'Fusiegemeenten halen honderdduizend inwoners niet'

Veel nieuwe fusiegemeenten halen de kritische ondergrens van honderdduizend inwoners niet. Dat meldt het vakblad voor ambtenaren en bestuurders Binnenlands Bestuur donderdag op basis van een inventarisatie.

Volgens die inventarisatie verdwijnen tot eind 2017 maximaal 58 gemeenten min of meer vrijwillig. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) wil het aantal herindelingen opvoeren van tien naar twintig per jaar, zodat eind 2017 dan honderd gemeenten zijn verdwenen.

Volgens het vakblad is het de vraag hoeveel van die 58 gemeenten daadwerkelijk opgaan in een nieuwe fusiegemeente. Veel plannen zijn omstreden en bestaan soms alleen uit adviezen. Slechts in veertien van de 58 gemeenten staat een datum vast voor de fusie. De kritische ondergrens van het aantal inwoners van de nieuwe gemeenten wordt, soms bij lange na, niet gehaald, meldt Binnenlands Bestuur. Het blad verwacht dat Plasterk daarmee mogelijk niet akkoord gaat, maar de minister benadrukt donderdag in de Volkskrant dat hij niet rigide vasthoudt aan een minimum inwonertal van honderdduizend.

In het regeerakkoord van PvdA en VVD staat dat decentralisaties in principe gericht worden op gemeenten met meer dan honderdduizend inwoners. Dat betekent echter niet dat alle gemeenten in Nederland die omvang moeten krijgen, verklaart de minister tegen de krant.

Uit een onderzoek dat NRC Handelsblad zaterdag publiceerde, bleek dat meer dan tachtig procent van de Nederlandse burgemeesters de plannen om gemeenten met minder dan honderdduizend inwoners te laten fuseren niet ziet zitten. Nederland telt op dit moment 408 gemeenten.