Viool Titanic gevonden

Een Brits veilinghuis zegt dat het de viool heeft gevonden van de bandleider van de Titanic. Overlevenden van de schipbreuk herinnerden zich dat ze de band onder leiding van Wallace Hartley hoorden spelen terwijl het luxeschip al werd geëvacueerd. De Titanic zonk in 1912 nadat deze tegen een ijsberg was aangevaren.

Lange tijd was onduidelijk of de viool nog wel bestond. Hartley was een van de ruim vijftienhonderd opvarenden die de scheepsramp niet overleefden. Volgens sommige overleveringen werd hij gevonden met de viool aan zijn lichaam gesnoerd. Andere bronnen zeggen dat de viool verdween in de zee.

Veilinghuis Henry Aldridge & Son meldt dat de viool werd teruggevonden in een leren koffer die Hartley aan zich had vastgebonden. Het instrument zou daarna zijn teruggeven aan de weduwe van de musicus, om uiteindelijk via het Leger des Heils te eindigen bij een vioolleraar. In 2006 kwam het instrument in handen van het veilinghuis.

Het veilinghuis laat vrijdag weten dat het de afgelopen zeven jaar duizenden euro's heeft geïnvesteerd om de herkomst van de viool te achterhalen. Het instrument wordt tentoongesteld in het stadhuis van Belfast in de buurt van de plek waar de Titanic, die bekendstond als het schip dat niet kon zinken, werd gebouwd.


Viool Titanic gevonden (Foto: Novum)