Tarantino's Django naar Chinese bios

De Chinese regering kort Amerikaanse films vaak in of houdt ze helemaal buiten de landsgrenzen. Zo zijn de gewelddadige films van Quentin Tarantino nog nooit in het land vertoond. Tot nu, meldt Deadline

Tarantino's Oscarwinnende spaghettiwestern Django Unchained zal op 11 april worden uitgebracht in China. Dit terwijl in Amerika kritiek werd geuit op de manier waarop de regisseur slavernij verbeeld. Regisseur Spike Lee zei op Twitter dat Amerikaanse slavernij geen voer is voor een Sergio Leone-achtige spaghettiwestern, maar dat het eerder aan de Holocaust doet denken. 

De Chinese regering heeft toch wel een klein beetje moeite met de film; een paar beelden hebben de eindmontage niet gehaald. Om welke beelden het precies gaat, is niet bekend.

Het land heeft geen Kijkwijzer-systeem, de overheid keurt zelf alle films. De Chinese bevolking mag niet worden blootgesteld aan naakte lijven, seks, grof taalgebruik, geweld en beelden die het imago van de landelijke regering en cultuur zouden kunnen schaden. 

Onlangs werd nog de nieuwe Bondfilm Skyfall door de mangel gehaald. De Chinezen konden bijvoorbeeld niet zien dat 007 een Chinese bewaker neerschiet of dat schurk Silva zegt dat hij gemarteld is door Chinese agenten. In Cloud Atlas werden nog meer beelden geknipt. Bijna een kwart van de sci-fi film moest verwijderd worden. Zonder de scènes met naakte lijven en zoenende mannen konden de bioscoopbezoekers geen touw meer vastknopen aan de zes verhaallijnen.

Django Unchained draait nog in de Nederlandse bioscopen.

 Jamie Foxx is bevrijde slaaf in film Tarantino (Novum)
Jamie Foxx te zien als Django Unchained in China