Nederlandse loonkosten stijgen minder hard dan EU

De Nederlandse loonkosten zijn in het laatste kwartaal minder hard gestegen dan het gemiddelde in de Europese Unie. In de unie als geheel stegen de kosten met 1,3 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2011, terwijl de Nederlandse kosten 0,9 procent stegen. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat vrijdag.

Tezamen met de ontwikkeling van de arbeidsproductiviteit, zijn de loonkosten van belang voor de concurrentiepositie van een land. De Europese lonen stijgen al een tijd sneller dan die in Nederland, waar veel werkgevers loonmatiging toepassen.

Vooral in de eurozone, waar landen grote loonstijgingen niet meer kunnen compenseren door de nationale munt goedkoper te maken, is de ontwikkeling van de loonkosten van belang voor de concurrentiepositie. Binnen de muntunie daalden de loonkosten in Spanje het snelst, met 3,4 procent. In Estland stegen de lonen het hardst met 6,7 procent.

In de twee grootste economieën van de muntunie, Duitsland en Frankrijk, stegen de lonen met respectievelijk 1,4 en 1,8 procent.


Nederlandse loonkosten stijgen minder hard dan EU (Foto: Novum)