FOK!filmtips van de dag: Moon

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK! 

De film Middle Men gaat over een eerlijke zakenman die als eerste een bedrijfje start dat zich exclusief toelegt op het online verkopen van pornografisch materiaal. Al snel wordt hij meegezogen in een conflict tussen oplichters, beroemdheden, Russische maffiosi, federale agenten en internationale terroristen. Met onder andere Luke Wilson, James Caan, Kelsey Grammer en Giovanni Ribisi. Om 20.30 uur op RTL5.

In de toekomst zit de mensheid opeengepakt in megasteden die hen beschermen tegen de buitenwereld. De vrede wordt bewaard door de Judges: politie, jury en uitvoerders van de wet tegelijk. Judge Dredd, een rol van Sylvester Stallone, wordt veroordeeld voor de moord op een reporter. Met de hulp van een gevangene die hij zelf veroordeeld heeft gaat Dredd proberen zijn naam te zuiveren. Om 20.30 uur op Veronica.

Debutant Duncan Jones wilde graag een filmscript schrijven voor acteur Sam Rockwell. Hij schreef Mute over het Berlijn van de toekomst in de sfeer van Blade Runner. Maar Rockwell wilde niet weer een schurk spelen, maar een gewone man uit de working class. Tijdens een gesprek over hun favoriete films bleken ze allebei van sci-fi uit de jaren '70 en '80 te houden. De klassiekers Alien: Silent Running en Outland staan op hun lijstjes. Combineer deze twee ideeën en je krijgt Moon: een indie sc-fi over een working man die toevallig op de maan werkt om de aarde van de klimaatneutrale energiebron Helium-3 te voorzien. 

Astronaut Sam Bell leeft al bijna drie jaar op de maan in opdracht van Lunar Industries. Hij leeft daar een eenzaam bestaan, heeft amper contact met zijn vrouw Tess en driejarige dochter Eve door een defecte satelliet. Zijn enige maatje aan boord is Gerty: een robot. Onverwacht krijgt Sam gezondheidsproblemen en gaat hij hallucineren waardoor hij een bijna fataal ongeluk krijgt. Als hij terug is op zijn basisstation ontmoet hij de jongere en gewelddadigere versie van zichzelf. Deze tweede Sam beweert dat hij daar is om hetzelfde driejarige contract uit te dienen. Dan begint de strijd van de 'echte' Sam om zo snel mogelijk uit te vinden wat er verkeerd is gegaan en hoe hij op een veilige manier terug komt naar huis.

Moon is in 33 dagen opgenomen met slechts acht castleden. Er zijn geen overweldigende special effects gebruikt en de set was zeer klein. Om 22.10 uur op CANVAS.

Het verhaal van Becoming Jane is gebaseerd op de biografie die Jon Spence schreef over schrijfster Jane Austen. In 2003 kwam hij met een opmerkelijke vondst; Austen zou een gepassioneerde relatie hebben gehad met de Ierse advocaat in opleiding, Tom Lefroy. Deze relatie wordt in andere biografieën afgedaan als een korte affaire.

Als de twintigjarige Jane Austen, gespeeld door Anne Hathaway, verliefd wordt op Tom Lefroy, vertolkt door James McAvoy, raakt ze voor het eerst geïnspireerd om te gaan schrijven. Maar het geluk mag niet lang duren. Het grote verschil tussen hun afkomst en de status van haar eigen familie maakt hun relatie onmogelijk. Om 23.15 uur op Nederland 2.

Andere films die je op televisie kan zien vanavond zijn My Mom’s New Boyfriend, Demolition Man, Wrongfully Accused, Copycat, The Ruins en Der Baader Meinhof Komplex.