FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 5 maart 2013

Green Throttle brengt controller uit voor Android-apparaten

Vanaf vandaag is de Atlas-controller voor Android-apparaten verkrijgbaar. De controller is ontwikkeld door Green Throttle Games, en heeft als doel om Android-tablets om te toveren tot volwaardige gameconsoles.

Het is de bedoeling om de controller in samenwerking met de Arena-app te gebruiken. Deze app is ook door Green Throttle Games ontwikkeld, en lijkt een beetje op Steam's Big Picture-modus; het laat al je geïnstalleerde games zien je kunt extra games aanschaffen. Echter is de Arena-app geen eigen store; als je een game wil kopen stuurt de app je door naar de desbetreffende store, wat meestal Google Play is.

Het is wellicht een mooi alternatief voor de Ouya-console, als je al een mooie snelle tablet hebt. In plaats van nóg een kastje wat je moet aanschaffen, kun je dus ook gewoon een controller kopen voor je tablet, en deze met HDMI op je televisie aansluiten.

Voor zover bekend is de controller alleen te koop via de Store van de ontwikkelaar.

Green Throttle controller. Bron: Gamasutra

[CL] Uitslagen achtste finales 05/03/2013)

Vanavond stonden de eerste twee returns uit de achtste finales van de Champions League op het programma. Real Madrid ging op bezoek bij Manchester United, terwijl Borussia Dortmund het in eigen huis opnam tegen Shakthar Donetsk. Hieronder de uitslagen van deze wedstrijden.

Manchester United - Real Madrid

Real Madrid heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van de Champions League. Na het 1-1 gelijkspel in eigen huis tegen Manchester United werd in Engeland een 1-2 zege geboekt. De wedstrijd stond in het teken van een dubieuze beslissing van scheidsrechter Cakir.

Voor rust kreeg Manchester United via verdediger Vidic de beste kans. Zijn kopbal belandde echter op de paal. Na rust kwam ManU snel op 1-0 na een eigen doelpunt van Sergio Ramos. Hij passeerde ongelukkig zijn eigen doelman na een voorzet van Nani.

Diezelfde Nani mocht na een klein uur spelen met een rode kaart van het veld. De Portugees kwam hard in aanvaring met Arbeloa, raakte met zijn voet de arm van de Spaanse verdediger en scheidsrechter Cakir zag hier een zware overtreding in. De Turkse arbiter gaf Nani rood en zodoende moest ManU met tien man verder.

Real-trainer Mourinho bracht Modric in en nog geen tien minuten later maakte de Kroaat met een schitterend afstanddschot de 1-1. Niet veel later rondde Ronaldo bij de tweede paal een mooie combinatie van Higuaín en Ozil af; 1-2. United kreeg in de slotfase nog een aantal grote kansen, maar doelman Diego Lopez hieldt met kunst en vliegwerk zijn doel schoon. Kaká had de 1-3 op zijn schoen, maar raakte de paal.

Manchester United

1 - 2

Real Madrid*

 48' Ramos (e.d.)    66' Modric
 69' C. Ronaldo 
 
 Gele kaart: Evra, Carrick (Manchester United) Kaká, Pepe (Real Madrid)
 Rode kaart: Nani (56) (Manchester United)
 
Stadion: Old Trafford, Manchester
Toeschouwers: -
Arbiter: Cakir (Tur)
 
Opstelling:   Opstelling:
De Gea
Rafael (Valencia/88)
Evra
Ferdinand
Vidic
Giggs
Carrick
Nani
Cleverley (Rooney/73)
Welbeck (Young/81)
Van Persie
  Diego López
Varane
Ramos
Fabio Coentrão
Arbeloa (Modrić/59)
Khedira
Özil (Pepe/71)
Xabi Alonso
Di Marí­a (Kaká/44)
Ronaldo
Higuaí­n


Borussia Dortmund - Shakthar Donetsk

Borussia Dortmund heeft simpel de kwartfinales van de Champions League bereikt. Na het 2-2 gelijkspel van in Donetsk won de Duitse ploeg vandaag in eigen huis met 3-0 van Shakthar Donetsk.

Borussia begon afwachtend, maar al snel voerde de Duitse club de druk op. Na een half uur resulteerde dit in de 1-0. Verdediger Santana torende boven iedereen uit en kopte keihard de bal achter Shakthar-goalie Pyatov. Niet veel later maakte Gotze, op aangeven van Lewandowski, de 2-0 en besliste daarmee al snel het tweeluik.

Na rust zocht Shakthar de aanval, kreeg een paar kansen via Douglas Costa, maar wist verder weinig gevaar te stichten. Na een uur spelen bracht Blaszczykowski de 3-0 op het scorebord, wat tevens de eindstand was.

Borussia Dortmund*

3 - 0

Shakthar Donetsk

 31' Santana
 37' Gotze
 59' Blaszczykowski
   
 
 Gele kaart: Kucher (Shakthar Donetsk)
 
Stadion: Signal Iduna Park, Dortmund
Toeschouwers: -
Arbiter: Skomina (Slo)
 
Opstelling:   Opstelling:
Weidenfeller
Piszczek
Subotic
Felipe Santana
Schmelzer
Blaszczykowski (Grosskreutz/69)
Gündoğan (Sahin/82)
Götze
S. Bender (Kehl/46)
Reus
Lewandowski
  Pyatov
Srna
Rakitskiy
Kucher
Rat
Teixeira
Fernandinho
Mkhitaryan
Hubschman (Stepanenko/82)
Taison (Douglas/46)
Luiz Adriano

* door naar kwartfinales

Jon Stewart neemt pauze voor regiedebuut

Jon Stewart gaat een pauze nemen van zijn populaire nep-nieuwsshow The Daily Show. Gedurende 12 weken verruilt hij zijn presentatorpet voor die van regisseur. Zijn regiedebuut, waarvoor hij ook het scenario schreef, gaat Rosewater heten.

Rosewater is gebaseerd op het boek van Britse journalist Mazir Bahari: Then They Came For Me: A Family’s Story of Love, Captivity and Survival. Het verhaal vertelt de belevenissen van Bahari toen hij een gevangenisstraf van 4 maanden uitzat in een Iraanse gevangenis wegens spionage. Hij werd meerdere keren ondervraagd door een man die naar rozewater rook, vandaar de titel voor de film. Saillant detail: de Iraanse autoriteiten gebruikten opnames van Bahari's optreden in The Daily Show als bewijs voor zijn spion-zijn.

Waarschijnlijk gaat voormalig Daily Show-verslaggever John Oliver de rol van Stewart overnemen.

Trivia-vraag: in welke film zien we John Stewart hierboven?
Trivia-vraag: in welke film zien we John Stewart hierboven?

Sam Raimi over Spider-Man 4 en World of Warcraft-film

In een grijs verleden had Sam Raimi een paar projecten in ontwikkeling die het hart van menig fan sneller deed kloppen: Spider-Man 4 en de World of Warcraft-film. Maar helaas, het mocht niet zo zijn. Raimi heeft nu in een interview aangegeven wat er mis ging.

Over de omstandigheden rondom Spider-Man 4 is Raimi mild: "Het was een vriendschappelijke en ondramatische break-up," vertelt Raimi. "Het was gewoon een kwestie van ik die het script niet binnen de deadline afkreeg. En ik wilde geen film maken die niet geweldig zou zijn. Dus ik belde Sony en zei dat ze beter verder konden gaan met de reboot waaraan ze op dat moment al werkten."

De World of Warcraft-film kwam volgens Raimi niet van de grond omdat hij niet tevreden was met het originele script en zijn eigen verhaal wilde vertellen. "Ik las een screenplay dat door de jongens van Blizzard was afgeleverd, en het was niet mijn ding. Ik wilde een orgineel verhaal vertellen met Robert (Rodat, Saving Private Ryan, red.) en we presenteerden dat verhaal aan Legendary Pictures. Zij accepteerden het. Bij Blizzard had men bedenkingen, maar zij accepteerden het ook. Toen schreef Robert de screenplay, maar we kwamen er pas laat achter dat Blizzard een veto-recht had op het script. En ze waren nooit echt weggelopen met het idee van het verhaal."

Op het moment dat Robert een tweede versie aan het schrijven was, had de studio geen zin meer door de lange ontwikkelduur van het script. Raimi noemt het een gevalletje mismanagement.

Raimi's nieuwste film, Oz: The Great and Powerful gaat volgende week in première.

Handige armen in Killer is Dead

Deep Silver geeft vandaag de trailer vrij van de actiegame Killer is Dead van Kadokawa Games. De game staat gepland voor een wereldwijde release tijdens de zomer van 2013 voor PlayStation 3 en Xbox 360.

Kadokawa Games heeft, net als met Lollipop Chainsaw, samengewerkt met Grasshopper Manufacture Inc. en executive director SUDA51 voor de ontwikkeling van deze titel.

Killer is Dead speelt zich af in een dichtbije toekomst vergelijkbaar met, maar niet dezelfde als, de wereld zoals we dit nu kennen. De speler kruipt in de huid van een beul genaamd Mondo Zappa. Hij hanteert een Japans zwaard in zijn rechterhand en heeft verwisselbare wapens in zijn kunstmatige linkerarm. Het is zijn ultieme doel om verschillende gruwelijke misdadigers over de hele wereld en daarbuiten te executeren.

Schadefonds relschoppers definitef

Relschoppers die schade veroorzaken moeten ook de komende jaren een bijdrage doen in een fonds voor de slachtoffers. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) heeft de regeling, die werd bedacht na de Project X-rellen in Haren, definitief vastgesteld.

De maatregel geldt met terugwerkende kracht vanaf 21 september, de datum van de rellen in Haren, en is bedoeld voor alle relschoppers die zich misdragen rond bijvoorbeeld voetbalwedstrijden, huldigingen en de viering van oud en nieuw. De regeling loopt door tot 1 januari 2015. Daarna volgt een evaluatie, meldt het ministerie dinsdag.

Na de rellen in Haren werd geregeld dat mensen die schade hebben opgelopen een beroep konden doen op een speciaal schadefonds. Minderjarige verdachten moesten een bedrag van 250 euro storten, volwassenen vijfhonderd. In totaal zijn nu 45 mensen veroordeeld om een bijdrage te doen waardoor de pot nu op ruim zeventienduizend euro staat.

Het beheer van het rellenfond is in handen van het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Voor gedupeerden in Haren wordt deze maand nog een informatiebijeenkomst gehouden.


Teeven gaat verder met rellenfonds (Foto: Novum)

Piloot ziet drone boven New York

De FBI en de Amerikaanse luchtvaartdienst FAA hebben een onderzoek ingesteld naar de melding van een piloot van de luchtvaartmaatschappij Alitalia, die meent boven New York een onbemand vliegtuig te hebben gezien.

De piloot zag de drone naar eigen zeggen maandag vlak voordat hij zou landen op de internationale luchthaven JFK. De drone vloog op zo'n acht kilometer ten zuidoosten van het vliegveld op een hoogte van zo'n 450 meter, aldus de piloot. Hij zei dat het toestel een spanwijdte van ongeveer een meter had, aldus de FBI.

Van Rijsselberghe verspeelt leiding op WK

Windsurfer Dorian van Rijsselberghe is na een teleurstellende dag op het wereldkampioenschap de leiding in het klassement kwijtgeraakt. De olympisch kampioen werd vandaag 27e en 16e.

"Dit is erg teleurstellend", aldus Van Rijsselberghe na afloop. "Ik zeilde met mijn ogen dicht. Dit ligt echt aan mezelf. Ik heb dit gedaan. Dit is echt een zwarte bladzijde in mijn historie." In het klassement zakte Van Rijsselberghe naar de tweede plaats, hij heeft nu negen punten achterstand op de Brit Nick Dempsey. Morgen is de beslissende medalrace waarin dubbele punten te verdienen zijn.

"We gaan er gewoon voor. Zo lang ik kans heb, is er nog niets verloren. Het zal wel allemaal een stuk scherper moeten. We hebben wel gezien dat het niet vanzelf gaat", stelde Van Rijsselberghe.

'Helft mensen naar vijfde dimensie op 21 maart'

Hoewel het karakter van sommige mensen nogal eendimensionaal is, leeft de overgrote meerderheid van de mensheid nog steeds in een driedimensionale ruimte: lengte, breedte en hoogte. Sommigen tellen daar nog een vierde dimensie bij, de tijdruimte, maar dan houdt het echt op. De vraag is echter, hoe lang nog?

Expert George Kavassilas heeft namelijk uit betrouwbare bron vernomen dat de aarde op 21 maart vanuit de derde dimensie naar de vijfde dimensie zal verkassen. Ongeveer de helft van de mensheid heeft het voorrecht deze verhuizing naar een dimensie van 'levend licht' mee te maken.

De andere helft, mensen die de verhuizing niet willen accepteren of niet 'evolutionair geschikt' zijn, zal naar andere planeten verhuizen. Opstijgen naar de vijfde dimensie zal ook niet besteed zijn aan mensen die aangetrokken worden door de 'matrix-manier van leven', dat wil zeggen de permanente oorlogseconomie, het schuldsysteem, de exploitaitie van de velen door de weinigen, en de dualistische materialistische samenleving die gebaseerd is op conflict.

De verplaatsing zal gepaard gaan met een hoop geweld: tektonische platen gaan verschuiven, er zullen tsunami's zijn en de as van de aarde zal verschuiven. Zodra we in de vijfde dimensie zijn aangekomen, zijn we voor de achterblijvers nog zichtbaar als een magenta ster.

Je zult je misschien afvragen wat voor een expert die George Kavassilas dan wel niet is en wat zijn betrouwbare bron is. Het antwoord daarop is eenvoudig: aliens. Meneer Kavassilas is namelijk expert in contacten met aliens. Hij is al vele keren door aliens opgehaald en hij weet ons te vertellen dat er goede aliens zijn die hij de Grotere Familie noemt, en slechte aliens die vele vormen aan kunnen nemen.

Het zijn de aliens uit de Grotere Familie die George in 2003 uit z'n bed lichtten en meenamen naar een schip dat dichter bij de ster Sirius lag. Op dat schip hielpen ze George een reis te maken door de hogere dimensies van het universum, om te zien wat het leven nou eigenlijk betekent. Toen wist hij weer wie we waren, waar we vandaan komen, en waar we heen gaan.

Kavassilas staat niet alleen in zijn overtuigingen. Dr. Georgi Stankov, een in München wonende Bulgaar, is met een 'op wetenschap gebaseerde' theorie tot ongeveer dezelfde conclusies gekomen. Alleen zat Stankov er een beetje naast met de datum. Hij had berekend dat de verlichte mensen zouden opstijgen vanaf 21 december 2012.

Om niemand te kwetsen, houdt Kavassilas een slag om de arm. In een interview met ExopoliticsTV zegt hij: "Zouden deze gebeurtenissen niet plaatsvinden, weet dan dat ik niet opzettelijk disinformatie verspreid. Dit is wat ik op dit moment in mijn hart voel."

Rest het uw nederige verslaggever om zijn geliefde lezers een afscheidsgroet te geven: vaarwel, en bedankt voor alle vis!

Drie Alkmaarse ambtenaren op non-actief

De gemeente Alkmaar heeft drie ambtenaren geschorst vanwege mogelijke integriteitschending. Het gaat om medewerkers van het gemeentelijk sportbedrijf. Wat ze precies misdaan hebben is niet bekendgemaakt.

De gemeente besloot een integriteitonderzoek in te stellen nadat bij een vertrouwenspersoon concrete informatie binnenkwam over de misstanden. Het trio staat in ieder geval voor zes weken buitenspel. Het onderzoek is nog niet afgerond. Tot die tijd worden er geen verdere mededelingen gedaan, meldt de gemeente.

Holleeder: ik had beter moeten onderhandelen

Willem Holleeder had naar eigen zeggen beter moeten onderhandelen over het contract voor zijn column voor Nieuwe Revu. Dat schrijft de topcrimineel in zijn laatste bijdrage voor het blad, dat woensdag in de winkels ligt.

In het contract van Holleeder stond dat Nieuwe Revu met de column van de topcrimineel een bepaalde oplage moest halen. Dat lukte niet. "In een tijd met internet, waarin steeds meer bladen failliet gaan, had ik me niet gerealiseerd dat ik het contract beter had moeten uitonderhandelen", schrijft Holleeder.

Het eerste schrijfsel van de Heinekenontvoerder zorgde wel voor een stijgende losse verkoop. "De eerste column werd geseald en Nieuwe Revu werd drie keer zo veel verkocht. Regelmatig heb ik Erik gezegd dat ze het blad moesten blijven sealen, maar helaas is dat niet gelukt", schrijft Holleeder over Nieuwe Revu-hoofdredacteur Erik Noomen.

Volgens Holleeder is wel meer mis met Nieuwe Revu. "Ook heb ik hem er steeds op gewezen dat het blad de publiciteit die het kreeg door mijn column moet uitbuiten door ook andere goede artikelen te plaatsen. Ikzelf vind dat het blad niet veel heeft te bieden."

Ondanks zijn ontslag heeft Holleeder genoten van zijn tijd als columnist. "Gelukkig viel mijn half jaar in de periode van kerst, zodat ik de kerstborrel heb kunnen meemaken. Helaas heb ik het Boekenbal net niet gehaald. Daar keek ik pas echt naar uit."

Troonswisseling live op Argentijnse tv

De inhuldiging van prins Willem-Alexander als koning wordt op de Argentijnse televisie rechtstreeks uitgezonden. In het land van prinses Máxima is dinsdag 30 april echter wel een gewone werkdag, zodat niet iedereen die dat zou willen, naar de plechtigheid kan kijken.

De Nederlandse ambassade in de hoofdstad Buenos Aires organiseert die dag naar verwachting voor de Nederlandse gemeenschap een speciale bijeenkomst buiten de deur. Daar is de troonswisseling dan op een groot scherm direct te volgen, zei een woordvoerster van de ambassade dinsdag.

Troonswisseling live op Argentijnse tv
Troonswisseling live op Argentijnse tv (Foto: ANP)

FOK!sport foto onderschrift zondag 3 maart

FOK!sport zal in 2013 van start gaan met een foto onderschrift competitie. Een concept dat goed is gejat van het FOK!forum, waar onder meer Sport en Voetbal al eerder met het idee aan de haal zijn gegaan. FOK!sport zal elke zondag en woensdag een nieuwe foto plaatsen.

Afgelopen woensdag was de veertiende ronde. De winnaar van de vorige ronde (volgens de FOK!sport redactie) was Multani met het volgende onderschrift: "Met deze hand kan ik jou zo van de mat hijsen."

Opgave van zondag 3 maart

Zevenkamper Eelco Sintnicolaas werd vandaag knap Europees kampioen, maar waar was hij mee bezig tussen zijn onderdelen door? (Foto: Pro Shots)

Hongaarse voetbalbond stapt naar CAS

De Hongaarse voetbalbond stapt naar het CAS om te voorkomen dat de nationale ploeg het WK-kwalificatieduel tegen Roemenië zonder publiek moet spelen. Het treffen met het buurland staat op 22 maart op het programma, waardoor het mondiale sporttribunaal op korte termijn een besluit hoopt te nemen.

De FIFA had Hongarije bestraft vanwege antisemitische liederen die fans aanhieven in een oefenduel tegen Israël, vorig jaar augustus. Hongarije en Roemenië zijn in de WK-kwalificatie tegenstander van het Nederlands elftal. Oranje heeft een voorsprong van drie punten op beide landen.

[CL] Giggs speelt duizendste wedstrijd in loopbaan

Ryan Giggs bereikt vanavond in het Champions League-duel tegen Real Madrid een bijzondere mijlpaal. De voetballer uit Wales speelt namelijk zijn duizendste wedstrijd als profvoetballer.

Manchester United-trainer Alex Ferguson heeft voor Giggs een plaatsje in de basisopstelling gereserveerd tijdens de kraker tegen Real Madrid. Samen met Michael Carrick, Nani en Tom Cleverly vormt hij het middenveld van ManU. Wayne Rooney start op de bank. Danny Welbeck en Robin van Persie vormen de aanval.

Bij Real Madrid kan Gonzalo Higuaín ten koste van Karim Benzema op een basisplaats rekenen. Verder heeft Real-trainer José Mourinho geen verrassingen in petto. Het duel in Madrid eindigde in 1-1.

Opstelling Manchester United
De Gea, Rafael, Evra, Ferdinand, Vidić, Giggs, Carrick, Nani, Cleverley, Welbeck, Van Persie

Opstelling Real Madrid
Diego López, Varane, Ramos, Fábio Coentrão, Arbeloa, Khedira, Özil, Xabi Alonso, Di María, Ronaldo, Higuaín

Nepoverval levert een boete op

De belhamels die vorige maand een overval op een supermarkt in Woubrugge in scène zetten, moeten een boete van maar liefst vijfhonderd euro betalen voor de gemaakte kosten van de politie-inzet. Ze worden verder niet vervolgd. Dat heeft de politie dinsdag bekendgemaakt.

De groep jongeren was een film aan het maken die later op YouTube zou worden geplaatst. Het filmen gebeurde overigens met toestemming van de eigenaren van de Zuid-Hollandse supermarkt. De politie rukte voor het incident met meerdere agenten uit. Ook werd een politiehelikopter ingezet. De jongens verklaarden dat ze niet gerealiseerd hadden wat de gevolgen konden zijn.

Anna Raadsveld speelt rol in slavernijfilm

Anna Raadsveld heeft een rol bemachtigd in de slavernijfilm Hoe Duur Was de Suiker? van Jean van de Velde. Ze speelt de rol van Elza, het halfzusje van Sarith, de rol van Gaite Jansen. Dat maakte haar management dinsdag bekend. Ook Benja Bruijing, Kees Boot en Yannick van de Velde zijn in de film te zien.

Het verhaal, gebaseerd op de roman van de Surinaamse schrijfster Cynthia McLeod, gaat over twee halfzusjes op een Surinaamse suikerrietplantage in de achttiende eeuw. Het is de bloeitijd van de suikercultuur maar ook van voortdurende vrees voor aanslagen door marrons, afstammelingen van gevluchte slaven. Hoewel de meisjes beschermd en in weelde opgroeien, komen ze toch in contact met de marrons. Pas dan beseffen ze welke prijs er dagelijks voor de suiker wordt betaald.

De 22-jarige Raadsveld was eerder al te zien in onder meer de speelfilm Timboektoe en in de tv-series Overspel en De Daltons, De Jongensjaren. Ze heeft ook een rol in de in september te verschijnen romkom Smoorverliefd van Hilde van Mieghem. Ook Hoe Duur Was de Suiker? gaat in september in première.

Het is dit jaar precies 150 jaar geleden dat de slavernij in Nederland werd afgeschaft. Naast Hoe Duur Was de Suiker? verschijnt ook de internationale coproductie Tula: The Revolt, over een slavenopstand in 1795. Hierin spelen onder anderen Danny Glover, Jeroen Krabbé, Derek de Lint en wijlen Jeroen Willems de hoofdrollen.


Anna Raadsveld speelt rol in slavernijfilm (Foto: Novum)

Venezuela trapt Amerikaanse gezant het land uit

De Venezolaanse regering heeft een medewerker van de Amerikaanse ambassade gelast het land te verlaten. Dat heeft de Venezolaanse vicepresident Nicolas Maduro dinsdag gezegd.

Het gaat om de attaché van de Amerikaanse luchtmacht, aldus Maduro. Volgens de vicepresident is de man een spion die heeft gesproken met leden van het Venezolaanse leger, met als doel het land te destabiliseren. De attaché heeft 24 uur de tijd om Venezuela te verlaten.

Maduro zei dinsdag op de staatstelevisie dat er een commissie wordt ingesteld om te onderzoeken of president Hugo Chavez, die aan kanker lijdt, ziek is geworden door toedoen van een buitenlandse mogendheid.

Regering Moldavië gevallen

De regering van Moldavië is dinsdag gevallen. De regering van premier Vlad Filat verloor een vertrouwensstemming in het parlement nadat zijn Alliantie voor Europese Integratie, die de afgelopen twee jaar aan de macht was, in een conflict om de benoeming van een nieuwe procureur-generaal uiteen was gevallen. Vervroegde verkiezingen lijken onontkoombaar.

Moldavië is een van de armste landen van Europa. Van de 4,1 miljoen inwoners werken er zeshonderdduizend in het buitenland, voornamelijk in EU-landen en Rusland. Het land maakte deel uit van Roemenië, tot het in 1940 geannexeerd werd door de Sovjet-Unie. Een deel van het land, het sterk pro-Russische Transnistrië, heeft zich afgescheiden, maar wordt internationaal niet erkend.

De regering van Filat heeft de afgelopen twee jaar aangestuurd op aansluiting bij de Europese Unie. De Communistische Partij, die na de breuk in de coalitie een motie van wantrouwen indiende en tegen de voor de Europese aansluiting noodzakelijke hervormingen is, zegt dat de Moldaviërs ontevreden zijn over de economie en corruptie.

Filat kan proberen een nieuwe coalitie te smeden, de vierde in even zoveel jaren. Maar het lijkt uitgesloten dat dit lukt, omdat de verhouding tussen hem en Marian Lupu van de Democratische Partij ernstig is verzuurd.

Froger en Alberti maken bedanklied voor Beatrix

René Froger, Xander de Buisonjé en Willeke Alberti maken samen een lied om koningin Beatrix te bedanken. Albert Verlinde maakte dinsdag in RTL Boulevard bekend dat hij het initiatief heeft genomen om een bedanklied uit te brengen.

Het nummer wordt geschreven door muziekproducenten Jochem Fluitsma en Eric van Tijn. Verlinde wil graag dat er nog 'minstens vijftien' andere bekende zangers en zangeressen meedoen, en roept deze op om zich aan te melden.

De opbrengt van het nummer gaat naar het Prinses Beatrix Fonds. Koningin Beatrix doet 30 april afstand van de troon. De clip gaat 15 april in première.

Het CDA weet het beter

De coalitie van VVD en PvdA is verdeeld en slaagt er daardoor niet in met een goede aanpak van de crisis te komen. Dat heeft CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma dinsdagavond gezegd in een debat in de Tweede Kamer over de vorige week verschenen economische voorspellingen van het Centraal Planbureau (CPB).

"De coalitie is verdeeld, de sociale partners zijn in de gordijnen gejaagd, Nederlanders zijn in verwarring. En of de oppositie even de scherven wil komen opruimen", sneerde Buma. Hij daagde premier Mark Rutte (VVD) uit om 'na alle gedoe en ketelmuziek' met een coherent plan te komen voor de aanpak van de crisis.

De Tweede Kamer debatteert dinsdagavond met Rutte over de CPB-cijfers, de bezuinigingsvoorstellen van het kabinet en de aanpak van de economische crisis. Ook minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA), minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) en minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) zijn erbij.

Nieuwe trailer voor Iron Man 3

Marvel heeft deze week een nieuwe trailer vrijgegeven voor het derde deel in de Iron Man-serie, of het zevende deel in de Avengers-serie. Of de eerste deel van de tweede fase van de Avengers-serie. Hoe je het ook noemt: de nieuwe trailer voor Iron Man 3 is bekend.

In de trailer is meer te zien van het uiteindelijke conflict met de bad guy van dit deel: Ben Kingsleys The Mandarin. Ook is te zien hoe Tony Stark moeite heeft om om te gaan met het leven na het avontuur met zijn Avengers-vrienden.

Iron Man 3 verschijnt op 24 april in de Nederlandse bioscopen en zal te zien zijn in 3D en IMAX 3D.

Dochter Bulgaarse maffiabaas ontvoerd

Drie gemaskerde en gewapende mannen hebben dinsdag de dochter van een Bulgaarse maffiabaas ontvoerd. Dat heeft de Bulgaarse politie gezegd. Mogelijk houdt de ontvoering verband met een aanklacht tegen de maffiabaas in Italië.

Evelin Banevs dochter Lara stond dinsdag op het punt in een auto te stappen bij haar ouderlijk huis, in een buitenwijk van de hoofdstad Sofia, toen de ontvoerders aan kwamen snellen in een SUV. Ze schoten twee keer op de chauffeur van de auto, waarna ze het meisje meenamen. De chauffeur is buiten levensgevaar. "Alle wegen naar en uit Sofia zijn afgezet", liet de politie in een verklaring weten. "Alle mogelijke maatregelen worden getroffen om uit te zoeken waar het kind is."

De 48-jarige Banev werd vorige maand in Bulgarije tot 7,5 jaar cel veroordeeld wegens het leiden van een criminele organisatie en witwassen. Benev wordt momenteel vastgehouden door de Italiaanse autoriteiten, die hem willen vervolgen in verband met cocaïnesmokkel van Latijns-Amerika naar Europa, tussen 2004 en 2007. Kalin Mihov, het voormalige hoofd van de Bulgaarse narcoticabrigade, zei dat de ontvoering van het meisje wellicht bedoeld is als waarschuwing aan het adres van de maffiabaas om bij het proces in Italië zijn mond te houden.

Atlético langer door met coach Simeone

Atlético Madrid gaat langer door met coach Diego Simeone. De 42-jarige Argentijn heeft een nieuw vierjarig contract getekend, meldt de Spaanse club dinsdag. Simeone is sinds eind december 2011 werkzaam bij Atlético.

Vorig seizoen leidde de voormalig middenvelder, die tijdens zijn loopbaan vijf seizoenen voor Atlético speelde, zijn ploeg naar de winst in de Europa League. In augustus werd ook de Europese Super Cup aan de prijzenkast toegevoegd.

Atlético staat momenteel op de tweede plaats in de Primera Division. Later dit seizoen wacht nog de finale van de Copa del Rey, waarin Real Madrid de tegenstander is.


Atletico langer door met coach Simeone (Foto: Novum)

Bendtner door het stof: "De ergste dag"

Nicklas Bendtner werd afgelopen weekend aangehouden door de Italiaanse politie. De Deense aanvaller reed met drank op tegen het verkeer in. Hij gaat door het stof.

Bendtner wordt dit seizoen door Juventus gehuurd van Arsenal. De 25-jarige aanvaller werd afgelopen weekend gearresteerd en betuigde direct spijt. Dinsdag bood hij nogmaals zijn excuses aan. "Ik neem de volledige verantwoordelijkheid op me voor wat ik heb gedaan", verklaart hij in de media.

"Ik realiseer me dat dit zeer ernstig is, maar nu moet ik door. Niemand kan begrijpen hoeveel pijn ik nu heb en ik verzeker jullie: dit is echt de allerergste dag in mijn leven. Ik zal er alles, werkelijk alles aan doen om weer te mogen doen wat ik het mooist vind. Iedereen maakt fouten in zijn leven", beseft Bendtner.

De Deen mag de komende drie maanden niet autorijden. Daarnaast is hij door de Deense bond (DBU) voor zes maanden geschorst; hij mag geen interlands spelen. Juventus heeft hem een boete van meer dan honderdduizend euro opgelegd voor zijn niet te accepteren gedrag.

FOK!filmtips van de dag: The Hurt Locker

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Haar hele leven heeft Ashley, gespeeld door Lindsay Lohan, al mazzel gehad. Ze is er zelfs zo aan gewend om geluk te hebben, dat ze niet beter weet. Wanneer ze op een gekostumeerd bal een knappe jongen kust, cue Hollywoodhunk Chris Pine, wordt haar geluk plotseling verwisseld met zijn ongelofelijke pech. En zo verandert haar aantrekkelijke leventje in de hel op aarde, terwijl hij een echte geluksvogel is geworden. Maar Ashley laat het er niet bij zitten en is vastbesloten haar geluk terug te stelen. Just My Luck is om 20.30 uur te zien op NET5.

Regisseur Steven Soderbergh debuteerde in 1989 met Sex, Lies and Videotapes en won daarvoor een Gouden Palm op het filmfestival van Cannes. Vervolgens maakte hij enkele minder geslaagde films, maar kreeg het succes weer aan zijn zijde met Out of Sight waarin George Clooney en Jennifer Lopez te zien waren. In 2000 leverde hij twee Oscarwinnaars af met Traffic en Erin Brockovich, waarin Julia Roberts schitterde. Traffic won maar liefst vier Oscars en Erin Brockovich won er één. Het was sinds zestig jaar voor het eerst dat een regisseur voor twee films tegelijk Oscarnominaties kreeg. Voor Ocean’s Eleven deed Soderbergh opnieuw een beroep op Clooney en Roberts en voegde ook Brad Pitt, Matt Damon en Andy Garcia toe aan zijn sterrencast.

Nog geen 24 uur na zijn voorwaardelijke vrijlating uit de gevangenis van New Jersey is Danny Ocean alweer bezig met het uitstippelen van zijn volgende misdaad. Hij heeft als doel de meest geavanceerde casinoberoving aller tijden te verwezenlijken. Om dit doel te bereiken zoekt hij een groep van tien gespecialiseerde criminelen bij elkaar, samen met Danny vormen zij Ocean's Eleven. Tijdens een belangrijke bokswedstrijd zullen Danny en zijn mannen een poging wagen 150 miljoen dollar te stelen van Las Vegas casino's. De eigenaar van het gokcomplex is Terry Benedict, een elegante, maar meedogenloze ondernemer die een relatie heeft met Tess, de ex-vrouw van Danny. Om 20.30 uur te zien op Veronica.

Een groep Amerikaanse elitesoldaten is in Irak belast met een levensgevaarlijke opdracht: bommen ontmantelen in het heetst van de strijd. Wanneer sergeant James de leiding krijgt over een getraind ontmijningsteam, sleept hij zijn ondergeschikten roekeloos mee in een dodelijk kat-en-muisspel met de vijand. De dood laat hem schijnbaar onverschillig. Terwijl de mannen hun losgeslagen leider onder controle proberen te houden, explodeert de stad in chaos.

Deze oorlogsthriller van regisseur Kathryn Bigelow ging in 2008 in wereldpremière tijdens het filmfestival van Venetië. Naast vele critici-prijzen kreeg de film maar liefst zes Oscars in 2010. Kathryn Bigelow won als eerste vrouw de Oscar voor Beste Regie. The Hurt Locker is om 20.30 te zien op RTL7.

John Rambo is de vierde film in de reeks over de Vietnam-veteraan gespeeld door Sylvester Stallone en verschijnt twintig jaar na Rambo III. Stallone schreef (wederom) mee aan het scenario en nam dit keer ook de regie voor zijn rekening. De overige rollen worden onder andere gespeeld door Julie Benz, vooral bekend van haar TV-werk voor Buffy the Vampire SlayerAngel en Dexter en Matthew Marsden. De vierde Rambo werd opgenomen in Thailand en is de eerste die Sly zelf regisseerde. Rambo's tegenstander is dit keer het militaire regime dat Birma al ruim zestig jaar in haar greep houdt. Oorspronkelijk had Stallone het idee om het op te nemen tegen Al-Quaida, maar dit vond hij uiteindelijk toch respectloos voor de Amerikaanse militairen in Afghanistan. Om 23.10 te zien op RTL7.

Je kan vanavond ook nog kiezen voor Police Academy, Already Dead en The Killing Fields.

Politie vindt koffer in zaak Kunsthal-roof

De Roemeense politie heeft de koffer gevonden waarin de schilderijen zijn vervoerd die vorig jaar uit de Rotterdamse Kunsthal zijn gestolen. Dat melden de Roemeense televisiezenders Antena 3 en PRO TV en het Roemeense persbureau Mediafax dinsdag.

De koffer is opgegraven in een tuin in het dorpje Carcaliu, de woonplaats van de hoofdverdachte in deze zaak, de Roemeen Radu Dogaru. In de tuin werd ook een laptop opgegraven die inmiddels voor onderzoek is overgebracht naar het politiebureau in Boekarest. De koffer is eigendom van Dogaru, zegt de Roemeense politie.

Politie vindt koffer in zaak Kunsthal-roof
Politie vindt koffer in zaak Kunsthal-roof (Foto: ANP)

Thief 4 in de maak voor pc en PS4

Het sluipspel Thief 4 is in de maak voor pc en PlayStation 4. In de schoenen van hoofdpersoon Garrett moeten spelers alles van waarde proberen te stelen. Het spel moet volgend jaar op de markt komen. Dat schrijft het Amerikaanse tijdschrift Game Informer. Waarschijnlijk wordt het spel ook voor de nieuwe Xbox gemaakt.

Het is het doel van Garrett om rijk te worden, maar burgers in de stad worden onderdrukt door 'de Baron' en een groot deel van de bevolking is zwak en ziek. Gamers krijgen tijdens het uitvoeren van missies de mogelijkheid problemen op verschillende manieren aan te pakken. Zo is het vermoorden van bewakers een optie, maar geen noodzakelijkheid.

Thief 4 wordt gemaakt door Eidos Montreal. Geruchten rond de game deden al bijna twee jaar de ronde. Het laatste spel in de reeks werd in 2004 uitgegeven.


Thief 4 in de maak voor pc en PS4 (Foto: Novum)

Mourinho: "We moeten veel en goed verdedigen"

Jose Mourinho denkt dat de kracht van Real Madrid vanavond tegen Manchester United vooral in de verdediging moet zitten. De coach van de Koninklijke is namelijk vol lof over Manchesters aanvallende kwaliteiten.

Toch moet Real scoren om door te gaan naar de kwartfinale van de Champions League. De 1-1 in het eigen Bernabéu maakt een doelpuntloos gelijkspel onvoldoende voor de Spanjaarden. "We zullen veel en goed moeten verdedigen," zei Mourinho daarover tijdens een persconferentie. "Maar als we eenmaal aan de bal zijn, is het onze beurt."

Alex Ferguson, de coach van Manchester United, deelt de mening van zijn Portugese collega. "We weten dat het sterkste punt van Real Madrid hun counters zijn," aldus de Schotse routinier. "Goed verdedigen is het sleutelwoord vanavond, aangezien beide ploegen aanvallend het sterkst zijn. Het gaat er dan ook niet om wie er scoort, maar wie het eerste doelpunt maakt. Ik denk dat degene die het best verdedigt door zal gaan."

De laatste keer dat beide oefenmeesters tegenover elkaar stonden, was in 2009. Mourinho verloor toen als hoofdcoach van Internazionale over twee wedstrijden met 2-0 van de Schotse oefenmeester.

PSV, VVV en Helmond starten regionale opleiding

PSV wil samen met VVV-Venlo en Helmond Sport een gezamenlijke regionale jeugdopleiding opzetten. De opleiding moet 1 juli van start gaan. Als de KNVB na beoordeling akkoord gaat met het plan, ontstaat de grootste jeugdopleiding van Nederland, melden de clubs dinsdag.

De beloftenelftallen vallen buiten de samenwerking, net als de E- en F-teams. PSV heeft reeds een samenwerkingsverband met FC Eindhoven, dat eveneens onderdeel uitmaakt van de nieuwe structuur. Ook VVV en eerstedivisionist Helmond werken al enkele jaren samen.

Technisch managers Marcel Brands (PSV) en Mario Captein (Helmond Sport) en algemeen directeur Wim Dusseldorp (VVV-Venlo) hebben de afgelopen periode intensief aan de definitieve opzet gewerkt. "Doelstelling van PSV is om de beste talenten van Zuid-Nederland naar Eindhoven te halen", laat Brands weten.

"Omdat er clubs op verschillende niveaus meedoen, kunnen jonge spelers altijd een betaald voetbalopleiding volgen. Qua achterland ontstaat er dadelijk een heel groot gebied om jeugdspelers te kunnen scouten en opleiden. Door middel van een krachtige samenwerking ontstaat er een bolwerk van jeugdopleidingen", aldus Brands.

Pechstein klaagt over dopingheksenjacht

Schaatsster Claudia Pechstein vindt dat de antidopingcontroleurs haar wel erg vaak opzoeken. De 41-jarige Duitse schrijft dat op haar website. In de afgelopen acht dagen werd ze vijf keer gecontroleerd. In de twee jaar sinds ze terugkeerde van een dopingschorsing klopten de controleurs 105 keer bij Pechstein aan, waarvan 86 keer onaangekondigd.

"Ik kan me met de beste wil van de wereld niet voorstellen dat er ergens op de wereld nog een atleet is die in zo'n korte tijd zo streng gecontroleerd is", schrijft Pechstein. Haar advocaat heeft dan ook zijn beklag gedaan bij de mondiale antidopingwaakhond WADA over de ongelijke behandeling van zijn cliënt.

Pechstein geeft overigens aan dat ze er niets op tegen heeft om dagelijks 'of zelfs twee maal per dag' gecontroleerd te worden. Dan moeten andere sporters echter wel hetzelfde behandeld worden, vindt ze. "Alleen als alle sporters, in welke sport dan ook, gelijk behandeld worden is deze strijd zinvol en alleen dan zijn ook resultaten mogelijk."

Kittel bezorgt Argos ritzege in Parijs-Nice

Marcel Kittel heeft de tweede etappe in Parijs-Nice gewonnen. De voor het Nederlandse Argos rijdende Duitser was na een rit over tweehonderd kilometer oppermachtig in de massasprint. De Italiaan Elia Viviani en de Australiër Leigh Howard strandden op de plaatsen twee en drie.

Viviani greep weliswaar voor de tweede dag op rij net naast de ritzege, maar krijgt wel de leiderstrui omgehangen. De renner van Cannondale neemt het geel over van Nacer Bouhanni, die letterlijk wegviel uit het klassement. De Fransman ging hard onderuit in een bocht en moest met verwondingen aan zijn gezicht worden afgevoerd.

De val van Bouhanni was een van de weinige opvallende momenten in de etappe. De groepjes die wegreden uit het peloton hadden nooit serieus kans van slagen.

De sprint in de straten van Cérilly werd geopend door Alessandro Petacchi, maar de Italiaan kwam op het bergop lopende wegdek veel te snel op kop. Kittel wachtte het juiste moment perfect af en snelde, dankzij goed voorbereidend werk van Tom Veelers, als eerste over de finish.

In het klassement verdedigt Viviani een voorsprong van zeven seconden op Sylvain Chavanel en Damien Gaudin. Lieuwe Westra staat vierde. Wilco Kelderman stijgt van de zevende naar de zesde plaats.

Mysterieuze Batman is maaltijdbezorger

Het was niet Batman, maar een joker. Een dag nadat krantenkoppen over de hele wereld melding maakten van een als Batman verklede man die een verdachte bij de politie in het Engelse Bradford afleverde, is zijn identiteit bekend. De mysterieuze Caped Crusader is geïdentificeerd als Stan Worby, een maaltijdenbezorger.

De politie in Bradford was verbijsterd toen een deftige figuur in een slecht passend Batmankostuum in de vroege uren van 25 februari een 27-jarige man uitleverde, die werd gezocht voor inbraak. De vermeende misdaadbestrijder verdween vervolgens in het holst van de nacht.

De politie bracht maandag camerabeelden van het incident naar buiten en na veel speculatie onthulde de gemaskerde man dinsdag in de media zijn ware identiteit.

Mysterieuze'Batman' blijkt maaltijdbezorger
Mysterieuze'Batman' blijkt maaltijdbezorger (Foto: ANP)

Poepbacterie in taarten van Ikea

Ikea haalt in Nederland amandeltaarten uit de restaurants nadat in China poepbacteriën in de taart zijn gevonden. De Zweedse meubelgigant benadrukt dat het om een voorzorgsmaatregel gaat en dat er geen gevaar is voor de gezondheid.

Het gaat om de amandel-chocolade-butterscotchtaart. Dinsdag werd bekend dat de Chinese autoriteiten bijna twee ton aan taarten hebben vernietigd, omdat er te veel coliformbacteriën in zaten, die voorkomen in poep.

'Diane-35 verbieden heeft risico's'

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) blijft weigeren de Diane-35-pil uit de handel te nemen. Vrouwen die de pil slikken, zouden dan moeten overschakelen op een andere pil en daar zijn ook risico's aan verbonden, zei Schippers dinsdag in het vragenuur in de Tweede Kamer.

"Als Diane-35 uit de handel wordt gehaald, zullen veel gebruiksters van pil wisselen. Die alternatieven zijn ook niet zonder risico's. Ook zullen we een toename zien van het aantal ongewenste zwangerschappen, waarbij ook kans is op trombose", betoogde Schippers. Ze wil eerst een Europees onderzoek naar de bijwerkingen van de pil afwachten. Dat komt naar verwachting eind mei.

SP-Kamerlid Henk van Gerven had Schippers opgeroepen de pil uit de handel te nemen. Dat de minister dat weigert, bewijst volgens Van Gerven dat niet de volksgezondheid vooropstaat maar de belangen van de producent, de farmaciereus Bayer. "De minister moet het belang van de jonge vrouwen die deze pil slikken voorop stellen en zich niet verschuilen achter allerlei procedures."

De Diane-35-pil dient officieel voor de behandeling van acne, lichte overbeharing en een vette huid, maar werkt ook als anticonceptiepil. Schippers zei er rekening mee te houden dat Diane-35 ook wordt voorgeschreven als anticonceptiepil, ook al is dat niet toegestaan. Ze riep artsen op dit niet te doen. Diane-35 zit in het basispakket, lichtere anticonceptiepillen niet.

Frankrijk wil de pil uit de handel nemen, naar aanleiding van het overlijden van diverse gebruiksters. In Nederland zijn mogelijk elf vrouwen overleden door de pil. In bijna alle gevallen gaat het om zeer jonge vrouwen die overleden aan trombose of een longembolie. Huisartsen mogen de pil voorlopig niet meer voorschrijven aan nieuwe patiënten, omdat de risico's het grootst zijn in de eerste maanden van het gebruik.

Zieke Jochem Myjer zegt optredens af

Jochem Myjer heeft zijn voorstellingen van dinsdag en woensdag afgezegd. De 35-jarige cabaretier heeft griep en kan daarom niet optreden in De Storm in Winterswijk.

Myjer laat via zijn website weten dat hij de shows in gaat halen. Of hij donderdag wel optreedt in Winterswijk is nog onzeker.

"Ik lig als een rottend nijlpaard met forse griep in bed!", twittert de komiek. "Kan dus niet optreden vanavond in Winterswijk! Sorry!"

Mexico wil diplomatiek overleg over kernwapens

De Mexicaanse regering wil dat er nog dit jaar diplomatiek overleg wordt gevoerd over een internationaal verbod op kernwapens. Mexico deed het voorstel dinsdag op de slotdag van een conferentie van de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons in de Noorse hoofdstad Oslo. Aan de conferentie namen naast diplomaten uit ruim 130 landen ook VN-organisaties en het Internationale Rode Kruis deel.

Onderwerp van de conferentie waren de humanitaire gevolgen die kernwapens teweeg kunnen brengen. In 2008 leidde een discussie over de humanitaire gevolgen van clustermunitie ook tot diplomatiek overleg. Zo'n honderd landen, waaronder Nederland, schaarden zich achter een verbod op clustermunitie, maar niet de belangrijkste producenten en gebruikers daarvan, zoals de Verenigde Staten, China en Rusland.

Bekerfinale ook komende vier jaar in Rotterdam

De finale van de KNVB-beker zal ook de komende vier jaar in de Rotterdamse Kuip plaats hebben. Dat heeft de KNVB en stadion Feijenoord bekend gemaakt. Sinds 1989 is de Kuip het vaste stadion voor de bekerfinale.

Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal KNVB, is blij dat de komende vier finales van het bekertoernooi in de Kuip worden gespeeld. "Vanaf 1989 spelen we de bekerfinale in stadion Feijenoord. Inmiddels is dit een heuse traditie geworden. Omdat de samenwerking met betrekking tot de finale naar volle tevredenheid verloopt, hebben we het contract met nogmaals vier jaar verlengd", aldus Van Oostveen.

"Het is prettig te merken dat het stadion en Rotterdam het slotstuk van het bekertoernooi graag willen blijven huisvesten. Voor de bond is en blijft het immers één van de belangrijkste evenementen van het jaar." In de Kuip zijn inmiddels 38 bekerfinales gepeeld, waarvan 37 sinds de invoering van het betaald voetbal in het seizoen 1954/55. Op 24 juni 1950 werd voor het eerst de bekerfinale in de Kuip gespeeld. PSV won toen met 4-3 van HFC Haarlem. PSV en AZ spelen op donderdag 9 mei(hemelvaartsdag) in het onderkomen van Feyenoord de bekerfinale van dit seizoen.

Europese Commissie geeft 69 miljoen voor cultuur

Culturele instellingen in Europa hebben dit jaar via de Europese Commissie 69 miljoen euro te verdelen. De subsidie van het programma cultuur van de commissie wordt verspreid onder 37 landen, meldt Het Cultureel Contactpunt (CCP), specialist op het gebied van Europese cultuursubsidies.

In Nederland kregen 28 organisaties geld voor Europese samenwerkingsprojecten. Onder de instellingen die geld krijgen bevinden zich het Nederlands Letterenfonds, het Instituut voor Kunst en Cultuur, de Nederlandse Dansdagen en de Stadsschouwburg Amsterdam.

Politie mag eerder fouilleren

De mogelijkheden voor fouilleren worden uitgebreid. Burgemeesters kunnen voortaan voor maximaal twaalf uur een gebied aanwijzen waar de politie preventief op wapens mag fouilleren als dat noodzakelijk is voor de handhaving van de openbare orde. De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met een wetswijziging hiertoe van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

Het fouilleergebied kan worden ingesteld in geval van een plotselinge gebeurtenis, zoals een vechtpartij bij de uitgang van een discotheek of een dreigende confrontatie tussen voetbalhooligans in de buurt van een treinstations.

Nu heeft de burgemeester voor het aanwijzen van een zogeheten veiligheidsrisicogebied vooraf nog toestemming van de gemeenteraad nodig. Voortaan moet de burgemeester de raad zo snel mogelijk na het instellen op de hoogte brengen. Ook de officier en hulpofficier van justitie mogen zo'n gebied in het vervolg aanwijzen.

Rik De Saedeleer overleden

De Belgische oud-sportcommentator Rik De Saedeleer is zondag op 89-jarige leeftijd overleden. Dat melden Belgische media dinsdag.

Icoon De Saedeleer begon zijn carrière als voetballer. Nadat hij in 1954 een punt achter zijn loopbaan zette werd hij in 1958 gevraagd om voor de voorloper van de VRT te gaan werken. Na het WK in 1998 ging hij met pensioen.

De Saedeleer was in België een legende. Bij vele Vlamingen staan zijn uitspraken van de WK's van 1982 en 1986, toen België het goed deed, in het geheugen gegrift. In 2008 maakte hij tijdens het EK een comeback bij de commerciële zender VT4. In 2011 verscheen De Saedeleers biografie.

Doorzoeking bij vleeshandelaar om fraude

Het kantoor van een vleeshandelaar in Brabant is dinsdagmiddag door justitie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doorzocht in het onderzoek naar vermoedelijke vleesfraude. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt.

Behalve het Brabantse bedrijf is ook een bedrijf uit Cyprus betrokken. Volgens justitie zouden de bedrijven niet voldoen aan de traceringsverplichting voor vlees. Beide bedrijven worden verdacht van valsheid in geschrifte. Het OM onderzoekt nu waar het vlees vandaan komt en waar het naartoe gaat. Bij de doorzoeking is administratie in beslag genomen.

Volgens Omroep Brabant gaat het om Windmeijer Meat Trading uit Breda en vleeshandelaar Draap uit Cyprus, dat in handen is van de Nederlander Jan F. Britse media schreven eerder al dat F. mogelijk een centrale rol speelt in het Europese schandaal met paardenvlees.

De ondernemer werd begin vorig jaar nog veroordeeld in een vleesfraudezaak. Hij kreeg van de rechtbank in Breda een jaar cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk omdat hij Zuid-Amerikaans paardenvlees had verkocht als halal geslacht Nederlands rundvlees. Een Oosterhoutse vleeshandelaar kreeg een werkstraf voor medeplichtigheid.

De afgelopen weken werd in onder meer Groot-Brittannië, Zweden, Ierland en Polen paardenvlees aangetroffen in producten die werden gelabeld als rundvleesproduct.

Staatssecretaris van Landbouw Sharon Dijksma (PvdA) heeft woensdag een gesprek met de vleessector. Ze wil weten welke maatregelen er worden genomen om fraude te voorkomen. Dijksma wijst daarbij op de verantwoordelijkheid die de sector heeft en dat alles op alles moet worden gezet om het vertrouwen te behouden.

Fajah Lourens heeft nieuwe liefde

Fajah Lourens is weer verliefd. De 31-jarige actrice heeft haar nieuwe vriend afgelopen zomer leren kennen op Ibiza. "Ik ben verliefd, maar ik vind het wel eng", bekent Fajah aan radiozender FunX. "Spannend. Je wordt er ook zo onzeker van."

Lourens is blij dat haar nieuwe liefde haar niet op handen draagt. "Het is niet iemand die mijn reet likt. Ik heb weleens een vriendje gehad die echt alles deed."

Eind 2010 strandde haar relatie met Daniel Surig, met wie ze bijna zeven jaar samen was. "De afgelopen tweeënhalf jaar dat ik vrijgezel was zijn er wel wat mannen de revue gepasseerd", bekent ze.

Ondanks dat Fajah, die al twee kinderen heeft uit eerdere relaties, weer verliefd is zit een liefdesbaby er niet in. "Nee, ben je gek. Geen kinderen meer, ik laat een knoop leggen bij mij."

M. vergelijkt zichzelf met Armstrong

Een opvallende vergelijking van zedenzaak-hoofdverdachte Robert M.

M. staat vanaf dinsdag in hoger beroep terecht voor het - vaak ernstig - misbruiken van 67 kinderen. Tegenover de rechter verklaarde M. disndagmorgen het vreemd te vinden dat er nooit aandacht wordt besteed aan 'de goede dingen die hij ook voor kinderen heeft gedaan'.

Hij vergeleek zichzelf hierin met wielrenner Lance Armstrong. Die weliswaar zeven Tourzeges binnenhaalde terwijl hij doping gebruikte, maar ook veel aandacht vroeg voor de strijd tegen kanker.

Sacha de Boer weg bij NOS journaal

Sacha de Boer stopt bij het NOS achtuurjournaal. Dat heeft de nieuwsomroep dinsdag bekendgemaakt. "Tijd voor andere dingen. 3 mei laatste keer", twitterde hoofdredacteur van NOS Nieuws Marcel Gelauff.

"Met pijn in het hart neem ik afscheid van de NOS en mijn collega's. Ik heb hier al die jaren met ongelooflijk veel plezier gewerkt", zegt De Boer in een door haar werkgever gepubliceerde reactie. Na 21 jaar dagelijkse deadlines heb ik enorme behoefte aan 'slow journalism'. Geen waan van de dag, maar langer aan een verhaal werken. Dieper ergens op ingaan."

De 45-jarige De Boer is naast nieuwspresentatrice ook fotograaf. Daar wil ze zich nu meer mee gaan bezighouden. Nu de vraag naar haar fotografie toeneemt, moet ze steeds vaker interessante klussen weigeren, zegt ze.

De carrière van De Boer bij de NOS begon in 1996. Eerst was ze ook verslaggever. Tien jaar geleden werd ze een van de vaste gezichten van het achtuurjournaal.


Sacha de Boer weg bij NOS achtuurjournaal (Foto: Novum)

Groot verschil in gezonde jaren man en vrouw

Nederland heeft binnen de Europese Unie het grootste verschil tussen man en vrouw als het gaat om het verwachte aantal gezonde leefjaren. Mannen die in 2011 zijn geboren leven naar verwachting 64 jaar in goede gezondheid en vrouwen 59 jaar, verwacht het Europese bureau voor statistiek Eurostat.

Alleen Litouwen heeft ook zo'n groot verschil, maar daar leven de vrouwen juist vijf jaar langer in goede gezondheid dan de mannen. Vrouwen in Litouwen worden gemiddeld 62 jaar. Onder leven in goede gezondheid wordt verstaan dat er geen sprake is van handicaps die minstens een halfjaar hebben aangehouden en zijn veroorzaakt door een gezondheidsprobleem.

Mannen in Zweden hebben bij geboorte de hoogste verwachting, namelijk 71,1 jaar. Daarna volgt Malta met 70,3 jaar en Noorwegen met 69,9 jaar. Bij de vrouwen voert Malta de lijst aan (70,7 jaar). Daarna volgen Zweden (70,2) en Noorwegen (70). Deze drie landen zijn ook terug te vinden in de top 3 als het gaat om het aantal verwachte gezonde jaren op 50- en op 65-jarige leeftijd.

Letland scoort het slechtst. Daar kunnen pasgeboren meisjes op bijna 57 gezonde levensjaren rekenen en pasgeboren mannen op bijna 54 gezonde jaren.


Groot verschil in gezonde jaren man en vrouw (Foto: Novum)

Slachtoffer groepsverkrachting India krijgt prijs

De vrouw die vorig jaar na een groepsverkrachting in een bus in India overleed krijgt van de Amerikaanse regering de International Women of Courage Award. Dat werd dinsdag bekendgemaakt door het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken.

Het ministerie zei in een verklaring dat first lady Michelle Obama samen met minister van buitenlandse zaken John Kerry de onderscheiding gaat toekennen aan tien vrouwen. Naast het slachtoffer van de groepsverkrachting valt de eer ook ten deel aan Malalai Bahaduri uit Afghanistan, Julieta Castellanos uit Honduras en de Tibetaanse schrijfster Tsering Woeser uit China.

Vier arrestaties voor fraude met neptweelingen

De FIOD heeft dinsdag in Tilburg een criminele organisatie opgerold die verdacht wordt van het oplichten van banken en fraude met kinderopvangtoeslagen door middel van neptweelingen. Het gaat om vier familieleden die in totaal zo'n 1,6 miljoen euro opstreken met hun praktijken. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt. Bij de actie waren 160 agenten betrokken.

De verdachten lieten verschillende Oost-Europese vrouwen valse aangiften doen van de geboorte van tweelingen. Dat is onder meer gedaan in de gemeenten Tilburg, Den Bosch, Breda en Hengelo. Bij de Belastingdienst werden vervolgens toeslagen kinderopvang aangevraagd voor de tweelingen die vermoedelijk niet bestaan. Het viertal verdiende daar zo'n twee ton mee.

Verder werden verschillende banken opgelicht. Volgens Het OM richtten de verdachten eenmanszaken op die contant geld stortten bij de bank met zogeheten sealbags. In die zakken zat echter niet altijd het opgegeven geldbedrag.

De FIOD heeft nog zes Oost-Europese vrouwen op het oog die vermoedelijk meegewerkt hebben aan de fraudes. De zes staan internationaal gesignaleerd. Dinsdag zijn acht woningen in onder meer Tilburg doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op vijf auto's, waaronder verschillende Audi's, en administratie.

Kamer stemt in met verhogen leeftijdgrens alcohol

De Tweede Kamer heeft ingestemd met het verhogen van de leeftijd waarop alcohol mag worden gekocht van 16 naar 18 jaar. Een grote meerderheid van VVD, PvdA, CDA, SP, ChristenUnie, GroenLinks, SGP, 50Plus en de Partij voor de Dieren stemde dinsdagmiddag voor de initiatiefwet.

Het wetsvoorstel is ingediend door de ChristenUnie, PvdA, CDA en SGP en maakt ook het bezit van alcohol op straat en in de horeca strafbaar voor mensen onder de 18. Tijdens de behandeling vorige week in de Kamer werd al duidelijk dat een meerderheid achter de verhoging van de leeftijdsgrens stond. Het voorstel moet nog wel door de Eerste Kamer, maar dat zal gezien de steun van de oppositiepartijen weinig problemen opleveren.

De PVV en D66 zijn tegen het voorstel. PVV'er Fleur Agema sprak vorige week van betutteling. Zij vindt dat de verantwoordelijkheid bij de ouders ligt en niet bij de overheid. D66 vindt dat eerst de huidige wet moet worden gepoogd te handhaven, die het bezit van alcohol bij jongeren onder de 16 jaar strafbaar stelt.

Mexicaanse drugsbaron van rijkenlijst Forbes

De Mexicaanse drugsbaron Joaquin 'El Chapo' Guzman staat dit jaar niet meer op de rijkenlijst van het tijdschrift Forbes. Guzman verscheen in 2009 op de lijst met een geschat vermogen van een miljard dollar (768 miljoen euro). Tot 2012 stond hij nog op de lijst.

Guzman geeft leiding aan het Sinaloa-kartel, de machtigste drugsbende van Mexico. Sinds hij in 2001 ontsnapte uit een Mexicaanse gevangenis in een karretje met wasgoed houdt hij zich schuil.

Luisa Kroll van Forbes zei in een verklaring dat het besluit om Guzman van de lijst te halen is genomen, omdat vermoed wordt dat 'een steeds groter bedrag wordt besteed aan de bescherming van Guzman en zijn gezin'. "Als leider van het Sinaloa-kartel is hij een van de machtigste mensen op aarde, maar hij is niet langer iemand die we met een gerust hart miljardair kunnen noemen." Kroll merkte op dat niet bekend is waar Guzman zich schuil houdt en dat de cijfers over zijn vermogen dus niet kunnen worden geverifieerd.

Leerling vindt granaat op schoolterrein

Een leerling van een school in het Gelderse Oosterbeek heeft dinsdagmiddag op het schoolterrein een granaat uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft het projectiel tot ontploffing gebracht. Dat meldt de gemeente Renkum.

De jongen vond de granaat met de pin er nog in even na het middaguur. Hij liet de granaat vervolgens aan de schooldirecteur zien, die het projectiel direct weer naar buiten bracht en de politie belde.

Omdat in de gemeente vaker oude munitie uit de oorlog wordt gevonden heeft burgemeester van Renkum Jean Paul Gebben (VVD) dinsdag uit voorzorg het park achter de school afgezet. In de komende dagen moet duidelijk worden of het gebied nader wordt onderzocht op aanwezigheid van andere explosieven.

Kliniek vliegt Amsterdamse snurkers naar Weert

Een kliniek voor mensen die snurken of kampen met een slaapapneu vliegt sinds deze maand patiënten uit Amsterdam en omgeving naar Limburg voor behandeling in Weert. "In Amsterdam hebben we lange wachttijden en onze hoofdvestiging in Weert kan de toevoer wel aan", zegt een woordvoerder van de Kliniek voor Slapen en Apneu.

De kliniek zegt de kosten voor eigen rekening te nemen. "Vliegen is niet zo duur meer. We hebben een goede deal kunnen sluiten met Maastricht Airlines." De patiënten vliegen van Schiphol naar Maastricht. Vervolgens kunnen ze in Weert, ruim een halfuur rijden, hun beugel die het snurken moet tegengaan ophalen. De heen- en terugreis worden door de kliniek betaald.

Wat dit kost wil de woordvoerder niet zeggen, maar het zou minder dan honderd euro zijn. Mensen die last hebben van snurken krijgen niets van hun behandeling vergoed van hun verzekeraar, maar mensen bij wie sprake is van slaapapneu wel. Door slaapapneu, snurken waarbij soms de ademhaling stokt, neemt het risico op een hartaanval, hersenbloeding of hoge bloeddruk toe.

Volgens de woordvoerder is er geen sprake van dat zorgverzekeraars voor de vliegreis opdraaien. "Die nemen wij voor eigen rekening en het is een mooie manier om de wachttijd in te korten." De slaapbeugel per post opsturen is geen optie omdat de beugel met de hand op maat wordt gemaakt.

Mannen opgepakt met 956 statiegeldkratjes

Twee mannen uit Weesp zijn maandag aangehouden omdat ze de herkomst van 956 lege statiegeldkratjes niet konden verklaren. De politie vermoedt dat de groentekratjes, die een waarde van meer dan 3600 euro vertegenwoordigen zijn gestolen.

Het duo van 19 en 21 jaar had kratjes opgestapeld in een bestelbus. De bestuurder viel op omdat hij rond 19.15 uur te hard reed en onvoldoende afstand hield op de snelweg bij Amsterdam.

De twee konden niet uitleggen waar de kratten vandaan kwamen. De politie stelt een onderzoek in naar de herkomst van de kratjes.

VVD wil meer ganzen uit de lucht schieten

De VVD wil meer maatregelen tegen ganzen rondom Schiphol. Dat heeft VVD-Kamerlid Ton Elias dinsdag gezegd naar aanleiding van de noodlanding die een toestel van Easyjet maandagavond moest maken na een aanvaring met vier tot zes kolganzen.

De huidige aanpak van ganzen is volgens de VVD onvoldoende. "Zolang zes van die beesten een vliegtuig bijna laten crashen, is er iets mis", stelde Elias in het wekelijkse vragenuur. "Ze moeten of uit de lucht worden geschoten, of worden vergast. Mensen moeten veilig kunnen vertrekken van en aankomen op Schiphol."

Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) zei dat er al veel gebeurt om ganzen uit de buurt van de luchthaven te houden. Zo worden er vogels afgeschoten en is er een nieuw detectiesysteem waarover hoge verwachtingen bestaan.

Dijksma wees verder op het bestaan van de zogeheten regiegroep vogelaanvaringen. Die zal de komende tijd nog verdere maatregelen nemen, zei Dijksma.

'Den Bosch niet akkoord met straf na spreekkoren'

FC Den Bosch gaat niet akkoord met het schikkingsvoorstel van de KNVB naar aanleiding van de oerwoudgeluiden in de bekerwedstrijd tegen AZ. Dat meldt Voetbal International. Den Bosch moest van de aanklager 12,5 duizend euro betalen. Bovendien werd er een voorwaardelijke straf van een wedstrijd zonder publiek opgelegd.

Den Bosch heeft de beslissing nog niet officieel bij de KNVB gemeld, laat de voetbalbond desgevraagd weten. Ze hebben daarvoor nog tot uiterlijk woensdag de tijd. Bij de eerstedivisionist was er dinsdag niemand bereid om een reactie te geven. Den Bosch verloor de bekerwedstrijd eind januari voor eigen publiek met 5-0.

Vaticaan wacht nog op vijf kardinalen

Het Vaticaan wacht nog op vijf kardinalen die onderweg zijn naar Rome. Volgens woordvoerder van het Vaticaan Federico Lombardi zijn tot dusverre 110 kardinalen in Rome gearriveerd. Er wordt pas een datum voor het begin van het conclaaf vastgesteld als alle kardinalen aanwezig zijn.

Dinsdag kwamen de kardinalen net als maandag bijeen voor overleg ter voorbereiding van het conclaaf. De kardinalen willen meer informatie over de afhandeling van de bureaucratie in het Vaticaan. Eerder heeft een aantal kardinalen al aangegeven tot op de bodem te willen uitzoeken in hoeverre aantijgingen van corruptie en vriendjespolitiek in de hogere echelons van de Heilige Stoel kloppen.

Eveneens dinsdag stuurden de kardinalen een telegram naar de gepensioneerde Benedictus XVI. In het telegram wordt de emeritus paus bedankt voor zijn 'onvermoeibare werk in de wijngaard van de Heer'.

Vier jaar cel voor bezwangeren stiefkleindochter

Een 40-jarige man uit Reek die de 14-jarige kleindochter van zijn partner heeft bezwangerd is dinsdag veroordeeld tot vier jaar cel. De man pleegde twee jaar lang ontucht met het kind. De rechtbank in Den Bosch heeft ook geoordeeld dat de man het slachtoffer vijftienduizend euro moet betalen.

De man pleegde vanaf medio augustus 2010 ontucht met het meisje, dat toen 12 jaar was. Het kind woonde sinds haar vierde bij de verdachte en zijn partner in. Het misbruik duurde voort tot 23 augustus 2012, toen aangifte werd gedaan. Het kind heeft in de 23e week van haar zwangerschap een abortus ondergaan.

Tegen de man was een celstraf van zes jaar geëist. De man heeft bekend, maar stelt dat hij zich niet zo vaak aan het meisje vergreep als de tiener beweert. De rechtbank gaat daar voor een deel in mee en heeft de man mede daarom een lagere straf opgelegd.

Voorzorgslanding Hercules op vliegbasis Eindhoven

Een Hercules C130 heeft dinsdagmiddag een voorzorgslanding gemaakt op vliegbasis Eindhoven vanwege een technisch probleem met een van de motoren. Door nog onduidelijke oorzaak viel de motor uit tijdens een militaire trainingsvlucht en maakte het toestel rechtsomkeert, laat een woordvoerder weten.

Het incident gebeurde even na 14.00 uur. Volgens de woordvoerder is er geen sprake geweest van gevaar. "Ook met drie motoren kan een Hercules nog prima vliegen", aldus de zegsman. Aan boord van het vliegtuig waren vier bemanningsleden. Momenteel wordt onderzocht waar de motorproblemen door ontstonden.


Voorzorgslanding Hercules op vliegbasis Eindhoven (Foto: Novum)

Meest nietszeggende Oz-interview tot nu toe

'Press junkets', het vreselijke moment voor acteurs en actrices waarop zij praten met journalisten. De hele dag door krijgen ze dezelfde vragen en geven dezelfde antwoorden, maar in enkele gevallen ontstaat er iets leuks uit een interview.

BBC Radio 1-interviewer Chris Stark heeft een gesprek met actrice Mila Kunis over de film Oz: The Great And Powerful. Het is al snel duidelijk dat het een gesprek is waar je werkelijk niets te weten komt over Oz. Dit wordt na ongeveer vijf minuten pas opgemerkt door iemand van de maatschappij, maar het mag niet baten. Na een standaard praatje van Kunis vallen de twee weer snel terug op trouwerijen, het uitvragen van Kunis voor een date en nog veel meer.

Over Oz: The Great And Powerful gesproken, op 14 maart heeft FOK! een exclusieve voorstelling van de film. In dit topic kan je meer lezen over de actie.

Leider Bouhanni na val uit Parijs - Nice

Leider Nacer Bouhanni heeft Parijs – Nice tijdens de tweede etappe moeten verlaten. De Franse kampioen kwam tijdens de rit ten val, viel op zijn kin en hield daaraan diverse verwondingen in het gezicht over. De renner van FDJ werd vervolgens met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Gisteren won Bouhanni nog de eerste etappe door in de sprint Alessandro Petacchi te verslaan. Hij nam door die winst tevens de leiderstrui over.

'EA stopt met Dead Space-reeks'

Electronic Arts trekt de stekker uit de schietspelreeks Dead Space. Aanleiding is de tegenvallende verkoop van het derde deel in de serie. Dat schrijft gamenieuwssite VideoGamer op basis van anonieme bronnen. Van Dead Space 3 zijn naar schatting minder dan een miljoen exemplaren verkocht, terwijl gerekend werd op vijf miljoen.

Daar waar de eerste twee Dead Space-spellen erg gericht waren op horror en schrikmomenten, heeft Electronic Arts met het derde deel aangestuurd op actie. De uitgever eiste van gamestudio Visceral dat Dead Space 3 voor een breed publiek gemaakt werd. Zo introduceerde de game de optie het spel met twee spelers te doorlopen.

De eerste Dead Space werd in 2008 met open armen ontvangen door recensenten, maar was geen commercieel succes. Het tweede deel deed het met drie miljoen verkochte exemplaren aanzienlijk beter.


'EA stopt met Dead Space-reeks'

Spelers Rode Ster Belgrado te arm om eten te kopen

De Servische voetbalclub Rode Ster Belgrado komt niet ongeschonden de financiele crisis door. De club, trotse winnaar van de Europa Cup 1 in 1991, heeft een schuld van ongeveer vijftig miljoen euro en kan daardoor nauwelijks de salarissen betalen.

De spelers van de club krijgen vanaf november slechts 600 euro per maand, waardoor ze nauwelijks geld hebben om hun eten en huur te betalen. "Ik geloof in de kracht van dit team, maar hongerige spelers kunnen niet presteren", aldus trainer Jankovic van de club in de Servische media. "De situatie is hier nog nooit zo zwaar geweest. De problemen stapelen zich op en er is geen oplossing."

De prestaties lijken nog niet te lijden onder de honger van de spelers. Rode Ster staat momenteel tweede in de competitie met vijf punten achterstand op plaatsgenoot Partizan en nog een wedstrijd te goed.

Contador wil DNA afstaan om onschuld te bewijzen

Alberto Contador heeft nogmaals aangegeven dat hij alles zou willen doen om de onderste steen boven te krijgen in de zaak rond dopingarts Eufemiano Fuentes. De Spanjaard zei tegen de Spaanse krant Marca dat hij desnoods ook zijn DNA af zou willen staan om zijn onschuld te bewijzen.

"Ik zou dat willen doen zodat het voor eens en altijd duidelijk is", aldus Mister zero-comma-zero-zero-zero-zero-zero-zero-zero-zero-zero-zero-cinco tegen de Spaanse krant. "Ik zou er geen moment over na hoeven te denken. Als het mij wordt gevraagd, sta ik DNA-materiaal af. Het is in het belang van het wielrennen dat alles naar buiten komt."

De renner van Saxo Bank hoorde eerder dit jaar dat hij niet als getuige in het proces rond Operación Puerto hoeft komen op te draven. Desondanks wordt hij nog steeds als verdachte in de zaak gezien in de ogen van wielerkenners en -volgers.

Contador wil DNA afstaan om onschuld te bewijzen. (Foto: Pro Shots)

Rebecca Hall naast Johnny Depp in Transcendence

Rebecca Hall heeft een rol in de sciencefictionfilm Transcendence te pakken. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. De 30-jarige Hall verslaat daarmee Rooney Mara en Emily Blunt die ook interesse hadden getoond in de rol van academica.

In Transcendence speelt ze de vrouw van een wetenschapper, een rol van Johnny Depp. Hij ontwikkelt een computerprogramma met een bewustzijn. Over de film is verder weinig bekend. Hall is bekend van films als The Town en Vicky Cristina Barcelona.

De opnamen gaan later dit jaar nog van start. Transcendence moet volgend jaar in de bioscopen draaien.


Rebecca Hall verkozen boven Emily Blunt (Foto: Novum)

Nederland met negen shorttrackers naar WK

Nederland neemt komend weekeinde met negen shorttrackers deel aan het WK in het Hongaarse Debrecen. Dat blijkt uit de selectie die bondscoach Jeroen Otter dinsdag onthulde. Het toernooi begint vrijdag en eindigt twee dagen later.

Bij de vrouwen strijden Jorien ter Mors en Yara van Kerkhof om de individuele medailles, voor de relay worden Sanne van Kerkhof en Lara van Ruijven aan de ploeg toegevoegd.

Niels Kerstholt, Sjinkie Knegt en Europees kampioen Freek van der Wart verdedigen de Nederlandse eer bij de mannen. Daan Breeuwsma en Christiaan Bökkerink rijden alleen de relay.

Nick & Simon brengen 154 singles uit

Het duo Nick & Simon brengen aankomende vrijdag 154 singles op een en dezelfde dag uit. De Volendammers brengen hun single Julia in 153 varianten uit.

Om te weten te komen welke vrouwennaam het populairst is brengt het Volendamse duo hun single 'Julia' uit in 154 varianten, ieder met een andere meisjesnaam. Aan de hand van de populariteit op iTunes zal worden gemeten welke meisjesnaam het populairst is.

De populairste single zal live voorgedragen aan 25 vrouwen met dezelfde voornaam. Deze zullen worden uitgenodigd om te komen kijken  naar het optreden van het duo in de Arnhemse Gelredome op 11 oktober.

Raidschema van World of Warcraft bekend

Blizzard heeft vandaag het schema bekend gemaakt van hun opkomende raid in patch 5.2: The Thunder King. Vanaf morgen is patch 5.2 beschikbaar voor World of Warcraft. 


Voor de raid Throne of Thunder heb je minimaal item level 480 nodig. Het schema is als volgt:

6 maart - Normal Throne of Thunder
13 maart - Heroic Throne of Thunder en wing 1 Last Stand of the Zandalari
20 maart - Wing 2 Forgotten Depths
3 april - Wing 3 Halls of Flesh-Shaping
17 april - Wing 4 Pinnacle of Storms

The Thunder KingThe Thunder King

Roger Rabbit verschijnt gerestaureerd op Blu-ray

De film Who Framed Roger Rabbit wordt volledig digital gerestaureerd om het 25-jarig jubileum te vieren. Het eindresultaat wordt gepresenteerd bij de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, zo laat de website Deadline vandaag weten.

Walt Disney Studios heeft de digitale transfer aangeleverd, volledig gerestaureerd van 35mm-filmrollen. Het restaureren ging samen met het vroegere werk van VistaVision en de originele soundtrack. Op 4 april wordt de film een maand lang in het Goldwyn Theater gedraaid, daarna verschijnt het werk op dvd en blu-ray.

Regisseur Robert Zemeckis is laaiend enthousiast. “Roger Rabbit heeft de beste animators, technici en talenten bijeen gebracht om dit waar te kunnen maken. Het is een mooie kans om ons werk te tonen aan mensen die de film kunnen herinneren, maar ook aan nieuw publiek.”

Who Framed Roger Rabbit won de Oscars voor Film Editing, Sound Effects Editing en Visual Effects. Verder was de film genomineerd voor de Oscar-onderwerpen Art Direction, Cinematography en Sound. Of er in Nederland een speciale jubileumscreening komt is nog onbekend, maar dat de dvd en blu-ray hier verschijnen is wel een feit.

PETA klaagt over walvisjacht in game

Dierenrechtenorganisatie PETA vindt het een schande dat er in de historische actiegame Assassin's Creed IV: Black Flag op walvissen gejaagd kan worden. De game zendt hiermee een verkeerde boodschap uit, laat de organisatie weten tegenover techwebsite Venture Beat. PETA benadrukt dat walvisjacht tegenwoordig nog altijd plaatsvindt.

Het is niet de eerste keer dat gamers in een Assassin's Creed-game kunnen jagen op wilde beesten. In Assassin's Creed III konden onder meer beren worden geslacht. PETA is niet blij met dit soort boodschappen in computerspellen. "We zien niet graag dat gamebedrijven het pijnigen en vermoorden van dieren promoten", liet de organisatie weten in een verklaring.

Assassin's Creed IV: Black Flag werd maandag onthuld door uitgever Ubisoft. De actiegame, waarin de speler in de achttiende eeuw een piraat in de Cariben speelt, ligt vanaf 1 november in de winkel.

Bokskampioen Klitschko vecht tegen Pianeta

Oekraïner Vladimir Klitschko, de huidige wereldkampioen zwaargewicht van vier verschillende boksbonden, zal zijn behaalde gordels verdedigen in een wedstrijd tegen Francesco Pianeta.

Klitschko verloor in zijn gehele loopbaan slechts drie keer. Daartegenover staan maar liefst 59 winstpartijen. Zijn tegenstander, de 28-jarige Pianeta, is in zijn carrière nog ongeslagen met 28 overwinningen en één gelijkspel.

Beide mannen kennen elkaar goed, want zij zijn voormalig sparringpartners. ,,Ik weet waar zijn zwakheden zitten en hoe ik die moet aanpakken. Ondanks dat ik de outsider ben, zal ik Klitschko knock-out slaan en de bokswereld op zijn kop zetten", aldus een zelfverzekerde Pianeta.

Adele keert terug voor 'Bond 24'

Een week nadat Adele haar nummer Skyfall de Academy Award voor Best Song heeft gewonnen hebben de producenten van de James Bond-reeks gevraagd of ze meer wilt zingen. Dit blijkt uit een bron van The Sun.

Volgens de Britse krant zegt de bron dat de producenten willen dat ze net zoals Dame Shirley Bassey een synoniem wordt voor Bond. "De producenten zijn zeer enthousiast hoe goed het nummer heeft aangeslagen en zij hopen dat Adele haar medewerken voor de volgende film hetzelfde zal doen."

Bassey had de soundtrack ingezongen voor Goldfinger, Diamonds Are Forever en Moonraker. Hoewel het zeer succesvolle hits zijn geworden hebben ze bij stukken na niet de verkoopaantallen van Adele haar nummer kunnen evenaren.

Cassano moet flink betalen voor ruzie met trainer

Antonio Cassano is in opspraak geraakt door een voorval met trainer Andrea Stramaccioni. De aanvaller moet nu een forse boete betalen aan de club.

Cassano liet zich vrijdag verbaal gaan op de training van Internazionale. Hoofdtrainer Andrea Stramaccioni was het lijdend voorwerp, waardoor Cassano niet meer bij de selectie zat voor het duel met Catania van zondag. Inter wist dat duel evengoed met 2-3 te winnen.

De Italiaanse club laat dinsdag weten dat dit voorval Cassano duur komt te staan. Via de officiële kanalen laat Inter nu weten dat Cassano een bedrag van maar liefst veertigduizend euro moet betalen. De Italiaans international bood maandag al zijn excuses aan richting trainer en teamgenoten, waarna hij weer mocht verschijnen op de training.

Het is niet voor het eerst in de carrière van Cassano dat hij in opspraak is geraakt. In zijn periodes bij AS Roma, Real Madrid en Sampdoria lag de aanvaller ook al overhoop met zijn trainers en moest hij meermaals wedstrijden missen door zijn wangedrag.

Noord-Korea dreigt met einde wapenstilstand

Noord-Korea heeft dinsdag gedreigd de wapenstilstand van 1953 op te zeggen als de Verenigde Staten en Zuid-Korea hun gezamenlijke militaire manoeuvres niet onmiddellijk stopzetten.

De oorlog in Korea van eind juni 1950 tot eind juli 1953 tussen het communistische noorden en het pro-westerse zuiden is gestopt met een wapenstilstand. De strijd werd 27 juli 1953 gestaakt toen een overeenkomst voor een wapenstilstand werd getekend die dankzij het initiatief van India en actie van de Verenigde naties tot stand was gekomen. De oorlog is officieel nooit beëindigd met een vredesverdrag.

Huntelaar wil wellicht afsluiten bij Schalke

Klaas-Jan Huntelaar verlengde onlangs zijn contract bij Schalke 04. De 29-jarige spits ligt tot 2015 vast in Gelsenkirchen.Met Schalke vergaat het Huntelaat momenteel niet best in de Bundesliga. Na een goede seizoenstart raakte de ploeg van interim-trainer Jens Keller in een vrije val en staat nu zesde in de Duitse competitie. "Ik ben hier niet tevreden mee", laat Huntelaar aan Bild weten.

Huntelaar heeft bij Die Königsblauen een contract tot de zomer van 2015. Als dit afloop is de spits 32 jaar. "Het kan heel goed dat ik op die leeftijd nog eens bijteken. Het zou dan goed kunnen dat ik mijn carrière hier bij Schalke afsluit."

De Oranje-international liet in een eerder stadium weten dat hij eventueel ook open stond voor een terugkeer naar Nederland. Zijn laatste club in de Eredivisie (Ajax) zou in dat geval zijn voorkeur hebben.

Releasedatum Resident Evil 6 vrijgegeven

Na een flinke box office van maar liefst $220 miljoen heeft filmmaatschappij Sony samen met Screen Gems het groene licht gegeven voor de zesde en waarschijnlijk laatste Resident Evil-film. De releasedatum van de film staat voor nu op 12 september 2014.

Hoewel er wel een datum vast staat is het nog volledig onbekend of de vaste franchiseregisseur Paul W.S. Anderson terugkeert. De kans is wel zeer groot dat dit gaat gebeuren, net zoals zijn vrouw en hoofdrolspeelster van de film Milla Jovovich.

Anderson vertelde eerder dat hij het plan had om Resident Evil: Retribution en het zesde deel back-to-back te filmen als de finale van de reeks. Dit heeft hij echter niet gedaan, maar hij gaf wel aan welke kant de reeks op zou gaan. De vijfde film eindigt met Alice (Jovovich) die met Albert Wesker (Jason O'Mara) op het dak van het Witte Huis staat, met Washington D.C. grotendeels in puin. Dit is een voorbode van het slot van de filmreeks: de volledige vernietiging van de Aarde zoals we het nu kennen.

Ook aan de terugkeer van O'Mara wordt niet getwijfeld. Voor nu is het wachten op updates, we houden je op de hoogte.

Aantal dopinggevallen blijft gelijk

Het aantal dopinggevallen in Nederland is ongeveer gelijk gebleven. Uit de dinsdag door de Dopingautoriteit bekendgemaakte cijfers blijkt dat de instantie in 31 gevallen aangifte van overtreding van de dopingregels heeft gedaan.

In 2011 deed de Dopingautoriteit 28 aangiftes, in 2010 23 en in 2009 27. In 2007 waren het er nog 56. Vorig jaar ging het in 26 van de gevallen om het gebruik van verboden stoffen. Bij 4 gevallen was er sprake van gebrekkige medewerking bij een controle en bij een geval om een overtreding van de regels rond de whereabouts.

"We kunnen spreken van een stabiele situatie", aldus directeur Herman Ram van de Dopingautoriteit. "Natuurlijk streven we naar nul, maar dat is onmogelijk. Al met al zien we geen reden ons beleid aan te passen."

Aantal dopinggevallen blijft gelijk
Aantal dopinggevallen blijft gelijk (Foto: ANP)

De pil is ook een medicijn

De anticonceptiepil is zo ingeburgerd in ons bestaan, dat we er niet eens meer over nadenken. Het is niet voor niets dat het DE pil wordt genoemd en niet een of ander anticonceptiemiddel. Wij meisjes gaan immers in de pubertijd naar de dokter, hebben met een rood hoofd een kort gesprek met de dienstdoende arts en krijgen één recept waarmee we de rest van ons vruchtbare leven naar de apotheek kunnen voor meer pillenstrips. Maar is dit wel zo normaal?

Tomb Raider-filmreboot lijkt te komen

De ontwikkeling van de derde Tomb Raider-film heeft zeer lang geduurd, maar er lijkt eindelijk schot in de zaak te zitten. Na het verschijnen van de meest recente game bekijkt spelontwikkelaar Crystal Dynamics naar de mogelijkheden om Croft terug in de bioscoop te krijgen.

"Het is voor zowel productiehuis GK Studios als voor ons belangrijk om de franchise eensgezind te maken", zo zegt Crystal Dynamics-eigenaar Darrell Gallagher. "Het is een goede samenwerking. We bekijken alle uitdagingen gelukkig op dezelfde manier. We wilden beiden geen vervolg op de voorgaande twee films, dus ze werken met deze schone lei die wij ze geven." Vooralsnog is de verdeling volgens Gallagher duidelijk: "Wij maken de games, zij de film."

Het spel Tomb Raider vertelt het verhaal over de eerste expeditie van Lara Croft en haar evolutie van een bange studente tot de geharde vrouw die we doorheen de jaren hebben leren kennen. Samen met haar excursieleden is ze op zoek naar het mythische eiland Yamatai. Bij het naderen van vasteland raakt hun schip The Endurance verzeild in een zware storm en breekt door een blikseminslag in twee. Lara strandt op het eiland en wordt na het terugvinden van haar groep ontvoerd. Zo ontdekt ze dat de schipbreukelingen van The Endurance lang niet de enige levende zielen op Yamatai zijn.

Wii U krijgt kleine update

Nintendo heeft een kleine update aangekondigd voor Wii U die vanaf vandaag beschikbaar is. Firmware-versie 2.1.3 is de eerste update voor de Wii U dit jaar sinds de update van december 2012.


De update bedraagt ongeveer 30 MB en verbetert de stabiliteit van het systeem. In april en ergens in de zomer komt Nintendo nog met twee grotere updates naar Wii U die nieuwe functies en verbeteringen met zich meebrengen. 
 

Wii U-update

Lenny Kravitz afgewimpeld als Marvin Gaye

Lenny Kravitz gaat toch niet Marvin Gaye spelen in de biografische film Sexual Healing. Marvin Gaye III vond het maar niets dat de rocker in de huid van zijn overleden vader zou kruipen. Zijn wens is uitgekomen, want Jesse L. Martin neemt de rol van Kravitz over. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De 44-jarige Martin is bekend van de tv-serie Law & Order. De reden dat Kravitz de filmrol laat schieten, is niet bekendgemaakt. Marvin Gaye III zei vlak na de bekendmaking de keuze voor de 48-jarige Kravitz 'schokkend' te vinden. Hij is bevriend met Kravitz en was van plan hem persoonlijk te overtuigen de rol niet aan te nemen.

Gaye III noemde het hele filmproject beschamend, omdat Sexual Healing vooral zou gaan over de jaren dat de soullegende kampte met een drugsverslaving en depressies. "Ze proberen een film te maken over zijn dieptepunt, maar kennen niet eens het hele verhaal", zei hij desgevraagd. Gaye kwam uit zijn moeilijke periode, maar werd in 1984 na een ruzie doodgeschoten door zijn vader.

De producenten, onder wie James Gandolfini, lijken naar Gaye III te hebben geluisterd, want ook de plot is aangepast. Sexual Healing begint nu als Marvin Gaye en de Belgische muziekpromotor Freddy Cousaert, gespeeld door Brendan Gleeson, zijn carrière weer op de rails proberen te krijgen. De opnamen gaan in maart van start.


Lenny Kravitz afgewimpeld als Marvin Gaye (Foto: Novum)

Bijstandsgezin heeft 5 euro voor sport en uitgaan

Een bijstandsgezin met twee kinderen houdt maandelijks vijf euro over voor cadeautjes, sport en uitgaan. De kinderbijslag en het kindgebonden budget voldoen dus niet om de extra uitgaven die bij kinderen komen kijken te dekken, concludeert het Nibud dinsdag uit cijfers die het instituut voor budgetvoorlichting op een rij heeft gezet in het Budgethandboek 2013.

In 2008 hield een gezin met twee kinderen volgens het instituut maandelijks nog 121 euro over om deel te nemen aan sociale activiteiten. Nu dat vijf euro is, betekent dat volgens het Nibud dat kinderen niet naar verjaardagen van vriendjes kunnen, geen geld hebben om te sporten en geen bijdragen voor schooluitstapjes kunnen betalen.

Het kost een gezin minstens 244 euro per maand om op een normale manier sociaal mee te kunnen draaien, stelt het Nibud. De bijstandsuitkering voor een gezin is net zo hoog als voor een stel zonder kinderen, namelijk 1256 euro. De kosten voor kinderen moeten worden gedekt met de kinderbijslag en het kindgebonden budget. Als ook andere toeslagen mee worden gerekend heeft een gezin maandelijks 1811 euro aan inkomsten.

Dat dit niet meer genoeg is, komt volgens het Nibud doordat de vaste lasten de afgelopen vijf jaar sterk zijn gestegen. Aan vaste uitgaven gaat bij gezinnen in de bijstand bijna 45 procent van het inkomen op door hogere huur- en energiekosten. Aan verzekeringen zijn bijstandsgezinnen twintig procent van hun inkomen kwijt, mede door het verhoogde eigen risico bij de zorgverzekering.

Het Nibud is bezorgd dat steeds meer Nederlanders een minimuminkomen hebben. Vooral voor kinderen zou het slecht zijn als zij niet aan sociale activiteiten kunnen deelnemen omdat dat invloed zou hebben op de rest van hun leven. Eind vorig jaar zaten 325 duizend mensen in de bijstand. Binnen die groep vallen 37 duizend gezinnen.

Om van de bijstand rond te kunnen komen, moeten mensen goed hun hand op de knip kunnen houden, alle toeslagen weten aan te vragen en geen schulden hebben. Ook moeten zij volgens het Nibud door de gemeente worden ondersteund.

Directeur Hofnarretje had vermoedens over Robert M.

Albert Drent, de directeur van kinderdagverblijf 't Hofnarretje, heeft Robert M. gevraagd naar pedofiele gevoelens. Dat heeft Robert M. verklaard tijdens zijn verhoren, zo werd dinsdag duidelijk op de eerste dag van de behandeling van zijn hoger beroep. Het kindermisbruik van M. was toen al jaren aan de gang.

Drent zou M. de vraag of hij seksuele gevoelens had voor kinderen in 2010 hebben gesteld. Dat zou zijn gebeurd nadat hij een zonnetje had getekend op de buik van een van de kinderen in het kinderdagverblijf. De voorzitter van het hof refereerde aan die verklaring van M., waar verder niet op werd ingegaan. In 2007 misbruikte M. voor het eerst een kind op de Amsterdamse crèche, die Drent inmiddels heeft verkocht.

M. sprak in Nederland een huisarts over zijn seksuele gevoelens voor kinderen. Hij weersprak het beeld dat hij dat slechts zou hebben gedaan in bedekte termen. Hij sprak over 'ongepaste lichamelijke reacties' en vertelde 'bang te zijn voor de toekomst'. De eerste huisarts zou hem hebben gezegd dat hij, destijds ongeveer 22 jaar, nog jong was, en dat het bij het leven hoorde. Een verzoek om een libidoremmend middel werd volgens M. afgewezen.

Een tijd later kwam M. bij een tweede huisarts, na een verhuizing. Bij hem voelde de nu 29-jarige hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, zich niet serieus genomen met lichamelijke klachten. Zijn gevoelens voor kinderen bracht hij daarop nooit ter sprake.

M. gaf dinsdag sterker dan eerder toe dat hij wist dat hij fout zat. Op de vraag of hij wist dat hij een grens overschreed met het misbruik antwoordde hij volmondig 'ja'. Hij zou meerdere malen hebben overwogen zelfmoord te plegen, wat hij ook besproken zou hebben met zijn echtgenoot en medeverdachte Richard van O.

Ook in uiterlijk zijn de verschillen met de behandeling voor de rechtbank een jaar geleden frappant. Waar M. toen geregeld verscheen in een zwarte capuchontrui en een matje, betrad hij dinsdag fris gekapt en in driedelig pak de zittingszaal van het nieuwe Paleis van Justitie in Amsterdam.

M. benadrukte dat hij in zijn werk met kinderen ook veel goeds heeft gedaan voor kinderen. Hij vergeleek zich in de eerste uren van de behandeling van het hoger beroep, waarvoor het hof zo'n tien zittingsdagen nodig denkt te hebben, met Lance Armstrong. Ook al waren diens wielersuccessen mede te danken aan het gebruik van doping, hij heeft met zijn stichting die fondsen wierf en aandacht vroeg voor kanker volgens M. ook veel goeds gedaan.

De vergelijking met Armstrong volgde op een vergelijking die werd getrokken door de voorzitter van het hof. Die vroeg of M. zich kon vinden in de vergelijking met iemand die altijd de ramen lapt, vervolgens het huis in brand steekt en dan roept: maar ik heb altijd de ramen gelapt.

M. staat terecht voor het misbruik van 67 jonge kinderen. Het hof verwacht vooralsnog in de zaak tegen M. en diens echtgenoot en medeverdachte Richard van O. - die dinsdag 40 wordt - uitspraak te kunnen doen op 2 mei.

Extra controles panden Amsterdam om troonswisseling

In het centrum van Amsterdam wordt de veiligheid van zo'n honderd gebouwen voorafgaand aan de troonswisseling nog eens onder de loep genomen. Het gaat vooral om hotels, parkeergarages en andere grote 'verblijfsgebouwen' als de Beurs van Berlage, meldt een zegsman van het stadsdeel centrum.

Het stadsdeel gaat onder meer kijken of de vergunningen wel actueel zijn en of aan de voorwaarden in die vergunningen wordt voldaan. "Wij willen dat bij ons alles rondom afgegeven vergunningen klopt. Onze administratie is nu nog niet helemaal up-to-date."

De gemeente wil ook dat de ondernemers aan eisen voldoen op het gebied van vluchtroutes en het maximaal aantal mensen dat wordt toegestaan in een pand.

Het stadsdeel maakt twee tot drie extra mensen vrij voor de controles van panden, vooral rond Damrak en Rokin. Niet alle panden krijgen daadwerkelijk bezoek van het stadsdeel; voor sommige zal het tegen het licht houden van alle administratie volstaan, aldus de zegsman. "We willen aan alle kanten zeker zijn dat het klopt."

Amsterdam verwacht de komende tijd een fikse hoeveelheid toeristen. Niet alleen komen veel mensen naar de hoofdstad vanwege de troonswisseling, maar ook omdat Amsterdam dit jaar het vierhonderdjarig bestaan van de grachtengordel viert.

De verantwoordelijkheid voor het voldoen aan de regels blijft bij de ondernemers liggen, aldus de woordvoerder. "Maar we willen niet hebben dat we achteraf zeggen: hadden we het maar gecontroleerd."

Nieuwe toezichthouders voor Groninger Museum

Het Groninger Museum heeft nieuwe toezichthouders aangesteld. Zowel de directeur van de Rotterdamse Kunststichting Inez Boogaarts als oud-wethouder van Groningen Henk Pijlman gaat de gelederen van de raad van toezicht versterken, meldt het museum dinsdag.

Boogaarts was voorheen cultureel attaché in Düsseldorf en is werkzaam bij de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur. Pijlman was als wethouder onder meer verantwoordelijk voor cultuur en is nu bestuursvoorzitter van de Groningse Hanzehogeschool.

Het museum kampte de afgelopen jaren met grote financiële problemen. Daarop kreeg de instelling van gemeente en provincie tweeënhalf miljoen euro om een faillissement af te wenden. Directeur Kees van Twist moest opstappen en is inmiddels vervangen door Andreas Blühm.

Pathé brengt kunst in de bios

Vanuit een comfortabele bioscoopstoel met een grote bak popcorn binnen handbereik internationale topkunstwerken bewonderen. Bioscoopketen Pathé brengt vanaf volgende maand enkele grote kunstexposities in vermaarde musea naar het Hollandse witte doek. Dat kondigde de exploitant dinsdag aan.

Onder de noemer Exhibition begint de serie op donderdag 11 april met een registratie van de expositie Manet: Portraying Life. De tentoonstelling in de Royal Academy of Arts in Londen brengt alle bekende portretten van de Franse meester samen. De expositie is te zien op de schermen van Pathé Tuschinski in Amsterdam, Pathé Buitenhof in Den Haag en Pathé Groningen.

Pathé brengt kunst in de bios
Pathé brengt kunst in de bios (Foto: ANP)

Detailhandel eurozone krimpt minder snel

De detailhandel in de eurozone is in januari minder hard gekrompen dan in de vier maanden daarvoor. Vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder werden 1,3 procent minder producten verkocht. In december kromp het volume nog met drie procent. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat dinsdag.

Vergeleken met de maand december, steeg het aantal verkochte producten in de muntunie met 1,2 procent. Vooral niet-voedselproducten deden het goed ten opzichte van december, met een plus van twee procent. Vergeleken met januari 2012 staat de non-foodsector echter nog steeds in de min, met een 3,1 procent lager volume.

Het Nederlandse detailhandelscijfer over januari werd niet bekendgemaakt. Van de landen waar de data wel van bekend zijn, zagen de andere twee Benelux-landen België en Luxemburg de detailhandel het snelst groeien, met groeicijfers van respectievelijk 8,4 en 7,1 procent. Slovenië was de snelste daler, met een krimp van 7,6 procent.

De cijfers van Eurostat zijn gecorrigeerd voor een verschil in het aantal werkdagen en seizoensinvloeden.

Robert M. herhaalt voorkeur jonge kinderen

Robert M., hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, heeft zich dinsdag wederom bereid getoond frank en vrij te verklaren over de ontwikkeling van zijn seksuele voorkeur voor (zeer) jonge kinderen. M. staat vanaf dinsdag in hoger beroep terecht voor het - vaak ernstig - misbruiken van 67 kinderen.

Het hof heeft 10 dagen uitgetrokken voor het proces. Dinsdag is gereserveerd voor de feitenbehandeling en het verhoor van de 29-jarige M. Voorzitter Helma Tilleman zei dat het niet de bedoeling is om alles wat vorig jaar al bij de rechtbank is besproken, opnieuw te doen. Het hof heeft nog tal van vragen die destijds niet aan de orde zijn gekomen. De rechtbank veroordeelde M. vorig jaar tot 18 jaar cel en tbs.

M. is dinsdag in pak naar de zitting gekomen. Hij verklaarde bij zijn eerder afgelegde bekentenissen te blijven. In het vooronderzoek is M. in totaal 225 uur verhoord. Hij heeft veel van het misbruik tot in de kleinste details opgebiecht. Voor het hof bleek hij, net als eerder bij de rechtbank, strijdbaar en erop gebrand uit te leggen hoe zijn geaardheid zich heeft ontwikkeld. De nu 29-jarige M., geboren en opgegroeid in Letland, kwam er in zijn vroege puberteit achter dat hij seksuele gevoelens had voor heel jonge kinderen.

Robert M. verklaart weer frank en vrij
Robert M. verklaart weer frank en vrij (Foto: ANP)

Verbeek: "Nog geen verontrustende geluiden"

Gertjan Verbeek en AZ zitten in zwaar weer. Ondanks het halen van de bekerfinale vergaat het de ploeg niet best in de Eredivisie en komt de nacompetitie dichterbij. De Alkmaarders bevinden zich in een penibele situatie. Met nog negen wedstrijden voor de boeg moet AZ oppassen dat het niet in de gevarenzone komt. Het enige wat AZ nog uit die zone houdt is een beter doelsaldo dan de nummer zestien Roda JC.

Van onrust wil Verbeek nog niet spreken. "Maar intern hebben we wel discussies", zei de coach tegenover De Telegraaf. "Het feit, dat we nu zo presteren, heeft absoluut consequenties voor het team voor volgend jaar."

"Intern is er geen onrust, maar wel bezorgdheid en zijn er discussies of je het nu anders moet doen. Maar we zullen als leiding vertrouwen en eenheid uit moeten blijven stralen. Daar hebben we allemaal onze verantwoordelijkheid in. En ik ben eindverantwoordelijk, dus zal ik het aan de praat moeten krijgen", aldus Verbeek.

Verbeek ziet nog geen onrust bij zijn ploeg AZ. (Foto: Pro Shots)

Extreemrechts Duitsland krijgt nul op rekest

De Duitse extreemrechtse partij NPD is er niet in geslaagd het constitutionele hof ervan te overtuigen dat haar programma binnen de kaders van de grondwet valt. Het hof gaf de partij nul op het rekest.

De NPD stapte waarschijnlijk naar het hof in de hoop een verbod door de zestien Duitse deelstaten voor te zijn. De deelstaten willen bij het constitutionele hof een verbod op de partij afdwingen, omdat de racistische, xenofobische en antisemitische agenda van de NPD in strijd met de grondwet zou zijn.

De partij stapte zelf als eerste naar het hof, om te laten verklaren dat de NPD wel binnen de grondwet blijft. Volgens de partij schonden regering en parlement haar rechten door haar ongrondwettelijk te noemen.

Microsoft stopt campagne tegen Google

Microsoft stopt binnenkort met zijn campagne tegen Google en haar diensten. De campagne lijkt geen effect te hebben gehad.

Met de campagne Scoogled! richtte Microsoft haar pijlen op de maildienst van Google. Op de speciaal opgezette website scroogled.com plaatste zij verwijzingen naar nieuwsberichten en quotes om Gmail hiermee zwart te maken. Hierbij werd vooral gericht op de privacy van de gebruiker.

Eerder viel de softwaregigant al andere diensten van Google aan. Begin vorig jaar viel het met de campagne Bing it on! specifiek de zoekmachine aan. Later richtte zij haar pijlen op de vergelijkingsdienst. Deze campagne werd ook vroegtijdig afgebroken.

Of Microsoft de campagne als succesvol ervaart is niet bekend. Het marktaandeel van Google bleef stabiel.

Veiligheidsraad bespreekt Noord-Korea

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bespreekt dinsdag (vanaf 17.00 uur Nederlandse tijd) in een spoedzitting de laatste nucleaire proeven van Noord-Korea. Het stalinistisch geregeerde Noord-Korea deed 3 weken geleden weer een ondergrondse kernproef. De raad overweegt strengere sancties na de strafmaatregelen die al volgden op kernproeven in 2006 en 2009.

Het regime van Kim Jong-un in Pyongyang krijgt naar het zich laat aanzien geen dekking meer van zijn grote buurlanden China en Rusland. Volgens diplomaten bij de VN zijn de VS en China het maandagavond al eens geworden over een resolutie om Noord-Korea te straffen, meldde de BBC.

China geldt als de laatste bondgenoot van het 'arbeidersparadijs' Noord-Korea, maar Peking reageerde erg geïrriteerd op Pyongyangs laatste proef. Rusland heeft volgens diplomaten al aangegeven de tekst te kunnen ondersteunen. Onderminister van Buitenlandse Zaken Gennadi Gatilov zei dat "de ontwerptekst aanvaardbaar zal zijn wanneer de beperkende maatregelen (sancties) uitsluitend betrekking hebben op het gebied van raketten en nucleaire zaken".

Veiligheidsraad bespreekt Noord-Korea
Veiligheidsraad bespreekt Noord-Korea (Foto: ANP)

VS: VN hebben drankprobleem

De toch al stroperige onderhandelingen over de jaarbegroting van de Verenigde Naties worden nog eens extra bemoeilijkt door de deelname van diplomaten die niet zelden in een alcoholroes verkeren. De VN hebben een drankprobleem, stelde de Amerikaanse VN-ambassadeur Joseph Torsella maandag.

De afrondende gesprekken over de begroting vinden altijd in december plaats en vallen daardoor samen met tal van eindejaarsfeestjes die door VN-diplomaten gefrequenteerd worden. Het gebeurt geregeld dat deelnemers beneveld op de begrotingsgesprekken verschijnen.

Torsella drong er daarom op aan de onderhandelingsruimtes in de toekomst tot 'roesvrije zones' te maken. Bewaar de champagne voor het toosten op een succesvol einde van de gesprekken, aldus de ambassadeur.

Harrison Ford is journalist in Anchorman 2

Harrison Ford gaat grappen maken in Anchorman: The Legend Continues. De Amerikaanse acteur speelt een legendarische televisiejournalist in het vervolg op Anchorman: The Legend of Ron Burgundy uit 2004. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Will Ferrell speelt weer de hoofdrol.

Over de plot van Anchorman: The Legend Continues is zo goed als niets bekend. Het eerste deel speelde zich af in de jaren zeventig als de ambitieuze tv-presentator Ron Burgundy, de rol van Ferrell, van zijn troon gestoten dreigt te worden door de eerste vrouwelijke nieuwspresentatrice, gespeeld door Christina Applegate.

De 70-jarige Ford speelde in 2010 al een televisiejournalist in de komedie Morning Glory. Naast de tweede Anchorman-film heeft Ford nog drie nieuwe filmprojecten op de planning. En vermoedelijk keert hij terug als Han Solo in een van de aangekondigde nieuwe Star Wars-films. Ook die projecten zijn in nevelen gehuld.

Anchorman: The Legend Continues moet begin volgend jaar in de bioscopen draaien.


Harrison Ford is journalist in Anchorman 2 (Foto: Novum)

Huurdebat Eerste Kamer uitgesteld

De Eerste Kamer heeft het voor dinsdag geplande debat over de huurverhogingen met een week uitgesteld. Een aantal partijen in de senaat wil eerst nog meer informatie van minister voor Wonen Stef Blok (VVD).

De behandeling vindt nu plaats op dinsdag 12 maart. Blok heeft steeds aangedrongen op een snelle behandeling, omdat woningcorporaties anders in tijdnood zouden komen. De huurverhogingen kunnen alleen per 1 juli worden doorgevoerd.

Eerste baby uit embryodonatie geboren

Voor het eerst in Nederland is een baby uit embryodonatie geboren. Moeder en kind maken het goed. Dat heeft het Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp dinsdag gemeld aan het ANP. Over het geslacht van het kind en het moment waarop het geboren is, worden verder geen details naar buiten gebracht om de privacy van de ouders en het kind te beschermen.

"Het was een voldragen zwangerschap zonder complicaties, ook de bevalling is goed verlopen", meldt gynaecologe Jacqueline Pieters.

Bij embryodonatie wordt een embryo van een stel teruggeplaatst in de baarmoeder van een andere vrouw. Op die manier krijgt een vrouw een kind dat ze wel zelf voldragen heeft, maar dat biologisch niet verwant is aan haar of haar partner.

Eerste baby uit embryodonatie geboren
Eerste baby uit embryodonatie geboren (Foto: ANP)

Nederlander geeft minder uit aan tuin

Tuincentra beginnen de crisis te voelen. De omzet in de tuinbranche daalde vorig jaar met tweehonderd miljoen euro ten opzichte van 2011 en kwam daardoor uit op 3,9 miljard euro. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van GFK Benelux in opdracht van Tuinbranche Nederland en het Productschap Tuinbouw.

De omzetdaling van vijf procent wordt volgens deze organisaties voornamelijk veroorzaakt door de slechte aprilmaand in 2012. De omzet voor deze maand daalde met honderd miljoen euro ten opzichte van 2011. Een andere oorzaak is het lage consumentenvertrouwen.

Ook de kwakkelende huizenmarkt heeft invloed, omdat daardoor minder nieuwe tuinen worden aangelegd. Daarom is het btw-tarief voor het aanleggen en onderhouden van tuinen per 1 maart voor een jaar verlaagd naar het lage tarief van zes procent.

Tuincentra zagen het marktaandeel dalen van 33,1 naar 32,7 procent. Bloemenwinkels leverden 0,8 procentpunt in en sloten 2012 af met een marktaandeel van 10,3 procent. Supermarkten zagen het aandeel echter stijgen en acht procent van de aankopen wordt inmiddels via het internet gedaan.

IJshockeyer Dijkstra voorwaardelijk geschorst na dopegebruik

De Nederlandse ijshockey-international Sander Dijkstra heeft een voorwaardelijke schorsing van een jaar gekregen voor het gebruik van doping. Dit heeft zijn club UNIS Flyers uit Heerenveen vandaag gemeld.

Dijkstra werd in oktober betrapt op het gebruik van een verboden voedingssupplement. De zaak werd gisteren behandeld door de tuchtcommissie van de Nederlandse IJshockey Bond en die besloot enkel een voorwaardelijke schorsing uit te delen.

Rebellen Syrië nemen gouverneur gevangen

Syrische rebellen hebben de gouverneur van de provincie Raqqa, Hassan Jalili, gevangengenomen. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten dinsdag gezegd. Rond de ambtswoning van de gouverneur werd in de nacht van maandag op dinsdag zwaar gevochten.

Jalili is de hoogste functionaris die sinds het uitbreken van de Syrische burgeroorlog twee jaar geleden in handen van de opstandelingen is gevallen. Zij zouden Raqqa inmiddels grotendeels onder controle hebben. De stad kan de eerste zijn die geheel in handen van de rebellen komt.

Timegate schrapt banen

Gamestudio Timegate heeft grofweg 25 medewerkers ontslagen. Dit zou te maken hebben met de komst van nieuwe spelcomputers en het wegvallen van een deal met een onbekende uitgever. Dat schrijft gameweblog Polygon op basis van anonieme bronnen. Het bedrijf bevestigt dat banen zijn geschrapt, maar zegt niet hoeveel.

Timegate kwam eind vorige maand negatief in het nieuws vanwege zijn aandeel in de productie van de actiegame Aliens: Colonial Marines. Die game was zeven jaar in productie bij studio Gearbox, maar zou zijn uitbesteed aan Timegate waarna alle losse onderdelen uiteindelijk in negen maanden aan elkaar zijn geplakt.

Ondanks de ontslagronde blijft het bedrijf dezelfde koers varen. "Er zijn geen wijzigingen in onze projecten of creatieve visie", liet topman Adel Chaveleh weten in een verklaring. Aliens: Colonial Marines kan niet diezelfde creatieve visie hebben gehad. Het schietspel krijgt wereldwijd gemiddeld een 4,5.


Timegate schrapt banen

Agenten vinden wapenarsenaal in kofferbak

Een 46-jarige man uit het Brabantse Reek is maandagnacht opgepakt in Grave, nadat in de kofferbak van zijn auto een wapenarsenaal met een fikse hoeveelheid munitie was gevonden. In de kofferbak lagen ruim veertienhonderd kogels, harpoengeweren, magazijnen, katapulten, een wapenstok en een dolk, meldt de politie.

Agenten kregen de man in de smiezen toen hij kort na middernacht aan de Koninginnedijk bij zijn geopende kofferbak stond, waarop ze besloten hem te controleren.

De man verklaarde na zijn arrestatie dat hij de spullen in de Maas had willen dumpen. De politie heeft de wapens en munitie in beslag genomen. De 46-jarige man zit vast. Waar de wapens en munitie vandaan komen, wordt nog onderzocht.

Vijftig miljoen extra voor aanpak jeugdwerkloosheid

Het kabinet trekt dit jaar en in 2014 vijftig miljoen euro extra uit om de jeugdwerkloosheid te bestrijden. Ook komt er een ambassadeur Aanpak Jeugdwerkloosheid, schrijven minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) en zijn collega van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Van de vijftig miljoen gaat 25 miljoen naar het programma 'School Ex', dat als doel heeft om jongeren langer door te laten leren in het mbo. Hierbij is het vooral van belang dat jongeren kiezen voor opleidingen met een goed beroepsperspectief, bijvoorbeeld in de techniek.

De andere helft gaat naar de arbeidsmarktregio's, waar gemeenten samen met andere partijen jongeren aan de slag kunnen helpen. Hierbij wordt voortgeborduurd op de regionale werkwijze die in 2009 bij het Actieplan Jeugdwerkloosheid tot stand kwam.

De ambassadeur wordt aangesteld om de bestrijding van jeugdwerkloosheid een gezicht te geven. Hij wordt aangesteld voor twee jaar, en moet alle betrokken partijen zoals gemeenten en werkgevers bij elkaar brengen om zo de kans op een baan voor werkloze jongeren te vergroten.

"Een betere match tussen werkzoekende jongeren enerzijds en vacatures, leerwerkplekken en stageplekken anderzijds leidt tot meer kansen op werk", schrijven de bewindslieden.

Asscher en Bussemaker willen verder dat de sociale partners afspraken maken over stageplekken en leerbanen. Het kabinet is bereid om onder voorwaarden financieel bij te dragen aan deze plannen.

De jeugdwerkloosheid steeg van 9,8 procent in 2011 tot vijftien procent in 2013. In januari was 7,5 procent van de totale beroepsbevolking werkloos. De werkloosheid slaat extra hard toe bij schoolgaande jongeren die op zoek zijn naar een stage of leerwerkbaan, jongeren zonder startkwalificatie en jongeren met een niet-westerse achtergrond.

Jason West weg bij Respawn

Na een tumultueuze start heeft Jason West zijn nieuwe gamestudio Respawn Entertainment vaarwel gezegd. Topman Vince Zampella laat in een verklaring weten dat West om privéredenen afscheid heeft genomen van het bedrijf. Of West wordt vervangen of Zampella alleen aan het hoofd blijft, is niet bekend.

West en Zampella werkten samen sinds de oprichting van gamestudio Infinity Ward in 2002. Voor uitgever Activision werkten zij aan de Call of Duty-reeks totdat zij in maart 2010 ontslagen werden door Activision. Dit had verschillende rechtszaken tot gevolg en de helft van de medewerkers van Infinity Ward keerden het bedrijf de rug toe.

De startperiode van Respawn Entertainment was alles behalve vloeiend. Het nieuwe bedrijf van West en Zampella ging een samenwerking aan met de concurrerende uitgever Electronic Arts, hetgeen nieuwe rechtszaken tot gevolg had met Activision.

Tot op heden is niet bekend aan welk spel Respawn werkt. In juni wordt hun eerste game onthuld, waarvan bekend is dat het om een schietspel gaat.

Belgische vicepremier stapt op

De Belgische vicepremier en minister van Financiën Steven Vanackere stapt op. Dat heeft hij dinsdag bekendgemaakt.

Vanackere, een christendemocraat, dient zijn ontslag in wegens "onterechte insinuaties en verdachtmakingen" aan zijn adres. Die verdachtmakingen hebben te maken met de vraag of de minister op de hoogte was van afspraken tussen staatsbank Belfius en de christelijke arbeidersbeweging ACW.

Jaap de Witte geroerd door fans

Jaap de Witte is diep onder de indruk van zijn fans. Na elk optreden met de 3JS krijgt de gitarist, die vanwege een neurologische aandoening binnenkort zijn laatste show speelt, een staande ovatie en wordt er voor hem gezongen.

"Ze moeten niet te lang doorgaan, want dan kost het me echt moeite om het droog te houden", zegt De Witte in De Telegraaf. Ondanks alles heeft de gitarist toch vrede met zijn besluit. "Ik heb jaren gevochten om zo goed mogelijk te spelen, maar het werd steeds moeilijker. Op een gegeven moment dacht ik zelf soms dat ik doodging, zo beroerd voelde ik me."

Nadat De Witte in januari zijn vertrek aankondigde, viel er een last van zijn schouders. "Nu is elke show een afscheidsfeestje." Zijn zoon Jan neemt het stokje van hem over. "Zowel de 3JS als de fans en ik kunnen er heel goed mee leven zo. Een mooier afscheid kan een mens zich niet wensen."

Britse 'beliebers' boos

Justin Bieber heeft zich maandagavond de woede van een hoop Britse fans op de hals gehaald. De Canadese zanger, die volgende maand optreedt in het Gelredome, verscheen bijna twee uur te laat op het podium van de Londense O2 Arena.

"Ze draaiden constant liedjes van Michael Jackson", zei een fan tegen de BBC. "Het was zo irritant. Iedereen ergerde zich. Hoe later het werd, hoe meer boegeroep er te horen was en hoe meer zorgen iedereen zich maakte."

De 19-jarige Bieber, die afgelopen weekeinde naar verluidt ook al te laat was voor zijn show in Nottingham, zei sorry maar gaf geen reden voor zijn vertraging. "Justin Bieber staat nu op de planken en biedt zijn excuses aan", twitterde de O2 Arena. "We zullen alle mogelijkheden onderzoeken om ons ervan te verzekeren dat dit niet meer gebeurt."

Kijkcijfers Cheat On Me blijven achter

Cheat On Me is maandagavond mager van start gegaan. Het nieuwe programma van Jan Kooijman, dat werd uitgezonden op RTL 5, wist slechts 295 duizend kijkers te trekken. In Cheat On Me stellen koppels hun relatie op de proef door hun echte partner geheim te houden.

Op Nederland 3 kende Beauty and the Beat, dat enkele weken geleden door BNN werd ingekort en naar een later tijdstip werd verplaatst, een dramatisch slot. Het programma, dat werd gewonnen door Sjeazy Pearl, tekende voor slechts 66 duizend kijkers.

Radar was maandag het best bekeken programma van de dag met 2,1 miljoen toeschouwers, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. Memories volgt met bijna 1,9 miljoen kijkers en het achtuurjournaal sluit de top drie met ruim 1,8 miljoen kijkers.

Achmea vergoedt alleen nog goedkoopste behandeling

Achmea gaat alleen nog de goedkoopste medische hulpmiddelen vergoeden als er meerdere opties zijn. Lenzen die voor staaroperaties worden gebruikt zijn elders in de wereld voor een fractie van de Nederlandse prijs te koop. Zo kunnen vele miljoenen euro's worden bespaard, stelt directeur inkoop medische zorg Wout Adema van Achmea, meldt het televisieprogramma Altijd Wat.

Op de inkoop van medische hulpmiddelen kan volgens Adema een miljard euro worden bezuinigd. Met voorbeelden wil de zorgverzekeraar ziekenhuizen laten zien waar ze anders kunnen inkopen. Als ziekenhuizen niet meewerken, geeft de verzekeraar toch een lager bedrag per behandeling. Dat moet ziekenhuizen dwingen goedkoper te werken.

Deze handelwijze toont overeenkomsten met het preferentiebeleid voor medicijnen, dat zorgverzekeraars al langer hanteren. Dat beleid houdt in dat alleen een variant (meestal de goedkoopste) van een groep vergelijkbare geneesmiddelen wordt vergoed. De vrees bestond dat ziekenhuizen en apothekers door dit beleid in hun werkwijze zouden worden beperkt, maar het zorgde er wel voor dat de uitgaven aan geneesmiddelen minder sterk stegen.

"Als je goedkoper kunt inkopen, is dat altijd goed", reageert een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen dinsdag. "We willen allemaal de kosten naar beneden krijgen." Wel moeten de veiligheid en de kwaliteit volgens hem gegarandeerd zijn. "Anders krijg je zaken waar je vraagtekens bij kunt zetten."

Als voorbeeld noemt de woordvoerder een affaire uit 2009, toen een partij van tweehonderdduizend insulinenaalden voor diabetespatiënten te dik bleek te zijn. "Het ging om namaak uit Iran." De naalden konden irritaties veroorzaken of afbreken. Ook verwijst de woordvoerder naar een uitzending van BBC Panorama uit 2011. Daaruit bleek dat er in Pakistan een levendige handel bestaat in tweedehands operatiemateriaal zoals messen en scalpels. "Het materiaal was niet zorgvuldig geslepen, waardoor er kleine haakjes in de messen zaten. Die messen waren bovendien niet steriel verpakt."

Dit soort misstanden kan volgens de woordvoerder worden voorkomen door alleen veilig materiaal in te kopen. "De Inspectie voor de Gezondheidszorg stuurt vaak mensen naar het buitenland en heeft een goed beeld van de kwaliteit van de goederen die daar worden verkocht.'

Het Universitair Medisch Centrum Groningen richt volgens het programma een bedrijf op dat medische hulpmiddelen gaat inkopen in China. Met de inkoop van een dertigtal Chinese producten zou inmiddels een half miljoen euro zijn bespaard. Het ziekenhuis wil uiteindelijk vijfhonderd Chinese producten hebben en praat met andere ziekenhuizen over het gezamenlijk inkopen van Chinese producten.

Achmea vindt het een goed voorbeeld van hoe het goedkoper kan. Als de snelle kostenstijging niet wordt gestopt, is de zorg volgens de verzekeraar straks niet meer voor iedereen betaalbaar.

Ajax en Blind donderdag om de tafel

Ajax start donderdag de gesprekken met Daley Blind. De linksback heeft een aflopend contract en weet niet hoe zijn toekomst in Amsterdam eruit ziet. De linksbackpositie was al langer de achilleshiel van Ajax. Nicolai Boilesen was eerste keus, maar raakte zwaar geblesseerd.

Hierdoor moest Daley Blind het doen en deed dat niet altijd even overtuigend. De kersverse Oranje-international ging echter met de week beter spelen en lijkt nu een nieuw contract te kunnen verwachten. Dat nieuwe contract laat echter wel lang op zich wachten. De contractbesprekingen werden telkens uitgesteld, maar volgens het Algemeen Dagblad is het donderdag nu eindelijk zo ver. Trainer Frank de Boer heeft bij de clubleiding al zijn ideeën over Blind aangegeven en de linksback kan dan ook een nieuw contract tegemoet zien.

"Als we van tevoren wisten dat Daley zo'n ontwikkeling zou gaan doormaken, hadden we hem wel eerder een contractverlenging aangeboden", zei De Boer.

[NBA] Clubrecord voor Miami Heat

Miami Heat zet de zegereeks in de NBA onverminderd voort. De 97-81 uit bij Minnesota Timberwolves betekende voor de regerend kampioen al de vijftiende zege op rij. Daarmee wordt een clubrecord verbroken. Indiana Pacers was ruim een maand geleden de laatste ploeg die Miami Heat wist te verslaan.

Dwyane Wade eiste de hoofdrol voor zich op door 32 punten, tien rebounds en zeven assists te produceren. LeBron James, achter wiens naam vooraf een vraagteken stond vanwege een knieblessure, was goed voor twintig punten en tien rebounds. Derrick Williams was met 25 punten topscorer bij de Timberwolves.

Miami loopt door de indrukwekkende serie steeds verder uit in de stand. De ploeg uit Florida heeft 44 van de 58 wedstrijden gewonnen. Nummer twee Indiana heeft zes overwinningen minder.

Overige uitslagen
Cleveland - New York 97-102
Milwaukee - Utah 109-108 (na verlenging)
New Orleans - Orlando 102-105
Denver - Atlanta 104-88
Portland - Charlotte 122-105
Golden State - Toronto 125-118 


Clubrecord voor Miami Heat in NBA (Foto: Novum)

Gunstige loting Bertens in Indian Wells

Kiki Bertens heeft redelijk gunstig geloot bij het BNP Parisbas open. Bij het toernooi in Indian Wells treft ze de Duitse Annika Beck. Bij winst wacht in de twee ronde weer een Duitse, namelijk Mona Barthel, die als 24e is geplaatst.

Aranxta Rus speelt in de eerste ronde tegen de Poolse Urszula Radwanska. In de tweede ronde wacht een confrontatie met Sloane Stephens, de verrassende halve finaliste van de Australian Open. De loting van de mannen wordt pas komende nacht bekend.

[Upd] Lichaam gevonden in Groningen

In het Hoendiep in de stad Groningen is dinsdagochtend een lichaam gevonden. Dat zegt een woordvoerder van de politie. Mogelijk gaat het om een van de twee bejaarden die sinds maandag worden vermist.

Over een exacte locatie en een tijdstip van de vondst wil de woordvoerder nog niets kwijt. RTV Noord meldt dat de dode werd gevonden in het Hoendiep in Groningen. Bewoners van een woonboot ontdekten het lichaam.

Het echtpaar heeft een boot in het Hoendiep liggen en zou maandagmiddag een mogelijke koper ontvangen. Sindsdien worden de man en de vrouw vermist. De auto stond onbeheerd bij de ligplaats van de boot. De boot zelf dreef verderop.

Update 08.54 uur:
Inmiddels is er ook een tweede stoffelijk overschot gevonden in het Hoendiep, meldt NOS nieuws. Er wordt nog onderzocht of het om het bejaarde echtpaar gaat. De politie laat weten dat er in de boot bloedsporen zijn aangetroffen.

Update 09.37 uur:
De politie weerspreekt de eerdere berichtgeving over het tweede lichaam dat gevonden zou zijn.

McIlroy heeft spijt van opgave in Palm Beach

De Noord-Ierse golfer Rory McIlroy heeft er spijt van dat hij vrijdag in de tweede ronde van de Honda Classic in het Amerikaanse Palm Beach Gardens, Florida, het bijltje er bij neer gooide. De beste golfer volgens de wereldranglijst gaf op toen hij na de eerste acht holes al zeven boven par stond.

"Het was een slechte beslissing", zei McIlroy maandag tegen Sports Illustrated. "Ik had mijn verlies moeten nemen en had gewoon moeten doorgaan. Wat ik deed was niet goed voor het toernooi en niet goed voor de kinderen en de fans die naar mij aan het kijken waren. Het was niet goed wat ik heb gedaan."

McIlroy gaf vrijdag als verklaring dat hij zich mentaal niet lekker voelde. De organisatie van de wedstrijd zei dat hij last had van een verstandskies. De Noord-Ier heeft ook problemen met de kies. Zijn tandarts heeft inmiddels een brief gestuurd naar de PGA Tour.

Linda de Mol baalt van etiket

Linda de Mol baalt dat veel mensen denken dat alles wat zij aanraakt in goud verandert. "Blij met dat etiketje ben ik niet", bekent de presentatrice in het AD. "Het heersende gevoel dat men over mij heeft is best eng en het maakt me gespannen."

De 48-jarige De Mol is zaterdag voor het eerst te zien met haar nieuwe programma op RTL 4, de quiz Weet Ik Veel. "De garantie voor een kijkcijferhit is er natuurlijk nooit", weet ze. "Was het maar waar. Ook ik sla de plank wel eens mis. De Duitse versie van de talentenjacht The Winner Is die ik presenteerde, was het bijvoorbeeld net niet."

De blondine is nu al nerveus voor zondagochtend, als de kijkcijfers van Weet Ik Veel bekend worden. "Het is en blijft loeispannend hoe zo'n nieuwe primetime-zaterdagavondshow scoort."

De Mol is ondertussen ook al bezig met een tweede reeks van de serie Divorce en een nieuwe tv-komedie die volgend jaar op de buis komt. In de komedie speelt ze een alleenstaande vrouw 'die op alle fronten de boot heeft gemist'. "Heel eigentijds wordt die serie. Maar of het zal slagen? Dat merk ik de zondagochtend na de eerste uitzending wel weer."

Uitspraak in zaak dubbele moord Baflo

De rechtbank in Groningen doet dinsdag uitspraak tegen Alasam S., die terechtstaat voor de moord op zijn vriendin en een agent in 2011 in Baflo. Justitie eiste vorige maand levenslang tegen de uitgeprocedeerde asielzoeker uit Benin.

De 27-jarige S. zou zijn 29-jarige vriendin in april 2011 met een brandblusser hebben doodgeslagen. Later raakte S. in een worsteling verwikkeld met de 47-jarige motoragent Dick Haveman. Uiteindelijk schoot hij hem dood met diens eigen dienstwapen.

Volgens het Openbaar Ministerie is ook sprake van twee pogingen tot moord, omdat S. volgens justitie na de moord op Haveman ook schoot op een destijds 72-jarige omstander en een 22-jarige agente. Beiden raakten gewond.

Onderzoek bij het Pieter Baan Centrum wees uit dat S. volledig toerekeningsvatbaar is. Ook is uitgebreid onderzoek gedaan naar het medicijngebruik van S. en de mogelijke gevolgen daarvan. Volgens justitie heeft de medicatie geen rol van betekenis gespeeld. Het OM gelooft dan ook niet dat hij handelde in een psychose en ontoerekeningsvatbaar was.

Ziekenhuizen onderzoeken noodzaak ivf

Ruim twintig ziekenhuizen bekijken de komende negen maanden hoe vaak echtparen die een vruchtbaarheidsbehandeling willen alsnog zonder hulp zwanger raken. Als de kans op zwangerschap tussen de dertig en veertig procent ligt, is een kwart van de koppels een halfjaar nadat ze zich hebben gemeld voor een behandeling alsnog zwanger zonder behandeling te hebben gehad, bleek volgens de Volkskrant uit een onderzoek.

Als zulke koppels waren behandeld, zoals nu gebruikelijk is, was mogelijk geld verspild. Ook kan de behandeling leiden tot bijwerkingen en onnodige emotionele belasting.

Het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en het UMC St. Radboud in Nijmegen hebben met een internetbureau een test ontwikkeld om de kans op een zwangerschap te berekenen. Daarbij wordt gekeken hoe lang een stel al zwanger probeert te worden, de beweeglijkheid van de spermacallen en de leeftijd van de moeder.

Als iemand meer dan dertig procent kans heeft zwanger te worden, wordt afgewacht. Stellen met een lagere kans krijgen een behandeling. De helft van de ziekenhuizen gaat stellen mondeling voorlichten. De andere helft gebruikt daar een online hulpmiddel bij.

Jaarlijks worden tienduizend behandelingen uitgevoerd bij stellen die niet zwanger worden. Volgens het UMC St. Radboud kan hier zeven miljoen euro op worden bespaard.

VVD en SP willen lager loon politici Sint-Maarten

De salarissen van politici op Sint-Maarten moeten worden verlaagd. De negenduizend euro die parlementariërs daar maandelijks krijgen voor enkele dagen werk is 'belachelijke zakkenvullerij', zegt SP-Kamerlid Ronald van Raak dinsdag in De Telegraaf. VVD-Kamerlid André Bosman noemt de salarissen 'een zoveelste verkeerd signaal richting Nederland'.

De Tweede Kamer ontvangt dinsdag Statenleden uit Aruba, Curaçao en Sint-Maarten voor het Interparlementair Koninkrijksoverleg. "Ongetwijfeld zal Sint-Maarten weer om extra geld vragen als het over de schuldsanering gaat", zegt Van Raak in de krant. "Het kabinet moet ze geen cent meer geven en dwingen de corruptie en misdaad aan te pakken."

Het zou de parlementariërs sieren als ze het goede voorbeeld geven en een fors deel van hun salaris inleveren, vindt Bosman. De vijftien parlementariërs krijgen ieder tweeduizend euro meer dan een Nederlands Kamerlid. Het eiland heeft vijftigduizend inwoners.

Het parlementswerk zou de leden ongeveer een dag werk per week kosten. Ze hebben vaak nog een baan naast hun parlementswerk, net als gemeenteraadsleden in Nederland. Een Raadslid van een gemeente van vergelijkbare omvang krijg rond de achthonderd euro per maand.

'Kosten ov verdubbeld bij gelijk aantal reizigers'

De rijkssubsidie voor het openbaar vervoer is de afgelopen jaren verdubbeld terwijl het aantal reizigers nauwelijks is gestegen. De uitgaven aan het openbaar vervoer (met uitzondering van de trein) stegen van 2004 tot 2010 met 105 procent tot 1,9 miljard euro. Het aantal kilometers dat alle reizigers samen met bus, tram en metro aflegden steeg met maar vijf procent, blijkt volgens het Financieele Dagblad uit een studie van SEO Economisch Onderzoek.

De provincies en stadsregio's, die verantwoordelijk zijn voor het openbaar vervoer, zouden nauwelijks op de kosten letten. Er worden vooral eisen gesteld aan de dienstregeling, de milieuvriendelijkheid en de aanwezigheid van wifi, maar de vervoerders hoeven de kosten volgens het onderzoek vaak niet te onderbouwen. De provincies en stadsregio's zouden niet erg geïnteresseerd zijn in de kosten omdat het rijk de rekening voor het grootste deel betaalt.

De kosten zouden ook oplopen doordat van concurrentie nauwelijks sprake zou zijn. Bij een op de vijf aanbiedingen is er volgens het onderzoek maar één bieder. In de meeste grote steden is geen sprake van concurrentie en mag maar één vervoerbedrijf actief zijn. Zo'n zestig procent van de 1,9 miljard euro rijkssubsidie gaat naar de stadsregio's. De reizigers dragen met de aankoop van kaartjes minder dan dertig procent van de eigenlijke kosten van het stedelijk openbaar vervoer bij.

Het is niet duidelijk of het extra geld in betere trams en bussen is gaan zitten of in extra winst voor vervoerders als Connexxion, Veolia en Arriva. Hun moedermaatschappijen maken meestal niet bekend wat de resultaten in Nederland zijn.

[WBC] Nederland naar tweede ronde na zege op Australië

De Nederlandse honkballers hebben zich geplaatst voor de laatste acht bij de World Baseball Classic. Oranje versloeg Australië met 4-1 en dat was voldoende om naar de volgende ronde te gaan. Andrelton Simmons opende de score namens Nederland, Curt Smith maakte het tweede punt. Door een homerun van Jonathan Schoop konden hij en Dashenko Ricardo eenvoudig de thuisplaat halen.

Australië kon in de zevende inning nog een punt scoren, maar was niet bij machte het tij te keren. Nederland is door deze tweede zege sowieso door naar de volgende ronde ongeacht de uitslag van het duel tussen Zuid-Korea en Taiwan. Het is nog niet zeker of Nederland als eerste of tweede door gaat naar de tweede ronde. De volgende ronde zal in Tokio gespeeld gaan worden volgens het principe van dubbele eliminatie. Nederland zal vrijdag weer in actie komen tegen of Japan of Cuba. 

'Google wakkert vraag naar ivoor aan'

Google is indirect betrokken bij de handel in ivoor. De internetgigant draagt bij aan de vraag naar ivoor door middel van zo'n tienduizend advertenties voor ivoren producten op zijn Japanse website. Dat heeft de milieuorganisatie Environmental Investigation Agency (EIA) dinsdag gezegd.

Zo'n tachtig procent van de advertenties zijn voor 'hanko', kleine houten stempels die in Japan gebruikt worden voor het stempelen van officiële documenten en vaak ingelegd zijn met ivoren karakters. De overige advertenties richten zich op het aanprijzen van ivoren beeldjes en andere kleine voorwerpen.

De verkoop van hanko drijft de vraag naar olifantenivoor op en hebben geleid tot een toename van stroperij in Afrika, aldus de EIA.

Google zegt dat zijn beleid advertenties voor producten van bedreigde diersoorten verbiedt. "Zodra we advertenties ontdekken die in strijd zijn met ons advertentiebeleid, verwijderen we die", liet het internetbedrijf in een e-mail weten. De EIA stelt daarentegen Google-directeur Larry Page al op 22 februari te hebben gewezen op de advertenties. Google zou niet hebben gereageerd op de oproep de advertenties te verwijderen.

Vorig jaar werden in Afrika alleen al 32 duizend olifanten gedood voor hun ivoor. Op de zwarte markt levert een kilo ivoor tweeduizend euro op. De handel in zogenoemde 'bloedivoor' staat deze week hoog op de agenda van een top in Bangkok van de 178 landen die de Conventie over de Illegale Handel in Bedreigde Diersoorten hebben ondertekend.

Patty in moederrol in Echte Meisjes op de Prairie

Patty Brard vervulde regelmatig een moederrol tijdens de opnames van Echte Meisjes op de Prairie. De presentatrice reisde voor het programma met tien realitysterren af naar de Amerikaanse staat Utah. Als ze elkaar de huid vol scholden was het Patty die aan de noodrem trok.

"Ik had af en toe wel die moederrol, dat ik zei: jongens, ik wil niet dat je die woorden gebruikt", vertelt ze voor de camera van Novum Nieuws. "Je mag elkaar best uitschelden wat mij betreft, ik snap best dat je fanatiek bent. Maar ik hoef geen ziekten en narigheid. Je moet wel leuk blijven tegen elkaar."

"Ze hebben allemaal hele grote monden en hele kleine hartjes", gaat Brard verder. "Ze zijn gewoon hysterisch. Maar het was wel heel erg leuk om ze iets bij te brengen van: probeer het ook eens op een normale manier met elkaar. Het is niet helemaal gelukt."

In Echte Meisjes op de Prairie, de derde reeks van Echte Meisjes, worden de deelnemers onderworpen aan heuse wildwestproeven. Het programma is vanaf dinsdag te zien op RTL 5.

Vitesse eert Bos met rugnummer 4

Als eerbetoon aan de overleden Theo Bos houdt Vitesse zijn voormalige rugnummer 4 voor de rest van het seizoen vrij. Dat meldt De Telegraaf dinsdag. In de jaren dat Bos het shirt van Vitesse verdedigde speelde hij altijd met rugnummer 4. Dit seizoen deed Jan-Arie van der Heijden dat, maar hij zal het seizoen nu afmaken onder rugnummer 23.

Het gebeurt wel vaker dat overleden oud-spelers geëerd worden met een rugnummer. Zo speelt er bij FC Utrecht al zeven jaar niemand meer met rugnummer 4, ter nagedachtenis van de in 2005 overleden David di Tommaso.

Bejaard echtpaar zoek na proefvaart met boot

Twee bejaarden worden vermist sinds ze maandag bij het Hoendiep in de stad Groningen een proefvaart zouden maken met de mogelijke koper van hun boot. Toen het echtpaar niet terugkwam van de afspraak, ging hun familie op zoek, meldt de politie dinsdag.

Het echtpaar had een afspraak bij het Hoendiep, waar hun boot lag afgemeerd. Daar vonden de familieleden alleen hun auto. De boot was weg en daarom waarschuwden ze de politie.

De politie zocht met onder meer een helikopter naar de boot. Die werd in de loop van de nacht in het Hoendiep nabij het buurtschap Halfweg gevonden. Er was echter niemand aan boord. Het vaarverkeer is inmiddels stilgelegd.

Op het water en op de wal wordt dinsdag verder gezocht. Daarvoor worden een helikopter, speurhonden en leden van de mobiele eenheid ingezet.

De Bakker verder in Santiago

Thiemo de Bakker heeft de tweede ronde bereikt van het challengertoernooi in Santiago. De Nederlandse tennisser won maandag in de hoofdstad van Chili in twee sets van Ivo Minar. De Bakker versloeg de Tsjech met 7-6 (2) en 6-2.

De Bakker speelde eind februari zijn eerste toernooi van een reeks evenementen in Zuid-Amerika. Hij verloor toen in Ecuador in de eerste ronde.

De als tweede geplaatste De Bakker moet het in de tweede ronde in Santiago opnemen tegen de winnaar van het Chileense onderonsje tussen Matias Sborowitz en Christian Garin.

Neymar: "Mijn leven, niet dat van jullie"

Neymar weet nog niet of hij ook komend seizoen bij Santos speelt. De 21-jarige superster baalt van de constante geruchtenstroom over een transfer naar Europa.

Bayern München en FC Barcelona zouden nadrukkelijk achter Neymar aanzitten. "Dat zijn verhalen van mensen die geen idee hebben van mijn leven", stelt Neymar in gesprek met Lance. "Ik heb altijd gezegd dat, als de tijd komt, ik een transfer niet uitsluit."

De Braziliaan vindt het jammer dat mensen al van te voren willen bepalen waar zijn toekomst ligt. "Dit is mijn leven, niet dat van jullie." Dat zijn landgenoot Daniel Alves zegt dat de toekomst van Neymar bij Barcelona ligt, laat hem koud. "En als ik dan zeg dat Messi naar Santos komt?"

"Daniel is een goede vriend van me en ik waardeer dat hij mij hoog heeft zitten. Maar op dit moment heb ik het nog naar mijn zin bij Santos", zegt de jongeling, die eerder aangaf dat hij pas na het WK 2014 in Brazilië een besluit wil nemen.

Falkenburg: "Beter als ik wegga bij AZ"

Erik Falkenburg keert AZ na dit seizoen hoogstwaarschijnlijk de rug toe. De aanvaller is uitgekeken op zijn huidige werkgever. Sinds zijn komst in Alkmaar slaagde Falkenburg er niet in om onomstreden te worden.

In de winterstop werd hij tot het einde van het seizoen verhuurd aan NEC. Bij de Nijmegenaren beschikt hij over een basisplaats. "Ik denk dat mijn tijd bij AZ erop zit en ga van de zomer kijken naar iets anders", zegt Falkenburg tegen RTV Noord-Holland. "Ik denk dat het beter is voor beide partijen dat ik iets nieuws zoek."

Naast Falkenburg kreeg ook Ruud Boymans de kans om bij NEC meer speeltijd op te doen. De spits heeft vooralsnog echter moeite om trainer Alex Pastoor te overtuigen. "De coach geeft spelers veel verantwoordelijkheid en dat bevalt mij wel. Ik meld mij weer in de zomer bij AZ. Ik heb er vertrouwen in dat het dan gaat lukken", aldus de oud-speler van VVV-Venlo.

The Pirate Bay vindt onderdak in Noord-Korea

De veel geplaagde downloadsite The Pirate Bay zei maandag nieuw onderdak te hebben gevonden: in Noord-Korea.

"Dit is wel ironisch", schrijft The Pirate Bay op zijn website. "Wij vechten voor vrijheid en een regering die er om bekend staat mensen op te sluiten wegens hun gedachtegoed schiet ons te hulp."

De Noorse en Spaanse Piratenpartij boden de site eerder onderdak. De Noorse partij moest daarmee ophouden onder druk van auteursrechtwaakhonden.

Op The Pirate Bay kunnen torrents worden gedownload, waarmee men eenvoudig materiaal, zoals films en muziek kan delen. Het uploaden van dergelijke bestanden met auteursrecht is verboden.

In hoeverre de claim van The Pirate Bay op waarheid berust is niet duidelijk. Wel berichtten diverse media dat het IP-adres van The Pirate Bay naar Noord-Korea is te herleiden.

The Pirate Bay vindt onderdak in Noord-Korea
The Pirate Bay vindt onderdak in Noord-Korea (Foto: ANP)

Jamaicaan Mullings blijft levenslang geschorst

De Jamaicaanse sprinter Steve Mullings blijft levenslang geschorst. Het internationaal sportarbitragehof CAS wees maandag het door de 30-jarige atleet ingestelde beroep af. Mullings was door de Jamaicaanse antidopingautoriteit voor het leven geschorst vanwege een positieve test in 2011. Dat was zijn tweede vergrijp.

Mullings werd in 2011 bij de Jamaicaanse trials voor het WK betrapt op het gebruik van furosemide. Dat vochtafdrijvende middel is verboden omdat het kan dienen als maskeringsmiddel voor andere doping. In zijn beroep noemde Mullings de test uit 2011 'onbetrouwbaar'.

In 2004 was Mullings al eens betrapt op het gebruik van methyltestosteron. Dat leverde hem toen een schorsing van twee jaar op. Volgens Mullings waren de resultaten uit 2004 echter 'problematisch'. Het CAS was het met beide claims oneens. Mullings won in 2009 goud op de 4x100 meter. Toen zat hij in een team met onder meer Usain Bolt en Asafa Powell.

FOK! wat een weer...Een prachtige dag

Goedemorgen! Zonnig en warm lenteweer. Meer hoef je soms niet te zeggen toch? Het gaat vandaag echt een heerlijke dag worden en de eerste échte lentedag is een mooi excuus om aan het einde van de dag even het terras op te zoeken. Ook op de Wadden loopt de temperatuur vandaag flink op.

In een groot deel van het land zal het vanmiddag tussen de 11 en 16 graden worden. De zuidelijke wind is vandaag zwak tot matig. In de loop van de week komt er toch wat meer bewolking en op donderdag zou er misschien een spatje regen kunnen vallen. In eerste instantie leek het erop dat het in het weekende flink zou gaan afkoelen, maar gelukkig zijn de weerkaarten daar nu van teruggekomen. Wél neemt de kans op regen verder toe.

Héél slecht weer is het op dit moment op het Iberisch Schiereiland. Ik zie het niet vaak dat zowel Spanje als Portugal geheel onder de bewolking liggen. Bovendien viel er lange tijd regen en na de regen kwamen er onweersbuien opzetten die naar de Costa del Sol trokken. Al dit slechte weer trekt de komende dagen ook naar Italië toe.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Ooievaars KlapMongeaul was het afgelopen weekend in de Beekse Bergen en zag dat de ooievaars al aan het nestelen waren.





Hoger beroep Robert M. van start

Bij het gerechtshof in Amsterdam begint dinsdag de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep in de Amsterdamse zedenzaak. Het hof denkt voor de zaak tegen hoofdverdachte Robert M. en zijn echtgenoot Richard van O. tot het eind van de maand ten minste tien zittingsdagen nodig te hebben.

Zowel de verdachten als het Openbaar Ministerie waren in beroep gegaan tegen de straf die de Amsterdamse rechtbank vorig jaar mei oplegde in de grootste zedenzaak die in Nederland ooit voor de rechter werd gebracht. M. werd veroordeeld tot achttien jaar cel en tbs voor het misbruik van 67 kinderen. Van O. werd veroordeeld voor medeplichtigheid en kreeg zes jaar cel en een verplichte behandeling opgelegd.

De advocaten van M. tekenden onder meer beroep aan vanwege de combinatie van tbs en een lange celstraf. Die noemden ze 'verfoeid en onwenselijk'. De tbs werd opgelegd ondanks de weigering van M. om mee te werken aan onderzoek in het Pieter Baan Centrum. In november werd bepaald dat de psychische gesteldheid van M. opnieuw zou worden onderzocht. Aan dat onderzoek beloofde de 29-jarige M. wel mee te werken.

Behalve de combinatie van tbs en een lange celstraf vinden de advocaten van M. ook dat het bewijsmateriaal niet mag worden gebruikt, omdat de doorzoeking van zijn woning niet rechtmatig zou zijn. Het hof bepaalde tijdens een zogeheten regiezitting in november dat vier rechercheurs moesten worden gehoord over de doorzoeking. Het OM had tegen M. twintig jaar en tbs geëist.

Van O., die dinsdag 40 jaar wordt, was volgens de rechtbank medeplichtig aan het misbruik dat M. pleegde in de echtelijke woning en op oppasadressen. Zijn advocaten waren het daar niet mee eens. Van O. zijn wel morele verwijten te maken, maar vanwege zijn afhankelijkheidsstoornis is hij volgens zijn advocaten in zekere zin ook slachtoffer. Tegen Van O. was twaalf jaar geëist.

Tijdens de inhoudelijke behandeling mag de stem van de verdachten van het hof niet worden opgenomen of uitgezonden, ondanks een nieuwe richtlijn die vrijdag van kracht werd. Het hof licht die beslissing dinsdag toe. In ieder geval had zowel advocaat Richard Korver, die veel van de ouders van de slachtoffers bijstaat, als de verdediging van M. bezwaar gemaakt tegen openbaarmaking, zo werd vrijdag duidelijk.

Het hoger beroep is de eerste zaak die dient in het gloednieuwe, maar nog niet geheel operationele Paleis van Justitie aan het IJdok in Amsterdam. De zaak dient in het nieuwe gebouw omdat de zaak een te groot beslag zou leggen op de zalen aan de Prinsengracht, waar het hof nog tot half april zetelt. Zo is onder meer een afgeschermde zaal nodig waar de ouders buiten het zicht van de media de zaak kunnen volgen.

De tiende en laatste zittingsdag van het hoger beroep dat dinsdag begint is gepland op 28 maart. Mocht voor de behandeling meer tijd nodig zijn, dan kunnen ook op 2 en 4 april nog zittingen plaatsvinden. Drie zittingsdagen zijn gereserveerd voor het spreekrecht van de ouders. Net als bij de rechtbank spreken de ouders achter gesloten deuren.

M. staat terecht voor het misbruiken van 67 kinderen en het maken en verspreiden van kinderporno. Hij heeft bekend gedurende ongeveer vier jaar 87 zeer jonge kinderen te hebben misbruikt op de crèches waar hij werkte, bij hem thuis of op oppasadressen. Hij zit vast sinds december 2010. De politie pakte hem op kort nadat in Opsporing Verzocht uit het buitenland afkomstige beelden waren getoond die waren te herleiden tot Nederland.

Gezondheid Chávez verslechtert verder

De gezondheidstoestand van de Venezolaanse president Hugo Chávez verslechtert opnieuw. Hij heeft meer ademhalingsproblemen en opnieuw een ernstige luchtweginfectie. Dat meldde de regering in Caracas maandag (lokale tijd).

De minister van informatie Ernesto Villegas zegt dat de toestand van Chávez "uiterst precair" is.

De 58-jarige Venezolaanse president vecht tegen kanker. Zaterdag onderging hij een zware chemokuur. Hij is het afgelopen anderhalf jaar vier keer geopereerd.

Chávez is sinds de laatste ingreep op Cuba niet meer in het openbaar gezien. Eind januari werden foto's verspreid waarop Chávez te zien is, samen met twee dochters.

Resident Evil wordt supermoeilijk

Gamestudio heeft een trailer uitgebracht voor Resident Evil: Revelations. In de video laat de studio de nieuwe moeilijkheidsgraad infernal mode zien voor Xbox 360, PlayStation 3, Wii U en pc.

Volgens de video heeft infernal mode onder andere veranderende plaatsing van vijanden in de levels en zij zullen je in grote hoeveelheden overspoelen.

Resident Evil: Revelations komt 24 mei uit op PlayStation 3, Xbox 360, Wii U en pc. Het spel was al uitgebracht op Nintendo 3DS.

Tic Tac Trein

Weet je wat ik leuk vind? Tijdens een bij voorkeur lange treinreis ga ik naast een meisje zitten in een volle coupé. Een gesprek begin ik niet, maar met een beetje geluk moet ze net zover als ik. Terwijl de trein onderweg steeds meer passagiers tevreden uit laat stappen en dientengevolge steeds meer zitplaatsen vrijkomen, blijf ik zitten. Het meisje kijkt met steelse blikken naar de lege bankjes, maar omdat ik bij het voetpad zit en zij dus langs me moet, blijft ze ze waar ze is. Ook ik pik de hint niet op. Integendeel; zelfs als de coupé, op ons na, helemaal leeg is, blijf ik waar ik ben. Nadat ik mij voldoende heb gelaafd aan de toenemende ongemakkelijkheid, zeg ik uiteindelijk “Pff... Druk he?”

Maleisië valt Filipijnen op Borneo aan

Maleisische troepen zijn dinsdag op Sabah, het noordelijke en Maleisische deel van Borneo, een groep Filipijnen aangevallen. De groep Filipinos bezetten sinds drie weken een afgelegen deel van het eiland. Dat meldde een Maleisische autoriteit.

De politie probeerde vrijdag al een eind te maken aan de bezetting, waarbij 14 mensen om het leven kwamen. Zaterdag en zondag vielen nog eens 13 doden.

De groep Filipijnen zegt afstammeling te zijn van de sultan van Sulu, een regio in het zuiden van de Filipijnen. De sultan regeerde eeuwenlang over het noordelijke deel van Borneo en dus stellen de bezetters de rechtmatige eigenaren van het gebied te zijn.

Maleisië valt Filipijnen op Borneo aan
Maleisië valt Filipijnen op Borneo aan (Foto: ANP)

[Upd]Heleen van Royen heeft een ban op facebook

Heleen van Royen heeft weer een pikante foto van zichzelf gepubliceerd. De 47-jarige schrijfster plaatste een foto op Twitter waarop een blote borst te zien is.

"Wat zal ik vandaag eens gaan doen", schrijft Van Royen bij het kiekje, waarop ze met ontbloot bovenlichaam in de spiegel kijkt. Het is niet de eerste keer dat Heleen uit de kleren gaat.

Van Royen, die twee maanden geleden bekendmaakte te gaan scheiden van Ton, twitterde in augustus 2010 ook al een topless foto waarop haar armen haar borsten deels bedekken. Een paar jaar daarvoor poseerde ze naakt voor Playboy.

Update 0.54 uur
Inmiddels is duidelijk dat Heleen 24 uur verbannen zou zijn van Facebook vanwege het incident. De schrijfster heeft volgens het sociale medium 'de verklaring van rechten en verantwoordelijkheden' geschonden, zo laten onder andere de Gelderlander en het AD weten

Of dit daadwerkelijk het geval is, of dat wij voor de tweede keer in 24 uur tijd voor het publicitaire karretje van La Royen zijn gespannen...we zullen het nooit weten.

Fietstunneltje gaat eindelijk open!

De fietstunnel onder het Rijksmuseum gaat half mei alweer open. De openstelling volgt een maand na de heropening van het museum in Amsterdam op 13 april.

Het bijna overwerkte stadsbestuur en het niet minder hard werkende stadsdeel Zuid zijn het daarover eens geworden, bevestigt een woordvoerder van verkeerswethouder Eric Wiebes (VVD) maandag.

De wethouder houdt uiteraard wel rekening met eventueel uitstel, mochten er 'zwaarwegende redenen' zijn om te vrezen dat de verkeersveiligheid in het geding komt. De goed geplaatste entree van het museum bevindt zich vanaf de heropening namelijk ook in de onderdoorgang. Om het voor bezoekers duidelijk te maken dat ze niet zomaar kunnen oversteken, komt er een fysieke afscheiding tussen voet- en fietspad.

Het Rijksmuseum heeft zich lange tijd verzet tegen de heropening van de passage voor fietsers. Snorfietsers en scooters zijn sowieso verboden in de onderdoorgang want die geven meer overlast dan een museum dat in korte tijd verbouwd wordt. Het verbod moet streng worden gehandhaafd, onder meer door camera's op te hangen die passerende snorfietsen en scooters registreren.

De stad gaat ervan uit dat zich geen ongelukken voordoen na de heropening van de fietstunnel, meldt de zegsvrouw van Wiebes. Vorig jaar besloot de gemeenteraad dat Amsterdammers en andere mensen met een fiets net als voor de sluiting door de passage moeten kunnen fietsen.


Fietstunnel Rijkmuseum in mei open (Foto: Novum)

Mexicaanse journalist vermoord

Een internetjournalist (geen Fok!) is afgelopen weekeinde doodgeschoten in het Mexicaanse grensstadje Ojinaga, vlakbij de grens met de Amerikaanse staat Texas. Dat hebben de Mexicaanse autoriteiten maandag gezegd.

Jaime Gonzalez Dominguez werd zondagmiddag vermoord terwijl hij bij een straatverkoper, zoals het een goed Mexicaan betaamt, een taco stond te eten. Over het motief voor de moord tasten de autoriteiten nog in het duister. Een woordvoerder van de openbare aanklager in de staat Chihuahua zei niet te weten of de journalist werd bedreigd.

Mexicaanse journalisten die over de georganiseerde misdaad, en dan de drugshandel in het bijzonder, schrijven worden vaker op de korrel genomen.

Kamper aangehouden voor schietpartij

Een 29-jarige man uit Eindhoven is maandag aangehouden voor de fatale schietpartij vrijdag op een woonwagenkamp in zijn woonplaats. De man meldde zich rond 18.00 uur zelf op een politiebureau in de Noord-Brabantse stad, meldt de politie.

Bij de schietpartij op het kamp aan de Brestlaan kwam een eveneens 29-jarige Eindhovenaar om het leven. Hij werd vrijdag rond 13.00 uur doodgeschoten in een van zijn auto's.

Ajax betuigt spijt na wangedrag Swart

De clubleiding van Ajax heeft excuses aangeboden na het wangedrag van erelid Sjaak Swart bij de bekerwedstrijd tegen AZ. Swart vond dat de arbitrage twee cruciale handsballen over het hoofd had gezien. Daarop stapte hij richting de dienstdoende scheidsrechter Kevin Blom.

Toen scheidsrechtersbaas Dick van Egmond hem tot kalmte probeerde te manen, kreeg ook hij het met Swart aan de stok. "Diezelfde avond is er door Ajax nog gebeld naar Van Egmond, daarbij zijn excuses gemaakt voor hetgeen was gebeurd. Dat was wat Van Egmond betrof voldoende. Daarmee is de kous af", zegt manager competitiezaken van de KNVB Gijs de Jong tegen Voetbal International.

Swart wilde Ajax niet nog eens in de problemen brengen door te reageren. "Ik kan het beter maar zo laten. Natuurlijk heb ik er wel mijn mening over. Maar als ik nu ga reageren, dan is Ajax de dupe", aldus de oud-speler van de Amsterdammers.

[Primera Divisíon] Makkelijke zege Sevilla op Celta de Vigo

Sevilla heeft maandag in de Primera Division een simpele zege geboekt. In Andalusië werd Celta de Vigo met 4-1 verslagen. Alvaro Negredo was met drie treffers de grote man bij de thuisploeg, waar Hedwiges Maduro een kwartier voor tijd in mocht vallen. Gary Medel scoorde ook voor Sevilla, Augusto Fernandez maakte namens Celta de 2-1.

Door de zege staat Sevilla weer in het linkerrijtje. Met 35 punten is de ploeg tiende. Celta blijft vechten tegen degradatie. De Galiciërs blijven met 23 punten op de achttiende plaats staan en staan in de gevarenzone.

Zes jaar cel geëist voor molesteren prostituee

Tegen een 32-jarige Klefenaar uit het Duitse Kleef is maandag zes jaar cel geëist voor een poging tot doodslag op en verkrachting van een prostituee in Nijmegen.

Het slachtoffer werd in februari vorig jaar zwaar mishandeld gevonden in een bordeel aan de Nieuwe Markt in Nijmegen. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de zaak niet alleen grote gevolgen gehad voor het slachtoffer, maar ook voor haar collega's.

Het slachtoffer is verschillende keren met gebalde vuisten tegen haar hoofd geslagen. Ze liep onder meer een gebroken neus en een hersenschudding op. Volgens het OM is de kans aanwezig dat iemand aan dergelijk geweld overlijdt. De man zou zich daardoor schuldig hebben gemaakt aan poging tot doodslag. Toen het slachtoffer bewusteloos was geraakt, heeft de man de vrouw vervolgens verkracht.

De man, een militair, werd in april aangehouden. De politie kwam hem op het spoor na tips die binnenkwamen na een reconstructie van het incident die werd getoond in het televisieprogramma Opsporing Verzocht.

De verdachte heeft volgens deskundigen een persoonlijkheidsstoornis, is verslaafd aan alcohol en kampt met een posttraumatisch stresssyndroom. De man zou daarom verminderd toerekeningsvatbaar zijn. Behalve de celstraf eiste het OM dat de verdachte zich moet laten behandelen.

Crysis 3

Bij het denken aan een shooter met ongekende graphics kom je al snel uit bij Crysis. Met een derde deel trekken we onze nanosuit weer aan en gaan weer helemaal los. Mix het landschap uit Crysis met het verwoeste New York uit Crysis 2 en je krijgt een volwaardig nieuwe New York te zien. Een gigantische speeltuin waar je volledig los kunt gaan met je nanosuit, welcome to the jungle.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.