Nederlanders kopen minder games in winkel

In Nederland zijn vorig jaar minder computerspellen over de toonbank gegaan. Het gaat om 6,7 miljoen spellen, terwijl dat er een jaar eerder nog 8,2 miljoen waren. De verkoop van de pc- en spelcomputerspellen zorgde voor een omzet van 215 miljoen euro. Dat blijkt uit een rapport van brancheorganisatie NVPI.

De oorzaak van de dalende verkoop zou onder meer liggen bij de opkomst van downloadbare spellen en het spelen op tablets en smartphones. De markt voor downloadbare spellen zou volgens de brancheorganisatie met vijftig procent gegroeid zijn naar 42 miljoen euro. Als deze lijn aanhoudt, gaat de verkoop van digitaal gedistribueerde goederen volgend jaar de fysieke verkoop voorbij. In 2015 zouden fysieke spellen 103 miljoen euro opbrengen, tegenover 142 miljoen euro voor downloadbare spellen.

De tegenvallende cijfers zijn niet alleen terug te vinden in de softwareverkoop, maar ook bij de verkoop van spelcomputers. Vorig jaar werd er ruim 31 procent minder geld omgezet met de verkoop van onder meer de Xbox 360 en de Nintendo Wii dan een jaar eerder. Een half miljoen verkochte spelcomputers leverde 105 miljoen euro op, terwijl dat twee jaar geleden nog bijna 146 miljoen was.