New York mateloos populair als woonplaats

Redactie

Voor het eerst in meer dan zestig jaar zijn vorig jaar meer mensen in New York gaan wonen dan dat er uit de stad zijn vertrokken. Het is een keerpunt dat de veranderende houding aangeeft ten opzichte van New York in het bijzonder en het stadsleven in het algemeen, zeiden onderzoekers donderdag.

De netto toestroom - ongeveer twaalfduizend mensen - is een klein deel van het recordaantal mensen dat er nu woont, meer dan 8,3 miljoen. De groei van de stad heeft volgens de onderzoekers vooral te maken met een groeiende kloof tussen het aantal geboorten en sterfgevallen, nu de levensverwachting toeneemt. Maar ook een toename van buitenlandse immigranten in de afgelopen twee jaar heeft bijgedragen aan de groei.

De gegevens die donderdag bekend werden gemaakt zeggen niets over de herkomst van de immigranten, maar volgens Joseph Salvo, de hoofddemograaf van New York, zijn er wel enkele aanwijzingen. De afgelopen tien jaar is de Aziatische bevolking bijvoorbeeld met dertig procent toegenomen. Ook de al grote latino-gemeenschap nam met acht procent toe.

Burgemeester Michael Bloomberg verklaarde de bevolkingstoename door de maatregelen die de stad heeft genomen om de levensstandaard te verhogen. Hij wees op zaken die hij als zijn grootste verdiensten van de afgelopen elf jaar als burgemeester beschouwt: historisch lage misdaadcijfers, toegenomen levensverwachting en een grondig herzien openbarescholensysteem.

De toestroom van nieuwe New Yorkers weerspiegelt ook een groter verhaal van culturele verschuivingen en veranderingen in een van de grootste steden van de Verenigde Staten, aldus Robert Lang, hoogleraar stedelijke aangelegenheden. Na de Tweede Wereldoorlog begonnen steden inwoners verliezen door de opkomst van de buitenwijken, die nieuwer en ruimer waren. In de jaren zeventig zagen de steden hun inwonersaantallen dalen met tien procent en soms zelfs meer. New York werd het symbool van slecht stedelijk functioneren. Lokaal leiderschap en stedelijke vernieuwing hielpen veranderingen te bewerkstelligen, maar ook een verandering in denken, aldus Lang. "Generaties veranderen en ze veranderen ook van mening over waar het goede leven is."