FOK! First Impression: StarCraft II Heart of the Swarm

Pheno

De dvd van StarCraft II: Heart of the Swarm valt op de deurmat, dus hoppa installeren en gamen maar! Helaas, op de dvd staat alleen de launcher dus het wordt wachten op een enorme download. Het nut van een fysiek exemplaar is dan ook gedaald tot nul, alleen als je de Special Edition koopt heb je nog extra’s.

Header

Goed, na de download is het dan zo ver en gaan we verder waar we gebleven waren in Wings of Liberty, het eerste deel uit de StarCraft II-trilogie. De Queen of Blades is niet meer na de gebeurtenissen uit het eerste deel en natuurlijk willen we allemaal weten wat er gaat gebeuren nu de Zerg zonder leider zit. En hoe is het met Sarah Kerrigan, nu ze weer normaal is?

Na een avondje of wat gamen zijn al een paar dingen duidelijk. De filmpjes tussen de levels in zijn weer van hoge kwaliteit. Square Enix en Blizzard zijn in mijn ogen twee studio’s die daar heel veel tijd en moeite in steken en dat is ook in dit Blizzard-spel te zien. De details en de actie komt goed over en als ze ooit een film gaan maken koop ik zonder aarzelen een kaartje. Het verhaal gaat verder en hoe. Zonder te spoileren kan ik vertellen dat er weer mooie twists in het plot zitten waardoor je verder wil spelen om te weten waarom er gebeurtenissen plaatsvinden en wat erna gaat gebeuren.

StarCraft II: Heart of the Swarm

De gameplay is anders dan die van StarCraft II: Wings of Liberty. Vooral het evolueren is een mooie toegevoegde waarde. Je kunt bonussen geven aan type eenheden en die ook weer veranderen als je in een missie net even een andere kracht nodig hebt. Zo hebben de Zergling drie upgrades die naar behoefte veranderd kunnen worden aan het begin van een missie. Wil je sneller rennen dan kan dat, maar vind je de aanvalsnelheid of de levensmeter van de beesten belangrijker dan kies je een andere upgrade.

Daarnaast zijn er onomkeerbare upgrades. Je bezoekt in bonusmissies planeten om bijzondere DNA te vinden. Dan krijg je een korte missie om te zien wat deze upgrade van DNA voor je kan betekenen. Zo kun je het DNA van een raptor en een ander buitenaards beest vinden. De raptors springen op en van kliffen om op moeilijke plekken te komen en springen ook richting vijand. Of kies je voor de upgrade om drie in plaats van twee zergling te krijgen bij het broeden in je basis. De snelheid van het broeden is ook veel sneller waardoor je in no-time een heel leger zergling hebt om de vijand aan te vallen. Dit soort keuzes krijg je voor meer soorten Zerg.

StarCraft II: Heart of the Swarm

Kerrigan zelf is ook te upgraden. Ze krijgt ervaringspunten voor het doen van de hoofdmissies en bonuspunten voor de aanvullende opdrachten die in de levels voorbij komen. Hiermee unlock je nieuwe krachten die steeds sterker worden. Deze en bovenstaande keuzes met je zerg-eenheden zorgt voor meer RPG-elementen en meer het gevoel dat jouw stijl van spelen aangevuld wordt.

Ik weet in ieder geval dat ik als een malle door de singleplayer van Heart of the Swarm ga om Kerrigan volledig te upgraden. En ja, het oude "nog één level voor het slapen gaan" worden er al snel twee of drie, want Blizzard doet waar het goed in is: je wil weten wat er na dat ene level gaat gebeuren in het verhaal. Of het spel voldoening gaat geven en hoe de multiplayer uit de verf komt lees je in de uiteindelijke review. En nu ga ik snel weer inloggen op Battle.net, Kerrigan wacht op me!

StarCraft II: Heart of the Swarm