Jay Z over The Great Gatsby en Luhrmann

René (MrManiak)

Grammy-winnaar Shawn Jay Z Carter heeft samengewerkt met schrijver/producent/regisseur Baz Luhrmann aan The Great Gatsby. Niet alleen als executive producer, om de energie van het moderne jazz-tijdperk van F. Scott Fitzgerald op het witte doek te brengen, maar ook als werver, artiest, producer en arrangeur van de soundtrack, waarop een groot aantal topartiesten acte de présence geven.

Luhrmann en Jay Z werden aan elkaar voorgesteld door Leonardo DiCaprio (Jay Gatsby) en dat leidde tot een twee jaar durende samenwerking. Gedurende die tijd werkte Jay Z samen met Luhrmann en zijn team aan het vertolken en weergeven van de sfeer van het decadente tijdperk van Fitzgerald, in contrast met de tijd van nu. Met hiphop en jazz, muziek van nu en toen, worden twee kenmerkende Amerikaanse periodes gelijktijdig tot leven gewekt. Ze hebben een muzikaal landschap gecreëerd, in samenwerking met Armstrong, die al eerder voor Luhrmann werkte aan Moulin Rouge! en Romeo + Juliet.  De muzieksupervisor is Anton Monsted.

Luhrmann noemt de samenwerking met Jay Z: "Een ongelofelijke en natuurlijke match. Fitzgerald was een pionier, beroemd en controversieel omdat hij de destijds nieuwe en explosieve sound, die jazz genoemd werd, in zijn korte verhalen gebruikte. En niet alleen als decoratie, maar als actief hulpmiddel om een verhaal te vertellen, met de indringendheid van de popcultuur. Hij verzon de uitdrukking 'de Jazz Age'. De vraag die ik mezelf stelde bij het maken van Gatsby was hoe krijg ik mijn publiek net zo enthousiast en indringend als  Fitzgerald deed met zijn publiek? In onze tijd staat de energie van hiphop gelijk aan de energie van jazz. Jay Z is niet alleen een groot artiest, maar ook iemand waar je prima mee kunt samenwerken. Leonardo en ik hadden het geluk dat we twee jaar geleden bij Jay Z waren toen hij No Church in the Wild opnam. Toen is eigenlijk de band ontstaan."

Jay Z zei: "Toen ik Baz en Leonardo sprak, wist ik meteen dat dit het perfecte project was. The Great Gatsby is dat klassieke Amerikaanse verhaal over de introductie van iemand in een extravagante, decadente wereld vol illusies. Ideaal om mee te experimenteren en te interpreteren vanuit een moderne blik. Dankzij de enorme fantasie van Baz maakte hij van Moulin Rouge! een meesterwerk. En de muziek in Romeo + Juliet was geen achtergrondmuziek, maar meer een belangrijk personage. Zijn visie en regie maken van deze film echt een epische gebeurtenis."

The Great Gatsby vertelt het verhaal van beginnend schrijver Nick Carraway die in het voorjaar van 1922 de Amerikaanse provincie verruilt voor New York City. Het is een tijd van losse moraal, betoverende jazz, illegaliteit en aandelen die tot in de hemel groeien.  Op jacht naar zijn Amerikaanse Droom belandt Nick in de wereld van de mysterieuze miljonair en partyliefhebber Jay Gatsby, en van zijn  nicht Daisy en haar adellijke echtgenoot en rokkenjager Tom Buchanan.  Nick raakt verzeild in de fascinerende wereld van de superrijken, vol illusies, liefde en bedrog. Hij ziet het allemaal gebeuren en schrijft een verhaal over onmogelijke liefdes, dromen en  tragedies en houdt zo onze moderne maatschappij een spiegel voor.

The Great Gatsby is vanaf 16 mei 2013 in de Nederlandse bioscoop te zien.