FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 13 maart 2013

[Upd] Er is een nieuwe paus!

Rampampam, we hebbemis! Om 6 minuten over zeven is er witte rook opgestegen uit de Sixtijnse kapel op het Sint Pietersplein in Vaticaanstad. Dit betekent dat na de vijfde stemronde een nieuwe paus is gekozen door kardinalen in de Sixtijnse Kapel.

Wie er gekozen is, is nog niet bekend. Over enkele ogenblikken zal de naam van de nieuwe paus worden bekendgemaakt.

Update 20.12 uur:
Jorge Mario Bergoglio is de nieuwe paus geworden. Dat bleek zojuist bij de 'balkonscene' op het Sint Pietersplein in Vaticaanstad. De bekendmaking is door zeker een miljoen mensen op het plein bekeken, evenals miljoenen televisiekijkers wereldwijd.

Bergoglio is de voormalig aartsbisschop van Buenos Aires. Hij zal als paus de naam 'Franciscus de eerste' gaan dragen.

Update 20.54 uur:
In een eerste toespraak heeft de Paus zichzelf geïntroduceerd: 
"Lieve broeders en zusters, goedenavond. Eerst wil ik bidden voor Benedictus XVI". Vervolgens bedankte Franciscus de katholieke kerk, de aanwezigen op het Sint-Pietersplein en zijn 'broederkardinalen'. Hierna sprak hij de zegen uit.

Update 23.55 uur:
De nieuw gekozen paus Franciscus I is in zijn geboorteland Argentinië niet onomstreden. Mensenrechtenactivisten en journalisten beschuldigen Jorge Mario Bergoglio van verantwoordelijkheid voor de ontvoering van twee jezuïeten die in 1976, in de eerste maanden van de militaire dictatuur, werkten in arme wijken in Buenos Aires.

De leiding van de jezuïetenorde zou de twee hebben verzocht hun werkplekken te verlaten om problemen met de militaire autoriteiten te voorkomen. Het werk in arme wijken werd als socialistisch en dus verdacht beschouwd. Het tweetal weigerde zijn stek te verlaten.

Bergoglio, die toen deel uitmaakte van de leiding van de jezuïeten in Argentinië, zou vervolgens tegen de militairen hebben gezegd dat het tweetal niet meer voor de orde werkte en zou aldus voor de militairen de weg hebben vrijgemaakt om met hen te doen wat hun goeddunkte.

Bergoglio zelf heeft nooit op deze aantijgingen willen reageren, maar verklaarde enkele jaren geleden tegen de media dat hij juist verscheidene mensen heeft geholpen om een schuilplaats te vinden. Ook zou hij iemand de grens over hebben geholpen om te vluchten voor de militairen. Ook zei Bergoglio bij de militairen diverse malen navraag te hebben gedaan naar de twee jezuïeten. Die werden uiteindelijk door de militairen vrijgelaten.Livebeelden vanaf het Sint-Pietersplein

'Vaker enkelband vanwege bezuinigingen justitie'

Mogelijk krijgen 1600 veroordeelden een elektronische enkelband in plaats van een celstraf vanwege bezuinigingen bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het departement moet zo veel bezuinigen dat het overweegt veroordeelden hun straf thuis te laten uitzitten, meldt Nieuwsuur woensdagavond op basis van vertrouwelijke stukken.

De bezuinigingen die staatssecretaris van Veiligheid en Justitie (VVD) moet doorvoeren op het gevangeniswezen zijn opgelopen tot ruim 250 miljoen euro. Het ministerie wil om kosten de drukken ook een groot aantal gevangenissen sluiten, zo bleek eerder al.

De Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak noemt de plannen 'gevaarlijk'. Voorzitter Maria van de Schepop denkt dat de stok achter de deur verdwijnt. "Nu is het zo dat mensen een taakstraf opgelegd krijgen of een boete van de rechter. Als ze dat niet doen, moeten ze naar de gevangenis", legt Van de Schepop uit.

Als deze groep straks geen celstraf meer krijgt, maar een enkelband, heeft een taakstraf volgens hoogleraar strafrecht Henny Sackers weinig zin. "Dat betekent dat we rekening moeten houden met een grote groep taakgestraften, die de werkstraf of de leerstraf gaat verzieken."

'Lichaam Chavez kan niet worden gebalsemd'

Het is onwaarschijnlijk dat het lichaam van Hugo Chavez voor lange tijd kan worden gebalsemd, omdat het niet op tijd op de juiste wijze is geprepareerd. Dat heeft interim-president Nicolas Maduro woensdag gezegd.

Maduro zei dat het volgens Russische experts die zijn geraadpleegd onwaarschijnlijk is dat het lichaam kan worden gebalsemd.

Chavez overleed op 5 maart aan kanker. Twee dagen later zei de regering dat hij gebalsemd zou worden en permanent getoond zou worden, zoals Vladimir Lenin, Ho Chi Minh en Mao Zedong.

Op meerdere video's die voor zijn dood werden opgenomen zegt Chavez dat hij graag in zijn geboorteplaats Sabaneta wil worden begraven.

Valdťs kreeg nog geen aanbiedingen

Víctor Valdés verraste voetbalminnend Catalonië door zijn vertrek bij FC Barcelona aan te kondigen. Inmiddels heeft de 31-jarige sluitpost nog geen nieuwe club gevonden.

Zo doken onlangs geruchten de kop op die insinueerden dat Valdés na afloop van zijn contract naar het Braziliaanse Sao Paulo zou vertrekken. Daar is echter niets van waar, claimt Gines Carvajal, zaakwaarnemer van de Spanjaard.

"Wanneer zijn contract ten einde loopt zullen we de mogelijkheden op een rijtje zetten en een keuze maken", zei Carvajal in gespek met R7. "Maar er is nog niets voorbij gekomen, niet uit Brazilië, noch ergens anders."

De huidige verbintenis van Valdés loopt op 30 juni 2014 ten einde. Mocht FC Barcelona nog iets aan de doelman willen verdienen, dan zal hij aankomende zomer of in de winter daaropvolgend verkocht moeten worden.

'Tanja Nijmeijer wil een kind'

De Nederlandse FARC-strijdster Tanja Nijmeijer wil een kind. Dat zegt ze woensdag in een interview met de Colombiaanse krant El Espectador. Nijmeijer zegt te hopen dat haar kind kan opgroeien in een Colombia waar 'vrede en gerechtigheid' is.

De 34-jarige Denekampse bevindt zich in de Cubaanse hoofdstad Havana waar ze deel uitmaakt van de onderhandelingsdelegatie van de FARC die daar met de Colombiaanse regering onderhandelt over vrede. FARC-leden mogen normaal gesproken geen kinderen krijgen aangezien dit volgens Nijmeijer niet samengaat met het guerrillaleven.

Als de vredesonderhandelingen, die in november van start gingen, slagen is er een goede mogelijkheid dat de FARC een politieke partij wordt. Dit zou een gezinsleven voor de Nederlandse hoogstwaarschijnlijk niet meer in de weg staan. "Ik wil een kind hebben en het zien opgroeien in het nieuwe Colombia, niet in een land waar geen mogelijkheden zijn", zegt zij.

Het is volgens haar overigens geen enkel probleem om bij de marxistische beweging een liefdesleven te hebben. Al hoort daar volgens haar wel bij dat je voor bepaalde missies van je partner wordt gescheiden. Het is onduidelijk of Nijmeijer een relatie heeft.

Blanco: attesten Rabo van specialisten

De attesten die renners van de Raboploeg de afgelopen jaren toestonden ondanks cortisonengebruik aan wedstrijden deel te nemen, werden voorgeschreven door specialisten. Het ging om 14 gevallen vanaf 2008. Dat stelt de leiding van wielerploeg Blanco woensdag onder meer in reactie op beweringen van oud-Raborenner Michael Rasmussen voor de rechter in Arnhem.

Rasmussen stelde onder meer dat de huidige Blanco-arts Dion van Bommel in zijn Rabotijd 'valse' attesten uitschreef. Dat ging overigens over de periode voor 2008. Ook Herman Ram, voorzitter van de Dopingautoriteit, liet weten het vermoeden te hebben dat ploegartsen veelvuldig misbruik hadden gemaakt van de mogelijkheid verboden cortisonengebruik met een attest te 'legaliseren'.

Blanco, de opvolger van de Raboploeg, liet woensdag weten dat het bij die ploeg ging om twee renners die via een specialist met een cortisoneninjectie zijn behandeld. Verder zijn er negen renners behandeld met cortison bevattende inhalatiemedicatie, voorgeschreven door een longarts.

Drie renners kregen een orale cortisonenkuur voorgeschreven door een longarts en kno-arts. In een aantal gevallen konden renners door hun kwetsuur sowieso niet starten. Blanco stelt dat het zich aan de regels van de MPCC, de beweging voor een geloofwaardige wielersport, en de UCI houdt. De internationale wielrenunie schrijft tegenwoordig voor dat een met cortisonen behandelde renner verplicht 8 dagen uit koers blijft.

[CL] Uitslagen achtste finales 13/03/13

Vanavond stonden de laatste twee achtste finales van de Champions League op het programma en weten we welke acht teams vrijdag in de kokers voor de loting zullen zitten. Bayern München mocht in eigen huis een 3-1 voorsprong tegen Arsenal verdedigen, terwijl het Spaanse Málaga een 1-0 nederlaag bij FC Porto i n eigen huis moest zien weg te werken.

Bayern München - Arsenal

Het team van Arsene Wenger had de vrijwel onmogelijke opdracht om minimaal 3 keer te scoren tegen het sterker geachte Bayern Múnchen. De Londenaren begonnen verrassend sterk en Bayern onthutsend zwak,waardoor Giroud de bezoekers al na 2 minuten op voorsprong zette. Arsenal kon daarna niet echt doordrukken en Bayern speelde ook niet echt overtuigend. 

In de tweede helft probeerde Bayern het thuispubliek wel wat te bieden, maar ondans het groot aantal schoten was het allerminst overtuigend.  Arsenal kwam er niet aan te pas en kon nauwelijks iets creeëren. Toch werd het nog heel even spannend toen Koscielny de 0-2 binnenkopte. Toch was het niet voldoende om nog voor veel gevaar te zorgen en kon Bayern na deze slechte prestatie opgelucht adem halen en zich opmaken voor de volgende ronde.

Karakteristieken

Bayern München

0 - 2

Arsenal

     3' Giroud 
 85' Koscielny 
 
 Gele kaart: Lahm, Gomez, (Bayern München), Gibbs, Rosický, Giroud, Mertesacker, Cazorla, Koscielny, Martinez, (Arsenal)
 
Stadion: Allianz Arena, München
Toeschouwers: 66.000
Arbiter: Královec (Tsj)
 
Opstelling:   Opstelling:
Neuer
Lahm
v. Buyten
Bonfim Dante
Alaba
Müller
Martinez
Kroos (Timosjtsjoek/81)
Luiz Gustavo
Robben
Mandzukic (Gomez/73)
  Fabianski
Jenkinson
Mertesacker
Koscielny
Gibbs
Arteta
Rosický
Ramsey (Gervinho72)
Walcott (Oxlade-Chamberlain/72)
Giroud
Cazorla

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Málaga CF - FC Porto

In de andere achtste finale wist Málaga dat het moest winnen met 2 doelpunten verschil van de Portugeze grootmacht FC Porto. Kort voor rust zette Isco de thuisploeg op voorsprong.  Kort na rust kreeg FC Porto een andere tegenslag te verwerken nadat de Belg Defour na zijn tweede gele kaart de kleedkamers op mocht zoeken. Dit resulteerde in de 77ste minuut in een 2-0 voorsprong door een goal van Santa Cruz. Hierdoor gaat Málaga door naar de kwartfinales en is daarin één van de verrassingen.

Málaga CF

2 - 0

FC Porto

 43' Isco
 77' Santa Cruz
   
 
 Gele kaart: Demichelis, Gámez, Toulalan, (Málaga CF), Otamendi, Alex Sandra, Mangala, (Porto)
 Rode kaart: , Defour (49/2xg) (Porto)
 
Stadion:  Estadio La Rosaleda, Málaga
Toeschouwers: 35.000
Arbiter: Rizolla (Ita)
 
Opstelling:   Opstelling:
Willy
Gámez
Demichelis
Weligton
Antunes
Joaquin (Camacho/88)
Toulalan
Iturra
Isco
Baptista (Santa Cruz/74)
Saviola (Piazón/78)
  Hélton
Danilo
Otamendi
Mangala
Alex Sandro (Atsu/70)
Moutinho (J. Rodriguez/46)
Fernando
González
Varela (Maicon/58)
Martinez
Defour

Komende vrijdag zal er in Nyon geloot worden voor de kwartfinales. 

Amy Winehouse Foundation geeft drugsvoorlichting

De Amy Winehouse Foundation gaat jongeren voorlichten over drugs. De stichting, die werd opgericht door de vader van de in 2011 overleden Amy, gaat in eerste instantie naar scholen op tien verschillende locaties.

Mitch Winehouse werd gesteund door komiek Russell Brand, een goede vriend van Amy, toen hij tijdens een conferentie over drugsvoorlichting de nieuwe actie bekendmaakte, meldt het BBC-radioprogramma Newsbeat.

Het voorlichtingsproject biedt ook een telefoonlijn die gratis gebeld kan worden door jongeren die het niet prettig vinden om bepaalde dingen op school te vertellen. "Het draait ook niet alleen om kinderen met verslavingen, het gaat ook om de ouders", vindt de vader van Amy.

Amy Winehouse stierf op 27-jarige leeftijd aan alcoholvergiftiging. De zangeres kampte ook jarenlang met een drugsverslaving.

[FA Cup] Millwall naar halve finale

Millwall heeft zich woensdag alsnog geplaatst voor de halve finale van de FA Cup. Nadat zondag in eigen huis met 0-0 gelijk werd gespeeld tegen Blackburn Rovers, scoorden de Londenaren in de replay in Blackburn wel: 1-0. Danny Shittu maakte de treffer kort voor de rust. Half april speelt Millwall thuis tegen Wigan Athletic.

De wedstrijd tussen de twee ploegen uit het Championship, het tweede Engelse niveau, ging net als het eerste duel gelijk op. Desondanks waren de beste kansen voor de bezoekers, die dankzij aanvoerder Shittu de voorsprong namen en die niet meer uit handen gaven. Het grootste succes van Millwall in de FA Cup is het bereiken van de laatste vier niet. In 2004 speelde de ploeg de finale van het toernooi, maar verloor die van Manchester United.

CdK Groningen praat met raad Haren na vertrek Bats

De commissaris van de koningin in Groningen, Max van den Berg, wil zo snel mogelijk een opvolger van de dinsdag opgestapte burgemeester van Haren, Rob Bats. Hij bespreekt de kwestie deze week met de fractievoorzitters in de gemeenteraad.

Volgens een woordvoerder van Van den Berg moeten de raadsleden nu aangeven hoe ze verder willen. Na de gesprekken besluit de commissaris of er eerst een waarnemend burgmeester komt of dat er direct een definitieve opvolger wordt gezocht. In het laatste geval wordt Bats vermoedelijk verzocht nog even aan te blijven.

Bats legt zijn functie per 1 april neer, zei hij dinsdag tijdens een vergadering van de Harens gemeenteraad. Hij stapt op naar aanleiding van de Facebookrellen in september. De commissie-Cohen uitte vorige week forse kritiek op zijn optreden.

Nederlandse leider drugsbende opgepakt in BelgiŽ

Een 45-jarige Nederlander is dinsdag in het Belgische Grote Spouwen opgepakt voor betrokkenheid bij een drugsbende. Hij zou de organisatie hebben geleid, melden Belgische media woensdag. Bij een inval in een boerderij werden nog vijf arrestaties verricht.

De Nederlander van Turkse afkomst gaf leiding aan een drugslaboratorium, waar duizenden xtc-pillen geproduceerd konden worden. Hij opereerde vanuit een chalet op een vakantiepark in Houthalen en maakte onder meer gebruik van valse namen en huurauto's.

In het lab, waar Chinezen onder erbarmelijke omstandigheden werkten, werden grote hoeveelheden gevaarlijke chemische producten en pure mdma aangetroffen. De politie nam diverse spullen als computers, laptops, voertuigen en wapens in beslag.

Seuntjens lang afwezig bij Den Bosch

Ralf Seuntjens kan zijn werkgever FC Den Bosch voorlopig niet helpen om de opmars in de Jupiler League voort te zetten. De aanvaller heeft aan het Brabants Dagblad laten weten dat hij voorlopig niet in actie kan komen. "Ik moet een week met mijn voet omhoog blijven zitten. Daarna wordt er een MRI-scan gemaakt en zal duidelijk zijn wat er precies aan de hand is. Maar het ziet er niet goed uit. Ik had meteen veel pijn en kon niets meer."

Seuntjens had een mooie bijdrage in de reeks die Den Bosch onlangs in heeft gezet. De Brabanders verloren al acht wedstrijden niet meer in de eerste divisie. De aanvaller was afgelopen vrijdag nog twee keer trefzeker voor de Bosschenaren. Hij hielp zijn ploeg daarmee aan een overwinning op sc Veendam.

ABN Amro volledig genationaliseerd

De Nederlandse staat is de enige aandeelhouder geworden van ABN Amro. De bank heeft voor 210 miljoen euro de laatste preferente aandelen gekocht die nog in handen waren van andere partijen, en is van plan die in te trekken. Dat meldde ABN Amro woensdag op zijn website.

ABN Amro werd in 2007 overgenomen en opgesplitst door Royal Bank of Scotland, Banco Santander en Fortis. Dat laatste concern kwam een jaar later in grote moeilijkheden. Daarop nationaliseerde toenmalig minister van Financiën Wouter Bos het Nederlandse deel. De bankonderdelen werden samengevoegd onder de naam ABN Amro.

De Staat kreeg door de nationalisatie niet alle aandelen in handen. Een klein belang in zogenoemde preferente aandelen bleef in handen van andere investeerders. Deze maand had ABN Amro een optie om die uit te kopen en daarvan is gebruik gemaakt.

Boumsong helpt oud-club Auxerre

Jean-Alain Boumsong gaat een financiële gift doen aan het in zwaar weer verkerende AJ Auxerre. De verdediger speelde tussen 2000 en 2004 in het shirt van Auxerre. De club verkeert momenteel in financiële problemen en moet volgens de routinier meer oud-voetballers benaderen.

"Ik ben nog niet benaderd, maar ik ben van plan zelf naar de club te bellen om te kijken wat er mogelijk is. De club zou moeten kijken naar spelers die geld overhebben om een financiële bijdrage te doen. Een van die spelers die dat zou willen ben ik", zegt hij tegen Infosport.

Auxerre heeft de opmars naar het Franse hoogste niveau te danken aan Guy Roux. Hij maakte van de Franse club een structurele Europese speler, maar moest vanwege zijn leeftijd een stapje terug doen. Nu Roux geen rol van betekenis meer speelt, is de club afgezakt naar de Ligue 2.

Willems: "Over maximaal twee jaar stap maken"

Jetro Willems heeft vooralsnog geen plannen om PSV te verlaten. De verdediger droomt er echter van om ooit een buitenlandse overstap te maken.

De verdediger is inmiddels niet meer weg te denken uit het elftal van trainer Dick Advocaat en is ook bij het Nederlands elftal een vaste waarde geworden. Hoewel in Oranje veel ploeggenoten in het buitenland hun brood verdienen, heeft Willems vooralsnog geen brandend verlangen om hun voorbeeld te volgen.

"Ik ben nu bij PSV goed op mijn plaats", aldus Willems in Voetbal International. "Over één, maximaal twee jaar, wil ik de volgende stap zetten. Dan wil ik naar een club die op een hoger niveau speelt. Op dit moment ben ik er nog niet klaar voor, maar ik sluit niet uit dat ik er over een half jaartje anders over denk." Willems speelde tot dusver 57 officiële duels voor PSV.

Terug naar Engeland optie voor Hiddink

Guus Hiddink staat open voor een terugkeer naar de Premier League. De oefenmeester heeft het desalniettemin goed naar de zin bij FC Anzhi. De 66-jarige coach stond eerder enige tijd onder contract bij Chelsea.

Hij zou een terugkeer naar Engeland in overweging nemen. "Maar", zegt hij tegen Engelse pers, "ik ben niet de jongste meer. Al vind ik het nog steeds geweldig om bijna iedere dag met jonge gasten op het veld te staan."

Hiddink is voorzichtig met uitspraken over zijn toekomst. "Ik wil het niet laten overkomen alsof ik geen plezier heb in mijn huidige baan bij Anzhi. Ik heb het hier goed naar mijn zin. In een jaar heeft het imago van de club een gigantische boost gekregen. We zijn van een kleine club naar een club met internationale ambities gegaan."

Hij erkent desondanks dat hij het Engelse voetbal mist. "Ik vind de Premier League geweldig. Voor veel trainers is het de ultieme competitie. Ik weet nog dat ik met Chelsea tegen Newcastle United speelde en er een goed resultaat behaalde." Donderdag staat Hiddink met Anzhi tegenover Newcastle in de Europa League.

Mojang haalt half miljoen op voor goede doel

Developer Mojang heeft met hun February Mojam meer dan een half miljoen dollar opgehaald voor het goede doel. Tijdens de Mojam gaan een aantal teams aan de slag om binnen korte tijd een game op de markt te brengen met behulp van de ideeën van fans. 

Mensen kunnen dan geld doneren waarbij ze toegang krijgen tot alle gemaakte spellen. Het minimale inlegbedrag is twee dollar en gemiddeld is er iets meer dan vijf dollar geschonken. Het geldbedrag is uiteindelijk naar twee goede doelen gegaan: $295.553,96 is bedoeld voor The Electronic Frontier Foundation en $194.493,28 voor Block By Block.

Daarnaast moest oprichter Notch zijn belofte waarmaken. Hij zei dat als het bedrijf meer dan een half miljoen zou ophalen, hij zijn baard zou afscheren. Bekijk die beelden hieronder. 

Opruiier genocide en OM in beroep

Yvonne N. gaat in beroep tegen haar straf voor opruiing tot genocide. Dat heeft haar advocaat Victor Koppe laten weten aan de Limburgse zender L1. De vrouw werd begin deze maand door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot zes jaar en acht maanden cel. Haar advocaat was woensdag niet direct bereikbaar voor commentaar.

Het Openbaar Ministerie had om een levenslange gevangenisstraf gevraagd. Ook het OM gaat in beroep

N. wordt ook wel Yvonne Basebya genoemd, naar de achternaam van haar man. Tijdens de volkerenmoord in Rwanda werden in ongeveer drie maanden tijd naar schatting een miljoen Tutsi's en gematigde Hutu's vermoord door Hutu-milities. De vrouw vestigde zich in 1998 in Nederland en heeft sinds 2004 de Nederlandse nationaliteit.

Defiance krijgt ook PS3- en Xbox 360-test

Trion heeft aangekondigd dat de laatste test-face voor Defiance ook beschikbaar is voor PlayStation 3 en Xbox 360. Eerdere testfases van de game, die op 2 april uit moet komen voor Windows, Xbox 360 en PlayStation 3, waren enkel voor Windows. De laatste testsessie start op 22 maart.

Daarnaast zal ook de NDA opgeheven worden waardoor we meer informatie kunnen verwachten van de game. Tot nu toe mocht er niks van de bèta's naar buiten komen. In de laatste sessie mogen gamers aan de slag in de gebieden omtrent Mt. Tam en Madera.  Daarnaast is het ook mogelijk om te co-open in Angel Island en de Cronkhite Bunker.

Defiance draait om een 'staakt het vuren' na een langdurige oorlog tussen het menselijke ras en de buitenaardse Votans. De aarde is veranderd door de oorlog en beiden moeten nu kijken hoe ze kunnen samenleven.

Nog altijd geen einde aan griepepidemie

De griepepidemie duurt nog steeds voort, maar het aantal mensen met griep is vorige week wel wat afgenomen. Uit cijfers van het gezondheidsinstituut Nivel bleek dat 106 op de honderdduizend Nederlanders kampten met griepverschijnselen, minder dan in de voorgaande zes weken.

Van een epidemie wordt gesproken als huisartsen twee weken achter elkaar meer dan 51 op de honderdduizend mensen met griepachtige klachten rapporteren. Gemiddeld houdt een griepepidemie zes tot acht weken aan. Op dit moment is in Nederland al twaalf weken sprake van een milde griepepidemie.

Veenendalers vast voor handel in nephorloges

Twee mannen uit Veenendaal zijn woensdag aangehouden voor handel in namaakhorloges. Ze importeerden de horloges vermoedelijk uit China en boden ze vervolgens op Marktplaats te koop aan, meldt het ministerie van Financiën.

De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft twee woningen en twee loodsen in Veenendaal en Utrecht doorzocht en een grote partij horloges in beslag genomen. Ook nam de FIOD administratie, twee auto's en ruim dertigduizend euro aan contant geld in beslag.

De douane onderschepte eerder al twee zendingen met door de verdachten bestelde nagemaakte merkhorloges.

Xander en Wendy woedend op Weekend

Xander de Buisonjé en Wendy van Dijk zijn boos op Weekend. De zanger en presentatrice, die tien jaar geleden ouders werden van zoon Sem, zijn niet blij over een verhaal dat het weekblad publiceerde. Weekend schreef op basis van quotes die Xander gaf aan tijdschrift 100% NL dat Sem wordt gepest.

"Op zich is het in 100% NL al op het tandje van suggestief neergezet", lichtte de zanger woensdagavond toe in RTL Boulevard. Volgens hem worden er nu 'allemaal onwaarheden bijgehaald'. "Er is één voorval geweest wat in principe niet zo erg was, waar hij indirect bij betrokken was. Maar nu lijkt alsof mijn zoon heel erg gepest wordt." "Ik vind het gewoon beneden alle peil en zwaar onder de gordel om te scoren over de rug van mijn kind", vervolgt Xander. Hij heeft zijn ex gesproken en die 'is ook des duivels'. Ze zouden stappen willen ondernemen tegen Weekend.

Asscher geschokt door jodenhaat Turkse jongeren

De beelden van Turkse jongeren uit Arnhem die zich positief uitlaten over de Holocaust, zijn 'schokkend en verwerpelijk tegelijk'. Dat schrijft minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) in een brief aan de Tweede Kamer.

Asscher reageerde op verzoek van de Kamer op beelden in het tv-programma Onbevoegd Gezag. Hij noemt het onacceptabel als solidariteit met moslims in het Midden-Oosten leidt tot 'openlijke vijandigheden' tegen een andere bevolkingsgroep in Nederland.

Asscher wijst erop dat discriminatie strafbaar is en tot de prioriteiten van de politie behoort. Hij eist dat ouders hun kinderen aanspreken op antisemitische uitlatingen. Ook moeten scholen 'adequaat reageren' als leerlingen antisemitische uitspraken doen. Het is ontoelaatbaar als bijvoorbeeld leraren in zo'n geval onder druk worden gezet of worden bedreigd, schrijft Asscher.

Op dit moment lopen diverse onderzoeken naar aard en omvang van het antisemitisme in Nederland. De uitkomsten worden deze zomer verwacht. Op basis van deze onderzoeken wil Asscher bekijken of extra maatregelen nodig zijn.

De jongeren zeiden in het tv-programma onder meer joden te haten en verder 'wel tevreden te zijn over wat Hitler met de joden heeft gedaan'. Ook vinden zij het doden van baby's niet erg als het joden zijn. Justitie onderzoekt of sprake is van strafbare discriminatie.

Vettel gaat rondrijden in 'Hungry Heidi'

Elk seizoen geeft Sebastian Vettel, inmiddels drievoudig wereldkampioen Formule 1, zijn nieuwe wagen een vrouwennaam. Zo kwamen Kate, Kate’s Dirty Sister, Luscious Liz en Kinky Kylie al voorbij als namen.

Dit seizoen heeft de Duitser, rijdend voor Red Bull, zijn auto omgedoopt tot Hungry Heidi. Ongetwijfeld zal dit zijn geïnspireerd op de vrouwen die in de bergen leven in Oostenrijk, waar Red Bull zijn oorsprong kent. Dit weekend zal Vettel zijn Heidi naar de eerste plaats proberen te sturen tijdens de Grand Prix van Australië.

Cocu en PSV akkoord over nieuw contract

PSV en Philip Cocu zijn mondeling akkoord over een verlenging van het contract tussen beide partijen. Dit meldt Voetbal International vanavond.

De huidige overeenkomst van Cocu liep aan het einde van het seizoen af, waardoor gesprekken noodzakelijk waren. Er moeten nog wel wat puntjes op de i worden gezet, maar dat is slechts een formaliteit.

Mocht trainer Dick Advocaat na dit seizoen vertrekken, dan zal Cocu zijn plaats gaan innemen. Ook assistent-trainer Ernest Faber ambieerde het ambt van hoofdtrainer, maar lijkt voorlopig als assistent verder te moeten. Hij heeft bij PSV nog een contract voor de duur van één jaar.

Kinderen opgepakt om plaatsen bommen in Pakistan

De Pakistaanse politie heeft dinsdag in de zuidwestelijke provincie Baluchistan elf kinderen en tieners gearresteerd wegens het plaatsen van bommen voor een gewelddadige afscheidingsbeweging. Dat heeft de politie woensdag gezegd.

De kinderen, in de leeftijd van 11 tot 18 jaar, werden na een vuurgevecht in een park in Quetta, de hoofdstad van Baluchistan, opgepakt. Acht mensen namen tijdens het gevecht de benen.

In ruil voor zo'n veertig euro per keer plaatsten de kinderen, die uit arme gezinnen komen, de explosieven voor het Verenigde Baluchileger, zei de politie. Sinds december zijn bij bomexplosies in Quetta zeker twaalf mensen om het leven gekomen.

Separatisten voeren al tientallen jaren een bloedige onafhankelijkheidsstrijd tegen de regering in Islamabad.

Slagter wil zich bewijzen in Milaan - San Remo

Tom-Jelte Slagter zal zondag als één van de kopmannen van Blanco Pro Cycling meedoel aan Milaan San-Remo. Slagter stond na zijn winst in de Tour Down Under eerste in de UCI World Tour, maar heeft deze plek inmiddels afgestaan. Wel staat hij nog tweede en wil bewijzen dat hij daar hoort.

"Vorige week stond ik nog nummer 1. Als je hoog staat in zo'n klassement, wil je bewijzen dat je daar thuishoort. Met dat gevoel ga ik Milaan-San Remo in", aldus Slagter, die Mark Renshaw, Maarten Tjallingii, Paul Martens, Lars Petter Nordhaug, David Tanner, Tom Leezer en Maarten Wynants als teamgenoten mee krijgt.

Huidige en next-gen versie Assassins Creed 4 in hetzelfde schip

De PS4-versie van Assassin's Creed 4 gaat net als de andere versies in oktober uitkomen. Dat liet Jean Guesdon, Creative Director van Ubisoft Montreal, weten in een interview met Outside Xbox.

Op de vraag of er een tijdsverschil plaats gaat vinden tussen de lancering van de huidige en de next-gen versies van de game antwoordde Guesdon kort maar krachtig: ‘Same ship’.

Het is mogelijk dat het antwoord van Guesdon verkeerd begrepen is en dat hij simpelweg bedoelde dat de next-gen versie van de game tegelijkertijd met de huidige console versie van de Assassin’s Creed 4 ontwikkeld zal worden, zodat het alvast klaarligt voor Sony en Microsoft wanneer zij hun nieuwe consoles willen uitbrengen. Maar aangezien de vraagstelling duidelijk was, namelijk: “zal er een verschil komen in lancering van de versies?” kan het maar zo zijn dat de next-gen console al uit is wanneer Assassin's Creed 4 verschijnt.

Verder heeft Guesdon recenteljik laten weten dat naast de verbeterde graphics de next-gen consoles ook verbeterde connectiviteits-functies zullen hebben. Hierover is hij nog niet in details getreden.

Ubisoft heeft officieel aangekondigd dat de lanceerdatum van Assassin’s Creed 4 op 1 november zal zijn voor op de pc en de huidige generatie consoles.
Sony heeft laten weten de PS4 eind 2013 te lanceren in Europa, Japan of Amerika.

Assassin's Creed 4: Black flag
Assassin's Creed 4: Black flag

IOC tevreden over Sochi

Het IOC is tevreden over de testwedstrijden die tot dusver zijn gehouden in Sochi ter voorbereiding op de Olympische Winterspelen van 2014. "We hebben over het algemeen een zeer hoge standaard vastgesteld", zei Jean-Claude Killy, voorzitter van de coördinatiecommissie van de sportkoepel, na een tweedaags bezoek aan het gebied.

De feedback van de sporters en internationale federaties was volgens de oud-skiër overwegend positief. Dit winterseizoen zijn er in de regio Sochi 42 'generale repetities' gehouden op tien verschillende plaatsen. De WK afstanden komen nog. Killy waakte voor te veel optimisme. "Het is een klein jaar tot de Spelen. In die periode moet er nog heel veel gebeuren."

'Elf spelers mogen weg bij City'

Manchester City bereidt voor komende zomer een leegloop voor. Dat meldt het Engelse The Guardian. Volgens de krant vertrekken Kolo Touré, Roque Santa Cruz en Wayne Bridge sowieso bij The Citizens, omdat het drietal geen nieuw contract krijgt.

Naast de drie routiniers lijken ook John Guidetti, Carlos Tevez, Gareth Barry, Samir Nasri, Edin Dzeko, Scott Sinclair, Maicon en Joleon Lescott niet voor te komen in de plannen van trainer Roberto Mancini. De oefenmeester zou in overleg met de twee eigenaren van City hebben besproken wie er weg moet, zodat er nieuwe namen aan de selectie kunnen worden toegevoegd.

City werd dit seizoen in de groepsfase van de Champions League uitgeschakeld. Vorig seizoen kroonde de topclub zich tot Engels landskampioen, maar op dit moment is die kans klein. Het verschil met koploper Manchester United bedraagt twaalf punten.

Inval in Amsterdams drugs-koffiehuis

De politie is woensdagmiddag een koffiehuis in Amsterdam binnengevallen in verband met een drugsonderzoek. Wat daarbij is aangetroffen en of er verdachten zijn aangehouden kon een woordvoerder van de politie niet zeggen.

Rond 15.00 uur vielen agenten Café Darkom aan de Sarphatistraat binnen. Iets voor 18.00 uur was de doorzoeking nog gaande. De politie verwacht woensdagavond laat of donderdagochtend meer bekend te kunnen maken, aldus de woordvoerder.


Inval in Amsterdams koffiehuis om drugs (Foto: Novum)

Rodriguez krijgt trofee voor eigen publiek

Joaquin Rodriguez krijgt maandag voor eigen publiek zijn beloning voor zijn eindzege in de World Tour van vorig seizoen. De Catalaan ontvangt na afloop van de eerste etappe van de Ronde van Catalonië de bijbehorende trofee uit handen van UCI-voorzitter Pat McQuaid. Dat maakte de internationale wielerunie woensdag bekend.

Rodriguez kan maandag in ieder geval rekenen op de steun van zijn lokale supportersgroepen. Ook zijn verschillende afgevaardigden van de UCI en zijn ploeg Katusha aanwezig.

De 33-jarige Rodriguez dankte zijn overwinning in de World Tour vorig jaar vooral aan podiumplaatsen en ritzeges in de Giro d'Italia en Vuelta a España. Ook schreef hij de Ronde van Lombardije en de Waalse Pijl op zijn naam.

Atletiekunie wil dopinglab in Kenia

De internationale atletiekunie IAAF is van plan om een dopinglab op te zetten in Kenia. Zo moet het eenvoudiger worden om atleten uit dat land te testen. Dat liet Thomas Capdevielle, chef van het anti-dopingprogramma van het IAAF, woensdag op een conferentie in Londen weten.

Vorige maand werden drie Keniaanse atleten geschorst wegens dopinggebruik. Het Oost-Afrikaanse land is een van de toonaangevende landen op de lange afstanden.

De Keniaanse atletiekbond riep zelf de hulp van het IAAF in. Het mobiele dopinglab moet tegen het eind van het jaar klaar zijn. Ook atleten uit Ethiopië kunnen daar getest worden.

Capdevielle maakte woensdag ook bekend dat bij zeventien atleten verdachte waarden in hun biologisch paspoort zijn aangetroffen. Deze gevallen worden momenteel door het IAAF onderzocht. Sinds de invoering van het 'bloedpaspoort' in 2011 liepen eerder al negentien atleten tegen de lamp.

Doomsday in Injustice: Gods Among Us

Eén van de vijanden van Superman, Doomsday, maakt zijn opwachting in het vechtspel Injustice: Gods Among Us. Dat blijkt uit een gameplayvideo die op het internet is verschenen. Uit de video blijkt dat Doomsday niet alleen hard kan slaan, maar dat hij ook  flink rake klappen kan incasseren.

Injustice: Gods Among Us komt 19 april uit op Xbox 360, PlayStation 3 en Wii U.

Dragon's Dogma: Dark Arisen 'Sorcerer'-trailer

Capcom heeft zojuist een trailer voor de nieuwe DLC van Dragon's Dogma gelanceerd. De add-on bevat alle inhoud van de oorspronkelijke versie, samen met een massale nieuwe wereld, nieuwe vaardigheden, vijanden en apparatuur. Daarnaast is het reizen veranderd en zijn de menu's verbeterd. 

Deze trailer toont de Wizard-klasse die strijdt tegen Poisoned Undead, Banshees, Golden Knights en Silver Knights.

Rutte zeer bezorgd over Hongarije

Premier Mark Rutte (VVD) maakt zich grote zorgen over de omstreden grondwetswijziging in Hongarije. Hij zal zijn Hongaarse collega Viktor Orban daar tijdens de komende Europese raad van regeringsleiders 'zeker' op aanspreken, zei hij woensdag toe tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Rutte komt hiermee tegemoet aan een eis van de Kamer. Een grote meerderheid drong er eerder tijdens het debat op aan om Orban aan te spreken op de wetswijziging. Die perkt de rechterlijke macht in. Ook wordt dakloosheid strafbaar gesteld en worden pas afgestudeerden verplicht om tien jaar in eigen land te blijven werken. "Dat gaat allemaal heel ver. Ik zal mijn grote bezorgdheid daarover uitspreken", zei Rutte.

Enkele partijen, waaronder GroenLinks, drongen al aan op sancties. Zo zou de EU moeten besluiten om een procedure in gang te zetten waardoor subsidies aan het land kunnen worden stopgezet. Zo ver wil Rutte nog niet gaan. Hij wil eerst wachten op het oordeel van de Raad voor Europa over de grondwetswijziging.

De premier waarschuwde de Kamer om niet meteen in de 'overdrive' te gaan. Sancties komen pas in beeld na 'hoor en wederhoor'. Eerst moet worden vastgesteld in hoeverre de wetswijziging in strijd is met de Europese waardengemeenschap, zei Rutte. "Dat wachten wij af. Maar neem van mij aan: daar zit het kabinet bovenop."

Weer homopestwijf gepakt

De politie heeft een tweede vrouw aangehouden voor de mishandeling van twee homo's in een trein in Friesland. De 18-jarige vrouw uit Heerenveen meldde zich woensdag zelf op het politiebureau. Zaterdag werd al een 19-jarige vrouw uit Leeuwarden aangehouden. De identiteit van de tweede verdachte was al bij de politie bekend.

De vrouwen worden ervan verdacht vorige week in de trein van Leeuwarden naar Sneek twee homoseksuele mannen te hebben uitgescholden, geschopt, gekrabd en geslagen. Het incident leidde tot veel discussie op Facebook nadat de slachtoffers daar melding hadden gemaakt van de mishandeling.

FOK!filmtips van de dag: Bad Boys II

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

“Bad boys, bad boys. whatcha gonna do, whatcha gonna do when they come for you?”

Mike Lowrey en Marcus Burnett zijn inmiddels onderdeel van een ultramoderne eenheid die een aanhoudende stroom van misdrijven gerelateerd aan ecstasy in Miami onderzoeken. Zij stuiten uiteindelijk op een kingpin die zich door niets en niemand laat tegenhouden. De relatie tussen Mike en Marcus wordt danig op de proef gesteld als Mike valt voor Syd, gespeeld door de schone Gabrielle Union, de zus van Marcus. Ze zullen werk en privé gescheiden moeten houden om de missie te laten slagen. Bad Boys II start om 20.30 uur op RTL7.

 

Deze romantische film werd geregisseerd door Gary Winick, die tevens 13 Going On 30 en Bride Wars maakte. De schrijfvereniging uit Letters to Juliet bestaat ook in werkelijkheid.

Sophie, een rol van Amanda Seyfried  en Victor, vertolkt door Gael García Bernal, genieten van hun vakantie in de romantische Italiaanse stad Verona. Zij van het idyllische stadje van Shakespeare's Romeo and Juliet en hij als aanstaand chef-kok vooral van de lokale keuken. Ze gaat er daarom vaak alleen op uit en stuit zo op een groepje vrijwilligers dat brieven beantwoordt die van over de hele wereld naar Verona komen - brieven waarin Juliet om liefdesadvies wordt gevraagd. Sophie sluit zich bij hen aan en vindt een brief uit 1951. Het romantische verhaal over een niet gevolgde liefde raakt haar zo dat ze besluit terug te schrijven. Deze actie heeft grote consequenties… Zwijmel mee om 20.30 uur op RTL5.

Een intelligente en ongrijpbare seriemoordenaar wordt gezocht door de radeloze FBI. Er is niets over hem bekend, behalve dat hij tussen de twintig en vijftig jaar oud is. FBI-agent Frank LaCrosse wordt geacht de moordenaar te kunnen traceren. Maar als zijn zoon wordt ontvoerd, is hij onderworpen aan een zenuwslopend kat-en-muisspel. Frank volgt het spoor dat de totaal onbekende maniak bewust heeft achtergelaten tot in de Rocky Mountains. Vervolgens moet hij in een confrontatie al zijn fysieke en geestelijke vermogens inzetten om zijn leven en dat van zijn zoon te redden. Switchback start om 20.30 uur op RTL8.

Vanavond kan je ook nog afstemmen op Mona Lisa Smile, Ruthless People en Star Trek: The Undiscovered Country.

Blok heeft een plaat voor zijn hoofd

Minister voor Wonen Stef Blok (VVD) begrijpt dat de maatregelen die hij neemt op de woningmarkt heftige reacties oproepen. "Maar dat maakt de noodzaak tot deze maatregelen niet kleiner", zei hij woensdag in de Tweede Kamer. Hij herhaalde dat hij niet van plan is om iets te gaan wijzigen. "Dit is het."

Een dag eerder verdedigde Blok in de Eerste Kamer zijn plan voor een inkomensafhankelijke huurverhoging. PvdA-senator Adri Duivensteijn uitte felle kritiek op het woonakkoord, dat hij 'ondoordacht' noemde. Met name de verhuurdersheffing, waarbij woningcorporaties 1,75 miljard euro moeten afdragen, vond hij een slecht plan. De PvdA stemde wel in met de huurverhoging.

In de Tweede Kamer werd woensdag gedebatteerd over het gehele woonakkoord, dat het kabinet sloot met oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Hij herhaalde wat hij een dag eerder zei, namelijk dat wijzigingen in het akkoord niet mogelijk zijn.

Wel wil hij 'de samenhang tussen de maatregelen nog eens schetsen'. Ook is hij bereid om te kijken naar de zogeheten 'differentiatie per regio'. Dit houdt in dat rekening wordt gehouden met corporaties in krimpregio's, die mogelijk in financiële problemen komen door de heffing. Dit betekent dan wel dat andere corporaties meer moeten betalen, aangezien Blok niet aan de 1,75 miljard euro wil tornen.

Eerste beelden Kick-Ass 2

Eindelijk is hij daar, de allereerste trailer voor Kick-Ass 2. Het vervolg op het succesvolle eerste deel, Kick-Ass, moet vanaf 18 juli in de Nederlandse biocopen verschijnen. De sequel bevat een aantal terugkerende namen, waaronder Aaron Taylor-Johnson als Kick-Ass en uiteraard Chloë Grace Monetz als Hit Girl. Nieuwe naam is ouwe rot in het vak Jim Carrey als Colonel Stars and Stripes.

In de nieuwe film zien we Kick-Ass opnieuw in actie komen tegen de kwaadaardige Red Mist, gespeeld door Christopher Mintz-Plasse, die zichzelf opnieuw heeft gevonden. Dit keer noemt hij zichzelf The Motherfucker. En als we die bijnaam ter harte moeten nemen belooft hij nog duivelser te zijn dan we hem kennen uit het voorgaande deel.

Chivu: "We hebben vertrouwen in onszelf"

Christian Chivu denkt er niet aan om de handdoek te gooien in de Europa League. Ook al moet Internazionale donderdag een 3-0 achterstand goedmaken tegen Tottenham Hotspur.

"We hebben alle vertrouwen in onszelf. We weten wat we kunnen en vooral wat we moeten doen", aldus de Roemeense verdediger op de persconferentie in aanloop naar de wedstrijd. "Elke wedstrijd is natuurlijk anders en heeft zijn eigen momenten. We hebben negentig minuten en moeten het daarin doen."

"Als we winnen en ook doorbekeren geeft dat zelfvertrouwen voor de komende duels", vervolgt Chivu zijn verhaal. In de Serie A vergaat het Internazionale ook niet best, dus de oud-Ajacied hoopt dat een goed resultaat in de Europa League voor een ommekeer kan zorgen.

"Het is zaak dat we onze verantwoordelijkheid nemen en met het hele team erachter gaan staan. Als we tot een comeback in staat zijn dan zal het zelfvertrouwen vanzelf terugkeren. De wedstrijd tegen Tottenham is een mooi punt om opnieuw te beginnen."

Artsen willen censuur op berispingen.

De artsenorganisatie KNMG wil dat berispingen en boetes die het Medisch Tuchtcollege oplegt aan artsen niet meer publiek worden gemaakt in kranten. Daarom gaat KNMG op korte termijn minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) vragen hier een einde aan te maken, meldt de organisatie woensdag.

Artsen die een berisping hebben gekregen van het Medisch Tuchtcollege worden sinds juli vorig jaar door het ministerie in krantenadvertenties met naam en toenaam genoemd. Ook worden de berispingen online gepubliceerd. Voor artsen die beboet worden geldt hetzelfde. Voorheen plaatste het ministerie alleen berichten van artsen die zijn geschorst of hun beroep niet meer mogen uitoefenen.

KNMG vindt het publiek maken van berispingen 'buiten proportie'. De organisatie uitte in het verleden al vaker haar onvrede. "We hopen dat de minister oog heeft voor de buitenproportionele negatieve effecten voor de arts, maar ook zijn directe omgeving", aldus KNMG-voorzitter Rutger Jan van der Gaag in een schriftelijke verklaring.

Van der Gaag vindt dat de publicatie een vertekend beeld schept van goede en minder goede artsen. "In de advertentie wordt gesproken over een vergrijp, alsof we het hier hebben over een misdaad. Artsen kunnen zich tegen deze stigmatisering niet verweren met een toelichting op het gebeurde vanwege hun beroepsgeheim", zegt de KNMG-voorzitter in het EO-programma De Vijfde Dag, dat woensdag aandacht aan het onderwerp besteedt.

Volgens KNMG is een berisping een relatief lichte maatregel 'die niets zegt over de totale kwaliteit van zorg door de betrokken arts'. De artsen vinden verder dat het openbaar maken van deze tuchtmaatregelen voor de patiënt geen zinvolle informatie oplevert, zoals de minister beoogde met de maatregel. De organisatie wil dat de minister ervoor zorgt dat er geen publicaties meer komen in krantenadvertenties. Tegen publicatie van berispingen op de website van het artsenregister, zoals dat ook gebeurt, maakt KNMG geen bezwaar. Het publiceren van schorsingen en zogeheten doorhalingen in kranten hoeft van de organisatie evenmin te stopppen.

Tot nu toe verschenen negentien van deze berispingsberichten in kranten, meldt De Vijfde Dag. Behalve de persoonsgegevens worden ook de aard van het vergrijp vermeld, zoals bijvoorbeeld schending van het beroepsgeheim of grensoverschrijdend gedrag.

Een woordvoerder van VWS laat weten dat is besloten tot het openbaar maken van berispingen en boetes omdat dit meer transparantie geeft in het registratiesysteem voor artsen en hulpverleners en hun bevoegdheden. Over drie jaar wordt de nieuwe maatregel geëvalueerd.

Apollo keert terug in Ace Attorney 5

Apollo Justice zit in het 3DS-spel Ace Attorney 5. De jonge advocaat, die in de Japanse Famitsu werd onthuld, lijkt echter iets gehavend te zijn. Waarom is hij gewond, en zou het feit dat hij rechts staat betekenen dat hij nu een prosecutor is?

Apollo Justice nam de hoofdrol van Phoenix Wright over in het vierde deel van de serie, maar voor deeltje vijf zet Capcom weer Phoenix neer als hoofdpersonage. Ace Attorney 5 heeft nog geen Westerse releasedatum.

Naam Malle Babbe bekend

Malle Babbe, de vrouw die afgebeeld staat op een van de bekendste schilderijen van Frans Hals uit de zeventiende eeuw, heette in werkelijkheid Barbara Claes. Dat meldt Museum Het Dolhuys in Haarlem woensdag op basis van onderzoek van wetenschappelijk medewerker Floris Mulder.

Mulder ontdekte verder dat de vrouw was opgenomen in een toenmalig 'werkhuis' voor verstandelijk gehandicapten. Daar was ook Hals' zoon Pieter opgenomen. Mulder kwam tot deze ontdekking dankzij documenten uit het Noord-Hollands Archief.

De documenten zijn de komende tijd te zien in Het Dolhuys. In het kader van het Frans Hals Jaar, waarmee het 100-jarig bestaan van het Frans Hals Museum wordt gevierd, presenteert het museum van 16 maart tot 7 juli de rondleiding 'De Mythe van Malle Babbe'.

Rob de Nijs zongin de jaren zeventig een liedje op de Malle Babbe van het schilderij van Frans Hals. Met het nummer waarin hij de vrouw neerzet als prostituee, scoorde De Nijs een grote hit. Oorspronkelijk was ditzelfde nummer gecomponeerd voor Adèle Bloemendaal overigens.

Indien Malle Babbe werkelijk een prostituee was, dan heeft zij waarschijnlijk haar hele leven in bittere armoede geleefd.


Lekker stuk, malle meid, lekker dier van plezier.

Speel als een 'wolf' in Assassin's Creed III-DLC

Het eerste deel van The Tyranny of King Washington is al een tijdje uit. Het speelt zich af in een alternatieve geschiedenis waar Connor bovennatuurlijke krachten krijgt. Zo kan hij een wolf-kostuum gebruiken om onzichtbaar te worden. Zoals wolven dat normaal ook doen...

Hoe dan ook, het volgende deel van de DLC, 'Betrayal', komt volgende week uit. De serie eindigt met 'Redemption', dat ergens in april moet uitkomen.

'Meer mensen willen loonoffer voor baanbehoud'

Het aantal werknemers die loon willen inleveren om daarmee hun baan te behouden is de laatste twee jaar gestegen. In 2011 wilde nog 26 procent salaris inleveren als de baan op de tocht zou staan, dit jaar is dat opgelopen tot 34 procent. Dat stelt ING woensdag op basis van eigen onderzoek.

De mensen die loon willen inleveren zijn bereid er gemiddeld iets meer dan vijf procent op achteruit te gaan. Een op de twintig mensen wil zelfs meer dan tien procent van het loon inleveren.

Volgens de bank worden mensen steeds somberder over de arbeidsmarkt. 62 procent van de mensen ziet geen mogelijkheid om snel van baan te wisselen. 23 procent ziet die kansen wel. Dat is het laagste percentage sinds ING de vraag in 2007 aan respondenten is gaan stellen.

Verstandelijk beperkte jongen week vastgezet

Een verstandelijk beperkte jongen heeft bijna een week lang vastgezeten in Amsterdam omdat hij illegaal in Nederland verblijft. De 18-jarige Surinaamse jongen, die een IQ van 48 heeft, kwam dinsdagavond vrij na tussenkomst van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. Dat bevestigt een woordvoerder van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) woensdag.

De jongen werd vorige week woensdag opgepakt toen het schoolbusje waarin hij naar huis werd gebracht werd gecontroleerd door de politie. Omdat hij geen identiteitsbewijs bij zich had en illegaal in Nederland verbleef, werd hij overgedragen aan de vreemdelingendienst.

De stiefvader van de jongen stelt in Het Parool dat de jongen 'compleet overstuur was'. "Toen we hem maandag eindelijk aan de telefoon kregen, vroeg hij alleen maar wanneer hij weer naar huis mocht komen. Hij heeft dagen niets gegeten en vijf dagen in dezelfde kleren rondgelopen."

Volgens de woordvoerder van het IND is dinsdagavond na inmenging van Van der Laan besloten dat de jongen zijn terugkeergesprek thuis mag afwachten. De woordvoerder benadrukt dat het gesprek al voor het incident op het programma stond.

Onderzoekers vinden wereldwijd Duitse spyware

Spionagesoftware van de Duitse softwaremaker Gamma International is op servers over de hele wereld aangetroffen. Dat hebben onderzoekers van het Citizen Lab van de Universiteit van Toronto vastgesteld.

Veel politiemachten maken gebruik van FinFisher om de e-mail van verdachten te kunnen lezen of om mee te luisteren met Skype-gesprekken. Gamma International noemt de software een bij de wet toegestaan surveillanceprogramma, maar sommige activisten menen dat het wordt gebruikt voor repressieve doeleinden.

De onderzoekers hebben FinFisher ontdekt op servers in 25 landen. De servers staan onder andere in de Verenigde Staten en Canada, maar ook in Ethiopië en Vietnam, waar autoritaire regimes de dienst uitmaken. De onderzoekers waarschuwen voor de 'ongecontroleerde wereldwijde verspreiding' van de spionagesoftware.

Douane plukt Badr Hari uit rij

Badr Hari is woensdag korte tijd aangehouden door de Kroatische douane. De kickbokser, die in Zagreb een wedstrijd heeft, hoefde zich echter geen zorgen te maken. "Ze wilden allemaal met mij op de foto."

"Ik ben de tegenstander van hun favoriet, maar zo goed ontvangen", vertelt Hari tegen RTL Boulevard. Hij voelt zich in Zagreb naar eigen zeggen als 'een klein kind in een snoepwinkel'.

De kickbokser heeft vrijdag zijn eerste wedstrijd sinds zijn verblijf in de cel. Zijn vriendin Estelle vergezelt hem tijdens het Kroatische avontuur.

Van Ginkel op schaduwlijst FC Twente

Toen Leroy Fer Enschede leek te verlaten, richtte FC Twente zich op de schaduwlijst met mogelijke vervangers. Naar nu blijkt prijkt de naam van Marco van Ginkel op die lijst.

Zo klopte FC Twente in januari aan bij Vitesse om te informeren naar de beschikbaarheid van de 20-jarige middenvelder. "Er was deze winter inderdaad wat interesse", bekent Van Ginkel in gesprek met Voetbal International.

"Dat had natuurlijk te maken met een mogelijke transfer van Leroy Fer. Na een paar dagen werd duidelijk dat hij bleef en was de interesse weg", verhaalt Van Ginkel, die tegen Duitsland zijn debuut maakte voor het Nederlands elftal.

Na enkele mindere optredens heeft Van Ginkel zijn oude vorm hervonden. "Ik heb een mindere periode gekend, maar nu gaat het weer beter. Ik had wat kleine pijntjes en ook met het team ging het direct na de winterstop minder goed. We verloren een paar duels en ik was minder aanwezig dan voor de winter. Nu voel ik me weer de oude Van Ginkel."

Poetin wil weer fitheidstesten op scholen

De Russische president Vladimir Poetin heeft woensdag aangedrongen op het herinvoeren van fitheidstesten op scholen. Ten tijde van de Sovjet-Unie waren alle scholieren verplicht dergelijke testen af te leggen en werd van de scholieren verwacht dat ze de fitheidstesten haalden.

Poetin, een enthousiast judoka die ook graag baantjes in het zwembad trekt, zei woensdag dat de fitsheidstest kinderen leert 'op te komen voor zichzelf, voor hun gezin en, uiteindelijk, ook voor het vaderland'.

De testen werden in 1931 ingevoerd onder de dictatuur van Josef Stalin. Kinderen moesten op gezette tijden de testen doen. Wie slaagde kreeg een zilveren of gouden insigne. Gaandeweg verloor het programma echter zijn glans en met de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991 verdwenen ook de fitheidstesten.

Persona 4 Arena in mei naar Europa

In een update op de facebookpagina van Persona heeft uitgever Zen United bekendgemaakt dat Persona 4 Arena op dit moment door Microsoft behandeld wordt. Zen United hoopt daarom op een release in mei.

"Though dependent on when it passes, of course - I think it's realistic for me to say we're looking at a May release," aldus de uitgever. De Japanse versie van Persona 4 Arena verscheen reeds in juli 2012, en de Amerikaanse versie kwam een maand later uit. 

Nederland houdt 26 zetels Europarlement

Nederland houdt de huidige 26 zetels in het Europees Parlement wanneer dat in 2014 iets inkrimpt. Het Europees Parlement heeft woensdag ingestemd met een voorstel voor een nieuwe zetelverdeling.

Het Europees Parlement telt nu 754 zetels. Dat worden er 766 zodra Kroatië later dit jaar EU-lid wordt. Na de Europese verkiezingen van 2014 mag het Europees Parlement echter nog maar 751 leden hebben, zo staat in het Verdrag van Lissabon. Dat betekent dat vijftien zetels moeten verdwijnen.

In het voorstel voor de nieuwe zetelverdeling is er geen enkel land dat er zetels bij krijgt. Duitsland moet drie zetels inleveren. Het land heeft er nu 99, terwijl het nieuwe maximum 96 is. Twaalf landen leveren elk één zetel in: Roemenië, Griekenland, België, Portugal, Tsjechië, Hongarije, Oostenrijk, Bulgarije, Ierland, Kroatië, Litouwen en Letland.

De EU-lidstaten moeten nog instemmen met het voorstel. De verkiezingen voor het Europees Parlement worden gehouden in mei volgend jaar.

Al 6600 varkens uit Chinese rivier gevist

De Chinese autoriteiten hebben opnieuw honderden dode varkens uit de rivier de Huangpu bij Shanghai gevist. Het totaal aantal karkassen dat sinds vrijdag is geborgen is opgelopen tot 6600. Veel inwoners vrezen voor de kwaliteit van het drinkwater, maar de autoriteiten houden vol dat er geen enkel gevaar voor de volksgezondheid is.

De varkens die in Shanghai uit het water worden gehaald, zijn vermoedelijk gedumpt in de stad Jiaxing, in de provincie Zhejiang. De politie heeft de afgelopen tijd acties uitgevoerd om te voorkomen dat vlees van zieke varkens wordt verhandeld. Eerder werd duidelijk dat boeren soms karkassen van zieke varkens aan slachthuizen verkopen, in plaats van de dieren te verbranden of te begraven. Dat vlees komt vervolgens op de markt terecht en levert een gevaar op voor de volksgezondheid. Het Chinese ministerie van openbare veiligheid heeft verklaard dit probleem hard te willen aanpakken. Dit heeft ertoe geleid dat varkensboeren de dode varkens niet meer kwijt kunnen. Sommige boeren hebben daarom de karkassen in de rivier gedumpt.

Woensdag heeft een rechtbank in Zhejiang 46 mensen veroordeeld tot celstraffen voor het leveren van varkensvlees dat de volksgezondheid in het geding brengt. Het vlees was afkomstig van zieke varkens die tussen 2010 en 2012 werden aangekocht en geslacht. Bovendien werd in de stad Wenling 6218 kilo varkensvlees in beslag genomen, aldus het Chinese staatspersbureau Xinhua.

Anoniem bevallen mag in Duitsland

De regering van Duitsland wil het mogelijk maken dat vrouwen anoniem, onder een andere naam, een kind ter wereld brengen in het ziekenhuis. Kinderen die op deze wijze worden geboren, moeten wel de mogelijkheid krijgen na hun 16e verjaardag de ware identiteit van hun biologische moeders te weten te komen. Het kabinet ging woensdag akkoord met een wetsvoorstel.

Ieder jaar worden in heel Duitsland tientallen borelingen in zogenoemde 'babykasten' bij ziekenhuizen achtergelaten door moeders die niet in staat zijn de kleintjes groot te brengen. Voorvechters van kinderrechten klagen al langer dat op deze wijze een kind zijn of haar ware identiteit wordt ontnomen en moeders gedwongen worden hun kind op onveilige wijze ter wereld te brengen.

Het voorstel wordt volgend jaar aan de Bondsdag voorgelegd.

Kamerleden inspecteren Fyra-treinstel

Vijf Kamerleden die zich bezighouden met de discussie over de Fyra, gaan op 5 april een treinstel van fabrikant AnsaldoBreda van dichtbij bekijken. Dat gebeurt op het rangeerterrein bij Watergraafsmeer in Amsterdam. Dat is woensdag besloten in een vergadering van de Kamercommissie Infrastructuur en Milieu, maakte VVD-Kamerlid Betty de Boer bekend.

Op het programma staat onder meer een rondleiding door de werkplaats, een gesprek met monteurs en een presentatie van de projectleider die gaat over het materieel van de Fyra. Ook zullen de Kamerleden een presentatie krijgen van NS-topman Bert Meerstadt. Naast De Boer gaan Stientje van Veldhoven (D66), Farshad Bashir (SP), Sander de Rouwe (CDA) en Duco Hoogland (PvdA) mee.


Kamerleden inspecteren Fyra-treinstel (Foto: Novum)

Van Gelder met turnploeg naar EK

Yuri van Gelder reist in april met de Nederlandse turnploeg af naar het EK in Moskou. De 29-jarige Brabander komt in actie op de ringen. Ook Jeffrey Wammes (vloer, sprong en rek) is van de partij. De selectie wordt gecompleteerd door meerkampers Anthony van Assche, Bart Deurloo, Michel Bletterman en Boudewijn de Vries.

Grootste afwezige is Epke Zonderland. De olympisch kampioen op rekstok richt zich op het WK in Apeldoorn, dat later dit jaar wordt gehouden. Bij de vrouwen bestaat de afvaardiging uit Chantysha Netteb en Noël van Klaveren. Zij komen beiden in actie op sprong. De Europese titelstrijd staat van 17 tot en met 21 april op het programma.

Kuipers, Blom en GŲzŁbŁyŁk in WK-kwalificatie

De Nederlandse scheidsrechters Björn Kuipers, Kevin Blom en Serdar Gözübüyük fluiten later deze maand wedstrijden in de WK-kwalificatie. Kuipers is door de UEFA aangesteld om het treffen tussen Bosnië-Herzegovina en Griekenland volgende week vrijdag onder zijn hoede te nemen. Blom leidt dezelfde avond Noorwegen - Albanië.

Gözübüyük is voor het eerst aangesteld voor een WK-kwalificatieduel. Hij treedt dinsdag 26 maart op als scheidsrechter tijdens Malta - Italië. Zijn assistenten zijn Charles Schaap en Hessel Steegstra. Richard Liesveld is vierde official in Ta'Qali.

Kuipers wordt in Zenica geassisteerd door Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. Bij die wedstrijd is Pol van Boekel de vierde man. In Oslo kan Blom rekenen op de steun van Patrick Langkamp en Davy Goossens, terwijl Danny Makkelie vierde official is.

Obama: Amerikaanse paus kan prima

Als er een Amerikaan tot paus gekozen wordt, kan die de moederkerk net zo goed besturen als een paus uit om het even welk ander land. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama woensdag gezegd.

Een Amerikaanse paus wordt door velen niet waarschijnlijk geacht, vanwege mogelijke te nauwe banden met het machtigste land ter wereld. Onzin, vindt Obama. De rooms-katholieke bisschoppen in de Verenigde Staten 'lijken geen bevelen van mij op te volgen'.

Er is nog nooit een Amerikaan tot paus verheven. Sommige kardinalen vrezen dat een Amerikaanse paus meer aan de leiband van Washington dan aan die van de Heilige Geest zal lopen.

PSV baalt van mediaberichten over staf

PSV stoort zich aan mediaberichten over de invulling van de technische staf van volgend seizoen. De huidige nummer 2 van de eredivisie laat woensdag daarom via de eigen website weten dat alle betrokken trainers op de hoogte zijn van de plannen van de club uit Eindhoven.

"Alle betrokkenen zijn volledig op de hoogte en akkoord met de intenties van PSV met betrekking tot de technische staf van de PSV-selectie voor volgend seizoen", luidt de verklaring van de club uit Brabant. "De samenstelling volgt na de definitieve bekendmaking door hoofdtrainer Dick Advocaat over zijn toekomst aan het einde van het huidige seizoen."

Advocaat heeft aan de buitenwacht nog niet laten weten of hij nog minimaal een jaar hoofdtrainer van PSV wil blijven. Mocht de Hagenaar vertrekken dan heeft de club met Philip Cocu en Ernest Faber twee vervangers in huis. Beide coaches zouden de functie van hoofdtrainer ambiëren. PSV kreeg de afgelopen weken onder meer kritiek omdat veel betrokkenen in onzekerheid werden gelaten.

Bourne-acteur David Strathairn in nieuwe Godzilla

David Strathairn is in beeld voor een rol in de nieuwste remake van Godzilla. Hij zou een hoge militair spelen, schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety. Elizabeth Olsen tekende al voor een rol en ook Juliette Binoche, Aaron Taylor-Johnson en Bryan Cranston zijn in onderhandeling.

De 64-jarige Strathairn is bekend van drama's als Good Night, and Good Luck, en Dolores Claiborne, maar ook van actiethrillers als de Bourne-films. Hij is momenteel op het witte doek te zien in Lincoln, waarin hij de presidentiële vertrouweling William Seward speelt.

Godzilla staat onder regie van Gareth Edwards. Hij maakte eerder al de sciencefictionthriller Monsters, over een groepje mensen dat moet zien te overleven na een buitenaardse invasie. De film moet volgend jaar mei in de Nederlandse bioscoop verschijnen.


Bourne-acteur David Strathairn in nieuwe Godzilla (Foto: Novum)

Vaticaan onthult ingrediŽnten van de rook

De zwarte rook die dinsdag en woensdag opsteeg uit de schoorsteen op de Sixtijnse Kapel bestaat uit patronen gevuld met kaliumperchloraat, antraceen (een bestanddeel van koolteer) en zwavel die samen met de stembiljetten worden verbrand. Als er een nieuwe paus is gekozen wordt dat bekendgemaakt met witte rook, die mede ontstaat door toevoeging van kaliumchloraat, lactose en kunsthars op basis van chloroform.

Woordvoerder van het Vaticaan Federico Lombardi deed woensdag op veler verzoek uit de doeken hoe de zwarte en witte rook worden vervaardigd. De rook die dinsdag opsteeg was opmerkelijk donkerder dan bij de vorige uitverkiezing van een nieuwe kerkvorst.

In het verleden was niet altijd duidelijk vast te stellen of de kleur van de rook wit of zwart was. Daarom werd deze keer besloten tot een nieuwe samenstelling van de brandstof.

Plukken crimineel vaak moeizaam

Het afpakken van crimineel vermogen verloopt nog vaak moeizaam. Van het bedrag dat criminelen volgens de rechter terug moesten betalen, is ongeveer een derde daadwerkelijk geïncasseerd. Dat staat in een rapport dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Onderzoekers bekeken bij 102 daders hoe het plukken is verlopen. In totaal moest bijna 27,5 miljoen euro worden terugbetaald. Daarvan kwam tot nu toe ruim 10,7 miljoen euro terug. In ruim de helft van de zaken is het volledige bedrag inmiddels betaald.

Om het geld sneller terug te krijgen heeft het kabinet al extra geïnvesteerd. Door de inzet van integrale afpakteams, waarin verschillende overheidsdiensten samenwerken, worden criminelen harder in de portemonnee geraakt. Het totale bedrag dat justitie afpakt van criminelen moet vanaf 2018 oplopen tot ruim honderd miljoen.

Opstelten gaat daarnaast steviger inzetten op de aanpak van zware criminelen en bendes die zich onaantastbaar wanen. In 2014 moet het aantal aangepakte criminele samenwerkingsverbanden verdubbeld zijn ten opzichte van vijf jaar eerder.

Volgens de minister ligt de intensivering van de aanpak van georganiseerde misdaad op koers. In de afgelopen jaren zijn telkens meer organisaties aangepakt. Het gaat vooral om drugs- en mensenhandel en kinderporno. Verder ligt de aandacht bij witwassen, fraude cybercrime en milieucriminaliteit.


Plukken crimineel vaak moeizaam (Foto: Novum)

Dishonored-DLC krijgt releasedatum

Vandaag is bekendgemaakt dat The Knife of Dunwall, de tweede DLC van de game Dishonored, wereldwijd op 16 april wordt uitgebracht voor pc en Xbox 360.

In The Knife of Dunwall krijg je als speler de controle over de assassin Draud. Je beschikt hierbij over nieuwe wapens, speciale krachten en gadgets. Voor €9.99 of 800 Microsoft Points is The Knife of Dunwall vanaf 16 april binnen te halen. Vanaf 17 april is de DLC beschikbaar voor PlayStation 3.

The Knife of DunwallThe Knife of Dunwall

Homohuwelijk bijna feit in Nieuw-Zeeland

Het parlement van Nieuw-Zeeland heeft woensdag met grote meerderheid gestemd voor een wet die het homohuwelijk legaliseert. Het was de tweede stemming over de wet. Er volgt nog een derde stemming, mogelijk volgende maand, maar die is in feite niet meer dan een formaliteit.

Ongeveer twee derde van de Nieuw-Zeelandse bevolking steunt het homohuwelijk, blijkt uit peilingen. Verzet komt voornamelijk van religieuze groepen, zoals christelijke organisaties, die het idee aanhangen dat het huwelijk voorbehouden is aan heteroseksuele stellen.

In augustus werd voor het eerst over de wet gestemd. Toen keurden tachtig volksvertegenwoordigers de wet goed, veertig waren tegen. Woensdag waren er met 77 stemmen voor en 44 tegen vergelijkbare cijfers.

Nieuw-Zeeland stond samenlevingscontracten tussen homoseksuele stellen al langer toe.

Svindal wint wereldbeker afdaling

Aksel Lunde Svindal heeft woensdag de wereldbeker op de afdaling veroverd. De 30-jarige Noor hoefde daarvoor niet in actie te komen. De uittredend kampioen Klaus Kröll had hem nog kunnen bedreigen in het klassement, maar vanwege mist werd de race afgelast. Het is zijn eerste eindzege op de afdaling.

Svindal toonde zich dit seizoen al de beste op de Super G en maakt ook nog kans op de wereldbeker algemeen. In die strijd zat de mist hem echter dwars. Hij kon niet inlopen op klassementsleider Marcel Hirscher uit Oostenrijk, die met drie races te gaan een voorsprong heeft van 149 punten.

Bij de vrouwen is de afdaling vooralsnog uitgesteld. Als ook die wedstrijd wordt afgelast, gaat de eindzege naar de geblesseerde Lindsey Vonn.

'Geen poging tot doofpot van Tepco'

Hoewel de eigenaar van de Japanse kerncentrale Fukushima Dai-ichi, Tepco, onderzoekers verkeerd heeft geïnformeerd en een inspectie van belangrijke apparatuur heeft tegengehouden, is er geen sprake van dat Tepco de zaak in de doofpot heeft willen stoppen. Dat is de conclusie van een onafhankelijke commissie die door Tepco is aangesteld om aantijgingen van een parlementaire commissie te onderzoeken.

De zaak draait om een parlementair onderzoek naar de apparatuur van reactor nummer 1. Volgens een lid van het onderzoeksteam dat namens de parlementscommissie onderzoek moest doen, moesten onderzoekers noodgedwongen een onderzoek naar de noodkoelinstallatie schrappen. Tepco wordt ervan beschuldigd de onderzoekers te hebben voorgelogen door te zeggen dat er in het gebouw geen licht was en dat het er bovendien gevaarlijk was.

De commissie die door Tepco is aangesteld heeft de aantijgingen onderzocht. De conclusie is dat een medewerker van Tepco de situatie bij reactor nummer 1 niet goed heeft ingeschat. Het bedrijf zou niet de bedoeling hebben gehad om apparatuur weg te houden van de onderzoekers.

Taylor Swift gooit ongeopende fanmail weg

Taylor Swift heeft honderden brieven van fans bij het grofvuil gezet. Een voorbijganger vond de berg ongeopende fanmail voor de 23-jarige zangeres in een recyclebak.

"Ik dacht: dat is vreemd", vertelt de voorbijganger aan WKRN, een lokaal tv-station in Nashville. "Er lagen honderden brieven voor Taylor Swift en ik vond dat iemand dat tegen Taylor moet zeggen."

Het management van Swift weet niet waarom de brieven bij het vuilnis zijn beland. "De enige verklaring is dat een deel van Taylors post per ongeluk bij de reeds geopende brieven is beland." De zangeres krijgt dagelijks duizenden brieven, die nadat ze zijn gelezen worden gerecycled. "We gaan de ongeopende post zo snel mogelijk ophalen."


Taylor Swift gooit ongeopende fanmail weg (Foto: Novum)

Zes arrestaties in Bahrein om tweets

De Bahreinse autoriteiten hebben zes mensen opgepakt omdat ze op Twitter de leider van het land hadden beledigd. Dat heeft het openbaar ministerie woensdag bekendgemaakt. De zes, wier identiteit niet bekendgemaakt werd, zijn de jongste activisten die slachtoffer worden van de harde aanpak van de onrust door de autoriteiten.

De zes werden de afgelopen dagen opgepakt en worden aangeklaagd voor het misbruiken van Twitter en het beledigen van koning Hamad bin Isa Al Khalifa. Zondag sprak een rechtbank rechtenactivist Mohammed al-Jishi nog vrij van het verspreiden van valse geruchten op Twitter.

In Bahrein is het al bijna twee jaar onrustig. De sjiitische meerderheid in het land eist meer invloed op de door soennieten gedomineerde politiek.

Skipistes BelgiŽ weer open

De toeristische sector in de Belgische skigebieden kan verheugd zijn over de terugkeer van de winter. Wegens de sneeuwval van maandag en dinsdag zijn sinds woensdag 13 skipistes geopend: vier langlaufpistes, acht pistes voor alpineski en één snowboardpiste. Er ligt tussen de 15 en 20 centimeter sneeuw.

In de provincie Luik zijn de pistes van Mont des Brumes, Trois-Ponts en Hier des Rexhons open. In de provincie Luxemburg is Baraque Fraiture weer toegankelijk voor skiliefhebbers, net als de pistes in Bertrix, Champlon, Gouvy, Samrée en Senonchamps. In de Duitstalige Oostkantons kan er geskied worden in Haus Ternell (Eupen) en Mont Spinette. Daar ligt tussen de 15 en 20 centimeter sneeuw. Op de snowboardpiste van Ferme Libert in Malmedy ligt 15 centimeter.

Teeven komt asielzoekers niet tegemoet

Fred Teeven (VVD) is niet bereid om de uitgeprocedeerde asielzoekers tegemoet te komen die in een leegstaande kerk in Amsterdam verblijven. De staatssecretaris van Veiligheid en Justitie is het niet met hen eens dat zij niet kunnen worden uitgezet, bleek woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over het asielbeleid.

Voorafgaand aan het debat demonstreerden zo'n honderd asielzoekers op het Plein voor de Tweede Kamer. Bij het debat waren nog eens 150 man aanwezig. Zij vroegen aandacht voor de 130 asielzoekers die in november uit hun tentenkamp in Amsterdam Osdorp werden gezet en nu in een leegstaande kerk in Amsterdam bivakkeren.

Deze mensen zijn 'onuitzetbaar', zei ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind, die dit weekeinde een nacht in de kerk doorbracht samen met zijn collega's van GroenLinks en de SP. De asielzoekers worden steeds op straat gezet omdat ze niet terug kunnen naar hun land van herkomst en vragen aandacht voor dit probleem, stelde Voordewind.

Teeven is het niet met hem eens. "Niet deze hele groep is onuitzetbaar naar het oordeel van het kabinet." Hij wees erop dat zij ook niet op straat hoeven te belanden als zij willen meewerken aan hun uitzetting. "We zullen ze faciliteren als ze uit Nederland willen vertrekken."

De bewindsman had evenmin boodschap aan het bezwaar dat het niet de schuld is van de asielzoekers dat zij niet kunnen terugkeren, omdat zij bijvoorbeeld de juiste papieren niet kunnen krijgen. Volgens Teeven kunnen 'zeer weinig mensen' aanspraak maken op dit buitenschuldcriterium. Niettemin zal naar individuele gevallen worden gekeken. "Ik denk dat de aantallen zeer klein zullen zijn."

Asielzoekers van wie blijkt dat zij er inderdaad niets aan kunnen doen, kunnen een verblijfsvergunning krijgen. Voor de rest is er geen plaats in Nederland. Teeven noemde het na afloop van het debat 'treurig' dat de asielzoekers op het Plein en in de Tweede Kamer demonstreerden. "Ze hadden al lang weg moeten zijn."

Britten en Russen in gesprek over SyriŽ

De Britse en Russische ministers van buitenlandse zaken en defensie treden woensdag in overleg over de crisis in Syrië. Dinsdag liet de Britse premier David Cameron al doorschemeren dat Groot-Brittannië zijn veto wil gebruiken om een verlenging van het Europese wapenembargo tegen Syrië tegen te houden.

Rusland is de belangrijkste bondgenoot van de Syrische president Bashar Assad. Moskou heeft meermaals sancties tegen Syrië weten tegen te houden.

Dienstregeling Thalys ernstig verstoord

Door het aanhoudende winterweer in het buitenland is de dienstregeling van de internationale hogesnelheidstrein Thalys woensdag ernstig verstoord. De meeste ritten zijn geschrapt en de hogesnelheidstreinen die wel rijden hebben veel vertraging, zegt een woordvoerder.

De vertraging is meestal meer dan een uur en kan oplopen tot tweeënhalf uur. De problemen houden naar verwachting ook donderdag aan.

Het spoor tussen Brussel en Parijs werd dinsdag vanwege de sneeuwval al gesloten. Ook op andere trajecten is niet altijd te rijden omdat vanwege de sneeuwval soms reparaties nodig zijn. Reizigers kunnen hun treinkaartjes inruilen of hun geld terugvragen.

Extreemrechtse politicus voor rechter om tv-ruzie

De extreemrechtse Griekse politicus Ilias Kasidiaris moet voor de rechter komen omdat hij twee linkse vrouwelijke politici tijdens een live televisiedebat te lijf was gegaan. Dat heeft het Griekse parlement woensdag bepaald.

De 32-jarige Kasidiaris wordt aangeklaagd voor het toebrengen van ernstig lichamelijk letsel. Hij sloeg een van de vrouwen en gooide een glas water naar het hoofd van de andere vrouw. Vervolgens maakte hij zich uit de voeten. Eerder had hij de vrouwen al uitgescholden.

Kasidiaris is de woordvoerder van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad, een populistische extreemrechtse partij die fel gekant is tegen immigratie. De partij wist bij de parlementsverkiezingen vorig jaar achttien zetels binnen te halen. De partij ontkent neo-nazistisch te zijn, maar leden hebben herhaaldelijk verwezen naar het gedachtegoed van de nazi's.

Wanneer het proces tegen Kasidiaris dient, is nog niet bekendgemaakt.

Toivonen terug in selectie Zweden

PSV-speler Ola Toivonen maakt zijn rentree in de selectie van het Zweedse nationale elftal. De aanvallende middenvelder vervangt ex-Feyenoorder Johan Elmander, die vanwege een blessure ontbreekt. Zweden neemt het op 22 maart in de WK-kwalificatie in Stockholm op tegen Ierland.

Toivonen raakte in oktober zwaar geblesseerd aan zijn hamstring tijdens een training van het Zweedse team. Twee weken geleden maakte hij voor het eerst weer speelminuten voor PSV, als invaller tegen VVV-Venlo. De 27-jarige Zweed moest ook afgelopen zaterdag tegen sc Heerenveen nog genoegen nemen met een invalbeurt. Zweden staat tweede in poule C met zeven punten uit drie wedstrijden. Duitsland gaat met tien punten uit vier duels aan de leiding.

Skyrim wordt tropisch oerwoud

Van winterweer word je depressief. Geen wonder dat er in Skyrim zoveel oorlog is. Mogelijk komt daar verandering dankzij de 'Tropical Skyrim'-mod. Skyrim-modder Soolie heeft het winterwonderland in een Far Cry 3-achtig paradijs veranderd.

Het klimaat wordt door de mod drastisch veranderd. Soolie heeft bovendien bijpassende locaties zoals stranden, jungles en woestijnen gecreëerd. De vijanden zijn ook omgetoverd in tropische varianten. Trolls zijn nu apen, beren zijn panda's, wolven zijn raptors. Lees hier meer over de mod en bekijk de onderstaande trailer.

Hoofdsponsor helpt Emmen uit de brand

Voetbalclub FC Emmen lijkt woensdag op het laatste moment een faillissement te kunnen afwenden. De Drentse club moest 60.000 euro betalen aan ex-sponsor Bikkel, maar hoofdsponsor Sunoil Biodiesel reikt nu de helpende hand aan de club uit de Jupiler League.

In eerste instantie wilde uitzendbureau Bikkel een schadevergoeding van 25.000 euro aan Emmen opleggen, omdat een medewerker van de club na ontslag geen schadevergoeding kreeg. Bikkel schakelde later de rechter in, die de club veroordeelde tot een dwangsom (inclusief proces- en advocaatkosten) van ruim 60.000 euro.

De 25.000 euro lijkt nu door Sunoil Biodiesel betaald te worden, op voorwaarde dat Bikkel "volledig en onherroepelijk afziet van de vordering van circa 62.500 euro", zo stelt de club in een persbericht.

Hoofdsponsor helpt Emmen uit de brand
Hoofdsponsor helpt Emmen uit de brand (Foto: ANP)

De Pikmins laten zich weer zien

Nadat Nintendo vorig jaar heeft aangegeven dat de releasedatum van Pikmin 3 wordt uitgesteld, is het een tijdje stil geweest rondom de ontwikkeling van de game. Een paar dagen geleden heeft uitgever Nintendo toch nog drie screenshots van Pikmin 3 vrijgegeven.

Op de afbeeldingen zijn een ijswereld, enkele nieuwe personages en een gadget te zien die verdacht veel op een soort Wii U GamePad lijkt. Pikmin 3 wordt ergens in april of juni verwacht voor Nintendo Wii U.

Pikmin 3
Pikmin 3

Pikmin 3

PvdA-prominent noemt kabinet 'kaartenhuis'

Het kabinet verkeert in politieke problemen vanwege een 'lichtzinnige kabinetsformatie door onervaren lieden'. Premier Mark Rutte (VVD) en PvdA-leider Diederik Samsom hebben een 'kaartenhuis' gebouwd, zegt PvdA-prominent Ed van Thijn deze week in Elsevier, meldt het weekblad.

Koningin Beatrix had niet zomaar buitenspel moeten worden gezet tijdens de formatie. Hierdoor is een 'puinhoop' gecreëerd, aldus Van Thijn in Elsevier. Het kabinet heeft namelijk geen meerderheid in de Eerste Kamer en is daardoor afhankelijk van de oppositie. "Ik wil niet beweren dat de koningin heilig is of knapper dan de rest, maar ze kent de regels als geen ander. Bovendien omringt ze zich met adviseurs."

Van Thijn, die zelf ooit informateur was, haalt uit naar zijn partijgenoot Wouter Bos, die samen met VVD'er Henk Kamp het huidige kabinet in de steigers zette. Zij hebben ten onrechte gedacht dat het nieuwe kabinet met een minderheid in de Eerste Kamer kon regeren. "Ook de onderhandelaars Rutte en Samsom maakten een onvergeeflijke fout. Het gezelschap van vier was onervaren en lichtzinnig."

De PvdA'er denk niet dat de oude procedure in ere zal worden hersteld. "We moeten er wel van leren. De Kamer mag geen informateurs meer aantrekken die daar geen gevoel voor hebben." VVD-erelid Hans Wiegel zegt in Elsevier dat het kabinet er niet aan ontkomt om de coalitie uit te breiden met CDA en D66, om zo alsnog de parlementaire basis te verbreden. Volgens Wiegel zou dit wel eens een 'meesterzet' kunnen zijn.

Zelda: Oracle-games naar 3DS

De twee games Oracle of Ages en Oracle of Seasons van Zelda moeten deze lente in de Westerse eShop komen, aldus Zelda-producer Eji Aonuma. De games zijn afgelopen februari al verschenen in Japan.

Oracle of Ages en Oracle of Seasons zijn twee namen, die bekend zijn van de Game Boy Color, die in 2001 werden ontwikkeld door Capcom. Zodra spelers de games uit hadden gespeeld, konden ze content uitwisselen tussen de twee games.

Vertonghen: "Ajax speelt al maanden het beste voetbal"

Na een wat minder sterke periode is Ajax weer koploper en is het kandidaat voor de landstitel. Jan Vertonghen ziet vanuit Londen een herkenbaar patroon.

Voordat Vertonghen vorig jaar naar Tottenham Hotspur vertrok werd hij twee keer op rij kampioen met Ajax. Die twee kampioenschappen werden op dezelfde manier behaald. Eerst volgde een dip, waarna in de tweede seizoenshelft een sterke serie werd neergezet.

"Het is herkenbaar. Alles heeft te maken met het inpassen van spelers", zegt Vertonghen tegenover het Algemeen Dagblad. "Elk jaar raakt Ajax drie, vier belangrijke spelers kwijt en moeten de nieuwelingen wennen aan het systeem en elkaar."

"De speelwijze, zeker die onder Frank de Boer, heb je niet zomaar even onder de knie", vervolgt Vertonghen. "Dat vergt veel training en tactische aanpak. Druk zetten, opbouwen van achteruit, risicovol verdedigen. Maar als het eenmaal gaat lopen, kan Ajax een machine worden die niet meer te stoppen is."

Vanuit Engeland volgt Vertonghen Ajax nog op de voet. "Met Moisander, Poulsen als nieuwe spelers, en nu Van Rhijn op rechts en Daley op links vast in de verdediging, weet je dat je tijd nodig hebt."

"Toch hebben ze de vorm eerder te pakken dan andere jaren. Ajax speelt al maanden het beste voetbal. En als er dan verloren wordt, of puntverlies geleden zoals tegen Roda JC en ADO Den Haag, dan is niemand in paniek. Ajax weet dat het altijd kan terugvallen op het eigen systeem en het voetbal. Dat geeft vertrouwen", aldus Vertonghen.

Net als Ajax kende Vertonghen vorig jaar in de eerste helft van het seizoen een mindere periode, waarna hij zich herpakte. "In oktober had ik even een mindere periode. Maar daarna voelde ik vertrouwen. Kon ik doorgroeien naar een hoger niveau. Dat vertrouwen voel ik nu ook bij Tottenham. Dat betaalt zich uit."

Een op zes wantrouwt goede doelen

Een op de zes Nederlanders heeft er geen vertrouwen in dat donaties aan goede doelen goed terechtkomen. Dat meldt adviesbureau Cendris op basis van onderzoek onder 7300 respondenten. Desondanks blijken Nederlanders toch vrijgevig. Negentig procent van de ondervraagden steunt een of meer goede doelen.

Nederlanders zeggen meer inspraak te willen in het type bestedingen van charitatieve instellingen. Een derde van de ondervraagden zegt nu geen idee te hebben waar de donaties precies naartoe gaan. Bijna de helft van de respondenten wil zelf kunnen bepalen naar welk project zijn of haar geld gaat. 87 procent vindt dat de goededoelenorganisaties moeten kunnen bewijzen dat ze hun ontvangen giften goed hebben besteed.

Een collectant die langs de deuren gaat blijkt voor goede doelen de lucratiefste manier om geld binnen te halen. Zeventig procent van de ondervraagden geeft hieraan de voorkeur. Elf procent zegt het afgelopen jaar te hebben gedoneerd nadat ze een uitnodiging in de brievenbus hadden gekregen. De telefonische wervingsmethode blijkt het minst gewaardeerd. Meer dan de helft van de respondenten zei hier ronduit een hekel aan te hebben.

Voor een derde van de ondervraagden is het feit het 'een goed gevoel geeft' de belangrijkste reden om te doneren aan goededoelenorganisaties. Een kwart van de bevraagden noemt geven aan een goed doel zelfs een plicht. Het populairste goede doel is volgens Cendris KWF Kankerbestrijding. De Nederlandse Hartstichting en het Longfonds (voorheen het Astmafonds) volgen op twee en drie.

Duizenden extra parkeervakken voor troonswisseling

In Amsterdam-Noord worden vanwege de troonswisseling tweeduizend tijdelijke parkeerplaatsen aangelegd. Ook rijden er 30 april gratis pendelbussen en vaart een extra pont, zegt een woordvoerder van de gemeente woensdag. Op de tijdelijke parkeerplaatsen kan gratis worden geparkeerd.

"De ervaring leert dat met Koninginnedag veel mensen uit de kop van Noord-Holland met de auto naar Amsterdam komen", zegt de woordvoerder. Niet alleen vanwege de troonswisseling wordt een hoger aantal bezoekers uit het noorden verwacht. "Vanwege de vaartocht van Willem-Alexander over het IJ verwachten wij dat er nog veel meer met de auto komen. Dat is namelijk in Noord en dat is voor hen dichterbij."

De extra parkeerplaatsen worden aangelegd op voormalige industrieterreinen. "Zo willen we voorkomen dat het voor de buurtbewoners een parkeerchaos wordt. Ook hopen we zo het treinverkeer te ontlasten." Op Amsterdam Centraal wordt het vaak enorm druk. In 2010 was de chaos compleet toen treinreizigers na lang wachten voor het station aan de noodrem trokken, waarop de deuren opengingen en mensen over het spoor begonnen te lopen. Hierdoor kwam het treinverkeer lam te liggen.

Vanaf de Prins Hendrikkade bij Amsterdam Centraal rijden pendelbussen naar de publieksvakken langs het IJ. "Vanaf het station gezien rijden de bussen langs de oostkant. Langs de westkant gaat een pont varen." Wegen en kades langs het IJ worden sneller aangelegd om plaats te bieden aan de kijkers.

Net als op andere zon- en feestdagen kan gratis worden geparkeerd op gemeentelijke parkeerplaatsen. Dat geldt echter niet voor sommige parkeergarages die eigendom zijn van commerciële bedrijven.

De totale kosten voor de festiviteiten rond de troonswisseling werden eerder al geraamd op zeven miljoen euro. Een groot deel gaat op aan beveiligingskosten zoals crowdmanagement. "We bekijken nog of het rijk een deel van de kosten kan dragen. Ook zijn we op zoek naar sponsors, dat kan in de vorm van een bijdrage of door gratis een dienst te verlenen." Op de dag van de troonswisseling worden negenduizend agenten ingezet, maar dat drukt niet op de begroting van de gemeente omdat het om agenten van de landelijke politie gaat.

Jim Carrey: Dumb and Dumber To komt volgend jaar

Jim Carrey hoopt volgend jaar te kunnen starten met het filmen van Dumb and Dumber To. "Jeff en ik hebben veel zin en hopen volgend jaar bij elkaar te kunnen komen en te beginnen", zegt de acteur tegen het Amerikaanse entertainmentprogramma Access Hollywood. Met collega Jeff Daniels maakte hij in 1994 de hitkomedie Dumb and Dumber.

De broers Peter en Bobby Farrelly maakten in januari al bekend het scenario van Dumb and Dumber To af te hebben. De twee gaan de film ook regisseren. Over de plot is nog niets bekend. In de komedie uit 1994 zijn Carrey en Daniels te zien als twee niet bijster intelligente vrienden die maar moeilijk werk kunnen vinden.

Wie verder in Dumb and Dumber To te zien zullen zijn is nog onbekend. Carrey is dit jaar eerst nog te zien in de goochelaarskomedie The Incredible Burt Wonderstone. Daarnaast werkt de 51-jarige acteur aan het vervolg op de stripverfilming Kick-Ass als Colonel Stars and Stripes.


Jim Carrey: Dumb and Dumber To komt volgend jaar (Foto: Novum)

Tom en Katie 'dolgelukkig' na scheiding

Tom Cruise en Katie Holmes zijn hartstikke blij met hun scheiding. De twee kondigden afgelopen zomer aan dat ze een punt zetten achter hun huwelijk. De reden van de breuk is nooit bekendgemaakt, maar volgens geruchten zou Katie niet langer kunnen omgaan met Toms Scientology-geloof.

"Ze zijn nu heel erg gelukkig", vertelt regisseur en goede vriend van het stel Adam Shankman aan het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly. Cruise maakt ondanks zijn drukke schema genoeg tijd vrij voor hun 6-jarige dochter Suri. "Ik weet dat hij zijn dochter blijft zien."

Ook de 34-jarige Katie is niet bij de pakken neer gaan zitten na de breuk. Zo stond ze enkele maanden geleden op Broadway met het toneelstuk Dead Accounts. Naar verluidt is ze weer aan het daten. "Katie lijkt heel erg gelukkig", aldus Shankman.

Straatverkoper TunesiŽ overleden na wanhoopsdaad

Een Tunesische straatverkoper die zich dinsdag uit wanhoop over zijn werkloosheid in brand stak, is bezweken aan zijn verwondingen. Dat heeft de directeur van het brandwondencentrum in Tunis woensdag gezegd.

De 27-jarige Adel Khedhri kwam uit een arm stadje in het noordwesten van Tunesië en was in de hoofdstad op zoek naar een baan om zijn familie te onderhouden. Door zijn wanhoopsdaad liep hij op negentig procent van zijn lichaam ernstige brandwonden op.

De actie brengt de zelfverbranding van een Tunesiër in herinnering die in 2010 leidde tot grootschalige protesten tegen het Tunesische regime en uiteindelijk tot de val van dat regime en die een kettingreactie in andere landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten tot gevolg had.

'Defensie acht JSF financieel haalbaar'

De aanschaf van de Joint Strike Fighter is volgens minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) 'financieel inpasbaar'. Dat staat in een document van het departement waarover Elsevier woensdag bericht. Het zou gaan om een conceptstuk.

De JSF wordt in het document 'In het belang van Nederland - De krijgsmacht voor vrijheid, veiligheid en welvaart' een betere optie genoemd dan andere gevechtsvliegtuigen, zoals de Zweede Saab Gripen. Volgens Elsevier wordt deze conclusie binnen het ministerie van Defensie gezien als de opmaat voor de aanschaf van vijftig tot 55 JSF-toestellen.

Het rapport is nog niet klaar. Ambtenaren, het kabinet en ook de Algemene Rekenkamer moeten zich nog buigen over het stuk. Daarna gaat het naar de Tweede Kamer. Het ministerie van Defensie was woensdag niet bereikbaar voor commentaar.

Vijf tips over vermoorde Valkenswaarder

De politie heeft sinds dinsdagavond vijf tips binnengekregen over de moord op een 32-jarige man uit Valkenswaard vorige maand. Dat meldt de politie. In het opsporingsprogramma Opsporing Verzocht werd een reconstructie uitgezonden.

Een woordvoerder van de politie kan nog niets zeggen over de bruikbaarheid van de tips. "Ze worden nu onderzocht", aldus de zegsvrouw. De Valkenswaarder werd op 14 februari dood gevonden in een auto op de Aalbes in Rotterdam. Een voorbijganger vond hem even voor middernacht. Het slachtoffer bleek te zijn doodgeschoten.

Geen nieuwe megastallen in Brabant

Het verbod op de bouw van nieuwe megastallen in Noord-Brabant heeft woensdag bij de Raad van State stand gehouden. De hoogste rechter heeft de provincie in het gelijk gesteld in een proces dat veehouders en gemeenten hadden aangespannen tegen de weigering van de stallen.

Sinds 2010 mogen in de provincie geen megastallen meer worden gebouwd naar aanleiding van een burgerinitiatief. Toen werd besloten een maximale norm van anderhalve hectare in te stellen voor de grootte van een stal.

Veehouders en gemeenten in Stevensbeek, Sterksel, Leende en Gilze hadden om een uitzondering gevraagd, maar de Raad van State gaat daar niet in mee. Bij twee bouwplannen in Leende en Stevensbeek moet de provincie wel opnieuw naar de aanvraag kijken. De schriftelijke aanvragen voor deze stallen kwamen binnen voor het verbod van kracht werd.

Vilhena over Oranje: "Kan het niveau aan"

Tonny Vilhena was een van de grootste verrassingen in de voorlopige selectie van Oranje. Ook de Feyenoord-middenvelder zelf had niet op een uitverkiezing gerekend.

"Ik was thuis toen mijn vader zei dat ik was geselecteerd", opent Vilhena in gesprek met Voetbal International. "Ik ben toen op de site van Feyenoord gaan kijken, want ik dacht dat het voor Jong Oranje was, maar toen bleek ik op de lijst te staan van het grote Nederlands elftal. Ja, dat is wel iets om trots op te zijn."

Om daadwerkelijk in actie te kunnen komen tijdens de aanstaande interlands tegen Estland en Roemenië zal Vilhena de laatste schifting van bondscoach Louis van Gaal nog moeten overleven. "Vrijdag hoor ik of ik definitief erbij zit, maar dit was al een mooi signaal. Ik kan het niveau aan, ook fysiek. Naarmate een wedstrijd vordert, word ik beter. Heeft te maken met de absolute wil om te winnen. Dat heb ik altijd gehad."

Er waren eens 500 FOK!kers...

... en die gingen samen naar de bioscoop!
Bijna 500 enthousiaste FOK!kers zijn dinsdag naar de premiere van de nieuwste Disneyfilm Oz the Great and Powerful geweest in de Amsterdamse Pathé Arena-bioscoop. Zoals van onze users verwacht kan worden was het één grote blije bende. Stefan maakte namens FOK!tv beelden en diverse FOK!fotografen legden het tafereel vast.

Verder was het - zowel voor, tijdens als na de film- een immens grote FOK!meet met bekenden als Yvonne, Myraela, MPG, Monopoly en Juicyhil. Enkele users en mods vochten hun forumvetes in het echt uit, en er werd (met een humoristische ondertoon) over en weer het nodige gedreigd met bans voor crewbashing en het gooien met popcorn. Ook een enkele 'FIPO!' die door de zaal werd geroepen aan het begin van de film kon niet uitblijven.

Naast het FOK!-gespuis waren er ook een aantal bekende Nederlanders. GTST- en Wicked-acteur Ferry Doedens was er ook. Hij ziet FOK! zoals veel niet-fokkers dat zien: "Ik ken het FOK!forum als een soort besloten clan". De acteur, die in de Nederlandse musical over het verhaal rond Oz speelt heeft zichtbaar genoten van de film.

Ook na de film is er door een flink aantal FOK!kers nog nagebierd in het vlak bij de bioscoop gelegen café. Een stuk of 35 users hebben samen het café nog een tijdje onveilig gemaakt.

Het was niet de eerste keer dat FOK! een exclusieve voorpremiere organiseerde. In 2012 heeft FOK!, eveneens in samenwerking met Disney, een voorpremiere georganiseerd van de film John Carter. Daar kwamen 600 users op af.

Van Bommel schuift besluit voor zich uit

Mark van Bommel weet nog niet of hij volgend seizoen nog actief is als speler van PSV. De aanvoerder van de Eindhovenaren schuift de beslissing voor zich uit.

PSV wil de ervaren middenvelder ook volgend seizoen graag in de selectie hebben. Zelf heeft de 35-jarige Van Bommel nog geen besluit genomen over zijn toekomst. Hij wil geen overhaaste beslissing nemen.

"Ik concentreer mij op het voetbal", zegt Van Bommel in De Telegraaf. "Bij AC Milan heb ik het ook zo gedaan. Daar werd voor april, begin mei niet gesproken (over een mogelijke contractverlenging, red.). Ik ben niet anders gewend. Het maakt mij dus niet zoveel uit."

Of Van Bommel nog een seizoen door gaat met voetballen hangt af van zijn fysieke gesteldheid. Ook wacht hij de samenstelling van de selectie voor volgend seizoen af. Mocht Van Bommel besluiten te stoppen, dan stort hij zich op een loopbaan als trainer.

Amrabat: "Hier droom je als jochie van"

Nordin Amrabat zit met Galatasaray bij de laatste acht van de Champions League. De in Nederland geboren Marokkaan was in 2008 nog actief voor VVV-Venlo.

In vijf jaar van De Koel naar een volgepakte Veltins Arena in Gelsenkirchen. Amrabat maakt onderdeel uit van het ambitieuze project van Galatasaray, waar sinds januari veel is veranderd. De komst van Wesley Sneijder en Didier Drogba brengt torenhoge verwachtingen met zich mee. De entree van de twee sterren betekent voor Amrabat dat hij vaak op de bank moet beginnen.

De in Naarden geboren Marokkaan baalde toen trainer Fatih Terim de opstelling bekendmaakte voor het duel met Schalke 04. "Ik had goede hoop dat ik in de basis zou beginnen", zei Amrabat tegen Goal.com. "Dat was wel een kleine teleurstelling." Twintig minuten voor tijd mocht de vleugelspeler alsnog binnen de lijnen komen. Het was de gebruikelijke wissel van de voorbije weken: Amrabat voor Sneijder.

De oud-speler van VVV en PSV hoopt dat daar verandering in komt. "Iedereen wil natuurlijk het liefst de volle negentig minuten spelen. Dat wil Wesley ook. Ik weet ook niet precies waarvan hij last had. Maar in zo'n wedstrijd moet je alles kunnen geven. Ik was na die twintig minuten ook kapot. Het is continu heen en weer lopen en veel omschakelen. Dan is het natuurlijk lekker als je na afloop een ronde verder gaat."

Amrabat had nog een kans om zich onstervelijk te maken. "Ik ging een één-twee aan met Drogba. Ik wilde de bal afgeven op Burak Yilmaz, maar die stond achter zijn man. Toen moest ik snel handelen. Ik besloot te punteren. De keeper verwachtte dat niet direct, maar had een goede reflex. Als die bal erin was gegaan, was het helemaal een mooie avond geweest."

Dankzij de 2-3 zege op Schalke 04 bereikte Galatasaray de laatste acht in de Champions League. "Vijf jaar geleden speelde ik nog bij VVV. Nu maak ik dit mee. Heel mooi. Hier droom je als kleine jongen van. We mogen nu even een klein feestje vieren. Dat hebben we net ook al gedaan met de supporters. Ze zijn erg gepassioneerd en maken veel geluid."

Traine Terim is daarmee niet de enige. "De trainer ging inderdaad ook af en toe flink tekeer", glimlacht Amrabat. "Maar hij heeft het goed neergezet en zijn strijdplan pakte goed uit. Hij is een gepassioneerde man, voor wie we veel respect hebben. Hij heeft veel ervaring en flikt het toch weer, de laatste acht. Het zou mooi zijn als we kampioen kunnen worden en zo ver mogelijk komen in Europa. We staan nu in de competitie vier punten voor op Besiktas en Fenerbahçe."

In de Süper Lig gaat Galatasaray aan kop. Vorige week werd verloren van Gençlerbirligi. "Ik hoop dat we de draad kunnen oppakken tegen Kayserispor. In Europa is het afwachten wie we loten. Er zijn eigenlijk geen zwakke ploegen bij de laatste acht. Barcelona of Real is wel een keer mooi om mee te maken. Wie weet wat er dan gebeurt. The sky is the limit", besluit Amrabat in de lijn van zijn ambitieuze werkgever.

Weduwe werkt aan Ramones-film

De weduwe van Johnny Ramone is bezig met een film over het leven van de Ramones-gitarist. "Ik heb verschillende aanbiedingen voor een film", legt Linda Ramone uit aan het Amerikaanse muziekblad Rolling Stone. Ze heeft ook al nagedacht over acteurs. "Iedereen wil natuurlijk dat Johnny Depp hem speelt, omdat hij cool is en knap."

Depp en Ramone waren vrienden van elkaar. "Hij is altijd heel aardig tegen me", vertelt de weduwe over de filmster. De enige beer op de weg is volgens Linda dat Johnny met zijn 49 jaar aan de oude kant is. The Ramones hadden in de jaren zeventig en tachtig succes met hun punkrock.

Ramone twijfelt nog of de film moet gaan over Johnny Ramone of over de punkband in zijn geheel. De gitarist van de band schreef de autobiografie Commando dat vorig jaar verscheen, waarop ze een film kan baseren. In 2006 verscheen al een documentaire over de band en gitarist Johnny, getiteld Too Tough to Die: A Tribute to Johnny Ramone.

De gitarist overleed in 2006 op 55-jarige leeftijd aan de gevolgen van prostaatkanker. The Ramones bestond naast Johnny uit zanger Joey, bassist Dee Dee en drummer Marky, het enige nog levende lid van de band die eind jaren negentig stopte. De vier punkrockers hadden allen de achternaam Ramone als artiestennaam.


Weduwe werkt aan Ramones-film (Foto: Novum)

Qatar wil toptoernooi in eigen land

Investeerders in Qatar willen een voetbaltoernooi in eigen land waar enkele mondiale topclubs in spelen. Dat meldt The Times woensdag. Het organiserend land van het WK in 2022 wil zichzelf met dat toernooi, dat de Dream Football League (DFL) moet gaan heten, op de internationale voetbalkaart zetten. De eerste editie van het evenement staat gepland voor 2015 en zal om de 2 jaar gehouden worden.

Aan de DFL zouden 24 clubs mee moeten doen. Van die clubs zijn 16 clubs altijd welkom, de overige acht deelnemers worden uitgenodigd. Naar verluidt hebben onder andere Barcelona, Manchester United en Chelsea al 200 miljoen euro aangeboden gekregen om mee te doen aan het toernooi in de rijke oliestaat.

Meer uitleg over het ecosysteem in Reus

De Nederlandse ontwikkelaar Abbey Games heeft een nieuwe gameplayvideo vrijgegeven over Reus, waarin het ingaat op het ecosysteem van deze godgame.

In de video laat Abbey Games een stuk meer gameplay zien. In de vorige video liet de ontwikkelaar terraforming en het creëren van platen zien. Nu wordt er uitgelegd hoe je dit soort acties kunt gebruiken om een ecosysteem te creëren.

Het maken van ecosystemen is een van de belangrijkste gameplayelementen van Reus. Spelers gebruiken gedurende de game meer dan honderd stukjes natuur om ecosystemen naar hun eigen inzicht in te richten. De video laat ook zien hoe je steden helpt speciale bouwprojecten af te maken. Die projecten zijn belangrijke mijlpalen voor ontwikkelende beschavingen in Reus.

Halverwege april is er een gesloten bèta, daarvoor kun je je hier aanmelden. Nog voor de bèta geeft Abbey Games een eerste speelbare preview van Reus op het Nederlandse consulaat in San Francisco. Daar vindt tijdens de GDC, eind maart, het Nederlandse Indigo plaats.

Stallone: Wel Chan, niet Seagal in Expendables 3

Sylvester Stallone wil dolgraag Jackie Chan schaken voor een rol in The Expendables 3. Tegelijkertijd verwijst hij alle geruchten over deelname van Steven Seagal naar het rijk der fabelen. "Geen S. Seagal, sorry, maar hopelijk hebben we geluk met Chan", twittert de acteur, die momenteel bezig is met het scenario voor de film.

Hoewel de reacties op The Expendables 2 vorig jaar nogal gemengd waren, weet de 66-jarige Sly van geen ophouden als het om de keiharde actiekomedies gaat. Zo twittert hij ook op zoek te zijn naar jonge acteurs. "En dan bedoel ik 22, niet 27. Geen grote slopers maar slimme whizzkids en een jonge vrouw die geen sekssymbool is, maar grappig, ruig, echt."

Over de plot van de film wil Stallone nog niets kwijt, maar het lijkt zo goed als zeker dat alle grote actiehelden uit de vorige twee films, zoals Dolph Lundgren, Jet Li en Jason Statham, weer van de partij zullen zijn, evenals natuurlijk Stallone zelf als Expendables-aanvoerder Barney Ross. Ook zou Wesley Snipes in de running zijn voor een rol.

Stallone is momenteel bezig met de opnames van Grudge Match, waarin hij en Robert de Niro twee boksers op leeftijd spelen die het nog een laatste maal tegen elkaar op moeten nemen. Hij is momenteel naast Jason Momoa te zien in de harde misdaadfilm Bullet to the Head.


Stallone: Wel Chan, niet Seagal in Expendables 3 (Foto: Novum)

EPD-club gedagvaard door huisartsen

De club die achter het nieuwe elektronische patiëntendossier (EPD) zit, wordt woensdag gedagvaard door de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen. Dat hebben de huisartsen woensdag gemeld. Met een bodemprocedure, die waarschijnlijk maandenlang gaat duren, wil de VPHuisartsen bereiken dat de uitvoering van bestaande afspraken rond het nieuwe EPD stopt.

Volgens de VPHuisartsen (650 leden) is bij het Landelijk Schakelpunt (LSP), zoals het EPD nu genoemd wordt, de privacy van patiënten in het geding. De huisartsen vinden dat er geen bewijs is voor de bewering dat het LSP zou leiden tot betere zorg.

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), die 11.500 leden vertegenwoordigt, staat wel achter het EPD.

Epd-club gedagvaard door huisartsen
Epd-club gedagvaard door huisartsen (Foto: ANP)

Pokťmon-spel maakt gebruik van NFC-chip

Pokémon Rumble U wordt het eerste spel dat op Wii U uitkomt dat gebruik gaat maken van de near field communication chip in de GamePad van Wii U.

Dat staat te lezen in het nieuwste CoroCoro Magazine. Met de chip is het mogelijk om speciale objecten die een soortgelijke chip ingebouwd hebben te gebruiken voor gegevensoverdracht. Activisions Skylanders-serie heeft bewezen dat dit qua gameplay een groot succes is.

Het verhaal en de gameplaymechaniek van Pokémon Rumble U komen in elk geval overeen. Speelgoedpoppetjes in de vorm van Pokémon zijn per ongeluk uit de Pokémon Center (in Japan de winkel voor alle Pokémon-gerelateerde zaken) verdwenen en als speler krijg je de taak om deze terug te laten keren naar het Pokémon Center.

Door speciale poppetjes in de echte wereld te kopen (uit de Pokémon Center-winkel) en die op de GamePad te plaatsen, verplaats  je als het ware het fysieke poppetje in het spel. Je kunt verschillende soorten Pokémon kopen en trainen; alle progressie wordt op de chip in het speelgoed opgeslagen.

Vanaf 24 april is deze game als download verkrijgbaar in Japan. Wanneer het spel naar Europa komt, is nog niet bekend.

Brand in monumentaal Zeeuws parochiehuis

In een monumentaal parochiehuis naast een kerk in het Zeeuwse Oud-Vossemeer woedt woensdagochtend een grote brand. Omdat er veel rook vrijkomt waarschuwt de politie buurtbewoners ramen en deuren dicht te houden.

Het parochiehuis aan de Dorpsweg ligt vlak naast een kerk. "Onze inzet is erop gericht om te voorkomen dat het vuur overslaat", zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zeeland. Op de kerk is schuim gespoten om te voorkomen dat de brand het kerkgebouw verhit.

De brand in het parochiehuis begon als een schoorsteenbrand op de eerste verdieping. Het vuur wordt van buitenaf bestreden. Oud-Vossemeer ligt op de grens van Noord-Brabant en Zeeland.

Extra EU-overleg over Cyprus

De ministers van Financiën van de 17 eurolanden komen vrijdagmiddag om 17 uur in extra vergadering bijeen om te praten over Cyprus. Dat heeft eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem woensdag bekendgemaakt.

Het is de bedoeling dat deze maand nog een akkoord over Europese steun aan Cyprus rondkomt. Het eiland heeft dringend geld nodig om niet failliet te raken. Met name de Cypriotische financiële sector is ernstig verzwakt onder meer door de problematische Griekse bankensector.

Extra EU-overleg over Cyprus
Extra EU-overleg over Cyprus (Foto: ANP)

Blokhuijsen ziet hereniging met Veldkamp zitten

Jan Blokhuijsen ziet een hereniging met coach Bart Veldkamp wel zitten. De schaatser maakte maandag bekend dat hij na dit seizoen vertrekt bij TVM. Bij die formatie werkte hij al samen met Veldkamp. "De ploeg van Veldkamp is een optie. Ik denk dat hij wel in mijn straatje past", zegt Blokhuijsen woensdag tegen RTV Noord-Holland.

De 23-jarige Blokhuijsen botste onlangs met zijn huidige trainer Gerard Kemkers, die vond dat zijn pupil steeds meer zijn eigen plan trok. Mede daardoor hebben beide partijen besloten de samenwerking niet voort te zetten.

Blokhuijsen verwacht begin of half mei een nieuwe ploeg te hebben. "Dan begint de periode met gestructureerde trainingen. Ik ga ook zeker een ultimatum voor mezelf stellen, want in een olympisch seizoen is dat belangrijk. Het geeft rust."

"Na het WK afstanden in Sochi wil ik wat dingen op een rijtje zetten en erachter komen wat ik nu gemist heb en wat ik graag wil doen. Volgende stap is hoe dat met een andere coach kan gaan invullen", aldus de schaatser uit Zuid-Scharwoude.

Veldkamp begeleidt momenteel al de Belg Bart Swings. De oud-schaatser was tussen 2010 en 2012 assistent-coach bij de ploeg van onder anderen Sven Kramer.


Blokhuijsen ziet hereniging met Veldkamp zitten (Foto: Novum)

Nieuwste DLC van Sleeping Dogs verkrijgbaar

De nieuwste DLC van Sleeping Dogs, Year of The Snake, is nu verkrijgbaar. In deze DLC wordt het verhaal van Sleeping Dogs uitgebreid met gloednieuwe, actievolle politiemissies die beschikbaar zijn direct na het einde van de game.

Year of The Snake bevat vier achievements/trophies en is beschikbaar voor Xbox 360, pc en PlayStation 3 voor 560 MSP of € 5,49.
In Year of The Snake zal het vervolg van Wei Shens verhaal te zien zijn, waarin hij bij de politie van Hong Kong terugkeert en terechtkomt in een chaotische situatie. Een sekte genaamd Cult of the Snake maakt furore in Hong Kong. De cult is vastbesloten om al het kwaad in de straten van Hong Kong te zuiveren. Ze gaan niets of niemand uit de weg in hun moorddadige weg naar verlossing.

Door middel van verschillende missies en activiteiten zal Wei de leider van de Cult of the Snake moeten vinden en hem dan persoonlijk laten zien dat voor hem en zijn volgers de wereld niet zal vergaan.

Dijksma wil naming and shaming bij voedselfraude

Staatssecretaris van Landbouw Sharon Dijksma (PvdA) wil dat er een lijst komt van mensen die in Europese landen zijn veroordeeld voor voedselfraude. Met een dergelijke praktijk van 'naming and shaming' hoopt Dijksma overtreders harder aan te pakken. Ook moet het een waarschuwingssysteem zijn voor andere landen, zegt ze woensdag in de Volkskrant.

Volgens Dijksma wordt het steeds moeilijker de bron op te sporen van voedselfraude. Dat komt doordat de keten van agrarische producten steeds langer is geworden. "Neem dat paardenvlees. Dat kwam via Roemenië en Luxemburg in een Nederlandse koelcel. Daarna ging het naar weer een ander land om uiteindelijk als rundvlees in de Franse lasagne te belanden", schetst de staatsecretaris.

De keten is volgens Dijksma zo lang geworden dat kan worden afgevraagd hoe vat op de zaak kan worden gehouden. De komende weken wil Dijksma met de voedselsector hierover nadenken.

Dat strenger straffen kan helpen, is wel 'het signaal' dat de staatssecretaris krijgt, zegt ze. Ze wil criminelen echter niet alleen aanpakken via het strafrecht, maar ook via het bestuursrecht. "Dan kunnen we sneller hun bedrijf stilleggen. Ik wil een sluitend net rond voedselfraudeurs. Recidivisten wil ik sneller en harder aanpakken." Daarbij zou een lijst met veroordeelde voedselfraudeurs kunnen helpen, denkt Dijksma.

Duitsland verbiedt salafistische organisaties

De Duitse autoriteiten hebben woensdag twee ultraconservatieve islamitische organisaties verboden. De twee organisaties, DawaFFM en Islamic Audios, zouden betrokken zijn bij activiteiten die in strijd zijn met de grondwet.

In een verklaring zei de Duitse minister van binnenlandse zaken Hans-Peter Friedrich dat de politie panden in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Hessen is binnengevallen. De invallen houden verband met DawaFFM en Islamic Audios.

Volgens Friedrich proberen de twee organisaties 'op een agressieve en militante wijze onze maatschappij te veranderen en de democratie te vervangen door een salafistisch systeem' op basis van de sharia.

Vorig jaar raakte in Bonn een groep salafisten slaags met deelnemers aan een extreemrechtse betoging. Sindsdien houdt Duitsland de salafisten, zo'n vierduizend in heel Duitsland, strenger in de gaten. Vorig jaar werd de groep Millatu Ibrahim al verboden. Woensdag werd ook An-Nussrah, dat banden zou hebben met Millatu Ibrahim, op de lijst met verboden organisaties gezet.

Drakengard 3 in de maak

Square Enix komt met het actiespel Drakengard 3. De game wordt gemaakt voor PlayStation 3. Wanneer Drag-On Dragoon 3, de Japanse naam voor de actiegame, in de winkel ligt, is niet bekend. Dat schrijft het Japanse gametijdschrift Famitsu. Het laatste spel in de reeks verscheen in 2006 voor PlayStation 2.

Volgens gameweblog Polygon wordt Drakengard 3 gemaakt door Access Games, onder meer bekend van de actiegame Deadly Premonition voor Xbox 360 en PS3 en het vliegspel The Sky Crawlers: Innocent Aces voor Nintendo Wii. De studio zou onder meer ontwikkelaars hebben aangenomen die ervaring hebben met eerdere Drakengard-spellen.

De eerste twee Drakengard-spellen verschenen in 2004 en 2006, uitsluitend voor PlayStation 2. Beide spellen werden met een klein zesje onthaald door recensenten. In deze actiegames moesten gamers niet alleen vechten met vele vijanden, maar ook een draak besturen in luchtgevechten.


Drakengard 3 in de maak

Lady Gaga rijdt rond in gouden rolstoel

Lady Gaga laat zich na haar heupoperatie rondrijden in een vergulde rolstoel. De excentrieke zangeres benaderde ontwerper Ken Borochov om voor haar persoonlijk een rolstoel te ontwerpen.

Uiteindelijk heeft Gaga een stoel gekregen waar 24-karaats goud in is verwerkt. Borochov had niet verwacht dat hij zou worden gebeld met het verzoek. "Maar ik houd van een uitdaging en vond het geweldig om een stoel te creëren die past bij een koningin", laat de ontwerper weten aan entertainmentzender E!

De stoel bestaat uit zwarte leren kussens en het frame is verguld. Ook heeft de rolstoel een zware kap om Lady Gaga te beschermen tegen de zon. De zangeres heeft de stoel nodig omdat ze vorige maand werd geopereerd aan een scheurtje in haar heup.

PvdA houdt vast aan strafbaarstelling illegaliteit

De PvdA houdt vast aan de afspraak uit het regeerakkoord om illegaliteit strafbaar te stellen. Dat bleek woensdag tijdens een debat met staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) over het asielbeleid.

Er is 'geen ruimte om te bewegen', zei PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt. De maatregel is voor de PvdA 'zeer onplezierig', maar dat geldt omgekeerd ook voor het 'kinderpardon' waarmee coalitiepartij VVD mee akkoord is gegaan, zei hij. Aan die maatregel werken de liberalen ook 'ruimhartig' mee.

D66'er Sjoerd Sjoerdsma vroeg Recourt of hij bereid was om te 'bewegen' om in de Tweede Kamer meer samen te werken met de oppositiepartijen. Dit weekeinde werd duidelijk dat D66, de ChristenUnie en GroenLinks in ruil voor hun eventuele steun aan nieuwe bezuinigingen ook immateriële zaken regelen. Onder meer de strafbaarheid van illegaliteit moet van tafel, meldde Nieuwsuur.

Het kabinet wil volgend jaar 4,3 miljard euro extra bezuinigen. Omdat de VVD en PvdA geen meerderheid in de Eerste Kamer hebben zijn ze afhankelijk van de steun van de oppositie.

Werkloosheid hoogst in Flevoland

De werkloosheid was vorig jaar het hoogst in Flevoland. Acht procent van de beroepsbevolking in Flevoland was in 2012 werkloos, een stijging van 1,7 procent, blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Een jaar eerder lag de werkloosheid nog het hoogst in Groningen, waar toen 7,3 procent werkloos was. In 2012 was in Groningen 7,5 procent werkloos. Flevoland, Zuid-Holland en Groningen vormden in 2011 en in 2012 in wisselende volgorde de top drie. Landelijk is 6,4 procent van de beroepsbevolking werkloos.

Ook Friesland en Drenthe scoren met een werkloosheid van zeven procent slecht. Het verschil in werkloosheid tussen de noordelijke provincies en de rest van Nederland is kleiner dan twintig jaar geleden. Toen was de landelijke werkloosheid met 6,5 procent ongeveer gelijk aan die van vorig jaar, maar in Groningen, Friesland en Drenthe was toen 8,9 procent werkloos. In 2012 was dat 7,2 procent.

De werkloosheid is het laagst in Zeeland (van 3,7 procent in 2011 naar 4,1 procent vorig jaar), Limburg (van 5,1 naar 5,5 procent) en Utrecht (van 4,7 naar 5,7 procent). Sinds de werkloosheid in 2009 weer begon op te lopen, heeft Zeeland het laagste werkloosheidspercentage. De toename is het sterkst in Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Zeeland.

Kardinalen maken zich op voor nieuwe stemronde

De 115 kardinalen die een nieuwe paus moeten kiezen zijn woensdag teruggekeerd naar de Sixtijnse Kapel voor een tweede stemronde. De eerste stemronde dinsdag leverde nog geen nieuwe paus op; er steeg zwarte rook op uit de schoorsteen van de Kapel.

De kardinalen beginnen met een kort gebed, gevolgd door twee stemrondes in ochtend. Als geen van de kardinalen meer dan de benodigde 77 stemmen krijgt, dan gaan de kardinalen lunchen om in de middag nog tweemaal te stemmen.

Duidelijk is dat de kardinalen diep verdeeld zijn. Sommige analisten vermoeden daarom dat het wel eens lang kan duren voordat het conclaaf beslist is.

Halina denkt dat alle mannen seks met haar willen

Halina Reijn voelt zich onprettig in het gezelschap van mannen. "Ik denk altijd dat iedereen seks wil", bekent de actrice in Viva. "Die gedachte compenseer ik door heel uitbundig te doen. Ik lach net iets harder, maak een grap."

De 37-jarige Reijn, die sinds maandag te zien is in de nieuwe tv-serie Charlie, zegt zich daarnaast te schamen voor haar lichaam. "Laatst had ik een fotoshoot en ineens moest ik heel hard huilen. Gedachten als: ik ben dik. Dat soort stomme onzekerheden", legt ze uit. "De kleren die ze op een shoot hebben, passen me niet. Ik heb tieten, een buik en een kont."

Na een fotoshoot voelt de actrice zich vaak ellendig. "Terwijl ik het vroeger juist zo leuk vond. Maar nu ik ouder word, weet ik dat het alleen maar draait om dingen die je kunt kwijtraken: je uiterlijk, je kleren."

Desalniettemin vindt Reijn het 'oprecht ontzettend leuk' om ouder te worden. "Een aanradertje." De actrice vindt haar 'harde gelaatstrekken beter dan ooit' bij haar leeftijd passen. "Sterker: ik heb nog nooit zo veel aandacht van mannen gehad."

GTST-acteur: FOK!kers dragen marktkleding

GTST-acteur Ferry Doedens heeft zich niet populair gemaakt onder FOK!kers tijdens de première van Oz The Great and Powerful. Hij liet zich laatdunkend uit via sociale media over de kleding van FOK!kers.

Bij de première in Pathé ArenA met 500 FOK!kers twitterde Doedens: "Die FOK!kers hebben zich wel allemaal prachtig aangekleed. Het lijkt wel een goedkope markt". Later is deze tweet verwijderd door Doedens. FOK!kers hebben geen goed woord over voor de houding van Doedens. 

Draag jij marktkleding? Doe mee aan de poll.

In stukken gesneden aap gevonden in auto op A2

Bij een controle van een auto op de A2 bij het Limburgse Eijsden is dit weekend een in stukken gesneden aap gevonden. Mogelijk was de bedoeling dat het apenvlees zou worden opgegeten, meldt de marechaussee woensdag.

Marechaussees zagen tijdens de controle een zak in de auto van een Congolese man liggen, waaruit twee handen staken. Daarop werd de controle stilgezet, het voertuig als plaats delict afgezet, en deden een forensisch rechercheur en later het Nederlands Forensisch Instituut onderzoek. Dat onderzoek wees uit dat sprake was van een in stukken gesneden dode aap.

De marechaussee, die rechercheurs op de zaak heeft gezet, stelt de zaak hoog op te nemen. "Een aap is een bedreigde, uitheemse diersoort."

Road Rash maakt zich op voor terugkeer

De actieracegame Road Rash maakt wellicht een comeback. Gameontwikkelaar Dan Geisler overweegt de reeks via crowdfundingwebsite Kickstarter nieuw leven in te blazen, maar hij doet dat alleen wanneer er 'genoeg interesse is'. Het laatste volledig nieuwe Road Rash-spel verscheen in 1999.

De rechten voor het merk Road Rash liggen bij uitgever Electronic Arts. Het bedrijf liet in 2011 weten dat een nieuwe Road Rash alleen mogelijk is wanneer het concept van de game wordt gemoderniseerd. Eind vorig jaar gaf gamestudio Criterion, onderdeel van EA en maker van racegames als Need for Speed: Most Wanted en Burnout Paradise, aan wel oren te hebben naar het maken van een nieuwe Road Rash.

Rijdend op een motor moeten gamers in Road Rash meedoen aan illegale straatraces waarbij het geoorloofd is elkaar van de motor te slaan. De eerste game in de serie verscheen in 1991 voor Sega Mega Drive.


Road Rash maakt zich op voor terugkeer

Dreigingsniveau terrorisme verhoogd

Door een toegenomen aantal jihadreizigers naar Syrië is de kans op een aanslag in Nederland toegenomen. Dat stelt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof, die het dreigingsniveau terrorisme daarom heeft verhoogd van beperkt naar substantieel.

Vanuit Nederland zouden de afgelopen tijd tegen de honderd personen naar landen in Afrika en het Midden-Oosten, met name Syrië, zijn vertrokken om zich daar aan te sluiten bij jihadistische strijdgroepen.

Van Grunsven en Salinero nemen deze week afscheid

Anky van Grunsven betreedt donderdag en zaterdag voor de laatste keer met Salinero de piste. Van het toppaard wordt tijdens de Indoor Brabant afscheid genomen, meldt de hippische bond op zijn website. Van Grunsven deed afgelopen zomer op de Olympische Spelen van Londen voor het laatst met Salinero mee aan een officiële wedstrijd.

De Nederlandse dressuurrijdster behaalde tussen 2003 en 2012 vele successen met Salinero. Zo werd in 2004 en 2008 olympisch goud behaald op de kür. Naast het afscheid van Salinero staan er in de Brabanthallen in Den Bosch ook wereldbekerwedstrijden op het programma.


Van Grunsven en Salinero nemen deze week afscheid (Foto: Novum)

Cate Blanchett speelt striptekenares in drama

Cate Blanchett gaat de hoofdrol spelen in de verfilming van het boek Cancer Vixen: A True Story. Dat schrijft het Amerikaanse film- en tv-site Deadline. De Australische actrice speelt een striptekenares uit New York die op het punt staat om te trouwen als bij haar borstkanker wordt geconstateerd.

Cancer Vixen: A True Story is geschreven door Marisa Acocella Marchetto die als tekenares werkt voor Amerikaanse tijdschriften als The New Yorker en Glamour. Ze baseerde het boek op haar eigen leven. Het filmproject wordt geproduceerd door de Amerikaanse betaalzender HBO, die het drama ook gaat uitzenden.

De 43-jarige Blanchett werkt momenteel met George Clooney aan het drama The Monuments Men. Daarnaast heeft ze getekend voor de Disneyfilm Cinderella. Wanneer Cancer Vixen in productie gaat, is nog niet duidelijk. HBO zoekt nog naar scenaristen.

[NBA] Lakers winnen bij Orlando Magic

Dwight Howard heeft Los Angeles Lakers dinsdag aan een overwinning geholpen op Orlando Magic in de NBA. De Lakers waren in Florida met 106-97 te sterk. Met een seizoensrecord van 39 punten had Howard een belangrijk aandeel in de vierde opeenvolgende zege. Metta World Peace voegde daar veertien punten aan toe.

Miami Heat behaalde de negentiende overwinning op rij. De regerend kampioen zette voor eigen publiek Atlanta Hawks met 98-81 opzij. Dwyane Wade was topscorer met 23 punten, LeBron James nam vijftien punten voor zijn rekening.

San Antonio Spurs, de koploper in de Western Conference, liet zich verschalken door Minnesota Timberwolves. In Minneapolis trokken de Timberwolves met 107-83 aan het langste eind. Ricky Rubio was de grote man bij de thuisploeg met 21 punten.

Overige uitslagen NBA
Milwaukee Bucks - Dallas Mavericks 108-115
Portland Trail Blazers - Memphis Grizzlies 97-102
Brooklyn Nets - New Orleans Hornets 108-98
Charlotte Bobcats - Boston Celtics 100-74
Cleveland Cavaliers - Washington Wizards 95-90

[WBC] Honkballers VS zijn Puerto Rico de baas

De honkballers van de Verenigde Staten zijn dicht bij een plek in de halve finales van de World Baseball Classic. De Amerikanen waren dinsdag in Miami met 7-1 te sterk voor Puerto Rico. Donderdag is de Dominicaanse Republiek de volgende tegenstander. De winnaar voegt zich bij de laatste vier in San Francisco.

De Amerikanen kwamen eigenlijk nooit in de problemen. In de eerste inning werd een voorsprong genomen en die werd in het vervolg gestaag uitgebreid. Puerto Rico werkte pas in de achtste inning de nul van het scorebord, maar met drie punten hadden de VS direct een antwoord paraat.

Nederland en Japan zijn al zeker van een plaats in de halve finale. Oranje komt in de nacht van maandag op dinsdag uit tegen de winnaar van de andere poule.

Murray simpel verder in Indian Wells

Andy Murray is doorgedrongen tot de vierde ronde van het masterstoernooi van Indian Wells. De als derde geplaatste Schot had dinsdagavond weinig problemen met Yen-Hsun Lu uit Taiwan. Hij won met 6-3, 6-2. Murray, de verliezend finalist van 2009, werkte de vijf breekpunten die hij tegen kreeg weg, terwijl hij zelf vier keer toesloeg.

Bij de laatste zestien neemt de olympisch kampioen het op tegen Carlos Berloq. De Argentijn was met tweemaal 6-2 te sterk voor de Japanner Kei Nishikori.

Juan Martin del Potro sloeg zich ten koste van Björn Phau een ronde verder. De Argentijn (7) was de Duitser met 6-2, 7-5 de baas. Hij stuit nu op routinier Tommy Haas, die afrekende met de als elfde geplaatste Spanjaard Nicolas Almagro: 6-3, 6-7 (2), 7-6 (2).

Bij de vrouwen bereikte Victoria Azarenka de kwartfinale. De als eerste geplaatste Wit-Russin versloeg de Poolse Urszula Radwanska met 6-3, 6-1. Ze neemt het in de volgende ronde op tegen Caroline Wozniacki. De Deense (8) klopte Nadia Petrova (10) met 7-6 (3), 6-3. Angelique Kerber (4) won met 6-4, 7-5 van Garbiñe Muguruza.

De als derde geplaatste Agnieszka Radwanska liet zich verrassen door Maria Kirilenko. De Russische, de nummer dertien van de plaatsingslijst trok met 6-1, 4-6, 7-5 aan het langste eind.


Murray simpel verder in Indian Wells (Foto: Novum)

Actie in nieuwe G.I. Joe: Retaliation-clips

Met de naderende release van G.I. Joe: Retaliation wordt niet alleen de actie maar ook de promotie ook heviger. Recentelijk ontvingen we twee nieuwe video's waarin het duidelijk is dat G.I. Joe het de komende tijd niet bepaald rustig aan gaat doen.

Verraden voor de acties tegen het land moet het G.I. Joe-team op bevel van de President het opnemen tegen Zartan, zijn vijanden en alle de door hem beïnvloedde wereldleiders. De film G.I. Joe: Retaliation verschijnt vanaf 28 maart in 3D en IMAX 3D in de bioscoop.

Oz: The Great and Powerful

Vele FOK!-kers zullen na de succesvolle première in Pathé Arena al een mening hebben, maar een review van een film als Oz: The Great and Powerful verdient hoe dan ook een plaatsje op FOK!. Disney heeft goed zijn best gedaan om een flop met de omvang van John Carter te doen voorkomen door miljoenen uit te geven aan promotie. Om écht te kunnen scoren dien je vooralsnog eerst een goede film te moeten maken. Of de film door mond-tot-mond reclame zal scoren of toch door miljoenenmarketing, zullen we in deze review onderzoeken.

Groen licht voor test nieuwe accu Boeing Dreamliner

Boeing heeft toestemming gekregen van de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten om een nieuwe accu voor de geplaagde Dreamliner te testen. Met het dinsdag verleende fiat van de Federal Aviation Administration (FAA) is de Amerikaanse vliegtuigbouwer een stap dichterbij het weer in de lucht krijgen van het beoogde toptoestel.

Het plan van Boeing behelst onder meer een wijziging van de onderdelen van de accu, waardoor de kans op kortsluiting moet worden geminimaliseerd. Ook worden de accu's beter geïsoleerd en wordt de plaats waar de accu's staan in het vliegtuig beter belucht, maakte de luchtvaartautoriteit bekend.

Een woordvoerder van Boeing zegt dat er tot nu toe twee testvluchten zijn uitgevoerd. Een met een volledig vernieuwde batterij, en een met de oude batterij in een betere verpakking.

De FAA maakte niet bekend wanneer de vanwege brandgevaar op de grond gezette Dreamliners weer mogen vliegen. Geschat wordt dat de autoriteit mogelijk medio of eind april toestemming aan Boeing geeft om weer te vliegen met de Dreamliners. De vliegtuigbouwer moet dan nog wel vijftig al geleverde toestellen verbouwen. Die zijn geleverd aan acht verschillen vliegmaatschappijen in zeven landen. Daadwerkelijke ingebruikname van de toestellen vindt daarom mogelijk pas begin mei plaats.

De vijftig al geleverde Dreamliners staan sinds januari aan de grond. De Dreamliner, oftewel de Boeing 787, is het eerste vliegtuig dat gebruik maakt van lithium-ionbatterijen. Die zijn gevoelig voor oververhitting. Op 7 januari vloog een accu in brand in een geparkeerde Dreamliner van ANA in Boston. Op 16 januari moest een vlucht van ANA zelfs een noodlanding maken vanwege een oververhitte accu.

Niet eerder zo laat in maart zo koud

Het is niet eerder zo laat in maart zo koud geweest als dinsdagnacht. In het Limburgse Ell werd het 13,3 graden onder nul, meldt weeronline.nl woensdag. "In januari vonden we het al bijzonder dat het meer dan 10 graden vroor, maar dit is echt bizar", zegt een woordvoerder.

Het vorige kouderecord voor de tweede tien dagen van maart stamt uit 1962, toen het op een nacht -9,7 werd. De eerste dagen van maart is het wel eens kouder geweest. Zo werd het in 2005 een keer -14,4 en in 1971 een keer -13,9 graden. Vorst is niet vreemd in maart en kan ook nog in april voorkomen, maar zulke strenge vorst komt zelden voor.

In Limburg ligt vijf tot twintig centimeter sneeuw. Rond Ell is dat zo'n zes centimeter. Ook meer naar het noorden was het nog ijskoud. In Eindhoven vroor het 11,9 graden en in de Achterhoek 12,3 graden. Door de wind lag de gevoelstemperatuur in het zuiden van het land 15 graden onder nul.

Deze maart heeft al meerdere teleurstellende records gebracht. Zaterdag regende het 24 uur achter elkaar in De Bilt, wat niet eerder is voorgekomen. Maandag werd het overdag niet warmer dan -1,2 graden. Het was de op een na koudste 11 maart ooit gemeten, in 1928 vroor het 2,2 graden.

Aan de kust wordt het woensdag rond de 5 graden en in het zuiden van Limburg maximaal 1 graad boven nul. De nacht brengt enkele sneeuwbuien, het kan vriezen tot -10. Ook donderdag kan het nog sneeuwen, maar er wordt verder veel zon verwacht. Daardoor zou het dan minder koud moeten aanvoelen dan de afgelopen dagen. Vrijdag laat de zon zich ook zien, maar later op de dag gaat het sneeuwen. Er wordt voorlopig nog geen lenteweer verwacht.

Theo Maassen zegt show af om 'gsm-gedoe'

Theo Maassen heeft een optreden op het Tilburgs literair festival Tilt afgezegd. De cabaretier wilde nieuw materiaal uitproberen in de grote zaal van poppodium 013, maar de organisatie kon niet garanderen dat niemand in het publiek een mobiele telefoon zou hebben. Maassen vreesde dat zijn show zou worden opgenomen met telefoons.

De organisatie stond uiteindelijk voor de keus: of iedereen moest zijn telefoon inleveren of het optreden zou plaatsvinden in de kleine zaal, die toegang biedt aan ongeveer honderd mensen. "Beide opties stuitten op te veel logistieke en organisatorische bezwaren", zegt de organisatie van Tilt op zijn website. "Tilt wil een feest zijn voor alle bezoekers, zonder urendurend gsm-gedoe en met een mooie, gezamenlijke finale in de grote zaal."

Tilt vindt volgende week zaterdag plaats. Rapper Fresku is een van de afsluiters van het festival.

'OM vroeg RoemeniŽ niet om uitlevering kunstrovers'

Justitie heeft Roemenië niet gevraagd om uitlevering van de verdachten van de roof uit de Kunsthal in Rotterdam. De berechting van de drie vindt in Roemenië plaats, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Rotterdam woensdag in De Telegraaf.

Nadat de drie in januari werden aangehouden, reisde een Rotterdamse delegatie van justitie naar Boekarest. De Roemeense justitie zou uitlevering hebben geweigerd omdat de drie slechts als medeplichtigen worden gezien. De Roemenen zouden willen onderzoeken wie hun opdrachtgever is. Het Nederlandse OM wilde deze lezing volgens de krant niet bevestigen.

Advocaat Geert-Jan Knoops verbaast zich er in de krant over dat justitie niet om uitlevering vraagt. Als Roemenië heeft aangegeven de zaak zelf af te willen handelen, vormt dat volgens hem geen beletsel. Het is volgens hem de vraag of de drie daar wel voor de rechter komen.

Dat tegen de rovers al een ander onderzoek in Roemenië liep, vormt volgens hem ook geen belemmering. Na het uitzitten van hun straf in Nederland hadden ze in Roemenië voor andere overtredingen kunnen worden berecht.

Bij de roof in oktober werden in enkele minuten zeven schilderijen meegenomen uit de Kunsthal. Het ging om werken van Claude Monet, Pablo Picasso, Henri Matisse, Paul Gauguin, Meyer de Haan en Lucian Freud. De waarde van de buit werd tussen de vijftig en honderd miljoen euro geschat.

'Ouderen staan steeds vaker open voor euthanasie'

Steeds meer ouderen kunnen zich voorstellen dat zij ooit kiezen voor euthanasie. Dat blijkt uit een studie die deze week wordt gepubliceerd in het vakblad Huisarts en Wetenschap.

De onderzoekers vroegen in 2002, 2006 en 2009 aan ongeveer dertienhonderd mensen van 64 jaar en ouder hoe zij tegenover actieve levensbeëindiging door een huisarts staan. In 2001 kon 58 procent van de 64- tot 74-jarigen zich voorstellen ooit om euthanasie te vragen. In 2009 was dat zeventig procent.

Het percentage dat openstaat voor de pil van Drion, waarmee een leven kan worden beëindigd, steeg van 31 naar 45 procent. Wel zou daarbij moeten worden aangetekend dat mensen die zeggen open te staan voor euthanasie, vaak moeite hebben om die stap echt te nemen. Bij ouderen boven de 74 is de toename kleiner.

Niet-religieuzen en hoogopgeleiden zeggen vaker euthanasie niet uit te sluiten.

Geraldine Kemper valt ook op vrouwen

Geraldine Kemper is in zowel mannen als vrouwen geïnteresseerd. De BNN-presentatrice heeft al eens seks gehad met een dame en vond dat naar eigen zeggen 'ontzettend interessant'.

Of ze biseksueel is, weet de 23-jarige Kemper echter niet. "Ik denk dat als je biseksueel bent, je ook verliefd kan worden op een vrouw", vertelt ze in Grazia. "Misschien kan ik dat wel hoor, het is niet zo dat ik er nee tegen zeg, maar het is nog nooit gebeurd." De blondine, die momenteel vrijgezel is, vindt vrouwen over het algemeen mooier dan mannen. "Ze zijn veel sierlijker en ronder."

Ook over monogamie twijfelt Kemper. "Eerst was ik er heel stellig over, zei ik dat het niet bestaat, maar nu weet ik het niet", legt ze uit. "En ik denk ook niet dat ik het ooit ga weten. Het lijkt me heel moeilijk om je hele leven met één persoon dezelfde passie te blijven beleven."

Kardinalen begonnen aan tweede dag conclaaf

In het Vaticaan zijn de kardinalen woensdag met een mis begonnen aan de tweede dag van het conclaaf. De eerste stemming voor de verkiezing van een nieuwe paus, dinsdagavond, leverde niets op. Uit de schoorsteen op de Sixtijnse Kapel steeg een dikke pluim zwarte rook op.

Woensdag wordt maximaal vier keer gestemd. Als de eerste stemming direct resultaat oplevert, zal rond 10.30 witte rook te zien zijn boven het Vaticaan. Komen de kardinalen er niet uit, dan worden de stembriefjes bewaard tot na de tweede stemronde, die gepland staat tussen 11.30 en 12.30 uur.

Levert die stemming ook geen nieuwe paus op, dan zal er opnieuw zwarte rook te zien zijn en gaan de kardinalen in de middag verder met de pauskeuze.

Sumatraanse tijger maakt boer kapot

Een zeldzame Sumatraanse tijger heeft een boer op het Indonesische eiland Sumatra verscheurd. Doodsbange dorpsbewoners eisen dat het dier wordt afgemaakt, meldt het nationaal park Batang Gadis. De tijger wordt verdacht van aanvallen op vijf andere mensen.

De 32-jarige Karman Lubis werd deze week gedood terwijl hij aan het werk was op een rubberplantage in de buurt van het park in het noorden van Sumatra. Zijn gehavende lichaam werd dinsdag ongeveer een kilometer van de plantage gevonden.

Bange boeren hebben de autoriteiten gevraagd de tijger af te maken, ook al wordt het met uitsterven bedreigde dier door de wet beschermd. De lokale overheid wil de tijger vangen en elders uitzetten.

Dezelfde tijger zou de afgelopen maand vijf mensen hebben aangevallen in een andere provincie op het eiland. Een boer en vier plantagemedewerkers werden na die aanvallen met verwondingen in het ziekenhuis opgenomen.

In Indonesië leven ongeveer vierhonderd Sumatraanse tijgers. In 1970 waren er nog ongeveer duizend. Door ontbossing, stroperij en vooral conflicten met mensen staat de tijger op het punt uit te sterven. Sinds 1998 kwamen ieder jaar vijf tot tien Sumatraanse tijgers om door conflicten met mensen, bleek in 2009 uit een rapport van het ministerie van bosbouw.


Zeldzame tijger verscheurt boer op Sumatra (Foto: Novum)

[WBC] Dominicaanse Republiek verslaat ItaliŽ

De Dominicaanse Republiek heeft bij de World Baseball Classic een belangrijke overwinning geboekt. De honkballers waren in het stadion van Miami Marlins met 5-4 te sterk voor Italië, na met 4-0 achter gestaan te hebben. De Dominicaanse Republiek is nu nog maar één overwinning verwijderd van een plaats in de halve finale.

Italië ging uitstekend van start en nam, mede door een homerun van Chris Colabello, al in de eerste inning een 4-0 voorsprong. Door punten in de derde en zesde inning slopen de Dominicanen langzaam dichterbij om vervolgens in de zevende inning de overwinning naar zich toe te trekken.

De andere wedstrijd in de groep gaat tussen Puerto Rico en de Verenigde Staten. De winnaar speelt tegen de Dominicaanse Republiek, de verliezer wacht nog een herkansing tegen Italië. Nederland en Japan zijn al zeker van een plaats in de halve finale.

FOK! wat een weer...Een enkele lichte sneeuwbui

Goedemorgen! Na de vele sneeuw die in grote delen van Europa is gevallen lijken we het ergste nu wel achter de rug te hebben. De afgelopen nacht zijn er boven de sneeuw erg lage temperaturen gemeten, maar ook in de rest van het land was het bijzonder koud. Pas rond acht uur weten we wat de exacte minima zijn geworden. In de loop van de nacht vielen er ook nog een paar lichte sneeuwbuitjes.

Vanochtend trekken de sneeuwbuitjes langzaam naar het zuiden toe weg, en vanmiddag is het dan vrijwel overal droog. Voor de zon is er vandaag veel ruimte en dat was gisteren in sommige delen van het land ook het geval. Bij mij scheen de zon vanaf een uur of 10 tot zonsondergang onafgebroken. De wind uit het noordwesten neemt vanmiddag iets in kracht af en schommelt langs de kust rond kracht 4. Ook loopt de temperatuur daar wat hoger op en is het met 5 graden al wat aangenamer. In het witte Limburg zal men het echter met 2 graden moeten doen.

Terwijl het ten noorden van de Alpen volop sneeuwde, vielen er in het Middellandse Zeegebied zware onweersbuien en wat opviel was dat dit bijna overal gebeurde. Hierbij vielen soms tientallen millimeters regen, dus eigenlijk heeft een heel groot deel van Europa last gehad van Moeder Natuur.

En waar was dan het beste weer? Het klinkt raar, maar dat was in het noordwesten van Nederland.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Bewolking sneeuwstoringDe bewolking van de sneeuwstoring boven een groot deel van Europa was zelfs hier nog lang zichtbaar. Voor de rest was de hemel  helemaal onbewolkt.

 
Djokovic ondanks stroeve start eenvoudig verder

Novak Djokovic heeft bij het masterstoernooi van Indian Wells de vierde ronde bereikt. De nummer één van de wereld versloeg het Bulgaarse talent Grigor Dimitrov met 7-6 (4), 6-1. Djokovic kwam in de eerste set met 5-2 achter, maar maakte daarna alsnog korte metten met zijn tegenstander.

Djokovic speelt in de volgende ronde tegen Sam Querrey. De Amerikaan, als 23e geplaatst, knokte zich in drie lange sets langs de Australiër Marinko Matosevic: 7-6 (5), 6-7 (7), 7-5.

Ook Jo-Wilfried Tsonga schaarde zich bij de laatste zestien. De als achtste geplaatste Fransman was in twee tiebreaks te sterk voor Mardy Fish: 7-6 (4), 7-6 (0). De Amerikaan speelt in Californië zijn eerste toernooi na een halfjaar afwezigheid wegens problemen met zijn hart.

Bij de vrouwen zijn de eerste kwartfinalisten al bekend. Maria Sharapova (2) won met 7-5, 6-0 van Lara Arruabarrena-Vecino, Petra Kvitova (5) versloeg Klara Zakopalova met 6-2, 6-3 en Sara Errani (6) was Marion Bartoli met 6-3, 6-2 de baas.


Djokovic ondanks stroeve start eenvoudig verder (Foto: Novum)

New York in beroep om frisdrankbekers

Het stadsbestuur van New York gaat in beroep tegen het besluit van de rechter om de verkoop van grote bekers frisdrank niet aan banden te leggen. Dat zegt een woordvoerder van het stadsbestuur. "Dit is een belangrijk algemeen gezondheidsinitiatief."

New York wilde de grote bekers (473 ml) suikerhoudende drank in restaurants, bioscopen en stadions uitbannen. Een aantal frisdrankfabrikanten en horecazaken was naar de rechter gestapt om het verbod tegen te houden. De rechter gaf hen gelijk: New Yorkers moesten hun eigen keuzes kunnen maken en het plan zou oneerlijk zijn voor kleine ondernemers.

New York in beroep in frisdrankzaak
New York in beroep in frisdrankzaak (Foto: ANP)

Dienstregeling Thalys ook woensdag verstoord

De dienstregeling van de hogesnelheidstrein Thalys is ook woensdag nog ernstig verstoord door sneeuwval. Vanaf het einde van dinsdagmiddag rijdt geen enkele trein meer tussen Amsterdam en Parijs, laat het bedrijf weten.

De aanhoudende sneeuwbuien vragen volgens het bedrijf tijdrovende herstelwerkzaamheden aan het spoor. "De heringebruikname van het spoor is afhankelijk van de weersomstandigheden en de toestemming van de infrastructuurbeheerders."

Thalys adviseerde reizigers de hele dag al hun reis uit te stellen vanwege vertragingen of geschrapte treinen. Vooral op het spoor in België en Frankrijk, waar een stuk meer sneeuw viel dan in Nederland, is de chaos groot. Daar geldt voor alle treinen dat ze zijn vertraagd of geschrapt. Reizigers kunnen hun kaartjes omruilen of hun geld terugkrijgen.

De NS rijdt dinsdag vanwege het winterweer in het zuiden van het land volgens een aangepaste dienstregeling. Woensdag geldt de normale dienstregeling weer.

BuZa biedt hulp aan bij sneeuwproblemen Frankrijk

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Frankrijk dinsdag hulp geboden bij het oplossen van de problemen als gevolg van de zware sneeuwval in het land. De Franse regering heeft echter via de crisiscoördinatie van de EU laten weten geen hulp nodig te hebben. Dat laat een woordvoerder van het ministerie dinsdag weten.

Bij de Franse autoriteiten is er op aangedrongen op te treden tegen de 'onhoudbare situatie' van mensen die vastzitten. Hoeveel Nederlanders door de sneeuw in Frankrijk vastzitten is moeilijk in te schatten, aldus de zegsman. Tot dusverre meldde slechts één persoon zich bij het ministerie. Hem is meegedeeld dat de Franse hulpdiensten werken aan een oplossing.

De Fransen strooien zout en ruimen sneeuw. Het ministerie laat weten mee te leven met de Nederlanders en Fransen in nood. Ook blijft Nederland bereid alle gewenste en mogelijke assistentie te bieden. Met de Franse autoriteiten blijft Buitenlandse Zaken 'in nauw contact'. Mensen die de weg op gaan in het buitenland wordt geadviseerd zich goed op de hoogte te stellen van de actuele weersituatie en de situatie op de weg.

In sommige delen van Frankrijk viel wel vijftig centimeter sneeuw en raadde de overheid mensen aan alleen in het uiterste geval naar buiten te gaan. Het leger werd ingezet om wegen vrij te maken en mensen uit ingesneeuwde auto's en bussen te halen, vooral in Normandië.

Rustig bij raketinstallaties Noord-Korea

Het lijkt er niet op dat Noord-Korea een nieuwe raketlancering of kernproef voorbereidt. Dat blijkt uit analyse van satellietbeelden, zei het US Korea Institute.

Pyongyang dreigde onlangs met nieuwe nucleaire tests en bezigde de nodige oorlogstaal. Zelfs een aanval op Zuid-Korea werd verbaal niet geschuwd. Desondanks lijkt het rustig bij de Noord-Koreaanse raketinstallaties. Er zijn geen tekenen dat er de komende maand tests plaatsvinden, zei de hoofdredacteur van de website 38 North, Joel Wit, in opdracht waarvan het US Korea Institute de analyse verrichtte.

Nipte meerderheid Eerste Kamer voor huurverhoging

De Eerste Kamer is dinsdagavond met één stem verschil akkoord gegaan met de plannen van het kabinet om de huren extra te verhogen voor mensen met hogere inkomens. Voor stemden 37 senatoren, 36 tegen.

De plannen houden onder meer in dat de huren per 1 juli omhoog mogen met vier procent plus de inflatie voor huishoudens met een inkomen vanaf 43 duizend euro. Dit moet 'scheefwonen' tegengaan. Het extra geld dat dit woningcorporaties oplevert, moet in de schatkist terechtkomen dankzij een verhuurdersheffing die woningcorporaties moeten gaan betalen.

De huurverhoging is een onderdeel van het woonakkoord dat minister voor Wonen Stef Blok (VVD) vorige maand met veel moeite sloot met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. De steun van een deel van de oppositie was nodig, omdat er anders geen meerderheid dreigde te komen in de Eerste Kamer.

PvdA-senator Adri Duivesteijn zorgde dinsdag voor ophef met een kritisch oordeel over de verhuurdersheffing. Hij noemde de heffing 'onvoldoende doordacht' en zei te vrezen dat woningcorporaties niet meer zullen investeren. De huurverhoging bleek de PvdA aan het einde van de dag wel te steunen.

Over de verhuurdersheffing, die het kabinet 1,7 miljard euro moet opleveren, wordt later besproken in de Eerste Kamer. Hierbij zal het voor de PvdA 'essentieel' zijn dat de corporaties genoeg geld overhouden om te investeren, zei Duivesteijn.

'Boullier redde carriŤre Grosjean'

Lotus-teambaas Eric Boullier heeft toegegeven zelf ingegrepen te hebben om de Formule 1-carrière van Romain Grosjean te redden. Grosjean was afgelopen seizoen veelvuldig betrokken bij race-incidenten.

Lotus had eerder openlijk overwogen om afstand te doen van de Franse coureur, nadat hij door de FIA uitgesloten was van deelname aan de Grand Prix van Italië.

Ondanks het onstuimige seizoen van Grosjean vond Boullier dat hij een tweede kans verdiende. "Deze jongen heeft het voorrecht om tot de snelste coureurs van de wereld te behoren", aldus de teambaas tegen de Franse krant Le Figaro.

"Maar dit is een harde wereld waarin fouten niet worden getolereerd. Hij moet nog veel leren, maar dat zal snel moeten gebeuren. Ik denk dat als ik er niet voor hem was geweest, hij vandaag hier niet zou zijn", vervolgde Boullier.

Grosjean zei te weten dat hij een tweede kans heeft gekregen: "Drie kansen, als je mijn debuut in 2009 meetelt. We hebben een wederzijds vertrouwen, maar hij blijft m'n baas. En daarom zal hij mij niet voor altijd kunnen blijven verdedigen. Ik weet dat hij veel voor me heeft gedaan", zo vertelde de Fransman.

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #55
special
Random Pics van de Dag #793
special
AI Picture Gallery #54
special
Random Pics van de Dag #792
special
Weekend gifdump #96
special
FOK! Zien en doen: Stoomgemaal De Cruquius
©FOK.nl e.a.