[PL Darts] Voorbeschouwing week 6

Tom (Nappie-Oleon)

In week zes van de Premier League of Darts reizen de tien deelnemers naar Manchester om te spelen in de Manchester Evening News Arena. De Noord-Engelse stad heeft een sterk gewortelde Premier League geschiedenis.

In 2005 vormde Manchester het decor voor de halve finales en finale van de allereerste Premier League. Roland Scholten speelde toen een legendarische wedstrijd tegen Phil Taylor in de halve finale. Scholten kwam 11-7 voor in een wedstrijd die over 25 legs ging. Helaas voor de Hagenaar moest hij de laatste zes legs van de wedstrijd aan Taylor laten. The Power won in dat jaar zijn eerste van in totaal zes Premier League titels.

Vorige week werd het klassement flink op zijn kop gezet. Drie spelers die nog ongeslagen waren gingen in Nottingham onderuit. Gevolg is dat de stand op de ranglijst flink in elkaar is geschoven. Raymond van Barneveld wist door zijn overwinning op Andy Hamilton en mede dankzij de verassende nederlaag van Phil Taylor de koppositie op de ranglijst te pakken. Kan Barney deze week zijn koppositie verstevigen? Een vooruitblik op de wedstrijden van onze landgenoten:

Michael van Gerwen vs Wes Newton
Adrian Lewis vs Gary Anderson
Simon Whitlock vs James Wade
Raymond van Barneveld vs Robert Thornton
Phil Taylor vs Andy Hamilton


Raymond van Barneveld – Robert Thornton
Robert Thornton steekt de afgelopen vijf weken in een bloedvorm. Toch liep hij vorige week averij op in zijn wedstrijd tegen James Wade: 1-7. Deze week zal The Thorn moeten laten zien dat hij hiervan hersteld is tegen de trotse koploper Raymond van Barneveld. Barney zal vooral bezig zijn met kwalificatie voor de playoffs. Hiervoor lijkt ongeveer 16 punten voor benodigd te zijn. De aankomende drie weken moet Van Barneveld aantreden tegen de nummers 1, 2 en 3 van de wereldranglijst. Om die reden zal hij morgenavond alvast twee punten bij willen schrijven.

Beide heren hebben op TV slechts één keer tegen elkaar gespeeld. Vijf jaar geleden was de Nederlander tijdens de Grand Slam of Darts met 5-3 in legs te sterk voor de Schot. Thornton heeft de afgelopen jaren een groei doorgemaakt. Barney zal daarom morgen een hele andere wedstrijd moeten spelen. Wat Van Barneveld mee kan nemen het podium op is de wetenschap dat hij nog nooit verloor in de MEN Arena.

Michael van Gerwen – Wes Newton
Een confrontatie tussen twee spelers die vorige week beiden een nederlaag kregen te verduren. Van Gerwen verloor zijn ongeslagen status en zag een einde komen aan een reeks van twintig wedstrijden zonder nederlaag. Wes Newton gaf op zijn beurt een 4-1 voorsprong uit handen tegen Simon Whitlock. Mighty Mike staat er met een vierde plek op de ranglijst nog steeds goed voor. Voor Wes Newton dreigt echter degradatie. The Warrior staat negende op de ranglijst en moet dus punten pakken. Zeker in de wetenschap dat volgende week Phil Taylor op hem wacht.

In de drie onderlinge confrontaties tussen beide mannen ging twee keer de winst naar Newton. Vorig jaar tijdens de World Grand Prix was Michael van Gerwen nog wel de sterkste. Beide darters gooien doorgaans in een hoog tempo. Als Van Gerwen het juiste gevoel weet te vinden kunnen we rekenen op veel maximale scores.

Deze week is de Premier League te zien op TV via RTL7 op 14 maart vanaf ca 23.30 uur. Op vrijdag is er een ruime samenvatting van de gespeelde wedstrijden te zien rond de klok van 22.00 uur. Alle wedstrijden van de Premier league zijn elke donderdag live te volgen via de live stream van RTL7darts.nl