OM onderzoekt twaalf operaties omstreden chirurg

Het Openbaar Ministerie in Haarlem onderzoekt twaalf zaken waarin de omstreden orthopedisch chirurg Cees de Bruin mogelijk fouten heeft gemaakt. Of de chirurg strafrechtelijk wordt vervolgd staat nog niet vast, laat een woordvoerder van justitie donderdag weten.

De Bruin werd in 2010 ontslagen bij het Waterlandziekenhuis in Purmerend. Hij zou jarenlang risicovolle rugoperaties hebben uitgevoerd die regelmatig niet goed afliepen. Ook lichtte hij zijn patiënten volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg niet goed voor.

Na een oproep in het consumentenprogramma Radar meldden zich in 2011 155 mogelijke gedupeerden van de arts. Justitie vroeg deze mensen om een vragenlijst in te vullen en hun medisch dossier op te sturen. 56 mensen deden dat.

De afgelopen maanden is onderzoek gedaan naar de zaken van deze 56 mensen en daaruit bleek dat achttien zaken zijn verjaard. In 26 gevallen kon niet worden aangetoond dat de patiënten zwaar lichamelijk letsel hebben opgelopen door het handelen van de chirurg.

De twaalf overige zaken worden nu onderzocht. "We kijken of sprake is van een strafbaar feit, dus of er een verband is tussen het letsel en het handelen van de chirurg", aldus de zegsvrouw.