COC hoopt op homovriendelijke paus

Homobelangenvereniging COC hoopt dat Jorge Mario Bergoglio zijn mening over homoseksualiteit herziet nu hij benoemd is tot paus. De Argentijn voerde enkele jaren geleden in zijn vaderland actief campagne tegen het homohuwelijk.

"We hopen dat Bergoglio, nu hij is verkozen, zal laten zien dat hij er als paus voor alle katholieke gelovigen is, en dus ook voor lesbiennes, homo's, bi's en transgenders", aldus COC-voorzitter Tanja Ineke, die erkent dat Bergoglio's strijd tegen het homohuwelijk 'weinig hoopvol' stemt.

Ineke noemt het wel hoopvol dat de 76-jarige Argentijn er als kardinaal om bekendstond dat hij belang hecht aan respect voor alle mensen en dat compassie het wint van zijn strenge geloofsleer. "Wij hopen dat de paus die compassie, respect en liefde de komende jaren ook zal tonen voor homo's in en buiten de kerk, en dat hij minder geobsedeerd zal zijn met het veroordelen van hen dan zijn voorganger."

De COC-voorzitter wijst erop het homohuwelijk ondanks het verzet van Bergoglio inmiddels toch is toegestaan in Argentinië. "Wij hopen dat hij geleerd heeft van de grote steun van de Argentijnse katholieken voor openstelling van het huwelijk en dat hij heeft gezien dat er niets duivels is aan het feit dat mensen van gelijk geslacht hun liefde voor elkaar bezegelen."


COC hoopt dat paus visie op homo's herziet (Foto: Novum)