Frankrijk wil Syrische rebellen bewapenen

Redactie

Frankrijk is bereid om te helpen bij het bewapenen van Syrische rebellen en wil dat er snel Europees overleg wordt gevoerd over het opheffen van het wapenembargo tegen Syrië. Dat heeft de Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius donderdag gezegd.

Fabius liet doorschemeren dat niet alleen Frankrijk bereid is de rebellen te bewapenen, maar dat het Groot-Brittannië aan zijn zijde vindt. De Britten zelf stellen zich iets terughoudender op. Andere Europese landen hebben nog hun twijfels bij het bewapenen van de rebellen.

Rusland, dat wapens levert aan het Syrische regeringsleger, is fel tegen het bewapenen van de rebellen. Een aantal Russische diplomaten heeft eerder gezegd dat een toename van het aantal wapens in Syrië wel het laatste is wat het land nodig heeft. Fabius bestrijdt dit. "Het opheffen van het embargo is een van de laatste mogelijkheden om de kwestie politiek gezien in beweging te krijgen", zei de minister op radiozender France-Info. De Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov noemde het bewapenen van de rebellen eerder deze week een schending van internationale wetten.

Het Britse ministerie van buitenlandse zaken zei in een verklaring dat internationale pogingen om een politieke oplossing te vinden voor de crisis in Syrië 'weinig kans hebben om momentum te krijgen, tenzij het regime zich gedwongen voelt om aan de onderhandelingstafel aan te schuiven'. De Syrische regering moet 'voelen dat de balans is verschoven'. "We willen geen enkele optie uitsluiten om een eind te maken te maken aan het lijden van miljoenen onschuldige Syriërs", luidde de verklaring.

Het huidige wapenembargo verloopt in mei. Als de Europese Unie geen overeenstemming bereikt over het direct opheffen van het embargo, dan kunnen Frankrijk en Groot-Brittannië weigeren in te stemmen met verlenging, aldus Fabius. Eerder deze week liet de Britse premier David Cameron ook al doorschemeren dat Groot-Brittannië mogelijk niet instemt met verlenging.