Coach laat zich gaan, speler naar de kant

Boris (borisz)

Hockeycoaches die  een overtreding begaan zien vanaf volgend seizoen een speler van het veld gestuurd worden. Dat bevestigt Guido Davio, KNHB-manager Verenigingszaken en Competitie. Eerder deze week kwam al het gerucht naar buiten dat deze regelwijziging eraan zat te komen.

"We zien in de afgelopen jaren een trend in de toename van het verbale ongewenste gedrag van teambegeleiders. Gelukkig gedraagt het overgrote deel van de teambegeleiders zich keurig, maar het percentage coaches dat een kaart krijgt is wel aan het toenemen. Om die reden worden coaches/teambegeleiders één van de speerpunten in onze campagne vanuit Veiliger Sportklimaat/Sportiviteit & Respect. Naast deze preventieve maatregelen, merkten we dat de sanctiemaatregel op ongewenst gedrag bij teambegeleiders op dit moment onvoldoende effect heeft", aldus Davio. 

"Om die reden heeft het bondsbestuur besloten dat vanaf volgend seizoen bij een kaart voor de teambegeleider, dat team gedurende de tijdstraf voor de teambegeleider met één man minder speelt. Slecht gedrag van de teambegeleider heeft dus direct consequenties voor zijn team. De aanvoerder wijst de speler aan. Deze speler mag wel gewisseld worden gedurende de straftijd van de teambegeleider zolang het team maar met één speler minder speelt. Overigens bestaat deze regel al voor wisselspelers."

"We verwachten met deze maatregel bij de begeleiders die een kaart krijgen een groter bewustzijn te creëren over het effect van zijn of haar gedrag op het team. In onder andere Duitsland is deze maatregel al gemeengoed. We gaan in de aankomende periode dit besluit verder uitwerken, en er middels de briefings voor zorgen dat onze scheidsrechters voor het nieuwe seizoen op de hoogte zijn."

Vanaf komend seizoen zal in de Hoofdklasse ook worden gestart met de regel dat een groene kaart direct een tijdstraf van twee minuten opleverd. Het is een regel die in het internationale hockey al jaren in gebruik is. "Voor het aankomende jaar verwachten we vanuit de FIH geen regelwijzigingen in het veldhockey, omdat we dan in een seizoen zitten, waarin een WK wordt gespeeld", besluit Davio.