Rutte: Nederland bezuinigt niet voor Europa

De bezuinigingen en hervormingen die het kabinet momenteel onder premier Mark Rutte (VVD) uitvoert, zijn in het belang van de Nederlandse economie. "We doen dit niet voor Brussel of Europa, maar omdat we het zelf belangrijk vinden", zei de premier donderdag bij aankomst in Brussel voor de eurotop.

Hij zei dat het hem er niet om gaat dat Nederland de ruimte krijgt van andere lidstaten om het begrotingstekort te laten oplopen. De Europese afspraken over het begrotingstekort bieden volgens Rutte ruimte om het toegestane percentage van drie te overschrijden, als de lidstaat in kwestie al structureel hervormingen doorvoert.

Rutte spreekt niet van een crisistop, maar saai gaat het volgens de premier evenmin worden. "We willen in Europa meer werkgelegenheid creëren, de jeugdwerkloosheid bestrijden en de interne markt versterken. Daar zijn maatregelen voor te nemen die geen geld kosten."

Als voorbeelden noemde Rutte onder meer het erkennen van diploma's, het verlagen van administratieve lasten en het sluiten van vrijhandelsverdragen met de Verenigde Staten en Japan. "Op die manier kunnen we de economie een impuls geven, zeker als deze aan het einde van dit jaar weer voorzichtig aantrekt", aldus de premier.