Opstelten gaat hooligans harder aanpakken

bennootje

Hooligans die voor het eerst de fout in gaan bij een voetbalwedstrijd moeten direct kunnen worden bestraft. Een burgemeester moet meteen een meldplicht en een gebiedsverbod voor een heel seizoen kunnen opleggen. Dat staat in een aanscherping van de voetbalwet die minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vrijdag presenteert, meldt De Telegraaf.

De huidige voetbalwet zouden burgemeesters niet streng genoeg vinden. Nu kan een meldplicht, gebiedsverbod of groepsverbod pas opgelegd worden als hooligans meerdere keren de openbare orde ernstig verstoren.

Nieuw in de aanscherping van Opstelten is ook dat een maatregel als een meldplicht niet meer uit maximaal negentig aaneengesloten dagen bestaat. Burgemeesters mogen zelf kiezen wanneer de dagen dat voetbalvandalen zich moeten melden vallen, zodat zij bijvoorbeeld het hele seizoen tijdens speeldagen van de stadions kunnen worden geweerd.

De rechter mag volgens de aangescherpte wet ook strenger straffen. Nu kan nog een gebiedsverbod of meldplicht van maximaal twee jaar worden opgelegd. Dat wordt verlengd naar maximaal vijf jaar.