'AH buit distributiemedewerkers uit'

MarcusViridis

Distributiemedewerkers van de Albert Heijn werken ook donderdagavond en -nacht niet. De nachtploegen van de centra in Zaandam en Tilburg houden een werkonderbreking. De cao-acties duren tot vrijdag 07.00 uur, meldt vakbond FNV Bondgenoten.

In de nacht van woensdag op donderdag maakte een aantal medewerkers van het distributiecentrum in Zaandam ook al niet de gehele nachtproductie af nadat een ultimatum van FNV Bondgenoten was verstreken. Daardoor gingen leveringen naar een aantal winkels incompleet de deur uit.

De onderhandelingen over een nieuwe cao waren eind januari al spaak gelopen toen FNV Bondgenoten het eindbod van Albert Heijn verwierp. Eerder op de dag meldde de Zaanse supermarktketen weer te gaan praten met de vakbonden over een nieuwe cao voor de medewerkers van de distributiecentra.

Dat overleg is volgens vakbondsbestuurder Ron Meyer vruchteloos gebleken. Albert Heijn wil niets met de eisen van het personeel doen, stelt hij. "Sterker nog, onze onderhandelaars zijn het pand uitgezet, toen het Albert Heijn duidelijk werd dat wij doorgaan met het voorbereiden van onze acties. Lege schappen met Pasen komen zo wel heel dichtbij."

Albert Heijn houdt volgens Meyer vast aan koopkrachtdaling. Ook zou de onderneming geen enkele oplossing bieden voor de hoge werkdruk en 'de carrousel van onzekerheid'. Meer dan de helft van het personeel in distributiecentra van de grootgrutter heeft inmiddels een uitzendcontract, aldus FNV Bondgenoten. "Velen al jarenlang. Een jaar werken, een half jaar eruit en dan weer terugkeren voor het laagste loon."

Ook de vaste krachten zouden de druk van toenemende onzekerheid over hun werk voelen. "Sluipenderwijs wordt de vaste baan afgeschaft."