Paus schreef liefdesbrief aan buurmeisje

anoniem_22072019025900

Een Argentijnse vrouw die opgroeide als buurmeisje van paus Franciscus bracht hem kort het hoofd op hol toen ze 12 jaar oud waren. Amalia Damonte is nu, net als de paus, 76 en ze woont nog altijd in een huis vlakbij de woning in Buenos Aires waar Jorge Mario Bergoglio opgroeide.

Damonte herinnert zich vooral de met de hand geschreven brief die hij haar gaf, omdat die haar destijds flink in de problemen bracht. "Ik herinner me heel goed dat hij een wit huisje had getekend, met een rood dak, en dat erbij stond 'dit is wat ik voor je koop als we trouwen'. Hij zou ook tegen haar hebben gezegd dat als hij niet met haar zou trouwen, hij priester wilde worden.

Haar ouders waren, ook al ging het volgens Damonte om 'kinderdingen', woedend over de brief. "Mijn moeder brak het af. Mijn god. Ze kwam op school naar me toe en zei 'Dus, jij krijgt brieven van een jongen?!'" Haar ouders deden vervolgens alles wat ze konden om de twee bij elkaar vandaan te houden.

Het gezin Bergoglio verhuisde en later vertrok ook Damonte. Jaren later keerde ze terug naar het ouderlijk huis. Ze volgde de kerkelijke carrière van Bergoglio, maar zocht nooit meer contact met hem.