding aan tegen VI en hoofdredacteur Johan Derksen. De club was het niet eens met de inhoud van een verhaal in het blad. Volgens Heerenveen zijn sommige cijfers verkeerd uitgelegd.

Hoofdredacteur Derksen maakte zich geen moment zorgen over het kort geding. "Veenstra wil een rectificatie omdat mijn verslaggevers hebben geschreven dat hij een boekhoudkundige truc heeft toegepast. Ik maak me niet druk, dit gebeurt twintig keer per jaar. Ik vertrouw op mijn redacteuren. Ik wacht af wat de rechter vindt."

Skullgirls binnenkort met Skullguy

Lab Zero Games, de ontwikkelaar van beat’em up Skullgirls, heeft aangekondigd dat hun Indiegogo-aanbod genoeg heeft opgebracht om een tweede personage als DLC te kunnen uitbrengen. Het personage Big Band is tevens een unicum, aangezien het de eerste man is die mee mag knokken.

Er zijn nog veertien dagen over, en de Indiegogo-pagina heeft nu al $380.000 opgebracht. Een derde personage is ook niet onmogelijk, aangezien het originele doel van slechts één personage allang bereikt is.

'Skullgirls is niet seksistisch' (Novum)

Coach laat zich gaan, speler naar de kant

Hockeycoaches die  een overtreding begaan zien vanaf volgend seizoen een speler van het veld gestuurd worden. Dat bevestigt Guido Davio, KNHB-manager Verenigingszaken en Competitie. Eerder deze week kwam al het gerucht naar buiten dat deze regelwijziging eraan zat te komen.

"We zien in de afgelopen jaren een trend in de toename van het verbale ongewenste gedrag van teambegeleiders. Gelukkig gedraagt het overgrote deel van de teambegeleiders zich keurig, maar het percentage coaches dat een kaart krijgt is wel aan het toenemen. Om die reden worden coaches/teambegeleiders één van de speerpunten in onze campagne vanuit Veiliger Sportklimaat/Sportiviteit & Respect. Naast deze preventieve maatregelen, merkten we dat de sanctiemaatregel op ongewenst gedrag bij teambegeleiders op dit moment onvoldoende effect heeft", aldus Davio. 

"Om die reden heeft het bondsbestuur besloten dat vanaf volgend seizoen bij een kaart voor de teambegeleider, dat team gedurende de tijdstraf voor de teambegeleider met één man minder speelt. Slecht gedrag van de teambegeleider heeft dus direct consequenties voor zijn team. De aanvoerder wijst de speler aan. Deze speler mag wel gewisseld worden gedurende de straftijd van de teambegeleider zolang het team maar met één speler minder speelt. Overigens bestaat deze regel al voor wisselspelers."

"We verwachten met deze maatregel bij de begeleiders die een kaart krijgen een groter bewustzijn te creëren over het effect van zijn of haar gedrag op het team. In onder andere Duitsland is deze maatregel al gemeengoed. We gaan in de aankomende periode dit besluit verder uitwerken, en er middels de briefings voor zorgen dat onze scheidsrechters voor het nieuwe seizoen op de hoogte zijn."

Vanaf komend seizoen zal in de Hoofdklasse ook worden gestart met de regel dat een groene kaart direct een tijdstraf van twee minuten opleverd. Het is een regel die in het internationale hockey al jaren in gebruik is. "Voor het aankomende jaar verwachten we vanuit de FIH geen regelwijzigingen in het veldhockey, omdat we dan in een seizoen zitten, waarin een WK wordt gespeeld", besluit Davio.

Koeman: "Utrecht ideale tegenstander"

Ronald Koeman kijkt alvast uit naar de competitiewedstrijd van Feyenoord tegen FC Utrecht, zondag in De Kuip. "Utrecht heeft zich goed ontwikkeld."

De coach van Feyenoord verwacht een lastig duel, ondanks het feit dat de Rotterdammers eerder dit seizoen overtuigend wonnen. "Sindsdien is er veel gebeurd", sprak Koeman volgens Voetbal International. Feyenoord is de huidige nummer drie op de ranglijst, Utrecht staat vijfde.

"FC Utrecht steekt goed in elkaar, is fysiek sterk, heeft goede koppers, speelt een lastig te bestrijden 4-4-2 systeem en is daardoor gewoon heel moeilijk te verslaan", aldus Koeman, die desondanks niet bang is. "Wij zijn fit en hebben veel vertrouwen. Utrecht is een ideale tegenstander om te laten zien dat het terecht is dat we bovenin meedoen."

Of de coach zondag kan beschikken over Lex Immers, is nog niet duidelijk. De middenvelder sloeg donderdag de training over, omdat hij ziek is. Immers miste dit seizoen pas één competitiewedstrijd van Feyenoord.

Bewindvoerder Veendam: "Seizoen afmaken"

Bewindvoerder Gerard Breuker van SC Veendam heeft bij de KNVB aangegeven dat hij de club het seizoen graag ziet uitspelen. Dat meldt RTV Noord.

Op die manier heeft Breuker meer tijd om uit te zoeken of Veendam nog wel bestaansrecht heeft. Om het seizoen uit te spelen, moet er echter wel genoeg financiële basis zijn, vindt de bewindvoerder. Daarmee doelt hij vooral op de salarissen van de spelers en de technische staf. Hoofdsponsor Koos Gjaltema is bereid om de lonen over de maand maart te betalen.

Selectie en technische staf gaan er voorlopig niet vanuit dat Veendam vrijdag tegen FC Oss zijn allerlaatste wedstrijd speelt. Woensdag werd duidelijk dat de schulden van de Jupiler League-club wellicht groter zijn dan gedacht. Volgens Breuker komt er nog een extra vordering van 80.000 euro aan. Clubvoorzitter Piet Scholtens meldde dat dat om een belastingaanslag gaat die nog moet komen.

Politicus geeft joden de schuld

De Britse Labour-partij heeft een van haar Lagerhuisleden in afwachting van een onderzoek op non-actief gesteld, omdat hij zijn gevangenisstraf wegens roekeloos rijden weet aan een joodse samenzwering. De partij betreurt het voorval en 'tolereert geen' antisemitisme, liet Labour donderdag weten.

Nazir Ahmed (55) werd in 2009 veroordeeld, omdat hij vlak voor een dodelijk auto-ongeluk vanachter het stuur sms'jes had verstuurd. De Times of London wist de hand te leggen op een interview van Ahmed met een Urdu-talige tv-zender. Daarin wijt Lord Ahmed zijn celstraf van twaalf weken aan de druk die wordt uitgeoefend op Britse rechtbanken door media die in handen van joden zijn.

Ahmed werd vorig jaar al eens op non-actief gesteld omdat hij een beloning zou hebben uitgeloofd voor de gevangenneming van de Amerikaanse president Barack Obama. De Labour-politicus heeft deze beschuldigingen altijd ontkend.

Charlie Sheen wil school belegeren

Charlie Sheen is woedend dat zijn dochter Sam van school is gestuurd. Naar eigen zeggen is het 9-jarige meisje weggepest. Ze werd een leugenaar genoemd. De 47-jarige acteur roept daarom zijn achterban op om de school te bestormen met uitwerpselen en rottend eten.

"Dit is een oproep om de wapens op te nemen. Het gaat los!", aldus de immer sportieve en relativerend ingestelde Sheen op Twitter. Hij vraagt zijn volgers de school met rotte eieren, wc-papier en hondenpoep te bekogelen en te besmeuren. "Die school wordt bestuurd door trollen en charlatans. Maak me trots", rebelleert hij. "Wij zullen dit soort stuitend gebrek aan respect tegenover het kind van jullie favoriete 'warlock' niet respecteren", gaat Sheen verder.

De acteur zegt vooral gelukkig te worden als de voordeur van de school wordt besmeurd met stront en zo de naam 'Victoria' wordt gespeld. Victoria zou de naam van het rotkind zijn dat Sam zo pestte.

Sam is een van de vijf kinderen van Sheen. Hij kreeg haar samen met zijn ex Denise Richards.

Amsterdam experimenteert met spijbelaarsboete

De gemeente Amsterdam gaat spijbelende scholieren beboeten. Mbo-leerlingen moeten tien euro betalen per gespijbeld uur. De boete belandt op de mat na zestien uur verzuim in vier weken, als geen geldige reden voor de afwezigheid wordt opgegeven. Op wanbetalers wordt een incassobureau afgestuurd.

Volgende week start een proef op het MBO College Zuid. De proef geldt voor scholieren tussen de 16 en 18 jaar, omdat ouders minder grip op deze groep hebben.

Wethouder Pieter Hilhorst (PvdA) hoopt met de boetes een einde te maken aan het schoolverzuim. "Alles om kinderen binnenboord te houden."

Momenteel kunnen ouders al worden bekeurd bij ongeoorloofd verzuim van minderjarige kinderen. Dat moet echter wel via de rechter gebeuren. De spijbelboete voor scholieren wordt door de gemeente opgelegd. De gemeente kan als het spijbelen niet ophoudt alsnog naar de rechter stappen.

Witte rook

De livestream van RTL draaide gisteravond al een uurtje naast me op mijn laptop: de kans was redelijk groot dat er witte rook zou komen en daar wilde ik wel eens live getuige van zijn. Live vanuit de huiskamer dan. De verkiezing van een nieuwe paus is toch een redelijk uniek moment en ik had er op dat moment dan ook geen moeite mee om regelmatig een blik op de schoorsteen te werpen. Maar er gebeurde dat uur eigenlijk gewoon helemaal niets, totdat...

'Telstarspelers verkochten duel'

Spelers van Telstar zouden in het seizoen 1992-1993 op enkele wedstrijden van hun eigen club hebben gegokt. Dat gebeurde bij duels waarin ze zelf meededen en die ze bewust zouden hebben verloren. Een van die  wedstrijden is zou zijn Telstar-FC Zwolle van 27 maart 1993. Dit meldt BNR Nieuwsradio. 

Divesre betrokkenen verklagen tegenover BNR dat dit een van de wedstrijden is waarbij matchfixing heeft plaatsgevonden. "Er is aardig gegokt op die wedstrijd. Maar die jongens zeggen natuurlijk nooit wat er is gebeurd. Er is ingegrepen en verder is het een beetje 'weggevaagd'. Niemand mocht nog op wedstrijden gokken en er ook niet meer over praten." Telstar stond tot de 85ste minuut met 1-0 voor, maar FC Zwolle kwam op een bijzondere wijze toch nog op 1-2. 

Robert Maaskant speelde destijds voor Zwolle. "Volgens mij kregen wij heel snel een rode kaart, waardoor we met 10 man stonden. In de eindfase wonnen we die wedstrijd nog door een dubbele handsbal van – ik dacht dat het de linksback was – Jan Mulder. Die maakte twee keer achter elkaar hands, zodat het erg duidelijk een penalty was. Vlak voor tijd schoot hij een bal, die naar onze mening ook naast geschoten had kunnen worden, in zijn eigen doel. Wij wonnen die wedstrijd toen verrassend. Na afloop was het vechten in de spelerstunnel." Maaskant had toen nooit gedacht aan matchfixing, maar nu het een populair onderwerp is zou het volgens hem misschien wel kunnen. 

Ook volgens Bert van der Poppe gebeurde er wonderbaarlijke dingen op het veld. "Het ging heel vreemd. Ik zal een voorbeeld geven: Jan Nederburgh stond toen in het doel en toen werd die bal langs Nederburgh gespeeld, richting doel. Jan Nederburgh kijkt om en ziet die bal gewoon naast gaan. Toen kwam Jan Mulder met een hele lange sliding en die ‘slidede’ ‘m eigenlijk zo het doel in."

Uit onderzoek bleek dat gokken in de jaren negentig populair was onder de voetballers. Er was maar een enkeling die ook werkelijk op zijn eigen club inzette. "Spelers waagden wel eens een gokje, laat ik het zo zeggen", vertelt een van de betrokkenen die bijna allemaal anoniem willen blijven. "Ze waren bezig met invullen en registreren. Dat was gewoon onder elkaar en dan zeiden ze ‘die club staat op zoveel’. Het was invullen, geld inleveren en vervolgens werd er wat mee gedaan."

Van der Poppe vertelde over die periode: "In die tijd werd het een beetje een hype, het gokken op wedstrijden. Toen hoorde je iedereen er over, van ‘we spelen op wedstrijden, we maken pooltjes'. Op eredivisie-, eerste divisieniveau of een ander niveau. Maar het was natuurlijk niet de bedoeling om op je eigen wedstrijden te gaan spelen."

Een persoon die anoniem wil blijven zei tegenover BNR: "Ik weet daar wel wat van, maar ik heb geen zin om hierover te praten. Waarom niet? Dan krijg ik een kogel in mijn knie en daar heb ik gewoon geen zin in. Ze zeggen maar hier in Nederland dat het niet gebeurt. Nou, lap dat nou aan je laars. Want zeker in de jaren negentig is dat gewoon heel erg veel gebeurd."

Algemeen directeur Pieter de Waard van Telstar zegt in een reactie: "Dit is een boomerang, een gerucht dat ieder jaar terugkomt. Gefeliciteerd dat jullie het nu boven tafel hebben weten te krijgen." Verder wilde de algemeen directeur niet reageren.


'A Forest beste plaat uit de jaren tachtig'

A Forest van The Cure is door de luisteraars van Radio 2 uitgeroepen tot beste plaat uit de jaren tachtig. Het nummer van de Britse band eindigde bovenaan in de jaarlijkse Top 88, een lijst met platen uit het decennium waar het radiostation deze week bij stilstaat.

The Cure eindigde vorig jaar ook al bovenaan in de Top 88, die vrijdag wordt uitgezonden. Brothers in Arms van Dire Straits en Toto's Africa completeren de top 3. De lijst wordt verder gedomineerd door U2, dat zeven keer genoteerd staat. Michael Jackson en Queen volgen, met allebei vier nummers. Bruce Springsteen en Simple Minds staan elk met drie liedjes in de lijst, die je hier vindt.

Verdachte mishandeling Oosterhout op vrije voeten

Een verdachte van de zware mishandeling in Oosterhout in januari komt op vrije voeten. De rechtbank in Breda heeft zijn voorlopige hechtenis donderdag geschorst. Alle vijf de verdachten hadden een verzoek tot voorlopige vrijlating ingediend, maar dat van de andere vier verdachten werd afgewezen. Zij blijven nog zeker een maand vastzitten.

De vijf verdachten, allen 17 en 18 jaar oud, worden ervan verdacht in het uitgaansgebied van de Noord-Brabantse plaats een 25-jarige man te hebben mishandeld. Ze sloegen en schopten hem en lieten hem uiteindelijk bewusteloos op straat achter.

Het opsporingsprogramma Bureau Brabant van Omroep Brabant besteedde vorige maand aandacht aan de mishandeling en toonde beelden van het geweld. Naar aanleiding daarvan meldden de dag erna vier Oosterhouters zich bij de politie. De vijfde, eveneens een Oosterhouter, werd een dag later aangehouden.

Protest in Brussel tegen bezuinigingen

Duizenden arbeiders hebben woensdag in Brussel gedemonstreerd om er bij Europese regeringsleiders, die bijeen zijn voor overleg, op aan te dringen om geen verdere bezuinigingsmaatregelen te treffen. De betogers menen dat de regeringsleiders zich moeten richten op het bevorderen van de economische groei en het terugdringen van de werkloosheid.

De betogers ventileerden donderdag hun frustratie over jaren van bezuinigingen, opgelegd door de regering. Vakbonden en veel economen menen dat de recessie door de bezuinigingen alleen maar aanhoudt en dat steeds meer mensen werkloos worden of in de armoede belanden.

De Europees president Herman Van Rompuy heeft de 27 Europese leiders gemaand 'absolute voorrang te geven aan plannen om jongeren aan het werk te krijgen'. De meeste leiders echter willen de tekorten op de overheidsbegroting snel terugdringen, vooral door te bezuinigen.

In de zeventien eurolanden is de werkloosheid in januari van dit jaar opgelopen tot 11,9 procent. Een jaar geleden was dat nog 10,8 procent. Vooral onder jongeren is de werkloosheid hoog: 24,2 procent zit zonder werk.

Maze wint wereldbeker op Super G

Tina Maze heeft donderdag de wereldbeker op de Super G veroverd. De Sloveense hoefde daarvoor niet in actie te komen in het Zwitserse Lenzerheide. Julia Mancuso uit de Verenigde Staten had haar nog kunnen bedreigen in het klassement, maar vanwege de slechte weersomstandigheden werd de race afgelast.

De organisatie besloot tot afgelasting nadat de Oostenrijker Klaus Kroell bij de mannen op de Super G zwaar was gecrasht. Op dat moment waren slechts tien van de 27 deelnemers gestart. De Super G bij de vrouwen stond eigenlijk daarna gepland. Als gevolg van mist werd woensdag al de afdaling bij de mannen en vrouwen geschrapt.

Het puntentotaal van 420 was voor Maze voldoende om de winst binnen te slepen. Mancuso volgde op 55 punten. Maze legde al eerder beslag op de reuzenslalom en de algemene wereldbeker. Voor de winst op de afdaling kwam ze een puntje tekort.

'Assad klaar voor inzet voor chemische wapens'

De Syrische president Bashar Assad bereidt de inzet van chemische wapens in de burgeroorlog in zijn land voor. Dat heeft het hoofd van de Israëlische militaire inlichtingendienst Aviv Kochavi donderdag gezegd.

Volgens Kochavi verkeren de voorbereidingen van het regime-Assad voor de inzet van chemische wapens in een vergevorderd stadium. Vooralsnog zou Assad nog geen opdracht hebben gegeven om de wapens in te zetten. Waarop Kochavi zijn beweringen baseert heeft hij niet bekendgemaakt.

Israël maakt zich al lange tijd zorgen over het chemische wapenarsenaal van Assad. Het land vreest dat de wapens in handen zullen komen van groepen als Hezbollah, die vijandige gevoelens jegens Israël koesteren.

FNV naar rechter om camera's in bedrijf

FNV Bondgenoten stapt naar de rechter om te zorgen dat een metaalbedrijf in Hoogeveen 28 onlangs geplaatste camera's in en om het bedrijf definitief weghaalt. Werknemers hadden geklaagd over de camera's gericht op hun werkplekken, zij voelen zich bespied. FNV stelde Buig Centrale Steenbergen (BCS) eerder een ultimatum om de camera's weg te halen, maar dat is volgens de bond niet gebeurd.

"Onze leden hebben ons de opdracht gegeven er alles aan te doen om te zorgen dat de camera's die op hun werkplekken zijn gericht weg te halen", licht FNV Metaal-bestuurder Johan Weijenberg toe. "Een juridisch traject ligt voor de hand." Op welke termijn welke stappen exact worden ondernomen kan Weijenberg niet zeggen, maar hij hoopt dat dit zo snel mogelijk is.

Het ultimatum dat FNV het bedrijf had gesteld, om de op de werkplekken gerichte camera's weg te halen, liep dinsdag om 10.00 uur af. Het bedrijf zou wel hebben toegezegd de apparaten tijdelijk uit te schakelen. "Maar onze leden hebben er geen enkel vertrouwen in dat de camera's definitief worden weggehaald."

Het bedrijf plaatste de camera's enkele weken geleden. Er zou veel worden gestolen en vernield, zo motiveerde het bedrijf die keuze volgens FNV Bondgenoten. Werknemers zeggen zich niet daar niet in te herkennen.

Buig Centrale Steenbergen wilde donderdag niet op de zaak reageren.

Ook vrijdag nog problemen met Thalys

Het treinverkeer tussen Amsterdam en Parijs is ook vrijdag nog verstoord door het winterweer. De hogesnelheidstrein Thalys rijdt wel gewoon, maar volgens een 'aangepast vervoersplan'. Dat houdt in dat een aantal treinen niet zal rijden en vertragingen worden verwacht.

De dienstregeling van de Thalys is sinds dinsdag ernstig verstoord door sneeuwval, die vooral in België en Frankrijk hevig was. Mensen met een kaartje kunnen die ruilen voor een ticket met een andere datum. Ook kunnen ze hun geld terugvragen.

Finnbogason sluit vertrek niet uit

Alfred Finnbogason weet nog niet of hij na de zomer nog bij sc Heerenveen speelt. De IJslandse spits staat in de belangstelling van een aantal Engelse clubs.

Scouts van Aston Villa, Everton en West Ham United zouden al op de tribune hebben gezeten om Finnbogason aan het werk te zien. Bij Heerenveen heeft hij nog een contract tot medio 2015. Dit seizoen scoorde de 23-jarige aanvaller al negentien keer in 23 competitieduels.

In de winterstop hengelden verschillende buitenlandse clubs al naar Finnbogason. "Maar voor mij is een vertrek in de winterstop nooit concreet geweest", zegt hij tegen Voetbal International. "Dit is mijn eerste seizoen bij sc Heerenveen en ik wil dat hier goed afsluiten. Ik weet dat clubs me volgen, maar pas als het concreet wordt, denk ik erover na."

Technisch directeur Johan Hansma beseft dat een zomertransfer mogelijk niet te voorkomen is. "Er heeft zich op dit moment nog geen club concreet gemeld bij ons. We willen hem zeker niet kwijt, maar tegelijkertijd weet je dat je als sc Heerenveen onder bepaalde voorwaarden een speler moeilijk kan behouden."

FOK!kers dragen geen marktkleding

Ferry Doedens heeft poep in zijn ogen. Dat blijkt uit de poll op onze frontpage waar 2500 mensen op stemden. Ferry dacht dat alle FOK!kers marktkleding droegen maar uit de poll blijkt dat 72 procent dat niet doet.

Doedens, bekend van GTST en Idols Worldwide twitterde het volgende tijdens de FOK!voorpremière van Oz The Great and Powerful, sinds vandaag in de bioscoop.

Doedens verwijderde de tweet meteen weer, maar ja, iedereen had het inmiddels op de Tweetwall in de bios gelezen. Omdat Ferry misschien wel gelijk had gooiden we er een onderzoekje tegenaan. En wat blijkt, Doedens keek verkeerd. Of 72 procent van de FOK!kers heeft gelogen in de poll, maar dat lijkt ons sterk. Wat FOK!kers wel dragen weten we overigens ook niet.

Justitie blundert met kinderporno

Justitie en sommige van haar medewerkers worden al tijdenlang geteisterd door beschuldigigen van pedofilie. Joris Demmink zou volgens de geruchten graag Turkse jochies neuken en Joost Tonino haalde wat illegale pics van minderjarigen binnen 'als bijvangst'. Met de jongste flater doet Justitie niet veel om dat imago te verbeteren.

Op de officiële site van 's lands rechterlijke organisatie, rechtsspraak.nl, staan namelijk vonnissen van rechtbanken. Onder meer vonnissen, uitgesproken in kinderpornozaken, waarin bestandsnamen van kinderpornobestanden staan. Een geslepen pedofiel zou die namen in kunnen geven in een zoekmachine en daarmee de bestanden direct vinden.

Gelukkig had men 'al' in 2008 door dat dit niet zo verstandig is, en daarom vaardigde men de richtlijn uit dat al die bestandsnamen geanonimiseerd moeten worden. Helaas hebben de mensen die moeten toezien op het naleven van de regeltjes zelf een beetje problemen met het naleven van de regeltjes, want regelmatig gebeurt dit niet.

Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat nog steeds 'honderen specifieke bestandsnamen' terug te vinden zijn in zeker 80 uitspraken. Het is ook geen lokaal probleem, aangezien het rechtbanken van Groningen tot Maastricht betreft. Ook de Hoge Raad heeft vier uitspraken op de site staan waarin alle bestandsnamen nog te zien zijn. Koploper was de rechtbank in Arnhem, met negen niet-geanonimiseerde vonissen.

Na een tip van EenVandaag heeft de site alle betrokken vonnissen aangepast en geanonimiseerd. Een woordvoerder van rechtspraak.nl zegt dat het 'gewoon niet had mogen gebeuren': "Ons landelijke dienstencentrum heeft de stofkam gehaald door alle 250.000 uitspraken en heeft naast de 40 uitspraken die EenVandaag ontdekte nog eens 40 uitspraken aangetroffen met bestandsnamen die inmiddels zijn geanonimiseerd."

Stam tekent driejarig contract bij Ajax

Jaap Stam heeft donderdag zijn overgang van PEC Zwolle naar Ajax afgerond. Vanaf 1 juli gaat hij in Amsterdam aan de slag als 'assistant and defensive coach'. In die rol gaat Stam zowel de jeugd, de beloften als het eerste elftal trainen.

De oud-verdediger droeg in de laatste twee seizoenen van zijn spelerscarrière het shirt van Ajax. Hij speelde 31 competitiewedstrijden (één doelpunt), waarvan de laatste op 20 oktober 2007 tegen NEC. Ajax en Stam bereikten in januari al een mondeling akkoord en donderdag werd de transfer dus afgerond.

"Vanaf de zomer ga ik ervaren hoe het er aan toegaat in de technische staf bij een Nederlandse topclub", zei Stam toen op Ajax.nl. "Ik hoop mij daardoor verder te kunnen ontwikkelen als trainer." Stam (40) maakt het seizoen af bij PEC Zwolle, waar hij assistent-coach van Art Langeler is. Naast de Kampenaar vertrekt ook Langeler na dit seizoen bij PEC.

Nederland nog steeds smoor op Ibiza

Voor de zesde week op rij staat Verliefd op Ibiza aan kop in de Nederlandse box office. De wekelijkse opbrengst van 347.093 euro liegt er niet om, maar de film lijkt zijn beste tijd gehad te hebben. De totale opbrengst is wel mooi voor een Nederlandse film: 5,1 miljoen euro. Nieuwkomer Mama komst angstvallig dicht in de buurt van Verliefd op Ibiza, toch verdiende de film een dikke 20.000 euro minder. 

De film Silver Linings Playbook staat nog altijd op de derde plek, met een opbrengst van 269.682 euro. Dat is een mooi bedrag en de film levert dan ook niet veel in ten opzichte van vorige week. Hansel and Gretel: Witch Hunters levert wel redelijk in: 22,6% en staat op de vierde plaats. 

Nog harder daalt A Good Day to Die Hard, dat van de tweede naar de vijfde plek afzakt. De film leverde 36,3% in ten opzichte van vorige week en staat nu net boven de twee miljoen euro. De tweede nieuwkomer van deze week is Bullet to the Head. In zijn eerste week verdiende deze film met Sly Stallone net geen 140.000 euro. Zambezia: De Verborgen Vogelstad staat na vier weken op de zevende plek en daalt langzaam af naar de krochten van de Nederlandse box office. 

Beautiful Creatures verdiende in de tweede week 119.776 euro en was de sterkste daler. De film leverde 39,7% in. Movie 43 zakte ondertussen van de zevende naar de negende plek en verdiende in zijn derde week nog maar 107.765 euro. De hekkensluiter is Django Unchained, die 25,6% inleverde. 

 Internationale interesse voor Verliefd op Ibiza (Foto: Novum)

Europees Parlement wil matchfixing in strafrecht

Het Europees Parlement roept de lidstaten op om matchfixing op te nemen in het strafrecht. Een resolutie met die strekking werd donderdag in Straatsburg met een overweldigende meerderheid aangenomen. Aanleiding is het onderzoek van Europol waaruit begin vorige maand bleek dat mogelijk honderden wedstrijden in Europa werden gemanipuleerd.

Om de strijd tegen corruptie in de sport serieus aan te pakken is het ook noodzakelijk dat politie, justitie, sportbonden en wedkantoren hun activiteiten beter op elkaar afstemmen, meent het Europees Parlement. Ook wordt geadviseerd om per land een centraal aanspreekpunt in te stellen om voor een betere uitwisseling van informatie te zorgen.

Na de oproep van het Europees Parlement is de Europese Commissie aan zet. Omdat de resolutie niet bindend is, ligt de bal uiteindelijk bij de nationale lidstaten zelf. "Het is belangrijk dat er één lijn wordt getrokken", zegt de Nederlandse Europarlementariër Emine Bozkurt (PvdA). Het debat in het Europees Parlement werd op haar initiatief gevoerd.

Criminelen weten volgens Bozkurt feilloos de mazen in het net te vinden. "Criminelen weten precies in welk Europees land de controles en de straffen het lichtste zijn." Een specifieke regel in het strafrecht over matchfixing of sportfraude zou volgens haar enorm helpen. "En daar moeten dan ook goede sancties tegenover staan."

'Baby's zijn vieze racisten'

'Niemand wordt als racist geboren' is zo'n dooddoener die regelmatig opduikt in discussies over discriminatie. De mensen die de dooddoener bezigden zullen zich wel ongelofelijk stom voelen, nu een onderzoeker van Yale heeft ontdekt dat baby's juist enorme racisten zijn.

Kiley Hamlin deed onderzoek op baby's van negen en veertien maanden oud. Ze deelde de groep in op basis van het voedsel dat ze verkozen: crackers of boontjes. Vervolgens deed ze een poppenspel, waarbij ze twee personages liet opdraven. Het ene personage gaf de voorkeur aan crackers, het andere aan boontjes. Oftewel, één pop was gelijkend op de baby, de andere niet.

Maar toen kwam het cruciale deel van het onderzoek: ofwel de gelijkende pop, ofwel de niet-gelijkend pop 'verloor' een bal. Twee andere poppen kwamen op de bühne. Een van hen hielp door de bal terug te brengen, maar de andere pop schaadde de verliezer door de bal te jatten.

Tenslotte liet Hamlin de baby's hun voorkeur uiten tussen de helperpop en de diefpop. Zoals te verwachten viel, verkoos de kleine altijd de helperpop, zolang de verliezer de gelijkende pop was. Maar, zodra de pop met een andere voedselvoorkeur de bal verloor, ging de voorkeur van de baby's uit naar de diefpop.

Voor de zekerheid herhaalde Hamlin het experiment nog eens met een neutrale pop, zonder voedselvoorkeur en die niet hielp of stal. Deze keer waren het slechts de veertien maanden oude baby's die een duidelijke voorkeur uitten: zolang het om een niet-gelijkende verliezer ging, verkozen ze de diefpop boven de neutrale pop, en de neutrale pop boven de helperpop.

Opdat niemand met dit onderzoek geitewollensokken gaat breien, vat Hamlin nog eens samen: Het feit dat baby's zulke sociale vooroordelen hebben voordat ze kunnen praten, suggereert dat de vooroordelen niet slechts resulteren uit het ervaren van een verdeelde sociale wereld, maar dat ze deels op basale aspecten van de menselijke sociale evalutie berusten."

Dick Maas maakt nieuwe thriller

Regisseur Dick Maas gaat binnenkort een nieuwe thriller draaien. De film heet Prooi en gaat over een moordlustige leeuw die Amsterdam onveilig maakt.

Dat hebben productiebedrijven Shooting Star en Parachute Pictures bekendgemaakt. Het scenario is klaar en de financiering is bijna rond. Het is de bedoeling dat de aanvang van de opnames binnen een jaar beginnen.

"Het is een prachtig script", vertelt producent Dave Schram. "Het is een spectaculaire thriller vol met Dick Maas-humor zoals we die kennen uit De Lift, Sint en Amsterdamned. Dit is het genre wat Dick tot in de puntjes beheerst." Wie er in de film gaan spelen, is nog niet bekend.

Behalve met Prooi is de regisseur ook bezig met de grote actiefilm Para. Die film gaat over een kapster die er een geheim dubbelleven als spion op nahoudt.

Prooi is overigens niet de eerste film die Maas maakt over een leeuw. In 1977 regisseerde hij de korte film Picknick, waarin een man zijn blinde vrouw in een safaripark aan de leeuwen wil voeren.

Dick Maas 'klaar' met commotie rond Sint-film (Novum)

Knot noemt recessie ongewoon hardnekkig

De economische tegenwind in Nederland is hardnekkiger dan we gewend zijn, maar er zijn tekenen van herstel. Dat zei president van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot donderdag tijdens de presentatie van het jaarverslag.

"Toen ik vanochtend mijn hoofd naar buiten stak, bedacht ik dat het weer momenteel goed is te vergelijken met onze economie", zo begon Knot de persconferentie. "De eerste zonnestralen komen al door, maar de kou is hardnekkiger dan we gewend zijn."

Voor het herstel zijn afgelopen jaar echter 'betekenisvolle' stappen genomen, zowel in Nederland als in Europa. De ontwikkeling van de bankenunie, waarbij het toezicht in Europa bij de ECB komt te liggen, is daarbij in Europa van belang. Voor Nederland noemde Knot het woonakkoord 'een belangrijke stap voorwaarts'. De financiering van hypotheken door pensioenfondsen is verwelkomt hij ook. Hiervoor werden dinsdag plannen gepresenteerd.

Hervormen is volgens Knot 'een langdurig en pijnlijk proces'. "Maar dat is geen reden voor afzwakking ervan." Volgens de centrale bank moet Nederland 'eens door de zure appel heen bijten'. "De hervormingen zijn belangrijk voor de stabiliteit, economische groei en duurzaamheid."

DNB noemt het acceptabel dan de regering ervoor heeft gekozen om niet in te grijpen in het te hoge begrotingstekort van het lopende jaar. "Het structurele tekort zonder rentelasten verbetert namelijk wel flink dit jaar", zei Knot tijdens de persconferentie. "Wat ons voor volgend jaar zorgen baart is dat ook dat tekort weer oploopt. Dat moet voorkomen worden." Het kabinet is van plan volgend jaar 4,3 miljard euro te bezuinigen.

Amokmaker in staat New York doodgeschoten

De politie in de Amerikaanse staat New York heeft donderdag in een vuurgevecht een man gedood die ervan werd verdacht woensdag in een autowasstraat en een kapperszaak vier mensen te hebben doodgeschoten en twee anderen levensgevaarlijk te hebben verwond.

De 64-jarige Kurt Myers hield zich op in een klein kantorencomplex in het stadje Herkimer dat sinds woensdagmiddag door de politie werd omsingeld. Een arrestatieteam schoot hem dood nadat hij het vuur had geopend op een politiehond die vooruit was gestuurd.

De schutter had woensdagochtend eerst brand gesticht in zijn appartement in het nabijgelegen dorpje Mohawk. Vervolgens was hij naar een kapperszaak gereden, waar hij bij binnenkomst aan de eigenaar vroeg of hij hem nog kende en meteen daarop begon te schieten. Twee klanten kwamen om, de eigenaar en een andere klant raakten levensgevaarlijk gewond. Daarna reed hij naar een autowasserette, waar hij een klant en een personeelslid doodschoot.

Het is nog onduidelijk wat de man tot zijn daden heeft gebracht. Buren zeiden dat hij nauwelijks met hen praatte, dat hij iedere ochtend in de auto van huis ging en terugkwam, en dat hij nooit vrienden of familie op visite kreeg.

Cel en tbs voor maandenlang misbruik dove vrouw

De 41-jarige Gerrit van den H. en de 21-jarige Robbert P. zijn donderdag veroordeeld tot celstraffen van negen en zeven jaar en tbs met dwangverpleging. Ze krijgen de straf voor het maandenlang vasthouden, mishandelen en verkrachten van een dove vrouw. De straffen pakken zwaarder uit dan de zeven en zes jaar plus tbs die justitie had geëist.

De destijds 31-jarige Freya Svasek verdween in november 2011 uit een psychiatrische inrichting. Vorig jaar februari werd zij door de politie bevrijd uit een woning in Hoevelaken. Ze was vrijwillig meegegaan naar het huis in de Gelderse plaats, maar toen ze weg wilde, bleken de deuren op slot en werd haar telefoon afgenomen.

Later vertelde Svasek in het programma TROS Vermist dat ze werd mishandeld en dat ze uitwerpselen moest eten. De vrouw liep onder meer een gebroken kaak op. Volgens justitie moest ze pillen slikken, meer alcohol drinken dan ze wilde en elke dag seks hebben.

Er ontstond kritiek op de politie toen de zaak aan het licht kwam. Agenten hadden twee keer voor het huis gestaan, maar gingen niet naar binnen. Buren hadden geklaagd dat zij gegil hadden gehoord.

Zieke Immers laat training schieten

Feyenoord kan zondag tegen FC Utrecht wellicht niet beschikken over Lex Immers. De middenvelder is ziek en hij liet om die reden donderdag de training schieten. Dat meldt Voetbal International. Dit seizoen miste Immers pas één competitiewedstrijd van Feyenoord, het uitduel met Willem II (1-3).

Feyenoord staat na 26 speelronden op de derde plek in de Eredivisie. PSV heeft evenveel punten en koploper Ajax heeft er eentje meer. Tegenstander FC Utrecht is de nummer vijf, acht punten achter de Rotterdammers. Lex Immers is dit seizoen na Graziano Pellè (twintig goals) de meest trefzekere Feyenoorder. Hij wist in de Eredivisie tien keer te scoren en twee treffers voor te bereiden.

Gordon stopt met LA The Voices

Gordon stopt met LA The Voices. De blonde zanger heeft het te druk met andere werkzaamheden gekregen. 

Maar Gordon vindt ook dat de Voices zonder hem de ruimte krijgen om te groeien. Hij vindt het wel zwaar de mannen te moeten loslaten. Hij ziet ze als broers. Gordon stopt overigens wel vaker. Zo stopte hij met Geer en Goor over de vloer en stopte hij met de Toppers. Wanneer Gordon stopt met überhaupt op TV komen en platen maken is helaas nog niet bekend, maar we blijven er op hopen.

Vul ook onze poll in: Hou jij van muziek van Gordon? 

[PL Darts] Voorbeschouwing week 6

In week zes van de Premier League of Darts reizen de tien deelnemers naar Manchester om te spelen in de Manchester Evening News Arena. De Noord-Engelse stad heeft een sterk gewortelde Premier League geschiedenis.

In 2005 vormde Manchester het decor voor de halve finales en finale van de allereerste Premier League. Roland Scholten speelde toen een legendarische wedstrijd tegen Phil Taylor in de halve finale. Scholten kwam 11-7 voor in een wedstrijd die over 25 legs ging. Helaas voor de Hagenaar moest hij de laatste zes legs van de wedstrijd aan Taylor laten. The Power won in dat jaar zijn eerste van in totaal zes Premier League titels.

Vorige week werd het klassement flink op zijn kop gezet. Drie spelers die nog ongeslagen waren gingen in Nottingham onderuit. Gevolg is dat de stand op de ranglijst flink in elkaar is geschoven. Raymond van Barneveld wist door zijn overwinning op Andy Hamilton en mede dankzij de verassende nederlaag van Phil Taylor de koppositie op de ranglijst te pakken. Kan Barney deze week zijn koppositie verstevigen? Een vooruitblik op de wedstrijden van onze landgenoten:

Michael van Gerwen vs Wes Newton
Adrian Lewis vs Gary Anderson
Simon Whitlock vs James Wade
Raymond van Barneveld vs Robert Thornton
Phil Taylor vs Andy Hamilton


Raymond van Barneveld – Robert Thornton
Robert Thornton steekt de afgelopen vijf weken in een bloedvorm. Toch liep hij vorige week averij op in zijn wedstrijd tegen James Wade: 1-7. Deze week zal The Thorn moeten laten zien dat hij hiervan hersteld is tegen de trotse koploper Raymond van Barneveld. Barney zal vooral bezig zijn met kwalificatie voor de playoffs. Hiervoor lijkt ongeveer 16 punten voor benodigd te zijn. De aankomende drie weken moet Van Barneveld aantreden tegen de nummers 1, 2 en 3 van de wereldranglijst. Om die reden zal hij morgenavond alvast twee punten bij willen schrijven.

Beide heren hebben op TV slechts één keer tegen elkaar gespeeld. Vijf jaar geleden was de Nederlander tijdens de Grand Slam of Darts met 5-3 in legs te sterk voor de Schot. Thornton heeft de afgelopen jaren een groei doorgemaakt. Barney zal daarom morgen een hele andere wedstrijd moeten spelen. Wat Van Barneveld mee kan nemen het podium op is de wetenschap dat hij nog nooit verloor in de MEN Arena.

Michael van Gerwen – Wes Newton
Een confrontatie tussen twee spelers die vorige week beiden een nederlaag kregen te verduren. Van Gerwen verloor zijn ongeslagen status en zag een einde komen aan een reeks van twintig wedstrijden zonder nederlaag. Wes Newton gaf op zijn beurt een 4-1 voorsprong uit handen tegen Simon Whitlock. Mighty Mike staat er met een vierde plek op de ranglijst nog steeds goed voor. Voor Wes Newton dreigt echter degradatie. The Warrior staat negende op de ranglijst en moet dus punten pakken. Zeker in de wetenschap dat volgende week Phil Taylor op hem wacht.

In de drie onderlinge confrontaties tussen beide mannen ging twee keer de winst naar Newton. Vorig jaar tijdens de World Grand Prix was Michael van Gerwen nog wel de sterkste. Beide darters gooien doorgaans in een hoog tempo. Als Van Gerwen het juiste gevoel weet te vinden kunnen we rekenen op veel maximale scores.

Deze week is de Premier League te zien op TV via RTL7 op 14 maart vanaf ca 23.30 uur. Op vrijdag is er een ruime samenvatting van de gespeelde wedstrijden te zien rond de klok van 22.00 uur. Alle wedstrijden van de Premier league zijn elke donderdag live te volgen via de live stream van RTL7darts.nl

'Neanderthalers uitgestorven door ogen'

Hadden we een tijd terug nog een onderzoeker die stelde dat de neanderthalers uitgestorven zijn door konijnen, nu hebben andere onderzoekers een andere theorie geopperd. Ze stellen dat de neanderthalers uitgestorven zijn door hun grote ogen.

Een stel Britse onderzoekers mat de oogkassen van schedels van de homo neanderthalensis en de homo sapiens. De oogkassen van de neanderthalers bleken van boven- tot onderkant gemiddeld 0,6 centimeter groter te zijn dan die van de moderne mens. Daaruit kan afgeleid worden dat neanderthalers ook grotere ogen hadden.

Maar, zul je zeggen, grotere ogen is toch juist een voordeel? Denk bijvoorbeeld aan de uil, wiens ogen zo groot zijn dat ze niet meer kunnen draaien in de oogkassen, maar die wel geweldig ziet in het donker! Met grotere ogen is het zicht inderdaad beter, zeker in het donker.

Het zicht van Neanderthalers was dan ook beter aangepast aan de lange, donkere nachten en de soms mistige, bewolkte dagen in Europa. De onderzoekers denken dat de voorouders van de neanderthalers zich in Europa verder ontwikkelden, terwijl die van de moderne mens nog even in Afrika bleven hangen. Daar was een stuk meer licht, waardoor zulke grote ogen minder voordelig zijn.

Om te kunnen begrijpen waardoor de kleinere ogen de mens uiteindelijk het voordeel hebben gebracht, moeten we kijken naar de hersenen. De ogen zijn namelijk niets meer dan camera's, die alleen beelden registreren, maar niets kunnen interpreteren. Voor de interpretatie van de beelden is, net zoals bij camerabeelden, een computer nodig: de hersenen.

Helaas hebben de hersenen, net als een computer, maar een beperkte rekenkracht. Daar zit volgens de onderzoekers de crux van het verhaal. De neanderthalers gebruikten meer van de rekenkracht van hun hersenen om de impulsen van de ogen te interpreteren. Dat grotere ogen meer vermogen van de hersenen opeisen, is een geijkt fenomeen in de biologie.

De mens had met z'n kleinere ogen rekenkracht over, die gebruikt werd om andere nuttige vermogens te ontwikkelen. De onderzoekers stellen dat met name het vermogen tot ingewikkeldere sociale contacten en het vermogen om betere kleren te maken de mens hebben gered, doordat die de ijstijden een stuk comfortabeler maakten.

Tarantino's Django naar Chinese bios

De Chinese regering kort Amerikaanse films vaak in of houdt ze helemaal buiten de landsgrenzen. Zo zijn de gewelddadige films van Quentin Tarantino nog nooit in het land vertoond. Tot nu, meldt Deadline

Tarantino's Oscarwinnende spaghettiwestern Django Unchained zal op 11 april worden uitgebracht in China. Dit terwijl in Amerika kritiek werd geuit op de manier waarop de regisseur slavernij verbeeld. Regisseur Spike Lee zei op Twitter dat Amerikaanse slavernij geen voer is voor een Sergio Leone-achtige spaghettiwestern, maar dat het eerder aan de Holocaust doet denken. 

De Chinese regering heeft toch wel een klein beetje moeite met de film; een paar beelden hebben de eindmontage niet gehaald. Om welke beelden het precies gaat, is niet bekend.

Het land heeft geen Kijkwijzer-systeem, de overheid keurt zelf alle films. De Chinese bevolking mag niet worden blootgesteld aan naakte lijven, seks, grof taalgebruik, geweld en beelden die het imago van de landelijke regering en cultuur zouden kunnen schaden. 

Onlangs werd nog de nieuwe Bondfilm Skyfall door de mangel gehaald. De Chinezen konden bijvoorbeeld niet zien dat 007 een Chinese bewaker neerschiet of dat schurk Silva zegt dat hij gemarteld is door Chinese agenten. In Cloud Atlas werden nog meer beelden geknipt. Bijna een kwart van de sci-fi film moest verwijderd worden. Zonder de scènes met naakte lijven en zoenende mannen konden de bioscoopbezoekers geen touw meer vastknopen aan de zes verhaallijnen.

Django Unchained draait nog in de Nederlandse bioscopen.

 Jamie Foxx is bevrijde slaaf in film Tarantino (Novum)
Jamie Foxx te zien als Django Unchained in China

Justin Biebers hamster overleden

De hamster van Justin Bieber is om een nog onduidelijke reden overleden. PAC, onder welke naam de hamster door het leven ging, werd door Bieber afgelopen december aan een willekeurige fan gegeven na een concert.

De 18-jarige Tori McClure kreeg van Bieber de hamster inclusief kooi en toebehoren met de woorden "Die mag je hebben. Je moet goed zorgen voor PAC." McClure heeft er dan ook goed voor gezorgd, maar toch begon er opeens veel haar uit te vallen bij de hamster.

Een bezoek aan de dierenarts mocht helaas niet meer baten. De hamster heeft nu zijn laatste rustplaats gevonden in de achtertuin van de fan, waar het volgens haar 'vredig' is

Met dank aan Juicyhil voor het herschrijven.

Winterdienstregeling NS vaker ingezet

De NS heeft deze winter twaalf keer een landelijke aangepaste dienstregeling ingezet. De vorige winter, toen het huidige model van start ging, werd tien keer volgens een winterdienstregeling gereden. Dat laat een woordvoerder donderdag weten.

Mogelijk loopt het aantal deze winter nog op, aangezien ook voor vrijdag wordt sneeuw verwacht. De zegsman laat weten dat, zoals gebruikelijk, in de namiddag een besluit wordt genomen over het al dan niet aanpassen van de dienstregeling.

De zogeheten Landelijk Uitgedunde Dienstregeling houdt in dat uit voorzorg minder treinen worden ingezet als stevige sneeuwval en vorst zijn voorspeld. Door minder treinen te laten rijden kunnen eventuele verstoringen aan het spoor en het materieel gemakkelijker worden opgevangen. Voorheen werd de dienstregeling pas aangepast als er daadwerkelijk problemen waren.


Winterdienstregeling NS vaker ingezet (Foto: Novum)

Axl Rose breekt tanden concertbezoeker

Guns N' Roses-frontman Axl Rose heeft zaterdag na een concert van de band in het Australische Perth het gebit van een fan gesloopt. De Amerikaanse zanger smeet zijn microfoon in het publiek toen hij klaar was, waarna een deel van de voortanden van de man in kleine stukjes uiteenvielen. Het slachtoffer stapt naar de rechter voor een schadevergoeding, schrijft The West Australian.

"Door de felle lichten kon ik niets zien. Vervolgens kreeg ik een klap op mijn mond. Ik dacht dat ik werd geslagen", kijkt de fan terug op het incident. "Het duurde een aantal seconden voordat ik doorkreeg wat er aan de hand was. Ik voelde de stukjes tand in mijn mond en ondertussen probeerde ik tussen mijn benen de microfoon te pakken."

Het renoveren van zijn gebit gaat zeker vijfduizend dollar kosten. Een toerpromotor heeft inmiddels excuses aangeboden namens Rose en wil de man een gesigneerde microfoon geven, maar daar neemt hij geen genoegen mee. "Daar kan ik de tandarts niet mee betalen."

Italiaanse bisschoppen feliciteren verkeerde paus

Italiaanse bisschoppen waren er snel bij om de nieuwe paus geluk te wensen. Te snel, want zij feliciteerden de verkeerde man.

De Italiaanse bisschoppenconferentie verstuurde woensdag een e-mail met felicitaties aan kardinaal Angelo Scola, de aartsbisschop van Milaan, die voor het conclaaf begon als een belangrijke kanshebber was getipt. De bisschoppen waren er snel bij om de vergissing recht te zetten en een nieuwe boodschap te sturen aan de echte winnaar van de pausverkiezing, de Argentijnse kardinaal Jorge Bergoglio.

De bisschoppen waren mogelijk op het verkeerde been gezet door de snelle afloop van het conclaaf, al op de tweede dag. Dit werd klaarblijkelijk uitgelegd als een teken dat er snel overeenstemming was bereikt over een van de favorieten.

Ook de kerken in Milaan hadden klaarblijkelijk op het verkeerde paard gewed. Daar sloegen de kerkklokken al aan het beieren voordat het 'Habemus papam!' had geklonken.

Man gesnapt met mobiel op lijf voor theorie-examen

Ondanks een vernuftige fraudepoging is een 53-jarige man uit Bilthoven nog altijd niet geslaagd voor het theorie-examen voor zijn rijbewijs. De man had een smartphone en een headset op zijn lichaam geplakt om aan een helper vragen te kunnen stellen en antwoorden te krijgen, maar hij werd betrapt, meldt de politie donderdag.

Tijdens het examen aan de Mississippidreef in Utrecht hoorde een toezichthouder woensdag piepjes uit de kraag van de kandidaat komen. Hierop kwamen de headset en de telefoon aan het licht.

De politie werd erbij gehaald, die de apparatuur in beslag nam. De man beweerde nog dat hij zijn smartphone altijd zo draagt, maar is toch meegenomen naar het bureau. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen heeft aangifte gedaan van fraude tijdens een officieel examen.

Blatter: "EK 2020 zal hart en ziel missen"

FIFA-voorzitter Sepp Blatter hekelde woensdag de plannen van de UEFA om de wedstrijden van het EK voetbal in 2020 over het hele continent te verspreiden. "Als het EK wordt verspreid over meerdere landen, is het geen Europees kampioenschap meer. Zo'n toernooi mist hart en ziel."

Blatter is niet blij met de trend om het toernooi over meerdere landen te verspreiden. In 2000, 2008 en 2012 werd het EK ook al over twee landen verdeeld. "Een toernooi hoort in één land gespeeld te worden. Dat is hoe identiteit en euforie worden gecreëerd."

Het plan van de UEFA is om het EK 2020 over 13 verschillende landen te verspreiden. De halve finales en finale worden wel op dezelfde plek gespeeld.

Laros: "Zo ga je niet met Hofs om"

Nicky Hofs wacht nog steeds op contractverlenging bij Vitesse, ondanks dat hij al een jaar geleden mondeling akkoord was met de club. Hofs, die sinds januari wordt verhuurd aan Willem II, heeft in Arnhem een aflopend contract.

Een jaar terug kwam hij mondeling akkoord met de clubleiding om dat contract te verlengen. "Mensen binnen Vitesse bevestigen dat. Er is hem beloofd dat hij een nieuw contract kan tekenen", zegt zaakwaarnemer Louis Laros in Voetbal International.

Voor Laros mag het allemaal wel wat sneller afgerond worden. "Eigenaar Merab Jordania heeft hem persoonlijk toegezegd dat hij kan blijven, maar er staat nog niks op papier. Daar wachten we nu al bijna een jaar op. Jordania is niet altijd in het land, wat de situatie niet gemakkelijker maakt."

"We wachten nu al bijna een jaar. Zo ga je niet met een kind van de club om", vindt de zaakwaarnemer van Hofs. De 29-jarige middenvelder keerde in 2011 terug bij Vitesse, na een kort avontuur bij AEL Limassol op Cyprus. Dit is zijn achtste seizoen bij de Arnhemse club.

'Treinreizigers ook compenseren bij overmacht'

Spoorwegen moeten treinreizigers ook compenseren voor vertraging als die wordt veroorzaakt door overmacht, zoals slecht weer of stakingen. Dat stelt een belangrijke adviseur van het Europese Hof van Justitie donderdag. In de Europese regels staat namelijk nergens dat spoorbedrijven bij overmacht geen compensatie hoeven te betalen.

De adviseur concludeert dat als het de bedoeling was geweest dat spoorwegbedrijven zich kunnen beroepen op overmacht, dat in de tekst had moeten staan. Hij wijst er verder op dat veel varianten van overmacht in het treinverkeer tot op zekere hoogte voorspelbaar zijn, en dus kunnen worden doorberekend in de vervoersprijzen.

Als het Europees Hof het advies overneemt, maakt dat voor de NS niet veel verschil, zegt een woordvoerder. De NS geeft namelijk al geld terug als reizigers door extreem weer vertraging oplopen. "Alleen als bijvoorbeeld sprake is van een landelijke stroomstoring doen wij dat niet." Het is niet waarschijnlijk dat het Europees Hof dat ook rekent tot overmacht die tot een zekere mate voorspelbaar is.

Reizigersvereniging Rover geeft aan dat er in Nederland sowieso weinig vergoedingen worden geclaimd. "Reizigers vragen niet zo vaak om compensatie", zegt een woordvoerder. "Dat komt voornamelijk doordat ze niet weten dat ze een vergoeding kunnen krijgen bij vertragingen."

Volgens de Europese regels kan een treinreiziger bij een vertraging van meer dan een uur om een vergoeding vragen bij de spoorwegmaatschappij. Bij een vertraging van een uur tot twee uur is de compensatie minimaal 25 procent van de prijs van het vervoersbewijs. Boven de twee uur moet minimaal de helft van het bedrag worden terugbetaald.

De NS compenseert vertraagde reizigers al wanneer ze dertig minuten vertraagd zijn. Bij een vertraging van meer dan een uur kan de reiziger zijn hele kaartje voor die rit terugvragen.

Eneco Tour van start in Koksijde

De Eneco Tour gaat dit jaar van start in het Belgische Koksijde. Dat heeft koersdirecteur Rob Discart donderdag laten weten aan de website cyclingonline.nl. De rittenkoers door Nederland en België duurt van 11 tot en met 18 augustus. Vorig jaar ging Lars Boom met de eindzege aan de haal.

Het complete rittenschema wordt pas later onthuld. Duidelijk is wel dat Geraardsbergen, bekend van de beruchte Muur, een van de finishplaatsen is. Vorig jaar vond daar de slotrit plaats.

De organisatie van de Eneco Tour liet ook weten niet zonder slag of stoot akkoord te gaan met het experiment van de UCI om met kleine ploegen van slechts zes renners per team aan de start te verschijnen. "Wij willen zeker met de UCI meedenken over bepaalde vernieuwingen. Maar wij hebben daar ook onze eigen ideeën over." Discart zegt vrijdag met een tegenvoorstel te komen.

Over de inhoud van zijn plannen verklapt de koersdirecteur nog niets. "Maar ik weet zeker dat het de koers aantrekkelijker kan maken." Hij heeft zijn voornemen al wel met een aantal ploegleiders besproken. "Zij staan er positief tegenover."

Duvall speelt vader Downey jr. in The Judge

Robert Duvall gaat de vader van Robert Downey jr. spelen in het komische drama The Judge. De 82-jarige acteur speelt een oude dorpsrechter die verdacht wordt van de moord op zijn vrouw. Downey speelt een advocaat die nietsvermoedend de begrafenis van zijn moeder bezoekt. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Tijdens de plechtigheid ontdekt Downeysvpersonage hoe de zaken ervoor staan, waarna zijn vader hem van zijn onschuld probeert te overtuigen. Tijdens de zoektocht naar de dader ontdekken de twee wat familie werkelijk voor hen betekent.

Naar verluidt zou Duvalls rol eerst aan de 75-jarige Jack Nicholson zijn aangeboden. Na lang wikken en wegen besloot die echter voor de rol te bedanken, waarna de rol naar de oudere Duvall ging.

Het is voor het eerst dat Duvall en Downey met elkaar werken. Duvall was voor het laatst te zien in de harde actiefilm Jack Reacher, met Tom Cruise in de hoofdrol, en had onlangs de opnames voor het opa-en-kleinzoondrama A Night in Old Mexico.


Duvall speelt vader Downey jr. in komedie The Judge (Foto: Novum)

Mourinho: "Ronaldo kan als Giggs of Scholes worden"

Real Madrid-coach José Mourinho denkt dat Cristiano Ronaldo in de voetsporen kan treden van Manchester United-iconen Paul Scholes en Ryan Giggs.

Mourinho gelooft dat Ronaldo tot ver in zijn dertiger jaren op het hoogste niveau kan spelen. De Portugees heeft op zijn 28e al meer dan vijfhonderd officiële wedstrijden gespeeld, maar heeft nog een lange weg te gaan als hij Giggs, die onlangs zijn duizendste wedstrijd speelde, wil evenaren.

"Ik weet zeker dat Cris het kan, maar ik weet nog niet of hij het ook wil", zegt Mourinho in The Sun. "Dat is het punt met Giggs en Scholes. Zij kunnen het en willen het. Ik hoop voor het voetbal dat Cris het ook wil." Ronaldo speelde jarenlang samen met Giggs en Scholes bij Manchester United.

'Syrische rebellen doden gevangenen'

Syrische rebellen doden geregeld Syrische militairen en informanten van het regime van president Bashar Assad. Dat hebben mensenrechtenorganisaties Amnesty International en Human Rights Watch donderdag gezegd. De organisaties waarschuwen voor het toenemende aantal oorlogsmisdaden dat door de Syrische rebellen wordt gepleegd.

In rapporten waarschuwt Amnesty niet alleen voor oorlogsmisdaden door rebellen. Het regime van Assad heeft ook geen schone handen en voert dodelijke en systematische aanvallen uit op burgers. Daarbij maakt het regime gebruik van onnauwkeurige wapens, zoals clusterbommen, aldus Amnesty. De afgelopen tijd is het aantal aanvallen op burgers fors gestegen. Het is volgens Amnesty echter onmogelijk in te schatten hoeveel mensen hierbij zijn omgekomen.

Hoewel er eerder veel aandacht was voor de misdragingen van het regime, moeten ook de rebellen ter verantwoording worden geroepen, zei Amnesty. "Het is tijd dat de gewapende oppositiegroepen inzien dat wat ze doen absoluut verkeerd is en dat sommige misdaden die ze begaan neerkomen op oorlogsmisdaden", aldus Cilina Nasser van Amnesty. Volgens Amnesty voeren de rebellengroepen 'standrechtelijke executies uit met een huiveringwekkend gevoel van straffeloosheid'. "Het dodental stijgt naarmate er meer steden en dorpen in handen van de gewapende oppositiegroepen komen."

De belangrijkste rebellengroep, het Vrije Syrische Leger (FSA), ontkent dat rebellen geregeld gevangen Syrische militairen ombrengen. "We ontkennen niet dat het gebeurt, maar dit zijn individuele gevallen, mensen die wraak nemen omdat hun vader of een familielid is gedood door het regime", zei Bassam al-Dada van het FSA. "Dit gebeurt in oorlogen over de hele wereld." Het FSA heeft een gedragscode voor de strijders ingevoerd, maar die geldt niet voor andere gewapende groepen in Syrië, zoals Jabhat-al-Nusra. Juist deze groep, die banden met Al-Qaida onderhoudt, vecht in de voorhoede tegen het regime.

Rami Abdul-Rahman van het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zei zich in toenemende mate zorgen te maken over het gedrag van de oppositiestrijders. "Mensenrechten zijn mensenrechten. Je kunt daar geen onderscheid in maken" zei hij. Abdul-Rahman en Peter Bouckaert van Human Rights Watch zeiden dat standrechtelijke executies gebruikelijk lijken te zijn. "De wandaden van de rebellen verbleken in vergelijking met het aantal executies en andere wreedheden die door het regime worden begaan, maar ze zijn een punt van grote zorg", zei Bouckaert. "We zien geregeld gevallen van executies van gevangen militairen en vermoedelijke aanhangers van het regime."

Tabaknee.nl overspoeld met steunbetuigingen

De site tabaknee.nl heeft in enkele dagen tijd vele honderden positieve reacties ontvangen. "Zo'n negentig procent van de reacties die we krijgen is positief. Er zitten slechts enkelen bij die aan het schelden slaan", zegt redacteur van de site Frits van Dam donderdag.

De site, die zich tegen de lobby van de tabaksindustrie richt, werd maandag opgezet door twee longartsen. Op de site wordt onder anderen minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) aangevoerd als kompaan van de tabaksindustrie, onder meer omdat ze het rookverbod voor kleine eenmanscafés introk en campagnes tegen roken stopte.

Op de eerste dag waren er al ongeveer honderdduizend bezoekers en bezweek de site onder de grote belangstelling. "We hadden helemaal niet op zo veel bezoekers gerekend. We vroegen ons af of er überhaupt wel interesse voor zou zijn. Inmiddels hebben we twee nieuwe servers en blijven we online." Inmiddels staat de teller van het aantal bezoekers op 150 duizend bezoekers, die samen zevenhonderdduizend pagina's bekeken.

Veel reacties die bij de site binnenkomen zijn volgens Van Dam van ex-rokers. "Sommigen schrijven altijd te hebben gerookt en dat ze er met veel moeite van af zijn gekomen. Zij hebben het gevoel dat ze er in zijn gestonken." De negatieve reacties komen volgens Van Dam van tabakswinkeliers en 'mensen die denken dat wij hen hun rokertje willen afpakken'.

"Iedereen zegt wel dat het een vrije keus is, maar veel mensen beginnen in de pubertijd en daarna is het moeilijk eraf te komen", stelt Van Dam. Een leeftijdsgrens is volgens hem niet genoeg. "Er moeten gewoon accijnzen komen die het roken voor jongeren onbetaalbaar maken. Ook moet tabak alleen nog in speciaalzaken worden verkocht."

Maximale boete voedselfraude fors omhoog

De boetes voor voedselfraude worden fors opgeschroefd. De maximumboete gaat omhoog van 4500 euro naar 78 duizend euro. Dat zei minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) donderdag tijdens een debat over voedselfraude.

De hoogte van de boete wordt hiermee gelijkgetrokken met de sanctie die kan worden opgelegd bij het plegen van een economisch delict. Die bedraagt ook maximaal 78 duizend euro. Schippers sprak van een 'hele forse verhoging'. Bovendien kan ook nog via bestuurlijke weg worden opgetreden. Dan gaat het bijvoorbeeld om het sluiten van bedrijven.

Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) zei dat via het strafrecht ook nog geld kan worden teruggevorderd, als blijkt dat dit met fraude is verdiend. "Dat moeten we zeker doen." De bewindsvrouw noemde de incidenten met het paardenvlees slecht voor het vertrouwen van de consument.

Tijdens het debat drongen vrijwel alle partijen aan op maatregelen. Aanleiding zijn de recente schandalen rond fraude met paardenvlees en biologische eieren. Zo bepleitte D66 een forse uitbreiding van het aantal controleurs bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Regeringspartij PvdA wil dat de informatie op de etiketten wordt uitgebreid.

Schippers antwoordde dat zij op zoek is naar geld om de geplande bezuiniging op de NVWA voor de komende jaren te kunnen te kunnen terugdraaien, voor zover die haar begroting raken. Bij de Voorjaarsnota hoopt de bewindsvrouw daarover meer informatie te kunnen geven. Als dit lukt, wil Schippers het geld inzetten voor het handhaven van het toezicht en de productveiligheid.

Schippers is samen met Dijksma verantwoordelijk voor de NVWA. De staatssecretaris zei dat het niet eenvoudig is om de capaciteit van de NVWA uit te breiden. "Ik heb niet het geld in de achterzak om extra controleurs aan te nemen."

De minister reageerde terughoudend op het voorstel om de etiketten aan te passen. Zij is nog niet overtuigd van de meerwaarde om ook de vermelding van de herkomst van de ingrediënten op etiketten te verplichten. De oorzaak van het paardenvleesschandaal is niet veroorzaakt omdat het land van herkomst niet op het etiket stond. "Daar is gewoon gefraudeerd." Schippers wil daarnaast eerst een onderzoek van de EU over de etiketten afwachten.

Dijksma toonde zich al eerder een voorstander van 'naming and shaming'. Er moet een lijst komen van mensen die in Europese landen zijn veroordeeld voor voedselfraude.

Turkse premier Erdogan volgende week in Nederland

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan brengt volgende week donderdag een officieel bezoek aan Nederland. Dat gebeurt op uitnodiging van premier Mark Rutte (VVD), meldt de Rijksvoorlichtingsdienst donderdag. Het bezoek staat in het teken van de 'hechte economische en diplomatieke betrekkingen' tussen beide landen.

De afgelopen jaren is de handel tussen Turkije en Nederland fors toegenomen. De diplomatieke banden zijn eveneens hecht. Vorig jaar bracht de Turkse president Abdullah Gül al een staatsbezoek aan Nederland vanwege de vierhonderdjarige diplomatieke betrekkingen tussen beide landen. Rutte reisde op zijn beurt vorig jaar af naar Turkije voor een economische missie.

Erdogan wordt door Rutte ontvangen in het Catshuis. Daarvoor brengt Erdogan samen met zijn echtgenote een bezoek aan koningin Beatrix.

Nieuwe beelden The Lone Ranger

Het is niet langer ongewoon dat filmtrailers eerder verschijnen in een taal die de meesten van ons vreemd is voordat er een Engelstalige versie opduikt. Dit is ook voor de film The Lone Ranger het geval. De Japanse trailer kan je hieronder bekijken.

Je hoeft niet bekend te zijn met de Japanse taal om deze trailer te kunnen volgen. Zoals nagenoeg elke trailer van een blockbuster geeft ook deze ons een voorproefje op de film met in snel tempo achter elkaar gemonteerde beelden van actie, humor en hints naar het plot.

The Lone Ranger wordt geregisseerd door Gore Verbinski, bekend van de eerste drie films in de Pirates of the Caribbean reeks. De cast bestaat onder meer uit Johnny Depp, Armie Hammer, William Fichtner, Tom Wilkinson en Helena Bonham Carter.

The Lone Ranger moet vanaf 7 augustus in de Nederlandse bioscopen te zien zijn.

Poortvliet: "JL al onoverzichtelijk genoeg"

Jan Poortvliet hoopt dat Emmen en Veendam, die allebei financiële problemen hebben, de competitie gewoon mogen uitspelen.

Het zit de coach van FC Den Bosch nog steeds niet lekker dat zijn ploeg drie punten kwijtraakte wegens het faillissement van AGOVV. "Die ploeg had zeventien keer gespeeld. De KNVB had de resultaten tegen AGOVV moeten laten staan en de clubs die na het faillissement tegen AGOVV moesten spelen een reguliere zege moeten geven", vindt Poortvliet volgens het Brabants Dagblad.

Poortvliet zou het een schande vinden als ook Emmen en Veendam uit de competitie worden gehaald. "Dat zou je reinste competitievervalsing zijn. De situatie is nu al onoverzichtelijk genoeg. Ik zou al niet eens meer weten voor welke periode bepaalde wedstrijden meetellen."

Mochten Emmen en Veendam inderdaad verdwijnen uit de Jupiler League, dan raakt Den Bosch negen punten kwijt. De Brabanders zakken dan naar de tiende plaats. Poortvliet: "Voor ons zou het alleen gunstig zijn als FC Oss failliet zou gaan. Maar die club heeft zijn zaakjes financiëel uitstekend voor elkaar."

Paul W.S. Anderson keert terug voor Resident Evil 6

Regisseur Paul W.S. Anderson keert terug voor het zesde en waarschijnlijk laatste deel in de Resident Evil-reeks. De Brit regisseerde eveneens het eerste deel en deel 4 en 5. De films worden meestal niet goed ontvangen door critici, maar leveren wereldwijd wel bijna 900 miljoen dollar op. Het nog onbetitelde zesde deel uit de horrorreeks moet op 21 september 2014 in de bioscopen verschijnen.

Hoofdrolspeelster Milla Jovovich, tevens de vrouw van Anderson, keert eveneens terug als Alice, die nog steeds vecht tegen de vleesetende zombies en tegen het dodelijke T-virus van de Umbrella Corporation. Het laatste deel, Resident Evil: Retribution, bracht iets minder geld op als zijn voorgangers en werd in Nederland slechts uitgebracht in de drie IMAX-zalen.


Milla Jovovich in Resident Evil: Retribution

[video] The FOK!kers of Oz

Dinsdagavond bezochten vijfhonderd FOK!kers de speciale FOK!première van Oz the Great and Powerful. FOK! en Disney organiseerden deze avond samen. Vorig jaar deden we dat al met John Carter.

De FOK!kers kwamen met een aantal Bekende Nederlanders over de gouden glitter loper. Bij de ingang stond popcorn en frisdrank klaar, maar Pathé had dit jaar ook voor bier gezorgd, tot vreugde van een aantal bezoekers. Na afloop lagen er voor iedereen twee DVD's klaar van John Carter en The Avengers. FOK!tv was er uiteraard weer bij.

Vrijdag kun je overigens de unrated deleted scenes-versie verwachten. Om die van John Carter nog eens terug te zien klik je hier.

video

Alonso ziet veel concurrentie

Als we Fernando Alonso mogen geloven gaan er vijf teams strijden om de zege in Australië. Komend weekend start het F1-circus het seizoen 2013.

De Spaanse tweevoudig kampioen sprak op de persbijeenkomst vanmorgen: "Niemand weet nu nog wie de race kan winnen. We moeten enkele vragen beantwoorden en dat lukt nooit in de winter. Het wordt misschien niet hetzelfde als vorig jaar, toen we zeven winnaars hadden in de eerste zeven races. De regels zijn dit jaar constant en ik verwacht dat de vijf topteams net even wat extra's hebben."

"Maar uit deze top vijf is het nog heel moeilijk om te zeggen wie die twee of drie tienden, die goed zijn om te kunnen winnen. Het is heel moeilijk om nu een favoriet te benoemen. Mercedes, McLaren, Ferrari, Lotus en Red Bull hebben potentie getoond tijdens de tests, het is moeilijk om te kiezen."

Nederlanders kopen minder games in winkel

In Nederland zijn vorig jaar minder computerspellen over de toonbank gegaan. Het gaat om 6,7 miljoen spellen, terwijl dat er een jaar eerder nog 8,2 miljoen waren. De verkoop van de pc- en spelcomputerspellen zorgde voor een omzet van 215 miljoen euro. Dat blijkt uit een rapport van brancheorganisatie NVPI.

De oorzaak van de dalende verkoop zou onder meer liggen bij de opkomst van downloadbare spellen en het spelen op tablets en smartphones. De markt voor downloadbare spellen zou volgens de brancheorganisatie met vijftig procent gegroeid zijn naar 42 miljoen euro. Als deze lijn aanhoudt, gaat de verkoop van digitaal gedistribueerde goederen volgend jaar de fysieke verkoop voorbij. In 2015 zouden fysieke spellen 103 miljoen euro opbrengen, tegenover 142 miljoen euro voor downloadbare spellen.

De tegenvallende cijfers zijn niet alleen terug te vinden in de softwareverkoop, maar ook bij de verkoop van spelcomputers. Vorig jaar werd er ruim 31 procent minder geld omgezet met de verkoop van onder meer de Xbox 360 en de Nintendo Wii dan een jaar eerder. Een half miljoen verkochte spelcomputers leverde 105 miljoen euro op, terwijl dat twee jaar geleden nog bijna 146 miljoen was.

Onderzoek naar herinvoering stemcomputers

Het kabinet doet onderzoek naar de herinvoering van elektronisch stemmen. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) donderdag laten weten aan de Tweede Kamer.

Plasterk ziet af van experimenten met een nieuw stembiljet, en geeft de voorkeur aan een onderzoek naar de herinvoering van stemcomputers. Dit onderzoek moet 'met spoed' plaatsvinden. De stemcomputers werden in 2008 in de ban gedaan, nadat was gebleken dat stemcomputers niet veilig waren.

Plasterk wil wel een experiment houden waarbij de stemmen niet op ieder stembureau worden geteld, maar op een of enkele centrale plaatsen in een gemeente. Fouten zijn zo gemakkelijker te corrigeren en voor kiezers, politieke partijen en de media is de telling zo beter te controleren.

Het experiment met centrale telling moet bij de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart 2014 plaatsvinden in een beperkt aantal gemeenten.

Verdachte zaak Baflo in hoger beroep

De 27-jarige Alasam S., die vorige week tot 28 jaar cel werd veroordeeld voor de moord op zijn vriendin en een agent in 2011 in Baflo, gaat in hoger beroep. Dat heeft zijn advocaat Mathieu van der Linde donderdag bekendgemaakt.

S. werd door de rechtbank in Groningen schuldig bevonden aan de moord op zijn 29-jarige vriendin in april 2011. Hij sloeg haar dood met een brandblusser. Daarna raakte S. in een worsteling met de 47-jarige agent Dick Havenman die hij met zijn eigen dienstwapen neerschoot. S. werd ook schuldig bevonden aan twee pogingen tot moord.

Alasam S. zou volgens zijn raadman tijdens de moorden volledig ontoerekeningsvatbaar zijn geweest, terwijl de rechtbank hem op advies van het Pieter Baan Centrum volledig toerekeningsvatbaar achtte. Daarnaast wil de advocaat dat er rekening wordt gehouden met het feit dat S. als vreemdeling zonder verblijfstatus niet na twee derde van zijn straf vrijkomt.

Verder vindt Van der Linde dat twee door zijn cliënt afgelegde verklaringen niet gebruikt hadden mogen worden als bewijs. Voorafgaand aan die verhoren zou namelijk niet zijn aangegeven dat de verdachte het recht had te zwijgen, aldus de advocaat. Ook de vraag of bewezen kan worden dat S. met voorbedachten rade handelde, en dus schuldig is aan moord, wil de raadsman in het beroep opnieuw ter sprake stellen.

Justitie had levenslang geëist. Het OM liet eerder weten niet in hoger beroep te gaan. Wanneer de zaak dient voor het gerechtshof in Leeuwarden is nog niet bekend.

'Higgs-boson is nu echt gevonden'

Natuurkundigen zijn er naar eigen zeggen zeker van dat ze het Higgs-boson hebben ontdekt. Vorig jaar werd er met de deeltjesversneller van het Europese onderzoekscentrum CERN in Genève een deeltje gevonden dat vermoedelijk het Higgs-boson was. Uit alle gegevens die in 2012 werden gevonden kan nu worden afgeleid dat dat deeltje daadwerkelijk het illustere Higgs-boson was.

Joe Incandela van CERN zei donderdag in een verklaring dat het 'duidelijk is dat we te maken hebben met een Higgs-boson'. Er is volgens Incandela echter nog 'een lange weg te gaan voordat we weten wat voor soort Higgs-boson het is'.

Het elementaire deeltje, waar lange tijd over werd getheoretiseerd, zou verklaren waarom alle deeltjes in het heelal massa hebben. Het wordt ook wel de ontbrekende bouwsteen van de natuurkunde genoemd.

Bony is ongelukkig

Wilfried Bony is niet gelukkig in Nederland. De spits wil komende zomer dan ook vertrekken bij Vitesse. Bony staat met 24 doelpunten bovenaan het topscorersklassement, maar dat is geen reden tot blijdschap voor de Ivoriaan.

"Met Vitesse hoop ik in de topdrie te eindigen en ik wil graag topscorer van Nederland worden. Daarna wil ik graag een nieuwe uitdaging. Engeland, Duitsland, Frankrijk", zegt de spits in het Algemeen Dagblad.

Eind vorige maand leek hij op weg naar Rusland, waar de transfermarkt nog open was. "Ik wilde helemaal niet naar Rusland. Ik wilde alleen de mensen binnen de club wakker maken", legt Bony nu uit.

"Zorgen dat ze gingen bewegen. Maar mijn ambitie is niet om nu naar Rusland te gaan. Ik voetbal niet voor het geld, ik wil een mooie carrière. Als topscorer verdien je inderdaad een aardig salaris. Een beter leven wil iedereen, maar dat betekent niet alleen over veel geld beschikken. Wel gelukkig zijn."

Gelukkig zijn, dat lukt hem niet in Arnhem. "Qua karakter is er niets veranderd. Ik ben en blijf dezelfde. Iemand die grapjes maakt met fans en mensen om me heen. Maar in Tsjechië (bij Sparta Praag, red.) lachte ik meer dan hier. Op de club ben ik ook stiller. Dat komt door de dingen die er zijn gebeurd tussen Vitesse en mij."

Bony zorgde voor onvrede bij de club door te stellen dat hij wilde vertrekken. "Ze hebben misschien wel gedacht dat ik stil moest zijn, dat ik er niet steeds in de media over moest beginnen. Maar als ik hier over sprak, betekende dat dat er een probleem was. De mensen in de club weten wat dat is. Niet nagekomen afspraken? Dat is maar een klein deel van het probleem."

[NBA] Miami Heat boekt twintigste zege op rij

Miami Heat heeft een mijlpaal bereikt in de clubhistorie. De basketballers uit Florida wonnen woensdagavond met 98-94 bij Philadelphia 76ers en boekten daarmee al de twintigste overwinning op rij in de NBA. Anderhalve minuut voor tijd stond er nog 91-91 op het scorebord, daarna maakten LeBron James en Dwyane Wade het verschil.

Miami voegt zich door de zege in een select gezelschap. Slechts twee ploegen slaagden er ooit in om meer opeenvolgende overwinningen te boeken. Los Angeles Lakers is recordhouder met 33 zeges op rij tussen 1971 en 1972. Voor Houston Rockets bleef de teller in het seizoen 2007-2008 staan op 22 winstpartijen.

LeBron James was in het Wells Fargo Center in Philadelphia topscorer met 27 punten, Wade maakte er 21. Miami gaat soeverein aan kop in de Eastern Conference. De ploeg heeft negen overwinningen meer dan nummer twee Indiana Pacers.


Miami Heat boekt twintigste zege op rij in NBA (Foto: Novum)

Nederlandse darters het voetbalveld op

Een voetbalwedstrijd met topspelers uit het professionele dartscircuit. Morgen zullen namelijk darters uit Engeland en Nederland hun vaste plek achter de oche even verlaten om hun geluk beproeven op het voetbalveld. Engeland won vorig jaar nog de onderlinge confrontatie met 5-2 maar team Holland is vastberaden deze editie revanche te nemen.

Aanvoerder Willy van de Wiel en Ruud Cogels hebben de volgende spelers opgeroepen: Jan Dekker, Jimmy Hendriks, Ron Meulenkamp, Benito van de Pas, Bryan de Hoog, Dennis Verhaegen, John Lokken, Elvin Geerlof, Alwin vd Heuvel, Daniel de Reijer, Remco van Eijden, Geert ten Oever en Engertjan Heins.

De Engelse coach Tony O’Shea laat nog niet veel los over zijn selectie maar te verwachten is dat Darryl Fitton, Gary Robson en Paul Brown van de partij zullen zijn. Scott Mitchell zal voor Engeland het doel verdedigen.

Vrijdag om 15:00 op Sportpark Vreelust, nabij het Kasteel van Sparta Rotterdam, wordt de aftrap gegeven.

Marussia stelt derde man aan

Marussia heeft donderdag een derde rijder aangesteld. Het gaat om Rodolfo Gonzalez, een 26-jarige Venezolaan.

In 2012 was Gonzalez actief als GP2-coureur voor Caterham. Hij haalde zes punten en werd daarmee 22ste in de eindstand. "Hopelijk kan ik een grote bijdrage leveren aan de progressie van het team. Ik wil het team graag bedanken voor het vertrouwen en deze fantastische kans."

Samsung onthult nieuwste Galaxy

Samsung presenteert donderdagnacht de nieuwste smartphone in de succesvolle Galaxy-serie, die vermoedelijk de naam Galaxy S4 krijgt. Deze telefoon is de opvolger van de S3, waarmee Samsung Apple in het laatste kwartaal van vorig jaar van de nummer 1-positie op het gebied van smartphones stootte.

De presentatie vindt plaats in New York, om middernacht Nederlandse tijd. Het Zuid-Koreaanse bedrijf heeft de afgelopen weken al enkele afbeeldingen getoond van delen van de telefoon, waarover al maanden wordt gespeculeerd. Van de S3 zijn wereldwijd meer dan veertig miljoen exemplaren verkocht. Met de S3 wist Samsung Apple vorig kwartaal van de troon te stoten op de markt voor smartphones.

Volgens onbevestigde berichten krijgt de nieuwe smartphone een luxer uiterlijk, vermoedelijk door het gebruik van een aluminium rand. Daarnaast zou de telefoon beschikken over een scherm met een diameter van 12,7 centimeter. Hierdoor zou de S4 iets zwaarder worden dan de 133 gram van de Galaxy S3, die een diameter heeft van 12,1 centimeter.

De Galaxy S4 moet op softwaregebied flink wat vernieuwing brengen. Zo zou een camera de oogbewegingen volgen. Wanneer een lezer de onderkant van het scherm bereikt, scrollt de smartphone automatisch naar beneden, meldde de New York Times. Het weblog Techcrunch stelde dat Samsung bezig is met een ingebouwd betaalsysteem.

Samsung is het enige bedrijf dat het tot op heden gelukt is hegemonie van Apple te doorbreken. Uit cijfers van onderzoeksbureau IDC blijkt dat Samsung een marktaandeel van 39,6 procent had in het laatste kwartaal van vorig jaar, gevolgd door Apple met 25,1 procent. Nokia, HTC en RIM BlackBerry volgen op gepaste afstand met 6,4 en 6,0 procent.

De komst van verschillende Samsung Galaxy-producten leidden tot diverse rechtszaken tussen de twee bedrijven. Ze beschuldigden elkaar van kopieergedrag en patentbreuk. In verschillende landen leidde rechtszaken tot verschillende uitkomsten.

Doodslag naar filmfestival Beijing

De Nederlandse televisiefilm Doodslag is geselecteerd voor de officiële competitie van het prestigieuze Beijing International Filmfestival. Dat heeft distributeur Pupkin Film donderdag bekendgemaakt. Samen met veertien andere titels dingt de film mee naar een Temple of Heaven Award, vernoemd naar het complex van religieuze gebouwen in de Chinese hoofdstad.

In Doodslag speelt Theo Maassen de hoofdrol van een ambulancebroeder die door hufterig gedrag in zijn werk wordt belemmerd. Op een dag slaat hij letterlijk van zich af, mede daartoe aangezet door een tv-optreden van de cabaretier Felix, een rol van Gijs Scholten van Aschat.

Doodslag was vorig jaar in de Nederlandse bioscopen en op televisie te zien. Het scenario werd geschreven door Marcel Lenssen. De regie was in handen van Pieter Kuijpers, onder meer bekend van TBS, ook met Maassen, en Van God Los.


Doodslag geselecteerd voor filmfestival Beijing (Foto: Novum)

'Fusiegemeenten halen honderdduizend inwoners niet'

Veel nieuwe fusiegemeenten halen de kritische ondergrens van honderdduizend inwoners niet. Dat meldt het vakblad voor ambtenaren en bestuurders Binnenlands Bestuur donderdag op basis van een inventarisatie.

Volgens die inventarisatie verdwijnen tot eind 2017 maximaal 58 gemeenten min of meer vrijwillig. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) wil het aantal herindelingen opvoeren van tien naar twintig per jaar, zodat eind 2017 dan honderd gemeenten zijn verdwenen.

Volgens het vakblad is het de vraag hoeveel van die 58 gemeenten daadwerkelijk opgaan in een nieuwe fusiegemeente. Veel plannen zijn omstreden en bestaan soms alleen uit adviezen. Slechts in veertien van de 58 gemeenten staat een datum vast voor de fusie. De kritische ondergrens van het aantal inwoners van de nieuwe gemeenten wordt, soms bij lange na, niet gehaald, meldt Binnenlands Bestuur. Het blad verwacht dat Plasterk daarmee mogelijk niet akkoord gaat, maar de minister benadrukt donderdag in de Volkskrant dat hij niet rigide vasthoudt aan een minimum inwonertal van honderdduizend.

In het regeerakkoord van PvdA en VVD staat dat decentralisaties in principe gericht worden op gemeenten met meer dan honderdduizend inwoners. Dat betekent echter niet dat alle gemeenten in Nederland die omvang moeten krijgen, verklaart de minister tegen de krant.

Uit een onderzoek dat NRC Handelsblad zaterdag publiceerde, bleek dat meer dan tachtig procent van de Nederlandse burgemeesters de plannen om gemeenten met minder dan honderdduizend inwoners te laten fuseren niet ziet zitten. Nederland telt op dit moment 408 gemeenten.

China handhaaft harde lijn tegenover Vaticaan

China heeft de Argentijnse kardinaal Jorge Bergoglio donderdag gelukgewenst met zijn verkiezing tot paus en de hoop uitgesproken dat hij zich samen met Beijing wil inzetten voor verbetering van de betrekkingen. Tegelijkertijd herhaalde het ministerie van buitenlandse zaken de eis dat het Vaticaan de betrekkingen verbreekt met Taiwan, dat door Beijing als een deel van China wordt beschouwd, en zich niet met China's interne aangelegenheden bemoeit.

Het Vaticaan heeft gezegd dat het bereid is de banden met Taiwan te verbreken als Beijing de verzekering geeft dat Chinese katholieken hun godsdienst in vrijheid mogen beoefenen, zonder bemoeienis van de Communistische Partij. Tussen de Heilige Stoel en Beijing bestaan geen formele betrekkingen sinds China de Chinese katholieken meer dan vijftig jaar geleden opdroeg met het Vaticaan te breken. Sindsdien benoemt China zelf bisschoppen.

Yes-R geen zin in 'weer zo'n klein mormel'

Yes-R heeft nog geen behoefte aan een tweede kind. De 26-jarige rapper en zijn vriendin werden vier jaar geleden ouders van een zoon. "Om nu gelijk weer zo'n klein mormel erbij te nemen, dat zou denk ik even 'too much' worden."

"We zijn allebei nog vrij jong. Ik was 23, zij 22 toen we onze eerste kregen. Daar heb je wel je handen vol aan", vertelt Yes-R aan Novum Nieuws. "Het gaat eindelijk wat makkelijker met die kleine. Hij kan nu bij wijze van spreken zijn eigen broodje smeren."

Ook een huwelijk heeft voor de rapper van Marokkaans-Egyptische afkomst en zijn Nederlandse vriendin geen meerwaarde. "We zijn wel gezegend in de moskee. Dat heeft ze voor mij gedaan uit respect", zegt hij. "Dat is misschien nog wel het allerbelangrijkst."

"Ik ben wel blij dat ik zo jong gesetteld ben", vindt Yes-R. "Ik zou het nooit willen inruilen, ik vind het helemaal top."

Verslag sectierapport Anass op internet

Het verslag van de sectie op het lichaam van de 13-jarige Anass is op internet gezet door een weblogger. Hoe hij aan het verslag is gekomen is niet bekend, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Den Haag donderdag na een bericht hierover in het AD.

De stukken waren volgens de woordvoerder aan de familie van de jongen verstrekt om zo veel mogelijk openheid te geven. In de documenten staat gevoelige informatie. "We betreuren het dan ook dat dit op internet is verschenen."

Anass kwam in februari niet thuis na het rondbrengen van folders. De politie liet daarop een Amber Alert uitgaan. Een dag later werd het lichaam van de jongen gevonden in een natuurgebied in Wassenaar. Zijn vader is ervan overtuigd dat de jongen is vermoord. De politie concludeerde uit onderzoek dat hij zelfmoord heeft gepleegd.

Fans financieren in recordtijd Veronica Mars-film

De fans van de Amerikaanse tv-serie Veronica Mars hebben massaal geld gestort om een film over het personage te laten maken. Bijna veertigduizend trouwe volgelingen brachten via crowdfundingsite Kickstarter binnen tien uur de beoogde twee miljoen dollar bijeen. Nog nooit wist een crowdfundingproject zo snel zo veel geld bijeen te brengen. Nu resteren zo'n dertig dagen om nog meer fondsen te werven.

Hoofdrolspeler Kristen Bell en scenarist Rob Thomas plaatsten woensdagavond een oproep aan de fans op internet om geld in te zamelen voor de film. "Hoe meer geld we binnen kunnen halen, hoe vetter de film die we kunnen maken", zei Thomas.

Bij crowdfunding kan het publiek geld doneren aan een project. Donateurs kunnen bij de Veronica Mars-film exclusieve prijzen verkrijgen. Naast de speelfilm krijgen donateurs voor een inleg van minimaal een tientje een pdf-bestand van het filmscript. Voor achtduizend dollar kan aan een personage een naam worden gegeven.

Veronica Mars gaat over een bijdehante middelbare scholiere die haar vader helpt met zijn detectivebureau. De serie, die kon bogen op lovende kritieken, was de doorbraak van Bell. Toch waren de kijkcijfers niet hoog genoeg voor een vierde seizoen, zodat de serie in 2007 ten einde liep. Sindsdien hopen de trouwe fans op een vervolg op het witte doek.

Thomas zegt al een scenario te hebben klaarliggen waarin hij de draad zo'n tien jaar na de laatste aflevering oppakt. Naar verluidt keren alle bekende personages uit de serie terug in de film. De opnames staan gepland voor deze zomer.


Fans financieren in recordtijd Veronica Mars-film (Foto: Novum)

Art Rooijakkers nog niet klaar met Wie Is de Mol?

Art Rooijakkers is nog lang niet uitgekeken op het presenteren van Wie Is de Mol? De 36-jarige presentator wil het programma het liefst tot zijn pensioen blijven doen, zegt hij donderdag in het AD. "Ik ben soms snel uitgekeken op dingen, maar Wie Is de Mol? wil ik nog jaren presenteren. Al wordt het misschien pathetisch als ik als oud mannetje uit een helikopter spring."

Bang dat het AVRO-programma verdwijnt als gevolg van de bezuinigingen bij de publieke omroep, is Rooijakkers niet. "Het is een duur programma. Het wordt gezien, denk ik, als amusement en dat is niet langer een van de speerpunten van de publieke omroep. Maar ik sta de gedachte gewoon niet toe dat Wie Is de Mol? weg zou moeten", zegt hij daarover.

Rooijakkers vindt het een compliment dat SBS binnenkort met een soortgelijk programma komt. "Het gegeven van Sabotage klinkt mij vrij bekend in de oren, ja. Sommige Molfans winden zich erover op. Maar het is ook mooi dat anderen zich door ons programma laten inspireren."

Het dertiende seizoen van Wie Is de Mol? eindigde vorige week met recordhoge kijkcijfers. Bijna 2,6 miljoen mensen zagen hoe Kees Tol ontmaskerd werd als de mol. Paulien Cornelisse kwam als winnaar uit de bus.

NOS en RTL interviewen koningspaar

De NOS en RTL Nieuws gaan een gezamenlijk interview afnemen met het aanstaande koningspaar. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst donderdag. Kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima worden geïnterviewd door Mariëlle Tweebeeke van de NOS en Rick Nieman van RTL Nieuws.

Het gesprek wordt 17 april uitgezonden op zowel Nederland 1 als RTL 4. Het is de eerste keer dat de publieke en de commerciële omroepen op zo'n manier samenwerken voor een dergelijk interview.

Koning Willem-Alexander wordt op 30 april ingehuldigd. Eerder op de dag doet koningin Beatrix afstand van de troon.

Frankrijk wil Syrische rebellen bewapenen

Frankrijk is bereid om te helpen bij het bewapenen van Syrische rebellen en wil dat er snel Europees overleg wordt gevoerd over het opheffen van het wapenembargo tegen Syrië. Dat heeft de Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius donderdag gezegd.

Fabius liet doorschemeren dat niet alleen Frankrijk bereid is de rebellen te bewapenen, maar dat het Groot-Brittannië aan zijn zijde vindt. De Britten zelf stellen zich iets terughoudender op. Andere Europese landen hebben nog hun twijfels bij het bewapenen van de rebellen.

Rusland, dat wapens levert aan het Syrische regeringsleger, is fel tegen het bewapenen van de rebellen. Een aantal Russische diplomaten heeft eerder gezegd dat een toename van het aantal wapens in Syrië wel het laatste is wat het land nodig heeft. Fabius bestrijdt dit. "Het opheffen van het embargo is een van de laatste mogelijkheden om de kwestie politiek gezien in beweging te krijgen", zei de minister op radiozender France-Info. De Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov noemde het bewapenen van de rebellen eerder deze week een schending van internationale wetten.

Het Britse ministerie van buitenlandse zaken zei in een verklaring dat internationale pogingen om een politieke oplossing te vinden voor de crisis in Syrië 'weinig kans hebben om momentum te krijgen, tenzij het regime zich gedwongen voelt om aan de onderhandelingstafel aan te schuiven'. De Syrische regering moet 'voelen dat de balans is verschoven'. "We willen geen enkele optie uitsluiten om een eind te maken te maken aan het lijden van miljoenen onschuldige Syriërs", luidde de verklaring.

Het huidige wapenembargo verloopt in mei. Als de Europese Unie geen overeenstemming bereikt over het direct opheffen van het embargo, dan kunnen Frankrijk en Groot-Brittannië weigeren in te stemmen met verlenging, aldus Fabius. Eerder deze week liet de Britse premier David Cameron ook al doorschemeren dat Groot-Brittannië mogelijk niet instemt met verlenging.

The Incredible Burt Wonderstone-clip

Dit jaar mogen we uitkijken naar een magische komedie met niemand minder dan Jim Carrey en Steve Carrell in de hoofdrollen. Ook zien we Olivia Wilde en Steve Buscemi in wat misschien wel de komediefilm van het jaar zou kunnen worden.

In The Incredible Burt Wonderstone volgen we het leven van, wie anders dan, Burt Wonderstone (Carrell). Hij wordt bijgestaan door Anton Marvelton (Buscemi) en hun grootste illusie door de jaren heen is hun vriendschap geworden. Zoals het succes van Burt groeide, zo groeide ook zijn ego en na jaren samenwerking kunnen de twee mekaar niet meer uitstaan. 

Als Steve Gray (Carrey) zijn entree maakt zien we Burt en Anton in het kielzog van deze straatartiest. Met zijn spectaculaire stunts bewijst hij een geduchte concurrent voor deze ooit-aan-de-top-illusionisten. Tijd om die plek te heroveren.

The Incredible Burt Wonderstone wordt in Amerika op 15 maart verwacht, maar een releasedatum voor Nederland blijft vooralsnog uit. 

[CL] Voor het eerst sinds 1996 geen Engelse ploeg bij beste acht

Voor de eerste keer in zeventien jaar heeft geen enkele Engelse club de kwartfinale gehaald van de Champions League. Doordat Bayern München Arsenal uitschakelde ging de laatste Engelse vertegenwoordiger uit het miljoenenbal.


Eerder werden Manchester City, titelverdediger Chelsea en Manchester United uitgeschakeld. In de kwartfinales zijn drie Spaanse clubs (Real Madrid, Barcelona, Malaga) en twee Duitse teams (Borussia Dortmund en Bayern München) van de partij. Frankrijk, Italië en Turkije leveren met Paris St. Germain, Juventus en Galatasaray één ploeg per land.

Geluid en water

Een leuk experiment met water. Laat water in een buis naar beneden stromen waar een subwoofer op aangesloten is die een lage subfrequentie genereerd op 24hz. Neem dit op met een camera op 24fps en kijk dan de videobeelden eens na. Het resultaat is als volgt. Met het blote oog is dit effect natuurlijk niet zichtbaar tijdens het experiment.

Met dank aan B-FliP voor de blog.

Oranje blijft achtste op wereldranglijst

Het Nederlands eftal blijft staan op de achtste plaats van de wereldranglijst van de FIFA. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal staat net achter Colombia (6de) en Portugal (7de). Na Oranje komen Kroatië en Rusland. 

De top drie van de ranglijst van de wereldbond FIFA is onveranderd. Spanje blijft het beste voetballand van de wereld, gevolgd door Duitsland en Argentinië. Engeland en Italië staan vierde en vijfde. Brazilië neemt de achttiende plek in. 

Nintendo moet 30 miljoen betalen voor patentbreuk

Nintendo moet ruim dertig miljoen dollar betalen aan de Japanse uitvinder Seijiro Tomita. De Japanse gamegigant is schuldig bevonden aan patentbreuk voor het gebruik van de 3D-schermen in de Nintendo 3DS. Dat heeft een jury besloten in een rechtbank in New York, aldus het Britse persbureau Reuters. Tomita had zo'n 280 miljoen dollar geëist.

Tomita presenteerde zijn techniek in 2003 aan verschillende topmannen van Nintendo. De gamegigant ontkende dat het sleutelelementen van de gepatenteerde techniek van de uitvinder gebruikt in de in 2011 uitgebrachte Nintendo 3DS, maar daar was de jury het niet mee eens.

Het is niet bekend of Nintendo in beroep gaat tegen het besluit.


Nintendo moet 30 miljoen betalen voor patentbreuk (Foto: Novum)

Minecraft-abonnement voor veilige spelwereld

Mojang komt met een abonnement voor het pc-spel Minecraft. Met de dienst Minecraft Realms moeten ouders en kinderen veilig online kunnen spelen. Zo kunnen kinderen zelf bepalen wie er in hun spel meespelen. Dat heeft een woordvoerder van Mojang gezegd tegen de website Gamesindustry.

Op verzoek van onder meer ouders heeft Mojang besloten de nieuwe dienst in te voeren. Het bedrijf denkt dat de prijs ergens tussen de tien en vijftien euro per maand komt te liggen. Naast het abonnement voor de pc-versie van Minecraft overweegt Mojang de dienst ook te introduceren voor de smartphone- en tabletversie.

Minecraft is nu ook al online speelbaar, maar de huidige werkwijze zou ingewikkeld zijn en biedt bovendien weinig controle. Vrienden die worden uitgenodigd om mee te spelen, hebben geen Minecraft Realms-abonnement nodig. Een exemplaar van de game en een internetverbinding voldoen.

Minecraft Realms zit momenteel in een testfase. Het is nog niet bekend wanneer de betaaldienst wordt gelanceerd.

Van Praag hoopte op actie van PSV

KNVB-voorzitter Michael van Praag vindt het jammer dat PSV geen afstand heeft genomen van het incident met Mark van Bommel in de kleedkamer na het duel met sc Heerenveen. De middenvelder zou Heerenveen-speler Joey van den Berg 'vuile homo' hebben genoemd.

"Ik had gehoopt dat PSV afstand zou nemen van die kwestie. Het zou mij als voorzitter van de KNVB erg hebben geholpen", zei Van Praag volgens De Telegraaf bij de lancering van de nieuwe respectcampagne. In die campagne staan de aanvoerders van Ajax, Feyenoord en PSV centraal. "Mark is een heel plezierige gozer. Maar ja, hij heeft het geroepen", zegt Van Praag over de captain van PSV.

Het incident vond plaats afgelopen zaterdag na de nederlaag van de Eindhovenaren in Friesland. "Ik hoorde van de trainer dat hij daar iets stond te schreeuwen over homo, maar heb verder niets meegekregen, omdat ik stond te douchen", zei Van den Berg daarover.

Sniper Ghost Warrior 2 Real Life

Een groep Nederlandse gamers, genaamd CFX Squad, is vorige maand benaderd door gamestudio City Interactive uit Polen, bekend van onder andere Sniper Ghost Warrior, om een shortfilm te maken gebaseerd op de onlangs verschenen sluipschutter-game Sniper Ghost Warrior 2.

City Interactive was erg enthousiast over het eerdere werk van CFX Squad en vroeg de makers om er een vervolgvideo op te maken voor de nieuwe game Sniper Ghost Warrior 2.

CFX Squad bestaat uit Randy, Thomas en Maarten die als werk short-films maken vol met special effects. De afgelopen twee weken is men druk geweest met de productie van de nieuwe film en deze week wordt de video op de officiële Twitter- en Facebook-page van Sniper Ghost Warrior geplaatst.

Djokovic klopt Querrey in Indian Wells

Novak Djokovic heeft bij het masterstoernooi van Indian Wells de kwartfinale bereikt. De nummer een van de wereld had het alleen in de tweede set moeilijk met de Amerikaan Sam Querrey: 6-0 en 7-6 (6). Djokovic won het toernooi in Californië in 2008 en 2011.

Ook de andere favorieten voor de titel bereikten de laatste acht. Roger Federer (2) won met 6-3, 6-7 (4) en 7-5 van Stanislas Wawrinka. Rafael Nadal (5) had tegen Ernests Gulbis eveneens drie sets nodig: 4-6, 6-4 en7-5. Federer en Nadal zijn in de kwartfinale aan elkaar gekoppeld. Precies een jaar geleden stonden ze, eveneens in Indian Wells, voor het laatst tegenover elkaar.

Andy Murray haalde de kwartfinale ten koste van Carlos Berlocq. De als derde geplaatste Brit won met 7-6 (4) en 6-4. Tomas Berdych (6) versloeg Richard Gasquet (10) met 6-1 en 7-5.

Bij de vrouwen zijn de eerste halve finalisten al bekend. In navolging van haar landgenote Maria Kirilenko schopte ook Maria Sharapova het tot de laatste vier. De Russische (2) won met 7-6 (6) en 6-2 van Sara Errani uit Italië.

Sniper Elite 3 bekendgemaakt

505 Games heeft bekendgemaakt dat Sniper Elite 3 in 2014 uitkomt.  Het vervolg van Sniper Elite V2 zal uitkomen voor Xbox 360, PlayStation 3, PlayStation 4 en voor de next-gen Xbox. Verdere details van de game zijn nog niet beschikbaar.

505 Games zegt: "Following the worldwide success of Sniper Elite and Sniper Elite V2 released on PC, Microsoft Xbox 360 and Sony PlayStation 3, 505 Games believe in the extremely high potential of this brand." Ook wordt er het volgende gezegd: "Sniper Elite V2 gained a great worldwide success around 1.1 million copies." Ook zal Sniper Elite V2 later dit jaar voor Wii U verschijnen.

Sniper Elite 3 komt in 2014 uit voor Xbox 360, PlayStation 3, PlayStation 4 en voor de next-gen Xbox.


Akkoord over coalitie Israël

De Israëlische politieke partij Yesh Atid meldt dat met premier Benjamin Netanyahu overeenstemming is bereikt over de vorming van een regering. Het regeerakkoord wordt later donderdag ondertekend, zegt een woordvoerster.

Het blok van Netanyahu behaalde bij de parlementsverkiezingen van 22 januari, 31 van de 120 zetels in de Knesset. Netanyahu kwam al eerder tot een akkoord met het nationalistische blok Habayit Hayehudi (Joods Huis) en de groep van voormalig minister van buitenlandse zaken Tzipi Livni.

De laatste struikelblokken in de wekenlange onderhandelingen vormden de verdeling van kabinetsportefeuilles en hervormingen in de militaire dienstplicht. De leider van Yesh Atid (Er is een Toekomst), de voormalige televisiepersoonlijkheid Yair Lapid, wordt minister van financiën. Zijn partij, die negentien parlementzetels inbrengt, krijgt ook de onderwijsportefeuille in beheer. Joods Huis krijgt waarschijnlijk huisvesting en handel en Livni wordt de voornaamste vredesonderhandelaar. Het blok van Netanyahu behoudt defensie en binnenlandse zaken.

Het ligt in de bedoeling dat de nieuwe regering komende maandag wordt beëdigd, twee dagen voordat de Amerikaanse president Barack Obama Israël bezoekt.

'Man in cel Colombia mag ambassade niet spreken'

Een Nederlandse man die onder erbarmelijke omstandigheden vastzit in Colombia wordt contact met de ambassade en een advocaat ontzegd. Dat zegt hij woensdag vanuit de gevangenis tegen het Colombiaanse radiostation Caracol.

De man zit volgens eigen zeggen met ruim 35 personen in een cel die bedoeld is voor vijf gedetineerden. De cel van de gevangenis in de Colombiaanse hoofdstad Bogota is volgens de Nederlander zo klein dat de gevangenen boven op elkaar moeten slapen, wat volgens hem voor de verspreiding van ziektes zorgt. "Ze houden ons hier als honden", zegt hij.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag kon niet direct reageren op de situatie van de Nederlander. Volgens cijfers van het ministerie zitten in het Zuid-Amerikaanse land 23 Nederlanders in de gevangenis.

Een lokale ombudsman zegt dat de cellen in het complex waar de Nederlander vastzit, bedoeld zijn om gevangenen maximaal 36 uur vast te houden. Dit terwijl veel gedetineerden er al tot twee maanden vastzitten. Zij zouden staand moeten slapen en hun behoefte in flessen doen.

Gevangenisautoriteiten worden opgeroepen maatregelen te nemen.

Moody's negatief over Nederlandse banken

Kredietbeoordelaar Moody's heeft de vooruitzichten van ABN AMRO, NIBC Bank en Rabobank verlaagd van stabiel naar negatief. Dat meldde Moody's woensdagavond. Met de stap neemt de kans toe dat de Moody's de kredietwaardigheid van de drie Nederlandse banken gaat verlagen.

Moody's is somberder geworden over de omstandigheden waarin de Nederlandse banken opereren. Daardoor neemt de kans toe dat de banken verder moeten afschrijven op hun bezittingen. De Nederlandse economie verkeert sinds de tweede helft van vorig jaar weer in een recessie.

Rabobank heeft bij Moody's een hoge Aa2-rating. ABN AMRO heeft een iets lagere A2-beoordeling. NIBC is met een Baa3-rating een stap verwijderd van een junkstatus. Moody's verlaagt de kredietwaardigheid van de banken waarschijnlijk als de economie meer verslechtert dan Moody's op dit moment voorziet.

Moody's had de A2-status van ING al eerder op negatief gezet en blijft daarbij.

Simcity Modders vinden super debug-mode

Dat SimCity geplaagd wordt door serverproblemen, vele bugs, veel te kleine maps en enorme problemen met de AI is inmiddels duidelijk aan het worden. Problemen met verkeer en de 'simulatie' houden de gemeenschap bezig en EA blijft angstvallig stil.

Het aantal inwoners in de steden wordt kunstmatig hoog weergegeven, bleek uit een functie die een van de modders vond, maar ook blijken de 'inwoners' van je stad gewoon elke dag naar de dichtstbijzijnde open baan te gaan en 's avonds weer terug te keren naar de dichtstbijzijnde open woning. Verkeer neemt altijd de kortste route, waardoor enorme files ontstaan op zandweggetjes waarnaast een complete zesbaanssnelweg ligt die niet gebruikt wordt. En de problemen en fouten stapelen zich op.

Nu blijkt de game ook offline prima te werken en zijn de maps kunstmatig klein gehouden. De mod-community heeft namelijk een Super Debug-Mode gevonden. Delen van de debug-code zijn uit de retailgame verwijderd, waardoor terraforming niet mogelijk is (zal wel een expansion pack worden), maar je kunt wel enorme snelwegen en intersecties op (en buiten) je map plaatsen.

De mod geeft eveneens het werkelijke aantal sims in je stad weer. In de oude situatie waarin EA je voorliegt over het inwonersaantal heeft een stad 100.000 inwoners. Het echte aantal blijkt echter slechts rond de 15.000 te liggen.

Op Reddit verscheen inmiddels een tutorial om te beginnen met het modden van SimCity.

Hieronder een video, welke door EA consequent van hun forums verwijderd wordt.

So with a little bit of package editing within SimCity, and a little playing about in the code, it's possible to enable debug mode. I linked the activation to the "Help Center" button in the main menu for ease. Most debug features are disabled without having an actual developer's build (they have terraforming tools etc. available in the full developer build!), but a few things do still work - including editing the main highways.

Not only that - but you can edit the highways ANYWHERE - even outside of your city boundary... and even if you quit the game and log back in later, it's all saved safely on the server.

This shows that highway editing will be easily possible, AND that editing outside of the artificially small city boundaries should be very viable too.

Other things I have modded out with a quick change: Unlimited time to remain disconnected (won't get booted at 20 minutes, can now be disconnected "forever"). Population count now shows REAL figure, not the "artificially inflated" figure. My large cities have a population of about 15k now, not 100k


Het is wachten op de eerste bans die EA gaat uitdelen

[WBC] Talent Profar toegevoegd aan honkbalselectie

Jurickson Profar moet zich donderdag in Phoenix melden bij de selectie van het Nederlands honkbalteam. De binnenvelder van de Texas Rangers vervangt Yurendell de Caster, die afgelopen maandag in de met 7-6 gewonnen wedstrijd tegen Cuba een blessure aan de peesplaat van zijn linkervoet opliep. Oranje bereidt zich in Phoenix voor op de finaleronde van de World Baseball Classic. 

Donderdagavond zou Profar al zijn debuut kunnen maken voor Oranje. De ploeg speelt dan een oefenwedstrijd tegen de San Diego Padres. Profar (20) wordt gezien als een zeer groot talent in het Amerikaanse profhonkbal. Hij staat op nummer één genoteerd op MLB.com Top 100 Prospect List. Op 2 september 2012 speelt hij zijn eerste wedstrijd in de hoofdmacht van de Rangers. Profar sloeg in zijn eerste slagbeurt in de Major League direct een homerun.

Eerste screenshots van Drakengard 3

Met dank aan het Japanse tijdschrift Famitsu is deze week de game Drakengard 3 aangekondigd. Het nieuws over Drakengard 3 blijft binnenstromen, want Square Enix heeft vandaag een website gelanceerd en de eerste beelden van de game vrijgegeven.

De website is geheel in het Japans, maar dat mag de pret niet drukken. Enkele screenshots van de game staan hieronder weergegeven. Drakengard 3 is exclusief voor PlayStation 3 en staat ergens dit jaar in de planning. Het is helaas nog onbekend of de game naar het Westen komt .

Drakengard 3

Drakengard 3

Drakengard 3

Lommel herdenkt slachtoffers busramp

In het Belgische Lommel worden donderdag de slachtoffers herdacht van het busongeluk in het Zwitserse Sierra. De bus verongelukte woensdag een jaar geleden in een tunnel op de terugweg van een skivakantie. Bij het ongeluk kwamen 28 mensen om, onder wie 22 kinderen. Zes van hen kwamen uit Nederland.

De kinderen zaten op twee basisscholen in Lommel en Heverlee. Behalve de kinderen kwamen de twee chauffeurs en vier begeleiders om. Woensdag was er al een besloten herdenking bij basisschool 't Stetske in Lommel. Donderdagavond is er een publieke bijeenkomst. Volgens Belgische media wordt dan een herdenkingsmonument onthuld.

De oorzaak van het ongeluk is nog altijd een mysterie. Het voertuig was in orde, de tunnel vertoonde geen mankementen en de chauffeur reed niet te hard. Ook was hij op het moment van het ongeval niet aan het bellen of sms'en. Autopsie wees wel uit dat de man hartklachten had en dagelijks antidepressiva nam. Er zijn geen aanwijzingen dat dit ermee te maken had dat hij de macht over het stuur verloor.

Het onderzoek naar het busongeluk is nog niet volledig afgerond. Justitie denkt dat het volledige onderzoek tegen het einde van de zomer klaar is.

In België ontstond eerder deze week ophef over een gedenksteen in het Zwitserse Saint-Luc waarop in eerste instantie ook de namen van de chauffeurs stonden. Omdat enkele ouders hadden geklaagd werden de namen geschrapt. Dat gebeurde niet met de bedoeling om iemand te kwetsen maar uit voorzorg, stelt de organisatie. "Wij wilden de beschadiging en schending van het monument vermijden."

OV-branche gaat beter samenwerken

Bijna alle vervoersbedrijven, overheden en consumentenorganisaties hebben de handen ineengeslagen voor een landelijk betere afstemming van het openbaar vervoer in Nederland. De plannen en afspraken die daarvoor zijn gemaakt worden donderdag gepresenteerd op het Nationaal Congres Openbaar Vervoer.

De betere samenwerking moet leiden tot een betere aansluiting tussen bus- en treinvervoer. Ook worden afspraken gemaakt over de tarieven en over gezamenlijke reisinformatie.

In 2014 moet een eerste proefproject van start gaan in de noordelijke provincies. De vervoerders NS, Arriva en Qbuzz gaan het aanbod dan beter op elkaar afstemmen.

Het initiatief kwam tot stand onder leiding van reizigersvereniging Rover. De sector wil door middel van het plan uiteindelijk het openbaar vervoer 'naar een hoger plan tillen'.

Ombudsman: bij vermissing kind altijd 112 bellen

Ouders moeten altijd meteen 112 bellen als hun kind wordt vermist en niet eerst naar het politiebureau gaan. Bij de meldcentrale zitten deskundigen die sneller kunnen handelen, concludeert de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer in een donderdag gepubliceerd onderzoek.

De ombudsman stelde het onderzoek in na een klacht van de moeder van Jennefer van Oostende. Zij werd in 2011 op 10-jarige leeftijd verkracht en vermoord door Anthony K., de ex-vriend van haar oudere zus. Een dag na haar vermissing werd haar lichaam gevonden. Haar moeder vindt dat de politie niet alert genoeg reageerde toen zij meldde dat haar dochter werd vermist.

Ouders twijfelen vaak of ze wel meteen 112 moeten bellen, concludeert de ombudsman uit zijn onderzoek. Hij wijst erop dat een melding bij 112 wel het meest effectief blijkt. De politie zou ouders hier in een campagne op moeten wijzen.

Ouders die zich op het politiebureau melden of contact opnemen met het niet spoedeisende nummer 0900-8844, zouden dezelfde behandeling moeten krijgen als wanneer zij 112 bellen. De politie moet ouders altijd serieus nemen en snel handelen, vindt Brenninkmeijer. Ook als er geen aanwijzingen zijn dat er sprake is van een misdrijf, moeten volgens hem opsporingsmiddelen worden ingezet.

Als kinderen uit een instelling worden vermist moet de instelling inschatten hoe ernstig de situatie is en niet de politie. De instelling zou de risico's het beste kunnen inschatten.

Kunstrovers eisen berechting in Nederland

De schilderijen die zijn geroofd uit de Kunsthal in Rotterdam worden nooit gevonden als de Roemeense verdachten niet in Nederland worden berecht. Dat zegt advocaat Bogdan Cimbru vanuit Boekarest tegen De Telegraaf. Hij vertegenwoordigt kunstrover Radu D. en dienst moeder Olga.

De kunstrovers zijn in Roemenië aangehouden. Ze zouden bang zijn dat hun rechten in Roemenië worden geschonden. De verdachten willen volgens de advocaat een deal sluiten met justitie. "De officier van justitie weet dat nog niet, maar zal dat via deze publicatie in De Telegraaf vernemen", zegt de advocaat in de krant. Volgens hem is geen sprake van chantage . "De zaak behoort gewoon niet door Roemeense rechters te worden beoordeeld."

Cimbru wijst erop dat de roof op Nederlands grondgebied is gepleegd en dat al het bewijs ook in Nederland ligt. Daarom zou het ook hier moeten worden berecht. Volgens de advocaat wordt al veel gegraven in het dorp Macin, waar de verdachten vandaan komen. Er zijn volgens hem echter geen aanwijzingen over de verblijfplaats van de schilderijen. "Alleen mijn cliënt Dogaru weet waar dat is." De 19-jarige vriendin van Dogaru, die vorige week in Rotterdam werd opgepakt, weet volgens de advocaat helemaal niets van de schilderijenroof.

Justitie bevestigde woensdag na berichtgeving van de krant dat niet om uitlevering van de verdachten is gevraagd. "Ons onderzoek is gericht op het terugvinden van de schilderijen en op het berechten van de daders. Waar de berechting gebeurt is niet belangrijk, als het maar gebeurt", zei een woordvoerder.

Bij de roof in oktober werden in enkele minuten zeven schilderijen meegenomen uit de Kunsthal. Het ging om werken van Claude Monet, Pablo Picasso, Henri Matisse, Paul Gauguin, Meyer de Haan en Lucian Freud. De waarde van de buit werd tussen de vijftig en honderd miljoen euro geschat.

Robben: "Dit mocht ons niet overkomen"

Arjen Robben was na de moeizame plaatsing van Bayern München vooral opgelucht. De aanvaller erkent dat zijn ploeg ondermaats speelde tegen Arsenal. Bayern had het eerste duel in Londen met 1-3 gewonnen, maar ging vanavond in de eigen Allianz Arena verrassend onderuit (0-2).

"Ik denk dat niemand dit verwacht had", laat Robben na afloop weten aan de NOS. "We hebben het er voor de wedstrijd over gehad. Zij hadden niets te verliezen, speelden vol op de aanval. Het is een linke ploeg. Soms spelen ze ondermaats, maar dat komt door de vele jonge spelers."

Toch vond de aanvaller niet dat dat als excuus gold voor zijn ploeg. "Dit mocht ons niet overkomen. Ik denk dat we vooral in de eerste helft niet agressief genoeg speelden. We verloren elke tweede bal, wat aangaf dat we er niet bij waren. Ook mijn eigen spel was de eerste helft niet goed, de tweede helft iets beter. Ik had een paar leuke acties."

Ondanks het matige optreden had Robben ook genoten. "Toch ben ik tevreden dat ik weer helemaal terug ben. Nog de laatste paar procentjes, dan ben ik er weer. Ik hoop dat we bij de loting ploegen als FC Barcelona, Real Madrid en Borussia Dortmund nog even ontlopen. Verder maakt het me niet uit."

FOK! wat een weer...Winterse buien

Goedemorgen! De afgelopen nachten waren bijzonder koud. Boven de sneeuw daalde de minimumtemperatuur tot beneden de -10 graden. De laatste keer dat dit gebeurde was tijdens de eveneens sneeuwrijke maart in 2005. Gisteren vielen er verspreid over het land een aantal winterse buien, maar de zon scheen ook flink.

De afgelopen uren trokken er opnieuw een aantal buien over ons land en deze leverde op veel plaatsen weer (wat) sneeuw op. Het is zelfs niet uitgesloten dat er daarbij ook een klap onweer voor kwam. Deze buien trekken nu naar het zuidoosten toe, maar nemen wel langzaam in activiteit af. Aan het einde van de middag moet het dan vrijwel overal droog zijn geworden. Net als gisteren zullen er ook vandaag weer brede opklaringen aanwezig zijn, zodat het met weinig wind en een graad of 3 best uit te houden is.

De komende dagen neemt de wisselvalligheid geleidelijk toe. Helaas blijft de atmosfeer vrij koud en met 4 of 5 graden overdag stijgt de temperatuur dus nauwelijks. Vooral op zaterdag zou er ook nog wat natte sneeuw kunnen vallen.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

ScheidingslijnEen prachtige scheidingslijn tussen frontale bewolking en de heldere lucht. Marieke uit Dronten stond op de bus te wachten en maakte deze 2 mooie foto's.

Scheidingslijn2
Marieke pikte maar net een paar vlokken sneeuw mee van die storing.

 
Disney Infinity uitgesteld tot augustus

Het groots aangekondigde spel Disney Infinity wordt uitgesteld tot 20 augustus. Eerder meldde Disney Interactive dat het spel waarbij je poppetjes op een plateau zet om er vervolgens mee te spelen in juni zou uitkomen.

Verrassend genoeg is de reden dit keer niet de kwaliteit of überhaupt de ontwikkeling van het spel. Het uitstel is op verzoek van de grote winkelketens. Zij hebben Disney gevraagd om een release dichter bij de feestdagen, een periode waarbij volgens hen de verkoop van speelgoed veel groter is.

Volgens John Pleasants, één van de hoge heren bij Disney Interactive, kan de studio zonder problemen het spel uitgeven in juni.  Wel geeft hij aan de extra tijd te willen gaan gebruiken om te bekijken of het spel nog beter gemaakt kan worden.

Disney Infinity komt uit op Nintendo 3DS, PlayStation3, Wii U en Xbox 360 en heeft een extra ondersteuning via diverse mobiele applicaties.

Disney Infinity wordt virtuele speeltuin (Foto: Novum)

Kirilenko klopt ook Kvitova in Indian Wells

Maria Kirilenko heeft woensdag verrassend de halve finale bereikt van het WTA-toernooi in Indian Wells. De als dertiende geplaatste Russin was in de kwartfinale in drie sets te sterk voor Petra Kvitova (5) uit Tsjechië: 4-6, 6-4, 6-3. In de achtste finale had Kirilenko Agnieszka Radwanska al naar huis gestuurd.

Bij de mannen plaatste Jo-Wilfried Tsonga zich voor de kwartfinale. De Fransman (8) rekende met 4-6, 7-5, 6-4 af met de als zeventiende geplaatste Canadees Milos Raonic.

Ook Kevin Anderson bereikte de laatste acht. Voor de Zuid-Afrikaan is dat pas de tweede keer bij een masterstoernooi. De ongeplaatste Anderson schakelde de Fransman Gilles Simon (13) uit: 6-3, 1-6, 6-4.


Kirilenko klopt ook Kvitova in Indian Wells (Foto: Novum)

Brandweer redt vrouw van dak brandend huis

De brandweer heeft in de nacht van woensdag op donderdag een vrouw gered van het dak van een brandend huis aan de Kerkstraat in Born. Ze is met onderkoelingsverschijnselen opgenomen in het ziekenhuis van Sittard, maakte de brandweer bekend.

Een andere bewoner van het pand werd ook naar het ziekenhuis gebracht, wegens ademnood na het inademen van rook. De gasbrand begon in de meterkast en sloeg over naar de zolder. Daarna vluchtte de vrouw het dak op. Twee andere bewoners konden zichzelf in veiligheid brengen. Als gevolg van de gasbrand schakelde de brandweer de stroom uit. Daardoor zat de hele straat zonder stroom.

In de supermarkt

Het begon allemaal toen het allerleukste kassameisje van de supermarkt waar ik vaak kom een avocado van de band haalde en aan mij vroeg: 'Wat is dit?' 'Een avocado,' glimlachte ik. Toen ze me verstoord aankeek en geagiteerd vroeg: 'Een wat?', was ik in één klap voorgoed genezen van mijn zwak voor de kassabedienende medemens.
Tegenwoordig ga ik nog altijd graag de supermarkt in, maar nu haal ik mijn plezier uit de zoektocht naar mooie aanbiedingen, uit de bijzondere producten die ik toevallig tegenkom en uit het malle gedrag van mijn collegaconsumenten.
Zo ook deze zaterdagmorgen.

Personeel Albert Heijn dreigt met stakingen

De distributiemedewerkers van Albert Heijn gaan staken. Dat kan leiden tot lege schappen voor Pasen, waarschuwt FNV Bondgenoten donderdag.

Afgelopen middernacht verstreek een ultimatum dat de vakbond bij de grootgrutter had neergelegd. FNV Bondgenoten eist naast loonsverhoging meer zekerheid voor het personeel. Zo zouden werknemers en uitzendkrachten die langer dan anderhalf jaar bij een distributiecentrum werken een vaste baan moeten krijgen.

De bond kondigt nu onaangekondigde en 'verrassende' acties aan. "Ze kunnen op ieder moment van de dag starten, eindigen en weer starten", schrijft bestuurder Ron Meyer. "Zodat de hoge heren van AH zelf eens ervaren hoe onzekerheid voelt."

De FNV eist onder meer een loonsverhoging voor distributiemedewerkers die zorgt voor behoud van koopkracht. Dit komt volgens FNV neer op minimaal tweeënhalf procent per jaar. Albert Heijn heeft eind januari 1,75 procent neergelegd als laatste bod.

FNV wil verder dat werknemers die langer dan anderhalf jaar werkzaam zijn in een distributiecentrum een vaste baan krijgen, ook voor uitzendkrachten. Voor vaste medewerkers wil FNV een baangarantie van Albert Heijn, ook als het kabinet het ontslagrecht versoepelt. De supermarkt geeft zelf aan dat die garantie er al ligt.

Meyer stelt dat de oprichter van Albert Heijn meer gaf om zijn klanten en zijn medewerkers dan om de beurskoersen. "Het huidige AH-management denkt helaas anders. Het loopt voorop in de veramerikanisering van mooie oer-Hollandse bedrijven", schrijft hij. "Ik geloof dat de oude Albert aan de kant van de distributiemedewerkers zou staan."

De bond eist onder meer een loonsverhoging voor distributiemedewerkers die zorgt voor behoud van koopkracht. Dit komt volgens FNV neer op minimaal tweeënhalf procent per jaar. Albert Heijn heeft eind januari 1,75 procent neergelegd als laatste bod. Ook wees een woordvoerder er op dat het kleinere CNV wel heeft ingestemd met het laatste bod.

Vakbond dreigt AH met lege schappen voor Pasen (Foto: Novum)

Dode en gewonden bij ontploffing op Curaçao

Bij een ontploffing bij een asfaltverwerkingsbedrijf op Curaçao is woensdagmiddag (lokale tijd) een man overleden en zijn vier mannen gewond geraakt.

Dat heeft minister-president Daniel Hodge woensdagavond tijdens een speciaal belegde persconferentie bekend gemaakt. De brand zorgde voor een enorme rookontwikkeling die op grote delen van het eiland was te zien. Het terrein werd direct afgesloten. Momenteel is de rust weergekeerd, aldus de politie.

Dode en gewonden bij ontploffing op Curaçao
Dode en gewonden bij ontploffing op Curaçao (Foto: ANP)

Moeten developers meer doen voor het goede doel?

Deze week werd bekend dat Mojang, de developer van Minecraft, met een zogeheten Mojam een kleine half miljoen dollar heeft opgehaald voor het goede doel. Mojang staat sowieso bekend als gulle donateur, want hij sponsort ook goed tijdens Humble Bundle-edities. Wij vroegen ons af... moeten meer developers geld/tijd/energie spenderen aan goede doelen of andere maatschappelijke taken? Of moeten developers zich alleen maar bezig houden met het maken van (goede) games.

COC hoopt op homovriendelijke paus

Homobelangenvereniging COC hoopt dat Jorge Mario Bergoglio zijn mening over homoseksualiteit herziet nu hij benoemd is tot paus. De Argentijn voerde enkele jaren geleden in zijn vaderland actief campagne tegen het homohuwelijk.

"We hopen dat Bergoglio, nu hij is verkozen, zal laten zien dat hij er als paus voor alle katholieke gelovigen is, en dus ook voor lesbiennes, homo's, bi's en transgenders", aldus COC-voorzitter Tanja Ineke, die erkent dat Bergoglio's strijd tegen het homohuwelijk 'weinig hoopvol' stemt.

Ineke noemt het wel hoopvol dat de 76-jarige Argentijn er als kardinaal om bekendstond dat hij belang hecht aan respect voor alle mensen en dat compassie het wint van zijn strenge geloofsleer. "Wij hopen dat de paus die compassie, respect en liefde de komende jaren ook zal tonen voor homo's in en buiten de kerk, en dat hij minder geobsedeerd zal zijn met het veroordelen van hen dan zijn voorganger."

De COC-voorzitter wijst erop het homohuwelijk ondanks het verzet van Bergoglio inmiddels toch is toegestaan in Argentinië. "Wij hopen dat hij geleerd heeft van de grote steun van de Argentijnse katholieken voor openstelling van het huwelijk en dat hij heeft gezien dat er niets duivels is aan het feit dat mensen van gelijk geslacht hun liefde voor elkaar bezegelen."


COC hoopt dat paus visie op homo's herziet (Foto: Novum)

Hitchcock

Hitchcock is een biografische film die zich afspeelt in 1959, het jaar dat vooraf ging aan de release van misschien wel de meest invloedrijke film van Alfred Hitchcock getiteld Psycho. Na succesvolle films als Vertigo en North By Northwest heeft de eigenzinnige Britse regisseur zichzelf onsterfelijk gemaakt bij het grote publiek en de fans hopen dan ook dat hij deze manier van filmmaken blijft doorzetten. Hitchcock (Anthony Hopkins) heeft echter andere plannen, hij wil met iets geheel nieuws komen.

Laatste reviews en specials
review
Life is Strange 2 - Wastelands
preview
Code Vein
special
Fun met Funda #153 - Subtropisch wonen in Gaanderen
review
Rise of Industry
review
World War Z
preview
Bee Simulator
©FOK.nl e.a.