Europees Parlement wil matchfixing in strafrecht

Het Europees Parlement roept de lidstaten op om matchfixing op te nemen in het strafrecht. Een resolutie met die strekking werd donderdag in Straatsburg met een overweldigende meerderheid aangenomen. Aanleiding is het onderzoek van Europol waaruit begin vorige maand bleek dat mogelijk honderden wedstrijden in Europa werden gemanipuleerd.

Om de strijd tegen corruptie in de sport serieus aan te pakken is het ook noodzakelijk dat politie, justitie, sportbonden en wedkantoren hun activiteiten beter op elkaar afstemmen, meent het Europees Parlement. Ook wordt geadviseerd om per land een centraal aanspreekpunt in te stellen om voor een betere uitwisseling van informatie te zorgen.

Na de oproep van het Europees Parlement is de Europese Commissie aan zet. Omdat de resolutie niet bindend is, ligt de bal uiteindelijk bij de nationale lidstaten zelf. "Het is belangrijk dat er één lijn wordt getrokken", zegt de Nederlandse Europarlementariër Emine Bozkurt (PvdA). Het debat in het Europees Parlement werd op haar initiatief gevoerd.

Criminelen weten volgens Bozkurt feilloos de mazen in het net te vinden. "Criminelen weten precies in welk Europees land de controles en de straffen het lichtste zijn." Een specifieke regel in het strafrecht over matchfixing of sportfraude zou volgens haar enorm helpen. "En daar moeten dan ook goede sancties tegenover staan."