Grunberg schreef 'meest overschatte boek'

Redactie

Arnon Grunberg schreef het meest overschatte boek van het afgelopen jaar. Hij wint met zijn roman De Man Zonder Ziekte de Zwarte Bladzij 2013. De jury was unaniem in haar oordeel, maakte het satirische studentenblad Propria Cures, dat de prijs dit jaar voor het eerst organiseerde, vrijdag bekend.

De Man Zonder Ziekte is volgens de jury als Jozef Ratzinger, 'een tussenpaus die pretendeert er echt toe te doen'. "Dat in het hele land niemand heeft willen zien dat Grunberg zich er met De Man Zonder Ziekte te gemakkelijk heeft afgemaakt is de reden dat het de winnaar van de eerste Zwarte Bladzij is."

Een boek komt niet zomaar in aanmerking voor de Zwarte Bladzij, benadrukt het studentenblad. "Ten eerste moet het boek overschat zijn." Daarnaast moet het literaire werk in het afgelopen jaar zijn gepubliceerd in het Nederlands taalgebied.

Behalve Grunberg waren ook Hanna Bervoets en Özcan Akyol genomineerd. Beide hebben 'meer aandacht en waardering gekregen voor hun boeken dan ze puur op basis van de inhoud verdienen'.

Propria Cures vindt het boek van Akyol 'met afstand het slechtst geschreven'. Toch verkoos de literair-satirische uitgave Grunbergs roman als meest overschatte, ondanks dat hij de beste schrijver is.

"De Man Zonder Ziekte is niet veel meer dan een uit de kluiten gewassen ikje in de derde persoon, waarmee Grunberg zijn lezers heimelijk in het gezicht plast. Het is kwalijk dat in de receptie van het boek niemand zich aan deze conclusie heeft willen wagen. Grunberg staat op een voetstuk en het lijkt alsof alleen militair ingrijpen door de Verenigde Naties hem daar vanaf kan krijgen."

De prijs werd 'uitgereikt' tijdens het Bal der Geweigerden in Paradiso, op een steenworp afstand van de Stadsschouwburg waar vrijdagavond het Boekenbal werd gehouden. Grunberg was niet aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen.