Dekker blijft bij Jip en Jannekecitotoets

Staatssecretaris Sander Dekker (VVD) is niet van plan de makkelijke versie van de Citotoets af te schaffen. De eenvoudiger toets voorziet volgens Dekker in een behoefte bij leerlingen die wat minder hoge ogen gooien. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de staatssecretaris donderdag dat met de zogenoemde Eindtoets Niveau tegemoet wordt gekomen aan 'reële verschillen tussen kinderen'.

Eind vorig jaar nam de Kamer nog een motie van PVV'er Harm Beertema aan, waarin de Kamer aangaf niets te zien in de makkelijke versie van de toets. Aan de toets die eenvoudiger was, deden dit jaar volgens Dekker ruim 23.000 leerlingen mee, veertien procent van het aantal kinderen dat een Citotoets deed.

Het feit dat een grote groep leerlingen de toets maakt die makkelijker is, is het resultaat van verschillen in prestaties tussen leerlingen, niet de oorzaak daarvan, schrijft Dekker. "Ik vind het niet in het belang van deze leerlingen om ze deze mogelijkheid te ontnemen, zonder te voorzien in een passend alternatief."

Dekker wil uiteindelijk dat elke leerling gaat deelnemen aan een zogenoemde adaptieve toets. Bij deze volledig digitale toets past de inhoud van de opgaven zich automatisch aan aan wat de leerlingen al dan niet beheersen. Voor zo'n landelijke adaptieve toets zijn onder meer centrale ict-voorzieningen nodig en bepaalde soft- en hardware op scholen en aan die voorwaarden wordt nog niet voldaan.

De staatssecretaris schrijft dat als een leerling de Eindtoets Niveau overigens boven verwachting maakt, deze leerling alsnog in aanmerking komt voor een advies voor de theoretische leerweg van het vmbo of de havo. "In die situatie is er alle reden voor de school en de ouders om na te gaan of er sprake is geweest van onderschatting van de leraar, die ertoe heeft geleid dat de leerling is aangemeld voor de Eindtoets Niveau."