Uitnodiging Facebook-feestjes voor Bats verwijderd

Twee openbare uitnodigingen voor afscheidsfeestjes voor burgemeester Rob Bats van de gemeente Haren zijn van Facebook verwijderd. Dat heeft een politiewoordvoerder donderdag gezegd. Bij een van de evenementen hadden al duizenden mensen aangegeven aanwezig te zijn.

Een onbekende maakte onder de naam van de vertrekkend burgemeester op Facebook een openbaar evenement aan dat op 28 maart zou plaatsvinden in de Groningse plaats. "Graag zou ik persoonlijk afscheid van jullie nemen met een intieme borrel op het gemeentehuis", stond er. Hierop werd massaal ingeschreven.

Een andere uitnodiging voor een afscheidsfeest had de titel Project Exit, een verwijzing naar het Project X-feest, zoals het Facebook-feest in september ook wel werd genoemd. Op die oproep hadden binnen een dag 4400 mensen gereageerd.

In Haren braken op 21 september rellen uit toen een meisje uit die plaats op Facebook mensen had uitgenodigd voor haar verjaardag en daarbij vergat aan te geven dat het om een besloten feestje ging. Duizenden ongenode gasten kwamen vervolgens naar Haren.

VVD'er Bats kondigde dinsdag aan per 1 april te vertrekken naar aanleiding van de rellen in september. De commissie-Cohen uitte vorige week forse kritiek op zijn optreden.

Update 00.40 uur:
In een reactie aan FOK.nl benadrukt de organisatie achter Project Exit dat zij de uitnodiging op eigen initiatief, dus niet op last van de politie, verwijderd heeft. "De beslissing om het er af te halen was puur eigen keuze, zonder enige invloed van anderen."