Lommel herdenkt slachtoffers busramp

Redactie

In het Belgische Lommel worden donderdag de slachtoffers herdacht van het busongeluk in het Zwitserse Sierra. De bus verongelukte woensdag een jaar geleden in een tunnel op de terugweg van een skivakantie. Bij het ongeluk kwamen 28 mensen om, onder wie 22 kinderen. Zes van hen kwamen uit Nederland.

De kinderen zaten op twee basisscholen in Lommel en Heverlee. Behalve de kinderen kwamen de twee chauffeurs en vier begeleiders om. Woensdag was er al een besloten herdenking bij basisschool 't Stetske in Lommel. Donderdagavond is er een publieke bijeenkomst. Volgens Belgische media wordt dan een herdenkingsmonument onthuld.

De oorzaak van het ongeluk is nog altijd een mysterie. Het voertuig was in orde, de tunnel vertoonde geen mankementen en de chauffeur reed niet te hard. Ook was hij op het moment van het ongeval niet aan het bellen of sms'en. Autopsie wees wel uit dat de man hartklachten had en dagelijks antidepressiva nam. Er zijn geen aanwijzingen dat dit ermee te maken had dat hij de macht over het stuur verloor.

Het onderzoek naar het busongeluk is nog niet volledig afgerond. Justitie denkt dat het volledige onderzoek tegen het einde van de zomer klaar is.

In België ontstond eerder deze week ophef over een gedenksteen in het Zwitserse Saint-Luc waarop in eerste instantie ook de namen van de chauffeurs stonden. Omdat enkele ouders hadden geklaagd werden de namen geschrapt. Dat gebeurde niet met de bedoeling om iemand te kwetsen maar uit voorzorg, stelt de organisatie. "Wij wilden de beschadiging en schending van het monument vermijden."