'Telstarspelers verkochten duel'

Spelers van Telstar zouden in het seizoen 1992-1993 op enkele wedstrijden van hun eigen club hebben gegokt. Dat gebeurde bij duels waarin ze zelf meededen en die ze bewust zouden hebben verloren. Een van die  wedstrijden is zou zijn Telstar-FC Zwolle van 27 maart 1993. Dit meldt BNR Nieuwsradio. 

Divesre betrokkenen verklagen tegenover BNR dat dit een van de wedstrijden is waarbij matchfixing heeft plaatsgevonden. "Er is aardig gegokt op die wedstrijd. Maar die jongens zeggen natuurlijk nooit wat er is gebeurd. Er is ingegrepen en verder is het een beetje 'weggevaagd'. Niemand mocht nog op wedstrijden gokken en er ook niet meer over praten." Telstar stond tot de 85ste minuut met 1-0 voor, maar FC Zwolle kwam op een bijzondere wijze toch nog op 1-2. 

Robert Maaskant speelde destijds voor Zwolle. "Volgens mij kregen wij heel snel een rode kaart, waardoor we met 10 man stonden. In de eindfase wonnen we die wedstrijd nog door een dubbele handsbal van – ik dacht dat het de linksback was – Jan Mulder. Die maakte twee keer achter elkaar hands, zodat het erg duidelijk een penalty was. Vlak voor tijd schoot hij een bal, die naar onze mening ook naast geschoten had kunnen worden, in zijn eigen doel. Wij wonnen die wedstrijd toen verrassend. Na afloop was het vechten in de spelerstunnel." Maaskant had toen nooit gedacht aan matchfixing, maar nu het een populair onderwerp is zou het volgens hem misschien wel kunnen. 

Ook volgens Bert van der Poppe gebeurde er wonderbaarlijke dingen op het veld. "Het ging heel vreemd. Ik zal een voorbeeld geven: Jan Nederburgh stond toen in het doel en toen werd die bal langs Nederburgh gespeeld, richting doel. Jan Nederburgh kijkt om en ziet die bal gewoon naast gaan. Toen kwam Jan Mulder met een hele lange sliding en die ‘slidede’ ‘m eigenlijk zo het doel in."

Uit onderzoek bleek dat gokken in de jaren negentig populair was onder de voetballers. Er was maar een enkeling die ook werkelijk op zijn eigen club inzette. "Spelers waagden wel eens een gokje, laat ik het zo zeggen", vertelt een van de betrokkenen die bijna allemaal anoniem willen blijven. "Ze waren bezig met invullen en registreren. Dat was gewoon onder elkaar en dan zeiden ze ‘die club staat op zoveel’. Het was invullen, geld inleveren en vervolgens werd er wat mee gedaan."

Van der Poppe vertelde over die periode: "In die tijd werd het een beetje een hype, het gokken op wedstrijden. Toen hoorde je iedereen er over, van ‘we spelen op wedstrijden, we maken pooltjes'. Op eredivisie-, eerste divisieniveau of een ander niveau. Maar het was natuurlijk niet de bedoeling om op je eigen wedstrijden te gaan spelen."

Een persoon die anoniem wil blijven zei tegenover BNR: "Ik weet daar wel wat van, maar ik heb geen zin om hierover te praten. Waarom niet? Dan krijg ik een kogel in mijn knie en daar heb ik gewoon geen zin in. Ze zeggen maar hier in Nederland dat het niet gebeurt. Nou, lap dat nou aan je laars. Want zeker in de jaren negentig is dat gewoon heel erg veel gebeurd."

Algemeen directeur Pieter de Waard van Telstar zegt in een reactie: "Dit is een boomerang, een gerucht dat ieder jaar terugkomt. Gefeliciteerd dat jullie het nu boven tafel hebben weten te krijgen." Verder wilde de algemeen directeur niet reageren.