Akkoord over coalitie Israël

De Israëlische politieke partij Yesh Atid meldt dat met premier Benjamin Netanyahu overeenstemming is bereikt over de vorming van een regering. Het regeerakkoord wordt later donderdag ondertekend, zegt een woordvoerster.

Het blok van Netanyahu behaalde bij de parlementsverkiezingen van 22 januari, 31 van de 120 zetels in de Knesset. Netanyahu kwam al eerder tot een akkoord met het nationalistische blok Habayit Hayehudi (Joods Huis) en de groep van voormalig minister van buitenlandse zaken Tzipi Livni.

De laatste struikelblokken in de wekenlange onderhandelingen vormden de verdeling van kabinetsportefeuilles en hervormingen in de militaire dienstplicht. De leider van Yesh Atid (Er is een Toekomst), de voormalige televisiepersoonlijkheid Yair Lapid, wordt minister van financiën. Zijn partij, die negentien parlementzetels inbrengt, krijgt ook de onderwijsportefeuille in beheer. Joods Huis krijgt waarschijnlijk huisvesting en handel en Livni wordt de voornaamste vredesonderhandelaar. Het blok van Netanyahu behoudt defensie en binnenlandse zaken.

Het ligt in de bedoeling dat de nieuwe regering komende maandag wordt beëdigd, twee dagen voordat de Amerikaanse president Barack Obama Israël bezoekt.